ön alt diş sallanması / Sağlam Dişim Sallanıyor Hakkında Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi Doktorları Görüşleri

Ön Alt Diş Sallanması

ön alt diş sallanması

ÇOCUKLARIN İLK ORTODONTİK MUAYENESİ

Çocuklarda süt dişlerinin düşüp daimilerinin çıkmaya başladığı dönemde ebeveynlerde bir merak başlar. “Acaba çocuğumun dişleri düzgün olacak mı?” sorusu özellikle dişleri eğri bir şekilde gelmeye başlayan çocukların anne ve babaların kafasını fazlaca kurcalar. Doğal olarak ebeveyn çocuğumun dişleri yamuk çıkıyor ne yapmalıyım diye panik olurlar. Bir çok durumda eğri çıkmaya başlayan dişler dilin ve dudağın etkisi ile düzelebilmektedir. Ön dört kesici süt dişi düşüp daimileri belirli bir noktaya kadar sürmeden önce  yapılacak fazla bir şey yoktur. Bu ön dört kesici sürdükten sonra hala eğrilikler varsa, bir yer darlığından söz edilebilir. Bir ortodontiste danışılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken bir durum üst daimi dişlerin alt dişlerin daha önünden sürmesi gerektiğidir. Eğer üst diş, çocuk dişlerini kapattığında alt dişin içinde kalıyorsa, diğer kesici dişlerin sürmesi beklenmeden bir uzmana danışılabilir.

 

Bariz olarak çocukta mevcut olan bazı ortodontik sorunları ebeveynler farkedebilirken bazen uzman bir göze ihtiyaç olabilmektedir. Burada yapılması en matıklı hareket çocuğun bir uzmanı tarafından muayene olmasını sağlamaktır.

Ne zaman yapılırsa dah uygun olur?

Uluslararası kabul edilmiş standart 7 yaşına gelmiş bir çocuğun ortodontist tarafından muayene edilmesidir. Bu yaşa gelmiş çocuğun genelde daimi 1. azı dişleri çıkmış olmaktadır. Azı dişlerinin kapanışı bize ileride olabilecek sıkıntılar hakkında ipucu vermektedir. Bunun yanında keser dişlerde de değişimin olduğu yaştır. Alt ve üst çene keser pozisyonu ve ilişkisi de bu yaşta belirli bir olgunluğa ulaşmış olup ileriye dönük olarak değerli bilgiler ihtiva eder. Yedi yaşına gelmiş bir çocuğun muayene olması bu yaşta hemen tedaviye başlaması gerektiği anlamına gelmemektedir. Ciddi problem yaşaması muhtemel çocukların tespit edilip ileriye dönük olarak plan yapılması açısından önemlidir. Burada esas olan, sorunu en uygun zamanda yakalayıp en kısa zamanda en iyi şekilde çözmektir. Çalışmalar ve klinik tecrübe göstermektedir ki her sorun her yaşta aynı şekilde çözülememektedir.

Bir çocuk muayene edilirken 2 ana açıdan değerlenirilir:

İskeletel yani çene gelişimi ve çeneler arası ilişki açısından bir sorun var mı?

Bu tip sorunları zamanında yakalayıp uygun yaşta tedavi etmek çok önemlidir. Küçük yaşta alışkanlık olarak ya da bazı dişlerin uygun olmayan temesları neticesinde oluşan dişlerdeki kapanış bozuklukları çenelerin ilişkisine olumsuz etki edip ileride kalıcı olarak çeneler arası ilişkiyi bozabilmektedir. Özellikle ön çapraz kapanış ve yan çapraz kapanış mümkün olduğu kadar erken yaşlarda tedavi edilmelidir. İlerleyen yaşlarda zor olacak bir tedavi erken yaşta çok basit bir şekilde yürütülebilmektedir. Basit bir parmak emme alışkanlığı da ileride tedavisi çok güç durumlar yaratabilir. 7 yaşında parmak emen bir çocuk dişlerine ve çene yapısına ciddi zarar veriyor olabilir.

Dişsel yani diş kavsi boyutları ve diş boyutları uyumu açısından sorun var mı? Çapraşıklık ihtimali nedir?

Burada yeni süren keser dişlerin boyutları, düşmemişse süt dişlerindeki mevcut aralıklar, süt azıların boyutları ve diş kavsinin şekli değerlendirilerek olabilecek düzensizlikler hakkında ipuçları toplanarak ebeveyne bilgi verilir.

Süt dişlerinin durumu çoğu zaman ilerisi için bir gösterge olmamakla birlikte, ebeveynlerden sık duyduğumuz bir yakınma şudur: Doktor bey, küçükken inci gibi süt dişleri vardı, daimiler gelince nedense bozuk çıktılar. Bunun nedeni, daimi ve keser dişler arasındaki diş boyut farkıdır. Doğal olarak küçük boyda olan süt dişlerinin yerine çıkacak olan daimi dişler çok daha büyüktür. Süt dişlerinin arasında aralıklar yoksa, daimi dişlerde çapraşıklık olması ihtimali yüksektir.

Bunun yanında karışık dişlenme döneminde yani süt keserlerin değiştiği süt azıların henüz değişmediği dönemde geçeci olarak yeni süren alt daimi keser dişlerde çapraşıklık oluşabilir. Oldukça geniş olan süt azılar düşüp yerine daimi küçük azı dişleri çıktığı zaman önde görülen çapraşıklık kendiliğinden düzelir. 1.5 mm ye kadar olan çapraşıklıklar bundan dolayı normal kabul edilir, tabi süt azı dişlerindeki çürüklerden dolayı boyutlarında bir değişme olmamışsa.

1.5 mm den fazla bir çapraşıklık mevcutsa, ve bu diş kavsindeki darlıktan kaynaklanıyorsa, bunu genişletmeye yönelik tedavi erken yaşta uygulanabilir. İdeal olan dönem, daha sadece alt üst 4 keser dişin değiştiği, daimi köpek dişlerinin çıkmadığı dönemdir.

Çeneler arası ilişkide sıkıntı yoksa ve sadece dişlerde yamukluk varsa bu sorun diş teli tedavisi ile tedavi edilir. Bunun için ideal dönem ikinci daimi azıların çıktığı 12 yaş civarıdır. Şu unutulmamalıdır ki, sadece diş eğrilikleri varsa her yaşta tedavi imkanı vardır. Çeneler arası ilişkide sıkıntı mevcutsa ortodonti ile sadece büyüme ve gelişim döneminde ideal sonuca ulaşılabilir. Erişkinlerde ortognatik cerrahi dediğimiz ortodonti ile birlikte cerrahi operasyonların gerektiği tedavi yöntemi gerekebilir.

 

Çocuğumun 5 yaşında dişi süt dişi sallanmaya başladı normal mi?

Evet normaldir. Her çocuğun dişlerinin değişim yaşı farklıdır.

 

Çocuğumun ön süt dişleri düştü ama daimileri sürmeye başlamadı ne yapmalıyım?

 

Bu yaş grubunda süt dişleri düştükten sonra bazen daimiler hemen sürmeye başlamayabilir. Normal şartlarda alt keserler 6 ay içinde sürmeye başlarlar. Üstte ise süre daha uzun olabilir. Bazı durumlarda 1 yılı bulabilir. Bu süreler geçmesine rağmen daimi dişler kendisini göstermemişse bir diş hekimine muayene ettirebilirsiniz. 

 

Çocuğumun ön süt dişleri düştü ama daimileri tam yerinden sürmüyor ya da düzgün gelmiyor, ne yapmalıyım.

5-8 yaş grubu çocuğu olan ebeveynlerden bize gelen en sık sorudur. Doğal olarak anne baba endişe etmektedir. Daimi dişler bazen eğri bir şekilde ya da tam olması gereken yerden sürmeye başlamayabilirler. Eğer dişin sürmesi için yeterli yer varsa, diş uzadıkça dilin ve dudağın etkisi ile yerine yerleşecek, düzgün bir şekilde kaviste yerini alacaktır. Eğer yeterli yer yoksa, alt üst keser dişler sürdükten sonra hareketli apareyler ile damaklar genişletilebilir. Böyle bir ihtiyaç olup olmadığını anlamanın tek yolu hem klinik, hem radyografik muayenedir. 

Bazı durumlarda, hiç bir şey yapılmaz, bütün süt dişlerinin değişmesi beklenir ve sabit ortodontik tedavi uygulanır.

 

Dişlerinde sallanma beyaz diş etlerinde yumuşama olan kişiler en kısa zaman içinde dişlerin sallanması ve diş eti tedavisi nasıl yapılır sorularına yanıt bulmalıdırlar. Bu konuda hekimlerin verecekleri bilgiler altın değerindedir ve kesinlikle önlemler zamanında alınmalıdır. Dişlerin sallanması genellikle diş etlerinin çekilmesi ve diş etlerinin rahatsızlanmasından kaynaklanmaktadır. Bu hastalık diş etlerinin zaman içinde yumuşamasına ve dişlerin çevresini saran yapının dişi sağlam bir şekilde tutamamasına neden olmaktadır.

Bu konuda en önemli etkenlerin başında ise diş bakımlarının zamanında yapılmaması, yanlış beslenme alışkanlıkları ve genetik yapı gelmektedir. Eğer bir kişi dişlerinde sallanma veya diş etlerine zayıflama gibi sorunlar olduğunu anlarsa zaman kaybetmeden hemen bir diş hekiminin kapısını çalmalıdır. Aksi halde çok çabuk işerleyen bu hastalık işleri daha da içinden çıkılmaz bir hale getirecektir.

Diş Sallanmasının Nedenler Nelerdir?

Dişlerin sallanması özellikle yemek yeme anında insanların kendilerini kötü hissetmelerini veya şiddetli diş ağrıları ile karşı karşıya kalmalarına neden olabilmektedir. Bu sebeple birçok kişi yaşadıkları sallanma veya benzeri sorunlardan hemen kurtulmak istemektedirler. Hekimler bu duruma maruz kalmamak için öncelikle günde en az 2 kez dişlerin fırçalanmasını veya diş etlerini güçlendirici özellikleri olan özel gargaraların kullanılmasını önermektedirler. Bunlar genellikle dişlerin sallanmasından önce alınacak olan önlemlerdir.

Eğer dişler sallanmaya başlamışsa o zaman bu durumun daha da kötüye gitmemesi için hangi teknikleri kullanılması gerektiği hakkında araştırma yapılmalıdır. Diş hekimleri uygulayacakları özel teknikler ile kısa zaman içinde diş etlerini ve diş köklerini güçlendirip sallanmanın yok olmasını sağlayabilmektedirler. Klinik ortamında yapılan müdahalelerin yanısıra bazı özel ilaçlar veya bitkisel takviyeler ile de bu durumda istenen sonuçlar alınabilmektedir.

Dişleri Sallanan Kişiler Neler Yapmalıdırlar?

Birçok kişinin başına gelen bu durum özellikle bakımsız dişler için kaçınılmaz bir sondur. Dişin diş eti ile olan bağlantısının zayıflaması zaman içinde ağrıları veya farklı rahatsızlıkları da beraberinde getirebileceği için diş eti tedavisi hakkında en deneyimli ve uzman hekimlerden yardım alıp bu konuda zaman kaybetmemek gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Rüyada dişin sallanması ne anlama gelir? Rüyada alt, arka ve ön dişin sallanması anlamı nedir?

Çok fazla kişi tarafından görülen rüyada dişin sallanması çok fazla manaya gelebilir. Bu yüzden rüyanın ayrıntılarını hatırladığınızdan emin olmanız gerekir. Günlük yaşamda da dişin sallanması rahatsız edici ve bazen acı veren bir durumdur. Aslında bu rüyada da çok farklı değildir. Rüyada dişin sallanması da çok hayırlı görülmez. Genellikle kişinin sıkıntı yaşayacağına inanılır. Biz de bu içeriğimizde rüyada dişin sallanması ne anlama gelir? Rüyada alt, arka ve ön dişin sallanması anlamı nedir? konularında ayrıntılı bilgileri sizler için bir araya getirdik. İşte rüyada dişin sallanması ile ilgili tüm ayrıntılar…

Rüyada Diş Sallanması

Rüyada diş sallanması genelde hayırlı görülen bir rüya değildir. Bu rüyayı gören kişinin ailesi içinde bazı sorunlar yaşanabilir. Bunların genelde huzursuzluk olduğuna inanılır. Ancak bu durum rüyada hangi dişin ya da dişlerin sallandığına bağlı olarak değişebilir. Rüya tabir eden alimler rüyada dişlerin her birinin farklı bir aile üyesini temsil ettiğine inanır. Dolayısıyla sallanan dişler kim ya da kimler arasında huzursuzluk olduğunu gösterir. Bazen bu rüya aile üyeleri arasında yaşanacak olan kopmalara da delalet edebilir. Diğer yandan ailede şiddetli geçim sorunları, kardeşlerin arasındaki kavgalar hep bu rüya ile ilgili görülür. Bu rüyayı gören kişi mutlaka ailesinde sorun yaşar.

Rüyada Dişin Sallanması

Rüyada dişin sallanması hayırlı bir rüya değildir. Ancak yine de rüya tabir eden alimlerin görüşlerine bağlı olarak bu rüyanın da anlamı çeşitlenebilir. Bu rüyayı gören kişi genel olarak yaşamında olumsuzluklar yaşar. Bu olumsuzlukların aile ile ilgili olduğu düşünülür. Çünkü rüyada diş aileyi temsil eder. Diğer yandan sallanan dişin hangisi olduğu da rüya yorumunu etkiler. Genelde aile büyükleri ile aranın açılması anlamına gelen bu rüya, aile çıkacak çatışmalara da yorulabilir. Rüya sahibinin ailesiyle sorunlar yaşayacağına inanılır.

Rüyada Ön Dişin Sallanması

Rüyada ön dişin sallanması rüya sahibinin çalışma yaşamında yaşayacağına sorunlara işaret eder. Bu rüyayı gören kişi eğer bir proje ya da ortaklık düşünüyorsa bunu yapacağı kişilere dikkat etmelidir. Çünkü rüya sahibinin çevresinde ona sorun çıkarmayı planlayan kişiler olabilir. Genel olarak bu rüyayı gören kişi yaşamında temkinli olmalıdır. Bir başka yoruma göre de bu rüya, rüya sahibinin hanesinde bereketli ve huzurlu bir döneme girileceğinin müjdecisidir.

Rüyada Dişlerin Sallanması

Rüyada dişlerin sallanması hayırlı görülmez. Bu rüyayı gören kişi genelde ailesiyle sorun yaşar.

Rüyada Alt Dişin Sallanması

Rüyada alt dişin sallanması rüyayı gören kişinin akrabaları ile ilgili olan bir rüyadır. Bu rüyayı gören kişi ailesinde sorunlar yaşar. Alt diş genelde akrabaları temsil eder. Hatta anne tarafından akrabalar alt dişlerle ifade edilir. Rüya sahibi bu kişilerle tartışma yaşayabilir.

Rüyada Arka Dişin Sallanması

Rüyada arka dişin sallanması pek olumlu görülen rüyalardan biri değildir. Bu rüyayı gören kişinin ailesiyle sorun yaşayacağına inanılır. Bu rüyanın sahibi ailesi ile yaşayacağı bir tartışmanın sonucunda kopma yaşayabilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır