sürekli yorgunluk hangi vitamin eksikliği / Yorgunluğa Neden Olan 5 Vitamin Eksikliği

Sürekli Yorgunluk Hangi Vitamin Eksikliği

sürekli yorgunluk hangi vitamin eksikliği

Yorgunluğa Neden Olan 5 Vitamin Eksikliği

 

Vücudun vitamin ve mineral dengesi beden ve ruh sağlığını korumak, zinde kalmak adına önemli. Bu denge bozulduğunda yaşanabilen belirtilerden biri de yorgunluk. Son dönemlerde kendinizi hep yorgun hissediyor ve “Yorgunluk için hangi vitamin alınmalı?” diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı:

Demir Eksikliği

Vücutta hemoglobin proteininin yapılmasında bulunan demir sayesinde hemoglobin doku ve kaslara oksijen iletir. Demirin eksik olması durumunda kişide halsizlik ve yorgunluk ortaya çıkar. Demir eksikliğinin nedenleri ise şöyledir:

  • Kafeinli içeceklerin yemeklerle tüketilmesi,
  • Çölyak gibi hastalıklar sebebiyle vücuda alınan demirin emiliminin bozulması,
  • Demir zengini et, yumurta gibi besinlerin tüketilmemesi,
  • Hemoroid, mide ülseri, mide ve bağırsak tümörleri gibi nedenlerle aşırı kan kayıplarının olması,
  • Regl kanamalarının şiddetli olması,
  • Yetersiz beslenme.

 

Yaşanan demir eksikliği çarpıntı, sürekli yorgun hissetme hali, baş dönmesi, depresif olma, göz kararması, tırnakların çabuk kırılması, saç dökülmesi, cilt renginde solma ve ağız kenarlarında çatlak gibi belirtiler yaratıyorsa mutlaka bir uzman desteği alınmalıdır. Yaşanan demir eksikliğinin nedenleri araştırılmalı ve bu nedene yönelik tedavi uygulanmalıdır. Eğer yaşanan demir eksikliği yetersiz beslenme kaynaklıysa beslenme rutinine karaciğer, kuruyemiş ve kırmızı et gibi demir zengini besinler eklenmelidir. Diyetin düzenlenmesinin yeterli olmadığı durumlarda da demir ilaçları yalnızca doktor önerisiyle alınmalıdır. Bu türden takviyenin doktor tavsiyesi dışında kullanılması kalp, pankreas ve karaciğer gibi organlarda birikmesine ve hasar görmesine neden olabilir.

B12 Vitamini Eksikliği

DNA yapımında rol alan vitamin B12 vitaminidir. Eksik olması durumunda yorgunluk, kafa karışıklığı, uyuşma, anemi (kansızlık) gibi belirtiler yaşanır. Peki B12 vitamini hangi yiyeceklerde bulunur? Tavuk, süt, peynir, yumurta, kırmızı et, böbrek sakatatı, karaciğer sakatatı, balık, yoğurt, çeşitli deniz ürünleri B12 vitamini bakımından önemli kaynaklardır. B12 vitamini eksikliği de kansızlığa neden olabilir. Bunun sonucunda da çabuk yorulma, çarpıntı, göz kararması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Kişinin yaşının ilerlemesiyle birlikte de B12 emilimi ve vücutta depolanma kapasitesi azalır.

Folik Asit Eksikliği

Suda çözünür bir B vitamini türevi olan folik asit, vücutta sayısız işleve sahiptir. Genellikle yeşil yapraklı sebzelerde, yumurtada ve baklagillerde bulunur. RNA ve DNA üretimi için gereklidir ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önemli bir role sahiptir. Eksikliği durumunda yorgunluk ve kansızlık görülür. Sık alkol tüketmek, taze sebze meyveleri diyete dahil etmemek, sebze ve meyveleri aşırı pişirerek tüketmek de eksikliğine neden olan faktörler arasındadır. Folik asit eksikliği durumunda iğne ya da ağızdan tablet kullanımı önerilebilir.

D Vitamini Eksikliği

D vitamini yağda çözünen ve vücutta depolanan bir vitamindir. Vücudun bağışıklığından önemli bir yere sahiptir ve kemik metabolizması için alınmalıdır. En önemli D vitamini kaynağı güneştir. D vitamini bir miktar da hayvansal ve bitkisel gıdalarda bulunur. Kas ağrıları, yorgunluk ve halsizlik D vitamini eksikliği belirtileri arasındadır. Kapalı ortamda çalışanlar, kapalı kıyafetler giyinenler, böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olanlar, emziren anneler, hamileler D vitamini eksikliğinde riskli gruptadır. Eksikliği yaşamamak için her gün saatleri arasında koruyucu krem kullanmadan güneşe çıkılmalıdır.

Magnezyum Eksikliği

Hücrede enerji üretiminde rol alan önemli bir mineraldir. Magnezyum eksikliği durumunda enerji üretiminde aksamalar olur ve kas ağrıları, yorgunluk gibi belirtiler yaşanır. Eksikliğin şiddetli olması durumunda uyuşma, kas krampları, dikkatin azalması gibi belirtiler de yaşanır. Vücuttan magnezyum atılımı idrar söktürücü kullanan ve fazla terleyen insanlarda daha fazladır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte magnezyum emilimi azalır. Magnezyumun besinlerle yeterince alınmaması durumunda vücut kemiklerde depolanmış magnezyumu kullanır. Çölyak, diyabet, kolit ve alkolizm gibi durumlarda magnezyum eksikliği sık görülür. Domates, tahıl ürünleri, soğan, koyu yeşil sebzeler, hurma, pırasa, badem, kereviz, fındık, kakao, muz, fıstık ve ceviz magnezyum bakımından zengindir.

Yorum Ekle

Sürekli gergin olmanızın arkasında, D vitamini eksikliği olabilir!

Vücut için alınması gereken temel vitaminler arasında yer alan D vitamini, sadece kemik gelişimini değil vücudun birçok alanında görev yapıyor. Kemikler için çok önemli olan D vitamini aynı zamanda beyin, kalp, mide, prostat, pankreas, deri ve göğüs için oldukça gerekli bir madde. D vitaminin, eksikliğinde birçok problemi beraberinde getirdiğini ifade eden Avrasya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, D vitamine dair bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

D vitamininin görevleri nelerdir?

Raşitizm hastalığını önler.
Kas kasılmalarına engel olur.
İnce bağırsaktaki emilimi gerçekleştiren fosfor ve kalsiyumun daha iyi emilmesini sağlar.
Kandaki kalsiyum seviyesinin düşmesine engel olur.
Diş gelişimi ve sağlığı için çok önemlidir.
Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkı sağlar.
Hormonların düzenlenmesine yardımcı olur.

D vitamini eksikliğine dikkat!

D vitamini vücudumuz için o kadar gereklidir ki, eksikliği vücudun sağlıklı işleyişini sandığımızdan daha fazla etkiler. Önemi bu kadar açıkken toplumumuzda D vitamini eksikliği oldukça sık rastlanılan bir sağlık problemidir.
Vücudun D vitamini ihtiyacı yaşa göre farklılık gösterir. Yaş ilerledikçe vücuda alınması gereken D vitamini miktarı da artar. Bu sebeple mutlaka yaş aldıkça daha fazla D vitamini alınmalı, kemiklerin ince ve kırılgan olmasının önüne geçilmelidir.

D vitamini eksikliğinin belirtileri;

Yorgunluk,
Vücutta ağrı,
Kemik ağrısı,
Yürümekte zorlanma,
Kuvvet kaybı,
Bağışıklık sisteminin zayıflaması,
Eklemlerde ağrı,
Değişken ruh hali,
Uykusuzluk,
Depresyon,
Saç dökülmesi

D vitamini eksikliği neden olur?

Yeterli güneş ışığı almamak,
Sadece besinlerden alınan D vitamininin yetersiz kalması ve takviye olarak alınmaması,
D vitamini ihtiyacını arttıran durumlarla karşı karşıya kalmak, (gebelik, obezite)
Koyu renk tenine sahip olmak,
Günün büyük kısmını kapalı ortamlarda geçirmek,
Cildin büyük bir kısmının kıyafetlerle kapalı olması.

D vitamini eksikliğinde risk grupları;

Kronik böbrek rahatsızlığı,
Karaciğer yetmezliği,
KistikFibrozis,
Hiperparatiroidi,
AIDS tedavisi,
Gebe ve emziren kadınlar,
Şişman çocuk ve yetişkinler.

D vitamini eksikliğinde tedavi

Tedavi enjeksiyon ya da ağızdan D vitamini verilerek yapılır. Hastanın durumu, yaşı ve eksikliğin şiddetine göre en uygun tedavi şekli ve dozu belirlenir. Enjeksiyon, her gün ilaç almayı sevmeyen ya da unutan bireyler için idealdir. Tek doz ilaç enjeksiyonu 6 aylık ihtiyacı karşılayabilir. Ağızdan tedavilerde ise ilacın günlük, haftalık ya da aylık düzenli olarak alınması gerekir.

D vitamini alabileceğiniz besinler;

Süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt,
Tereyağı,
Ton balığı,
Somon,
Balık yağı,
Mantar,
Maydanoz,
Yonca,
Isırgan otu,
Yulaf,
Uskumru,
İstiridye,
Karaciğer,
Yumurta sarısı,
Tatlı patates.

ETİKETLER: ağrı, avrasya hastanesi, d vitamini, d vitamini eksikliği, dahiliye, gerginlik, iç hastalıkları, kuvvet kaybı, raşitizm, sinir, yorgunluk

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası