regl fazla kan gelmesi / Aşırı adet kanaması neden olur, tedavisi var mı?

Regl Fazla Kan Gelmesi

regl fazla kan gelmesi

Aşırı adet kanaması neden olur, tedavisi var mı?

Kanama takibi ve doğru teşhis için öncelikle pelvik muayene yapılmalıdır. Teşhis aşamasında hastadan ultrason, kan testi, smearve pap testi bakılarak genel tanı oluşturulmalıdır.

Adet düzensizliğinin başlıca belirtileri 

-
Bir adet döngüsünün (bir reglin başlangıcından, sonraki reglin başlangıcına kadar geçen süre) 21 günden kısa, 35 günden az olması

-Reglin 2 günden az veya en fazla 7 günden fazla sürmesi

-Şiddetli kanama

-Ağrı, kramp veya kusma

-Sürekli yorgunluk

-Baş dönmesi

-Kansızlık

-Sık adet görme veya uzun bir süre hiç görmeme şeklinde bazı belirtiler verebilir.

Adet düzensizliği, kendi başına bir hastalık değildir, genellikle diğer hastalıkların önemli bir bulgusu olarak ortaya çıkar. Bu sebeple, adet düzensizliklerinin tedavisinde, bu duruma yol açan tıbbi durumun giderilmesi veya düzenlenmesi öncelik alınır.

Adet düzensizliği hormonların oluşturduğu düzensizlik nedeniyle ortaya çıktığı tespit edilirse kişiyehormon düzenleyici ilaçlar verilerek adet düzensizliğinin tedavisi yapılır.

Şayet altta yatan polip gibi organik bir hastalık varsa histereskopi denilen aletle rahim içi incelenir ve gerekli görülen durumlarda patolojik bölge alınarak temizlenir.

Diğer kanama nedenleri arasında miyomlar bulunur. Miyomlar rahim içinde bulunan iyi huylu urlardır ve bu huylar genellikle bir belirti vermezler. Fakat bazı hastalarda rahmin iç dokusuna doğru baskı yaparak kanamaya neden olur.

Şiddetli kanamaya sebep olan miyomlar ise hastanın yaşına ve çocuk sahibi olup olmamasına göre sadece miyomların alınması veya nadir olarak rahmin tümünün alınması şeklinde tedavi edilir.

Ergenlik döneminde çok erken ya da geç yaşlarda adet görülmesi incelenmeli ve duruma göre tedavi edilmelidir.

İlaç tedavilerinin evde uygulanması söz konusu değildir. Öncelikle hastalığın kesinleştirilmesi gerekir ve sonra hastanın durumuna göre belirlenen ilaçlardan birisi seçilerek tedaviye başlanır.

False

Menoraji (Aşırı Adet Kanaması)

Menoraji, anormal derecede ağır veya uzun süreli kanaması olan adet dönemleri için kullanılan tıbbi terimdir. Ağır adet kanaması endişe verici bir durum olmasına rağmen, çoğu kadın menoraji olarak tanımlanacak kadar ciddi kan kaybı yaşamaz.
Menorajiniz varsa normal aktivitelerinizi sürdüremezsiniz çünkü çok fazla kan kaybı ve krampınız olur. Adet kanamanızın çok fazla olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Menoraji için birçok etkili tedavi vardır.
Menoraji belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:
•Ard arda birkaç saat boyunca her saat bir veya daha fazla hijyenik ped veya tampon değiştirme
•Adet kanamanızı kontrol etmek için çift ped kullanmaya ihtiyaç duymak
•Gece boyunca bir kaç kez ped değiştirmek için uyanma ihtiyacı
•Bir haftadan daha uzun süre kanama
•Kan pıhtıları ve parçaların dökülmesi
•Yoğun menstrüel kanama nedeniyle günlük aktivitelerin kısıtlanması
•Yorgunluk, halsizlik veya nefes darlığı gibi anemi belirtileri
•Vajinal kanama ile her saat başı bir ped veya tampon tamamen ıslanıyorsa
•Menstrüel periyotlar arasında kanama veya düzensiz vajinal kanama varsa
•Menopoz sonrası herhangi bir vajinal kanama olduysa
MUTLAKA BİR KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANINA
Bazen, ağır adet kanamasının nedeni bilinmemekle birlikte bazı durumlar menorajiye neden olabilir.
Yaygın nedenler arasında şunlar bulunur:
Hormon dengesizliği: Normal bir adet döngüsünde, östrojen ve progesteron hormonları arasındaki denge, adet sırasında dökülen rahim zarı epitelinin (endometrium) kalınlaşmasını düzenler. Eğer bir hormon dengesizliği meydana gelirse, endometrium aşırı gelişir ve sonunda ağır adet kanaması yoluyla dökülerek dışarı atılır.
Polikistik over sendromu (PKOS), obezite, insülin direnci ve tiroid problemleri gibi bir takım koşullar hormon dengesizliklerine neden olabilir.
Yumurtalıkların işlev bozukluğu: Yumurtalıklar bir adet döngüsü sırasında yumurtlayamazsa, normal adet döngüsü sırasında olduğu kadar progesteron hormonu üretemez. Bu durum hormon dengesizliğine yol açar ve menoraji ile sonuçlanabilir.
Myomlar yani Uterus fibroidleri: Uterusun bu iyi huylu tümörleri genellikle doğurganlık yıllarında ortaya çıkar. Uterin fibroidlerden kaynaklanan kanamalar başka sebeplerden kaynaklı menorajilerden de ağır olabilir.
Polipler: Endometrial polipler, rahim zarında küçük, iyi huylu büyümeler olup ağır veya uzun süreli adet kanamasına neden olabilir.
Adenomyozis: Endometrium (Rahim zarı) tabakasının uterusun düz kas tabakası içine gömülmesi ile meydana gelen ve sıklıkla ağır kanamaya ve ağrılı
dönemlere neden olan bir durumdur.
Rahim İçi Araç (RİA): Menoraji, genellikle doğum kontrolü için hormonal olmayan, bakırlı plastik rahim içi araçları kullanmanın iyi bilinen bir yan etkisidir. Böyle bir durumda Doktorunuz alternatif korunma yöntemlerini seçmenizde yardımcı olacaktır.
Hamilelik komplikasyonları: Düşük nedeniyle ağır bir vajinal kanama olabilir. Hamilelik sırasında ortaya çıkan ağır kanamanın diğer bir nedeni de, plasentanın rahim ağzına yakın yerleşimi yani plasenta previa durumudur .
•Kanser: Uterin kanser ve rahim ağzı kanseri aşırı vajinal kanamaya neden olabilir.
•Kalıtsal Kanama Bozuklukları: Bazı kanama bozuklukları örneğin von Willebrand&#;s hastalığı, önemli bir kan pıhtılaşma faktörünün eksik veya bozuk olduğu bir durumdur ve anormal adet kanamasına neden olabilir.
•İlaçlar: Anti-enflamatuar ilaçlar, östrojen ve progestinler gibi hormonal ilaçlar ve warfarin (Coumadin) veya enoxaparin (Lovenox) gibi antikoagulanlar dahil olmak üzere bazı ilaçlar ağır veya uzun süreli kanamalara katkıda bulunabilir.
•Diğer tıbbi durumlar: Karaciğer veya böbrek hastalığı da dahil olmak üzere diğer bazı tıbbi durumlar menoraji ile ilişkili olabilir.
Risk faktörleri yaşa ve menorajinizi açıklayabilecek başka tıbbi durumlara sahip olup olmadığınıza göre değişir. Normal bir döngüde, bir yumurtanın yumurtalıklardan salınması, vücudun progesteron üretimini teşvik eder; bu, periyotları düzenli tutmaktan en fazla sorumlu olan kadınlık hormonudur. Yumurtanın salınmaması durumunda, yetersiz progesteron ağır adet kanamasına neden olabilir.
Ergen kızlarda menoraji tipik olarak anovülasyona bağlıdır. Ergen kızlar, özellikle ilk adet döneminden (menarş) sonraki ilk yıldaki açılma döngüsüne yatkındır. Yaşlı üreme çağındaki kadınlarda menoraji tipik olarak fibroidler, polipler ve adenomiyozis dahil olmak üzere uterus patolojisine bağlıdır. Bununla birlikte, rahim kanseri, kanama bozuklukları, ilaç yan etkileri ve karaciğer veya böbrek hastalığı gibi diğer problemler göz ardı edilmelidir.
Aşırı veya uzun süreli adet kanaması, aşağıdakiler dahil diğer tıbbi durumlara yol açabilir:
Anemi: Menoraji dolaşımdaki kırmızı kan hücrelerinin sayısını azaltarak kan kaybına neden olabilir. Dolaşımdaki kırmızı kan hücrelerinin sayısı, kırmızı kan hücrelerinin dokulara oksijen taşımasını sağlayan bir protein olan hemoglobin ile ölçülür. Demir eksikliği anemisi, vücudunuz daha fazla hemoglobin yapmak için demir depolarınızı kullanarak, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyabilen kayıp kırmızı kan hücrelerini telafi etmeye çalışırken ortaya çıkar. Menoraji, demir eksikliği anemisi riskini artıracak kadar demir seviyelerini düşürebilir. Belirti ve semptomlar arasında soluk cilt, halsizlik ve halsizlik bulunur. Diyet demir eksikliği anemisinde rol oynamasına rağmen, sorun ağır adet dönemleri ile karmaşıktır.
Şiddetli Acı: Ağır adet kanaması ile birlikte, ağrılı adet krampları (dismenore) olabilir. Bazen menoraji ile ilişkili kramplar tıbbi değerlendirme gerektirecek kadar şiddetlidir.
Doktorunuz tıbbi geçmişinizi ve adet döngülerinizi soracaktır . Kanamalı ve kanamasız günlerin bir günlüğünü tutmanızı isteyebilir. Doktorunuz fizik muayene yapabilir ve bir veya daha fazla test veya prosedür isteyebilir:
Kan testleri: Amaç demir eksikliği anemisi ,tiroid hastalıkları veya kanın pıhtılaşma anormallikleri gibi diğer durumları değerlendirmektir.
Pap testi: Bu test, rahim ağzındaki hücreler toplanarak enfeksiyon, iltihaplanma, kanserli veya kansere neden olabilecek hücre değişiklikleri tespit etmek için yapılır.
Endometrial biyopsi: Doktorunuz, bir patolog tarafından incelenmek üzere Rahim zarınızdan bir doku örneği alabilir.
Ultrason: Bu görüntüleme yöntemi rahim, yumurtalıklar ve pelvisinizin görüntülemek için kullanılır. İlk testlerinizin sonucuna dayanarak, doktorunuz aşağıdakileri içeren ek testler önerebilir:
Sonohisterografi. Bu test sırasında vajina ve serviksiniz yoluyla bir tüpten rahim içine bir sıvı enjekte edilir. Doktorunuz daha sonra rahim zarındaki problemleri aramak için ultrason kullanır.
Histeroskopi: Doktorunuz uterusunuzun içini görmek için vajinanız ve rahim ağzınızdan ince, ışıklı bir aleti rahminize yerleştirir. Doktorlar menoraji teşhisi konusunu ancak diğer menstrüel bozuklukları, tıbbi durumları, ilaçları ve bu durumun olası nedenlerini dışladıktan sonra emin olabilirler.

İlaçlar

Steroidal olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID&#;ler): İbuprofen veya naproksen sodyum gibi NSAID&#;ler, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur. NSAID&#;ler ağrılı adet kramplarını (dismenore) hafifletmek gibi ek bir avantaj sağlar.
Traneksamik asit: Traneksamik asit adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur ve sadece kanama sırasında alınması gerekir.
Oral kontraseptifler: Doğum kontrolünün yanı sıra, oral kontraseptifler adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olabilir ve aşırı veya uzun süreli adet kanaması ataklarını azaltır.
Oral progesterone: Progesteron hormonu, hormon dengesizliğinin düzeltilmesine ve menorajinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Hormonal RİA (Liletta, Mirena):Bu rahim içi araç, rahim zarını ince kılan ve adet kan akışını ve krampı azaltan levonorgestrel adı verilen bir progestin salınımı sağlar. Hem doğum kontrolü sağlar hem de aşırı kan kaybını engellemiş olur. Menorajinize bağlı aneminiz varsa, doktorunuz düzenli olarak demir takviyesi almanızı önerebilir. Demir seviyeniz düşükse ancak henüz anemik değilseniz, anemik hale gelinceye kadar beklemekten ziyade demir takviyelerine başlayabilirsiniz.

Prosedürler

Medikal tedavi başarısız olursa menoraji için cerrahi tedaviye ihtiyacınız olabilir. Tedavi seçenekleri şunları içerir:
Dilatasyon ve kürtaj (D&C): Bu prosedürde, doktorunuz rahim ağzınızı açar (genişletir) ve sonra adet kanamasını azaltmak için rahminizin iç kısmından dokuları sıyrır veya kazır. Bu prosedür sıklıkla akut veya aktif kanamayı başarılı bir şekilde tedavi
Uterin arter embolizasyonu: Menorajisine fibroidlerin neden olduğu kadınlar için bu prosedürün amacı uterus arterlerini bloke ederek ve kan akımını keserek uterustaki herhangi bir fibroidin küçültülmesidir. Uterin arter embolizasyonu sırasında cerrah, uyluktaki büyük arterden (femoral arter) bir kateteri geçirir ve rahim damarlarınıza, fibroide kan akışını azaltan materyaller enjekte eder.
Odaklanmış ultrason ameliyatı: Uterin arter embolizasyonuna benzer şekilde, odaklanmış ultrason cerrahisi, fibroidleri küçülterek fibroidlerin neden olduğu kanamayı tedavi eder. Bu prosedür fibroid dokusunu yok etmek için ultrason dalgalarını kullanır. Bu işlem için gerekli hiçbir kesi yoktur.
Miyomektomi: Bu prosedür uterus fibroidlerinin cerrahi olarak çıkarılmasını içerir. Fibroidlerin büyüklüğüne, sayısına ve konumuna bağlı olarak, cerrahınız açık karın ameliyatı kullanarak, birkaç küçük insizyon (laparoskopik) veya vajina ve serviks yoluyla (histeroskopik olarak) miyomektomiyi yapmayı seçebilir.
Endometrial ablasyon: Bu prosedür, endometriyumun tahrip edilmesini içerir. İşlem, dokuyu yok etmek için endometriuma uygulanan bir lazer, radyofrekans veya ısı kullanır. Endometrial ablasyon sonrası kadınların çoğu daha hafif adet dönemleri seafoodplus.infotrial ablasyon sonrası gebelikte, ablasyon ile ilişkili bir çok komplikasyon oluşur. Endometrial ablasyon yapıldıysa, menopoza kadar güvenilir veya kalıcı kontrasepsiyon kullanılması önerilir.
Endometrial rezeksiyon: Bu cerrahi prosedür uterusun astarını çıkarmak için elektrocerrahi bir tel halkası kullanır. Hem endometrial ablasyon hem de endometrial rezeksiyon, çok ağır adet kanaması olan kadınlara yarar sağlar. Bu işlemden sonra gebelik önerilmemektedir.
Histerektomi: Rahim Rahim ağzı ile birlikte çıkarılır. Kısırlığa neden olan ve adet dönemlerini sona erdiren kalıcı bir işlemdir. Histerektomi anestezi altında yapılır ve hastanede kalmayı gerektirir. Yumurtalıkların ek olarak çıkarılması (iki taraflı ooforektomi) erken menopoza neden olabilir. Bu cerrahi işlemlerin çoğu ayaktan tedavi bazında yapılır. Genel bir anesteziye ihtiyacınız olsa da, muhtemelen aynı gün eve gidebilirsiniz. Abdominal myomektomi veya histerektomi genellikle hastanede kalmayı gerektirir. Menoraji, tiroid hastalığı gibi başka bir durumun bir işareti olduğunda, bu durumun tedavisi genellikle başarı ile sonuçlanır.

Bahçeci Sağlık Grubu

Aşırı Adet Kanamalarının Nedenleri Nelerdir?

Kadın vücudu, hamilelik için her ay bir adet yumurta hücresi olgunlaştırır ve rahim iç yüzeyini embriyonun tutunabileceği şekilde hazırlar.

Hamileliğin gerçekleşmemesi durumunda ise yumurta hücresi ile birlikte rahim iç tabakası vajinal kanama yoluyla dışarı atılır. Ortalama 28 günde bir gerçekleşen bu kanama, adet kanaması olarak adlandırılır. Adet kanaması ergenlik dönemindeki genç kızlarda, yaklaşık yaşlarında başlar ve yaşlarında menopoz ile son bulur.

Kanama miktarı her kadında birbirinden farklı olabilse de bazı kişilerde aşırı miktarlarda olabilir. Aşırı adet kanaması (menoraji) olarak adlandırılan bu durum genellikle bir sağlık sorununu işaret eder.

Vücuttan aşırı kan kaybı kansızlık başta olmak üzere çeşitli sorunları da beraberinde getirebildiğinden mutlaka önemsenmesi ve hekime başvurulması gereken bir durumdur. İşte aşırı adet kanaması ile ilgili bilinmesi gerekenler&#;

Aşırı Adet Kanamalarının Nedeni Nelerdir?

Adet kanaması, sağlıklı bir kadının günde bir yaşaması gereken doğal bir durumdur. Her kadının menstruasyon döngüsünün gün sayısı birbirinden farklıdır.

gün aralığındaki adet döngüleri normal kabul edilir. Bunun yanı sıra bir adet kanaması döneminde gerçekleşen toplam kanama miktarı da her kadında farklıdır.

Adet kanamalarında ortalama kanama hacmi ml olarak belirtilir. Bazı kadınlarda bunun üzerinde olabilse de tüm kadınların %90&#;ında 80 ml&#;den daha az kanama gerçekleşir.

Bazı kadınlarda ise kanama miktarı aşırı denebilecek kadar fazladır. Adet kanamasının ml ve üzerinde olması, aşırı adet kanaması veya menoraji olarak adlandırılır.

Bir kadının adet kanamasının kaç mililitre olduğunu ölçmesi elbette ki mümkün değildir. Fakat adet kanaması her ay gerçekleşen olağan bir durum olduğundan kadınlar önceki aya göre aşırı artmış olan kanama miktarını kolaylıkla fark edebilirler.

Böyle bir durumla karşılaşan kadınlar yaşadıkları sorunu fark etmeleri ile birlikte muayene için sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır. Aşırı adet kanamalarının en yaygın nedeni jinekolojik hastalıklardır. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:

Yukarıdaki durumlara ek olarak alınan bazı tedaviler ve kullanılan ilaçlar da aşırı adet kanamalarına yol açabilir. Özellikle antikoagülan (kan sulandırıcı) ilaç kullanımı, kanser hastalarına uygulanan kemoterapi ve bazı durumlarda da doğum kontrolü amaçlı tüplerin bağlatılmış olması aşırı kanamaya neden olabilecek durumlar arasındadır.

Aşırı Adet Kanaması için Ne Yapmalı?

Normal şartlarda bir adet döneminde gelen kanama miktarı kadından kadına değişir. Bazı kişilerde adet kanaması gün sürerken bazı kadınlarda gün sürebilir.

Bu durum da kanama miktarını etkileyecek faktörlerden bir tanesidir. Bunun yanı sıra kadınlar kendi vücut düzenlerini ve olağan kanama miktarlarını bildiğinden bir adet döneminde aşırı miktarda gelmeye başlayan kanamayı kolaylıkla fark edebilir.

Böyle bir durumun fark edilmesi halinde en doğru seçenek hekime başvurarak sağlık kontrolünden geçmektir. Kanamanın azaltılması için bilinçsiz ilaç kullanımı veya içeriği bilinmeyen bitkisel ürünlerin kullanımı ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebileceğinden bu tür davranışlardan mutlaka kaçınılmalıdır.

Aşırı Adet Kanaması Nasıl Durdurulur?

Aşırı adet kanamasının durdurulmasına yönelik önlemleri araştırmadan önce gerçekten olağan dışı bir kanama olduğunun tespit edilmiş olması gerekir.

Bu konuda yapılan en büyük yanlışlardan biri kadınların adet kanaması miktarı ve kanamanın kaç gün devam ettiği gibi konularda kendilerini çevrelerindeki diğer kadınlarla karşılaştırmalarıdır.

Aşırı kanama ancak kadının kendi önceki adet dönemlerine göre artmış olan bir kanama ile tespit edilebilir. Aşırı kanama yaşadığını düşünen kadınlar vakit kaybetmeksizin jinekoloji uzmanlarına başvurarak muayeneden geçmelidir.

Aşırı adet kanaması ve ağrı sorunu yaşayan kadınlarda tedavi amaçları arasında aşırı kanamanın azaltılması ve durdurulması, aşırı kanamaya yol açan sağlık sorununun teşhis edilmesi ve buna yönelik tedavi uygulanması, aşırı kanamanın yol açtığı kansızlık (anemi) gibi sorunların ortadan kaldırılması ve yaşam kalitesinin arttırılması yer alır.

Kanamanın durdurulması için bazı durumlarda ilaç kullanımı gerekli olabilir. Ek olarak kan sulandırıcı kullanılıyorsa, bunun gerekliliği konusunda yeniden değerlendirme yapılabilir. Gerekli görülmesi halinde diğer tıbbi birimlerin uzmanlarından görüş alınabilir.

Aşırı adet kanaması hamilelik ile ilgili bir kanamanın adet kanaması ile karıştırılması halinde de gelişebilir. Bu nedenle hastalar bu açıdan da değerlendirilir.

Bazı durumlarda aşırı kanamaya yol açan soruna da bağlı olarak doğum kontrol yöntemlerinin uygulanması gerekebilir. Bu konuda en doğru bilgi sizi muayene edecek olan uzman tarafından verilebilir.

Aşırı Adet Kanamasının Zararları

Aşırı adet (regl) kanaması, vücuttan olağan dışı bir kan kaybına neden olduğundan birtakım olumsuzlukları da beraberinde getirir. Bunlardan en önemlisi anemi (kansızlık) problemidir.

Kansızlık dolayısıyla aşırı adet kanaması bayılma, cilt renginde solukluk, nefes darlığı, çabuk yorulma gibi sorunlara da neden olur. Kanamanın fazlalığına bağlı olarak vücuttan önemli miktarda sıvı kaybı da gerçekleşir.

Bunun sonucunda derideki nem kaybı ile birlikte cilt elastikiyeti azalır. Baş dönmesi, vücut ısısında artış, koyu renkli idrar, baş ağrısı ve uyku hali buna bağlı olarak gelişebilen olumsuzluklardan bazılarıdır.

Aşırı regl kanaması yaşayan kadınların birçoğunda aşırı adet sancısı problemi de mevcuttur. Ağrı ve kanamanın fazlalığı günlük yaşamı önemli ölçüde olumsuz etkilediğinden çoğunlukla tedavi gerektirir.

Aşırı Adet Kanaması Teşhisi

Menoroji sorunu, kadınlar tarafından hissedildikten sonra hastanelerin kadın hastalıkları birimlerine başvuru yapılmalıdır. Bu şikayetle polikliniklere başvuran hastalarda öncelikli olarak detaylı tıbbi muayene alınır.

Menoraji sorunu olan kadınların birçoğunda adet kanamasının 7 günden uzun sürdüğü, saat başı veya en fazla iki saatte bir ped değiştirme ihtiyacı bulunduğu görülür.

Ayrıca aşırı adet kanaması parça gelmesi olarak tanımlanan büyük pıhtıların sık gelmesi sorununu da beraberinde getirir. Tüm bu durumların hekim tarafından değerlendirilmesi ile birlikte menoraji teşhisi konulabilir.

Ardından bu duruma neden olan faktörlerin tespit edilmesi için muayeneler yapılmalıdır. Eşlik eden hastalıklar ve kullanılan ilaçlar değerlendirilir.

Jinekolojik muayene, ultrason ve kan testlerine başvurulabilir. Jinekolojik hastalıkların teşhis edilmesi halinde bunlara yönelik tedavi başlatılır. Kadın üreme sistemine ilişkin herhangi bir sorunun tespit edilememesi halinde hastalar farklı tıbbi birimlere de yönlendirilebilir.

Aşırı Adet Kanaması Tedavisi

Aşırı adet kanaması tedavisine başlanırken öncelikle bu soruna neden olan durum tespit edilmelidir. Bunun için aşırı adet kanaması nedenleri araştırılmalı ve gerekli tanı testleri uygulanmalıdır.

Hastalarda hormonal bozukluk veya jinekolojik bir hastalık tespit edilirse bunlara yönelik gerekli tedavi planı başlatılır. Ek olarak aşırı kanamanın azaltılmasına yönelik de ayrıca tedavi uygulanabilir.

Bazı hastalarda hormon içeren ilaçlar, doğum kontrol hapları veya aynı zamanda bir doğum kontrol yöntemi olan hormonlu spirallerin yerleştirilmesi önerilebilir.

Hormon ilaçlarının birçoğu progesteron hormonu içerir.

Bazı durumlarda bunlar iğne şeklinde de uygulanabilir. Bir diğer tedavi seçeneği non-steroid antiinflamatuar ilaçlardır. Bu ilaçlar steroid içermeyen antiinflamatuar ilaçlar olarak da adlandırılır ve kan kaybını % oranında azaltabilir.

İbuprofen, naproksen ve mefenamik asit bunlara örnek olarak verilebilir. İlaç tedavilerine yanıt alınamaması halinde cerrahi operasyonlara başvurulması gerekebilir.

Endometrial ablasyon adlı yöntemle rahim iç tabakası kazınabilir, bazı durumlarda kist ve miyomlar cerrahi operasyonlar yardımıyla çıkartılabilir.

Daha ileri olgularda özellikle de kötü huylu oluşumların varlığı halinde histerektomi adı verilen operasyonla rahmin alınması gerekebilir.

Bu yöntemlerden hangisinin veya hangilerinin uygulanması gerektiğine hekim tarafından yapılacak detaylı muayeneler ve tanı testlerinin ardından karar verilir.

Eğer siz de adet kanamalarınızın normalden fazla olduğunu düşünüyorsanız, fazla miktarda gelen kanamalara ve aşırı adet ağrısına ne iyi gelir diye merak ediyorsanız bir kadın sağlığı uzmanının muayenesinden geçmenizde fayda vardır.

Bu sayede kansızlık sorunu gelişmeden bu sorunun önüne geçebilir, altta yatan farklı bir hastalığınız mevcut ise buna yönelik tedavilerinize erken dönemde başlayabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir