ayakkabıdan zift nasıl çıkar / Zift Lekesini çıkarmanın Yolları - Tuzla Gazetesi Pratik Bilgiler.

Ayakkabıdan Zift Nasıl Çıkar

ayakkabıdan zift nasıl çıkar

Zift Lekesi Nasıl Çıkar, Zift Nasıl Temizlenir?

zift nasıl çıkar

Bir yayanın veya aracın yolda zift lekesine maruz kalması olası durumlardan biridir. Asfalt tamiri ve yaması yapılmış sokak ve caddelerde ayakkabınıza, kıyafetinize hatta aracınıza zift lekesi bulaşabilir. Asfalt döşenmesi sırasında, gerekli önlemlerin alınmaması bu hoş olmayan durum ile karşılaşmanıza neden olabilir. Üstelik siz ne kadar dikkatli olsanız da, zift lekesi hareket haindeki bir araçtan size veya aracınıza sıçrayabilir. Bu yazımızda zift nasıl çıkar, zifti ne çıkarır, zift nasıl temizlenir? detaylıca anlattık. Özellikle, arabadan zift lekesi nasıl çıkar? başlıklarımız ilginizi çekebilir.

Zift Lekesi Nasıl Çıkar?

Zift nasıl temizlenir? Zift asfalt döşeme esnasında kullanılan, petrol esaslı çok dayanıklı bir malzemedir. Öyle ki ziftin bazı çeşitleri yalıtım için bile kullanılıyor. Fakat bu sizi korkutmasın, zift lekesini de çıkarmanın yolları var. Hangi yüzeye bulaşmış olursa olsun; zift lekesini çıkarabilirsiniz.

Zift lekesi nereye bulaşmış olursa olsun; kurmasına izin verilmemelidir. Yaz aylarında bulaşan zift, sıcağında etkisiyle geç kurur. Özellikle arabaya bulaşan zift lekesi yaz aylarında saatlerce hatta günlerce yumuşak kalabilir. Eğer size veya aracınıza zift bulaştıysa, dikkat etmeniz gereken en önemli şey; ziftin kurumasına imkan vermemektir. Zift lekesi her ne kadar kuruyunca zor çıksa da; yine de kuruduktan sonra da zift lekelerini çıkarılabilirsiniz. Öncelikle, arabadan zift lekesi nasıl çıkar? anlatalım. Ardından diğer bölgelere bulaşan ziftleri temizlemek için tavsiyelerimizi verelim.

Arabadan Zift Lekesi Nasıl Çıkar?

arabadan zift nasıl çıkar

Yukarıda bahsettiğimiz gibi yaz aylarında zift bulaştığı yerde kolay kolay kurumuyor. Arabanın üzerine bulaşan zift lekesi her ne kadar korkutucu ve sinir bozucu olsa da; zift lekesi en kolay arabanın üzerinden çıkar. Fakat, sıradan sabunlu su ile aracınızı yıkayarak zifti çıkaramazsınız.

Arabanın üzerindeki zift lekesi ister kurumuş olsun ister ıslak, sentetik tiner ve mazot (motorin) ile çıkarabilirsiniz. Hatta, yeni bulaşmış birkaç damla zift lekesi ıslak mendille bile çıkabilir. Tahmin ettiğinizi gibi yaş zift lekesi daha kolay çıkacaktır.

Arabadaki asfalt lekesini yani zift lekesini çıkarmak için dikkat etmeniz gereken en önemli şey; kullanacağınız tinerin sentetik olması. Sentetik tiner haricindeki diğer tinerler, aracın kendi boyasına da zarar vereceğinden kesinlikle başka bir tiner kullanmayın! Özellikle selülozik tiner çeşitleri arabanızın boyasına zarar verecektir. Sentetik tiner ise, hafif bir solma yapsa da; yıkanınca eski haline dönecektir. Şimdi, arabadan zift nasıl çıkar? sırası ile anlatalım.

Arabadan Zift Nasıl Çıkar?

  • Aracınızı sentetik tiner veya mazot (motorin) ile temizlemeye başlamadan önce, iyice kontrol edip, ziftin bulaştığı yerleri bulun ki; daha sonra gözden kaçan kısımlar kuruduğunda sorun olmasın. Ziftin üzerinden geçtiyseniz, çamurlukların içleri ve kapıların kenarları ziftte bulanmış olabilir. Ayrıca, trafikte önünüzde hareket eden araç, zift lekesini kendisinden daha çok size bulaştıracaktır. Öndeki aracın tekerleklerden sıçrayan zift lekeleri sizin aracınızı camına, kaportasına, farına, sileceklere hatta ön ızgaradan girip motora ulaşabilir. Bu nedenle, temizlikten önce aracınızı iyi kontrol edin.
  • Ziftin kaba kısımlarını bir bez ile veya plastik bir spatula ile yaymadan dışa doğru alın.
  • Sentetik tineri veya mazotu temiz ve yumuşak bir beze hafifçe dökün. (Gereğinden fazla ıslatmayın.)
  • Dairesel hareketlerle zift bulaşmış kısımları bastırarak silin.
  • Bezi sık sık çevirerek tineri de (veya mazotu) yenileyerek uygulayın. Zift lekesinin çıktığını göreceksiniz.
  • Temizliği ardından aracınızı köpüklü su ve cilalı şampuan ile yıkadığınızda eskisi gibi olacaktır.

Arabadan zift lekesini çıkarmanın diğer yolu ise &#;Wd&#; benzeri pas sökücü, yağlayıcı ve leke çıkarıcılardır. Arabanızın üzerindeki lekeye püskürtmeniz ve kuru bir bez ile silmeniz yeterli olur. Kalan az miktarda yağ atıklarından ise, sabunlu bir bez ile kurtulabilirsiniz.

Ayakkabıdan Zift Lekesi Nasıl Çıkar?

ayakkabıdan zift nasıl çıkar

Eğer, ayakkabınıza zift bulaştıysa panik yapmayın. Ziftin kabasını yaymayan almaya çalışın. Kundura ve klasik bir ayakkabı ise, ziftin fazlasını aldıktan sonra sentetik tiner veya kolonyalı bez ile silip, ayakkabı boyası ile tekrar boyayabilirsiniz. Ayakkabının altındaki zift lekelerini eski bir diş fırçası ile fırçalayabilirsiniz.

Ayakkabıdan Zift Nasıl Çıkar? (Kundura ve Klasik Ayakkabı)

  • Ziftin kabasını bir bez ile ayakkabıya yaymadan dışa doğru alın.
  • Az miktarda sentetik tiner veya kolonya ile ıslatılmış bez ile silin.
  • Ayakkabıyı nemli bez ile silin.
  • Ayakkabıyı kurulayın.
  • Ayakkabı boyası ile boyayın.

Kıyafetten Zift Lekesi Nasıl Çıkar?

 kiyafetten zift nasil cikarilir

Kıyafetten zift lekesini çıkarmak için; leke çıkarıcıları kullanabilirsiniz.

  • Zift lekesinin büyük kısmını yaymadan kazıyın.
  • Leke çıkarıcıyı lekenin üzerine uygulayın ve içine işlemesini bekleyin. Leke çıkarıcı yoksa, oksijenli ağartıcılı suda bekletin.
  • 8 saat bekledikten sonra lekeyi kontrol edin. Leke çıktıysa normal şekilde yıkayın. Leke çıkmadıysa işlemi tekrarlayın.

Kıyafetten Zift Lekesini Çıkarmak İçin Kullanabileceğiniz Alternatif Yöntemler

  • Vazelin.
  • Sirke ve ayçiçek yağı karışımı.
  • Çay ve sirke karışımı.
  • Kolonya.
  • Sentetik tiner.

Tiner haricindeki diğer temizleyicileri lekenin üzerinde bekletin. Tiner ile zift lekesinin çıkarırken: Tinerli bez ile sildikten hemen sonra, sabunlu su yıkayıp durulayın.

Duvardan Zift Nasıl Çıkar?

  • Ziftin kabasını spatula ile alın.
  • Az miktarda ise, kolonya, arap sabunu veya sentetik tiner ile silin.
  • Eğer çok miktarda ise, kabasını spatula ile alın ve duvarı zımpara yapın. Leke çıkmadıysa, örtücü artar uygulayın duvarı boyayın.

Parkeden Zift Lekesi Nasıl Çıkar?

  • Plastik bir spatula ile kazımaya çalışın.
  • Parkeyi çizmeyecek yumuşak, genel zemin temizleyiciler veya arap sabunu ile silin. Mümkün olduğunca suyu az kullanın ki; parke zarar görmesin.
  • Zor ve lokal lekeler için; sentetik tinerli bez ile silin. Ardından temiz su ile ıslatılmış bez ile silin ve kuru bez ile kurulayın.

Zift Elden Nasıl Çıkar?

Elinize bulaşan az miktarda zifti sıcak su ve sabun ile çıkarabilirsiniz. Eğer elinizde çok fazla zift varsa; sentetik tiner, selülozik tiner, mazot, kolonya ve WD benzeri pas sökücü ve yağlayıcılar elinizdeki zifti çıkarmaya yeterli olacaktır. Temizlikten hemen sonra, elinizi sabunlu su ile yıkamayı ihmal etmeyin!

Zift Lekesi Nasıl Çıkar?

Her yaz, yeni asfaltlanmış yoldan geçerken aynı endişeyi yaşıyorsunuz. Çünkü herkes gibi siz de ‘zift lekesinden’ hoşlanmıyorsunuz. Çıkaramadığınız zift lekeleri yüzünden kıyafetlerinizi çöpe atmaktan artık vazgeçebilirsiniz. Gelin bu inatçı lekeyle nasıl başa çıkacağınızı bizden öğrenin.

Zift lekesi, inatçılığı ve zorluğu ile bilinir. Hatta çok güçlü şekilde yapışan maddeler için ‘zift gibi yapışmak’ benzetmesi halk arasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Zift lekesi özellikle yaz aylarında sorun haline gelmektedir. Çünkü hava sıcaklığının yükselmesiyle yollarda yapılan asfalt çalışmaları, insanların zifte maruz kalmalarına sebep olmaktadır. Zift, hava ısındığında tam yapışkan hale dönüşür. Asfalta temas eden kişilerin zift lekesine bulaşması kaçınılmazdır. Asfalttaki ziftlerin erimesi sonucu, ziftler en çok giysilerimize, pantolon paçalarına, ayakkabılarımıza ve araçlarımıza bulaşmaktadır. Üstelik zift lekesinin kokusu da oldukça ağırdır.

Zift lekesinden kurtulmanın yollarını öğrenmeden önce, zifti yapı olarak inceleyelim.

Zift katranın daha yoğun kıvamlı olan biçimidir. Çeşitli organik maddelerin işlemlerden geçirilmesi ile elde edilen siyah ve yapışkan bir atık maddedir. Zift soğuk hava koşullarında tamamen sertleşir ve kolay kırılabilen bir forma girer. Ilık havada ise yumuşar. Daha sıcak hava koşullarında tamamen eriyen, yoğun kokusu olan bir maddeye dönüşür. Çok koyu siyah bir rengi vardır ve biçim olarak sakıza benzer. Bu özelliği yüzünden zifte halk arasında ‘karasakız’ da denmektedir. Daha detaylı açıklayacak olursak; odun, linyit ve taşkömürünün damıtılması ile katran oluşur. Daha sonra katranın damıtılıp, içerisindeki diğer organik maddelerden ayrıştırılması ile geride kalan madde, zift olmaktadır.

Zift ve içeriğinde zift kullanılan maddeler, petrol bileşiklerinden elde edilen kimyasal çözücülere, mor ötesi ışınlara ve yağlara karşı dayanıklıdır.

Giysilerde Zift Lekesinin Temizlenmesi

Zift temizliğinde öncelikle kullanılacak temizleyici malzemenin özelliği önemlidir. Lekeyi temizlerken, kumaşınızın zarar görmemesi oldukça önemlidir. Bu sebeple kullanacağınız malzemeyi kumaşınızın görünmeyen bir yerinde mutlaka test ediniz. Temizleyici malzemenin zararsız olduğunu görürseniz, kullanabilirsiniz.

Zift Lekesine İlk Müdahale

Eve döndüğünüzde, pantolonunuzun paçasındaki zift lekesini fark ettiniz. Hemen paniğe kapılmayın. İlk iş, zifti kumaşın üzerinden uzaklaştırmanın bir yolunu bulmalısınız. Bunun en iyi yolu ise, giysinize bulaşmış olan zifti katılaşıp kurumadan, &#; gerekirse yeniden yumuşatarak- oradan çıkarmanızdır. Yumuşatmanız gerekirse, ilk adımda size vazelin sürmenizi tavsiye ederiz. Vazelin kumaşlara bulaşan zifti yumuşatmada oldukça işe yarar. Vazelini lekeli bölgeye uyguladıktan sonra bir müddet beklemeniz gerekiyor. Yaklaşık olarak bir saat kadar bekledikten sonra, vazelin lekeyi yumuşatacaktır. Sürenin sonunda lekeyi kontrol edin. Eğer zift lekesinde yumuşama varsa, keskin bir malzemeyle lekeyi olduğu yerden kazıyın. Bunun için sivri uçlu bir kart, spatula ya da orta kesicilikte bir bıçağın sırtını kullanabilirsiniz.

İkinci Aşama: Lekeyi Hafifletme

Zift lekesini kumaştan kabaca temizlediyseniz, sıra geldi kalan lekeyi hafifletme kısmına. Fazlalığı alınmış olan lekenin üzerine aşağıda tarifi verdiğimiz karışımı sürünüz.

Malzemeler: Sirke ve yağ.

Yapılışı: Çay bardağının çeyreği kadar doğal bir yağ ve aynı oranda, doğal bir sirkeyi karıştırınız. Pamuk ya da temiz bir bez yardımıyla lekeli bölgeye uygulayınız.

Bu işlemi yaptıktan sonra lekenin 24 saat boyunca beklemesi en iyi sonucu verecektir. Sürenin sonunda lekeli bölge ılık su ve ağartıcı içermeyen bir deterjanla yıkanmalıdır.

Bu şekilde giysinize bulaşmış zift lekesinin çıktığını göreceksiniz.

Zift Lekesinin Çıkmadığı Durumlarda Uygulanacak Yöntemler

Eğer deterjanla yıkadığınız halde zift lekesi çıkmıyorsa, aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

  • Lekeli bölgeyi doğal ve boya vermeyen bir yağ ile yumuşatınız ve ardından terebentin ile temizleyiniz. Terebentin oldukça güçlü bir çözücüdür.
  • Zift lekesi olmuş bölgeyi limonlu su ile arındırabilirsiniz. Temiz bir beze limon su dökerek, lekeli alanı siliniz.
  • Saf alkole batırılmış pamukla zift lekesi olan giysinizi silebilirsiniz. Özellikle sentetik kumaşlarda bu formül işe yarar. Saf alkol de leke çıkarmada oldukça etkilidir.

Not: Tüm bu yöntemlere rağmen eğer zift lekesi kıyafetinizden çıkmıyorsa, profesyonel bir temizlik firmasına başvurmanız en iyisidir. Kuru temizleme biraz pahalı olsa da evdeki çözümler işe yaramadığı zaman başvurulması gerekmektedir.

Arabalarda Zift Lekesinin Temizlenmesi

Yazın asfalt çalışmaları sebebiyle arabanızda beklenmedik zift lekeleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu durumda, size önereceğimiz bazı pratik yöntemlerle zift lekesi artık sorun olmaktan çıkacak.

Arabadaki zift lekeleri için bilinen en iyi yöntem, mazot ya da gaz yağı kullanmaktır. Zift lekesi sorunu yaşayan herkes bu yöntemi bilmekte ve uygulamaktadır. Temiz ve yumuşak bir bez yardımı ile arabaya bulaşan zifti kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Bir miktar mazot ya da gaz yağı dökülen bezle, lekeli bölge fazla bastırılmadan silinmelidir. Sert hareketlerle silme işlemi yapılırsa, arabanın boyasına zarar verilebilir. Bu yüzden çok dikkatli olunmalıdır. Lekenin çıktığından emin olduktan sonra araba, deterjanlı su ile bir kez daha silinmelidir. Gaz yağı ya da mazot araba yüzeyinden temizlenmezse zamanla leke bırakabilir.

Arabaya bulaşan zifti çıkarmada etkili olan bir diğer yöntem ise margarin kullanmaktır. Her ne kadar kulağa ilginç gelse de araba yüzeyinde zift kalıntısını çıkarmada margarin oldukça etkilidir. Üzerine margarin sürülen ziftli bölgeler, bir süre sonra margarinin erimesiyle dökülmeye başlar. Zift lekesi iyice küçüldüğünde, deterjanlı suyla da silinirse, lekeden eser kalmayacaktır.

Arabaya bulaşan zifti çıkarmada kullanılan başka bir yöntem de ‘sinek ilacıdır’. Margarine göre daha az bilinen bu temizleme seçeneği, diğerleri kadar güçlüdür. Sinek ilacını arabadaki ziftli bölgeye uygulayınız. İlacın spreyli özelliği sayesinde, yüzeyden zift lekesi hızlı bir şekilde akacaktır. Daha sonra lekeli bölgeyi deterjanlı su ve yumuşak bir bezle temizleyiniz.

Ayakkabılarda Zift Lekesinin Temizlenmesi

Ayakkabılara bulaşan zift lekesi, hele ki açık renkli olduğunda çok can sıkıcı olur. Ayakkabıdan kusursuz şekilde lekeyi çıkarmak için öncelikle lekenin kurumasına izin vermeden, hızlı bir şekilde müdahale etmelisiniz. Daha sonra lekenin fazlasını bir kâğıt havlu ile alınız. Ve lekeli alana vazelin sürünüz. Bu şekilde yaklaşık 1 saat kadar bekledikten sonra, leke yumuşayacaktır. Yumuşayan vazelini ve lekeyi dikkatlice kazıyınız.

Ziftin Kullanım Alanları

Zift, dayanıklı olması sebebiyle; su geçirmez bir malzeme olarak çeşitli yerlerde kullanılmaktadır. Zift, bina ve temel duvarlarında, yüzey kaplamalarında, primer astar boya imalinde, yakıtlara dayanıklı şaselerin kaplanmasında, boru hatlarında, vernik imalinde ve çeşitli endüstriyel alanlarda kullanılmaktadır.

Bunların dışında zift, çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmede de kullanılır. Çünkü ziftin içinde çeşitli yağlar ve organik maddeler vardır. Örneğin, reçineli odundan ortaya çıkan ziftte yüksek oranda terebentin bulunmaktadır. Bu özelliğinden dolayı zift, merhem olarak bazı deri hastalıklarında kullanılmaktadır. Mantar, egzama ya da uyuz gibi hastalıklarda deriye merhem gibi yumuşatılmış zift sürülerek tedavi desteklenebilir. Bunun dışında, ellerde ya da ayaklarda oluşan çatlaklara zift oldukça iyi gelmektedir.

Ziftin Keşfedilmesi

Yaptığı çeşitli çalışmalarla zifti ilk ortaya çıkaran Alman fizikçi ve bilgin Johann Joachim Becher’dır. Öncelikli hedefi ilaç yapmak olan Becher, senesinde taş kömürünü damıtmıştır. Daha sonra odundan elde edilen zifti gemilerde böceklere karşı kullanmaya başladılar. Kaynaklara göre, tarihte, ziftin kullanımı ilk bu şekilde olmuştur. Ardından zift tekrar damıtılmış ve ortaya daha akıcı bir madde çıkmıştır. Ziftin bu hali, denizyolu traverslerinin ve telgraf direklerinin çürümemesi için kullanılmıştır. Ziftin eczacılıkta antiseptik çığırını açması ise –uzun yıllar sonra- senesinde karbolik asit (fenol) elde edilmesiyle olmuştur. yılında, ziftin yol yapımında kullanımı gerçekleşmiştir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası