yıkılacak binada kiracı hakları / Kentsel Dönüşümde Kiracı Hakları Nelerdir? - Emlakjet Haberleri

Yıkılacak Binada Kiracı Hakları

yıkılacak binada kiracı hakları

Kiracı hakları, kira sözleşmesi olması durumunda, kiracının sahip olduğu hakları belirten bir kavramdır. Kira sözleşmesi her iki tarafa hak ve borç yükleyen bir sözleşmedir. Bu madde altında kiracının hakları incelenecektir. 

Kiracı Hakları

  • Kiralananın kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim edilmesini ve sözleşme süresince bu durumda bulundurulmasını isteme,
  • Kiralananla ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülüklere, aksi kararlaştırılmamış veya kanunda öngörülmemiş ise, kiraya verenin katlanmasını isteme,
  • Kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderleri kiraya veren tarafından karşılanmasını isteme,
  • Kiralananın önemli ayıplarla teslimi hâlinde kiracı, borçlunun temerrüdüne veya kiraya verenin kiralananın sonradan ayıplı duruma gelmesinden doğan sorumluluğuna ilişkin hükümlere başvurabilme,
  • Kiralananın önemli olmayan ayıplarla tesliminde ise kiracı, kiralananda sonradan ortaya çıkan ayıplardan dolayı kiraya verenin sorumluluğuna başvurabilme,
  • Kiralanan sonradan ayıplı duruma gelirse kiracı, kiraya verenden ayıpların giderilmesini veya kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını ya da zararının giderilmesini isteme,
  • Önemli ayıp durumunda kiracının sözleşmeyi fesih,
  • Kiraya verenin rızasıyla alt kira ilişkisi kurabilme, kira ilişkisini devredebilme,
  • Kiracının güvence olarak depozito vermesi durumunda, kira sözleşmesi sona erdiğinde kiralandığı andaki bırakmak şartıyla depozitoyu geri alma,
  • Kira bedelinin zamanında ödenmemesi hâlinde ceza koşulu ödeneceğine veya sonraki kira bedellerinin muaccel olacağına ilişkin anlaşmalar geçersizdir. Bu sebeple bu anlaşmaların yapılmasını engelleme,
  • Kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaması

hakları bulunmaktadır.

Ev Sahibi Evi Satarsa Kiracı Hakları

Kira Sözleşmesinin düzenlendiği Borçlar Kanununda kiralananın el değiştirmesi durumunda yeni ev sahibinin kira sözleşmesi ile bağlı olacağı düzenlenmiştir.

Kiralananın el değiştirmesi m.   ‘’Sözleşmenin kurulmasından sonra kiralanan herhangi bir sebeple el değiştirirse, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olur.’’

Söz konusu sözleşme önceki ev sahibi ile yapıldığı şekil ve şartlarda devam etmektedir. Yeni malik, kira sözleşmesinde taraf haline gelecek ve kiraya verenin yerine geçecektir. Yeni bir kontrat yapılmasına gerek olmayacaktır. Yeni malik kira sözleşmesini feshetmek isterse, tapu devrinden sonra 1 ay içerisinde kiracıya ihtarname göndermelidir.

5 Yıllık Kiracı Hakları

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.

Görüldüğü üzere 5 yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde kira bedelinin tespiti hâkim tarafından hakkaniyete uygun bir biçimde belirlenebilecektir.

Pandemi Döneminde Kiracı Hakları

Pandeminin etkisi sebebiyle oluşan ödeme güçsüzlüğü Türk Borçlar Kanununun maddesindeki öngörülemeyen olağanüstü bir durum sayılarak kirada indirime gidilebilecektir.

‘’Sözleşmenin yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum, borçludan kaynaklanmayan bir sebeple ortaya çıkar ve sözleşmenin yapıldığı sırada mevcut olguları, kendisinden ifanın istenmesini dürüstlük kurallarına aykırı düşecek derecede borçlu aleyhine değiştirir ve borçlu da borcunu henüz ifa etmemiş veya ifanın aşırı ölçüde güçleşmesinden doğan haklarını saklı tutarak ifa etmiş olursa borçlu, hâkimden sözleşmenin yeni koşullara uyarlanmasını isteme, bu mümkün olmadığı takdirde sözleşmeden dönme hakkına sahiptir. Sürekli edimli sözleşmelerde borçlu, kural olarak dönme hakkının yerine fesih hakkını kullanır.’’ 

Görüldüğü üzere sözleşmenin yapıldığı sırada taraflarca öngörülemeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağan üstü bir durumun pandemi sebebiyle, kiracıdan kaynaklanmayan bir sebeplerle ortaya çıkması durumunda madde kapsamında indirim talep edilebilecektir. 

Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’nin tarihli ve E. / K. / sayılı kararında salgın durumu olağanüstü bir hal kabul edilerek kirada indirime gidilmiştir. 

‘’Yaşanılan salgın hastalık sürecinin olağanüstü bir durum olduğu ve taraflarca öngörülemeyeceği açıktır. O halde genel olarak salgın hastalık sürecinin Türk Borçlar Kanunu&#;nun maddesinde belirtilen olağanüstü durum olarak kabul edilmesi gerekir. Ancak salgının ve salgının yayılmasının engellenmesi amacıyla alınan tedbirlerin etkileri sektörlere ve işin yapıldığı yere göre farklılık göstermesi nedeniyle bu olağanüstü durum karşısında tüm sözleşmelere belirlenmiş bir şekilde müdahale etmek mümkün değildir. O halde somut olayda olduğu üzere kiranın uyarlanması talep edildiğinde mahkemece salgının ve alınan tedbirlerin bizzat kiracı üzerindeki etkileri değerlendirilmeli, bu olumsuz duruma kiraya verenin sebep olmadığı da göz önünde bulundurularak oluşan yük, sözleşmenin her iki tarafı üzerine dağıtılacak şekilde sözleşmenin yeni koşullara uyarlanması benimsenmelidir.’’ denilerek her kira sözleşmesinde maddenin aynı etkiyi doğurmayacağı, salgının ve olağanüstü tedbirlerin kiracı üzerindeki etkisinin her somut olayda incelenmesi gerektiği belirtilmiştir.

Kentsel Dönüşümde Kiracı Hakları

Kentsel dönüşüm kararı, riskli binanın yıkılması durumunda alındığında; kiracı kira yardımı alabilmektedir. Kira yardımı kiracının 2 aylık masrafı temel alınarak belirlenir. Bağlı olduğu binası için yıkım talebi çıkarılmış kiracılar kira yardımına başvurabilmektedir. Bunun için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurulması lazımdır.

Hak sahipleri tarafından, riskli olarak tespit edilen yapılardaki konut ve işyerlerinden dolayı kira yardımından faydalanabilmek için, tahliye tarihinden itibaren bir yıl içinde veya riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren üç ay içinde, riskli yapının bulunduğu ildeki Müdürlüğe/Belediyeye başvurulması gerekmektedir. Konut/işyerinde kiracı olarak ikamet edenlere, yapının bulunduğu ilde malikler için belirlenen aylık kira yardımı tutarı esas alınarak, (2) aylık kira yardımı tek seferde (defaten) ödenecektir.

Rutubetli Evde Kiracı Hakları

Evin rutubetli olması durumunda kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kendi gidererek bunun için yaptığı masrafı kira bedelinden indirebilir veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilir.

Ayıbın, kiralananın öngörülen kullanıma elverişliliğini ortadan kaldırması ya da önemli ölçüde engellemesi ve verilen sürede giderilmemesi hâlinde kiracı, sözleşmeyi feshedebilir.

Kiracı, kiralananın kullanımını etkileyen ayıpların varlığı hâlinde, bu ayıpların kiraya veren tarafından öğrenilmesinden ayıbın giderilmesine kadar geçen süre için, kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını isteyebilir.

Kiraya veren, kusuru olmadığını ispat etmedikçe, kiralananın ayıplı olmasından doğan zararları kiracıya ödemekle yükümlüdür.

Kontratsız Kiracı Hakları

Türk Borçlar Kanununa göre kira sözleşmesinin yazılı olması zorunlu değildir. Tarafların şartlar üzerinde anlaşmaları kaydıyla kira sözleşmesi kontratsız şekilde de yapılabilecektir. Kira sözleşmesinin yazılı yapılıyor oluşu ispat kolaylığı sağlamaktadır. Tarafların aralarında çıkacak uyuşmazlıklarda ispat kolaylığı açısından yazılı yapılması her iki taraf içinde mantıklı olacaktır.

Kira sözleşmesinin yazılı olması şartı aranmadığından dolayı kontratın bulunmadığı durumlarda dahi kira sözleşmesi bulunabilecektir. Kiracı hukuka aykırı olarak tahliye edilemeyecek, haklarını kullanması engellenemeyecektir.

İlgili Makale: Kiracı Tahliyesi Davası

Riskli Yapı Kiracı Hakları

Riskli yapı ağır hasar görebilme veya yıkılabilme riskini taşıyan, ekonomik ömrünü doldurduğu bilimsel verilere dayanılarak tespit edilmişi yapıya verilen isimdir. Bir binanın riskli yapı olduğu tespit edildiğinde binadaki kiracılar da haberdar edilmektedir. Kiracıların haberdar edilmesinin sebebi, riski yapıda oturan kiracıların kira sözleşmesini feshedilecek olmalarıdır. Kira sözleşmesinin düzenlendiği Borçlar Kanunu Maddesinde şöyle denmektedir. ‘’ Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlüdür.’’

Görüldüğü üzere sözleşme süresince kiraya veren kiralananı sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bulundurmakla yükümlüdür. Riski yapı tespiti yapıldığında kiraya verenin bu maddeye aykırı davrandığı görülmektedir. 

Yine Borçlar Kanunu maddesinde ‘’Ayıbın, kiralananın öngörülen kullanıma elverişliliğini ortadan kaldırması ya da önemli ölçüde engellemesi ve verilen sürede giderilmemesi hâlinde kiracı, sözleşmeyi feshedebilir.’’ Denilerek riskli yapı tespiti durumunda ayıbın öngörülen kullanma elverişliliğini ortadan kaldırdığı söylenebileceğinden kiracı sözleşmeyi feshedilebilecektir. Kiracısı olduğunuz yapı riskli olarak nitelendirildiğinde kiraya verene ihtarname çekerek kira sözleşmesi feshedilebilecektir.

Dükkân Kiracı Hakları

Borçlar Kanununda kira sözleşmeleri 3 kısımda düzenlenmiştir. İlk kısmı genel hükümler oluşturmaktadır ve hakkında hüküm bulunmayan yerlere de uygulanmaktadır. İkinci kısmı konut ve çatılı iş yeri kiraları oluşturmaktadır. Konut ve çatılı iş yeri kiraları bölümünde düzenlenmemiş alanlara genel hükümler uygulanacağı için yukarıdaki kiracı hakları kısmına atıf yapacağız.

Konut ve çatılı iş yerleri kısmında düzenlenmiş kiracı hakları ise şunlardır:

Borçlar kanunu madde ’e göre kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz. Kanunun bu maddesinde, tarafların sözleşme üzerinde değişiklik yapamayacakları, bunun tek istisnasının kira bedelinin yeniden belirlenmesi olduğu açıklanmıştır. TBK. m. hükmü, tek taraflı, yalnız kiracıyı koruyan emredici bir hüküm olduğu için, taraflar kiracı lehine, kiraya veren aleyhine kira sözleşmesinin hükümlerinde değişiklik yapabileceklerdir.

maddede de kiracıyı koruyan hükümler bulunmaktadır. Kiracıya, kira bedeli ve yan giderler dışında başka bir ödeme yükümlülüğü getirilemez. Özellikle, kira bedelinin zamanında ödenmemesi hâlinde ceza koşulu ödeneceğine veya sonraki kira bedellerinin muaccel olacağına ilişkin anlaşmalar geçersizdir. Buradaki hüküm, yalnız kiracıyı koruduğu için tek taraflı emredici bir hükümdür. 

İlgili Makale: Kiralanan Taşınmazın Tahliyesi, Kiracı Nasıl Çıkarılır?

İskânsız Evde Kiracı Hakları

İnşaatı tamamlanmış bir binanın mimari projeye uygun şekilde yapıldığını onaylayan belgeye iskân ruhsatı denir.  İskân ruhsatı bulunmayan yapılar da kiralanabilmektedir. Yukarıda da açıklandığı üzere kira sözleşmesinin yazılı olması şartı aranmadığından kira sözleşmesi sözlü olarak da kurulabilecektir. Elektrik ve diğer aboneliklerin başlangıçta yapılmasında sorun çıkabilmektedir.

10 Yıllık Kiracı Hakları

On yılı aşan kira sözleşmeleri sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin kira sözleşmesini sona erdirebilir.  

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler. 

Kentsel dönüşüm kiracı hakları !

Kentsel dönüşüm kiracı hakları !
Kentsel dönüşüm kapsamında mülk sahiplerinin talebinin ardından riskli olduğu tespit edilen binaların yıkımı gerçekleşiyor. Yıkım kararı verilen binalarda oturan kiracıların da hakları bulunuyor. İşte kentsel dönüşüm kiracı hakları

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli olduğu tespit edilen ve yıkılmasına karar verilen binalar için yasada belirlenen sürede binaları tahliye etmeyen kiracıları, malik Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri’ne, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri’ne bildiriliyor. Kiracının bunlara rağmen tahliyeye itirazı devam ettiği şartında, tahliye kolluk güçleri tarafından yapılıyor. 

Kentsel dönüşüm kiracı hakları !

Kentsel dönüşüm kiracı hakları

Kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında verilen kira yardımından kiracılar da faydalanabiliyor. Kira yardımı veren taşınma masrafları düşürülerek ilk 5 ayı peşin ödeyebiliyor. Kiracılara sunulan kira yardımı aylık bin TL'yi geçemiyor ve en fazla 18 ay boyunca veriliyor. Kiracıya, yeni inşa edilmesi planlanan binada yeniden aynı daireyi kiralama gibi bir teminat verilmiyor. 

Kentsel dönüşüm kira yardımı başvuru

Uygulama alanında, riskli alan veya rezerv alanı belirlenmesiyle ilgili karar ve tapu belgesine istinaden ilgili kuruma, riskli yapı tespitine ilişkin rapor ve tapu belgesine istinaden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvuru yapabiliyor.

Kentsel dönüşüm kiracı hakları !

Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu için istenen belgeler

- Kira yardımı başvurusu yapılacak kurumdan temin edilecek başvuru belgesi

- Kiracının nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi

- Riskli yapı belirtme yazısının fotokopisi

- Kiracının riskli konutta oturduğunu gösteren belge (Nüfus Müdürlüklerinden alınan ıslak imzalı adrese dayalı nüfus kayıt örneği ya da son 3 aya ait elektrik, su, doğalgaz faturalarından birinin aslı ibraz edilebilir. İbraz edilecek faturanın, kiracının adına gelmiş ve üzerinde açık adres belirtilmiş olması gerekmektedir.)

- Adrese dayalı nüfus kayıt örneği

- Kiracının hesap cüzdanı fotokopisi (Hesabın Ziraat Bankası ve Halkbankası öncelikli olmak üzere herhangi bir kamu bankasında açılmış olması, IBAN ve hesap numarası bilgilerinin hesap cüzdanında görünmesi gerekmektedir.)

Riskli yapı kiracı hakları tüm detaylarıyla!

Nuran AYDIN/funduszeue.info

Evi riskli kiracıya yol haritası Kentsel d&#;n&#;ş&#;mde kiracıların hakları

Haberin Devamı

SÖZLEŞME İPTAL OLUYOR
* Riskli kararı sonrası kiracı evi ne zaman tahliye etmeli?

Mülk sahipleri gibi kiracılar da riskli yapı kararı kesinleştikten sonra evi tahliye etmek zorunda. Eline ‘eviniz riskli’ kararı ulaşan ev sahipleri kiracılara kararı tebliğ eder. Belediye 60 gün süre, sonra 30 günden az olmak üzere ek süre verir. Bu sürede boşaltılmazsa elektrik, su ve doğalgaz kesilir ve kolluk kuvveti desteği ile tahliye yapılır.

* Tahliye sonrası kira sözleşmesi geçersiz mi sayılır?

Riskli yapı kesinleşme kararı eline ulaşan mülk sahibi tahliye için kiracısına tebligat yolladığında, sözleşmenin sayılı yasa kapsamında riskli yapı tespti kesinleştiğinden feshedildiğini de belirtir. Söz gelimi bir yıllık kira sözleşmesi yapıldı, 2. ayda riskli yapı kararı kesinleşti ve siz de 2 ay sonunda evden çıktınız. 12 aylık sözleşmeniz de olsa 4. ay sonunda artık sözleşmeniz sona eriyor.

KİRA VE KREDİ DESTEĞİ
* Kiracılar da kira ya da kredi desteği alabilir mi?

Kira yardımı ev sahipleri için riskli yapılarda 18 ay, riskli ve rezerv yapı alanlarında en fazla 48 ay olarak uygulanıyor. Ev sahiplerine aylık ödeme yapılırken, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerine (oturum hakkı olana) ‘bir kez ödeme’ yapılıyor. İstanbul’da kiracılara 7 bin lira, Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir’de 6 bin lira, diğer büyükşehirlerde 5 bin lira, büyükşehir olmayan illerde ise 4 bin lira ödeniyor. Sınırlı ayni hak sahiplerine de bir kereye mahsus 10 bin ile 17 bin lira arasında değişen miktarlarda ödeme yapılıyor. En az 1 yıldır riskli yapıda oturan kiracılar veya ikamet etmek şartıyla sınırlı ayni hak sahipleri de faiz destekli kredi imkânından faydalanıyor. Yapılan son düzenleme ile konut edinme kredisinde üst limit bin liradan 1 milyon bin liraya yükseltildi. faiz oranının ’ini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı karşılıyor, vatandaş da faiz imkânıyla krediden yararlanıyor. Ev sahibi ve kiracı kira ve kredi desteğinden birini seçebiliyor.

Haberin Devamı

* Kiracı riskli evde tahliye sonrası depozitosunu alabilir mi?

Mülk sahibi dönüşüm nedeniyle tahliyede kiracının depozitosunu ödemek zorunda. Tahliye ve yıkım kararı bu sorumluluğu etkilemez.

ÖNCELİK ESKİ KİRACININ
* Dönüşüm sonrası kiracı yeni evde yeniden kiracı olur mu?

Mal sahibi, kiracı taşınmazı boşalttığı tarihten itibaren üç yıl içinde yeni yapılan daireyi kiraya verecekse öncelikle eski kiracıya önermeli. Eğer kendi oturmayacaksa, o evde kiracı olma hakkı önce eski kiracıya ait. Ancak mevcut kira piyasası koşullarında bunun uygulanmadığını görüyoruz. Ev sahipleri kanunen bildirmek zorunda da olsa bunu görmezden geliyor. Bu durumda kiracının son kira bedelinin 12 aylık karşılığından az olmamak kaydıyla tazminat alma hakkı doğar.

Haberin Devamı

* Yeni dönemde kira rakamı nasıl belirlenir?

Eski kiracının dönüşüm sonrası önceliği olsa da kira bedelleri eskisi gibi kalmaz. Ev sahibi yeni bir kira bedeli belirleme hakkına sahip ve burada bir sınırlama yok. 5 bin liraya oturulan bir ev dönüşüm için boşaltılmış ve kiracı iki yıl sonra yeniden dönmüşse kira bin de olabilir.

TAHLİYE İÇİN DÖNÜŞÜME GİREN DE VAR

Kiracı-Ev sahibi anlaşmazlıklarının hiç olmadığı kadar arttığını belirten Avukat Kezer, tahliyede zorlanan kimi ev sahiplerinin çözümü dönüşümde bulduğunu anlattı. Kezer, “Bugün bir tahliye davası en iyi ihtimalle iki-üç yıl sürüyor. Eski yapılarda ev sahipleri bu süreçlerle uğraşmak yerine risk tespiti yaptırıp dönüşüm yoluna gitmeyi seçiyor. Son depremler anlaşma süreçlerini de etkiledi. Eskiden bir-iki metrekare nedeniyle dönüşüme karşı çıkanlar vardı, şimdi oybirliğiyle anlaşılıyor. Ev sahipleri de böylece uzun yıllar beklemek yerine hem kiracıyı çıkarıyor hem de evini yeniliyor.”

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası