hız sabitleyici kullanımı / Hız sabitleyici (Cruise Control) nedir? Nasıl çalışır ve nasıl uygulanır?

Hız Sabitleyici Kullanımı

hız sabitleyici kullanımı

Hız sabitleyici (Cruise Control) nedir? Nasıl çalışır ve nasıl uygulanır?

Hız sabitleyici sistem; aracın yolculuk anında aracın hızını sabitlemek üzere uygulanmış bir sistemdir. Aracın otobanda giderken aynı hızla gidiyor olması, rampalarda ve yokuşlarda hız da değişim olmuyorsa o araçta hız sabitleyici var demektir. Uzun yolculuklarda sürekli olarak aynı şekilde direksiyon sallamak, freni kullanmak, gaz vermek gibi birçok araç kullanımı için gerekli hareketler belli süre sonra yormaya başlar. Bu nedenle hız sabitleme sisteminin olması rahatlık yaşamak için oldukça önem taşımaktadır.

Cruise Control yani hız sabitleme sistemi sayesinde aracın yolda aynı hızla müdahale etmeden gitmesini sağlar ve büyük bir kolaylık taşır. Bu sistem genelde pek çok kişi tarafından tercih edilmese de rahatlığına alışanın vazgeçemeyeceği bir durum olacaktır.

yıllarında öncelikle lüks olan araçlar için kullanılan bu sistem; otomatik ve düz vites her türlü araç için uygulanabilmektedir. Artık birçok araç üzerinde Cruise Control yani hız sabitleme sistemi rahatlıkla uygulanabilir bir hal almıştır.

Hız Sabitleme(Cruise Control) Nasıl Uygulanır?

Direksiyona veya çevresinde bir yere yerleştirilmiş olan herhangi bir düğme ya da kol; hız sabitleme sisteminin devreye girmesi ile bilgisayarda bulunan programa ulaşarak mesaj gönderir. Bu bilgisayar sisteminde sensörler bulunur. Fren, debriyaj, gaz ve direksiyon işlevini yerine getiren algılayıcılara sahip olan sensörler; sürücünün isteği doğrultusunda çalışmaya başlarlar. Sürücünün hızı belli bir kilometre hızda sabitleme isteği varsa ona göre o ayara getirerek sabitlemeyi sağlamaktadır. Bunu yaparken yakıt valfı ile motor kısmına ulaşarak yakıtın da sabitlenmesini sağlar. Sonrasında sabitlemeden çıkılması istenmesi durumunda; debriyaj, gaz ve fren kullanılması devre dışı bırakmaya etken olacaktır. Bu sistemin bazı araçlarda gaz pedalına basarak devre dışı kalması sağlanamaz. Bunun için direksiyon üzerinde ya da çevresinde var olan düğme ya da kol sayesinde hız sabitlemeyi devre dışı bırakmayı gerektirecek düzenek vardır. Ona göre hareket edilerek sistem uygulanmaktadır.

Sistem için gerekli olan açma kapama ve yenileme tuşları direksiyon üzerinde bulunur ve bunları kullanmak gerekli olacaktır. Artı ve eksi tuşları ile de hızın derecesi ayarlanabilir. Hızı artırıp azalma işlemi yaparken ilk hıza dönmek istemeniz halinde Reset tuşuyla bunu sağlayabilirsiniz.

Cruise Control sistemi gibi daha gelişmiş bir şekilde oluşturulan Bosch markasının geliştirdiği Adaptive Cruise Control sistemi ise, aynı çalışma şekline sahiptir ancak tek farkı öndeki araca göre hareket ederek sensörlerin yardımı ile ayar yapabilmesidir. Önde bulunan aracın yavaş giderken arkasına geldiğinizde freni kullanmanıza gerek kalmadan bu sistem devreye girerek hızı sabitler. Öndeki aracın uzaklaşması halinde otomatik olarak önceki hıza geri dönebilmektedir.

Hız sabitleme sistemi birçok açıdan yararlı olan bir uygulamadır; hem aracınızda dinlenme imkanı sağlayacak hem de yakıt tasarrufu sağlayarak sizi memnun edecektir. Özellikle uzun yollarda kullanılması oldukça iyi bir rahatlık vermektedir. Otoban ve anayollarda her şekilde kontrollü olma açısından da önem taşımaktadır.

Cruise kontrol sistemi nedir, ne işe yarar? Hız sabitleme nasıl &#;alışır?

Cruise control ya da diğer ismi ile hız sabitleyici, günümüzdeki modern arabaların en önemli özellikleri arasında yer alıyor. Hız sabitleyici sayesinde arabanızın hızını belli bir seviyede sabit tutmamız ise, otomatik olarak gerçekleştirilebiliyor.

CRUİSE KONTROL SİSTEMİ NEDİR?

Cruise Control yani diğer adı ile hız sabitleme sistemi, aracın yolda aynı hızla müdahale etmeden gitmesine yardımcı olur. Aynı zamanda büyük bir kolaylık da taşır. Bu sistem genellikle pek çok kişi tarafından tercih edilmese bile rahatlığına alışan kişilerin vazgeçemeyeceği bir durum oluyor.

CRUİSE KONTROL SİSTEMİ NE İŞE YARAR?

Hız sabitleyici aktive edildiği zaman seçtiğiniz hız seviyesine kadar arabanız otomatik bir şekilde gaz verir. Bu seviyeye ulaşıldığı zaman da, hızın korunması için gerekli olan gaz miktarı da otomatik bir şekilde verilmeye devam eder. Bu şekilde pedalları hiç kullanmadan sabit bir hızla yola rahatlıkla devam edebilirsiniz. Adaptif hız sabitleyicilerde de, otomatik bir şekilde fren de uygulanır. Önünüzdeki araba yavaşladığında ise, fren yaparak kendi güvenliğiniz sağlanır.

HIZ SABİTLEME NASIL ÇALIŞIR?

Cruise Control, sürüş deneyimini çok farklı bir boyuta taşıyan yani Hız Sabitleme Sistemi doğru kullanım ile performansından maksimum ölçüde yararlanmaya yardımcı olur. Araç hızının kumanda edilmesine yardımcı olan bu sistem, sürücü tarafından seyir halindeyken seçilen hızı kaydeder. Aynı zamanda da yeni bir programlamaya kadar da korur. Bunun için de tek yapmanız gereken şey, aracınız saatte 40 km’den fazla bir hızda ilerlerken, istediğiniz hız seviyesine geldiği zaman Cruise Control sistemini devreye sokmaktır.

Sistemi çalıştırmaya başladığınız zaman, aracınızın motor kısmında yer alan bilgisayara bir sinyal gider. Fren, direksiyon, debriyaj ve gaz sistemlerini de algılayan sensörler, bu sayede belirlediğiniz hıza uyumlanır. Buna göre de, çalışmaya başlar. Sistem aktif bir hale geldikten ve sizin aracınız 40 km/s hızın üzerine çıktıktan sonra ise, hız sabitleme sistemi yakıt valfine doğrudan müdahale eder. Bunun sonucunda ise, tercih ettiğiniz hızı sabitler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası