lazer göz ameliyatı sonrası kullanılan damlalar / Excimer Lazer Uygulaması Sonrası İyileşme Süreci

Lazer Göz Ameliyatı Sonrası Kullanılan Damlalar

lazer göz ameliyatı sonrası kullanılan damlalar

LASİK GÖZ AMELİYATI NEDİR, SONRASI VE İYİLEŞME SÜRECİ

LASIK göz ameliyatı nedir?

LASIK göz ameliyatı, görme problemlerini düzeltmek için en iyi bilinen ve en sık uygulanan lazer refraktif cerrahidir. Lazer destekli in situ keratomileusis (LASIK), gözlük veya kontakt lenslere alternatif olabilir.

LASIK ameliyatı sırasında, görmeyi iyileştirmek için gözünüzün önündeki kubbe şeklindeki şeffaf dokunun (kornea) şeklini hassas bir şekilde değiştirmek için özel bir kesme lazeri kullanılır.

Normal görüşe sahip gözlerde, kornea ışığı tam olarak gözün arkasındaki retinaya doğru kırar. Ancak uzağı görememe (miyopi), uzağı görememe (hipermetrop) veya astigmatizmde ışık yanlış bükülür ve bu da bulanık görmeye neden olur.

Gözlük veya kontakt lensler görmeyi düzeltebilir, ancak korneanın ameliyatla yeniden şekillendirilmesi de gerekli kırılmayı sağlayacaktır.

LASİK Ameliyatı Neden Yapılır?

LASIK ameliyatı, aşağıdaki görme sorunlarının düzeltilmesi için iyi bir seçenek olabilir:

  • Yakın görüşlülük (miyopi). Göz küreniz normalden biraz daha uzun olduğunda veya kornea çok keskin bir şekilde kıvrıldığında, ışık ışınları retinanın önüne odaklanır ve uzak görüşü bulanıklaştırır. Yakın olan nesneleri oldukça net bir şekilde görebilirsiniz, ancak uzaktaki nesneleri göremeyebilirsiniz.
  • Uzak görüşlülük (hipermetrop). Ortalamadan daha kısa bir göz küresine veya çok düz bir korneaya sahipseniz, ışık retinanın üzerine değil arkasına odaklanır. Bu, yakın görüşü ve bazen de uzak görüşü bulanıklaştırır.
  • Astigmatizma. Kornea düzensiz bir şekilde kıvrıldığında veya düzleştiğinde, sonuç yakın ve uzak görüşün odağını bozan astigmatizmadır.

LASIK ameliyatı olmayı düşünüyorsanız, muhtemelen zaten gözlük veya kontakt lens kullanıyorsunuzdur. Göz doktorunuz LASIK ameliyatı veya benzeri bir refraktif cerrahinin sizin için işe yarayacak bir seçenek olup olmadığı konusunda sizinle konuşacaktır.

Lasik Ameliyatının Olası Riskleri

Görme kaybına neden olan komplikasyonlar çok nadirdir. Ancak LASIK göz ameliyatının bazı yan etkileri, özellikle kuru gözler ve görüntüde parlama gibi geçici görme sorunları oldukça yaygındır.

Bunlar genellikle birkaç hafta veya ay sonra düzelir ve çok az insan bunları uzun vadeli bir sorun olarak tecrübe eder.

LASIK ameliyatının olası riskleri şunları içerir:

  • Göz kuruluğu. LASIK ameliyatı gözyaşı üretiminde geçici bir azalmaya neden olur. Ameliyatınızdan sonraki ilk altı ay boyunca gözleriniz iyileşirken alışılmadık derecede kuru hissedebilirsiniz. Kuru gözler görüş kalitenizi düşürebilir. Göz doktorunuz kuru gözler için göz damlası önerebilir. 
  • Parlama, haleler ve çift görme. Genellikle birkaç günden birkaç haftaya kadar süren ameliyattan sonra geceleri görmede zorluk çekebilirsiniz. Artan ışık hassasiyeti, parlama, parlak ışıkların etrafında haleler veya çift görme fark edebilirsiniz. Standart test koşulları altında iyi bir görsel sonuç ölçülse bile, loş ışıkta (örneğin alacakaranlıkta veya sisli havalarda) görüşünüz ameliyattan sonra ameliyat öncesine göre daha fazla azalabilir.
  • Astigmatizma. Astigmatizma düzensiz doku çıkarılmasından kaynaklanabilir. Ek ameliyat, gözlük veya kontakt lens gerektirebilir.
  • Flep sorunları. Ameliyat sırasında gözünüzün önünden flebi geri katlamak veya çıkarmak enfeksiyon ve aşırı gözyaşı gibi komplikasyonlara neden olabilir. En dıştaki kornea dokusu tabakası iyileşme sürecinde flebin altında anormal şekilde büyüyebilir.
  • Görme kaybı veya değişiklikleri. Nadiren cerrahi komplikasyonlar görme kaybına neden olabilir. 

Lasik Ameliyatı Risklerini Artıran Koşullar

Bazı sağlık koşulları, LASIK ameliyatı ile ilişkili riskleri artırabilir veya sonucu daha az tahmin edilebilir hale getirebilir.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli koşullarınız varsa doktorlar sizin için lazer refraktif cerrahi önermeyebilir:

  • Romatoid artrit gibi otoimmün bozukluklar
  • Bağışıklık baskılayıcı ilaçlar veya HIV'in neden olduğu zayıflamış bir bağışıklık sistemi
  • Aşırı kuru gözler
  • İlaçlar, hormonal değişiklikler, hamilelik, emzirme veya yaş nedeniyle görmede son değişiklikler
  • Kornea iltihabı, göz kapağı bozuklukları, göz yaralanmaları veya üveit, herpes simplex, glokom veya katarakt gibi göz hastalıkları

Aşağıdaki durumlarda LASIK ameliyatı genellikle önerilmez:

  • Korneanın incelmesine ve şişmesine neden olan bir göz hastalığınız varsa veya aile geçmişinizde varsa
  • Oldukça iyi bir görme yeteneğiniz varsa
  • Şiddetli miyop varsa
  • Kornea çok ince ise
  • Görüşün daha az net olmasına neden olan yaşa bağlı göz değişikliklerine sahip olmak
  • Yüze darbelerle ilişkili olabilecek temas sporlarına katılım

LASIK ameliyatı olmayı düşünüyorsanız, sorularınız ve endişeleriniz hakkında doktorunuzla konuşun. Doktorunuz prosedür veya diğer benzer prosedürler için iyi bir aday olup olmadığınızı tartışacaktır.

Lasik Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Lasik Ameliyatı Öncesi

LASIK'ten elde edilen uzun vadeli sonuçlar, prosedür için iyi aday olduklarından emin olmak için ameliyattan önce dikkatlice değerlendirilen kişilerde en iyi olma eğilimindedir.

Korneanızın şeklini değiştirebilen kontakt lens kullanıyorsanız, değerlendirme ve ameliyattan en az birkaç hafta önce lensleri kullanmayı tamamen bırakmanız ve sadece gözlüklerinizi takmanız gerekir. Doktorunuz, taktığınız kontakların türüne ve ne kadar süredir kontakt lens kullanıcısı olduğunuza bağlı olarak özel yönergeler sağlayacaktır.

Değerlendirme sırasında göz doktorunuz tıbbi ve cerrahi geçmişinizi soracak ve görüşünüzü değerlendirmek ve işlemi güvenli bir şekilde yapıp yapamayacağını değerlendirmek için size kapsamlı bir göz muayenesi yapacaktır.

Doktorunuz aşağıdaki belirtileri arayacaktır:

  • Göz enfeksiyonu
  • Enflamasyon
  • Kuru gözler
  • Büyük göz bebekleri
  • Yüksek göz basıncı

Göz doktorunuz korneanızı da ölçerek şekli, konturu, kalınlığı ve herhangi bir düzensizliği not eder. Göz doktorunuz, korneanızın hangi bölgelerinin yeniden şekillendirilmesi gerektiğini değerlendirecek ve korneanızdan çıkarılması gereken doku miktarını kesin olarak belirleyecektir.

Doktorlar, LASIK ameliyatından önce gözünüzü ayrıntılı olarak değerlendirmek için genellikle wavefront kılavuzlu teknolojiyi kullanır. Bu testte, bir tarayıcı, gözünüzün topografik haritasına benzer, oldukça ayrıntılı bir grafik oluşturur. Ölçümler ne kadar ayrıntılı olursa, göz doktorunuz kornea dokusunu çıkarmada o kadar doğru hareket eder. 

Ameliyattan önce doktorunuz LASIK ameliyatının risklerini ve faydalarını, ameliyattan önce ve sonra neler beklemeniz gerektiğini ve tüm sorularınızı tartışacaktır.

Lasik Ameliyatı Sırasında

LASIK ameliyatı genellikle 30 dakika veya daha kısa sürede tamamlanır. İşlem sırasında, yatar bir sandalyede sırt üstü yatarsınız. Rahatlamanıza yardımcı olması için size ilaç verilebilir.

Uyuşturucu damlalar gözünüze yerleştirildikten sonra doktorunuz göz kapaklarınızı açık tutmak için bir alet kullanır.

Kornea flebi kesilmeden hemen önce gözünüze yerleştirilen bir emme halkası, basınç hissine neden olabilir ve görüşünüzde biraz azalma olabilir.

Göz cerrahınız, gözünüzün önünden küçük bir menteşeli kanadı kesmek için küçük bir bıçak veya kesme lazeri kullanır. Flebin geri katlanması, doktorunuzun korneanızın yeniden şekillendirilecek kısmına erişmesini sağlar.

Göz cerrahınız programlanmış bir lazer kullanarak korneanızın bölümlerini yeniden şekillendirir. Lazer ışınının her darbesiyle küçük bir miktar kornea dokusu çıkarılır. Korneayı yeniden şekillendirdikten sonra cerrah flebi tekrar yerine koyar. Flep genellikle dikişsiz iyileşir.

Ameliyat sırasında bir ışık noktasına odaklanmanız istenecektir. Bu ışığa bakmak, lazer korneanızı yeniden şekillendirirken gözünüzü sabit tutmanıza yardımcı olur. Lazer kornea dokunuzu çıkardığında belirgin bir koku algılayabilirsiniz. Bazı insanlar, yanan saç kokusuna benzer bir koku tanımlamaktadır.

Her iki gözde de LASIK ameliyatına ihtiyacınız varsa, doktorlar genellikle iki işlemi aynı gün içinde yapacaklardır.

Lasik Ameliyatı Sonrası

Ameliyattan hemen sonra gözünüz kaşınabilir, rahatsız hissedebilir, yanabilir ve sulanabilir. Muhtemelen bulanık göreceksiniz. Genelde çok az ağrı hissedersiniz ve genellikle görüşünüz çabucak iyileşir.

İşlemden sonra sizi birkaç saat rahat ettirmek için ağrı kesici ilaç veya göz damlası verilebilir. Göz doktorunuz ayrıca geceleri gözünüz iyileşene kadar gözünüze bir koruyucu takmanızı isteyebilir.

Ameliyattan sonra görebileceksiniz, ancak görüşünüz hemen net olmayacak. Ameliyatınızdan sonra gözünüz iyileşmesi ve görüşünüzün stabilize olması yaklaşık iki ila üç ay sürer. 

Ameliyattan bir ila iki gün sonra göz doktorunuzla bir takip randevunuz olacak. Doktorunuz gözünüzün nasıl iyileştiğini inceleyecek ve herhangi bir komplikasyon olup olmadığını kontrol edecektir. Ameliyattan sonraki ilk altı ay boyunca doktorunuzun önerdiği şekilde diğer takip randevularını planlayın.

Göz çevrenizdeki kozmetik ürünleri tekrar kullanmaya başlamanız birkaç haftayı bulabilir. Ayrıca yorucu temas sporlarına, yüzmeye veya jakuzileri kullanmaya devam etmeden önce birkaç hafta beklemeniz gerekebilir.

Normal aktivitelerinize ne kadar sürede devam edebileceğiniz konusunda doktorunuzun tavsiyelerine uyun.

Lasik Ameliyatının Sonuçları

LASIK gözlük veya kontakt lens kullanma sıkıntısı olmadan daha iyi görüş sunar. Genel olarak, refraktif cerrahiden sonra daha iyi bir görüş elde edersiniz.

LASIK refraktif cerrahi geçiren 10 kişiden 8'i aktivitelerinin çoğu için artık gözlük veya kontakt lens kullanmamaktadır.

Ameliyatın sonuçları, gözünüzdeki özel ışık kırma problemine ve diğer faktörlere bağlıdır. Düşük dereceli miyop olan kişiler, refraktif cerrahiden en fazla yarar görme eğilimindedir. Astigmatizma ile birlikte yüksek derecede miyop veya ileri hipermetrop olan kişiler daha az öngörülebilir sonuçlara sahiptir.

Lasik Göz Ameliyatı Nedir, Sonrası ve İyileşme Süreci Hakkında Bizimle İletişime Geçin

G&#;z lazer tedavileri

Haberin Devamı

Excimer lazer ise nm dalga boyunda ışın üreten bir cihazdır. Excimer lazer ile flep altındaki korneaya yeni bir şekil verilir. Yeniden şekillenen korneanın, göze gelen ışınları kırma gücü değişir. Bu sayede gözlük veya kontakt lens kullanma ihtiyacı ortadan kalkar.

Göz lazer tedavileri

Kimler femtoLASIK olabilir?

  • 18 yaşını doldurmuş olanlar
  • Son 1 yıl içinde göz numaraları ilerlememiş olanlar
  • Miyoplarda , hipermetrop ve astigmatlarda numaraya dek göz bozukluğu olanlar
  • Kornea haritası (tomografi) normal olanlar
  • Korneası yeterli kalınlıkta olanlar

Kimler femtoLASIK olamaz?

  • Gebe/emziren kadınlar
  • Şeker hastalığı kontrol altında olmayanlar
  • Romatizma (kollajen doku) hastalıkları olanlar
  • AIDS hastaları
  • Keratokonus (normalden ince ve sivri kornea) hastaları
  • Ciddi göz kuruluğu olanlar
  • Kataraktı olanlar

iLASIK (kişiye özel tedavi) ne avantaj sağlar?

Her göz ve her kornea (lazer tedavisinin uygulandığı şeffaf tabaka) farklı yapıya sahip Gözlerimiz de parmak izimiz gibi eşsiz ve her birimizin göz haritası farklı…

iLASIK, kişiye özel bir femtoLASIK yöntemi…

iLASIK tedavisi, gözümüzün 3 boyutlu haritasını çıkarıyor ve miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi göz bozukluklarının yanısıra aberrasyon denen kişiye özel göz kusurlarının da düzeltilmesini sağlıyor. iLASIK sisteminin sağladığı ölçüm, gözlük ve kontakt lensler için kullanılan ölçümlerden 25 kez daha hassas

Özellikle astigmatı yüksek olan ve aberrasyonları fazla olan gözlerde iLASIK tedavisi tercih ediliyor.

Gözün lazere uygun olup olmadığı nasıl anlaşılıyor?

Lazer tedavisi iki göz için toplam sadece 15 dakika sürse de, öncesinde yapılan göz muayenesi ve tetkikleri saat sürüyor. Lazer öncesi yapılan ölçümler şunlar:

Haberin Devamı
  • Bilgisayarlı göz numarası ölçümü
  • Gözlüklü ve gözlüksüz görme seviyesinin tespiti
  • Göz numaralarının tespiti
  • Biyomikroskopi: Gözün mikroskopla muayenesi
  • Kornea tomografisi (kornea haritası incelemesi)
  • Kontrast duyarlılığın ölçülmesi
  • Pakimetri: Kornea kalınlığı ölçümü
  • Tonometri: Göz içi basıncının ölçülmesi
  • Pupillometri: Göz bebeği genişliğinin ölçülmesi
  • Damlalı fundus muayenesi: Göz bebeğini genişleterek, gözün retina (sinir) tabakasının incelenmesi

Muayene ve tetkiklerin titizlikle değerlendirilmesi ve uygun olmayan gözlerin saptanması büyük önem taşıyor. Kornea kalınlığı yeterli olmayan veya kornea şekli düzgün olmayanlara lazer yapılmaması gerekiyor.

FemtoLASIK olacak kişinin işlem öncesi yapması gerekenler var mı?

Eğer kontakt lens kullanıyorsanız, yumuşak lenslerinizi 5 gün, sert lenslerinizi 15 gün önceden çıkarmanız gerekiyor.

FemtoLASIK sonrası iyileşme süreci nasıldır?

İşlemden sonra gözler bandajlanmıyor. Sadece koruyucu gözlük takılıyor. İşlemden sonra son bir göz kontrolü yapılıyor ve hastaneden ayrılıyorsunuz.

iLASIK sonrası 3 - 4 saat boyunca gözlerde yanma, batma, yaşarma, ışık hassasiyeti ve gözleri kapalı tutma ihtiyacı oluyor. Üç-dört saat sonra görme netleşmeye başlıyor. Ertesi gün araba kullanabiliyor; makyaj, banyo ve spor yapabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Gözler kesin sıfırlanır mı?

iLASIK olan herkesin göz numaraları sıfırlanmayabiliyor. iLASIK olan her kişiden 95'i gözlüksüz tam görebilirken, 5'inin ince bir gözlük takması gerekebiliyor. Bu oran; göz bozukluğunun tipine, numaralara ve gözün yapısına göre değişebiliyor.

FemtoLASIK’in doğurabileceği komplikasyonlar var mı?

  • Gözde numara kalması (az veya fazla düzeltme)
  • Göz akına kan oturması: iLASIK sırasında kullanılan vakum halkasına bağlı olarak gelişebilir. Bir kaç hafta süren, estetik bir problemdir. Kendiliğinden geçer, hiç iz bırakmaz ve görmeyi etkilemez.
  • Difüz lameller keratit (DLK) veya Sahara’nın kumları (“Sands of Sahara”, SOS): DLK, korneada bulanıklık ile kendini belli eder. Derecesine göre kişi bu durumu hiç fark etmeyebilir veya sisli görebilir. Tedavisi lazerden sonra kullanılan kortizonlu damlaların daha güçlüleri ile değiştirilmesi veya gözün serumla yıkanmasıdır.
  • LASIK sonrası ektazi: Korneanın fazla incelmesine bağlı olarak gelişen bir kornea şekil bozukluğudur. Ektazi, kornea haritası ve kalınlığı uygun olmayan bir göze lazer uygulandıysa gelişir. Ancak çok nadir olmakla birlikte yeterli kalınlık ve yapıdaki bir korneaya lazer uygulanması sonrasında da gelişebilmektedir. Tedavisinde gözlükler ve kontakt lensler kullanılır. Kornea içi halka tedavisi veya kornea nakli de gerekebilir. Çok nadir bir komplikasyondur ama femtoLASIK kararı vermeden önce bilinmesi gereken bir durumdur.

Göz numaraları tekrarlar mı? Ömür boyu sabit kalır mı?

Bilgisayara/cep telefonuna çok fazla bakanlarda yıl gibi bir süreçte veya civarı yeni derece oluşumu izlenebilir. Ama eski yüksek numaralar geri gelmez.

İlerde gerekirse tekrar lazer olunabilir mi?

Lazer tedavisinden sonra gözde derece kalması durumunda, eğer kornea yeterli kalınlıktaysa; en erken 6 ay sonra tekrar LASIK işlemi uygulanabilir.

Haberin Devamı

Geçmişte lazer olmak, ilerde gerekirse katarakt ameliyatı olmaya engel mi?

Hayır. Lazer olanların katarakt ameliyatında hiçbir olumsuzluk yaşanmaz. Sadece göz içine konan lens numarası farklı ayarlanır.

Kontakt lens kullanmak lazere engel mi?

Hayır. Eğer kontakt lens kullanıyorsanız, yumuşak lenslerinizi 5 gün, sert lenslerinizi 15 gün önceden çıkarmanız gerekiyor.

Lazer sonrası göz kuruluğu olur mu?

Lazer tedavisinden sonra, özellikle ilk ay boyunca göz kuruluğu izlenebilir. İlk aydan sonra göz kuruluğu şikayeti azalır ve aylar içerisinde lazer öncesi göz yaşı seviyesi geri kazanılır. Kuruluk olan dönemde suni gözyaşı damlaları kullanılır.

Lazer göz tembelliğini geçirir mi?

Haberin Devamı

FemtoLASIK tedavisi göz tembelliğini tedavi etmez, sadece gözlük ihtiyacını ortadan kaldırır.

Lazer sonrası gece ışık dağılmaları olur mu?

Lazer sonrası ilk aylarda ışık dağılmaları izlenebilir. İlk aylardan sonra, eğer gözde derece kalmamışsa ve lazer tedavisi kişinin göz bebeği büyüklüğüne uygun şekilde yapılmışsa, ışık dağılmaları geçer.

#Lazer Tedavisi#G&#;z Kuruluğu#Lazer Sonrası

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Lazerle Göz Ameliyatı Sonrası Bilinmesi Gerekenler

İşlem sonrasında belli bir süre göz kuruluğu problemi yaşanabilir. Suni gözyaşı damlaları sayesinde durum kontrol altına alınır ve bir süre sonra damla kullanımı bırakılır. Bu süreyi size doktorunuz söyleyecektir.

Lazerle Göz Ameliyatı Sonrası Batma ve Sulanma

Lazerle göz ameliyatı geniş bir konudur. Hastanın rahatsızlığına, yapılan muayene ve testlere uygulanacak lazer tedavisi türü belirlenir. Intralase-LASIK ve LASIK gibi korneada kapakçık (flep) oluşturularak yapılan ameliyatların sonrasında 6 saat kadar ağrı, batma, sulanma gibi şikayetler olabilmektedir. LASEK, PRK gibi göz yüzeyinin soyulması tekniğiyle yapılan işlemlerden sonra ise gün ağrı çekilebilir. Bu ağrının az hissedilmesi için işlem sonrasında hastaya koruyucu kontakt lens verilebilir.
 

Lazerle Göz Ameliyatı Sonrası Baş Ağrısı

İşlem sonrası baş ağrısı hissedilmesi durumunda kan sulandırıcı özelliği olmayan bir ağrı kesici yine doktorunuza danışılarak alınabilir. İşlem görmüş gözü güneşten ve ışıktan korumak da yine baş ağrısını önlemeye yardımcı olacaktır.
 

Lazerle Göz Ameliyatı Sonrası İlk Gün

İlk gün; bulanık görme ve gözlerde 3- 4 saat batma, yanma ve sulanma gibi şikâyetlerin olması normaldir. Doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçların operasyon sonrası aksatılmadan, tarif edildiği şekilde kullanılması gerekmektedir. İşlem sonrası baş ağrısı hissedilmesi durumunda kan sulandırıcı özelliği olmayan bir ağrı kesici yine doktorunuza danışılarak alınabilir. Ameliyat olunduğu gün araba kullanmak ve işe gitmek sakıncalı olacağından önerilmez.
Tozlu ortamda bulunmaktan kaçınılmalı, işlem gören göz ilk 24 saat süresince ovalanmamalı, kaşınmamalı, ellenmemeli ve suyla temastan kaçınılmalıdır. Operasyonun ertesi günü gündelik yaşantınıza dönebilirsiniz. Operasyondan sonra doktorunuzun önereceği suni gözyaşı damlası 3 ila 6 ay arası kullanılmalıdır.
 

Lazerle Göz Ameliyatı Sonrası Kontroller

Lazerle yapılan göz ameliyatın türüne göre, kontrol süreleri değişkenlik gösterebilmektedir. Ertesi gün, bir hafta sonra, 1 ay ve 3 ay sonra şeklinde programlandıktan sonra yılda bir kere rutine indirgenebilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası