mide kanamasinin nedenleri / mide kanaması,midede kanama | Bulut Klinik

Mide Kanamasinin Nedenleri

mide kanamasinin nedenleri

Mide kanaması nedir? Mide kanaması nedenleri belirtileri ve tedavisi…

Yorgunluk, kansızlık, baş dönmesi, mide yanması gibi belirtilerle ortaya çıkan mide kanaması hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde Mide kanaması nedir? Mide kanaması nedenleri belirtileri ve tedavisi

Yayınlanma:

Mide kanaması nedir? Mide kanaması nedenleri belirtileri ve tedavisi…

civarında ve çoğunlukla kadınlarda, yoğun stres yaşayan kişilerde ve alkol alışkanlığı olan insanlarda görülen mide kanaması nedir? Mide kanaması nedenleri belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz…

MİDE KANAMASI NEDİR?

Sindirim sisteminin en önemli organlarından biri olan midede meydana gelen kanamalardır. Mide kanaması çoğu zaman mide duvarının hasar görmesi ile ortaya çıkar. Fark edilmemiş mide kanaması yoğun miktarda kan kaybına yol açabilir.

MİDE KANAMASI NEDENLERİ

Mide kanamasının başlıca nedeni midedeki ülserdir. Midedeki sorunların yanı sıra karaciğerde hastalıklar ve yemek borusunda oluşan varisler mide kanamasına neden olan faktörler arasındadır. Mide kanamalarının nedenleri arasındaki bir diğer unsur ise mide ve yemek borusunda meydana gelebilen iyi veya kötü huylu tümörlerdir. Sağlıksız beslenme ve kötü alışkanlıklar mide hastalıklarına ve mide kanamalarına neden olan etkenlerin başında gelmektedir. Özellikle aşırı alkol tüketimi ve sağlıksız beslenme midenin zamanla hasar görmesine ve hastalıkların meydana gelmesine neden olmaktadır. Alkol tüketimi ile birlikte aşırı sigara tüketimi de riski artıran faktörler arasındadır. uzun süreli asprin ve diğer ilaçların kullanımı mide kanaması riskini tetikleyici unsurlar arasında yer almaktadır. Özellikle kan inceltici ve iltihap giderici ilaçlar mide kanaması riskini arttıran başlıca ilaçlar arasında gelmektedir. Mide kanamalarını yakından ilgilendiren ve riski arttıran faktörlerden bir diğeri ise bağırsak hastalıklarıdır. Kolon zarının iltihaplanmasının yanı sıra birçok bağırsak hastalığı mide kanaması riskini arttırmaktadır.

mide sözcü ile ilgili görsel sonucu

MİDE KANAMASI BELİRTİLERİ

Mide kanaması belirtileri kanama miktarına ve belirtilerin ortaya çıkma anına göre değişkenlik gösterir. Aşağıdaki belirtiler görüldüğünde mide kanaması ihtimali ciddiye alınmalıdır:

– Parlak kırmızı veya kahverengi kan kusmak
– Siyah renkli veya katran gibi dışkı
– Tuvalette dışkı ile karışık koyu renkli kan görülmesi

Kronik veya ani mide kanamalarında aşağıdaki belirtiler gözlemlenebilir:

– Kramp şeklinde karın ağrısı (üst karında, göğüs kemiğinin hemen altında)
– Halsizlik
– Hazımsızlık, mide yanması
– İştah kaybı
– Kansızlık
– Nefes darlığı
– Baş dönmesi
– Nabız yükselmesi
– İdrarda azalma
– İshal
– Konsantrasyon bozukluğu

MİDE KANAMASI TEDAVİSİ

Mide kanaması, kanamaya neden olan hastalıkların bir semptomudur. Bu neden kanamanın neden kaynaklandığı doğru tespit edilip, buna uygun bir tedavi uygulanmalıdır. Şiddetli mide kanamalarında hasta, hastaneye yatırılmalıdır. Hastahaneye gitmeyen ve kanamalarına önlem almayan kişiler, kanın %40'ını kaybettikten sonra şoka girebilirler. Şoka giren hastanın midesinin yıkanması dahi gerekebilir.

Yarayı kapatma yöntemi

Bir doktor tarafından lazer ya da pens atma gibi endoskopik müdahalelerle midedeki yaralar kolaylıkla kapatılabilir. Bu yöntemler çok güvenlidir ve hastayı kısa sürede iyileşfunduszeue.infoların mide kanaması tedavisinde en çok kullandıkları yöntemdir.

İlaç tedavisi

İlaç tedavisi yalnızca doktorların önerisi ile uygulanmalıdır. Reçetesiz herhangi bir ilaç kullanmak sağlığı daha fazla bozabilir. Doktorlar genellikle ilaç tedavisi için mide asidini azaltacak ilaçlar yazarlar. 2. ilaç olarak midenin kandan arındırılması, yani midenin temizlenmesi için kullanılabilecek ilaçlar tercih edilir. 3'üncü olarak bu rahatsızlığı ileri düzeyde geçiren insanlar için mide asidinin bloklanması amacıyla ilaçlar verilir. Bakteriyel mide iltihabı sonucunda kanama mevcut ise antibiyotik ilaçların kullanılması gerekiyor.

Ameliyat

Mide kanamalarına yol açan mide ülseri için ameliyat gerekir. Doktorlar genellikle aşağıdaki ameliyat yöntemlerinden birini uygularlar.

Vagotomi: Beyinden mideye asit üretimini sağlayan sinir damarının kesilmesi sonucunda midedeki asit seviyesinin düşmesi sağlanır. Bu sayede midede asit birikimi en aza indirilmiş olur.

Antrektomi: Mide asidinin azaltılması için mide alt kısmından parça alınması operasyonuna verilen isimdir. Bu ameliyat tek başına kesim çözüm olmadığından vagotomi ile birlikte uygulanır.

Piloroskopi: Yiyecek artıklarının mideden daha kolay geçebilmesi adına midenin açılması ameliyatına verilen operasyonun adıdır.

Mide bulantısı neden olur? Nasıl geçer?İlginizi ÇekebilirMide bulantısı neden olur? Nasıl geçer?

ameliyatdoktornefes darlığısigara

Mide Kanaması Nedir?

Yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı, rektum ve anüs gastrointestinal sistemi meydana getirir. Gastrointestinal sistemin herhangi bir yerinde oluşan kanamaların tümüne mide kanaması denir. Kendi başına bir hastalık olmayan mide kanaması bir veya daha fazla hastalığın bir sonucu olarak gelişebilir. Özellikle 60 yaş üzeri kişilerde yaygın olarak görülür. Bunun sebebi, yaşlanmaya bağlı olarak kalp, böbrek veya romatizma ilaçlarının sık kullanılmasından dolayı ilaçların kanama riskini yükseltmesidir. Bu durumun yanı sıra, sigara, alkol, ülser, sağlıksız beslenme gibi etkenlerde mide kanamasını tetikleyen sebepler arasında bulunabilir. Tedavisinin yapılmaması durumunda hayati risk taşıyan bir durumdur. Ancak tedavisi yapılsa da tekrarlama olasılığı yüksek bir sağlık sorunudur.

Mide Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Üst gastrointestinal sistemde bulunan midede oluşan kanamalar, birçok farklı nedenden dolayı gelişebilir. Hafif ve kısa süren kanamalar olabileceği gibi şiddetli ve tekrarlayan kanamalar da oluşabilir. Mide iç duvarında gelişen inflamasyon sonucu kanama olması durumunda; halsizlik, karın ağrısı, mide yanması, baş dönmesi ve kansızlık görülebilir. Bunların dışında görülen mide kanamasının belirtileri ise şu şekildedir:

  • Koyu veya kırmızı renkli kan kusmak
  • Dışkıda kan olması
  • Siyah renkli dışkı
  • Üst karında şiddetli ağrı
  • Bulantı ve kusma hissi
  • Nefes darlığı
  • Tansiyon düşüklüğü ve göz kararması
  • Aşırı terleme
  • Kalp çarpıntısı
  • İştah kaybı
  • Sürekli ishal
  • İdrara miktarında azalma
  • Hazımsızlık ve şişkinlik hissi
  • Kahve telvesine benzer görünümde kusma (hematemez)
  • Midede aşırı tokluk hissi
  • Ayakta duramama ve bayılma

Mide Kanaması Neden Olur?

En sık görülen mide kanaması nedeni ülserden dolayı oluşanlardır. Diğer mide kanaması nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Helicobacter pylori bakterisi
  • Aşırı baharatlı beslenme biçimi
  • Yemek borusu ve midenin birleştiği yerdeki yaralar
  • Karaciğer hatalıklarından dolayı yemek borusunun alt bölümünde oluşan varis benzeri yapılar
  • Özofajit
  • Tedavisi olmayan ülser hastalığı
  • Çevresel ve genetik etkenler
  • Stres ve gerginlik durumu
  • Yanlış ve bilinçsiz ilaç kullanımı
  • Cerrahi operasyonlar
  • Aşırı bir şekilde sigara ve alkol kullanımı nedeni ile oluşan mide yırtıkları
  • Mide asidini artıran ilaçların kullanımı
  • Zayıf bünye yapısı
  • Mallory-weiss sendromu
  • Kafa travmalarına bağlı oluşan kanama
  • Kan sulandırıcı ilaç kullanımı

Mide Kanaması Nasıl Oluşur?

Mide kanaması sıklıkla yemek borusu ile midenin birleşim bölgesinde veya midenin iç duvarında gelişen yaralardan dolayı oluşur. Ülser ya da bir tümörden kaynaklı olan tahribat midede kanamaya yol açabilir. Bazı hallerde ise mide üzerindeki basit bir yara bile kullanılan kan sulandırıcı ilaçtan etkilenerek kanayabilir. Pıhtılaşma olmaması durumunda ise mide kanaması artabilir. Aşırı ilaç kullanılması da midede yaraya sebep olarak kanama olmasını tetikleyebilir.

Mide Kanaması Nasıl Teşhis Edilir?

Mide kanaması tanısı için ilk olarak hastaya fiziki bir muayene yapılır. Daha sonra hastanın öyküsü dinlenerek bazı testler istenebilir. Hastanın dışkı rengi ve dışkısında kan olup olmadığı, tansiyon ve göz karaması durumu yaşayıp yaşamadığı gibi sorulara cevap alınır. Tam kan sayımı, trombosit sayısı, kan pıhtılaşması ve karaciğer fonksiyonları testleri yapılabilir. Ayrıca üst endoskopi ve kolonoskopi gibi görüntüleme testleri de teşhis için kullanılır. Kan yutma riskini araştırmak için kulak burun boğaz muayenesi yapılır. Bu testlere rağmen kanama teşhis edilemezde anjiyografi ve enteroskopi yöntemleri ile de tanı konulabilir.

Mide Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

Kanama nedeni tespit edildikten sonra mide kanaması tedavisi için birçok farklı yöntem uygulanabilir. Bu yöntemlerden hangisinin uygulanacağını hekim, kanamanın etkenine ve kanama olan bölgeye bakarak belirler.

Kanama tedavisinde yaygın olarak hemoklips tedavisi uygulanır. Bu tedavide endoskopik işlemler ile kanayan bölgeye takılan klipsler yaranın kapanmasından sonra ortalama bir hafta içinde kendiliğinden düşer. Bu sayede kanayan yer hızlı bir şekilde iyileşebilir. Kanama ülser veya varisten dolayı oluşmuşsa, vasopressin, somatostatin veya proton pompa ihibitörü ilaçları reçete edilebilir. İlaç veya endoskopik yöntemlerin yetersiz kaldığı durumlarda ise cerrahi operasyon ile tedavi gerçekleştirilebilir.

Ciddi bir durum olan mide kanaması belirtilerinin görüldüğü vakalarda, hayati bir duruma mahal vermemek adına hızlı bir şekilde muayene olunması gerekmektedir.

Mide Kanaması Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Birçok kişi mide kanamasından sonra nasıl beslenmek gerektiğini merak eder. Bu sorunun cevabını en net mide kanamasına müdahale eden hekim verir. Bunun yanı sıra mide kanaması geçiren kişi tedaviden sonra bazı yaşam düzenlemeleri yapmalıdır. Daha düzenli ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmalıdır. Özellikle mideye dokunmayan besinleri tercih etmelidir. Aşırı yağlı, aşırı baharatlı yiyeceklerden, gazlı ve kafeinli içeceklerden uzak durmalıdır. Tuz tüketimini azaltmalı ve fast food tarzı yiyeceklerden kaçınmalıdır. Sigara ve alkolü bırakmalı ve gıdalarda hijyene dikkat etmelidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası