kapari tomurcuk turşusu nasıl yapılır / Kapari turşusu nasıl yapılır? Evde kapari turşusu yapımı için kolay tarifi

Kapari Tomurcuk Turşusu Nasıl Yapılır

kapari tomurcuk turşusu nasıl yapılır

Kapari Turşusu Tarifi
Kapari Tomurcuğu Turşusu Tarifi
Gebere Turşusu Tarifi
 Malzemeler: 
  • Yarım kilogram kadar kapari tomurcuğu
  • Yarım litre içme suyu
  • 1 yemek kaşığı salamura tuzu 
  • Yarım çay bardağı elma sirkesi 

Yapılışı:

  • Kapari tomurcukları dallarından ayrılıp, yaprakları temizlenir, iyice yıkanır.
  • Derince bir kabın içine konulup, kaparilerin üzerini geçecek kadar soğuk su ile doldurulur.
  • Sabah ve akşam günde iki defa olmak üzere suyu değiştirilip, her defasında suyu yenilenir.
  • Acı kokusu kalmayıncaya kadar yaklaşık bir hafta günde iki kez suyu değiştirilmeye devam edilir. 
  • Tatlanıp acısı giderilen kapari tomurcuklarının suyu süzülüp, kavanozlara paylaştırılır.
  • Kaynatılıp soğutulmuş içme suyuna salamura tuzu eklenip, tuz eriyene kadar karıştırılır.
  • Kavanozun üçte biri tuzlu su ile doldurulur.
  • Kavanozun kalan kısmına kaparilerin üzerini tamamen örtene kadar sirke doldurulur.
  • Kavanozun ağzı sıkıca kapatılarak serin bir yerde rengi değişip, tatlanana kadar yaklaşık bir ay bekletilir.
  • İstenirse servis edilirken üzerine zeytinyağı gezdirilir. 

Kapari Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Kapari Az Bilinen Faydaları

Kapari Nedir?

Ege bölgesinde sıkça yetişen kapari, kedi tırnağı, keper, gebere ve karga kavunu isimleriyle bilinen, dikenli bitki türüdür. Henüz tomurcuk aşamasındayken tüketilebilen meyveler veren kapari, kısa boyludur.

Ortalama yıl yaşayan bitki, sağlık haricinde, gıda sektöründe ve kozmetik alanında kullanılıyor. Avrupa garnitürü isimleriyle anılan kapari, ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlamış ve tüketimine başlanmıştır. Dünyada turşusu yapılan kapari, alternatif tıbbın konuları arasında yer alır.

Kapari Faydaları Nelerdir?

Kilo verme sorunlarından, diş sağlığına kadar birçok alanda tüketilebilen kapari bitkisi, yemeklerde kullanılabiliyor. Sağlığa vermiş olduğu faydaları halen araştırılan kapari, uzmanlar tarafından öneriliyor.

Antik Yunan çağında, tıbbın babası tarafından çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı ifade ediliyor.

Yüksek miktarda antioksidan içeren kapari, serbest radikallerin idrar yoluyla atılmasına destek olur. Ödem toplanmasını önleyen kapari bitkisi, hücreleri yenileyici özelliklere sahiptir.

Lif oranı yüksek olan kapari, sindirim sorunlarının yaşanmasını önleyici etkiler gösterir. Tokluk hissi verdiğinden, zayıflamaya yardımcı olabilir.

Kapari uzun süreli yorgunluklar sonrası tüketildiğinde, enerji sağlayarak yorgunluğun bitmesine yardımcı olur. Vücudun dinç kalmasını sağlayan kapari, kronik yorgunluk tedavisinde tercih edilebilir.

Magnezyum ve kalsiyum bakımından çok zengin olan kapari bitkisi, kemik gelişimini destekler. Kemiklerin yaş ilerlemesine bağlı erime ve kırılma durumlarını engelleyici görev görür.

Kapari Neye İyi Gelir?

Dünyanın her yanında tüketilen kapari, sağlık için en faydalı bitkiler arasında yer alır. Ülkemizde henüz tam olarak bilinmeyen kapari, vücut için çok yararlı faydalar sağlar. Birçok sağlık problemine iyi geldiğine dair uzmanlar bilgi vermişlerdir.

İleri Yaş Rahatsızlıklarını Önler

Kapari tüketen kişilerde, ilerleyen yaşlara bağlı olarak gelişen hastalıklar daha az görülür. Devamlı yorgunluk durumu, damar tıkanıklıkları ve yürümekte zorluk gibi sorunların yaşanmaması adına kapari bitkisi tüketilebilir.

Karaciğeri Temizler

Vücudun önemli organlarından birisi olan karaciğeri temizleyen kapari bitkisi, karaciğer yağlanmasını da önler. Bu sayede bölgesel kilo oluşumlarına izin vermez. Aynı zamanda karaciğer yağlanmasına bağlı gelişen ciddi hastalıkların önüne geçmiş olur.

Akciğeri Destekler

Akciğer, vücutta birçok işlev görür. Özellikle temiz hava denilince akla gelen akciğer, zaman içerisinde tahrip olabilir. Özellikle sigara içen kişilerde akciğer problemleri, nefes darlığı gibi çeşitli sorunlar yaşanabilir. Bu sorunların önüne geçebilmek adına, kapari bitkisi tüketilebilir. Kapari, akciğerin daha rahat çalışmasına destek sunar.

Kapari Az Bilinen Faydaları

Kapari bitkisi, ülkemizde henüz yeni bilindiğinden, faydaları tam anlamıyla bilinmiyor. Az bilinen faydaları vücut için önemli denilebilir.

Kapari, romatizma ağrılarında tercih edilen bitkiler arasındadır. Kontrollü kullanılırsa yaşanan bu rahatsızlığın giderilmese yardımcı olabilir.

Kaparinin toplumda en az bilinen faydalarından birisi de cinsel gücü artırıcı etkisidir.

Uzman kontrolü altında tüketilirse, felç riskini azaltıcı etkileri olduğu söylenebilir.

Eski topluluklarda diyabet hastalığının kontrol altına alınması için kapari bitkisi kullanıldığı biliniyor.

İştah artırıcı özelliği bulunur, midede oluşan şişkinlik ve gaz sorunları için tüketilebilir.

Kaparinin Zararları Var mı?

Kapari bitkisi, zehirli otlar gurubunda yer aldığından, uzmanlar tarafından direkt tüketilmemesi gerektiği uyarıları yapılıyor. Uzmanlar, kapari tüketmek isteyen kişilerin, güvenilir aktarlara giderek, işlenmiş kapari almalarının en doğrusu olacağını belirtirler.

Kapari otu, hamile ve emziren annelerin yanı sıra, çocukların da hiçbir durumda tüketmemesi gereken bitkiler arasında bulunuyor. Fazla tüketimi durumunda, mide sancıları, baş ağrısı ve uzun süreli halsizlik sorunlarına yol açabiliyor. Ayrıca kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin kapari bitkisi tüketmeleri önerilmiyor.

Kapari Nasıl Tüketilir?

Kapari otunun tüketim şekli, uzmanlara göre çok önemli bir konudur. Kapariden fayda sağlamak isteyenlerin mutlaka doğru tüketimi bilmeleri gerektiği belirtiliyor.

Taze kapariler, ilk olarak tuzlu suyun içerisinde daha sonra sirkeli suya eklenerek turşu haline getirilebilir.

Meyve haline henüz gelmemiş tomurcuk halinde olan kapariler de turşu yapılabilir. Ayrıca pizzanın üzerine konulan malzemelerde kapari kullanılabilir.

Beyaz et, balık ve kırmızı et yemeklerinin yanında pişirilip tüketilebilir.

Domates soslarının tadını daha iyi hale getirmek için kullanılabilir.

Kapari tüketimi öncesinde uzmanlara danışılmalı ve bilindik güvenilir aktarlardan alınmalıdır.

Gebere- Kapari Turşusu

Kapari Turşusu tarifi

Kapari Turşusu nasıl yapılır?

Kaparinin tomurcuk olduğunu biliyor muydunuz?

Kapari bitkisini yıllar önce Antalya’da gördüm. O günden sonra hazırını aldığım kapari turşusunun nasıl yaparım telaşına düştüm tabii ki…

Birkaç denemeden sonra en sonunda geçen sene Tisan’da topladığım kaparilerle istediğim lezzeti bulduğumu düşünüyorum.

Yaptığı gönüllü hizmetlerle hayranlık toplayan,  nerdeyse 40 yıldır kurduğu vakıf, Hasvak  ile pek çok hizmetin yapılmasında önderlik eden çok sevdiğim büyüğümüz  Engin Öztürk hanımefendi bizimle birlikte kapari topladı:)) Birlikte çok güzel saatler geçirmiştik. Kendisine sevgi ve saygılarımı gönderiyorum.

Bölgede gebere diye de tanınan kaparinin turşusunun yapabilmek için önce içeriğinde bulunan hardal yağı glikosidinden dolayı acısının giderilmesi gerekiyor. Bunu gidermek için yaptığım denemelerimin ilkinde tuzla harmanlayıp bekletmiştim. Elde ettiğim lezzet, acı idi… Bir diğeri ise haşlayıp acısını çıkarmaktı. Geçen sene son yaptığım denemede ise kaparileri suda bekleterek acısını çıkartıp daha sonra sirkeli su ile turşusunu kurmak en güzel sonucu verdi.

Kapari turşusu yaparken sadece tomurcuk kaparileri değil. Çiçek açtıktan sonra oluşan karpuzcuklar ve hatta ucunda ufacık tomurcukların olduğu sürgün uçlarından da turşu yapılabilir. Bisiklet bindiğimiz bölgede dün sabah bir torba topladık. Islattım.

Kapari tomurcukları protein, vitamin, mineraller bakımından çok zengin olduğu için doyurucu bir besin.

Çiçekleri çok güzel oluyor ve kokusu da pek güzel…

Malzemeler

Kapari

Tuz

Sirke

Yapılışı

Kapariler toplanır ve yıkanıp temizlenir. Dikkatli olmak gerekiyor kapari dallarının üzerinde bol miktarda karınca dolaşıyor.

Yıkanan kapariler üzerini örtecek kadar soğuk su ile doldurulur. Acı kokusunu suyu değiştirirken fark edeceksiniz. Günde iki defa suyunu değiştirerek acı koku gidene kadar değiştirmeyi sürdürüyoruz.

Bekletilen kaparilerin acı kokusunun azaldığını fark edeceksiniz. Tadına da bakmayı ihmal etmeyin.

Tatlanan ve acısı geçen kapariler yıkanır ve bir örtü üzerine serilip fazla suyu alınır. Kavanoza doldurulur. 1/3 ü su olmak üzere sirke ve su karışımı hazırlanır üzerine uygun miktarda salamura tuzu ilave edilip eritilir ve kaparilerin üzerini örtecek kadar doldurulur. Kavanozun ağzı sıkıca kapatılır ve serin bir yerde rengi değişip tadını alana kadar bekletilir.

Afiyet olsun.

Not: Kaparinin acısını çıkarmak için beklettiğimiz sürede rengi de değişiyor.

Turşunun lezzeti hemen oluşmuyor. Tadı zaman içinde kendini buluyor.

Bulduğunuzda kapari toplamayı ihmal etmeyin, yapmaya değer bir lezzet oluyor.

Kapariyi turşu olarak sade servis edebileceğiniz gibi zeytinyağı ve taze sıkılmış limon suyu ile de çok güzel oluyor. Tavsiye ederim.

Bu bölgede gebere diye bilinen kaparinin tomurcuk haline de motuk denmektedir.

Ne yazık ki yurdumuzda bu kıymetli bitki yeterince tanınmıyor ve hatta tarla, bağ gibi ortamlarda kendiliğinde yetiştiği için yok edilmeye çalışılıyor. Buradan TuzEkmek aracılığıyla kaparinin tanıtımında azcık yararlı olabildimse ne mutlu bana:))&#;


Kapari Bitkisi hakkında bilmeniz gerekenler

Kapari Nedir?

Birçoğumuz pek bilmesede kapari yada bilinen diğer adlarıyla geberotu veya devedikeni Akdeniz bölgesinde yetişen dikenli bir bitkidir. Doğa da kendi kendine yetişir. Capparaceae familyasından bir bitki olarak tanımlanır. Kısa boylu bir yer bitkisi olan kapari yıl kadar yaşayabilir.  Kapari güneş ışığının bol olduğu killi topraklarda yetişir. Kapari küçük tomurcuk olarak tüketildiği gibi karpuz kapari olarakda tüketilir. Karpuz kapari Ağustos Eylül ayları arasında yetişir. Kalsiyum, fosfor ve potasyum açısından oldukça zengindir. 

Yapılan bir çalışmada g çiçek tomurcuğunda kuru madde olarak; 24 mg protein, 9 mg demir, 67 mg fosfor, 12 mg selüloz ve 2 mg lipid tesbit edilmiştir. 

Dünyada çok bilinen kapari en çok, tomurcuklarından ve meyvelerinden turşu ve salamura yapılarak kullanılır. Türkiye’de çok yaygın bilinmese de kapari tüketimi, Avrupa’da ve Amerika’da sıklıkla çorbalarda, salatalarda, pizzada ve garnitürlerde kullanılıyor. Gıda sektörünün yanı sıra, kozmetik, boya ve ilaç sektörlerinde de kullanılmaktadır.

İspanya, yılda 20 milyar dolar kazandıkları tomurcukları nedeniyle kapari bitkisini “Milli Bitki”ilan edip devlet korumasına almışlardır. 

Doğadan toplanan kapari tomurcukları bir kavanoz içerisinde % 20 oranında tuzlu suda yaklaşık üç ay bekletilip üzerine bire bir oranında sirke içine konulup on gün sonra yenildiğinde aroması ve lezzeti çok beğenilmektedir. 

 

Kapari Turşusu Faydaları:

Kapar bitkisi özellikle kan hastalıklarında ve MS tedavisinde kullanılır. Böbrek taşı tedavisinde, mide bağırsak hastalıklarında ve gut hastalıklarında da kapariden faydalanılır. 

Kapari Turşusunun faydalarını kısaca sayacak olursak;

- Kapari sindirim sistemini düzenler

- Gut hastalığına iyi gelir.

- Mide ülserini iyi eder.

- Karaciğer fonksiyonlarını düzenleyicidir.

- Cinsel gücü arttırıcıdır.

- Multipl Skleroz (MS) hastalığında faydalıdır.

- Kadınlarda adet düzenleyicidir.

- Solucan ve parazit düşürücüdür.

- Balgam söktürücüdür.

- Kanser hastalarında trombosit sayısını yükselttiğinden faydalıdır.

- Dalak büyümesinde faydalıdır.

 

Kapari Turşusunun Zararları:

Kapari bitkisi zehirli bir bitkidir. Bu nedenle dikkatli kullanılmalı, işlenmişi yada tableti alınmalıdır.

Kapari nasıl kullanacağınızı bilmezseniz zehirli bir bitki olabilir. Kaparinin iyi işlenmiş olanını tercih etmelisiniz. Kaparinin zehirini atabilmesi için gölgede kurutulması gerekmektedir. Herhangi bir kapari ürünü almadan önce iyice güvenilirliğini araştırmanız sizin ve sevdiklerinizin yararına olacaktır.

Her şeyin tazesi makbul olabilir ama bu bitki için değil. Bunu unutmayın. 

 

Kapari Turşusu Tarifi:

Kapari Turşusu için malzemeler:

- Henüz olgunlaşmamış kapari meyveleri

- adet defne yaprağı

- 1 baş sarmısak

- Aroması için tane baharatlar (karabiber, kişniş, karanfil)

 

Suyu İçin Malzemeler

?1 litre içme suyu 

1 çay bardağı kaliteli elma sirkesi ( ml)

4 yemek kaşığı turşuluk tuz

 

Kapari Turşusu Yapılışı:

Kaparileri iyice yıkayın,

Yıkanan kaparileri üzerini örtecek kadar soğuk su ile doldurun. Kaparinin acı kokusunu suyu değiştirirken fark edeceksiniz. Günde iki defa suyunu değiştirerek acı koku gidene kadar değiştirmeyi sürdürüyoruz. Böylelikle kaparinin acısını almış olacaksınız. Kaparileri tekrar yıkayıp fazla suyu alın.

Kavanoza doldurup, 1/3 ü su olmak üzere sirke ve su karışımı hazırlanır üzerine uygun miktarda salamura tuzu ilave edilip eritilir ve kaparilerin üzerini örtecek kadar doldurulur. Kavanozun ağzı sıkıca kapatılır ve serin bir yerde rengi değişip tadını alana kadar bekletilir. Böylelikle kapari turşusu yenmek için hazır.

Püf Noktası:

Turşuyu kurarken mutlaka içme suyu kullanın. İçmeyeceğiniz su ile asla turşu kurmayın.

Kavanozun temizliğine özen gösterim.

Kapari meyvelerinin tam olgunlaşmamış olmasına dikkat edin.

Kaparileri kavanoza yerleştirirken çok iyi yerleştirin asla suyun üzerinde kapari kalmasın.

Kapari Turşusuna defne yaprağı koyarsanız uzun süre dayanır ve rayiha verir.

Kurduğunuz kapari turşusu serin bir yerde saklanmalı ve direk güneş ışığına maruz kalmamalıdır.

Kapari turşusunu güneş görmeyen bir yerde saklamalısınız. Güneş turşunun rengini sarartır. 

 

Kapari Turşusu nasıl kullanılır:

Kapari tomurcuklarından yapılan kapari turşusu, dünyada en çok tercih edilen kapari tüketme yöntemlerinden birisidir. Kapari Turşusu salatalarda, garnitürlerde kullanılabilir.

Pizzaların üzerine konulan malzemelerin arasına karıştırılabilir.

Balık, tavuk, kırmızı et veya hindi; her türlü et yemeğinin yanında pişirilerek servis edilebilir.

Domates sosuna karıştırılabilir.

 

Kapari Turşusu Satın Al

Kapari turşusu satın almak isterseniz aşağıdaki linklere tıklayarak Kapari Turşusu satın alabilirsiniz. İsterseniz kredi kartı ile isterseniz havale / eft isterseniz de kapıda ödeme ile kapari turşusu satın alabilirsiniz. Kapari turşusu satın almak bu kadar kolay.

funduszeue.info

funduszeue.info

 

Kapari Turşusu fiyatı:

Kapari turşusu tamamen el yapımı ve geleneksel yöntemlerle üretilmiştir. Hiç bir katkı maddesi içermez. Bir kavanoz kapari turşusu fiyatı 21,90 TL'dir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası