kuru fasulye hangi ayda ekilir / (PDF) cargillhaberler3 - seafoodplus.info

Kuru Fasulye Hangi Ayda Ekilir

kuru fasulye hangi ayda ekilir

cargillhaberler3

Page 1: cargillhaberler3

CargillHaberlerSayý: 3 / Mayýs

Bu sayýda neler var:n Baþarýyý fark eden yaklaþýmn Barbaros Bulutoðlu:

Ne yapacaksan onu söyle,ne söylüyorsan onu yap

Kapak Konusu: Doðu mutfaðýndan, dünya mutfaðýna!

seafoodplus.info - seafoodplus.info

Cargill - Türkiye

Page 2: cargillhaberler3

CargillHaberlerSayý: 3 / Mayýs

Cargill - Türkiye

bu sayýda

02 Cargill Türkiye’den

Liderlik

04 Dünyadan

Ýki ödül birden

Doðal yaþama büyük destek

06 Ýçimizden biri

Tolga Tanrýöver:

“Müþterimizin ürünlerimizi tercih etmesi için birçok sebep var. Cargill’in marka

bilinirliliði ve güveni bunlarýn en baþýnda geliyor.”

12 Kapak konusu

Soya

Doðu mutfaðýndan, dünya mutfaðýna!

18 Cargill çözümleri

Talep tüketiciden, çözüm Cargill’den

22 Kongre

Sanayi-bilim iþbirliði platformu

26 Sohbet

Barboros Bulutoðlu:

“Ne yapacaksan onu söyle, ne söylüyorsan onu yap!”

30 Teknoloji

Cargill Güvenilirliði’nin temelinde “Bakým” var

32 Ýlkeler

Baþarýyý fark eden yaklaþým

Cargill TürkiyeSosyal Sorumluluk Faaliyet Raporu

KoordinasyonKurumsal Ýletiþim Departmaný adýna

Sera BAYSAL [email&#;protected]

AdresBaðlarbaþý, Kýsýklý Caddesi

Sarkuysan Ak ÝþmerkeziNo: 4 - A Blok Üsküdar / Ýstanbul

Tel: 18 00Faks: 24 17

CargillHaberler,Cargill Türkiye’nin tanýtým broþürüdür.

12SoyaDoðu mutfaðýndan, dünya mutfaðýna

30Cargill Güvenilirliði’nin temelinde“Bakým” varMüþteri zili çaldýðýnda, cevaplayabilmek

18TexDesignTM

Unlu mamullerde yað kullanýmýný azaltacakTalep tüketiciden, çözüm Cargill’den

26Barbaros BulutoðluNe yapacaksan onu söyle,ne söylüyorsan onu yap!

06Tolga TanrýöverÇikolatasýna farklý lezzet arayanlar içinKakao tozu Gana’dan

1CargillHaberler - içindekiler

Page 3: cargillhaberler3

Günümüz dünyasýnda insan beslenmesikonusunda yaþanan ve gelecekte yaþan-

masý muhtemel sorunlar, son derece üzücü ol-duðu gibi, bir o kadar da düþündürücüdür. Bu-gün 1,6 milyarý aþkýn insan, çaðýmýzýn enönemli hastalýðý olan obezite problemi ile uðra-þýrken, diðer yanda milyon insan her geceaç yatmaktadýr. Rakamlarýn diline baktýðýmýz-da, dünyanýn yarýsýna yakýnýnýn beslenme prob-lemleriyle karþý karþýya kaldýðýný görüyoruz.

Çözüm konusunda ise gýda üreticileri; bilimadamlarý ve beslenme otoriteleri ile birlikte ça-lýþmaktalar. Gýda sanayi, hem obezite ve açlýkproblemine, hem de deðiþen tüketici beklentive ihtiyaçlarýna çözüm üretmeye çalýþýyor. Üre-tici þirketlerin reformülasyon çalýþmalarýndageldikleri nokta; fonksiyonel gýdalara iliþkin ge-liþmeler, “Saðlýklý, yeterli ve dengeli beslenme”adýna yürütülen tüm aktiviteler ve ürün etiketle-rindeki bilgilendirme çabalarýnýn altýnda, hepi-miz iyi biliyoruz ki insanlýðý bekleyen bu sorun-larýn çözümüne ortak olmak, katký saðlamakyatýyor. Bu çabalara bakýldýðýnda, bilim-sanayiiþbirliðinin ne denli önemli olduðu ortadadýr.

Cargill, insan beslenmesinde dünya çapýnda“Lider” olma hedefine ulaþmak için, sürek-

li AR-GE çalýþmalarý yürütüyor ve bu yönüylegýda üreticisi þirketlerin yaný sýra, gerek dünya-da gerekse de Türkiye’de gýda biliminin otorite-leri ile sýký bir iþbirliði içinde çalýþýyor. Bunun için-Cargill Gýda Türkiye’nin de sürekli yararlandýðý-Amerika ve Belçika’daki Cargill Ar-Ge merkez-leri, insanlýðýn hizmetinde geceli gündüzlü çalý-þýyor ve yýllýk milyon dolarý aþan bir bütçe,sadece gýda sektörü Ar-Ge’sine ayrýlýyor.

Cargill’in Ar-Ge merkezlerinin bilimsel çalýþ-malarý sonucunda üretilen yüksek teknolojili,saðlýklý ve güvenilir hammaddeler, geliþen gýdasanayimizin ürün reformülasyonlarý ve hammadde ihtiyaçlarýna hýzla yanýt veren Cargill Gý-da Türkiye tarafýndan müþterilerine sunuluyor.Gýda sanayicimiz, kalp saðlýðýný koruyan Coro-Wise’dan, unlu mamullerde yað oranýný yarý ya-rýya azaltan TexDesign’a kadar birçok yeniürünle tanýþýyor.

Beslenme, insanlýðýn ortak yaþamsal payda-sý. Böyle yaþamsal bir alanda “Lider” olmak isekolay deðil! Bu sadece, çok çalýþanlarýn, çokaraþtýranlarýn ve fark gözetmeden paylaþanlarýnbaþarabileceði bir þey!

Esen kalýn

CargillHaberler

3CargillHaberler - Cargill Türkiye’den

Car

gill

Türk

iye, de

n

Liderlik

Ýnsanlýðý bekleyen saðlýklý, yeterli vedengeli beslenme sorunlarýnýnçözümüne ortak olmak, katký saðlamak Ýþte bu noktada Cargill en temel hedefiniortaya koyuyor.“Ýnsan beslenmesinde dünya çapýndalider olmak.”

Page 4: cargillhaberler3

Dünyadan

4 CargillHaberler - Dünyadan 5CargillHaberler - Dünyadan

Kurumsalsorumluluða ödül

Cargill Çin, Shangai’da bulunanAmerikan Ticaret Odasý tarafýndan’’Kurumsal Sorumluluk Ödülü’’nelayýk görüldü. Öðrencilerle iþbirliðiiçine giren Cargill, Kuzey BatýÇin’de bulunan topluluklar içinsürdürülebilir geliþim programlarýyapmak adýna üniversiteöðrencilerinden oluþan takýmlaradanýþmanlýk ve fon saðlamakamacýyla çalýþtý. Yapýlan buçalýþmalar büyük takdir kazandý.

Çin Doðal yaþamabüyük destekCargill, Doðal Yaþamý Koruma Derneði(WCS) ile insanlar, hayvanlar ve vahþiyaþam arasýndaki saðlýk baðlantýlarýnýinceleme konusunda küresel çabalaradestek olmak amacýyla bir ortaklýkkurdu. Endonezya ve Vietnam’da KuþGribi için global bir denetim aðý kurmakve Brezilya’da hayvan saðlýðýný korumakiçin WCS tarafýndan baþlatýlan ikiprojeye milyon dolar kaynak saðladý.

Cargill Global Gýda Güvenliði BaþkanýMike Robach, Brezilya’da hayvan, evcilhayvan ve vahþi yaþam arasýndaki saðlýkbaðlantýlarýný incelemek için WCS’ninbaþlattýðý yeni bir projeye de fonsaðlayacaklarýný kaydetti.

Asya

Ýki ödül birden

Cargill Vietnam’a, Vietnam hükümetinden ikideðerli ödül. Kazanýlan “Altýn Tarým Ödülü”, TarýmBakanlýðý tarafýndan, “Eðitim Tanýtma Ödülü” deEðitim ve Öðretim Bakanlýðý tarafýndan verildi.Böylece Cargill’in Vietnam’ýn kýrsal bölgelerindeokul inþasýndaki ve Vietnam çiftçilerine çiftlikhayvanlarý ile ilgili eðitim verme konusundakihassasiyeti ve yoðun çalýþmasý ödülledesteklenmiþ oldu.

Vietnam

Tüm Latin Amerika’nýn ilk üçünde

Cargill Hewitt Associates; RBL Grup, FortuneMagazine tarafýndan toplanan, “Liderlik Konusunda EnÝyi Global Þirketler” listesinde Latin Amerika’da ilk üçegirdi. Firmalarýn liderlik uygulamalarý, þirket ünü,liderlik kültürü ve deðerleri, iþ performansý konularýndadeðerlendirildiði bu liste için dünya çapýnda ’danfazla þirket analiz edildi.

Latin Amerika

Page 5: cargillhaberler3

CargillHaberler

Ýçim

izde

nbi

ri

6 CargillHaberler - Tolga Tanrýöver 7CargillHaberler - Tolga Tanrýöver

K akao üreticisi ülkelerde oluþturduðumuazzam altyapýsý ve organizasyonu

sayesinde en nefis çikolatalar ve kakaoürünleri için vazgeçilmez olan yüksek kalite-li çekirdekleri satýn alan Cargill, Gana’ya fab-rika kuruyor. Sohbet konuðumuz Cargill Gý-da Satýþ ve Pazarlama Müdürü Tolga Tanrý-över, Cargill’in bu yýl sonunda tamamlana-cak olan yatýrýmýný ve çikolata sektörümüzünson yýllarda yaþadýðý büyük çýkýþý göz önün-de bulundurarak, Cargill Kakao Ürün Gru-bu’nu yeniden yapýlandýrdýklarýný söylüyor.“Bisküvi, þekerleme ve çikolata sektörlerininson yýllarda büyük bir ataða geçtiðini görü-yoruz. Özellikle çikolata sektörümüz, üretimve ihracatýný arttýrarak dünyada da ismini du-yurmaya baþladý” diyen Tanrýöver, bu geliþi-min sürekliliði adýna Türkiye’deki satýþ ve pa-zarlama stratejisinde Cargill Kakao ürünleri-ni ön plana çýkarmayý hedeflediklerini belirti-yor. “Böylece, deðiþken bir piyasa yapýsýnasahip kakao dünyasýnda, müþterilerimize tu-tarlýlýk ve üretimlerinde süreklilik imkaný sun-mayý amaçlýyoruz” diyerek sektörün yakala-dýðý yükseliþ trendini korumayý hedefledikle-rini vurguluyor.

Ýþletme üzerine MBA yaptýktan sonra, yýlýnda Cargill’de Glikoz Satýþ Yönetici-si olarak iþe baþlayan Tanrýöver, bugün Sa-týþ ve Pazarlamanýn baþýndaki isim. Satýþýnbaþýndaki isim olarak soruyoruz TolgaBey’e; “Cargill Türkiye’yi rakiplerinden farklý-laþtýran ve bir adým öne çýkaran nedir?”. Hiçdüþünmeden cevap veriyor; “Ýleri teknolo-ji ile üretilmiþ saðlýklý ham madde ve Cargillmarkasýna duyulan güven”. Hemen ardýn-

Tolga Tanrýöver

Çikolatasýna farklý lezzet arayanlar için

Kakao tozu Gana’danCargill, çok yakýnda Gana'da açýlacak kakao kýrma fabrikasýnda üreteceði kakao

tozuyla, Gana çekirdeklerinin lezzetli, çikolatamsý tadýný müþterilerine sunmayý

hedefliyor. Yapýmý devam eden fabrikanýn sonunda üretime geçmesi

planlanýyor.

Yakýnda Gana'da

açýlacak kakao

kýrma fabrikamýzda

üreteceðimiz

tozlarýmýzla, Gana

çekirdeklerinin

lezzetli,

çikolatamsý tadýný

müþterilerimize

sunabileceðiz. Tolg

aT

anrý

öve

r

dan ekliyor; “Ama iþimiz bununla da bitmi-yor. Müþterimize ürünü tanýtmaktan, müþte-ri proseslerinin geliþtirilmesine varýncaya ka-dar çok geniþ bir organizasyonumuz ve tek-nik destek hizmetimiz var”.

Cargill Türkiye ne gibi ürünler pazarlýyor? Buürünler hangi sektörlere hitap ediyor?

Baþta gýda sektörü olmak üzere, Türk eko-nomisine yön veren birçok sanayiye hammadde üretiyoruz. Türkiye’deki üretimimizdýþýnda sanayinin ihtiyaç duyduðu farklý hammaddeleri de diðer Cargill fabrikalarýndanveya dünya piyasalarýndan uygun koþullardaithal ederek pazara sunuyoruz.

Özellikle gýda ham maddesi üretimimizleoldukça kapsamlý bir portföyü müþterilerimi-ze sunuyoruz. Ürün yelpazemiz içerisindeglikoz-fruktoz þuruplarý, niþastalar, soyaproteinleri, aroma ve meyve suyu konsant-releri; kakao tozu, yaðý ve likörü; lesitin,gumlar bulunuyor. Bu ürünler gýda sanayin-de gazlý içecek, bira, meyve suyu, bisküvi veþekerleme, ketçap/mayonez, hazýr çorba,dondurma ve daha birçok alt sektör tarafýn-dan ham madde olarak kullanýlýyor.

Ayrýca, özellikle niþasta bazlý þeker üreti-mimiz esnasýnda, mýsýrdan niþasta ve þurupelde edilirken meydana çýkan kepek, öz vegluteni, yem sanayimizin kullanýmýna sunu-yoruz. Yem ürünlerimiz, süt ve besi hayvan-larý, kümes hayvanlarý ve balýklarýn beslen-mesinde; Mýsýr özleri ise mýsýr yaðý üretimin-de kullanýlýyor.

Page 6: cargillhaberler3

CargillHaberler

Ýçim

izde

n bi

ri

8 CargillHaberler - Tolga Tanrýöver 9CargillHaberler - Tolga Tanrýöver

Bunlarýn dýþýnda, alçýpan, oluklu mukavva,tutkal, yapý kimyasallarý, ilaç gibi gýda dýþýsektörlere de geniþ ürün yelpazemizle hiz-met veriyoruz.

Cargill Gýda Türkiye’nin pazarladýðý ürünlerinekonomimiz ve dolayýsýyla gýda sektörü içinönemi nedir?

Gýda sanayinin olmazsa olmazý pek çokham maddeyi yüksek teknoloji ile üretiyoruz.Ürün portföyümüzde bulunan glikoz þurup-larý, þekerleme, bisküvi ve unlu mamuller, iþ-lenmiþ hazýr gýdalar, reçel, helva, dondurma,bira ve Türk tatlýlarýnýn çoðu uygulamasýndakullanýlýyor.

Yüksek fruktoz içeren þuruplarýmýz, meþ-rubat endüstrisinde þekerin ikamesinde, un-lu mamuller ve bisküvilerde ise renk vericiolarak kullanýlmaktadýrlar.

Doðal niþastalar, birçok gýda uygulama-sýnda kývam verme, jelleþtirme ve viskoziteayarlamalarýnda kullanýlmaktadýr. Bu konudamüþteri uygulamalarýnýn geliþtirilmesi içinteknik destek hizmeti de veriyoruz.

Modifiye niþastalar, günümüzün moderngýda üretim þartlarýnýn gereksinimlerini karþý-lamak üzere geliþtirilmiþ çok fonksiyonlukatký maddeleridir. Bu tip ürünler gýdanýndokusal yapýsýnda iyileþtirmeden, kalite-li görünümünün arttýrýlmasýna, mükemmelstabiliteye eriþmesine kadar ürünlerin genelkalitesinin arttýrýlmasý için kullanýlmaktadýrlar.

Cargill Gýda Türkiye’nin ürünlerini gýda sana-yicisi neden tercih ediyor?

Müþterimizin ürünlerimizi tercih etmesi içinbirçok sebep var. Cargill’in marka bilinirliðive güveni bunlarýn en baþýnda geliyor. Ayrý-ca yaygýn daðýtým aðýmýz ve lojistik hizmetle-rimiz ile zamanýnda teslimat yapýyoruz. Gýdagüvenliði ve hijyen standartlarýna her safha-da dikkat ederek, yüksek teknolojili ürünlerüretiyoruz.

Ayrýca Cargill, dünya çapýnda güvenli gýdatedarik edilmesini saðlama amacýyla düzen-lenmiþ olan ISO (Gýda Güven-liði Yönetim Sistemi) standardýna sahip. Gý-da güvenliði için tehlike oluþturabilecek du-rumlarý belirleyen bu standarda sahip olabil-

mek için, bazý yükümlülükleri de yerine getir-meniz gerekiyor. Codex Alimentarius pren-siplerine uygun bir HACCP Sistemi oluþtu-rulmasý, bir yönetim sistemi kurulmasý, iyiüretim uygulamalarý ve tedarik zinciri içindeetkileþimli iletiþim, ISO standar-dý üstlendiðimiz yükümlülükler arasýnda yeralýyor. Böylece, tarladan sofraya tüm süreç-te olasý riskler belirliyor ve etkin bir þekildekontrol altýna alýyoruz. Kontrol altýna alýrkenyüksek teknolojinin saðladýðý olanaklardanve iyi eðitimli, yetkinliði yüksek çalýþanlarý-mýzdan faydalanýyoruz.

Gururla söylemem gerekir ki; ISO standardýný Türkiye'de ve dün-yada ilk alan firmalar arasýna girerek bu ko-nuya verdiðimiz önemi herkese gösterdik.

Pazarladýðýnýz ürünlerin geliþtirmelerini Türki-ye’de mi yapýyorsunuz? Yoksa dýþarýda ge-liþtirilmiþ ürünleri Türkiye’de üretip mi pazar-lýyorsunuz?

Cargill’in Fransa, Belçika, Hollanda ve Ýs-panya’da çok ciddi AR-GE merkezleri mev-cut. Bu merkezleri kullanýyoruz, ama ayný

zamanda Türkiye’de, Türk damak tadýna yö-nelik kendi yaptýðýmýz özel uygulamalarýmýzda var. AR-GE konusuna son derece ciddive kapsamlý bir þekilde yaklaþýyoruz. Bu se-beple yeri gelmiþken bu konuyu detaylandýr-mak isterim.

AR-GE merkezlerimiz ayný zamanda, çalý-þanlarýna teknik bilgi ve müþterilerine deði-þen koþullara ayak uydurabilmelerini saðla-yacak çözümler götürüyor. Bir Cargill çalýþa-ný, dünya üzerinde hangi Cargill tesisindeçalýþýrsa çalýþsýn, eðer Araþtýrma, Geliþtirme,Uygulama ve Teknik Servis departmanlarýn-dan birinde görevli ise "Cargill Teknolo-ji Ýþ Ailesi"nin doðal üyesi olur. Tüm Cargilltesislerinde, sayýlarý ’ü geçen bu tek-noloji grubuna üye olmak, pazara yeni ürün-ler getirebilmenin teknik yönleri için, meslek-taþlarý ile tüm üyelerin güçlü bir bað kurma-sýna yardýmcý olur. Ayrýca onlara farklý iþ üni-teleri ve farklý coðrafyalar arasýnda fýrsatlaryaratmayý, yeni fikirleri ve ilgi alanlarýný pay-laþmayý mümkün kýlýyor.

Cargill Teknoloji Ýþ ailesi, daha spesifik çö-zümler üretebilmek adýna kendi içerisinde 4

gruba ayrýlýyor. Bu gruplardan en büyüðü kiþi ile en çok çalýþan sayýsýna sahipolan “Gýda Teknoloji Grubu”. Gýda Ýþ Ünitesiolmakla beraber, Cargill Gýda Türkiye buteknoloji grubunun üyesi. Gerektiðinde iste-diðimiz uzmanlýk alanýnda herhangi bir Car-gill ofisinden yardým alabilmekteyiz.

Satýþ stratejiniz nedir? Rakiplerinize göre üs-tünlükleriniz nelerdir?

Müþterilerimize, içinde ihtiyaçlarý olan bir-çok ham maddenin bulunduðu toplam birpaket sunuyoruz. Rakiplerimiz ise sadecetek bir ürün ile hizmet vermeye çalýþýseafoodplus.info ayýran önemli özelliklerimizden birinin buolduðunu düþünüyorum.

Bir farklýlýðýmýz da uygulama bazýnda müþ-terimize sunduðumuz teknik destek seafoodplus.infoý çok önemli, çünkü çok kapsam-lý bir organizasyon gerektiriyor ve Cargill Gý-da Türkiye bu organizasyona sahip. Ýþi elealýþ tarzýmýzý anlatmak açýsýndan, bu organi-zasyon dâhilinde yaptýklarýmýzdan biraz bah-setmek istiyorum.

Öncelikle ürünümüzü müþteriye tanýtýyo-ruz. Bunu laboratuvar ve fabrika denemeleritakip ediyor. Ürünümüzü kullanan müþterile-rimize gerek yurt içi, gerek yurt dýþý laboratu-varlarýmýzla Ar-Ge desteði veriyoruz. Ürününkullanýmý sýrasýnda ortaya çýkan teknik prob-lemlerin çözümü; ürün geliþtirme ve müþteriproseslerinin iyileþtirilmesi konusunda da ra-kiplerimizden ayrýldýðýmýzý ve önde olduðu-muzu söyleyebilirim.

Gýda sektörünün geliþimine baktýðýnýzda, sa-týþýný yaptýðýnýz ürünler arasýnda son dönemöne çýkan bir ürün var mý?

Türk gýda sanayi içerisinde özellikle, bis-küvi, þekerleme ve çikolata sektörlerinin sonyýllarda büyük bir ataða geçtiðini görüyoruz.Özellikle çikolata sektörümüz son yýllarda,üretim ve ihracatýný arttýrarak dünyada da is-mini duyurmaya baþladý. Bu geliþimin veihracattaki artýþýn sürekliliði adýna Türkiye’desatýþ ve pazarlama stratejisini tekrar yapýlan-dýrdýðýmýz bir ürün grubumuz var tabii. Buürünümüz, sektörün en çok ihtiyaç duyduðuCargill Kakao ürünleridir. Cargill Kakaoürünleri, sürekli deðiþen dünya kakao piya-sasýnda, müþterilerimize tutarlýlýk ve devam-lý üretim imkaný sunuyor.

Müþterimizin

ürünlerimizi

tercih etmesi için

birçok sebep var.

Cargill’in marka

bilinirliði ve

güveni bunlarýn

en baþýnda

geliyor.

Tolg

a T

anrý

öve

r

Page 7: cargillhaberler3

CargillHaberler

10 CargillHaberler - Tolga Tanrýöver 11CargillHaberler - Tolga Tanrýöver

Kakao üreticisi ülkelerde oluþturduðumuzmuazzam altyapýmýz ve organizasyonumuzsayesinde en nefis çikolatalar ve kakaoürünleri için vazgeçilmez olan yüksek kalite-li çekirdekleri satýn alabiliyoruz. Çekirdekleri-mizi Fildiþi, Gana, Nijerya gibi Batý Afrika ül-kelerinin yaný sýra, Brezilya, Endonezya veson zamanlarda Vietnam gibi farklý bölgeler-den de tedarik ediyoruz. Standart toz ve li-körlerimizi sürekli tekrar düzenlediðimiz uy-gun çekirdek karýþýmlarýyla üretiyoruz. Böy-lece, standart ürünlerimizin tat ve renkleriher hasat dönemi hasat kalitesinden baðým-sýz olarak ayný kalabiliyor. Çikolatalarýndafark yaratmak isteyen müþterilerimiz için iseorijin likörlerimizi sunuyoruz. Müþterilerimizinisteðine göre Papua Yeni Gine, Ekvator,Madagaskar, Venezuella gibi egzotik ülkele-rin çekirdeklerinin kendine has özel tatlarýný,tek orijin likörlerimizde müþterilerimize suna-biliyoruz. Her uygulama için farklý çözümlergetirebilen çok geniþ bir kakao tozu ürünportföyüne sahibiz. Çünkü her uygulamadafarklý özellikler daha önemli oluyor. Örneðinsütlü uygulamalarda çekici kýzýl renk, çikola-ta aromasý, tanecik boyutu ön plana çýkar-ken, unlu mamullerde rengin koyuluðuönemli olabiliyor.

Çok yakýnda Gana'da açýlacak fabrika-mýzda üreteceðimiz tozlarýmýzla, Gana çekir-deklerinin lezzetli, çikolatamsý tadýný müþteri-lerimize sunabileceðiz. Fabrikanýn açýlýþý sonunda planlanýyor.

Cargill Gýda Türkiye olarak ihracatýnýz varmý? Ýhracatýn yaný sýra Türkiye’ye hangi mal-larý ithal ediyorsunuz?

Hýrvatistan, Ýran, Mýsýr, Azerbaycan, Ma-kedonya, Sýrbistan, Arnavutluk, KKTC gibiülkelere glikoz þurubu, niþasta ve fruktoz þu-rubu ihraç ediyoruz. Bölgemizdeki en büyükve en ileri teknolojili fruktoz þurubu üreticisikonumundayýz.

Cargill Gýda Türkiye olarak, Cargill’in yurtdýþýndaki farklý iþ ünitelerinde ürettiði pekçok katma deðeri yüksek gýda ham madde-lerinin Türkiye’de satýþ ve pazarlamasýný ger-çekleþtiriyoruz.

Türk gýda sanayinin son yýllarda yaþadýðýgeliþme, Türkiye’de üretimi gerçekleþmeyenbirçok ham maddenin yurtdýþýndan temininigerektiriyor. Bu anlamda sanayimizin ihtiyaç

duyduðu gerekli ham maddeleri ithal ediyo-ruz. Ýthal ürün portföyümüzde kakao ürünle-ri, soya proteinleri, meyve suyu konsantre-leri, aromalar, soya lesitini, pektin, modifiyeve doðal gýda niþastalarý, düþük kalorili þe-kerler var. Cargill bu ürünleri çok çeþit-li coðrafyalardaki fabrikalarýnda üretiyor. So-ya ürünleri Hollanda Amsterdam’da, pektin-ler Fransa Redon’da, kakao tozu ve yaðlarýHollanda, Fildiþi Sahilleri, Amerika BirleþikDevletleri, Gana, Brezilya ve Fransa’da, dü-þük kalorili þekerler Ýtalya’da, modifiye niþas-talar ise Hollanda Sas van Gent’de üretiliyor.

Ýçim

izde

n bi

ri

Cargill Kakao

ürünleri, sürekli

deðiþen dünya

kakao

piyasasýnda,

müþterilerimize

tutarlýlýk ve

devamlý üretim

imkaný sunuyor.

Tolg

a T

anrý

öve

r

Page 8: cargillhaberler3

CargillHaberler

Kap

akko

nusu

12 CargillHaberler - Doðu mutfaðýndan, dünya mutfaðýna! 13CargillHaberler - Doðu mutfaðýndan, dünya mutfaðýna!

T arihçiler, anavataný Çin olan Soya fasul-yesinin, ekim döneminin baþlangýcýnda

törenler yapýldýðýný, hatta bu törenlere Çinimparatorlarýnýn bizzat katýldýklarýný yazýseafoodplus.infoðunun Kutsal Bitkisi’nin; keþfiyle birlikteÇin’in geleneksel gýdasý pirincin hemen yanýbaþýndaki yerini aldýðý da biliniyor. Eski Çintýp kitaplarýnda, birçok rahatsýzlýða iyi geldiði,bunun yaný sýra cilt güzelliði ve saç parlaklýðýiçin de kullanýldýðý söylenen bu bitkiyle çokgeç tanýþan dünyanýn batýsý, ekim törenleriyapmasa da mucize bitkiye gereken önemiverir. Besin deðeri, mineraller ve vitaminleraçýsýndan oldukça zengin bir bitki olan soya-nýn gerek insan saðlýðýna bilimsel olarak ka-nýtlanmýþ yararlarý, gerekse ’den fazlaendüstriyel ürün yapýmýnda kullanýlmasý so-yayý tarýmsal ürünler arasýnda önemli bir ye-re getirdi. Bu nedenle, Tanrý Bitkisi, Doðu-nun Kemiksiz Eti ve Üreyen Altýn gibi isimle-ri de olan soya fasulyesi, binlerce yýl sonrabugün, dünya üzerinde ekimi yapýlan ana tarým ürününden biri haline gelmiþtir.

Batýnýn soyayla ilk tanýþmasý, yüzyýlýnsonlarýna denk geliyor. Soyayý Avrupa’ya ilkdefa yýlýnda Alman botanikçi Kaemp-fer’in taþýdýðý, Japonya’da kaldýðý iki yýl süre-since bu ürünü incelediði ve dönüþünde ül-kesine götürdüðü biliniyor. Bilinen bir diðerhusus ise, ’da misyonerlerin yolladýðýtohumlarýn Paris botanik bahçesine ekildiði,Ýngiltere’ye de yýlýnda girdiði.

’lü yýllarýn baþý ise ABD’nin soya fa-sulyesi ile tanýþtýðý yýllar olur. ABD’de ilk kez yýlýnda baþlayan soya fasulyesi ekimiçalýþmalarý, ’de Japonya’dan getirilensoya çeþitleriyle belli bir ilerleme kaydeder.

Asya insanýnýn beslenme

alýþkanlýðýný beþ bin yýl

öncesinden deðiþtiren soya

fasulyesi, gerçek anlamda

yýl kadar önce Batý’nýn

yaþamýna girdi. Ama bir girdi,

pir girdi. Öyle ki, yüzyýlýn

soyanýn altýn çaðý olduðu

rahatlýkla söylenebilir.

Doðu mutfaðýndan,dünya mutfaðýna!

yýldýr Doðu’nun vazgeçilmezi olan soya fasulyesi,günümüzde tüm dünyanýn vazgeçilmezi haline geldi

Çalýþmalarda elde edilen baþarýlý sonuçlarnedeniyle, ’de ABD Tarým Bakanlýðý ilkciddi tanýtýmýný gerçekleþtirir. Böylece yýllarýnda 8 eyalette birden baþlatýlansoya ekimleri, çeþitlerin ve tarýmda makine-leþmenin artmasý sayesinde büyük miktarla-ra ulaþýnca, soya sanayinin kurulmasý ve ti-caretinin yaygýnlaþmasý da gecikmez. Öyleki, daha ’de, yaklaþýk milyon dolar-lýk bir soya endüstrisinin oluþtuðu gözlem-lenmiþtir. ’da Chicago’da kurulan soyalaboratuarlarý ve sanayi tesisleri, soya tarýmý-nýn bugünkü dev boyutlara ulaþmasýný sað-lar.* Amerika'daki soya fasulyesi yetiþtiriciliðidaha çok Meksika Kanalý'ndaki büyük li-manlara yapýlacak nakliyatý kolaylaþtýrmakamacý ile Mississippi Nehri etrafýndaki eya-letlerde geliþmiþtir. ABD’de soyanýn önemkazanmasýnýn baþlýca nedeni yüzyýldaikinci dünya savaþý sonrasýnda protein veyað teminindeki yetersizlikler nedeniyle be-sin deðeri yüksek olan bu insan gýdasýna ih-tiyaç duyulmasýdýr. Günümüzde soyafasulyesi tarýmý birçok ülkede yapýlmaklaberaber, en çok ABD’de geliþmiþ olup dün-yada en çok yetiþtirilen ürünlerden biridir.

Dünyada soya üretimi bir kaç ülkenin te-kelindedir. Dünya soya üretiminin yaklaþýk%90’ný ABD, Brezilya, Arjantin ve Çin tara-fýndan gerçekleþtirilmektedir. Soyanýn ana-vataný Uzakdoðu ülkeleri olmasýna karþýn,ABD ve Latin Amerika ülkelerindeki üretimbu ülkelerden oldukça fazladýr.

/08 döneminde %7 artýþla mil-yon tona ulaþan bitkisel yað üretiminde, ay-ný dönemde soya yaðý üretimi yaklaþýk %11oranýnda artýþ göstererek 38,3 milyon tonaçýkmýþtýr. Soya yaðýnýn dünya ihracatýna ko-nu olan miktarý da yaklaþýk 11 milyon tonolarak gerçekleþmiþtir. Bu miktarýn yaklaþýk%80’i dünyanýn en önemli soya ihracatçýlarý*(Kaynak: A. Nedim Nazlýcan; Soyanýn Buruk Hikayesi)

Page 9: cargillhaberler3

CargillHaberler

Kap

akko

nusu

14 CargillHaberler - Doðu mutfaðýndan, dünya mutfaðýna! 15CargillHaberler - Doðu mutfaðýndan, dünya mutfaðýna!

olan Arjantin, Brezilya, Paraguay ve ABülkeleri tarafýndan gerçekleþseafoodplus.info’nin soya yaðý ihracatýnýn soya fasulyesikadar olmadýðý görülmektedir.

yýlýnda dünya yaðlý tohum üretimin-de, soya yaðlý tohumunun kolza, ayçiçeði,pamuk, palm, kopra, yerfýstýðý gibi diðeryaðlý tohumlarýnýn toplam üretiminden bilefazla miktarda üretilerek en önemli yað-lý tohum olduðu görülmektedir. Son üç yýldýrdünyada milyon metrik tondan fazla so-ya yaðlý tohumu üretilmektedir. Tüketimi açý-sýndan da palm, kolza, ayçiçeði, pamuk, fýn-dýk, zeytinyaðý gibi bitkisel yaðlar içerisindeen önemli bitkisel yaðdýr.

Soya yaðý günümüzde, yalnýzca ABD’dedeðil ayný zamanda Batý Avrupa’da ve diðerülkelerde de tüketilen bir yaðdýr. ABD üretimmiktarýna paralel olarak, yaklaþýk %25 oranile dünyada en çok soya yaðý tüketen ülke-dir. ABD’yi Çin, AB, Japonya, Meksikave Hindistan izlemektedir.

Soya fasulyesi ile tanýþan Türkiye

Ülkemizin soya ile tanýþmasý 1. Dünya Sava-þý sonrasýna rastlar. Ýlk zamanlar “Çorum Fa-sulyesi” olarak yayýlmaya baþlayan soyanýnekimi, 1. Ürün olarak Orta ve Doðu Karade-niz bölgesinde yaygýnlaþýr, Samsun ve Orduillerinde yýlýna kadar soya fasulyesi üre-tilir. sonrasýnda soya fasulyesi yerinimýsýr, çay, tütün gibi daha yüksek gelir geti-ren ürünlere býrakmýþ olup bu bölgede soya-nýn ekim alanlarý giderek azalýr. Zamanla so-ya fasulyesi ekimi, 2. Ürün Projesi kapsa-mýnda Çukurova Bölgesine kaydýrýlýr. Buprojenin uygulamaya konmasýndan sonra

soya ekim alanlarýnda yýlýna kadar is-tikrarlý bir artýþ saðlansa da alým yapan kuru-luþlarýn depolama ve finansman gibi sorun-larýnýn oluþu, uygulanan fiyat politikalarý, üre-ticilerin diðer ürünlere yönelmesi sebebiylediðer yaðlý tohumlu bitkilerde olduðu gibi so-ya ekim alanlarýnda da azalma olur.

Bugün soya fasulyesi üretimi ülkemizde,Karadeniz ve Akdeniz Bölgelerinde ana ürünolarak, Ege, Güneydoðu Anadolu ve Akde-niz Bölgelerinin sulanýr tarým alanlarýnda iseikinci ürün olarak yapýlmaktadýr. Soya ekimi-nin %91’i Adana, Osmaniye, Hatay, Mersin,seafoodplus.infoþ illerini kapsayan Akdeniz bölgesin-de, %8’i Karadeniz Bölgesinde Ordu veSamsun civarý ile %1’i Ege bölgesinde ger-çekleþmektedir. Yýllara göre deðiþmekle bir-likte ortalama hektarda soya ekimiyapýlmaktadýr.

Ülkemizdeki soya üretimi istikrarlý olma-makla birlikte, tarým politikalarýna baðlý ola-rak dönemsel artýþ ve azalýþlar göstermekte-dir. Soya üretimi yýlýnda tonayükselmiþ ise de çeþitli nedenlerle bu günekadar azalarak yýlýnda %10 seviyesiolan tona kadar düþmüþtür.

Türkiye’de soya küspesi ve soya fasulyesiticareti, üretiminin tüketimi karþýlamamasý veiç piyasadaki talebin yüksek olmasý nedeniy-le tek yönlü ve ithalat þeklindedir. Ayrýca ve-rimi arttýrmak için gerektiðinde yüksek ve-rimli yaðlý tohumluk da ithal edilmektedir.

Soya, yem sektörünün ikamesi olmayanen önemli hammaddesidir. Tam yaðlý soyave soya fasulyesi küspesi kanatlý yemlerimi-ze % oranýnda öncelikli olarak girenhammaddedir. Soya ve soya ürünlerinin ne-redeyse tamamýný ithal etmek durumundaolan ülkemizde ihtiyaç, kanatlý yem üretimi-nin artýþý oranýnda artmaktadýr. Yem sanayiiçin yapýlan ithalatýn önemli nedenlerindenbiri ithal küspelerinin protein oranlarýnýn yer-li üretime göre yüksek oluþudur.

Protein zengini

Soya fasulyesi, besin deðeri ile içerdiði mi-neral ve vitaminler açýsýndan oldukça zen-gindir. Ýçeriðinde yüksek miktardaki proteinyanýnda lif, kalsiyum ve magnezyum bolcabulunmaktadýr. Tohumlarýnda % yað,% protein, %30 karbonhidrat ve %5oranýnda da mineral, çok sayýda vitamin ve

deðerli aminoasitler içeren ve topraða orga-nik madde ile azot saðlayan bir bitki olan so-ya fasulyesi ülkemizde hem ana ürün hemde ikinci ürün olarak kullanýlmaktadýr.

Ýnsan saðlýðý için faydalý

Soya fasulyesi, vücudumuzun muhtaç oldu-ðu protein bakýmýndan en zengin gýda mad-desidir. gramlýk soya ununda 31 yumur-tanýn, 6 büyük þiþe sütün veya gramlýkkemiksiz etin ihtivâ ettiði kadar protein bu-lunduðu laboratuvar deneyleriyle tespit edil-miþtir. Protein alýmýnýn büyük kýsmýný soyafasulyesinden saðlayan toplumlarda kalphastalýðý, protein ihtiyacýnýn çoðunu hayvan-sal gýdalardan saðlayan toplumlara göre çokdaha az görülmektedir. Doymamýþ yað asidiyüksek olan soya yaðý ile beslenme duru-munda ise, kötü huylu protein (LDL) oranýnýnazalmasýna yardýmcý olmaktadýr.

Dünya Saðlýk Örgütü’nce (WHO) yapýlanbir araþtýrmada, yüksek oranda doymuþyaðlarla beslenmenin (hayvansal ürün aðýr-lýklý) yaygýn olduðu ülkelerde kolesterol sevi-yelerinin, Japonya gibi düþük doymuþ yaðoranlý yiyeceklerle beslenen ülke insanlarýnýn

kolesterol seviyelerinden %21 oranýnda da-ha fazla olduðuna dikkat çekiliyor.

Amerika’da yapýlan birbirinden baðýmsýz30’u aþkýn araþtýrmanýn ortak sonucu; dü-zenli bir biçimde günde gr. kadar so-ya proteini tüketmenin, toplam kolesteroldüzeyini %9, kötü kolesterol denen LDL’yiise %13 oranýnda gerilettiðini göseafoodplus.info kolesteroldeki her %1’lik düþüþün,kalp hastalýðý riskini de %2 oranýnda azalttý-ðý dikkate alýnýrsa soyanýn önemi daha da

Protein alýmýnýn büyük kýsmýný soyafasulyesinden saðlayan toplumlarda

kalp hastalýðý, protein ihtiyacýnýnçoðunu hayvansal gýdalardan

saðlayan toplumlara göre çok dahaaz görülmektedir.

yýlýnda tona

yükselen Türkiye’deki soya

üretimi, çeþitli nedenlerle bu

güne kadar azalmýþ ve

yýlýnda %10 seviyesi olan

tona kadar düþmüþtür.

Yýllar Alan Üretim Verim(Dekar) (Ton) (kg/dekar)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,86

Kaynak : Dünya Tarým Örgütü(FAO) & ABD Tarým Bakanlýðý(USDA)

Soyanýn üretim istatistikleri

Page cargillhaberler3

17CargillHaberler - Doðu mutfaðýndan, dünya mutfaðýna!

tedir. Ekmeðe %5 oranýnda katýlacak soyaunu ile hem protein ihtiyacý karþýlanacakhem de soyanýn bayatlamayý geciktirici özel-liði sayesinde ekmek israfý önlenerek yýldamilyarlarca dolar tasarruf edilmiþ olacaktýr.

Soya Sütü; Soya fasulyesinden, zenginiçerikli besin deðerlerine sahip, laktozsuz,glutensiz, kafeinsiz, bol omega-3 içeren, azyaðlý, protein kaynaðý, fýndýk tadýnda kremsibir soya sütü üretilebilmektedir. Sýcak veyasoðuk olarak tüketileceði gibi taze soya sü-tü, +4 ile +5 derecede buzdolabýnda saklan-malý ve 15 gün içinde tüketilmelidir. Soya

belirginleþiyor. Bu çalýþmalarýn sonucu ola-rak; Amerikan Gýda ve Ýlaç Teþkilatý’nýn(FDA) tavsiyesiyle, soya proteini içeren gýda-larýn etiketlerinde artýk, "soya proteinininkalp hastalýklarý riskini azaltýcý etkisi vardýr"ibaresine yer veriliyor.

Ayrýca soya sütünden elde edilen tofunundoðal östrojen içeriðiyle menopoz dönemin-deki kadýnlar için önerilen bir ürün olduðu bi-liniyor. B vitamini deposu olan soyanýn haz-mý kolaylaþtýrdýðý, adale ve kemik geliþiminiartýrdýðý ve inek sütüyle beslenme sonucubirçok çocukta görülen kronik sindirim zor-luðu ve kabýzlýðýn soya sütü kullanýmýyla bü-yük oranda atlatýldýðý da biliniyor.

Yine araþtýrma sonuçlarýna göre; en fazlasoyada bulunan E vitamini, Parkinson veAlzheimer hastalýklarýnýn tedavisinde olduk-ça etkili, yaþlýlýðý geciktiriyor. Almanya’da ec-zanelerde reçetesiz olarak satýlan Glutaminadlý ilaç soyadan elde ediliyor ve sýnav kor-kusu, stres ve zihin yorgunluðuna karþý kul-lanýlýyor. Kan þekerini doðal yollarla kontroletmek isteyen þeker hastalarýna bolca soyayemeleri öneriliyor. Bunun yanýnda felçlilerinbeslenme rejiminde, kas, sinir ve kemik do-kusunu güçlendirmesi nedeniyle magnez-yumca zengin olan soya sütü veriliyor.

Kullaným alanlarý ve soya ürünleri

Soya Unu; Soya fasulyesinin kavrulup öðü-tülmesiyle elde edilen soya unu, yüksek ni-telikli protein açýsýndan zengin olmakla birlik-te mükemmel bir demir, kalsiyum ve B vita-minleri kaynaðýdýr. Ekmek üretiminde ve tümunlu mamullerde kullanýlan soya unu saye-sinde hem ürünün maliyeti düþmekte hemde kalitesi artmaktadýr.

Enzim Aktif Soya Unu: Soya fasulyesininkabuklarý ayrýldýktan sonra hiçbir ýsýl iþlemgörmeden öðütülmüþ halidir. Yaðý ayrýlma-mýþtýr, dolayýsýyla bünyesinde %18 oranýndayað ve %36 protein içerir. Özellikle ekmeðinbeyazlamasýný saðlamasý nedeniyle ekmekkatký maddeleri içerisinde kullanýlabilen birsoya unu tipidir.

Yaðsýz Beyaz Soya Unu: Ekmekçilik veunlu mamullerde en çok kullanýlan soya unuçeþididir. Saðlýk Bakanlýðý’nýn açýklamasýnagöre Türkiye’de yýllýk 44 milyar adet ekmeküretilmekte ve bunun 4 milyarý israf edilmek-

sütü inek sütünün kullanýldýðý her yerde kul-lanýlabilir. Ayrýca kolestrolsüz ve doymuþ yaðoraný düþük bir krema sosu olarak ve hertürlü sütlü tatlý yapýmýnda kullanýlmaktadýr.

Tofu; Soya loru olarak da bilinen tofu, so-ya sütünün nagari adlý doðal maya ile maya-landýrýlmasý sonucu elde edilen bir çeþit pey-nirdir. Kahvaltýlarda, çorba ve sulu yemek-lerde, salatalarda, pasta ve börek yapýmýndakullanýlmaktadýr.

Soya Proteini-Soya Eti; Dünyada ve ülke-mizde sosis, salam, köfte, hamburger, su-

cuk gibi et ürünlerinin hazýrlanmasý sýrasýn-da, hem teknolojik nedenlerle ürün kalitesiniiyileþtirme amaçlý, hem de ürün maliyetleriniazaltýcý yönde et ikamesi olarak yaygýn ola-rak kullanýlan soya proteinleri, et proteinleriile fonksiyonel açýdan ayný özelliklere sahip-tir. Bitkisel protein kaynaðý soya, besin de-ðeri açýsýndan en az et kadar deðseafoodplus.infosal ete oranla kolesterol ve yað içer-meyen yapýlarý ile daha saðlýklý ve yararlanýmýyüksek ürünler olarak kabul edilirler.

Soya fasulyesi proteininden; elyaf, antibi-yotik, asfalt emülsiyonlarý, ambalaj folyolarý,

sunta, plastik, polyester, tavuk ve balýk yemiolarak büyük ölçüde istifade edilmektedir.

Soya Filizi; Yeþil soya fasulyesinin uzantýsýolan soya filizi, genellikle çið olarak tüketil-mektedir. Ýçinde bulunan B vitamini türevle-rinden folik asitin, rahim kanserinin yaný sýra,akciðer ve baðýrsak kanserine karþýda koru-yucu bir etkisi bulunmaktadýr.

Soya Lesitini; ilaç yapýmý, unlu mamullerve fýrýncýlýk, beslenme, köpük giderici, maya,insektisit (böcek zehiri), yapay dana sütü vekozmetik gibi birçok alanda kullanýlmaktadýr.

CargillHaberler - Doðu mutfaðýndan, dünya mutfaðýna!16

Kan þekerini doðal yollarla kontrol etmek isteyenþeker hastalarýna bolca soya yemeleri öneriliyor.

CargillHaberler

Kap

ak k

onus

u

Su 8,59 grEnerji (kcal) kcalProtein 36,5 grToplam yað 19,9 grDoymuþ yað asitleri 2,9 grMono-doymamýþ yað asitleri 4,4 grPoli-doymamýþ yað asitleri 11,3 grKarbonhidrat 30,2 grLif 9,3 grKül 4,9 grÝzoflavonlar mgKalsiyum mgDemir 15,7 mgMagnezyum mgFosfor mgPotasyum mgSodyum 2,0 mgÇinko 4,9 mgBakýr 1,7 mgManganez 2,52 mgSelenyum 17,8 ìgC Vitamini (askorbik asit) 6,0 mgThiamin (B1 Vitamini) 0, mgRiboflavin (B2 Vitamini) 0,87 mgNiacin (B3 Vitamini) 1,62 mgPantothenic asit (B5 Vitamini) 0,79 mgB6 Vitamini 0,38 mgFolikasit ìgA Vitamini 2,0 ìgE Vitamini 1,95 mg

gr soya fasulyesinde bulunanbesin deðeri

Kaynak: USDA Nutrient Database for Standart Reference

Page cargillhaberler3

CargillHaberler

Car

gill

çözü

mle

ri

19CargillHaberler - Talep tüketiciden çözüm Cargill’den

Günümüzde, unlu mamuller grubu içerisinde yer alan kek, bisküvi, hamur iþ-leri ve bazý özel ekmeklerin içeriklerinde önemli miktarda margarin veya te-

reyað kullanýlýyor. Týp dünyasýndaki geliþmeler, uzun zamandýr hidrojene veyakýsmi hidrojene yaðlarýn (trans yað olarak da bilinen) ve tereyaðýnýn (tam doygunyaðlar), vücuttaki kötü huylu kolestrol seviyesinin yükselmesinde ve iyi huylu ko-lestrol seviyesinin düþmesinde etkisi olduðuna iþaret ediyor. Geliþen beslenmebilinci ve saðlýk profesyonellerinin uyarýlarý, tüketicilerin dünya çapýnda, ürünler-deki muhtelif yaðlarýn, özellikle hidrojene yaðlarýn çýkartýlmasý veya azaltýlmasýyönündeki talep ve baskýlarýný her geçen gün biraz daha arttýrýyor.

Diðer taraftan, tüketicilerin unlu mamullerden vazgeçme doðrultusunda bireðilimi olduðunu söylemek de son derece yanlýþ olur. Tüketim eðilimlerinin takipedilebildiði Euromonitor verileri doðrultusunda yapýlan bir araþtýrma, tüm Avru-pa, Orta Doðu ve Afrika bölgesinde, þekerli unlu mamuller tüketiminde, sürekli-liði olan bir artýþý gösteriyor. Veriler, önümüzdeki beþ yýl boyunca da bu artýþeðiliminin devam edeceðine iþaret ediyor. Euromonitor’un araþtýrmasýna konuolan bölgelerde þekerli unlu mamuller toplam pazarý yaklaþýk 50 milyar Euro se-viyesinde. Bu rakam bizlere o bölgelerdeki pazarýn büyüklüðünü verdiði gibi, ge-lecek ile ilgili bir takým ipuçlarý da veriyor.

Saðlýklý Çözüm, TexDesignTM

Peki bu þartlar altýnda, tüketicinin saðlýðýndan ödün vermeden bu ürünleri keyif-le yeme talebine gýda endüstrisi nasýl bir çözüm getirecek? Cevap Cargill’dengeliyor.

Cargill Texturizing Solutions Ýþ Ünitesi, unlu mamullerde yað azaltýlmasý konu-sundaki uzun süreli araþtýrma ve geliþtirme çalýþmalarýnýn sonucunda bu günler-de; unlu mamul alanýnda çeþitli ürünlerde yaðý %50 gibi yüksek oranlara kadarikame edebilecek yepyeni bir sistemin lansmanýný yapýyor.

Cargill’in yenilikçi ürünü TexDesignTM, birbiriyle sinerji yaratan üç temel bile-þenden oluþuyor. Bu bileþenler; dolgu maddesi olarak kullanýlan mýsýr niþastasý,hamur viskozitesine ve emülsifikasyonuna yardýmcý olan modifiye niþasta venem tutucu özelliðiyle ürünün yumuþaklýðýný korumasýný saðlayan sorbitol’düseafoodplus.infoörde çýðýr açacak nitelikteki bu ürün; düþürülen yað miktarlarýna raðmenklasik unlu mamullerin fonksiyonel ve duyusal özelliklerinde hiçbir kayýp yaþan-mamasýný saðlýyor.

Bir tüketici eðilimi, bir gýda imalatý çözümüne dönüþtürüldü

TexDesignTM’yi geliþtiren Cargill Texturizing Solutions Ýþ Ünitesi’nin Ticari Di-rektörü Alex Luneau; “Fýrýncýlýk kategorisi bizim iþimiz için büyük ve önem-

Unlu mamullerde yað kullanýmýný azaltacak

Talep tüketiciden,

çözüm Cargill’den

Tüketicinin geliþen beslenme bilinci, gýda tüketiminde

eðilim olarak da adlandýrabileceðimiz yeni talepler

doðuruyor. Tüm dünyada en çok tüketimi gerçekleþen

fýrýncýlýk ürünleri de bu taleplerden payýný alýyor. Daha

saðlýklý, daha az yað içeren unlu mamuller Talep

tüketiciden olunca, çözüm de Cargill’den geliyor.

18 CargillHaberler - Talep tüketiciden çözüm Cargill’den

Page cargillhaberler3

CargillHaberler

Car

gill

çözü

mle

ri

20 CargillHaberler - Talep tüketiciden çözüm Cargill’den

törle paylaþýyorlar. Yeni sistemler ise yeniürünleri piyasaya sunuyor. TexDesignTM,yeni bir sistemin, müþterilerin saðlýklý ve den-geli ürün taleplerine hitap eden, yeni, yaðoraný azaltýlmýþ fýrýncýlýk ürünlerinin geliþtiril-mesine nasýl katkýda bulunduðunun güzelbir örneði. Alex Luneau bu konuyu þu söz-lerle özetliyor; “Bir tüketici eðilimi, bir gýdaimalatý çözümüne dönüþtürülmüþtür”.

Kolay uygulama ve çok yönlükullaným özelliði

TexDesignTM, margarin, tereyað veya sývýyaðý ikame etmek üzere toz veya kaþýklana-bilir krema halinde içeriklere kolayca dahiledilebilen bir ürün. Yað kýsmi olarak ikameedilirken, mevcut üretim metodu ve mevcutüretim ekipmanýnda herhangi bir deðiþiklikyapýlmasýna gerek duyulmuyor. Cargill’in buyenilikçi ürünü, kek, mafin, bisküvi, kurabiye,yað içeren özel ekmek çeþitleri ve diðer ha-mur iþlerini kapsayan geniþ bir uygulamaalanýna sahip.

Cargill uygulama laboratuvarlarýnda ger-çekleþtirilen araþtýrmalar, TexDesign’ýn yaðýikame ederken, ürünlerdeki tazelik hissiniarttýrdýðýný; hafif, yumuþak bir yapý kazandýr-

li bir alandýr ve geniþ gýda içerikleri portföyü-müzün kayda deðer bir kesitini teþkil etmek-tedir” diyor. Avrupa, Orta Doðu ve Afrika Pi-yasalarý Ticari Direktörü olan Luneau, sektö-rün talepleri doðrultusunda geçen yýlýn so-nuna doðru, fýrýncýlýkta kullanýlan ve örneðinpastalarda yaðý yüzde 50’ye kadar indirenbir yað ikame sistemi olan TexDesignTM’ýbaþarýlý bir þekilde piyasaya sürdüklerini desözlerine ekliyor.

Günümüzde içerik maddeleri tedarikçilerigýdalarýn geliþtirilmesinde son derece önemlibir rol oynuyorlar ve gýda bilimi, uygulama vearaþtýrma geliþtirme uzmanlýklarýný da sek-

TexDesignTM’ yi geliþtiren CargillTexturizing Solutions Ýþ Ünitesi’ninTicari Direktörü Alex Luneau; “Fýrýncýlýkkategorisi bizim iþimiz için büyük veönemli bir alandýr ve geniþ gýdaiçerikleri portföyümüzün kayda deðerbir kesitini teþkil etmektedir”

Cargill’in yenilikçi ürünü

TexDesignTM, üç temel

bileþenden oluþuyor. Bu

bileþenler; mýsýr niþastasý,

modifiye niþasta ve

sorbitol’dür.

dýðýný ve hatta bazý uygulamalarda raf ömrü-nü arttýrdýðýný gösterdi. Farklý uygulamalar-daki denemelerde, ürünlerin yapýsýnda refe-rans içeriðe kýyasla fark edilebilir bir kalitedeðiþimi bulunmadýðýný da burada özelliklevurgulamak gerekiyor. Bu, saðlýklý yaþamtarzýný tercih eden tüketicilerin beðeni ile kar-þýlayacaðý, yeni kývamlarda, çok düþük yað-lý ürünlere ait pazar oluþmasýný saðlayabilir.

Aslýnda daha da yüksek oranlarda yaðikamesi yapabilmek de mümkün, ama budurumda içerikte ve proseste bazý adapta-sonlar yapma zorunluluðu ortaya çýkýseafoodplus.infoýca, bu tür denemelerde son ürün yapýsý,referans üründen farklýlýk gösterebiliyor.

Tex-DesignTM’ý toz veya krema halindekullanmak mümkün. Toz olarak kullaným,“kuru” piþirme uygulanan bisküvi veya ek-mek gibi uygulamalarda tavsiye ediliyor.

Nem oraný yüksek ürünler için önerilenmetod ise Tex-DesignTM’ýn krema olarakkullanýlmasý. Yapýlacak iþ basit; toz ürüne suilave edilerek, ürünü kaþýklanabilir bir krema

kývamýna getirmek. Kremayý hazýrlamak içinbir kg toz ürün, g su ile dakika ara-sýnda karýþtýrýlýr. Elde edilen krema kývam-lý solüsyon, oda sýcaklýðýnda kapalý kovalar-da altý ay sorunsuz muhafaza edilebiliyor.Üretimde, yað/margarin ile ayný safhada ila-ve ediliyor.

Tex-Design’ýn ýsýya dayanýklýlýðý yukarýdabelirtilen iki formunda da son derece yük-sektir. Toz ürünün raf ömrü tam iki yýldýseafoodplus.info haline getirilmiþ ürünün ise oCgibi geniþ bir sýcaklýk aralýðýnda yapýlan de-nemelerinde, stabil ve homojen kaldýðý; hiç-bir þekilde su ayrýþmasý olmadýðý ve çok dü-þük su aktivitesi gösterdiði gözlemlendi.

Global yiyecek ve içecek pazarýnýn öndegelen kývam verici ve emülgatörler tedarikçi-si durumunda olan Cargill Texturizing Solu-tions tarafýndan geliþtirilen Tex-Design, kolay kullanýmý, mevcut üretim hattý-na kolay adaptasyonu, piyasadaki benzerürünlerle kýyaslandýðýnda unlu mamullerinduyusal özellikleri üzerindeki üstün etkisiyle,benzersiz bir ürün

Ticari konularda destek için: Toygun ATLAN([email&#;protected])

Teknik konularda destek için: Özgenur Telyak([email&#;protected])

TexDesignTM Kek ReçetesiBileþenler:

Ticari kek karýþýmý g/kg

Margarin g/kg

Sývý Yumurta g/kg

Margarin g/kg

TexDesignTM krema 62 g/kg*

Gliserol 5 g/kg

Toplam g

Yað 17g

* TexDesignTM krema: %82 toz TexDesignTM

ile %18 su 6 dakika karýþtýrýlarak hazýrlanmýþtýr.

Metod

Margarin ve TexDesign krema birbiriyle

iyice karýþýncaya kadar karýþtýrýlýr. Bu

karýþýma diðer bileþenler ilave edilir. 4 dk.

yüksek devirde karýþtýrýlýr. Hamur 40 g.

olarak olarak kalýplanýr. oCde 20 dk.

piþirilir. (Son ürün rutubet %16) Unlu Mamullerde Yað Ýkame Seviyeleri ÖrnekleriMinimum Maksimum

Kurabiyeler % 10 % 15

Tereyað Krema Dolgulu Ürünler % 10 % 15

Bisküviler % 20 -

Somun ekmek % 20 -

Kekler % 32 -

Yað içeren ekmekler % 25 % 50

21CargillHaberler - Talep tüketiciden çözüm Cargill’den

Page cargillhaberler3

CargillHaberler

Kon

gre

22 CargillHaberler - Sanayi-bilim iþbirliði platformu 23CargillHaberler - Sanayi-bilim iþbirliði platformu

Bu sözler; ’ü aþkýn beslenme ve di-yet uzmanýnýn Antalya Lara’da bir ara-

ya geldiði ve beslenme konusundaki tümdeneyimlerini paylaþtýklarý, 6. UluslararasýBeslenme ve Diyetetik Kongresi’nin açýlýþýn-da bir konuþma yapan Cargill Gýda TürkiyeYönetim Kurulu Baþkaný Murat Tarakçýoð-lu’na ait. “Dünya genelinde gýda bilimi vebeslenme otoriteleri, gýda sanayinin deðiþentüketici beklentilerine ve ihtiyaçlarýna yanýtvermek için ürün geliþtirme çabalarýna öncü-lük ediyor” diyen Tarakçýoðlu, Cargill GýdaTürkiye’nin de sponsorlarý arasýnda olduðubeslenme ve diyetetik kongresinde yaptýðýaçýlýþ konuþmasýnda, bu çabalarýn baþarýylasonuçlanmasýnda bilim ve sanayi iþbirliðininçok önemli olduðunun da altýný çizdi.

“Lider” olma hedefi

Günümüzde üretici þirketlerin reformülasyonçalýþmalarýnda geldikleri nokta, fonksiyonelgýdalara iliþkin geliþmeler, saðlýklý, yeterli vedengeli beslenme adýna yürütülen tüm akti-viteler ve tabii ki ürün etiketlerindeki bilgilen-dirme çabalarýn altýnda herkesin iyi bildiði birgerçek var. Ýnsanlýðý bekleyen saðlýklý, yeterlive dengeli beslenme sorunlarýnýn çözümüneortak olmak, katký saðlamak. Ýþte bu nokta-da Cargill en temel hedefini ortaya koyuyor;“Ýnsan beslenmesinde dünya çapýnda “lider”olma” hedefi. Bu zorlu amaca ulaþmak içinsürekli AR-GE çalýþmalarý yürütüyor ve gýdaüreticisi þirketlerin yaný sýra, gerek dünyadagerekse de Türkiye’de gýda bilimi otoriteleriile sýký bir iþbirliði içinde çalýþýyor.

Tarakçýoðlu konuþmasýnda, Cargill’in bukonudaki yaklaþýmýný kongreye katýlanlarlada paylaþýyor ve birkaç somut örnekle açýk-lýyor. “Cargill’in gýda sektörüne iliþkin AR-GE’ye ayýrdýðý bütçe, Milyon USD civa-

rýndadýr. Dünya genelinde, biri Minneapolisdiðeri de Belçika’da olmak üzere 2 önem-li AR-GE merkezi bulunmaktadýr. Dünyanýndeðiþik lokasyonlarýnda bulunan iþ üniteleri -ki Cargill Gýda Türkiye de buna dahildir-uzun ve orta vadeli AR-GE projelerini, bumerkezlere bildirirler. Ayrýca Avrupa-Ortado-ðu ve Afrika bölgelerine hizmet veren 4 ülke-de unlu mamuller, þekerleme-sakýz, hazýrgýdalar, ilaç, süt ve sütlü ürünler, içeceklerve et olmak üzere 9 kategoride AplikasyonMerkezlerimiz bulunmaktadýr. Türkiye içinher bir kategoriden çok ciddi aplikasyondesteði aldýðýmýzý belirtmek isterim”.

Bir yanda Obezite, diðer yandaYetersiz Beslenme

Dünya Saðlýk Örgütü’nün ve FAO’nun orta-ya koyduðu rakamlar ve insan beslenmesikonusunda gelecekte insanlýðý bekleyen so-runlar son derece düþündürücü. Bugündünya genelinde 1,6 Milyar olan aþýrý kiloluya da obez yetiþkin sayýsýnýn, yýlýnda2,3 Milyara yükseleceðinin öngörülmesi, so-runun büyüklüðünü rakamsal olarak da or-taya koyuyor. Tabii karþýmýza çýkan ve obe-zite kadar önemli bir diðer nokta da beslen-me yetersizliklerinin doðurduðu seafoodplus.info geçen gün yükselen gýda fiyatlarý bu so-runu gün geçtikçe daha da aðýrlaþtýrýyor. Gý-da fiyatlarýndaki enflasyonun en önemli se-beplerinden bir tanesi de, son yýllarda orta-ya çýkan ve özellikle hububatlarýn bioyakýtüretiminde yaygýn olarak kullanýlmasýnýn ge-tirdiði talep artýþýdýr. Bu noktada hububat veyaðlý tohumlarýn, enerji için mi yoksa gýdaiçin mi kullanýlmasý gerekliliði, bugün nere-deyse her platformda tartýþýlýr hale geliyor.

Küresel anlamda insanlýðý bekleyen bes-lenme ve saðlýk sorunlarýnýn, Türkiye’nin

Ýnsan beslenmesinin en önemli ortak buluþma noktasý

“Küresel anlamda insanlýðý bekleyen beslenme ve saðlýk sorunlarý, ülkemizin

gündeminde de giderek daha fazla yer almaya baþladý. Baþta gýda ve

beslenme konusuyla ilgili bilim adamlarý olmak üzere tüm yetkili otoriteler bu

noktada tedbir almaya çalýþýyorlar.”

Sanayi-bilim iþbirliði platformu

Murat Tarakçýoðlu, kongreninaçýlýþýnda yaptýðý konuþmada

katýlýmcýlara, gýda sanayi ve bilimiþbirliði konusunda Cargill Gýda

Türkiye’nin yaklaþýmýný anlattý.

Page cargillhaberler3

CargillHaberler

Kon

gre

24 CargillHaberler - Sanayi-bilim iþbirliði platformu 25CargillHaberler - Sanayi-bilim iþbirliði platformu

gündeminde de giderek daha fazla yer al-maya baþladýðýna deðinen Murat Tarakçýoð-lu, baþta bilim adamlarý olmak üzere tümyetkili otoritelerin bu noktada tedbir almayaçalýþtýðýný belirtiyor ve ekliyor; “Bu durum gý-da sanayine de önemli görevler yüklüseafoodplus.infoðlýk Bakanlýðý tarafýndan görüþe açýlanObezite ile Mücadele Eylem Planý’nýn taslak-larýna da yansýyan bu beklentileri karþýlamakadýna, baþta gýda üreticileri olmak üzere tümpaydaþlarýn çalýþmalarý da hýz kazanýyor”.

Saðlýklý çözümler, yeni ürünler

Tarakçýoðlu, gýda sanayimizin geldiði bu-günkü noktada reformülasyon ve hammad-de ihtiyaçlarýna yanýt verdiklerini ve CargillGýda Türkiye olarak müþterilerini yeni ürün-lerle tanýþtýrdýklarýný belirtiyor ve bilgi veriyor.

“Cargill Gýda Türkiye olarak kullanýcýlarýmý-zý yeni ürünlerle tanýþtýrdýk. Kalp saðlýðýný ko-ruyan ve kolesterolün düþürülmesine yar-dýmcý olan doðal bitki sterolü CoroWise; ya-vaþ emilen ve yavaþ sindirilen düþük GI(Glisemik Index) doðal þeker olan – Ýzomal-tuloz; diyet lifi ve prebiyotik özellikli dayanýklýniþasta – Actistar ve unlu mamullerde yaðoranýnýn %50 seviyelerinde azaltýlmasýnýsaðlayan “TexDesign” gibi yeni ürünlerimizisanayicilerimizin kullanýmýna sunduk. Yeniürünler geliþtirmeye ve bunlarý üreticilerimiz-le paylaþmaya da devam ediyoruz”.

Türkiye bölgesel lider olabilir

Bugüne kadar deðiþik platformlarda birçokkez dile getirdiði ve çok önemsediði bir ko-nuyu da katýlýmcýlarla paylaþan Tarakçýoðlu;“Burada çok önemli bir noktanýn, mutlak su-retle altýný çizmek istiyorum” sözleriyle de-

vam ettiði konuþmasýný þöyle bitiriyor:“Fas’tan Kazakistan’a uzanan geniþ bir coð-rafyada milyon civarýnda insan yaþýseafoodplus.infoyse AB üyesi ülkelerin toplamý kadarbir nüfustan bahsediyoruz. Türkiye’nin üre-timde geldiði nokta, hiç azýmsanmayacakkadar ileri bir seviyede olduðunu görüseafoodplus.info da ötesi; Türkiye’nin yetiþtirdiði bilimadamlarý ve özellikle gýda sektörünün bilim-sel geliþmeler konusunda geldiði seviye,dünyayla yarýþacak niteliktedir. Bu salondakitopluluk bunun en güzel göstergesidir.

Bu coðrafyada sadece üreticilerin deðilakademisyenlerimizin ve devletimizin de ön-cü rol almak gibi bir hedefi olduðundan hiçkuþkumuz yok. O nedenle birbirimizin ayrýl-maz parçasý olan “gýda üreticileri ve bilimadamlarý” el ele verdiði sürece devletimizinde önderliðinde, bu çok geniþ coðrafyanýntoplum saðlýðý ve beslenmesinde en büyükoyuncu olabiliriz. Ben ülke olarak en büyükavantajýmýzýn, nitelikli ve büyüme odaklý iþ-gücümüz olduðuna inanýyorum”.

Doðru Beslenin, Saðlýklý Yaþayýn!

Cargill Gýda Türkiye’nin sponsoru olduðu seafoodplus.inforarasý Beslenme ve Diyetetik Kongre-si, Nisan tarihlerinde Antalya Lara’da

’ü aþkýn beslenme uzmaný ile bilim ada-mýný aðýrladý. Cargill Kývam Vericiler Ýþ Ünite-si Saðlýk ve Beslenme Direktörü Dr. Karl He-inz Zirzow’un da, “Posa ve Saðlýk ÜzerineEtkileri” sempozyumunda, “Maltodekstirin-Tip 3 Dayanýklý Niþasta ve Kolon SaðlýðýÜzerine Etkileri” konulu bir sunum gerçek-leþtirdiði kongrenin baþkanlýðýný HacettepeÜniversitesi Beslenme ve Diyetetik BölümüBaþkaný Prof. Dr. H. Tanju Besler yaptý.

Prof. Dr. Besler; daha önce 3 yýlda bir dü-zenlenen kongrenin, gýda ve beslenme ala-nýnda yaþanan hýzlý geliþmeler ve önceki yýl-larda düzenlenen kongrelerin büyük ilgi gör-mesi nedeniyle artýk 2 yýlda bir düzenlenme-sine karar verildiðini açýkladý. Son zamanlar-da “bazý yasaklarla” algýlanan beslenmeninaslýnda büyük bir çeþitlilik olduðuna iþareteden Besler, saðlýklý beslenmede, þeker veyað dahil her türlü besine ‘doðru oranlarda’ihtiyaç olduðuna ve Türk halkýnýn beslenmealýþkanlýklarýný ortaya koyacak bir araþtýrma-ya gerek duyulduðuna dikkat çekti.

3 sempozyum, 7 uydu, 5 konferans ve 8panelin yapýldýðý saðlýklý beslenme konusun-daki bu büyük organizasyonun baþkanlýðýyapan Prof. Dr. Tanju Besler “Saðlýklý veuzun bir yaþam sürdürmek herkesin ideali

olduðu halde, bunu gerçekleþtirebilmek için,bireyin önce kendi vücudunu çok iyi tanýma-sý, kendisini beslenme ve saðlýk konusundaeðitmesi gerekmektedir. Beslenme, tümcanlýlarýn en temel gereksinimlerinden biridirve gýda ile saðlýk arasýndaki köprüdür. Ýþtebu köprünün ayaklarýný saðlamlaþtýrmak içinçalýþmalarýmýz hýz kesmeden devam ede-cektir. Yýllardýr büyük baþarýlara imza atmýþkongremize bu yýl, destek veren kurum vekuruluþlarýn sayýsý artmýþtýr. Þubeleriyle bir-likte Türkiye Diyetisyenler Derneði’nin yanýn-da Türk Ýç Hastalýklarý Uzmanlýk Derneði,Beslenme ve Diyetetik programý bulunanHacettepe, Erciyes ve Baþkent Üniversitele-ri ve Hacettepe Üniversitesi’nin deðiþik Fa-külte ve Bölümleri de yer almaktadýr” dedi.

Uluslararasý düzeyde tanýnmýþ uzmanlarýnkatýldýðý kongrede; Beslenme ve saðlýklý yaþ-lanma, çiftlikten sofraya besin güvenliði, ge-netiði bozulmuþ besinler ve saðlýða etkileri,kanser geliþim sürecinde ve kalp damarhastalýklarýnýn önlenmesinde besin destekle-ri, toplum ve beslenme, medyadaki beslen-me ve diyet haberlerine beslenme profesyo-nellerinin bakýþý, toplu beslenmede özelleþ-tirmenin yasal düzenlemeler açýsýndan de-ðerlendirilmesi, obezitenin önlenmesindetoplumsal ve bireysel yaklaþýmlar ele alýndý.

Cargill’in sanayicilerimizin kullanýmýnasunduðu yeni ürünü “TexDesignTM”,unlu mamullerde yað oranýnýn %50seviyelerinde azaltýlmasýný saðlýyor.

Cargill Gýda Türkiye’nin sponsoruolduðu 6. Uluslararasý Beslenme veDiyetetik Kongresi, Nisantarihlerinde Antalya Lara’da ’üaþkýn beslenme uzmaný ile bilimadamýný aðýrladý.

Page cargillhaberler3

CargillHaberler

Soh

bet

26 CargillHaberler - Barbaros Bulutoðlu 27CargillHaberler - Barbaros Bulutoðlu

yýlýnda baþlayan iþbirliði, bugün debaþarýyla devam ediyor. Barbaros Bulu-

toðlu; “Amerika’da okurken ayný zamandaAvis araba kiralama þirketinde çalýþýyordum.O zamanlar Cargill yöneticileri havalimanýn-dan transferlerini yaptýðým müþseafoodplus.info Cargill’in Florida’da yaptýðý iþler konu-sunda bilgi sahibi olmuþtum. Bu tecrübe vebilgimi Türkiye’ye dönüþte deðerlendirmeyekarar verdim. Gýda sanayinin ham maddetedarikçisi olmaya karar verir vermez, CargillTürkiye ile çalýþmaya baþladým” diye anlatý-yor o günleri. Ve ekliyor; Cargill’in üstünözellikleri, firmamýz etiði olan “Ne yapacak-san onu söyle, ne söylüyorsan onu yap! (Dowhat you say, say what you do!)” ilkemiziçok rahat uygulamamýzý saðlýyor.

’larda, Sovyet Rusya’sýna canlý hay-van ihracatý ile baþlayan Bulutoðlu ailesininticaret hayatýnýn temelleri, ’lerde dedeSuca Bulutoðlu tarafýndan Kars’ta atýlmýþ.Aile dede Bulutoðlu’nun izinden yürüyerekticaret geleneðini devam ettirmiþ. Bugünler-de farklý alanlarda da faaliyet gösteren ve milyon dolar ciroyu aþan büyük bir þir-ket olmuþ.

Barbaros Bulutoðlu’nun Ýstanbul’da kur-duðu Bulutoðlu Gýda ve Lojistik HizmetlerA.Þ., bugün itibariyle Cargill Türkiye’nin enbüyük distribütörlerinden biri. Gýda sanayi-nin ham madde temin ettiði en büyük daðý-týcý firmalardan biri haline gelen Bulutoðlu,geçen yýl ihracatla da tanýþarak 6 milyon do-larlýk ihracat yapmýþ. Yakýn zamanda, bir ba-harat fabrikasý satýn alan Bulutoðlu’nun buyýlki ihracat hedefi 25 milyon dolar.

Bize Bulutoðlu Gýda’dan bahseder misiniz?Ne zaman, nerede ve nasýl kuruldu?

Bulutoðlu; dedem Suca Bulutoðlu tarafýn-dan ’li yýllarda memleketimiz olanKars’ta kurulur. yýlýnda, babam AtalayBulutoðlu Ýstanbul’a taþýnýnca, faaliyetlerinekardeþleri ile beraber Ýstanbul’da devam et-meye karar verirler. yýlýndan itibaren dekurumsallaþma ihtiyacýný gören üçüncü ku-þaklarýn fikirleri doðrultusunda, faaliyet dalla-rýný geliþtirerek bugünlere gelir.

Gýda toptancýlýðýna nasýl baþladýnýz ve hangifirmalarýn toptancýlýðýný yaptýnýz?

Daha önce belirttiðim gibi gýda toptancýlýðýbaba, dede mesleðimiz. Bu nedenle bir ba-kýma mecburen baþladým. Ama bu mecbu-riyet bana bir çok þey kattýðý gibi, yaptýðýmiþe ve aile ismime olan güvenden dolayý yýl-lar boyunca hep baþarýlar getirdi.

Ancak, toptancýlýk mesleðini býrakalý epeyuzun zaman oldu. Daha önceleri Mis Süt,Pýnar, Superfresh gibi firmalarýn, uzun yýllarTürkiye genelinde Türk Silahlý Kuvvetlerinezdinde temsilciliðini yapmýþtýk.

Gýda toptancýlýðýnýn zorluklarý nelerdir?

Bildiðiniz üzere ülkemizde ekonomik vesiyasi gündem sýk sýk deðiþmektedir. Ülkeolarak ulusal bir sanayi ve tarým politikamýzolmadýðý için, firmalar hiçbir zaman önlerinigöremezler. Hal böyle olunca da Türkiye’detoptancýlýk mantýðý hiçbir zaman kurumsalolamamýþtýr.

Bulutoðlu’nda üçüncü kuþak, þirketi büyütmeye devam ediyor

ABD’de hem okuyup hem de çalýþtýðý dönemde Cargill üst

düzey yöneticileriyle tanýþan ve çalýþmalarý hakkýnda bilgi

edinen Barbaros Bulutoðlu, Türkiye’ye dönüþünden kýsa bir

süre sonra Cargill Türkiye ile çalýþmaya baþlar.

Ne yapacaksan onu söyle,ne söylüyorsan onu yap!

“”

Kars’tan

Ýstanbul’a,

Bulutoðlu

Ailesi’nin ticari

serüveni

baþarýyla devam

ediyor.

Barb

aro

s B

ulu

toðlu

Page cargillhaberler3

CargillHaberler

Soh

bet

28 CargillHaberler - Barbaros Bulutoðlu 29CargillHaberler - Barbaros Bulutoðlu

Ülkemizde uzun yýllar yaþanan yüksekenflasyon, bu sektörde eski firmalarýn dahikendilerini yenilemesine engel olmuþtur. Bu-nun sebebine gelince; tüccarlarýmýz hizmeteönem vermek yerine stoktan ve faizden ka-zanmaya aðýrlýk vermiþtir. Bizler; geçmiþ yýl-larda daðýtým ve depolamaya yaptýðýmýz ya-týrýmlar nedeniyle, toptancý firmalarýn bugünyaþadýðý zorluklarý kendimiz için avantajadöndürmüþ vaziyetteyiz.

Gýda Lojistiði nasýl bir iþ?

Gýda Lojistiði aslýnda fazla önemi fark edil-memiþ bir hizmet dalý. Hal böyle olunca busektörün ihtiyaçlarý, Türkiye ekonomisininson yýllarda göstermiþ olduðu hýzlý büyümeile daha da önem kazandý. Yakýn tarihte ül-kemizde insan hayatýna gerekli önem veril-miyordu. Gýda maddelerinin depolandýðý ve-ya nakledildiði araçlar çok iptidai ve hijyenikþartlardan yoksundu. Ancak þimdilerde Türkinsanýnýn hem gelir seviyesinin hem de eði-tim seviyesinin artmasý ile gýda ürünlerinindaha hijyenik, daha temiz koþullarda nakli-yesinin yapýlmasý ihtiyacý doðdu. Benim iþbilgim ve sahip olduðum prensipler çerçeve-sinde, gýda lojistiðini kýsaca þöyle özetleyebi-lirim: Türkiye’nin en batýsýnda üretilen birürünün, fabrikadan çýktýðý tarihten 24 saatsonra, Türkiye’nin en doðusunda bile, fabri-kadan çýktýðý saklama koþullarýna uygunstandartlarda bulunmasýdýr.

Cargill firmasýyla tanýþmanýz nasýl oldu? Car-gill ürünlerinin toptancýlýðýný ne zamandanberi yapýyorsunuz?

Amerika’da okurken ayný zamanda Avisaraba kiralama þirketinde çalýþýyordum. O

zamanlar Cargill yöneticileri havalimanýndantransferlerini yaptýðým müþterilerimdi. OradaCargill’in Florida’da yaptýðý iþler konusundaepey bilgi sahibi olmuþtum. Bu tecrübe vebilgimi Türkiye’ye dönüþte deðerlendirmeyekarar verdim. Gýda sanayinin ham maddetedarikçisi olmaya karar verir vermez, CargillTürkiye ile çalýþmaya baþladým. yýlýndabaþlayan iþbirliðimiz, baþarýyla devam edi-yor. yýlýndan beri Cargill Türkiye’yi tem-sil ediyoruz.

Cargill ürünlerinin toptancýlýðý size ne gibiavantajlar saðladý?

Cargill dünya genelinde ayný standartlarý uy-gulayan, her zaman en iyiyi üreten uluslara-rasý saygýn bir firma. Her fabrikasýnda farklý,kaliteli ve saðlýklý ürünler üretiyor. Bu anlam-da “Cargill Gýda Türkiye, sadece benim de-ðil, tüm Türkiye’nin çözüm ortaðý oluyor”cümlesini gurur ile söyleyebilirim. Ayrýca sa-hip olduðu marka deðeri de ortada. Car-gill’in bu üstün özellikleri, firmamýz etiði olan“Ne yapacaksan onu söyle, ne söylüyorsanonu yap! (Do what you say, say what youdo!)” ilkesini çok rahat uygulamamýzý saðlý-yor. Firma olarak hep en iyiyi alýp en iyiyi sa-týyoruz. Onun için Cargill markasýna yatýrýmyaptýðýmýz zaman, hep geri alacaðýmýz güve-nine sahip olmak gibi bir avantaj sahibi oldu-ðumuza inanýyorum.

Müþterileriniz neden Cargill ürünlerini tercihediyorlar?

Çünkü üretimlerinde her zaman ayný ürünü,ayný kalite ve standartta temin edeceklerinibiliyorlar. Ancak son yýllarda ülkemizde karmarjlarýnýn düþmesi, genel anlamda müþteri-nin ürüne olan sadakatini az da olsa azaltmaeðilimine sokmuþtur.

Ýleriye yönelik ne gibi çalýþmalarýnýz var?Yurtdýþýna da açýlmayý düþünüyor musunuz?

Bulutoðlu ailesi olarak son 6 yýlda þirketimiziçin çok ciddi adýmlar attýk. Bunlardan biri deÝstanbul ve Ýzmir’de yapmýþ olduðumuz de-polama yatýrýmlarýdýr. Ýzmir’de en son aldýðý-mýz fabrikamýzda, hem yaðlý tohumlar üreti-mi hem de gýda antrepoculuðu alanýnda fa-aliyetlerimizi artýracaðýz.

Yaðlý tohumlar alanýnda geçen sene yak-laþýk 6 milyon dolar ihracat gerçekleþtirdik.

Bu yýlki hedefimiz yaklaþýk 25 milyon seafoodplus.info hedefi tutturmaya yönelik çalýþmalarýmý-za planlamamýz dahilinde devam seafoodplus.info mesleðimizde ihracat yapmak, yurt dý-þýnda olmaktýr, diye düþünüyorum. Þu andaJaponya, Ýsveç, Hindistan, Ýngiltere, Rusya,Arnavutluk, Irak, Cezayir ve Bolivya ihracatgerçekleþtirdiðimiz pazarlardýr.

Koltuðunuzun altýnda bir sürü karpuz var?Bu iþler birbirini engellemiyor mu?

Saðlam bir aile kültürü ile yetiþmiþ birer Bu-lutoðlu bireyiyiz. Ben, her ne kadar Ameri-ka’da üniversite okumuþ olsam da stajýmý Ýs-tanbul Rami gýda piyasasýnda yaptým. Öð-rendiðim en temel bilgi; “Sadece bildiðin iþiyap!” olmuþtur.

Evet; birçok karpuz taþýyoruz, ancak bun-lar sadece karpuz. Yani sadece gýda alanýn-da faaliyet gösteriyoruz. Kesinlikle gýdadankazandýðýmýzý inþaat ya da tekstile yatýrmýyo-ruz. Veya müþterilerimizin pazarýna göz dikipgýda üretimi yapmaya kalkýþmýyoruz. Çünkübiz tedarikçiyiz ve tedarik etmeyi biliyoruz.Ürüne katma deðer katmak ayrý bir bilgi vebeceri gerektiriyor.

Baþarýnýzý neye borçlusunuz ve yeni iþe atý-lacak giriþimcilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Baþarýmý; sahip olduðumuz yýkýlmaz aile is-mimize, iþ ahlakýmýza ve aile birliðine önemveren bir babaya sahip olmama baðlýyorum.

Ýnsanlarýn gördüðü gibi yaþadýðýna inananbir insaným. Ben þahsi baþarýmý, çok mutlubir evliliðim olmasýna ve geleceklerine çokönem verdiðim kýzlarýma baðlýyorum. Onlar,varlýk sahibi birçok insanýn yaptýðý hatalaradüþmememi saðlýyorlar.

Yeni iþe atýlacak insanlara, günümüz iþkoþullarýnýn çok aðýr olduðunu hatýrlatmakistiyorum. Artýk iþ süreçlerinde yapýlacak birhatanýn telafisinin çok zor olduðunu, bu ne-denle bir iþe baþlamadan önce, iþin getirile-rinden çok götüreceklerini hesaplamalarýnýtavsiye ediyorum.

Ben hep babamýn tavsiyelerine göre plan-larýmý yapýyorum. Ýþ hayatýna baþlarken ba-na; “Oðlum büyük düþün, ama ufak adýmat!” demiþti. Ben de hep o tavsiye doðrultu-sunda hareket ediyorum.

Cargill Gýda

Türkiye, sadece

benim deðil, tüm

Türkiye’nin

çözüm ortaðý

oluyor.

Barb

aro

s B

ulu

toðlu

Baþarýmý; sahip olduðumuz yýkýlmazaile ismimize, iþ ahlakýmýza ve ailebirliðine önem veren bir babaya sahipolmama baðlýyorum.

Page cargillhaberler3

CargillHaberler

Tekn

oloj

i

B irçok iþletmede çoðu zaman hesaptaolmayan üretim kesintilerinin önüne

geçilememektedir. Çünkü, iþletmelerin Kla-sik Bakým anlayýþý tamircilik esasýna dayan-maktadýr. Yani arýza giderilir, üretime geçilirbir baþka arýza çýkar, ekipler onunda üste-sinden gelmeye çaba harcar. Bu uygulamaiftaiyecilerin çalýþmalarýna seafoodplus.infoýna hemen müdahele edilir ve görev bi-ter, ta ki öbür yangýna kadar beklemeye ge-çilir. Ýþletmeler de bir sonraki arýzaya kadarüretimlerini sürdürür, ardýndan ayný sýkýntýlaryeniden yaþanmaya baþlar…

Bu programsýz durumun deðiþtirilme ge-reksinimi, geliþen teknoloji ile bütünleþerekakýllara “Acaba ekipmanlar daha arýzalan-madan tespit edemez miyiz?” sorusuna ya-nýt aramaya yöneltti.

Arýza oluþmadan tespit etmek

Bugün gelinen noktada Amerika ve Avrupabaþta olmak üzere ülkemizde de KestirimciBakým faaliyetleri baþlamýþtýr. Ýþletmelerözellikle kestirimci bakým faaliyetleri için cid-di çalýþmalar yapmakta ve bütçe ayýrmakta-dýr. Kestirimci bakým faaliyetleri, bir baþkadeyiþle, oluþumundan önce alýnacak arýzasinyali ile soruna çözüm anlamýna gelmekte-dir. Problemlerin erken tespit edilebilmesininiþletmelere doðrudan veya dolaylý birçokfaydalar saðlayacaðý da yadsýnamaz..

Erken tespit ile gereksiz enerji sarfiyatýnýnönüne geçilmekle birlikte üretimde aksamave yedek parça deposunda her malzemeninyedeðini bulundurma ihtiyacý da ortadankalkacak, büyük depolamanýn önüne geçile-cektir. Mal ve can güvenliðinin yaný sýra ge-reksiz duruþlar engellenerek, verimli çalýþmaortamý saðlanacak ve ürün teslimindeki ge-

cikmeler de engellenmiþ olacaktýr. Bu yarar-larýn sayýsýný arttýrmak mümkündür.

Peki bu kestirimci bakým iyi bir þey amabunu nasýl uygulayacaðýz? Ne yapmalýyýzdaarýzalarý erken tespit etmeliyiz? sorularýnýnyanýtýný geliþen teknolojisi ile Cargill’in ver-mesi mümkün. “Problemleri oluþmadan ön-ce tespit edebildiðinizde, iþlerinizi planlamakiçin daha fazla zamanýnýzýn olacaðý ve bununda verimliliði artýracaðý bir gerçektir” diyorCargill Gýda Türkiye Bakým Müdürü MustafaCem Bilge. Ýþletmelerde artýk ekipmanlarýnsaðlýklý çalýþýp çalýþmadýðýný; termal kameraile sýcaklýk ölçümü; titreþim (vibrasyon) ana-lizi; ultrasonik ses dinleme cihazý ile kaçakla-rýn, arýzalý rulmanlarýn, elektrik arklarýnýn tes-piti; endoskopi ile ekipmanlarý demontajyapmadan içini görüntüleme gibi teknoloji-lerle yapmanýn artýk mümkün olduðunu be-lirtiyor. Cargill’de bakým ve güvenilirlik krite-rinde öncelikli olarak odaklanýlan noktanýnda altýný çiziyor; “Stratejik amacýn hedeflerinidesteklemek adýna fabrikalarýmýzýn güvenilir-

liðini geliþtirmek için en iyi uygulamalarýn ye-rine getirilmesidir.”

Bilge; tüm bu uygulamalarýn nihai hedefiniise Cargill Dünya Baþkaný Greg Page'in söz-leriyle açýklýyor; "Müþteri zili çaldýðýnda, ce-vaplayabilmektir."

Cargill’in yüksek teknoloji kullandýðý “Kes-tirimci Bakým” uygulamalarýndan biri olantermal kameralar aracýlýðýyla arýza tespiti ça-lýþmalarýný örnek gösteren Bilge; Teknolojiyikullanarak maliyeti düþürdükleri gibi iþ kaza-larý ve yangýn riskini de sýfýra düþürdüklerinibelirtiyor.

Termal kamera ile arýza tespiti

Termal kameralar; cisimlerin yaydýklarý ýsýenerjisini ölçerek bunu sýcaklýk olarak göste-

rirler. Bu ölçüm yüzeylerin yayýcýlýðýna (emis-sivity) göre deðiþkenlik gösterebilir. Bu ne-denle çok parlak yüzeylerde (örneðin parlakalüminyum zemin gibi) bu metod ile saðlýk-lý ölçüm yapýlamamaktadýr.

Bu metod, gevþek kablo baðlantýlarýndan,fazla elektrik yüklerine, arýzalý elektrik ekip-manlarýna kadar geniþ bir alanda sorun tes-pit edilebilme olanaðý saðlamaktadýr. Yinebu teknoloji ile mekanik ýsýnmalar ile bina veekipmanlarýn izolasyon sorunlarýný da sapta-mak mümkün olmaktadýr.

Yatýrým maliyetinin fazla olmasý, ilk andaiþletmeleri bu teknolojik geliþimden uzak tut-tuðu izlenimini vermektedir. Ancak, maliyet– fayda analizi yapýldýðýnda, ekipmanýn mali-yetini 1 yýldan daha kýsa sürede çýkarabildiði

görülecektir. Bu oran iþletmeler arasýndafarklýlýk gösterecektir.

Cihazýn hangi ekipmanlarda ve ne sýklýktakullanýlacaðýný tanýmlamak için rotalar belir-lenmelidir. Ölçüm sonuçlarýnýn kayýt altýnaalýnmasý ve problemli görülen bölgelerdekiekipmanýn fonksiyon kaybýna uðramadanmüdahale edilmesi gerekmektedir. Özellikleelektirik panolarýnda gevþek baðlantýlar, arkyaparak aþýrý ýsýnmalara ve sonucunda dayangýnlara neden olduðu bilinen bir gerçek-tir. Erken farkedilmediðinde ciddi mal ve cankayýplarýna yol açmaktadýr. Teknolojiyi kulla-narak, maliyetleri azaltmak, iþ kazalarý veyangýnlarý engellemek termal kamera ileyüksek oranda gerçekleþebilmektedir.

30 CargillHaberler - Müþteri zili çaldýðýnda cevaplayabilmek

Ýþletmeleri zora sokan

durumlardan birisi de

üretimin arýza nedeniyle

kesintiye uðramasýdýr.

Kontrol dýþý bu geliþmeler

sonucu yaþanan üretim

kesintisi, iþletmelerin

müþteri nezdinde

güvenilirliðinin

sorgulanmasýný da

beraberinde getiriyor.

Cargill Dünya Baþkaný

Greg Page; bakým

dendiðinde Cargill’de ne

anlaþýldýðýný þu sözleriyle

ifade ediyor;

“Müþteri zili çaldýðýnda

cevaplayabilmek…”

Cargill Güvenilirliði’nin temelinde “Bakým” var

Müþteri zili çaldýðýnda,cevaplayabilmek

31CargillHaberler - Müþteri zili çaldýðýnda cevaplayabilmek

Page cargillhaberler3

CargillHaberler

Ýlkel

er

Takdir sözcüðünü; ‘baþarýyý fark edenyaklaþým’ ve ‘bir þeyin olumlu deðerini

ayýrt etmek’ anlamýnda da kullanabiliriz.Çünkü takdir, hem bireysel hem de ekip ba-þarýsýnýn farkýna varýlmasýný gerektiriyor. Ta-bii, bu farkýndalýk tek baþýna yeterli deðil, bu-nu çalýþanýn da bilmesi gerekiyor.

Takdir, çalýþanlarýn yüksek performansýnýmotive ettiði gibi yeniliði ve müþteri odaklýlýðýda teþvik eder.

“Sýnýfýnýn En Ýyisi”

Takdir, bir ödül plaketinden veya heykelci-ðinden çok daha fazlasýdýr. Birini adýyla se-lamlamak veya teþekkür etmeyi unutmamakkadar basit olabilir.

yýlý aþkýn bir geçmiþe sahip olan ve60’ýn üzerinde ülkede, çalýþaný bu-lunan Cargill’de, takdir kültürü, bu uzun geç-

miþinden ve tüm dünyaya yayýlan tecrübe-sinden süzülerek oluþturulmuþ bir kültürdüseafoodplus.info nezaket ve saygý, günlük takdir, infor-mel ve formel olmak üzere dört temel unsur-dan oluþan Cargill’in takdir çalýþmalarý geçenyýl, Recognition Professionals Internationaltarafýndan “sýnýfýnýn en iyisi” olarak duyurul-du. Cargill Takdir Ýþleri Koordinatörü BillBuckner gelinen noktayý; “Bu çalýþmalarýmýz,formel takdir programlarýmýzýn bir kýsmýnýoluþturuyordu” þeklinde açýklýyor.

Cargill’in takdir çalýþmalarýnýn geniþ kabulgörmüþ ve kanýtlanmýþ yararlarýna dikkat çe-ken Buckner; birçok þirkette çalýþanlarýn,yaptýklarý iyi çalýþmalarý hiç kimsenin takdiretmediði ve hatta farkýna bile varmadýðý duy-gusuna kapýldýðýna ya da baþkalarýnýn yaptý-ðý iyi iþleri takdir etme þansýný kaçýrdýðýnadikkat çekiyor.

“Kuþkusuz, birçok kimse bunu çok doðal

karþýlýyor, ama daha fazlasýný yapmak da herzaman mümkün!” diyen Buckner; Cargill’in“sýnýfýnýn en iyisi” olmasýna karþýn “Bu konu-da daha fazla bir þeyler yapabileceðimizalanlar var. Bu alan günlük çalýþma ve iliþki-lerde, genel nezaket ve saygý alanýdýr. Yani,Cargill’in Takdir Modelinin temelidir.” diyor.

Genel nezaket ve saygý

Ofiste iþ arkadaþlarýný isimleriyle selamlamakve onlara “Merhaba” demek ile baþlayan busüreç, en kolay takdir yoludur ve ayný za-manda Cargill’in tüm takdir çalýþmalarýnýn te-melini oluþturuyor.

Günlük takdir

Çalýþanýn her gün yöneticisinden göreceðitakdir en deðerli olanýdýr ama, bu takdir iþarkadaþlarý, amirler veya müþteriler de dahilolmak üzere fikirlerine deðer verilen herhan-gi birinden de gelebilir. Cargill’de bu takdir,yalnýzca yüksek performans gösterenlereözgü deðildir ve iþini iyi yapan herkes içingeçerlidir.

Ýnformel takdir

Bu tür takdir genelde bireylerden çok ekip-lere yöneliktir. Ýnformel takdir, kýsa dö-nemli projelerde gösterilen ek çabalariçin de söz konusu olabilir. Böylece

motivasyon arttýrýldýðý gibi, baþarýlý çalýþmalargerçekleþme zamanýnda ödüllendirilmiþolur.

Formel takdir

Formel takdir, kuruluþun hedeflerine bað-lý kriterleri içeren bir aday gösterme ve seçimsürecini kapsayan resmi ve prezantasyonuyüksek düzeyde olan bir programdýr. Önemlidüzeydeki baþarýlarýn ödüllendirilmesi içindüzenlenir. Burada gerek bireyler gerekseekipler resmi yolla takdir edilir. Bu takdir ça-lýþmasý, sürekliliði olan ve bütün çalýþanlartarafýndan uzunca bir süre hatýrlanabilecekbir çalýþmadýr.

Cargill Ýþ Üniteleri/FonksiyonlarTakdir Programlarý

Cargill dünyasýnda çalýþanlar, Cargill takdirkültürünü desteklemek ve oluþturmak içinbirçok çalýþmaya imza atýyor. Cargill’i bualanda “sýnýfýnýn en iyisi” yapan takdir çalýþ-malarý, globalde Cargill’in bir numara olma-sýna da katkýda bulunuyor. Ýþte bu çalýþma-lardan bazý örnekler:

Cargill’in içten bir teþekkürle baþlayan ÝK kültürü; takdir…

Çalýþanlar, baðlýlýk duygusunu pekiþtirmek için kabul görmeye

büyük ihtiyaç duyuyorlar. Özellikle güçlü özelliklerinin ve

baþarýlarýnýn takdir edildiðini görmek istiyorlar. Bu, göründüðü

kadar zor bir þey deðil Çoðu zaman birini adýyla selamlamak

veya teþekkür etmeyi unutmamak kadar basit olabiliyor.

32 CargillHaberler - Baþarýyý farketmek

Baþarýyý farketmek

Formel

Informel

Günlük

Genel Nezaket ve Saygý

Cargill Toplum GönüllüleriÖdülleri Cargill Toplum Gönüllüleri Ödülleri

çalýþanlarýn ve emeklilerin toplumlarýný

geliþtirmek için gönüllü olarak harcadýklarý

zamaný ve çabalarý tanýyan ve ödüllendiren

bir programdýr. Ödül kazananlara CEO Greg

Page tarafýndan imzalanan bir sertifika verilir

ve çalýþanýn veya emeklinin gönüllü olarak

faaliyet gösterdiði kar amacý gütmeyen

kuruluþa veya hayýr kurumuna çalýþanlarýn

onuruna 1, Dolar baðýþ yapýlýr.

ÝK Mükemmellik Ödülü ÝK Mükemmelik Ödülü Ýnsan Kaynaklarýna

yapýlan istisnai katkýlarý ödüllendirir. ÝK

fonksiyonunda en prestijli ödül olan bu

ödülün amacý Ýnsan Kaynaklarýnda yüksek

performans, yenilik, müþteri odaklýlýk, liderlik

ve iþbirliði özellikleri gösteren önemli

çalýþmalarýn veya inisiyatiflerin belirlenmesi

ve ödüllendirilmesidir.

Cargill En Ýyi TesisÖdülü En Ýyi Tesis deðerlendirmesi

çalýþanlarýn katýlýmý, gýda güvenliði,

iþçi güvenliði, müþteri memnuniyeti,

ürün kalitesi, proses teknolojileri ve

yeni ürün geliþimi dahil olmak üzere

15 kategoriyi kapsamaktadýr. En Ýyi

Tesis süreci faaliyetlerin hem

içerden hem de dünyadaki en iyi

Cargill tesisleri ile dýþardan

karþýlaþtýrýlabilmesi için bir fýrsat

oluþturur.

Çevre, Saðlýk ve Ýþ Güvenliði Ödülü Çevre, Saðlýk ve Güvenlik

mükemmellik ödülü yalnýzca

güvenlik veya yasalara uyumluluk

amacýyla verilmemektedir. Bu ödül

çalýþanlarýmýz, toplumumuz,

çevremiz ve geleceðimiz için neyin

doðru olduðu ile ilgilidir.

Takdirin bileþenleriTakdir kültürü oluþturmak için üç bileþen gereklidir:

Takdir: Bireysel ve ekip baþarýlarýnýn farkýna varýlmasý ve takdir edilmesini gerektirir.

Farkýna varmak yeterli deðildir. Farkýna vardýðýnýzý bireyin/ekibin bilmesini saðlamanýz

gerekir.

Anlamlýlýk: Etkili bir takdir bireysel ihtiyaçlara olduðu kadar yerel adetlere veya normlara

da saygýlýdýr.

Motivasyon: Takdir kapsamýnda, gösterilen çaba, alýnan sonuç ve kültürel tercihe uygun

ödüllendirme yapýlmalýdýr.

Page cargillhaberler3

CargillHaberlerSayý: 3 / Mayýs

Bu sayýda neler var:n Baþarýyý fark eden yaklaþýmn Barbaros Bulutoðlu:

Ne yapacaksan onu söyle,ne söylüyorsan onu yap

Kapak Konusu: Doðu mutfaðýndan, dünya mutfaðýna!

seafoodplus.info - seafoodplus.info

Cargill - Türkiye


"Siyah" domatesler, meyvelerin mükemmel tadı nedeniyle uzun süredir taraftarlarını ve hayranlarını kazandılar. Herkesin sevmediği birçok domates çeşidinin sourness karakteristiği yoktur. Bu makalede, ekim tohumlarından fidelere kadar hasata kadar, Çikolatalı Mucize siyah meyveli domateslerin nasıl yetiştirileceği anlatılmaktadır.

Sınıf açıklaması

Domateslerin Özellikleri Çikolata Mucizesi:

  1. Orta-erken olgunlaşmanın çeşitliliği olan ilk meyve, filizlerin topraktan çıkmasından gün sonra olgunlaşır. Bitki belirleyicidir (sınırlı bir büyüme noktasına sahip), çalıların açık toprağa yüksekliği cm'dir ve serada bitki cm'ye kadar büyür.
  2. Fırça basittir, meyve fırçaya bağlanır.
  3. Meyveleri orta ve iri, yuvarlak, hafifçe basıktır. Meyvenin tadı tatlıdır, aşırı asit olmadan, domateslerin rengi bordo kahverengindedir.
  4. Meyve kütlesi ila g arasında değişir, çeşitliliğin verimi 1 m² başına kg'dir.
  5. Olgunlaşmamış formda, meyvenin sapta olgunlaşmış domateslerde kaybolan yeşil bir nokta vardır.
  6. Çalı bol miktarda basamak oluşturur, bu nedenle zorunlu oluşum, budama ve sıkma gerektirir.
  7. Uzun, mahsul yüklü çalılar ek destek gerektirir.
  8. Yumuşak bir sulu posa ve ince bir cilde sahip olduğu için kötü taşınır.
  9. Domatesler salataların hazırlanmasında ve kışın hasat için kullanılır - çoğunlukla meyve suyu için.

Avantajlar ve dezavantajlar

Herhangi bir meyve bitkisi gibi, domates çeşidi Chocolate Miracle da hem avantaj hem de dezavantajlara sahiptir.

  • Sınıf avantajları:
  • yüksek verimlilik;
  • erken olgunlaşma;
  • büyük meyveler;
  • iyi tat;
  • geç küf ve alternaryoza nispi direnç.
Biliyor musunDomates, köklerinin toprağa temas ettiği her yerde kök yetiştirebilir.Bir domates çalısının dallarını dikkatlice düşünürseniz, siğilleri görebilirsiniz.Bunlar uygun koşullar altında güçlü bir kök sistemine dönüşecek köklerin başlangıcıdır.
  • Çeşitlerin Eksileri:
  • zayıf taşınabilirlik;
  • tuzlama için çok büyük;
  • sapında yeşil bir nokta var.

Evde fidan büyümek nasıl

Bahçıvanlar, en büyük domates hasatlarını doğru sıcaklık rejimine, sulama programlarına, sertleşme tarihlerine ve zararlılara ve hastalıklara karşı önleyici işlemlere uygun olarak yetiştirilen fidelerden alırlar.

Ekim için optimum zamanlama

Ekim domates tohumlarının zamanlaması, yetiştiricinin genç fideleri hangi şartlarda sağlayabileceğine bağlıdır. Film tünellerinde veya serada fidelerin erken ekilmesi bekleniyorsa (yaklaşık Nisan arası), tohumlar yaklaşık 20 Şubat ekilmelidir. Domates 1 Mayıs'tan sonra toprağa ekilecekse, ekim tohumları Mart ayının ilk on yılında olmalıdır. Domates fidelerinin büyümesi için yaklaşık 1, ay sürer. Deneyimli yetiştiriciler kendileri ekime başlamak için en uygun zamanı hesaplayabilirler.

Domates fideleri, gövdesi cm yüksekliğe ulaştığında açık ve kapalı toprağa ekilir ve bitkide gerçek, iyi gelişmiş yapraklar bulunur. Nakil işlemine geç kalmak da istenmeyen bir durumdur - bu durum bitkilerin yeni bir yerde kök salması daha zor olacak ve bunun sonucunda sapların uzayacağı gerçeğine yol açabilir.

Bazı yetiştiriciler, Ocak ayında tohum ekmek için acele ediyorlar. Sonuç olarak, fideler zayıf yapay ışık altında ve yüksek oda sıcaklığında büyür. Bu tür fideler çok uzun süre uygulanabilir değildir, ince bir soluk sapa sahiptir, uzun bir süre yeni bir yerde kök salması ve küçük bir mahsul vermesi.

Ayrıca diğer belirleyici domates çeşitlerinin nasıl yetiştirileceğini de okuyun:

kir

Domateslerin yetişeceği kapların bir toprak karışımı ile doldurulması gerekir. Bahçecilik mağazalarında satın alınabilir veya sonbaharda bağımsız olarak hazırlanabilir: turba kırıntısı, humus ve çayır toprağını eşit parçalar halinde karıştırın, birkaç avuç odun külü ekleyin. Saksılarda toprağa dökülmeden önce dezenfekte edilmesi önerilir. Bu, domates fidelerinde mantar hastalıklarının gelecekteki gelişimini önlemeye yardımcı olacaktır.

Evde toprak dezenfeksiyonu için seçenekler:

  1. Kaynar su arıtımı. Toprak bolca kaynar su ile sulanır - bu toprakta yaşayan patojenlerin yok edilmesine katkıda bulunur. Toprak soğuduktan ve ondan fazla nem alındıktan sonra, substrat ekime hazırdır.
  2. Fırında tavlama. Toprak, kalın bir tabaka ( cm) ile düzleştirilmiş bir fırın tepsisine yerleştirilir ve + + ° C sıcaklıkta yarım saat fırına gönderilir. Soğutulan toprak ekim için saksılara dökülür.

Önemli!Büyük bireysel kaplarda (bira bardağında, plastik şişelerde kesilmiş) domates yetiştirirken, her bir kabın dibine kök salınmasını önleyecek bir drenaj döşenmesi gerekir.Drenaj olarak, polistiren köpük parçalarını, seramik parçalarını, ağaç dallarını süsleyerek kullanabilirsiniz.

Büyüme kapasitesi

Domates büyümek için kaplar için çok fazla talep etmiyor, bu nedenle farklı şekil ve büyüklükteki kaplarda ve kasalarda yetişebiliyorlar.

Domates yetiştirmek için kapların çeşitleri:

  • 0, 5 l hacme sahip büyük bira bardağı;
  • turba kapları;
  • bireysel hücrelere sahip fideler için plastik paletler;
  • preslenmiş turba tabletleri;
  • fideler için büyük ahşap veya plastik kutular.

Bu kapların herhangi birinde domatesler, sıkıştırılmış turba tabletleri için küçük bir uyarı ile iyi gelişecektir. Bu tabletler, en büyük çapta bile, domates kök sistemi için hala yeterli hacme sahiptir.

Bu nedenle, 12–15 cm yüksekliğe ulaşmış olan bitkilerin daha büyük kaplara (en az l) ihtiyacı olacaktır. Böyle bir nakil işlemi çok basittir, çünkü domates kök sisteminin turba tabletten çıkarılması gerekmez, bununla birlikte yeni bir kaba yerleştirilir ve sonra toprakla kaplanır.

Büyük fide kutularında yetişen domates fidelerinin ayrıca, domateslerde 2 çift yaprak göründüğünde gerçekleşen bir toplamaya ihtiyacı vardır. Aynı zamanda, her bitki toprağa ekmeden önce büyüyecekleri ayrı bir kabın içine ekilir.

Önemli!Dikim için her bir kabın dibinde kanalizasyon delikleri bulunmalıdır.Bu tür açıklıklar yoksa, sulamadan sonra aşırı su kök bölgesinde durur ve bu da hastalığa veya bitkinin ölümüne neden olur.

Tohum hazırlama

Ekimden önce tohum dezenfeksiyonu, genç domateslerin büyümesi ve gelişmesi, çoğu mantar ve bakteri hastalığına karşı bağışıklık kazanılması ve buna bağlı olarak gelecekte verim artışı üzerinde yararlı bir etkiye sahiptir. Patojenler ve zararlılar, ana bitkiden tohumlara iletilir ve sadece dezenfekte etme işlemi bunların nötralize edilmesine izin verir.

Tohum materyali soluk mor bir su ve potasyum permanganat çözeltisinde dakika boyunca dezenfekte edilir, daha sonra muamele edilen tohumlar temiz suda iyice yıkanır. Dezenfekte edilmiş tohum ayrıca bir büyüme uyarıcısı ile muamele edilir.

Bahçecilik merkezlerinde, tohum dezenfeksiyonu için kimyasallar satın alabilirsiniz: Carboxin, Tiuram veya Mankozeb. Tohumların kimyasal olarak işlenmesi mantar hastalıklarına ve bunlardan yetişen genç bitkilere karşı koruma görevi görür. Bu koruma yaklaşık gün sürer.

Bahçıvanlar arasında, tohumlar ve bitkiler için bitki uyarıcıları, örneğin aloe yaprağı suyu ve bal ve su karışımı popülerdir. Tohum gece boyunca sıvı bitki uyarıcılarına batırılır. Önemli!Bal veya bitki özü gibi doğal büyüme uyarıcıları ile muamele etmek, tohum malzemesine zarar vermez.Tohumlara dezenfeksiyon veya stimülasyon için kimyasal maddeler uygularken, ilaçlarla birlikte verilen talimatlara tam olarak uymanız gerekir. Tohumlar uyarıcıdan çıkarıldıktan sonra, hemen toprağa ekilir veya istenen ekim tarihinden önce birkaç gün kalırsa, bir buzdolabına koyun. Bahçecilik merkezleri aynı zamanda sebzelerin büyümesi ve gelişmesi için biyolojik uyarıcılar da satıyor - Emistim, Baykal, Epin ve diğerleri.

Ekim tohumları

  1. Dezenfekte edilmiş toprağı tencerelerin içine dökün ve iyice nemlendirin, daha sonra birkaç saat beklettikten sonra, camdan fazla su gelsin.
  2. Her bir kabın ortasında, birbirinden 1 cm uzaklıkta olacak şekilde cm derinliğe 2 tohum koyun, tohum materyalinin çimlenmesinin yüzde yüz olmaması ihtimalini göz önüne alarak, sadece bir çift tohum ekilir. Her iki tohum da yumurtadan çıkarsa, gelecekte bir filizin (en zayıf olan) çıkarılması gerekecektir. Bu işlem, ilk gerçek yaprak çifti domates üzerinde büyürken gerçekleştirilir.
  3. Yerdeki büyük fide kutularına tohum ekerken, 1–1, 5 cm derinliğinde boyuna oyuklar (sıralar) hazırlayın, domates tohumlarını içine cm'lik aralıklarla yerleştirin. Kutu büyükse ve çok fazla ekim materyali yoksa, bitkiler arasındaki aralık cm'ye yüksel.
  4. Topraktaki oyukların üzerine yayılan tohum malzemesini toprakla serpin ve bir avuç içi ile hafifçe sıkıştırın. Hangi çeşidin nerede ve hangi alanda ektiğini unutmamak için, kutunun yan duvarındaki karıkların karşısına, çeşitliliğin adını taşıyan bir çıkartma yapıştırmanız veya çeşitliliğin adını doğrudan fide kutusunun yan yüzeyine bir işaretleyici ile yazmanız gerekir. Bitkileri içeren ayrı saksıların yan duvarında, çeşitlilik hakkında bilgi veren bir işaretçi de yapıştırmaya değer.
  5. Hafifçe toprak serpilmiş bitkileri serpin, bundan sonra tüm bireysel kaplar veya büyük bir fide kutusu polietilen veya folyoya sarılmalıdır. Daha sonra, kaplar filizler toprak yüzeyinde belirene kadar ılık bir yere aktarılır.
  6. Sıcakta domatesler hızla filizlenir. Ekimden yaklaşık 1 hafta sonra, ilk fideler topraktan görünecektir, daha sonra kabın hemen ışığa yakın bir yere taşınması gerekir - bir pencereye veya fito lambalarla aydınlatılan fideler için özel bir masaya.

Fide Bakımı

Evde fide yetiştiriciliği yaparken, aşağıdakilere dikkatle bakılmalıdır:

  1. Eğer başlangıçta domatesler normal ekim kutularına veya çok küçük kaplara ekilirse, o zaman yakında fide nakli gerekir. Toplama, fidanlarda 2 çift gerçek yaprak oluşturulduktan sonra gerçekleştirilir ve gövde yüksekliği yaklaşık cm olacak şekilde büyür Fidanlar için yeni ekim kapları, en az litre hacme sahip olmalıdır.
  2. Şubat-Mart aylarında genç bitkiler ek aydınlatma gerektirir. Bunun için katlanır gövdeli fidanların yanına bir masa lambası ve gün ışığı ampulü takmak zor değildir. Aydınlatma sabah ( 00) ve akşamları ( 00) açıktır.
  3. haftalıkken, fidelerin yaprak besleme ihtiyacı vardır. Bu tür gübre için, fide veya büyüme uyarıcılarının herhangi biri için hazır mineral setleri (Epin, Emistim) kullanılabilir.

Fidan su nasıl

Yaşamın ilk 2 haftası boyunca yumuşak fideler çok az sulanır ve sadece üst toprak iyice kuruduğunda sulanır. Sulama sadece bitkinin kökü altında yapılır, böylelikle yapraklar ve sap kuru kalır. Bu önlemlerin nedeni, bu yaşta domateslerin siyah bacak hastalığına yatkın olmalarıdır. Sulama için oda sıcaklığında su kullanın - birkaç gün boyunca oturmuş, musluk veya yağmur (eriyik).

Biliyor musunIlıman bir iklimde, domatesler yıllık bitkilerdir.Ancak, tropik bölgelerde, domates çalıları birkaç yıl boyunca büyüyebilir ve meyve verebilir.

Doğru oda sıcaklığı

Domatesler sıcağı sever ve büyüme için optimum sıcaklık +18 + 25 ° C'dir. Oda soğuksa, toprak çoğunlukla küf ile kaplanır ve domateslerin kökleri çürür. Bu koşullar, bir gün içinde tüm mahsulleri tahrip edebilen siyah bacağın oluşması için en uygunudur.

Siyah bir bacağın ortaya çıkışının belirtisi siyahtır, sanki küçülmüş gibi, domatesin toprak kısımlarında kesilir. Bu işaretler ortaya çıktığında, fidanların sulanması tamamen durdurulmalıdır. Koridorlardaki bitkileri ve toprağı da odun külü ile toz haline getirmek gerekir.

Oda sıcaksa, domates fideleri hızlı bir şekilde büyür ve bunun sonucu olarak gerilir, sağlıksız bir şekilde incelir. Bu tür bitkiler, kalıcı bir yerde diktikten sonra uzun süre kök salıyorlar, hastalanıyorlar ve bu da kesin olarak kaybolan bir mahsulle sonuçlanacak.

Hangi hastalıkların domates fidelerini etkilediği ve bunlarla nasıl başa çıkılacağı hakkında daha fazla bilgi edinin.

Fide sertleştirme

Sokaktaki sıcaklığın + 15 ° C'nin altına düşmemesi durumunda, domates fidelerini açık havaya maruz bırakarak sertleştirmeye başlayabilirsiniz. Bunu yapmak için, özel bir evde, bitkiler avluya ve dairelerde - bir sundurma veya balkona çıkarılır. Sertleşmenin temel prensibi: Açık havada harcanan zamanın kademeli olarak artması.

Bitkiler ilk kez yarım saat süreyle sertleşmeye alındıklarında, ertesi gün “yürüyüş” süresini 10 dakika arttırırlar ve 14 gün sonra fidan gün ışığında zaten fidelerin üzerindedir. Şimdi fidan odaya sadece gece getirilir. Domates fidelerinin sertleştirilmesi için prosedürler toprağa ekilmeden birkaç hafta önce başlar.

Önemli!Sokakta domates fidesi olan kaplar, ağaçların gölgesinde veya kısmi gölgesinde olacak şekilde yerleştirilmelidir.Sıcak güneş ışınları yanıkların olgunlaşmamış yapraklara neden olur.

Fide kalıcı bir yerde dikim

Fideler cm yüksekliğe ulaştığında, üzerine birkaç çift yetişkin yaprağı çıkacak ve hava dışarıda sıcak olacaktır - bitkileri açık toprağa dikmeye başlama zamanı gelmiştir.

Zamanlama

Toprak + 15 ° C sıcaklığa ulaştıktan sonra Çikolata Mucizesi domatesleri bahçeye ekilmeye başlar. Soğuk toprak, domates kök sisteminin besinleri emmesine izin vermez. Çok erken dikilmiş domatesler, kök sisteminin zararına yeşil kütle biriktirir ve bu da ürün verimini daha da kötüleştirir.

Popüler inanışa göre, yataklardaki toprak, yetişkin yaprakları bir ağaçta göründüğünde domates ekmeye hazırdır. Bu, toprağın iyi ısındığını gösterir. Güneyde sebze yetiştiricileri, akşamları ağustosböceği şarkılarını söyleyerek ekim zamanını belirler ve bu da sürekli sıcaklığın geldiğini gösterir. Güneyde, domatesler seralara veya film tünellerine nisan ayının ikinci on yılında, kuzey bölgelerinde ise mayıs ayının ilk on yılı içerisinde ekilebilir. Biliyor musunDomatesler, ateroskleroz gelişimini yavaşlatabilen değerli bir antioksidan olan likopen bakımından zengindir.Bu madde domateslere kırmızı renk verir.

Koltuk seçimi

Deneyimli sebze yetiştiricileri domates yataklarını güneyden kuzeye yerleştirmeyi tavsiye ediyor. Bu yönlendirme, bitkilerin gün boyunca güneş ışınlarıyla aydınlatılmasını sağlar ve bu da çalının hızlı gelişmesine ve meyvelerin erken olgunlaşmasına katkıda bulunur.

Bahçe veya bahçe arsası kuzey soğuk rüzgar tarafından üflenecek şekilde konumlandırılmışsa, birkaç sıraya ekilen uzun bitkilerden elde edilen domates yataklarının etrafında rüzgarlık perdeleri oluşturulmalıdır. Domates ekilmemeli, bahçede geçen yıl gecelik aile temsilcilerinin (domates, patlıcan, patates, biber) temsilcileri zaten büyüyordu.

Domates için iyi öncüller: okumak isteyeceksiniz

Domateslerle aynı serada salatalık yetiştirmek mümkün mü?
  • salatalık;
  • fasulye;
  • fasulye;
  • soya fasulyesi;
  • yonca;
  • lahana;
  • karnabahar;
  • yaprakları;
  • soğan;
  • havuç;
  • pancar.

Şema ve iniş derinliği

Çikolata Mucizesi Domatesleri oldukça uzun boylu bitkilerdir, bu yüzden planlardan birine göre ekilirler:

  1. 2 sıra halinde: bitkiler arasındaki aralık 50 cm, sıralar arası - 60 cm, sıradaki domatesler başka bir sıradaki bitkilere göre bir dama tahtası deseninde ekilir. Sonra, 70 cm'lik bir iz atılır.
  2. 4 sıra halinde: bitkiler arasına 50 cm, sıralar arasında - ayrıca 50 cm mesafeye kadar domatesler Dama tahtası şeklinde dikilir, her 4 sırada bir metre yolu verilir.

Yatakları işaretledikten sonra, sebze yetiştiricileri domates çalıları için dikim çukurları hazırlarlar. En uygun iniş derinliği cm'dir.

Açık bakım özellikleri

Fidanları ve domatesleri düzenli olarak düzenli bir yerde ve doğru bir şekilde yetiştirmek yeterli değildir. Bitkilerin uygun ve zamanında bakımını sağlamak çok önemlidir: hastalıklar ve böcekler için yabani otları ayıklama, yetiştirme, sulama, önleyici ve iyileştirici arıtma.

sulama

Domates sulama ile sulanmadan yetiştirilebilir. Sulama olmadan yetiştirildiğinde, fide dikimi, her bir ekim deliğine en az 3 litre su dökün ve bitkileri toprağa mümkün olduğunca derine koyun ve sadece üstünü yüzeyde bırakın. Büyüme mevsimi boyunca daha fazla çalı sulanmaz. Önemli!Domatesleri soğuk su ile su tedarik sisteminden veya kuyusundan sulamaktan kaçınılması önerilir - saat boyunca güneşte ısıtılmalıdır. Sulama ile büyümek, kök sistemini haftada iki kez nemlendirmeyi içerir. Mantar hastalıklarının gelişmesine neden olduğu için yapraklar üzerindeki domatesler su içmez. Domates yataklarını sulamanın birkaç yolu vardır: damla sulama, sulama hendekleri (sulama hendekleri) ile su doldurma ve bahçe sulama kabından kök altında manuel sulama.

Domatesleri düzenli olarak sulayın. Toprağı kurutmadan bol neme kadar keskin dalgalanmalar, domateslerin meyvesinde tepe çürüklüğünün gelişmesine neden olur. Kuraklık sırasında, bitki topraktan kalsiyum alamaz ve verteks çürüğü doğrudan bu mineralin eksikliği ile ilgilidir.

Üst pansuman

Domates gübresi çiçeklenme ve meyve yüklemesi sırasında yapılır. Üst pansuman 2 şekilde yapılabilir: Yaprak ve kök altında. İyi kök pansumanları kuş dışkısından yapılır. Bunu yapmak için, yarım kova kuş birikintisi toplamanız, depoyu suyla doldurmanız ve 1 hafta süreyle fermantasyon için güneşli bir yere koymanız gerekir.

Çöp çözeltisi içeren kap, bir kapak ile sıkıca kapatılmalıdır ve kepçenin içeriğini günlük olarak karıştırın. Üst pansumandan önce konsantre gübre su ile seyreltilmelidir (1 kova su için 0, 5 litre konsantre). Bir sayfada domates bitmiş mineral gübrelerle beslenir.

pasynkovanie

Как и все среднерослые и высокорослые сорта, Шоколадное Чудо необходимо формировать, и для этого проводят такой агрономический приём, как пасынкование. В южных регионах помидоры выращивают в 3 стебля, в северных областях — в 2 стебля. Önemli!Не рекомендуется оставлять растущие из земли пасынки — цветение и завязь на них происходят поздно, урожайность слабая, а общее развитие куста они значительно задерживают.

Как проводить пасынкование и формировку куста:

  1. Через пару недель после высадки молодые кусты адаптируются к новым условиям и начинают бурный рост корневой системой надземной массы. Пасынкование кустов начинают примерно через 25–30 дней после высадки.
  2. Пасынки — это новые стебли, растущие из стыка основного стебля и листа. При формировке в 3 стебля на растении остаётся основной стебель и 2 боковых нижних пасынка, все остальные удаляют (выщипывают вручную или срезают секатором). Формировка в 2 стебля делается точно так же, но оставляется только 1 боковой нижний пасынок и основной стебель.

Toprak bakımı

Почва на помидорной на грядке требует от огородника постоянного ухода и заботы:

  1. Ot mücadelesi. Через 2 недели после высадки грядку пропалывают. Эту процедуру придется проводить в течение всего лета регулярно. Прополка позволяет не только избавить почву от сорняков, но и избежать загущения на грядке и конкуренции между культурными и сорными растениями за питательные вещества и влагу. Одновременно при этом проводится насыщение почвы кислородом (аэрация).
  2. Tepe Во время второй прополки томатные кусты высоко окучивают почвой в прикорневой зоне. Эта процедура способствует образованию дополнительных корней, что усилит куст и ускорит созревание помидоров.
  3. Malçlama . Чтобы огороднику не нужно было пропалывать грядки и часто их поливать, рекомендуется укрывать почву между растениями (мульчировать). В качестве мульчи можно использовать древесные опилки (не хвойных пород), сено или нетканое агроволокно (спанбонд). Мульча препятствует испарению влаги из почвы и перегреванию корней в летний зной.

Burçlar

Поскольку томат Шоколадное Чудо — крупноплодный и урожайный сорт, его стебли и ветви во время созревания урожая требуют дополнительной поддержки. Для этого рядом с каждым кустом устанавливают индивидуальную упаковку в виде колышка из дерева или металла, к которому и подвязываются плодовые ветви с помощью капронового шнура. Также вдоль ряда помидоров можно установить металлическую длинную шпалеру для поддержки всех растений в ряду.

Также узнайте детальнее, как правильно подвязывать помидоры в теплице.

Önleyici tedavi

Чтобы не допустить развития заболеваний на кустах, а также предотвратить атаку насекомых-вредителей, нужно проводить профилактическую обработку надземной массы растений. При первых признаках появления вредителей помидоры обрабатывают инсектицидами («Каратэ, «Актара») или биологическими средствами (отварами крапивы, полыни, листьев одуванчика).

Профилактическую обработку от грибковых и бактериальных заболеваний лучше начинать ещё до появления симптомов болезни. Такая обработка проводится препаратами, содержащими медь (фунгицидами). Также для обработки по листу используют биопрепараты: молочную сыворотку или кефир.

Первая профилактическая обработка кустов проводится через 25–30 дней после высадки рассады, каждая последующая — через 14 дней. За сезон проводят до 3 профилактических обработок фунгицидами («Помидорчик», «Тату», «Оксихом») и любое количество раз — биологическими препаратами.

hasat

Сбор урожая помидоров можно начинать, не дожидаясь полной спелости плодов, так как эта культура способна к дозариванию (созреванию вне материнского растения). При сборе томатов в фазе бурой спелости разгружается куст, что способствует быстрому формированию и набору массы плодов в других плодовых кистях.

Чем быстрее будет собран первый урожай (с нижних кистей), тем больше плодов будет собрано с каждого растения за сезон. Помидоры Шоколадное Чудо имеют крупный и сочный плод, поэтому переносят перевозку не слишком хорошо. D

ля транспортировки на дальние расстояния выбирают только бурые плоды — в процессе перевозки они приобретут характерную для данного сорта окраску и вкус. Любителям «чёрных» томатов обязательно понравятся плоды сорта Шоколадное чудо — крупные, сочные и сладкие. Этот урожайный и устойчивый к болезням сорт займёт достойное место на вашем огороде.

Kuşkonmaz yemek birçok modern restoranlarda çok popüler bir trend. Bu diyet ürünü tüm yemek gösterilerinde ve atölyelerde hazırlanır. Bu bitkinin ne için yararlı olduğunu ve bahçede veya evde kendiniz nasıl yetiştirileceğini anlamak için bu makale yardımcı olacaktır.

Kültürün kökeni ve tanımı

Kuşkonmaz, yaklaşık yüz farklı türü ve 'den fazla çeşidi olan kuşkonmaz ailesine aittir. Kuşkonmaz tüm dünyada kuru iklimlerde yetiştirilir.

Bitki gibi görünebilir:

  • çim;
  • cüce çalılar;
  • sürünen bitki
Türler iyi gelişmiş bir köksapa ve sapın dallanma derecelerinde değişebilir.

Kuşkonmazın nasıl büyüdüğünden bahsetmeye değer. Bu otsu bitki çok yıllık olarak sınıflandırılır. m yüksekliğe ulaşabilir Kuşkonmazın sapı dik, pürüzsüz, çok sayıda filamanlı yassı dallarla dallanmış, sap boyunca büyüyen, 3 cm uzunluğa kadar ulaşabilen ve adet olarak gruplandırılmış dallardır. Bitkinin yaprakları pulludur. Ayrıca kuşkonmazın ne olduğunu ve nasıl göründüğünü görün. Mayıs-Haziran arasındaki dönemde, gövde ve dallardaki çiçeklenme ile kuşkonmaz çiçeklenme görülebilir ve Ağustos ayında meyve - kırmızı tuğla renkli meyveler, yuvarlak şeklinde meyvelerin görünümünü görebilirsiniz.

Pişirme işleminde sadece 20 cm uzunluğunda filizlerin üst kısımları kullanılır.Ürünün değeri kısa olgunlaşma süresi, düşük verim ve kısa raf ömrü nedeniyledir. Yemek için ürün taze alınır, olgunlaştığında tomurcuklar filizlerde çiçek açmaya başlar ve filizin kendisi çok sertleşir ve tadını kaybeder.

Kuşkonmaz olabilir:

  • şifalı, en meşhur tür şifalı kuşkonmaz veya kuşkonmazdır;
  • dekoratif, çiçek yetiştiricileri tarafından dekorasyon için kullanılan;
  • sebze
Kuşkonmaz farklı bir renge sahip olabilir:
  • beyaz;

  • mor;

  • yeşil.

Ürünün rengi ve tadı çeşitten değil ekim yönteminden ve hasat zamanından önemli ölçüde etkilenir. Beyaz ürün güneş ışığından korunma koşullarında elde edilir ve bitkiye sürekli zarar verir. Eğer filizler yavaş yavaş toprakla kaplanırsa ve filizler yeterince güneş alırsa, o zaman mor bir renk kazanırlar. Kuşkonmaz hiç çamur değilse ve açık bir alanda barınak olmadan yetiştirilirse, yeşil renkte büyür.

Kuşkonmaz diyetiğe atıfta bulunur, yani bitki erkek ve dişi olabilir. Başlıca dış fark çiçeklenme türü ve dişilerdeki meyvelerin varlığıdır. Kendi bahçenizde yetişmek, çoğunlukla erkek tipi tohumlar, açık tozlaştırılmış melezler kullanarak gerçekleşir.

Gelecekte ekilebilecek onlardan döllenmiş tohumlar elde etmek imkansızdır, ancak asıl avantajı yüksek verim ve filizlerin kalitesidir. Bununla birlikte, hibrit değil, çeşitli tohumlar bahçenizde daha fazla yetiştirme için tohum alabileceğiniz kuşkonmaz sebze formları yetiştirmenize izin verecektir.

Kuşkonmaz Özellikleri

Bu bitkisel mahsulün özellikleri çok değerlidir, çünkü bunlar arasında belirtilmesi gereken çok sayıda besin maddesi bakımından zengindir:

  • rutin;
  • asparagin;
  • kumarin;
  • niasin;
  • kolin;
  • inülin;
  • purinler;
  • saponin;
  • beta karoten;
  • A, E, K Vitamini;
  • askorbik, folik ve pantotenik asitler;
  • demir, sodyum, magnezyum, manganez;
  • diyet lifi ve diğer iz elementler.
Ürün düşük kalorili, diyet.

Bu bileşim sayesinde kuşkonmaz kullanımı vücuda birçok hastalık ve rahatsızlık ile fayda sağlayabilir.

fayda

Kuşkonmaz insan sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir ve iç organlarının ve sistemlerinin işleyişini olumlu yönde etkiler.

  • Yararlı nitelikleri:
  • Gerekirse, kilo vermek için bir diyet uygulayın, çünkü düşük kalorili içeriğe sahip, g ürün başına sadece 20 kcal;
  • iskeleti güçlendirir, K vitamini içeriği ve kalsiyum emilimini arttırması nedeniyle osteoporozu önler;
  • doğal bir probiyotik olan inülin ve yüksek miktarda lif içeren lif sayesinde sindirim sistemini normalleştirir;
  • bağ dokusunun oluşumunu teşvik eder;
  • kalp kası çalışmalarını normalleştirir;
  • kan damarlarını güçlendirir, genleşmelerini arttırır, böylece basıncı azaltır;
  • kumarin kanın temizlenmesine yardımcı olur, kanın pıhtılaşma riski azalır;
  • Böbrekleri ve tonları üriner sistem normalleştirir; iltihaplı süreçleri bile yok eder;
  • karaciğerin gelişmesine katkıda bulunur;
  • toksinleri uzaklaştırır, cürufları giderir;
  • kan şekeri düşürerek tip 2 diyabet riskini azaltır;
  • görme yeteneğini geliştirir;
  • tiroid bezinin hastalıklarında kullanılır;
  • B6, E vitaminleri ve folik asit içeriği nedeniyle kadınlarda erkeklerde ve libidolarda potansiyelini arttırır;
  • Hücrelerdeki metabolik aktiviteyi değiştiren ve dejenerasyonunu önleyen maddelerin varlığı nedeniyle kanserin önlenmesinde kullanılır.

Hamile kadınlar için kuşkonmaz, embriyonun iskelet sisteminin düzgün bir şekilde oluşumundan ve gebeliğin normal gebeliğinden sorumlu olan folik asidin varlığı ile faydalıdır. Bebeğin gebeliği sırasında şişliğin azalmasına yardımcı olur ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir. Buna karşılık, magnezyum uykuyu normalleştirir ve sinir sisteminin çalışmasını iyileştirir.

Kozmetolojide kuşkonmaz suyu şu şekilde kullanılır:

  • temizliği;
  • yumuşatıcı;
  • beslenme ajan.
Halk hekimliğinde mısır ve siğillerin giderilmesinde kullanılır.

Önemli!Kuşkonmaz kalp krizi geçirenlere tavsiye edilir.

hasar

Çok sayıda aktif maddenin içeriği nedeniyle, bazı durumlarda gıdalarda kuşkonmaz kullanımı tamamen sınırlandırılmalı veya tamamen ortadan kaldırılmalıdır:

  • fazla purinler, gut görünümünü tetikleyebilen ürik asit konsantrasyonunda bir artışa neden olabilir;
  • Böbreklerin işlevini etkileyen çok sayıda madde konsantrasyonu hamile ve emziren bir kadının refahını olumsuz yönde etkileyebilir, bu nedenle kuşkonmaz diğer organ ve sistemler üzerindeki olumlu etkisine rağmen sınırlı miktarda tüketilmelidir;
  • saponin, mide ve bağırsakların astarını önemli ölçüde tahriş edebilir;
  • gastrointestinal sistem sorunlarından muzdarip insanlarda geğirme, şişkinlik görünümünü provoke edebilir;
  • rahatsız edici idrar ve vücut kokusu oluşabilir.

Kuşkonmazı şu kişilere kullanamazsınız:

  • böbrek hastalığı;
  • gut;
  • romatoid artrit;
  • sistit;
  • prostatit;
  • ürolitiyaz;
  • zambak ve soğan bitkilerine alerjiler.

Yetiştirme yöntemleri

Yaz sakinleri, ülke veya bahçede hangi bitkilerin kuşkonmaz dikeceğini iyi bilmelidir.

Bunlar şunları içerir:

  • ıspanak;
  • fesleğen;
  • domates;
  • pancar;
  • maydanoz;
  • salata.
Kuşkonmaz ekmenin birkaç yolu vardır:
  • fideler için tohumlar veya açık toprağa;
  • kökler;
  • burcun veya kesimlerin bölünmesi.
Her metot dikkatleri hakediyor, bu yüzden onları ayrı ayrı ve daha detaylı olarak sökmelisiniz.

Tohumdan

Ülkedeki tohumlardan çoğalma, kuşkonmaz yetiştirmenin en popüler ve en etkili yolu değildir, çünkü zaman alıcıdır ve her zaman olumlu sonuç vermez. Tohumların nasıl ekim yapılacağı daha ayrıntılı olarak açıklanmalıdır: eğer açık toprağa ekilirlerse, büyüme süreci çok uzun olacaktır ve olumlu bir sonuç vermeyebilir. Bu nedenle, çoğu insan, tohumlar büyüme uyarıcıları ile muamele edildiğinde ve kaplarda belirli bir noktaya kadar büyütüldüğünde, tohum çimlenmesini artıran ve başarılı çimlenme şansını artıran fide yöntemini tercih eder.

İniş bu teknolojiye göre gerçekleşir:

  1. Nisan ayının başlarında, tohumları dezenfekte etmek için bir potasyum permanganat çözeltisi ile muamele etmek ve ardından bir büyüme uyarıcısı ilavesiyle bunları iki gün boyunca sulu bir çözeltiye batırmak gerekir, örneğin, Epin veya başka uygun araçlar kullanabilirsiniz.
  2. Turba, gübre ve toprak karışımından eşit oranlarda bir substrat hazırlayın.
  3. Fide kaplarını toprakla doldurun ve işlem görmüş tohumları 6x6 cm'lik desene göre içlerine koyun, tohumları 1 cm kalınlığında toprak ile örtün.
  4. Toprağı sprey suyla yıkayınız.
  5. Toprağın kurumasını önlemek için ekim kutusunu veya kapları film veya camla örtün. Kaptaki hava sıcaklığı + 25 ° C'nin altına düşmemelidir. Mahsullerin zaman zaman havalandırılması gerekir. Tohumlar 6 hafta boyunca çimlenir. Bu bitkisel ürün yeteri kadar uzar.
  6. Filizler güçlendirildikten sonra, saksılara ekilir ve serada kademeli sertleşmeye gönderilir ve daha sonra açık toprağa kalıcı bir ekim alanına ekilir.
  7. Filizlenmiş fideler, mineral gübreleri minimum konsantrasyonda yapmak için küçük bir turba katıyla gübrelenebilir.
  8. Dikim anından itibaren ay geçtiğinde ve fideler 15 cm'ye ulaştığında, ayrı kaplara daldırılır. Substrat, genel kaptaki ile aynı bileşimde kullanılır. Fidelerin bulunduğu ortak bir kaptan ayrı saksılara dalmak aşağıdaki gibidir: Bir spatula ile kuşkonmaz filizini kaldırmak ve toprakta depresyon oluşturmak gerekir. Her bir filizin köklerinin uçları bir miktar kesilir ve toprakla doldurulmuş yeni bir kaba aktarılır.
Önemli!Orta şeritte Haziran ayının ikinci yarısından önce kuşkonmaz fidelerini açık toprağa nakletmeyin.Nakledilen fidelerin sulanması her gün düzenli olarak gereklidir. Ancak, sıkışmaması için toprağın nemini kontrol etmelisiniz. Sulamadan birkaç saat sonra, köksapın iyi bir şekilde havalandırılması için toprak gevşetilir. Ek olarak, yabancı otların da düzenli olarak otlanması gerekir. Birkaç gün sonra, beslenebilirsiniz ve bitki daha fazla güç aldığında sertleşmeye başlayabilirsiniz.

Sertleştirici kuşkonmaz fideleri, günde 1 saatten başlayarak, taze havada harcanan zamanı bir güne kadar kademeli olarak arttırarak takip eder ve ardından kuşkonmaz filizi ortalama olarak haziran sonunda meydana gelen açık toprağa girmeye hazır olur.

Köklerden (kök)

Ardından, kökleri ile kuşkonmaz dikme hakkında konuşun. Bu, bir bitkinin çok çaba sarf etmeden nasıl üretileceğinin en popüler ve uygun fiyatlı yöntemlerinden biridir. Bu amaçla, özel bir mağazada kuşkonmaz kökleri satın alabilir veya yetişkin köksaplarını bölebilirsiniz. Bunu yapmak için, bitkinin kökünü kazmanız ve her bir parçanın 1 atış yapması için bölmeniz gerekir.

Bu manipülasyonu ilkbahardan sonbahara kadar gerçekleştirebilirsiniz:

  1. Köklerinden kuşkonmaz yetiştirmek için, kışa dikim için bir sonbahar dikimi yapılır.
  2. İlkbaharda, site hazırlanmaktadır: yabani otlardan kurtulmak ve yabani otlardan kurtulmak.
  3. Ardından, her bir m² alana, 10 kg kompost uygulanan toprak şarjını yapın.
  4. Sonbaharda, üreticinin tavsiyelerine uygun olarak aynı bölgeye magnezyum sülfat ve potasyum fosfat eklenir.
  5. Sonra tekrar toprağı kazıp, 5 cm derinliğinde bir delik açın, tabanda kuşkonmazın hazırlanan köklerini döşeyin. Dikkatlice yayılır ve toprağa serpilir.
  6. Daha sonra, iniş alanını sulamanız ve yerden tepeden bir tepe oluşturmanız gerekir; bu da kökleri dondan koruyacaktır.
Önemli!İlk yılda hasat beklememelisiniz, kuşkonmaz ekimden sadece 3 yıl sonra meyve vermeye başlar.Kökün ilkbaharda ekilmesi planlanıyorsa, o zaman bu tomurcukları kökleri üzerinde görünmeden önce yapılmalıdır. Toprak, 1 çalı başına 3 kg madde oranında tavşan humusuyla döllenmelidir. Daha sonra, bir çukur kazmak için hangi derinliğe karar vermeniz gerekir: cm ise daha iyidir, birbirinden ne kadar mesafede kuşkonmaz dikilmesi gerektiğini hatırlamak önemlidir: bitkiler arasında arka arkaya 30 cm kalmalı ve sıralar arasında 60 cm bırakılmalıdır.

Sonuç olarak, dikim yoğunluğu 3 bitki / m² olacaktır. Köksapı yerleştirdikten sonra ilkbahar ekiminde, bitki ekim yerinin üstündeki toprak seviyesinin ana bitkinin biraz altında olduğu ve bitkinin sulanmasını kolaylaştıran küçük bir çöküntü oluşturacak şekilde toprakla kaplanır.

Çalı bölerek (zanaat)

Çalıyı bölerek kuşkonmazın nasıl çarpılacağı hakkında söylemek gerekir. Banliyö bölgesinde düzgün bir şekilde kuşkonmaz yetiştirmenin en kolay yolu olduğu kanısında. Marttan hazirana kadar olan sürede üremeye başlamak daha iyidir.

Bitkinin yeşil tomurcukları, yetişkin bitkilerden kesilen ve nemli toprağa ekilen kesimler olarak işlev görür. Dahası, kesimler düzenli olarak plastik şişelerin kapakları ile gece boyunca örtülmeli ve sabahları, bitkilere serbestçe nefes alma ve güneş enerjisi alma imkanı verecek şekilde çıkarılmalıdır.

Kuşkonmaz kesimlerinin köklenmesi ay sonra meydana gelir, bundan sonra fideler daldırılır ve daha fazla büyüme yerine nakledilir.

Kuşkonmaz Bakım Özellikleri

Kuşkonmaz için dikim ve bakım çok fazla dikkat gerektirmez. Bu nedenle kuşkonmaz yetiştiriciliğinin ikinci yılında, mineral gübrelerin yapılması gerekmektedir.

Ekim ayında, kurumuş sürgünlerin kök köklerine zarar vermemeye özen göstererek 2, 5–4 cm. Kesilmesi gerekir. Kuşkonmaz kuşkonmaz veya pastan kaynaklanan yaralanmalara sahipse, o zaman üstlerin kış soğuk algınlığı sırasında köksap için koruma görevi görebileceği ve kesilmediği not edilmelidir.

Sert donlar meydana geldiğinde, fidanlıktaki fideler saman, gübre veya yapraklarla örtülerek izole edilmelidir. Turba ile öğütme de etkilidir, tabakası cm olmalıdır, baharın gelişiyle birlikte, malç gevşetilir ve toprakla hafifçe karıştırılır, bu nedenle toprağı korur ve besler.

Ayrıca kışı için kuşkonmaz hazırlama hakkında da okuyun.

Sulama ve besleme

Çok yıllık kuşkonmazın en iyi şekilde büyümesi ve gelişmesi için gübreler belirli bir sisteme uygun olarak uygulanmalıdır: ilk üst pansuman - toprağa fide dikerken ve daha sonra bitkinin büyüme mevsimi boyunca.

İlkbaharda, kuşkonmaz humus ile 10 kg / m² oranında gübrelenir. İlkbahardaki erişkin çalılar altında, azot-potasyum-fosfor ile 30 g / m² toprak konsantrasyonunda gübreleme yapılır.

Yıllık, iki yılda bir ve olgun bitkilerin sonbaharda üst giyinmesi gerçekleştirilir:

  • 10 m² başına g oranında süper fosfat;
  • Potasyum tuzu, konsantrasyonu% 40'dır.
Döllenen çok yıllık çalılar ayrıca, süperfosfat, üre ve potasyum tuzu ile beslendiklerinde, güçlenmelerini sağlamak için hasattan sonra da gerçekleştirilmelidir.

Ayrıca toprağın durumunu izlemek ve kurumasına izin vermemek gerekir, çünkü bu kültürün tadını ve yapısını doğrudan etkiler - daha lifli ve hafif acı olur. Sulama, kök altında, düzenli aralıklarla az miktarda yapılmalıdır. Deneyimli bahçıvanlar, yaz dönemi boyunca 7 kez sulamanın yeterli olduğunu söylüyor. Ekim-Kasım aylarında sulama durdurulur.

Toprağı gevşetmek ve ayıklamak

Gübreler uygulandıktan sonra, bitkinin gelişmiş köksapına hava erişimi sağlamak için toprağın gevşetilmesi gerekir. Ek olarak, bu işlem köklere zarar vermemek için mümkün olduğunca dikkatli yapılmalıdır. Her sulamadan ve şiddetli yağışlardan sonra toprağı gevşetmek gerekir, böylece toprak yüzeyinde kabuk oluşmaz, bu da kök sisteminin havalandırmasını engeller ve nem birikmesine katkıda bulunabilir. Çalılıkların iyi büyümesi için, yabani otlara zarar vermesi gerekir. Biliyor musunEski Yunanlılar kuşkonmazı aşk ilişkilerinin bir sembolü olarak kabul etmiş ve gelin ve damadın düğün yatağını kuşkonmaz saplarıyla süslemişlerdir. İlkbaharda beyaz kuşkonmaz yetiştirmek için, kök üzerinde büyümenin üçüncü yılında, bitkiler 30 cm yüksekliğinde bir tepe oluşturarak toprağı sıra aralıklarından tırmıklayarak oluştururlar. Sonra dünyayı biraz sıkıştırırlar, böylece parçalanmaz. Kuşkonmaz bakımı nasıl yapıldığını anlamak, iyi ve kaliteli bir mahsulün yetiştirilmesine yardımcı olacaktır.

Zararlı ve Hastalık Kontrolü

Kuşkonmaz zararlılara ve tarımsal hastalıklara karşı oldukça dirençlidir, ancak kuşkonmazı etkileyebilecek hastalıklar şunlardır:

  • köklerin kırmızı çürüğü;
  • rizomlann mor çürüğü;
  • Fusarium;
  • sürgünleri inceltme;
  • pas.

Ayrıca, bitki aşağıdakilerden dolayı uygunsuz bakım nedeniyle acı çekebilir:

  • jartiyer eksikliği nedeniyle sallanan;
  • Soğuktan malç uygunsuz veya zamansız barınağı nedeniyle donma.

Kuşkonmazın gelişmesini ve büyümesini tehdit edebilecek zararlılar:

  • kuşkonmaz yaprak böceği;
  • kuşkonmaz krakeri;
  • kuşkonmaz sineği;
  • danaburnu;
  • tel kurtları;
  • sümüklü böcek;
  • sürtünme yerleri.

Hastalıkların ortaya çıkmasını ve yayılmasını önlemek için, sağlık durumunun dış belirtilerine dikkat ederek, kuşkonmazın nasıl büyüdüğünü dikkatlice izlemek gerekir. Önleyici amaçlar için, çalılıkların ilk işlemi tomurcukların ortaya çıkmasından önce, ilkbaharda gerçekleştirilir. İkinci prosedür hasattan sonra, tohumlu tüm meyveler çalıdan çıkarıldığında gerçekleştirilir.

İşleme kullanımı için:

  • Bordeaux sıvısı;
  • mantar öldürücüler;
  • Malathion.

Hasat ve depolama yöntemleri

Bahçenizde veya yazlık evinizde nasıl kuşkonmaz yetiştireceğinizi ve ne zaman yetişeceğinizi öğrendikten sonra, olgunlaşmış sapları ne zaman toplayacağınızı ve elde edilen mahsulün nasıl saklanacağını göz önünde bulundurmanız gerekir.

Hasat kuşkonmazı, yetiştiriciliğin üçüncü yılında, baharın sonundan yaz mevsiminin başlangıcına kadar olan sürede düşer. Bitkinin durumunu ve görünüşünü kontrol etmek önemlidir: çalı olgunlaştığında ve güçlü saplara sahipse hasat etmeye başlayabilirsiniz, zayıflarsa hasat gelecek yıla kadar ertelenir.

Biliyor musunBölgenizdeki kuşkonmazın hasat süresini en üst düzeye çıkarmak için, örneğin Connoveri Colossal ve geç - Martha Washington gibi erken çeşitler ekebilirsiniz. Bir tesisteki ilk hasatta, 5 filiz alabilirsiniz, gelecekte sayısı 15 parça artacaktır. Побеги высотой 10–12 см вырезают, углубляясь на 5–8 см при помощи специального ножа либо это делают руками, если достаточно такого специфического опыта. Уборка происходит каждые 2–3 дня на протяжении 20–25 дней, у более старых кустов на протяжении 30–40 дней. После уборки у растения должны остаться 3–5 побегов, которые в дальнейшем будут развиваться в более крепкие стебли с ветвями, покрытыми кладодиями, скапливающими пластические вещества.

Перед тем как отправить спаржу на хранение, необходимо осмотреть все стебли на наличие повреждений от заболеваний, гнили или вредителей. Затем стебли складывают в полиэтилен и хранят в холодильнике не более 3 дней.

Для длительного хранения кончики стеблей обрезают и помещают их в вакуумные контейнера, стебли рекомендуется бланшировать перед заморозкой для того, чтобы продукт максимально сохранил свою пользу, внешний вид и вкусовые качества.

Kullanım önerileri

Наверняка многие задавались вопросом, можно ли есть спаржу сырой или она должна быть приготовленной, каким способом готовить этот продукт, чтобы получить максимальную пользу и порадовать себя отменными вкусовыми качествами.

Спаржа может быть использована для приготовления основного блюда, также может выступать в роли гарнира. Ранее спаржа рассматривалась исключительно как царская еда, теперь же её можно встретить на прилавках магазинов с деликатесами.

Она может быть представлена:

  • свежей, должна находиться во льду или холодильной камере;
  • замороженной;
  • консервированной.
Свежую спаржу можно приобрести в магазинах в период с конца февраля по май, другие же виды деликатеса доступны круглогодично.

Аспарагус рекомендуется готовить методом варки на пару, либо в пароварке, либо частично погрузив стебли в вертикальном положении в ёмкость с водой, его нельзя переваривать. Также следует сказать о том, что спаржа на еду не может длительно храниться.

Для стола спаржу можно поддать такой термической обработке:

  • feribot;
  • приготовить на гриле;
  • обжарить на сковороде-гриль;
  • приготовить в духовке.
Выращивание спаржи на собственном земельном участке сегодня стало очень популярным. Высадить растение не слишком сложно, оно не требовательно в уходе, а пожинать плоды собственных трудов можно на протяжении многих лет.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir