v 71 tahdit kodu / Tahdit Kodu ve Kodun Kaldırılması Davası - Kadim Hukuk

V 71 Tahdit Kodu

v 71 tahdit kodu

TAHDİT KODU–GİRİŞ YASAĞININ KALDIRILMASI DAVASI


TAHDİT KODU–GİRİŞ YASAĞININ KALDIRILMASI DAVASI

TAHDİT KODU –GİRİŞ YASAĞININ KALDIRILMASI DAVASI

Göç alanı, ulusal ve uluslararası düzeyde işbirliği ve koordinasyon gerektiren, çok boyutlu, Türkiye’nin ekonomik, sosyo-kültürel ve demografik yapısını, kamu düzeni ve güvenliğini derinden ilgilendiren dinamik bir konudur. Göç sorunlarının etkin yönetimi açısından, dünyadaki örnekleri gibi, görev alanına yönelik strateji ve güncel politikaları geliştirip uygulayan, insan hakları odaklı, nitelikli personel ve sağlam bir maddî alt yapıyla donanmış, yetkin bir kurumsal yapılanmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye’ye son yıllarda jeopolitik konumundan dolayı aşırı bir şekilde yabancı gelip gitmektedir. Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de ülkeye giriş ve çıkışlarda belli yasal prosedürler uygulanmaktadır. Yabancı kişi hakkında ülkede adli veya idari bir işlem yapılıp sınır dışı(deport) edildikten sonra yabancı hakkında sınır dışı edilme sebeplerine göre hakkında tahdit kodu konulmaktadır.

Bu makalemizde tahdit kodlarını ve tahdit koduna ilişkin açılacak iptal davasını ele alacağız

TAHDİT KODU NEDİR?

Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması amacıyla başta güvenlik güçleri olmak üzere resmi makam ve merciler ülkemizde bulunan ve ülkemize gelmek isteyen yabancılar hakkında gereken inceleme ve araştırmaları yapmakta, bunun sonucunda yabancıların ülkemize gelmeleri ve kalmaları konusunda karar verilmektedir.

Adli veya idari işlemin durumuna göre tahdit süresi ve türü değişiklik arz etmektedir. Ülkeye girişlerde özellikle pasaport kontrollerinde birçok yerli- yabancı uyruklular Tahdit kodları ile ülkeye girişte problemler yaşamakta, Göç Müdürlüğünde işlemlere tabi tutulmaktadır.

Başlıca Tahdit Kodları Şunlardır;

V (İkamet izni iptal edilen yabancı kişiler)

V (Adreste bulunamayan yabancı kişiler)

V (Sahte evlilik yapan yabancı kişiler)

V (Ahıska Türkü uyruklu olmadığı halde bu şekilde başvuruda bulunan yabancı kişiler)

V (10 gün içerisinde ikamet izni almak koşuluna bağlı olarak giriş yapan yabancı kişiler)

G (Bulaşıcı hastalık taşıyan yabancı kişiler)

G (Genel güvenlik açısından tehlike arz etmekte olan yabancı kişiler)

Ç (Türkiye’ye yasadışı giriş ve çıkış yapan yabancı kişiler)

Ç (Hakkında adli işlem yapılan yabancı kişiler)

Ç (Ceza evinden tahliye olan yabancı kişiler)

Ç (Genel ahlak ile kamu sağlığını tehlikeye atan yabancı kişiler)

Ç (Kaçak çalışan yabancı kişiler)

Ç (İkamet izni iptal edilen yabancı kişiler)

Ç (Kaçak çalışanların, hakkındaki para cezasını ödememesi durumu)

Ç (Vize ya da ikamet ihlalinden kaynaklanan para cezasının ödenmemesi durumu)

Ç (Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na aykırı davranan yabancı kişiler)

Ç (Seyahat masraflarını ödemeyen yabancı kişiler)

Ç (Terke davet edilen yabancı kişiler)

Ç (INAD yolcu / Inadmissible Passenger)

Ç (Türkiye’ye girişi bakanlık iznine tabi olan yabancı kişiler)

K (Kaçakçılıktan aranan yabancı kişiler)

N (Interpol kodu)

O (Semti meçhul ve yurda girişi yasaklı sığınmacı)

N (İstihzan kodu / Girişi öz izine bağlı olan yabancı kişiler)

Bu şekilde yabancı kişinin yaptığı eyleme göre bir kod konulmaktadır. Hangi kodun nasıl şekilde kaldırılacağına dair kişi ve olayın durumuna göre yasal yollara başvurulmalıdır. Bu sürecin uzman bir avukatla takip edilmesi hak kayıplarının önüne geçilecektir.

TÜRKİYE’YE GİRİŞ YASAĞI

Türkiye’ye giriş ve Türkiye’den çıkış, sınır kapılarından, geçerli pasaport veya pasaport yerine geçen belgelerle yapılır. Bakanlık, bu genel düzenlemenin, kişilerin sınır kapılarında uluslararası koruma başvurusunda bulunmasını engelleyecek şekilde uygulanmaması için gerekli önlemleri alır.

Genel Müdürlük, gerektiğinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak, kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından Türkiye’ye girmesinde sakınca görülen yabancıların ülkeye girişini yasaklayabilir.

  • Vize veya ikamet izni süresi sona eren ve bu durumları yetkili makamlarca tespit edilmeden önce Türkiye dışına çıkmak için valiliklere başvuruda bulunup hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancılara, idari para cezalarını ödemiş olmaları ve İçişleri Bakanlığınca belirlenen ihlal sürelerini aşmamaları kaydıyla, Türkiye’ye giriş yasağı kararı alınmayabilir.
  •  Türkiye’yi terke davet edilenlerden, süresi içinde ülkeyi terk edenler hakkında giriş yasağı kararı alınmayabilir.
  • Genel Müdürlük, giriş yasağını kaldırabilir veya giriş yasağı saklı kalmak kaydıyla yabancının belirli bir süre için Türkiye’ye girişine izin verebilir.
  • Kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı sebebiyle Genel Müdürlükçe; idari para cezaları ve kamu alacakları sebebiyle ise valiliklerce yabancıların ülkeye kabulü ön izin şartına bağlanabilir.

 

GİRİŞ YASAĞI KARARINI VEREN MERCİİ KİMDİR?

Kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından Türkiye’de bulunması sakıncalı görülen yabancılar hakkında Genel Müdürlük; Türkiye’ de iken hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancılara ilişkin ise Genel Müdürlük veya valilikler ülkeye giriş yasağı kararı alabilir.

GİRİŞ YASAĞI SÜRESİ NE KADARDIR?

Giriş yasağı süresi tahdit koduna göre 1 ila 5 yıl arasında değişmektedir. Giriş yasağı en fazla beş yıl süreyle alınır. Beş yılın sonunda kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından ciddi tehdit söz konusu ise önceden alınmış beş yıl süreli giriş yasağı tek seferde veya ayrı ayrı olmak üzere on yıl daha uzatılabilir. Ancak, giriş yasağı süresi aynı gerekçeye dayalı olarak on beş yıldan fazla olamaz.

TÜRKİYE’YE GİRİŞ YASAĞININ TEBLİĞ USULÜ

Giriş yasağına ilişkin tebligat, kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından Türkiye’ye girmesinde sakınca görülen yabancıların Türkiye’ye giriş yapmak üzere geldiklerinde sınır kapılarındaki yetkili makam tarafından, Türkiye’den sınır dışı edilen yabancılara ise valilikler tarafından yapılır. Tebligatta, yabancıların karara karşı itiraz haklarını etkin şekilde nasıl kullanabilecekleri ve bu süreçteki diğer yasal hak ve yükümlülükleri de yer almalıdır.

TAHDİT KODUNUN KALDIRILMASI İÇİN İDARİ BAŞVURU, İDARİ DAVA VE SÜRESİ

Haklarında sınır dışı kararı alınan kişiler öncelikle ilgili idareye başvurmak ve tahdit kodunun kaldırılmasına yönelik taleplerini iletmek yöntemini seçebilirler. Başvuru dilekçesini işlemi yapan kuruma verilmesi gerekmektedir.  Başvuru doğrultusunda idare tarafından uygun görüldüğü takdirde tahdit kodu kaldırılabilmektedir. Fakat uygulamada genel olarak başvuru talepleri ret edilmekte olup yargı yoluna gidilmektedir.

İdarenin olumsuz yanıt verdiği durumlarda veya idareye başvurulmadan doğrudan idari dava açılmak suretiyle ilgili tahdit kodunun kaldırılması talep edilebilir. İptal davasının konusu Genel Müdürlük veya valilikler tarafından tesis edilen işlemdir. Bu işlemin iptali için  idare mahkemesinde işlemin iptali davası açılması gerekmektedir. Giriş yasağının kaldırılmasında yetkili mahkeme, işlemi tesis eden makamın bulunduğu yerdeki idare mahkemeleridir. Tahdit kodunun-giriş yasağının kaldırılmasında  dava açma süresi, işlemin tebliğinden itibaren 60 gündür.

TAHDİT KODUNUN KALDIRILMASI DAVASI NE KADAR SÜRER?

Tahdit kodunun/giriş yasağının kaldırılmasına yönelik idare mahkemesinde görülecek dava 1 yıl öncesine kadar ortalama ay sürmekte iken son zamanlarda açılan bu davalarda mahkemelerin iş yoğunluğunun artması nedeniyle ve hangi ilde açıldığına göre değişmekle birlikte yaklaşık 1 sene civarında sürebilmektedir. Ancak dava ile birlikte yürütmenin durdurulması da talep edildiğinden hakim yürütmenin durdurması kararı verir ise kişi Türkiye’ye giriş yapabilecektir. Yürütmenin durdurulması kararı ivedi sonuçlandırılması gereken bir hukuki prosedür olması nedeniyle ortalama gün içerisinde bu karar alınmaktadır.

Somut olayın durumuna göre ve somut deliller sunulmak suretiyle yürütmenin durdurulması talepli açılacak davalarda, dava sonunu beklemeden kısa bir süre içerisinde yürütmenin durdurulması ile birlikte yabancı şahıs ülkeye giriş yapabilir.

Somut durumun net olarak değerlendirilebilmesi, hangi sürecin ne şekilde işletileceğinin kararı için tecrübeli ve bu alanda uzmanlaşmış bir avukatla çalışmak her zaman yararınıza olacaktır.

 

 

 

 

YABANCILARDA TAHDİT KODLARI VE KODUN KALDIRILMASI DAVASI

Her yıl  ülkemize farklı amaçlar ile yabancı uyruklu kişiler, seyahat için gelmektedirler. Yabancı uyruklu kişiler ,ülkeye girerken gerekli özeni göstermekte ve kurallara uymaktadır. Fakat daha sonrasında yabancı uyruklu kişiler yasalara uymak için gerekli özeni göstermediklerinden dolayı deport (sınır dışı) edilmektedirler ve sınır dışı edilme sebeplerine bağlı olarak sicillerine bir tahdit kodu işlenir. Bu kod nedeni ile 1 aydan başlayarak 5 yıla kadar olabilecek süreler içerisinde, bazı durumlarda ise süresiz bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti’ne girişleri yasaklanabilmektedir.

Deport sorgulama ve kaldırma ile ilgili olarak tahdit kodlarının içeriğini bilmek gerekir. Kişinin neden ülkeye alınmadığı ve sınır dışı edildiği tahdit koduna göre tespit edilir.

TAHDİT KODU NEDİR VE NEDEN KONUR?

Suçun önüne geçmek, güvenliğin sağlanabilmesi ve kanunların uygulanabilmesi için güvenlik birimleri başta olmak üzere ilgili resmi makam ve merciler ülkemizde bulunan ve gelmek isteyen yabancı uyruklu kişiler hakkında gereken inceleme ve araştırmaları yapmakta ve  bunun sonucunda yabancıların ülkemize gelmeleri ve kalmaları konusunda karar verilebilmektedir.

Tahdit kodlarının birbirinden farklı konuluş nedeni olabilir. Yapılan eylemin önemine bağlı olarak tahdit süresi farklılık gösterebilmektedir. Tahdit kodu süresi 5 aydan 5 yıla kadar uzayabilir. Genel olarak tahdit kodu konulmasının başlıca sebepleri şunlardır:

  • V (İkamet izni iptal edilen yabancı kişiler)
  • V(Adreste bulunamayan yabancı kişiler)
  • V (Sahte evlilik yapan yabancı kişiler)
  • V( Ahıska Türkü uyruklu olmadığı halde bu şekilde başvuruda bulunan yabancı kişiler)
  • V (10 gün içerisinde ikamet izni almak koşuluna bağlı olarak giriş yapan yabancı kişiler)
  • G ( Bulaşıcı hastalık taşıyan yabancı kişiler)
  • D (Genel güvenlik açısından tehlike arz eden kişiler)
  • Ç (Yasa dışı giriş-çıkış yapanlar)
  • Ç (Haklarında adli işlem yapılan yabancılar)
  • Ç (Ceza evinden tahliye olan yabancılar)
  • Ç ( Genel ahlak ve kamu sağlığını tehlikeye atan yabancılar)
  • Ç (Kaçak çalışanlar)
  • Ç (İkamet izni iptal edilenler)
  • Ç (Kaçak çalışanların para cezasını ödememesi)
  • Ç (Vize veya ikamet ihlalinden kaynaklanan para cezasının ödenmesi)
  • Ç (Yabancılar ve uluslar arası koruma kanununa aykırı davrananlar)
  • Ç ( Seyahat masraflarını ödemeyenler)
  • Ç (Terke davet edilen yabancılar )
  • Ç (İnat yolcu )
  • K (Kaçaklıktan arananlar)
  • N (Interpol kodu
  • O (Semti Meçhul Yurda giriş yasaklı sığınmacı)
  • N (İstihzan kodu)

AÇIKLAMALARIN IN İNCELENMESİ.

V (ikamet izni iptal edilenler)

Türkiye’de ikamet izini alıp da daha sonra ikamet kurallarına uyulmadığı takdirde örneğin; ikamet için gerekli evrakların sahte olması gibi durumlar da v tahdit kodu konulur ve kişiye 5 yıl boyunca ikamet izini verilemez.

V(Adreste bulunamayanlar)

Resmi makamlara bildirilen adreste bulunamayanlar hakkında V tahdit kodu konulur.

V (Sahte evlilik)

Türkiye’de ikamet izni alabilmek için sahte evlilik yapan yabancıların tespit edilmesi halinde hakların da V tahdit kodu konularak 5 yıl kadar Türkiye’ye giriş yapmaları engellenir.

V(Ahıska Türkü olmadığı halde başvuru da bulunanlar)

Ahıska Türkü olduğunu belirterek başvuru yapan kişilerin gerekli araştırmalar sonucunda Ahıska Türkü olmadığının anlaşılması halinde V tahdit kodu konularak bir daha Ahıska Türkü başvurusu yapamaması amacıyla konulur.

V (10 gün içinde ikamet izni alma koşuluna bağlı olarak giriş yapanlar)

        10 gün içinde ikamet izni almak koşuluyla giriş yapan yabancı vatandaşların 10 gün içerisinde ikamet izni almak için yabancı şubelere başvurmamaları halinde süreli giriş yasağı konulur.

G ( Bulaşıcı hastalık taşıyan yabancılar )

Bulaşıcı hastalık taşıyan yabancılar hakkında G tahdit kodu konularak süresiz olarak Türkiye’ye girişleri engellenir. Ancak hatalı teşhis yapılmışsa veya daha sonra yabancı tedavi olup sağlığına kavuşmuş ise yapılacak başvuru neticesinde Türkiye’ye giriş  yasağı funduszeue.info için hukuki sürece hakim ve yabancılar hukuku konusunda uzman bir avukatla çalışmakta fayda vardır.

G(Genel güvenlik açısından tehlike arz edilen kişiler)

Yabancı kişiler hakkında bazı kaynaklara dayanılarak G tahdit kodu bulunabilmekte ve bu kişiler sınır dışı edilmektedirler. G kodu konulan bazı kişilerin sınır dışı edilmesiyle kendi ülkelerinde hayatları risk altında olmaktadır. Daha önce Anayasa Mahkemesi önüne gelen bir dava da hakkında G tahdit kodu konulan kişinin sınır dışı edilmesi halinde hayatının risk altına gireceği ve kişinin genel güvenlik açısından kesin bir tehlike arz etmemesi nedenleri gerekçe gösterilerek bu işlem iptal edilmiş ve kişi sınır dışı edilmemiştir. Burada önemli olan zamanında davayı açabilmek ve bu konularda yetkin ve donanımlı bir avukat ile çalışmaktır.

 

Ç (Yasadışı giriş- çıkış yapanlar )

Türkiye’ye yasadışı giriş yapan yabancılar hakkında Ç tahdit odu konularak 2 yıl boyunca Türkiye’ye girişleri engellenir ve ayrıca idari para cezası funduszeue.info para cezası ödenirse Türkiye’ye sadece 2 yıl boyunca giriş yapılamaz ancak idari para cezasının ödenmemesi halinde 2 yıla ek olarak 5 yıl daha Türkiye’ye girişler engellenir.

İdari para cezası da bir idari işlem olduğu için yargı yolu açıktır. Doğru zamanda doğru mahkemede dava açılması gerekir.

Ç (Haklarında adli işlem yapılan yabancılar)

Türkiye’deyken herhangi adli bir işleme konu olmanız halinde suçlu olup olmamanıza bakılmaksızın hakkınızda 1 yıl boyunca Türkiye’ye giriş  yasağı uygulanacaktır.

Ç (Ceza evinden tahliye olan yabancılar)

Suç işleyip de Türkiye’de hapis cezasını tamamlayanlar hakkında 1 yıl süreyle Türkiye’ye giriş yasağı konulur.

Ç (Genel ahlak ve kamu sağlığını tehlikeye atan yabancılar)

Genel ahlaka aykırı davranan veya kamu sağlığını tehlikeye atan yabancıların Türkiye’ye tekrardan girişleri 1 yıl boyunca engellenir.

Barlar, gece kulüpleri vb. yerlerden alınan yabancı kadınlar hakkında kolluk kuvvetlerince yakalama tutanağına ‘fuhuş yapmak amacıyla mekana geldiği değerlendirilmektedir’ şekilde yazılmakta ve sırf bu ifade ile yabancı kadınların ikamet ya da çalışma izinleri iptal edilmekte ve yabancılar bu sebeple sınır dışı edilebilmektedir. Elbette ifade edilen bu durumda gerçekten fuhuş amacıyla Türkiye’ye gelen yabancıların olmadığına anlamına gelmez. Ancak maalesef uygulamada bütün yabancılar bir torbaya doldurulmakta hiçbir ayrım yapılmamaktadır.

Ç (Kaçak çalışanlar )

Türkiye’de kaçak çalışan yabancılar hakkında Ç tahdit kodu konularak 1 yıl süreyle Türkiye’ye tekrardan girişleri engellenir. Ayrıca idari para cezası uygulanır.

Ç (İkamet izni iptal edilenler)

Türkiye’de ikamet izni alan yabancıların, ikamet iznini başka amaçlarla kullandıkları tespit edildiğinde haklarında ç Tahdit kodu uygulanarak Türkiye’ye 5 yıl boyunca girişleri engellenir.

Ç (Kaçak çalışanların para cezasını ödememesi)

Türkiye’de kaçak çalışan yabancılara, verilen idari para cezasının Türkiye’den çıkış yaparken ödenmemesi halinde Ç tahdit kodu işlenerek 5 yıl boyunca Türkiye’ye girişleri engellenir.

Ç (Vize veya ikamet ihlalinden kaynaklanan para cezasının ödenmemesi)

Vize veya ikamet ihlali yapan yabancılar hakkında uygulanan idari para cezasının Türkiye’den çıkış yaparken ödenmemesi halinde kişi hakkında Ç tahdit kodu işlenerek 5 yıl süreyle tekrardan Türkiye’ye giriş yapması engellenir. Esasen yukarıda izah edilen vize ihlali halinde uygulanacak yaptırımlar yeni düzenleme ile çeşitlendirilmiştir.

Ç (Yabancılar ve uluslar arası koruma kanununa aykırı davrananlar)

Yabancılar ve uluslar arası koruma kanununa aykırı davranan yabancılara idari para cezası uygulanır. Bu para cezasının ödenmemesi halinde haklarında Ç tahdit kodu işlenerek tekrar giriş yapabilmesi için bu masrafları ödenmesi istenir.

Ç (Terke davet edilen yabancılar)

Göç idaresi tarafından belirli süreler içerisinde Türkiye’yi terke davet edilen yabancıların bu sürelerde Türkiye’yi davet etmemesi halinde haklarında Ç tahdit kodu işlenerek Türkiye’ye 5 yıl boyunca girişleri engellenir

Ç (İnat yolcu )

Türkiye’ye giriş yapması yasak olan yabancıların, ülkeye giriş yaparken bu durumlarının fark edilmesi halinde haklarında Ç tahdit kodu işlenerek 5 yıla kadar Türkiye’ye girişleri engellenebilmektedir.

Ç (Türkiye’ye girişi bakanlık iznine tabi yabancı )

Türkiye’de yada yurt dışında Türkiye aleyhine işlemiş olduğu adli yada idari kanun ihlalinden dolayı ülkemize girişi “İÇ İŞLERİ BAKANLIĞI” tarafından yabancının pasaport bilgilerine, Türkiye’den sınır dışı edilirken yada giriş yapmadan önce alınan istihbarat bilgisi doğrultusunda Göç İdaresi tarafından uygulanan tahdit kodudur.

K (Kaçaklıktan arananlar )

K tahdit kodu genellikle kaçakçılık suçlarını işleyen ve hakkında yakalama kararı çıkarılan yabancılar için konulur. Hatta yurt dışına çıkışı engelleme amacıyla da konulabilir.

N (Interpol kodu)

N  Interpol tahdit kodu kendi ülkesine yada Interpol sistemine üye bir ülke tarafından hakkında Interpol arama bülteni çıkarılan kişiler bakımından konulur. Bu kod türü aynı zamanda Türkiye’ye giriş yasağına konulmasına da neden olabilmektedir. Giriş yasağı konulmasına da neden olabilmektedir. Giriş yasağı konulması konusunda takdir yetkisi devlete aittir. Bu esasen ciddi bir kod türü olmasına rağmen tarafımızca çokça kaldırıldığı olmuştur.

O (Semti Meçhul Yurda Giriş Yasaklı Sığınmacı)

‘Semti Meçhul Yurda Giriş Yasaklı Sığınmacı’ tahdit kodudur. Türkiye’de il göç idaresi -Müdürlüklerine sığınmacı olarak başvuru yaparken beyan ettiği adreste bulunmadığı şikayet, rutin kontrol gibi uygulama ile tespit edilen ve ülkeye girişi yasaklanmış sığınmacı yabancılar hakkında Türkiye’den sınır dışı edilirken O tahdit kodu uygulanır.

N ( Girişi ön izne bağlı yabancı )

N tahdit kodunda yabancı Türkiye’ye giriş yapmak için ön izin almak zorundadır. Ancak bu izin uygulamada hemen hemen hiç izin verilmemektedir. Bu durum ülkeye giriş yasağının bir uygulamasıdır. Bu durumda dava açılıp kod iptal edilmeden yabancının Türkiye’ye girmesi mümkün değildir.

Yabancı tahdit kodu nasıl kaldırılır?

Yukarıda yabancı kişiler hakkında farklı sebeplerden dolayı farklı tahdit kodları konulduğu ve buna bağlı olarak Türkiye’ye tekrardan giriş yapabilme sürelerinin değişiklik gösterildiği açıklandı. Tahdit kodunun kaldırılabilmesi için idare mahkemesi yolu olduğu gibi bazı durumlarda idari başvuru veya meşruhatlı davetiye ile de kaldırılabilir. Bu konuda mutlaka bir avukat ile çalışmanız yol haritası bakımından da oldukça önemlidir.

Tahdit kodunun kaldırılması için idari dava

Haklarında sınır dışı kararı alınan ve tahdit kodu işlenen kişiler zamanında açacakları dava ile bu kararın iptal edilmesini sağlayabilirler. Her tahdit koduna göre değişik işlem yapmak ve davada başka türlü savunma yapmak gerekecektir.

  • Ancak burada önemli olan davayı doğru zamanda açabilmek ve yabancılar hukuku konusunda yetkin ve tecrübeli bir avukat ile çalışmaktır. Bazı firmalar yabancı danışmanlık firması adı altında hukuk hizmeti vermeye çalışmaktadırlar. Ancak davalarda temsil hizmeti avukatlarca verilebilecek bir hizmettir. Esasen bu şirketler buradan bilgi vermek yerine kendilerine telefon edilmesini sağlayarak iş alma amacı içerisindedir.

Tahdit kodunun kaldırılması için açılacak dava ne kadar sürer?

Tahdit koduna karşı açılacak olan dava yaklaşık 1 sene civarında sürebilmektedir. Ancak dava ile birlikte yürütmenin durdurulması da talep edildiğinden hakim yürütmenin durdurması kararı verir ise kişi Türkiye’ye giriş yapabilecektir. Yürütmenin durdurulması kararı genelde gün içerisinde alınmaktadır.

Eğer hakkında deport kararı verilmiş olan yabancı varsa ve bu kişide hem de tahdit kodu konulmuş ise ve bu yabancıya karşı bir an önce hem deport kararının iptali hem de kodun kaldırılması davasını açmak en mantıklı yoldur.

Deport kararına karşı iptal davası açıldığı takdirde kişinin sınır dışı edilebilmesi için iptal davasının sonucu beklenir. Yani yabancı sınır dışı edilmez. Tahdit kodu ya yurda girişi engellendiğinden iki karar da bir bakıma davalar ile engellenir.

Tahdit Kodunun Kaldırılması için Meşruhatlı Davetiye Başvurusu ve İdari Başvuru

Bazı nadir durumlarda yabancı tahdit kodunun kaldırılmasında yalnızca idari başvuru yetmektedir. Hangi durumlarda idari başvuru yapılacağı konusunda bir avukatın değerlendirmesi gerekir. Sonuç olarak, tahdit kodlarının ve deport kararlarının iptal edilmesi mümkündür.

TAHDİT KODU VE TÜRİYE’YE GİRİŞ YASAĞININ KALDIRILMASI DAVASI

  • depor scaled

 

TAHDİT KODU VE TÜRİYE’YE GİRİŞ YASAĞININ KALDIRILMASI DAVASI

Tahdit kodu, Türkiye’de bulunduğu süre içerisinde yasalara aykırı fiiller işlediği tespit edilen veya yurt dışı istihbarat bilgileriyle hakkında bilgi toplanan yabancının siciline işlenen kayıtları ifade eder. Tahdit kodlarının konuluş sebepleri birbirinden farklılık göstermektedir. Yapılan eylemin önemine bağlı olarak ta Türkiye’ye giriş yasağı süresi değişiklik göstermektedir. Giriş yasağı süresi eylemin büyüklüğüne göre 5 aydan 5 yıla kadar sürebilmektedir. Bazı durumlarda ise süresiz bir şekilde Türkiye’ye giriş yasağı konulur. Bu işlemin sonucunda yabancı kimse Türkiye’de ise sınır dışı edilir eğer yurt dışındaysa Türkiye’ye giriş yasağı konur. 

HAKKIMDA VERİLEN TÜRKİYE’YE GİRİŞ YASAĞI KARARINI NASIL ÖĞRENİRİM?:

Yabancı bir kimse hakkında verilen Türkiye’ye giriş yasağı kararını, yurt dışında konsolosluklara müracaat ederken veya Türkiye’ye giriş yaparken sınır kapılarında öğrenir. Türkiye’de yaşayan yabancılar ise kendilerine yapılan tebligat ile öğrenmeleri mümkündür.

TÜRKİYE’YE GİRİŞ YASAĞI NASIL KALDIRILABİLİR?:

Yabancı bir kimse hakkında idare tarafından konulan tahdit kodunun iptal edilip kaldırılması için dava açabilir. Uygulamada bazen isim benzerliğinden kaynaklı bir başka kimse hakkında tahdit kodu konulup masum olan kimseler sınır dışı edilebilmektedir. Bu durum büyük mağduriyetlere neden olmaktadır. Yine bununla beraber bazen de yanlış aktarılan yurt dışı kaynaklı istihbarat bilgilerinden dolayı bazı kimseler için terör örgütleri ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle tahdit kodu konulup sınır dışı edilebilmektedir. Bu veya buna benzer mağduriyetlerin önüne geçmek için idari dava açılması gerekir. Dava açılması durumunda idare, yapılan işlemin gerekçesini ve bunun hukuka uygunluğunu ortaya koyması gerekmektedir. Söz gelimi yabancının ülkeye izinsiz girdiği ve ikamet ettiği, kaçak çalıştığı, genel ahlaka aykırı davrandığı, kamu sağlığını tehlikeye düşürdüğü, hakkında adli işlem yapıldığı, genel güvenlik açısından tehlikeli olduğu davalı idare tarafından somut ve hukuken kabul edilebilir bir şekilde ortaya konulmalıdır. Buna karşılık davacı da işleme dayanak yapılan olguların doğru olmadığını ya da hukuka aykırı olduğunu açıklamalı ve masum olduğunu Mahkeme huzurunda ispat etmelidir.

TÜRKİYE’YE GİRİŞ YASAĞINA KARŞI DAVA AÇMA SÜRESİ NE KADARDIR?:

Türkiye’ye giriş yasağının kaldırılması için dava süresi tebligatın alınmasından itibaren veya kararın öğrenilmesinden itibaren 60 gündür. Bu süre hak düşürücü kesin bir süredir.

 

TAHDİT KODLARI VE AÇIKLAMALARI:

  • V (İkamet izni iptal edilen yabancı kişiler)
  • V (Resmi makamlara bildirilen adreste bulunamayan yabancı kişiler)
  • V (Sahte evlilik yapan yabancı kişiler)
  • V (Ahıska Türkü olmadığı halde bu şekilde başvuruda bulunan yabancı kişiler)
  • V (10 gün içerisinde ikamet izni almak koşuluyla Türkiye’ye giriş yapıp ikamet izni başvurusu yapmayan yabancı kişiler)
  • G (Bulaşıcı hastalık taşıyan yabancı kişiler)
  • G (Genel güvenlik açısından tehlike arz etmekte olan yabancı kişiler)
  • Ç (Türkiye’ye yasadışı giriş ve çıkış yapan yabancı kişiler)
  • Ç (Hakkında adli işlem yapılan yabancı kişiler)
  • Ç (Ceza evinden tahliye olan yabancı kişiler)
  • Ç (Genel ahlak ile kamu sağlığını tehlikeye atan yabancı kişiler)
  • Ç (Kaçak çalışan yabancı kişiler)
  • Ç (İkamet izni iptal edilen yabancı kişiler)
  • Ç (Kaçak çalışanların, hakkındaki para cezasını ödememesi durumu)
  • Ç (Vize ya da ikamet ihlalinden kaynaklanan para cezasının ödenmemesi durumu)
  • Ç (Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na aykırı davranan yabancı kişiler)
  • Ç (Seyahat masraflarını ödemeyen yabancı kişiler, Türkiye’ye tekrardan giriş yapabilmesi için bu masrafları ödemesi beklenir.)
  • Ç (Terke davet edilen yabancı kişiler)
  • Ç (İnat yolcu, Türkiye’ye giriş yapması yasak olan yabancıların ülkeye giriş yaparken yakalanması durumunda bu kod konur.)
  • Ç (Türkiye’ye girişi bakanlık iznine tabi olan yabancı kişiler)
  • K (Kaçakçılıktan aranan yabancı kişiler)
  • N (Interpol kodu)
  • O (Türkiye’ye girişi yasaklı sığınmacı)
  • N (Girişi öz izine bağlı olan yabancı kişiler)

Saygılarımla;
Avukat Muhammed Fırat Selçuk
Selcuk Law Firm & Hukuk- Danışmanlık

NOT: Makalemizde yapılan izahlar, ilgili Kanunlar çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alarak hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için tıklayınız

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası