bebeklere pasaport nasıl çıkartılır / Çocuk Pasaportu Nasıl Çıkarılır? | Pasaport Başvuru

Bebeklere Pasaport Nasıl Çıkartılır

bebeklere pasaport nasıl çıkartılır

Ailenizin yeni bireyi ile ilk yurt dışı seyahatinize çıkma vakti geldiğinde aklınıza birçok soru takılır. Bir taraftan bu ilk yolculuğun heyecanı, nasıl olacağı, nelerle karşılaşacağınız ve nelere gereksinim duyabileceğiniz merak konusu olurken diğer taraftan belki de asıl önemli olan konuyu çözüme kavuşturmanız gerekir. Miniğiniz için pasaport gerekli mi? Gerekliyse bebeklere pasaport nasıl çıkartılır?

Birçok ebeveyn için gözde büyütülen bir sorun haline gelmiş olan pasaport işlemlerinin çocuklar için de aynı şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini detayları ile inceleyelim.

Bebekler için Pasaport Çıkartmak Şart mı?

Pasaport yurt dışı seyahatleri için zorunlu bir belgedir. Kimlik yerine geçen bu belge, kişiye özeldir ülkeler arası yolculuk yapmak isteyen her birey için olması mecburidir. Çocuklar ve bebekler, eski sisteme göre ebeveynlerinin pasaport defterine kayıt olmaktaydılar, ancak günümüzde ister çocuk olsun ister küçük bir bebek, nüfus cüzdanının yeterli olmadığı bir ülkeye seyahat edecek her bireyin pasaportunun olması zorunludur. Kısacası bebekler için de aynı yetişkinler gibi pasaport çıkartmak şarttır.

Bebek – Çocuk Pasaportu Nedir?

Pasaport, yurt dışı seyahatlerinizde kimlik yerine geçen, sadece kimliğin yeterli olmadığı ülkelerin gümrük geçişlerinde pasaport memuru tarafından kontrol edilmesi zorunlu olan belgedir. Bebek pasaportu da aynı yetişkinler için hazırlanan pasaportlar ile aynı görevi görür. Bebeğiniz 1 günlük bile olsa onu yurt dışına çıkarabilmek için bir bebek pasaportunun olması gerekir.

Bebek Pasaportu için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Bebek pasaportu için müracaatta bulunmadan önce hangi evrakları hazırlamanız gerektiğini öğrenmeniz gerekir. İstenen belgeleri önceden hazır ederseniz başvuru sırasında zaman kaybı yaşamadan işlemlerinizi halledebilirsiniz.

Bebek pasaportu için gerekli evraklar;

  • Bebeğin 2 adet biyometrik fotoğrafı
  • Annenin kimliği, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi
  • Babanın kimliği, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi
  • Bebeğin kimliği, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi
  • Harç ve pasaport defterinin ücretlerinin ödendiğini kanıtlayan banka dekontu
  • Ebeveynlerden biri gelemiyorsa noter onaylı muvafakat belgesi

Evraklarınızı hazırlarken yavrunuzun biyometrik fotoğrafı konusunda hassas davranmalı, fotoğrafın geçerli sayılabilmesi için gerekli şartları sağladığından emin olmalısınız.

Bebeğin Biyometrik Fotoğrafında Nelere Dikkat Edilmeli?

Pasaport işlemlerinde kullanılacak olan fotoğraf, normal vesikalık fotoğraflardan daha farklıdır. Pasaport memurunun gümrük kontrolleri sırasında kimlik tespitini rahat yapabilmesi açısından fotoğrafta istenen tüm özelliklerin bulunması gerekir.

Bebek pasaportları için kullanılacak fotoğraflar da biyometrik olmalıdır. Yani yetişkinlerde geçerli olan kurallar, bebek ve çocuklar için de geçerlidir.

Fotoğraf;

  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalı
  • Fotoğrafın arka fonu beyaz olmalı
  • Bebeğin başı düz olmalı, sağa veya sola kaymamalı
  • Bebeğin başı tüm yüzü ve kulakları karşıdan net bir şekilde görülebilecek biçimde durmalıdır.

Miniğinizin biyometrik fotoğrafını ister bir fotoğrafçıda çektirebilir ister evde kendiniz gerekli şartlara uygun olacak şekilde çekebilirsiniz.

Bebeklere Pasaport Çıkartırken Yapılması Gerekenler

İstenen tüm evrakları hazırladıktan sonra adım adım yapmanız gerekenler şunlardır;

  1. Randevu Almak

Öncelikli olarak başvuru merkezinde bebeğinizle sıra beklememek için internet üzerinden bir randevu oluşturun. Bebeğinizin adını ve TC kimlik numarasını kullanarak Nüfus Müdürlüğü’nün web sitesi üzerinden istediğiniz müsait bir tarihe randevu alabilirsiniz.

  1. Bankaya Ödeme Yapmak

Yavrunuz için kaç yıllık bir belgeye ihtiyacınız varsa 2020 pasaport harçları tablosundan kontrol ederek ilgili bankaya gerekli ücreti yatırmanız gerekir. Mevcut bankaların birçoğunda pasaport harç ödemeleri yapılabilmektedir.

  1. Evrakları Kontrol Etmek

Ödeme yaptıktan sonra banka dekontunuzu da hazırladığınız evrakların içerisine ekleyerek belgelerinizi tamamlayın.

  1. Başvuru Merkezine Gitmek

Randevunuzu alıp, bankaya ödemeyi tamamlayıp evrakları toparladıktan sonra randevu tarihinizi bekleyeceksiniz. Randevu gününüz geldiğinde İl veya İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne gitmelisiniz.

Başvuru yerine bebek, anne ve baba birlikte gitmek zorundadır. Bu zorunluluk işlemler sırasında tarafların birbirlerinden haberdar olduğunu kanıtlamak amacıyla yapılır, yani anne veya babanın diğer ebeveynin bilgisi olmadan bebeği yurt dışına çıkarmasını önlemek amaçlıdır.

Boşanmış olan ebeveynlerde ise durum biraz daha farklıdır. Bebeğin velayeti hangi ebeveynde ise başvuru yerinde sadece o kişinin bulunması yeterlidir. Fakat başvuruda mutlaka bebek de olmalıdır.

  1. Gerekiyorsa Muvafakatname Hazırlatmak

Ebeveynlerden biri başvuru merkezine gelebilmek için uygun değilse, bu durumda hazırlanan belgelerin arasına bir de muvafakat belgesi eklenmesi gerekir. Noter onaylı hazırlanacak olan bu belgeye göre randevuya gelemeyen ebeveynin izninin olduğu kanıtlanmış olur.

  1. Pasaportun Hazırlanmasını Beklemek

Başvuru işlemleri ortalama yarım saat içerisinde tamamlanır. Ardından pasaportunuzun belirttiğiniz adrese teslimatını bekleyeceğiniz süreç başlar. Pasaport, PTT Kargo aracılığı ile ortalama 5 iş günü içerisinde tarafınıza teslim edilmektedir. Fakat acil seyahat durumunuz söz konusu ise resmi tatiller ve bayram dönemleri başvuru tarihini belirlerken göz önüne alınmalı ve teslimat sürecinin uzayabileceği de unutulmamalıdır.

Bebek Pasaport Ücretleri Nedir?

Minik yavrunuza pasaport çıkartmak için yapılması gerekli işlemleri öğrendikten sonra bilmeniz gereken bir diğer konu da bebek pasaport ücretleri olacaktır.

Bebek pasaportu ile yetişkin pasaportunun harçları aynıdır. Pasaport ücretlendirmesinde bebek, çocuk, yetişkin gibi bir ayrım yoktur. Sadece belgenin süresine göre fiyatlandırma fark etmektedir.

2020 güncel pasaport ücretleri şu şekildedir;

Süre      Harç                     Defter                 Toplam

  • 6 Ay 208,30 TL           160,00 TL            368,30 TL
  • 1 Yıl 304,40 TL           160,00 TL            464,40 TL
  • 2 Yıl 497,00 TL           160,00 TL            657,00 TL
  • 3 Yıl 705,90 TL           160,00 TL            865,90 TL
  • 4-10 Yıl 994,80 TL     160,00 TL           1154,80 TL

Bu tabloya göre bebeğinize ne kadar sürelik pasaport çıkartmak istiyorsanız ödeyeceğiniz toplam tutar bu şekilde olacaktır. Ancak 18 yaşından daha küçük olan bireyler için maksimum 5 yıl süreli pasaport hazırlanmaktadır.

BEBEK İLE UÇAK YOLCULUĞU YAPARKEN BİLMENİZ GEREKEN 5 ALTIN KURAL! Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

BEBEK İLE UÇAK YOLCULUĞU YAPARKEN BİLMENİZ GEREKEN 5 ALTIN KURAL! https://www.bebek.com/bebek-ile-ucak-yolculugu-yaparken-bilmeniz-gereken-5-altin-kural/

 

1- TBMM Eski Üyeleri ve Eski Bakanlar,

2- Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak çalışan veya  bu kadro derecesinden çalışmakta     iken EMEKLİ olan devlet memurları.

3- 1.2. ve 3. derece kadro karşılığı çalışan ve bu derecelerde sözleşmeli olarak çalışmakta iken EMEKLİ olan devlet memurları.

4- Kadro karşılığı olmaksızın çalışıp emekli kesenekleri 1,2 ve 3. derece üzerinden kesilerek T.C. Emekli Sandığına yatırılan çalışanlar ile bu durumda çalışırken EMEKLİ olan sözleşmeli devlet memurları

5- Görevleri Süresince İl, İlçe ve 1. Kademe Belde Belediye Başkanları

6-Özelleştirme kapsam ve programına alınan/özelleştirilen T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından;

· Özelleştirilmeden önce hususi pasaport alma hakkını elde etmiş bulunmak,

· Kuruluş sermaye payının en az %51’i devlete ait kamu kuruluşu olmak,

· Sosyal Güvenlik yönünden T.C. Emekli Sandığına bağlı olmak,

· Kamu görevlisi olmak,

· 4603 Sayılı İş Kanununa tabi olmak şartlarının tamamını taşıyan ve bu şartları taşırken EMEKLİ olan veya ÇEKİLEN personel.

7-Özelleştirilen Türk Telekom Müdürlüğü çalışanlarından;

· Özelleşmeden önce hususi damgalı pasaport alma hakkını elde ekmiş bulunmak,

· Kapsam dışı Personel statüsünde çalışması şartlarının tamamını taşıyan veya bu şartları taşırken emeklilik/çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılanlar.

8- Yukarıdaki 1,2,3,4,5,6 ve 7. maddede belirtilen şartları taşıyanların eşlerine, reşit olmayan çocuklarına ve evli bulunmayan, iş sahibi olmayan öğrenimine devam eden kız ve erkek çocuklarına (Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi dâhil öğrenim gördükleri okuldan öğrenci olduğunu belgelemek şartı ile) 25 yaşını dolduruncaya kadar Hususi Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.

9- 18 yaşını doldurmuş olsa dahi evli bulunmayan, iş sahibi olmayan aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği (tam teşekküllü Devlet Hastanesinden alacakları) sağlık kurulu raporu ile belgelenen hak sahibinin çocuklarına yaş sınırı olmaksızın Hususi Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.

10- Hususi Pasaportlar 5 yıllık süreyle verilir. İl, İlçe ve 1. Kademe Belde Belediye Başkanlarına ise görevleri süresince hususi pasaport tanzim edilir.

 

 

 

Hususi Pasaport alabilmek için gerekli belgeler;

 

1- Çalışanlar İçin;Hususi Pasaport Talep Formu. (Düzenlendiği tarihten itibaren 60 (altmış) gün geçerliliği olan)

(Hak sahibi memurun çalıştığı kurumun İl Müdürlüğü veya Bölge Müdürlüğü veya Genel Müdürlüğünce tanzim edilerek daha önce imza sirküsü (İmza örneği) İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne gönderilen yetkili kişi tarafından onaylanmış, hak sahibi ile birlikte pasaport alacak diğer aile fertlerinin kimlik bilgilerinin bulunduğu formdur.)

Emekliler İçin;Emeklilik Yazısı. (Emniyet Müdürlüklerine Daha Önce Verilmiş Olsa Dahi, Müdürlüğümüze yapılacak ilk pasaport başvurusu ve yenileme işlemlerinin her ikisi için de bir defalığına, emekli olunan kurumdan (Örneğin Öğretmenler İl Milli Eğitim Müdürlüğünden, Doktorlar İl Sağlık Müdürlüğünden) emekli olunan tarihteki kadro derecesi ve görev unvanını gösterir yazı istenecek, tereddüt edilmesi halinde belge hak sahibinden yeniden istenecektir.)

İstifa/Çekilme İçin; İstifa/Çekilme Yazısı.(Emniyet Müdürlüklerine Daha Önce Verilmiş Olsa Dahi, ilk pasaport başvurusu ve yenileme işlemlerinin her ikisi için de bir defalığına, istifa/çekilme olunan kurumdan (Örneğin Öğretmenler İl Milli Eğitim Müdürlüğünden, Doktorlar İl Sağlık Müdürlüğünden) kadro derecesi ve görev unvanını gösterir yazı istenecek, tereddüt edilmesi halinde belge hak sahibinden yeniden istenecektir.)

Hak Sahibi Merhum ise;Emniyet Müdürlüklerine Daha Önce Verilmiş Olsa Dahi, ilk pasaport başvurusu ve yenileme işlemlerinin her ikisi için de bir defalığına,   hak sahibi eş adına, hak sahibinin çalıştığı kurumdan (Örneğin Öğretmenler İl Milli Eğitim Müdürlüğünden, Doktorlar İl Sağlık Müdürlüğünden) vefat edilen tarihteki kadro derecesini ve görev unvanını gösterir yazı istenecek, tereddüt edilmesi halinde belge hak sahibinden yeniden istenecektir.

 

NOT: Yukarıda sayılan belgeler hususi pasaport ilk başvuru ve hususi pasaport yenileme işlemlerinin her ikisi için de istenmektedir.

 

 

ÖNEMLİ: Emekli/Müstafi hak sahibinin eş ve çocukları hususi damgalı pasaport talebinde bulunuyor ise; 

 

1- Hak sahibinin başvuru esnasında şahsen veya noterce tanzim edilen 18 yaşından küçük çocuklar için muvafakatı ve vekâleti, 18 yaşından büyükler için sadece vekâleti aranılacaktır.

(Hak sahibi kişi emekli veya istifa etmiş ise müracaat anında bizzat bulunması gerekmektedir. Gelmemesi durumunda eş ve çocuk için noterce düzenlenmiş vekalet yazısı vermesi gerekmektedir. (Çocuk için verilen vekalet yazısında; Hususi damgalı pasaport talebinde bulunduğum 25 yaşını tamamlamamış çocuğum/çocuklarımın öğrenci olduğunu, herhangi bir işte çalışmadığını, evli olmadığını beyan edip ayrıca hususi damgalı pasaport hakkımdan yararlanmasına izin veriyorum ibarelerinin olması eş için ise ‘’eşimin hususi damgalı pasaport hakkımdan yararlanmasına izin veriyorum’’) denmesi gerekmektedir.)

  Anne ve babanın boşanmış olması durumunda, velayet sahibi ebeveynin muvafakati aranacaktır.

  Anne ve babanın boşanma davasının devam sürecinde kesinleşme şerhi aranmaksızın mahkemece verilen ara karara göre işlem yapılacaktır.

  Emekli/Müstafi hak sahibinin vefatı halinde ergin olan çocuklar için muvafakat aranmayacak, ergin olmayan çocuklar için sağ olan ebeveynin ya da yasal temsilcisinin muvafakatı aranılacaktır. 

2- Ebeveynlerinin hakkından dolayı hususi damgalı pasaport alacak çocuklar için; “Öğrenci Belgesi” (Sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmeyecektir. Ayrıca ergin olmayan çocukların öğrenci olmamaları halinde 18 yaşına kadar hususi damgalı pasaport verilir.)

 

3- Ebeveynlerinin hakkından dolayı hususi damgalı pasaport alacak engelli ergin çocuklar için “Sağlık Kurulu Raporu” (sürekli bakıma muhtaç ibareli sağlık kurulu raporu, ‘’ağır engelli’’ ibareli veya engel oranı ‘’% 50 ve üzeri süresiz geçerliliği olan’’ sağlık kurulu raporunun ibraz edilmesi halinde)

4- 1 (bir) adet biometrik fotoğraf (son altı ay içinde ICAO standartlarında çekilmiş)

5-  T.C. Nüfus Cüzdanı, kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi.

6-Maliye Bakanlığınca her yıl belirlenen pasaport defter bedelinin ödenmesi. ( Pasaport defter bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir.   Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvurularda ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.)

 

 

 

 

 

 

Ergin olan çocukların Ebeveynlerinden Yararlanarak Hizmet ve Hususi Pasaport Alabilmeleri İçin Gerekli Şartlar;


1-İş sahibi olmamak

2- Bekar olmak

3-Hak sahibi ebeveyni ile birlikte yaşamak.

4- 25 Yaşını doldurmamış olmak

5- Öğrenci olmak (Öğrenci olduğuna dair okullarından alınmış e-imzalı veya ıslak imzalı veya e-devletten alınmış öğrenci belgesi. (60 gün süreli)

6- Stajyer olarak çalışanlardan Sosyal Güvenlik Kurumundan ıslak imzalı kaşeli mühürlü stajyer olduğunu gösterir belge istenmektedir.


 

Engelinden Dolayı Sürekli Bakıma Muhtaç Olan Çocukların Ebeveynlerinden Yararlanarak Hizmet ve Hususi Pasaport Alabilmeleri İçin Gerekli Şartlar; 

 

1-İş sahibi olmamak

2- Bekar olmak

3- Hak sahibi ebeveyni ile birlikte yaşamak

4- Sürekli bakıma muhtaç ibareli sağlık kurulu raporu, ‘’ağır engelli’’ ibareli veya engel oranı ‘’% 50 ve üzeri süresiz geçerliliği olan’’ sağlık kurulu raporunun ibraz edilmesi gerekmektedir.

 

 

 

 

Dikkat Edilecek Önemli Hususlar

 

* Hususi pasaport almaya hakkı bulunan personelin bağlı bulunduğu kurum/kuruluşun düzenli olarak her yıl, değişiklik olması halinde ise derhal, pasaport alma talebinde bulunan personelleri ile ilgili tanzim edilecek pasaport talep form veya belgelerini imzalamaya yetkili kılınan kimselerin imza sirkülerinin düzenli olarak, İl Nüfus Müdürlüğüne göndermeleri ve pasaport talep form veya belgelerinin bu imza sirküleri gönderilen yetkililerce imzalanarak onaylanması gerekmektedir.

* Aksi halde imza sirküleri gönderilmemiş olan veya daha önce gönderilen imza sirküsünün bir yıllık geçerliliğinin sona ermesi nedeniyle pasaport talep eden personelinizin evrakları işleme alınmaz.

* Hak sahibi ebeveynin vefat etmesi halinde çocukları hususi damgalı pasaport alabilirler. Vefat eden hak sahibinin sadece başkası ile evlenmemiş olmak kaydı ile eşleri hususi pasaport alabilirler.

* Pasaport talep formları, emeklilik, istifa yazılarında memurların bizzat iktisap ettiği kadro dereceleri (Örneğin; 657 sayılı DMK’ya tabi 1. veya 2. veya 3. kadro derecededir şeklinde) yazılmalı, maaş kesenekleri /emeklilik kesenekleri (Örneğin: “1. derecenin 2. kademesi” veya “2/3” veya “2. derece 2. kademededir” gibi ) yazılmamalıdır.

* Memurların maaş dereceleri ile kadro derecelerinin farklı şeyler olduğu ve hususi pasaport işlemlerinde maaş derecelerinin dikkate alınmadığı unutulmamalıdır. Maaş dereceleri 1, 2 veya 3. derece olan bazı memurların kadro dereceleri 4. veya 5.veya daha düşük bir derece olabildiği için hususi damgalı pasaport talep formu/belgelerinde personelin bizzat iktisap ettiği kadro dereceleri yazılarak onaylanmalı, personelin maaş veya emekli keseneğine bakılarak hususi pasaport formu /belgesi tanzim edilmemelidir.

* Reşit olmayan çocuğunuza her pasaport aldığınızda yeniden muvafakatname vermelisiniz.

* Belediye personellerinin formlarında mutlaka 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi oldukları ve kadro derecelerinin 1. veya 2. veya 3. derece olduğu belirtilmelidir.

* Pasaportunu kaybedenler en kısa sürede Müdürlüğümüze müracaatta bulunmalıdır.

* Hususi damgalı (Yeşil) pasaportlar harçtan muaftır. Bu nedenle hususi pasaport alacaklar sadece cüzdan bedeli olarak belirlenen ücreti ödeyeceklerdir. Bunun dışında hiçbir ücret ödenmemelidir. Banka veya Maliye veznelerine hususi pasaport alacağınızı söyleyerek sadece pasaport cüzdan bedeli ödemeli, bunun dışında talep edilse bile başka ücret yatırmamalısınız. Bankaya veya Maliye veznelerine yatırılan ücretin PAS.D.BDL (Pasaport Defter Bedeli) olarak ödenmesi gerekir. PAS.HRÇ.BDL ( Pasaport Harç Bedeli) olarak yatırılan makbuzlarla hususi pasaport işlemi yapılmaz.

* Hususi Pasaportlar hak sahibi memur/emekli/istifa olanlar ve eşleri için 5 (Beş) yıllık süre ile verilir.

* Ancak çocuklar için, diğer şartları taşımaları koşulu ile 18 ve 25 yaş sınırı,

* Belediye Başkanları için ise görev süreleri dikkate alınarak süre belirlemesi yapılır. 

 

 

 

 

 

 

Çocukla Uçak Yolculuğu Hakkında Bilgiler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası