pelvik emar / Dinamik Pelvis MRI ve MR Defekografi | Centermed İleri Görüntüleme Merkezi

Pelvik Emar

pelvik emar

Pelvik Ultrason

Pelvik Ultrason Nedir?

Pelvik Ultrason; Kadınlarda rahim ve yumurtalıklarda meydana gelen hastalıkların teşhis edilmesinde ayrıca hamilelik döneminde görüntüleme sağlanması için tercih edilen bir görüntüleme tekniğidir.

Tıp alanında pelvik organlar olarak adlandırılan kadınlarda yumurtalıklar ve rahim erkeklerde mesane ve prostat değerlendirmelerinde en sık kullanılan pelvik ultrason yöntemidir. 

Hastalıkların ve şüphelerin değerlendirilmesinde yardımcı olan bu ultrason görüntüleme yöntemi günümüzde gelişen teknoloji sayesinde erken tanı için önemli bir rol oynamaktadır.

Başta kanser olmak üzere birçok rahatsızlık ve şüpheli durum için uygulanabilen zararı olmayan ve acı ya da ağrı hissi oluşmadan gerçekleşen bir görüntüleme sistemidir. Uzman kişiler tarafından yapılmasından dolayı komplikasyon riski olmadan güvenle yapılan bir uygulama olmasından dolayı başvurulan teknikler arasında en sık kullanılan görüntüleme cihazıdır.

Pelvik Ultrason Nasıl Yapılır?

Görüntüleme yapılmadan önce idrara sıkışık ve bol su içilmesi gereklidir. İdrara sıkışık ve mesanenin doldurulmasındaki amaç daha net görüntüler elde edilmesini sağlamaktır. Hasta sırt üstü pozisyonda yatırılarak bir jel uygulaması yapılır.

Cilde ya da vajina bölgesine prop denilen bir cihaz yerleştirilerek nefesinizi tutmanız istenmektedir. Nefes tutma işlemi kısa süreli olup tüm pelvik ultrason görüntülemesi tamamlanması 40 dakika gibi bir süre sonunda olur.

İşlemler sırasında bir ağrı ya da acı hissedilmesi söz konusu değilken idrara sıkışık olunması biraz hastalarda rahatsızlık hissi oluşturabilir. Vajinal olarak gerçekleştirilen görüntüleme özellikle rahim büyümesi olan hastalarda karından bakıldığında tanı konulması daha kolay olacaktır.

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda organlara herhangi bir zararı ya da yan etkisi olmadan yapılan güvenli ve hızlı bir görüntüleme sistemidir. Bu tip ultrason görüntülemeleri radyasyon içermediğinden oldukça güvenli ve sağlığa zarar vermeden teşhislerin yapıldığı uygulamalardır.

Pelvik Ultrason Neden Yapılır?

Rahimde meydana gelen sorunların, çikolata kistlerinin, hamile kalmaya engel teşkil eden sorunların, yumurtalık rezervlerin sayılarının, polikistik over sendromlarının teşhislerini ve tanılarını koyabilmek için pelvik ultrason görüntülemesi yapılır. Bu görüntüleme sayesinde pelvik olan organlarda yaşanan değişimler detaylı bir şekilde incelenip değerlendirilir.

Organlarda meydana gelen ağrı ve sorunların araştırılması için hekimler tarafından en sık tercih edilen ultrason görüntüleme yöntemidir. Erkeklerde ise belirli yaşlardan sonra oluşan prostat ve mesane kanserleri risklerinin teşhisi için kullanılan bir yöntemdir.

Pelvik Ultrason Öncesinde Hangi Hazırlıklar

Uzman hekimin belirlediği şekilde karından ya da vajinal olarak yapılan pelvik görüntüleme sisteminde ön bir hazırlık yapılmasına pek gerek yoktur. Hastanın aç ya da tok olması fark etmeden sadece idrara sıkışık olması yeterli olacaktır. İşlemlerden yarım saat önce su içilmesi önerilip tuvalet ihtiyacı geldiği gibi hasta işleme alınmalıdır.

Aksi takdirde süre uzayacak ya da erteleme gerekecek durumlar söz konusu olmaktadır. Genel olarak görüntüleme işlemleri adetin 2 ve 3. Gününden sonra yapılır. Adet dönemindeyken yapılan görüntüleme görüntü elde edilmesini sağlar fakat rahim içi bazı durumlarda net görülemez ve bu nedenle zamanlama önemlidir. Zamanın iyi ayarlanması gerekli olan görüntüleme sorunların teşhisinde etkili olan bir yöntemdir.

Pelvik Ultrasonografi Nedir?

Vajinal ultrason olarak bilinen bu görüntüleme ve tarama yöntemi özellikle rahim ve yumurtalıklarda meydana gelen sorunların görülebilmesi için geliştirilmiş bir ultrason yöntemidir.

Pelvik ultrason uygulamasıyla hem rahimdeki sorunlara hem de yumurtalık rezervleri hakkında bilgi edinilmesi için günümüzde yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Rahim filmi ya da farklı görüntüleme yöntemleriyle görülemeyen sorunların detaylı bir şekilde incelenmesine yardımcı olmaktadır.

Hekimlerin tıbbi olan durumları incelemesi ve değerlendirmesine etkili olan bu görüntüleme sistemi en etkili ve faydalı yol olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Bu rahim içi ve yumurtalık görüntüleme yöntemi bazı kişiler tarafından rahim filmiyle karıştırılmaktadır.

Arasındaki fark ise rahim filmi kontrast madde verilerek görüntüleme elde edilirken pelvik çekilen ultrason cihazla görüntüleme şeklindedir. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde başka bir tekniğe gerek duyulmadan şüpheli olan durumları görüntüleme etkili, hızlı ve güvenilir bir görüntüleme sistemi olup uzman hekimlerin sık başvurduğu yollara arasında yer alır.

Pelvik Ultrason Yöntemi

Görüntüleme yöntemlerinden olan karından uygulamada yağ dokusunun fazla olması görüntü kalitesini düşüreceğinden kilolu olan kişilerde pek karından pelvik ultrason yapılması önerilmez. Dış gebelik ve yumurtlama takibi için uzman hekimlerin değerlendirmesi açısından vajinal olan ultrason yöntemi daha kesin sonuçlar verecektir.

Küçük yaştaki kızlara ve kızlık zarı bozulmamış kişilere vajinal görüntüleme yerine rektal yani makattan girişle görüntüleme yapılması gerekmektedir. Bu nedenle uzman kişiye gerekli olan bilgiler doğru aktarılmalıdır. Her iki yöntemde ağrılı olmadığı için güvenle yapılabilir. Özellikle erkek hastalarda mesane ve prostat, genç kızlarda yumurtalık görüntülemesi yapılması için rektal ultrason kullanılmaktadır.

Pelvik Ultrason Fiyatları

Tüm ultrason yöntemlerinde hastanın durumu ve cihazların kalitesi fiyatları da etkileyeceğinden iyi bir araştırma yapılması gereklidir. Kaliteli cihazlarla yapılan görüntülemelere kalite daha yüksek ve görüntü daha iyi olacağından dolayı tercih yapılırken hasta araştırma yapmalıdır.

Hastanelerde yapıldığı gibi özel sağlık kuruluşlarında da işlemler güvenle yapılmaktadır. Önemli olan hastanın teşhisinin doğru olması ve tedavinin sürecinin doğrulukla bağlantılı olarak başlamasıdır.

Fiyat aralıkları ultrasonun yöntemin ne olmasına bağlı olarak değişirken aynı zamanda görüntülemenin yeri de etkili olan faktörlerdendir. Muayene olunarak doğru merkezde işlemlerin yapılması hastalar açısından önem taşıyan durumlardır. Pelvik ultrason fiyatları hakkında daha detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

Pelvis tabanı gövdenin alt bölümünde kemikler, kaslar ve çeşitli yumuşak dokuların bulunduğu ve çok önemli vücut fonksiyonlarının gerçekleştiği bölgedir. Bu bölgede mesane, rektum, rahim, yumurtalıklar, prostat bezi gibi organlar bulunur. Bu bölgedeki yapı bozulduğunda başta idrar tutma ve dışkılama kontrolü gibi önemli fonksiyonlarda değişiklikler olur. Yaşlanan nüfus ile birlikte yaşam kalitesi olumsuz etkilenir.

Obezite, önceden geçirilmiş cerrahi operasyonlar, kabızlık, travma, gebelik ve doğum ve ağır egzersiz gibi nedenler bu bölge kas ve diğer anatomik yapılarında bozulma ve çeşitli kronik sorunlara neden olabilmektedir. Bunlar; ağrılı ve/veya sık idrara çıkma gibi idrar yapma sorunları, kabızlık veya gaita kaçırmak, pelvik organlardaki sarkmalar, ağrı ve bası hissi, spazmlar, kadınlarda ağrılı cinsel ilişki varlığı gibi sorunlardır.

Bu bölgede görülen rahatsızlık hissi ve fonksiyonel bozuklukların klinik değerlendirmesi oldukça zordur. Dinamik pelvis MRI ve defekografi bu bölge hastalıklarının tanı ve tedavisinde önemli katkı sağlar.

Neden İhtiyaç Duyulur?
  • Sistosel,
  • Üretrosel,
  • Üretra hipermobilitesi,
  • Uterovajinal prolapsus (sarkma),
  • Peritonosel, enterosel, ve sigmoidosel,
  • Rektosel,
  • Rektal invajinasyon ve prolapsus,
  • Pelvik taban gevşekliği,
  • Dissinerjik defekasyon (uzun süren defekasyon yokluğu),
  • Anal inkontinans,
  • İrritabl barsak sendromu

Ön hazırlık ve diğer bilgiler için Manyetik Rezonans Görüntüleme başlığını tıklayınız

MRI İleri Uygulamaları

Tüm Vücut MRI

Kardiyak (Kalp) MRI

Multiparametrik Prostat MRI

Manyetik Rezonans Anjiyografi (MRA)

Prostat MRI

Meme MRI

Fonksiyonel MRI (fMRI)

Dinamik Pelvis MRI ve MR Defekografi

Kranial (Beyin, Baş, Boyun) MRI

Batın ve Alt Batın (Pelvis) MRI

MRI Enterografi

• Yeni nesil Tesla MR cihazı
• Hasta konforu sağlayan 70 cm çaplı geniş iç hacim MR çekimi sırasında herhangi bir video ya da televizyon izleme olanağı
• “Biomatriks” teknolojisi ile akıllı görüntüleme sistemi “Compressed sensing” teknolojisi ile hızlı ve kaliteli görüntüleme
• MR defekografı ile pelvik taban hastalıkları tanısı

Tüm MR çekimleri yanı sıra ileri üst düzey MR uygulamaları:

• Kanser taramasında ve kanser tanısı olan hastaların izleminde
• “Tüm vücut MR” teknolojisi
• Kalp ve kapaklarını tutan hastalıklarda kalp fonksiyonu ve myokard canlılığının görüntülenmesi için Kardiyak MRG
• Beyinde Fonksiyonel MR uygulamaları:
• Fonksiyonel MR için özel görüntülü uyaran yazılımları
• Beyin tümörlerinde MR spektroskopi, Perfüzyon MRG, MR traktografi gibi ileri MR uygulamaları
• Diz, omuz gibi eklem görüntülemede yeni 3 boyutlu teknolojiler
• Meme ve prostat kanseri erken tanısında ve izleminde MR görüntüleme

Vücudunuzdaki organları ve dokuları cerrahi bir kesi yapmadan görüntülemek için mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanan tekniğe MR denir. Pelvik MR ise, pelvik bölgenizdeki kemikleri, organları, kan damarlarını ve diğer dokuları, üreme organlarını ve birçok sayıda kritik kası tutan kalçalarınız arasındaki alanı görüntülemeye yardımcı olur. Peki pelvik MR nedir? Pelvik MR nasıl çekilir? Pelvik emar ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için Özel Avicenna Hastanesi olarak ele aldığımız bu makaleyi inceleyebilirsiniz.

Pelvik Emar Nedir?

Pelvik MR çekimi, karın ve pelvis içerisindeki farklı durumları teşhis etmeye yarar ve bir tedavi planı oluşturulmasına yardımcı olur. Pelvisin görüntülerini oluşturan bu işlem, güçlü bir manyetik alan, radyo dalgaları ve bilgisayar yardımı ile uygulanır. Pelvis, insan vücudunun pelvis kemiklerini, idrar kesesini, kadın ve erkek üreme organlarını, kalın bağırsağın kısımlarını içeren bir alanıdır. Kanserler, enfeksiyon, anatomik anormallikler ve diğer bozukluklar gibi pelvik bölgesindeki problemleri incelemek için bu yönteme başvurulur.

Pelvik MR Neden Yapılır?

Her iki cinsiyet için;

  • Doğum kusurları
  • Pelvik bölgede yaralanma ya da travma
  • Anormal röntgen sonuçları
  • Alt karın ya da pelvik bölgede ağrı
  • Açıklanamayan zorluklar (idrara çıkma ya da dışkılama)
  • Üreme organlarındaki mesane, rektum ya da idrar yolunda kanser gibi durumlarda pelvik mrg işlemine ihtiyaç duyulur.

Kadınlar için;

  • Kısırlık
  • Düzensiz vajinal kanama
  • Pelvik bölgesindeki topaklar ya da kitleler
  • Hamilelik esnasında meydana gelen pelvik kitle
  • Endometriozis
  • Alt karın ya da pelvik bölgesinde açıklanamayan ağrı gibi durumlarda bu yönteme başvurulur.

Erkekler için;

  • İnmemiş testis
  • Açıklanmayan pelvik ya da alt karın ağrısı
  • Açıklanamayan idrar çıkma problemleri
  • Skrotumda ya da testislerde topaklar ya da şişlikler için bu yöntem tercih edilir.

Pelvik MR Nasıl Hazırlanılır?

  • Öncelikle doktorunuz konuyla ilgili size gereken bilgiyi aktaracaktır. Aynı zamanda form ya da anketleri doldurmanız istenecektir.
  • İşlemden önce herhangi bir şeye alerjiniz olup olmadığı konusunda bilgi vermeniz gerekmektedir.
  • Küçük ya da kapalı alanlara karşı bir hassasiyetiniz varsa, doktorunuz ile bu durumu görüşmelisiniz. Bunu önlemek için hafif bir sakinleştirici verilebilir.
  • Size yardımcı olması adına mutlaka yanınızda bir arkadaşınızı getirmelisiniz.
  • Doktorunuz herhangi bir talimat vermediği sürece, normal beslenme düzeninize devam edebilirsiniz. Ancak bir şey yiyip içmemeniz gerekiyorsa, en az 4 saat öncesine kadar yemek yemekten ve bir şey içmekten kaçınmalısınız.
  • İşlemden önce eğer doluysa mesanenizi boşaltmanız gerekmektedir.
  • İşlem sırasında gözlük, mücevher, kredi kartı, saat, işitme cihazı, saç tokası, takma diş ve diş implantı gibi metal eşyalarınızı çıkarmalısınız.
  • Beyin anevrizması, yapay kalp kapakçıkları, kalp pili, koklear implant, böbrek hastalığı, yapay eklemler ve damar stentleri gibi durumlar söz konusu ise işlemden önce bunu bildirmelisiniz. Ve genellikle bu durumlarda MR çekilmez.

Pelvik MR Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak hastane önlüğü giymeniz ve MR masasına uzanmanız istenir.
  • Görüntü kalitesini iyileştirmek adına ek araçlara başvurulabilir. Örnek vermek gerekirse, pelvis etrafına sarmallar yerleştirilebilir ya da rektuma bir sonda yerleştirilebilir.
  • Görüntünün mümkün olduğunca net olması adına işlem boyunca hareketsiz kalmanız gerekmektedir.
  • Hastanın karın bölgesine koil denilen zararsız ve hafif bir madde konularak çekim işlemine başlanır.
  • MR makinesi görüntüleri çekerken oldukça yüksek ses çıkarabilir. Bu nedenle pek çok hastaya kulak tıkacı verilir.
  • Teknisyen başka bir odadan sizi izler ve her şeyi kontrol eder. Ayrıca sizinle mikrofon üzerinden iletişimde bulunabilir.
  • Her pelvik MR kontrast madde gerektirmez. Ancak daha net ve daha doğru görüntüler elde etmek için bazı durumlarda bu maddeye ihtiyaç duyulur. Pelvik kontrastlı MR için damar yolu açılır ve kateter yerleştirilir. Bu kateter aracılığıyla kontrast madde enjekte edilir.
  • Genel olarak bu işlem yaklaşık 15 &#; 20 dakika sürede tamamlanır.

Pelvik MR Sonrası Ne Yapmanız Gerekir?

Pelvik MR çektirenler, işlemden sonra normal günlük eylemlerine geri dönebilirler. İlaçlı pelvik MR çekilmiş ise, bu kontrast maddeyi vücuttan atmak adına bol bol su tüketmelisiniz. Ayrıca pelvik MR görüntüsü için sakinleştirici almışsanız, ilacın etkisi geçene kadar araba kullanmamalı ve bir yakınınızdan sizi eve bırakmasını istemelisiniz.

Pelvik MR Sonuçları

Sonuçlarınız normal ise, bu durum pelvik bölgenizin de normal göründüğü anlamına gelir. Ancak herhangi bir anormallik söz konusu ise, bu bir takım koşulları içerebilir. Ayrıca anormal sonuçlar cinsiyete bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Bir kadın için anormal sonuçlar;

  • Mesane kanseri
  • Rahim adenomyozisi
  • Rahim ağzı kanseri
  • Kolorektal kanser
  • Üreme organlarının doğuştan kusuru
  • Rahim miyomları
  • Yumurtalık kanseri
  • Endometriozis
  • Endometrial kanser
  • Yumurtalık büyümeleri
  • Fallop tüpleri

Bir erkek için anormal sonuçlar;

  • Mesane kanseri
  • Prostat kanseri
  • Testis kanseri
  • Kolorektal kanser

Her iki cinsiyet için anormal sonuçlar;

  • Kireçlenme
  • Kalçanın avasküler nekrozu
  • Kemik tümörü
  • Kalça ekleminin doğum kusurları
  • Kalça kırığı
  • Osteomiyelit

Riskleri

Radyasyon içermez ve manyetik alanlardan ya da radyo dalgalarından herhangi bir yan etki oluşmaz. Öte yandan kullanılan kontrast madde, diğer görüntüleme tekniklerinde kullanılandan daha güvenlidir. Nadiren de olsa kontrast madde alerjik reaksiyon ve böbrek hasarına neden olabilir. MR, güçlü manyetik alanlara sahip olduğu için kalp pili ve diğer implantları etkileyebilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu tarz sorunları olan kişilere MR önerilmez. Son olarak emziren annelerin kontrast maddeden dolayı bebeklerini 24 &#; 48 saat sonra emzirmesi gerekmektedir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Pelvik MR kaç dakika sürer?

Pelvik emar çekimi ortalama 25 &#; 30 dakika gibi bir sürede tamamlanır.

Pelvik MR sonucu ne zaman çıkar?

Pelvik MR sonuçları diğer emar işlemleri gibi yaklaşık 1 hafta sonra çıkar.

Pelvik MR ilaçlı mı çekilir?

Bazı hastalıkların tanı ve tedavisinin belirlenmesinde kontrast maddeye ihtiyaç duyulur. Gerekli görüldüğü takdirde, daha net ve daha doğru sonuçlar verilmesi için hastaya kontrast madde enjekte edilir.

Pelvik MR neyi gösterir?

Alt karın bölgesini hedef alan bir görüntüleme tekniğidir.

 

Avicenna Hastanesi Radyoloji Bölümü Uzman Doktorları

Radyoloji bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır