lidyalılar özellikleri / Lidyalıların Özellikleri Maddeler Halinde – Tarih Portalı

Lidyalılar Özellikleri

lidyalılar özellikleri

Lidyalılar (MÖ. &#; )

1. Lidya medeniyeti Batı Anadolu’da Gediz ve Küçük Menderes arasında kalan bölgede, Sard (Sardes) merkezli olarak kuruldu.

2. Lidyalılarticarete büyük önem verdiler. Bu yüzden de ticaretin gelişmesi için Batı Anadolu’dan başlayarak Mezopotamya’ya kadar uzanan “Kral Yolu” nu yaptılar. Bu yol Ege kıyılarındaki Efes’ten başlayarak yukarı Mezapotamya’da Ninova şehrine kadar uzanmaktaydı.

3. Lidyalılar MÖ. ’de parayı buldular. Böylece takas yoluyla ticaret hayatı sona erdi. Paranın icadıyla da bankacılığın temelini attılar.

Uyarı: Lidyalıların parayı bulmasıyla toplumlar arası ticaret kolaylaşmış ve hızlanmıştır.

4. Lidyalılar milli bir ordu kurmadılar, ülke savunmalarını ise paralı ordu sistemiyle yürütmeye çalıştılar. Ancak bu olay Lidyalıların en parlak dönemlerini yaşarlarken, kısa sürede yıkılmalarına neden oldu.

5. Lidyalılar ticaretin yanısıra dericilik, maden işletmeciliği, kaya oymacılığı ve seramik yapımlarında da ileri gittiler.

6. Fenike alfabesini de kullanan Lidyalılar Ege denizine ulaşmak isteyen Persler tarafından MÖ. ’da yıkıldı.

Lidyalılar

Lidya, MS 50 dolaylarında, ana yerleşim yerleri ve Yunan kolonileri ile.
MÖ 6. yy'da Croesusyönetimindeki son egemenlik döneminde Lidya İmparatorluğu'nun haritası.
(M.Ö. funduszeue.info kırmızı sınır)

Anadolu'nun batısında Gediz ve Menderesırmakları arasında kalan bölgeyeAntik çağdaLidya, bu topraklarda yaşayanlara da Lidyalılar denilmiştir. Hint-Avrupa kökenli bir kavim olan ve doğudan Anadolu'ya gelen Lidyalılar önce Hititler'in daha sonra da Frigler'in egemenliği altında yaşadılar.

Dilleri, Hitit dili ile benzerlik gösterir.

Lidyalılar (Ahamenişler tarafından Sparda olarak bilinir, Eski Pers çivi yazısı𐎿𐎱𐎼𐎭) Anadolu grubunun ayırt edici Hint-AvrupaLidya dili’ni konuşan, batı Anadolu bölgesindeki Lidya ‘da yaşayan Anadolu insanlarıydı.

Dil tarafından tanımlanan ve MÖ 2. binyıla kadar uzanan kökenleri hakkında ortaya atılan sorular, dil tarihçileri ve arkeologlar tarafından tartışılmaya devam ediyor.[2]Strabo’nun zamanında (MÖ 1. yüzyıl) onun tarafından tutulan kayıtlar arasında son kez doğrulanmış kayıtlara göre, güneybatı Anadolu Kibyra'da en son Orta Çağ'dan kısa bir süre öncesine kadar ayrı bir Lidya kültürü varlığını sürdürmüştür.

Lidya başkenti “Sfard” veya Sardis idi. Geç Tunç Çağı'na kadar izlenebilen üç hanedanlığı kapsayan kaydedilmiş tarih devletleri, gücünün ve başarılarının zirvesine, Lidya'nın kuzey doğusunda yer alan komşu Frigya gücünün çöküşüne denk gelen bir zamanda, MÖ 7. ve 6. yüzyıllarda ulaştı.

Lidya gücü, MÖ 'teki Halys Savaşı ve MÖ 'da Büyük Malius tarafından yenilgiye uğratılmasından sonraki olaylarda başkentlerinin düşmesiyle aniden sona erdi.

Tarihçe[değiştir

Lidyalılar Kimdir, Ne Zaman Ve Nerede Kuruldu? Lidyalılar Neyi Buldu, Başkenti Neresidir?

Lidyalılar, M.Ö. 7. Yüzyılda Anadolu'nun batısında Menderes Irmağı ile Gediz Irmağı arasında kalan bölgede kurulmuş bir Antik Çağ uygarlığıdır. İnsanlık tarihine önemli katkıları bulunan Lidyalılar, tarihte ilk defa parayı bulan uygarlık olarak bilinir. Para yapımında elektrolit, gümüş ve altın kullanan Lidyalılar, M.Ö. 6. Yüzyılın ikinci yarısının başlarında Pers İmparatorluğu'nun saldırıları sonucunda yıkılmıştır. Çok tanrılı dinlere inanan Lidyalılar, Frigyalılar'ın bereket tanrıçası olarak da bilinen Kibele'yi en büyük tanrı olarak bilirlerdi. Lidyalılar'ın ekonomisinde tarım ve ticaret önemli bir yer tutar. Lidya Uygarlığı, kendi başkenti olan Sardes'ten başlayarak Mezopotamya bölgesine kadar uzanan Kral Yolu'nu kullanarak, ticarette büyük başarılar elde etmiştir. Fenikeliler'in alfabesini kullanan Lidyalılar, dokumacılık ve altın işlemeciliği konularında oldukça ilerleme kaydetmişlerdir.

LİDYALILAR NE ZAMAN KURULDU?

Lidyalılar, M.Ö. yılında kurulmuştur. Kuruluşundan itibaren hakimiyet elde ettiği Anadolu'nun batı bölgelerindeki altın madenleri, Lidyalılar'ın yükselişindeki başlıca etkendir. Klasik değiş-tokuş usulü ticaretin yerine parayı icat ederek bir değişim aracı olarak kullanan Lidyalılar, böylece dünya tarihinde ticaretin seyrini değiştiren önemli bir adım atmış oldular.

LİDYALILAR NEYİ BULDU?

Lidyalılar'dan çok daha önce, Sümerler ve Mısır medeniyetinde de para benzeri değişim araçları kullanılmıştır. Bazı değerli metallerin ve tahılların belli ölçeklerle değişim aracı olarak kullanılması Lidyalılar'dan çok daha eskiye dayanmakla birlikte, günümüzdeki anlamıyla para kullanımı ilk olarak Lidyalılar zamanında olmuştur. Altın ve gümüş gibi madenlerden üretilen paraları değişim aracı olarak kullanan Lidyalılar, paranın mucidi olarak tarihe geçmişlerdir.

LİDYALILAR'IN BAŞKENTİ NERESİDİR?

Lidyalılar'ın başkenti, günümüzde Manisa ilimizin Salihli ilçesine bağlı Sart kasabası yakınlarında yer alan Sardes Antik Kenti olmuştur. Sardes'in başkent olduğu Lidya Uygarlığı, Anadolu'nun Batı bölgelerini kapsayan coğrafyada hüküm sürmüşlerdir.

LİDYALILAR PARAYI NE ZAMAN BULDU?

Lidyalılar'ın parayı ekonomide bir değişim aracı olarak kullanması, kuruldukları yüzyıl olan M.Ö. 7. Yüzyılda olmuştur. Daha öncesinde bazı taşlar, hayvanlar ticarette değiş tokuş için kullanılırdı. Bunlar taşıması zor değişim araçları olduğundan, Lidyalılar çeşitli madenleri kullanarak bugünkü paraya benzer madeni değişim araçlarını basmışlardır. Lidyalılar'ın kullandığı ilk madeni paralar, "sikke" adıyla bilinir. Lidyalılar ürettikleri madeni sikkeleri damgalayarak resmi olarak dolaşıma sokmuşlardır.

Lidya Devleti

Lidyalılar eski çağlarda Batu Anadolu’da kurulan önemli bir uygarlıktır. Menderes ile Gediz ırmaklarının ortasında olan bölüme de eski çağda Lidya ismini vermişlerdir. Bu bölge ilk başta Hitit imparatorluğunun kontrolü altındaydı. Bu bölgede yaşayanlar Friglerin kuvvetli oldukları dönemlerde onların egemenliğinde yaşamışlardır. Bu dönemler ile alakalı bilgiler elimizde çok fazla değildir. Kimmerler frig devletine son verdikten sonra tire beyi olan Giges Lidya devletinin kurulmasını sağlamıştır.

Tire beyi Lidya kralının eşi ile anlaşmaya vararak kral Kandol’u öldürüp krallığını ilan etmiştir. Kral Giges Lidya devletinin en güçlü hükümdarları arasında yer alır. Devletin sınırlarını genişleterek tarım ile ticaretin gelişmesine de önem vermiştir.

Lidya Devleti

Asur devleti ve İyon devleti ile sorunsuz bir dönem geçirmiştir. Sınırı Efes kentinden başlayıp başkent Sard kentinden geçip Ninova’ya varan ticaret yolu olan Kral yolunu yaptırmıştır. Kral yolunun geçtiği yerlerde konaklar inşa ederek güvenliği kontrol altına aldı. Kimmer devleti ile mücadele etmek için Asur devletinden yardım talep etti. Kimmer devletinin ilk saldırısının önüne geçse bile ikinci saldırılarında mağlup oldu ve savaşın yapıldığı yerde M.Ö yılında ölmüştür.

Lidyalılar bu savaştan sonra kendilerini tekrardan toparladılar ve Asur devletinden de yarım alarak Kimmerlileri topraklarından çıkardılar. Kral Alyat döneminde ülkenin sınırları doğuda Kızılırmak’a kadar genişlemiştir. Lidya uygarlığı döneminde doğu ve batı arasında ticaret gelişkin hale gelmiştir.

Lidya devleti giderek zenginleşen bir devlet haline geldi. Lidya uygarlığını sadece kral yönetmezdi, kral ile beraber önemli ticaret adamları ve toprak sahibi kişiler yani bugünkü ağalar yönetmiştir. Alışveriş yapılırken paranın tercih edilmesi ilk defa M.Ö 7. Yüzyılda Lidya devletinde gerçekleşmiştir.

Paranın kullanılması ile birlikte önemli bir yere sahip olan takas sistemi de artık kullanılmamıştır. Ekonomi ile ilgili büyük oranda genişleme meydana gelmiştir. Ticaretten başka dokumacılık, çömlekçilik, deri ile maden de ilerlemiştir. Lidyalıların yaşadığı bölge doğal kaynaklar bakımından çok zengin ve bereketlidir.

Lidyalılar Hakkında Bilgi? Özellikleri Ve Eserleri Nelerdir?

Lidya Devletinin Önemi

Tarihteki parayı ilk defa kullanmalarından dolayı tarih açısından önemli bir yere sahiptirler. Daha önce ki dönemlerde takas yöntemi kullanılıyordu. Lidyalılar ise parayı kullanmışlardır, böylece hem ticaret ile ilgili hem de sosyal hayat ile ilgili önemli kolaylıklar geliştirmişlerdir.

Bazı belgelerde Sümerlilerin ve Mısırlıların parayı daha önceden bulduklarından bahseder. Lidya uygarlığının altın ile gümüş paraları kullanmış olan ilk uygarlık olduğu yazılıdır. Bazı tarihçilerin görüşlerine göre Lidya uygarlığının parayı bulmasının en önemli nedenini ticaret yolu olan Kral yoluna bağlamışlardır. Lidya uygarlığının başkenti Sard kentidir.

Lidya Devleti İle İlgili Genel Bilgiler

Lidya Devleti İle İlgili Genel Bilgiler

  • Lidya halkı Frigler yıkıldıktan sonra Gediz ile Küçük Menderes vadilerinin ortasında olan yerde kral Giges’in liderliğinde Sardes kentini başkent yaparak devletlerini kurdular. En parlak dönemlerini kral Krezus zamanında yaşamışlardır.
  • Kimmer uygarlığını Anadolu’dan kovmuşlardır ve topraklarını Kızılırmak’a kadar büyütmüşlerdir. Ege kıyılarında yer alan liman kentlerinin çoğunu kendi hakimiyetlerine almışlardır. Fakat Perslerin saldırılarına karşı koyamadıkları için M.Ö senesinde yıkılmışlardır.
  • Ticaret ile zengin olan Lidya devleti Anadolu’da paralı askerliği getirmişlerdir. Fakat bu askerler içinde hem dil hem taktik birliği olmadığından dolayı bu askerlerde vatan ve millet sevgisi de bulunmazdı. Bu olay yalnızca para için savaşan paralı askerlerin başarıya ulaşmasını zor hale getirmiştir. Bu durum da Lidya devletinin yıkılmasında rol oynamıştır.
  • Lidyalılarda hem Anadolu tanrılarına hem de yunan tanrılarına tapınım vardır.
  • Ticarete büyük önem vermişlerdir. Bundan dolayı Efes kentinden başlayıp Mezopotamya’ya kadar ulaşan kral yolunu yaptılar. Bu ticaret yolu hem Anadolu’yu önemli ticaret merkezi haline getirmiştir hem de doğu ve batı kültürlerinin birbirleri ile etkileşime girmesini sağlamıştır.
  • Sardes kentinde dünyada ki ilk serbest ticaret bölgesini meydana getirmişlerdir.
  • Takas sisteminin gelişmiş hale gelen ticareti karşılamamasından dolayı M.Ö lerde Lidya uygarlığı ilk kez ticarette parayı kullanmışlardır. Paranın bulunmasından sonra alışveriş kolay hale gelmiştir, ekonomik hayatta canlanma meydana gelmiştir, sermaye birikimi ile finans sektörünün meydana gelmesine zemin hazırlamıştır.
  • Paranın kullanılması ile beraber takas sistemi de artık kullanılmamıştır.
  • Lidyalılar Fenike alfabesini tercih etmişlerdir.
  • Bilime son derece önem vererek bilim adamlarına da gerekli desteği vermişlerdir.
  • Dokumacılık ile madencilik sektöründe ileri bir düzeye gelmişlerdir. Özellikle kuyumculuk alanında ilk çağda en üst seviyeye ulaşmışlardır.
  • Lidya halkı tarımdan daha çok ticaret ile ilgilenmişlerdir.
    M.Ö yıllarında ilk kez kroisos’un darp etmiş olduğu altın karışımlı elektron sikkesinde karşı karşıya duran aslan ile boğa protomu yer alır.
  • Lidya halkının en önemli özelliklerinden birisi de dünyanın en gelişkin kervansaray nişancıları olmalarıdır.
  • Lidya uygarlığı Anadolu bölgesinde ulaştırmayı düzenli bir hale getirmişlerdir. Bunu da han, hamam, kervansaray ve yedi beygir ahırlarını örgütleyip bu şekilde sağlamışlardır.

Daha fazla bilgiye funduszeue.info adresinden ulaşabilirsiniz.

Originally posted

İlginiz Çekebilir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.