memede şişme neden olur / Kadınlarda göğüste ağrı ve şişlik neyin göstergesidir? | Anadolu Sağlık Merkezi

Memede Şişme Neden Olur

memede şişme neden olur

JİNEKOMASTİ NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Jinekomasti nedir?

Jinekomasti, erkeklerde veya erkek çocuklarda meme dokusunun aşırı gelişmesi veya büyümesi durumudur. Göğüsler büyümeye başlar ve bir göğüs diğerinden daha büyük hale gelebilir.

Jinekomasti, genellikle ergenlik çağındaki bir çocuk hormonal değişiklikler yaşarken ortaya çıkar. Bununla birlikte yeni doğan bebekler ve yaşlı erkeklerde de görülebilir.

Jinekomastiye ne sebep olur?

Jinekomasti genellikle iyi huylu (kanserli olmayan) bir durumdur. Jinekomasti birçok hormon seviyesindeki değişiklikler ile ilişkilendirilmiştir. Çoğu durumda ise nedeni bilinmemektedir.

Jinekomasti birçok farklı sebepten kaynaklanabileceği gibi genellikle kadınlık hormonu (östrojen) ve erkeklik hormonu (testosteron) düzeylerindeki değişikliklerden kaynaklanır. 

Jinekomasti, antidepresanlar, antibiyotikler, kemoterapi, prostat kanseri ilaçları, ülser veya kardiyovasküler ilaçlar gibi bazı ilaçların yan etkisi olarak da oluşabilir. Anabolik steroidler, eroin veya marihuana gibi yasa dışı uyuşturucuların kullanımının da jinekomastiye neden olduğu bilinmektedir.

Bazı hastalıklar ve tıbbi durumlar da jinekomastiye neden olabilir. Bunlardan bazıları aşağıda listelenmiştir:

  • Karaciğer hastalıkları
  • Böbrek hastalığı
  • Akciğer kanseri
  • Testis kanseri
  • Böbreküstü bezi veya hipofiz bezi tümörleri
  • Konjenital bozukluklar (doğumsal bozukluklar)
  • Tiroid bozuklukları
  • Yaralanma veya travma
  • Obezite

Yeni doğan bebeklerde kısa süreli bir jinekomasti oluşumu gözlenebilir. Bunun nedeni genellikle annenin östrojeninin doğumdan sonra bir süre bebeğin kanında kalmasıdır.

Jinekomasti, meme kanseriyle bağlantılı değildir. Erkeklerin meme kanserine yakalanması nadirdir. Yine de doktorunuz meme kanserini ekarte etmek için bazı testler yapabilir.

Jinekomasti belirtileri nelerdir?

Bir veya iki göğüste jinekomasti olabilir. Meme ucunun altında ağrılı olabilen bir yumru veya yağlı doku şeklinde başlayabilir. Göğüsler genellikle eşit olmayan bir şekilde büyür.

Jinekomasti semptomları diğer tıbbi durumlar veya problemler gibi görünebilir. Teşhis için her zaman doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Jinekomasti nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz tıbbi geçmişinizi alacak ve fizik muayene gerçekleştirecektir.

Diğer hastalıkları veya durumları dışlamak için ayrıca aşağıdakileri içeren testler de yapılabilir:

  • Karaciğer fonksiyon testleri ve hormon çalışmaları dahil kan testleri
  • İdrar testleri
  • Göğsünüzün düşük dozlu bir röntgeni (mamogram)
  • Küçük bir meme dokusu örneği (biyopsi) alınabilir ve kanser hücreleri açısından kontrol edilebilir

 Bazı durumlarda ise teşhis için testlere gerek yoktur

Doktorunuz, hormonların birçok organı nasıl etkilediği konusunda uzmanlaşmış bir uzman doktor (endokrinolog) görmenizi önerebilir.

Jinekomasti nasıl tedavi edilir?

Doktorunuz, aşağıdaki parametrelere dayanarak sizin için en iyi tedaviyi belirleyecektir:

  • Yaşınız
  • Genel sağlık durumunuz ve sağlık geçmişiniz
  • Hastalığınızın ciddiyeti
  • Bazı ilaçlar, tedaviler ve terapileri ne kadar iyi tolere ettiğiniz
  • Durumun ne kadar sürmesinin beklenildiği?
  • Fikriniz veya tercihiniz

Jinekomasti vakalarının çoğu ergenlik döneminde olur. Durum genellikle tedavi olmaksızın kendi kendine iyileşir. İyileşme süreci 6 aydan 2 veya 3 yıla kadar sürebilir.

Göğüs büyümesine bir ilaç neden oluyorsa, bu ilacı almayı bırakmanız gerekebilir. Duruma bir hastalık neden olduğu durumlarda durumun altında yatan hastalığın tedavi edilmesi gerekecektir.

Jinekomastiyi tedavi etmek için hormon tedavisi kullanılabilir.

Bazı durumlarda fazla dokuyu çıkarmak için ameliyat seçeneği kullanılabilir.

Jinekomasti Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Memede Şişlik ve Ağrı Acil Çağrı Sinyali mi?

Günlük rutin içinde önemsenmeyen birçok belirti aslında hastalıkların habercisi olabilir. Çoğu zaman önemsenmeyen bu belirtiler, vücudun bize ilettiği uyarı sinyalleri gibidir ve ilgili kontrollerin yapılması için bir acil çağrı görevi görür. Çoğu kadının karşılaştığı memede ağrı ve şişlik de kimi zaman basit ve dönemsel bir bulgu olabileceği gibi çeşitli kadın hastalıklarının da işareti olabilir.

Bu durum meme kanserine de işaret edebilir hormonal veya iltihaplardan da kaynaklanabilir. Sebebi ne olursa olsun memede şişlik ve ağrı önemsenmeli, en kısa zamanda kontrole gidilmelidir.

Şişlik ve ağrı hormonal nedenlerden olabilir

Her kadın adet öncesi dönemde göğsünde şişlik veya ağrı şikayetiyle karşılaşmıştır. Özellikle de 30’lu yaşlarındaki kadınlarda daha sık rastlanılan bu şikayetler adet döneminden 3 ila 7 gün önce başlar ve hassasiyet şeklinde kendini belli eder.

Memede görülen şişlik, ağrı, gerginlik genellikle memenin üst dış bölümünde hissedilir. Menopoz döneminde ise bu şikayetler azalır ve zamanla yok olur. Bu şikayetler aynı zamanda hormon tedavisinde veya doğum kontrol hapı kullanan kişilerde de görülebilir.

Hamilelik bir sebep mi?

Memede şişlik ve ağrı hamilelikte sıklıkla görülen şikayetler arasında görülür. Özellikle ilk hamileliğini yaşayan kişilerde rastlanılan bu durum aynı zamanda genç yaşta hamilelik yaşayanlarda belirgin olarak hissedilir.

Hormonların da artmasına bağlı olarak ilk üç ayda kan akışı da artar ve memeler büyür. Kendini doğuma hazırlayan memelerde ağrı ve şişlik gözlemlenir.

Memede apse şişlik ve ağrıya yol açabilir

Meme dokusunda meydana gelen enfeksiyonlar, memenin iltihaplanmasına ve memede irin birikmesine yol açar. Genellikle bakterilerden kaynaklanan ve apse şeklinde kendini belli eden bu durum, memede şişlik ve ağrıların başlıca sebepleri arasındadır.

Apseye yol açan bakteriler meme başındaki çatlaklar aracılığıyla göğüs dokusuna yayılır ve meme dokusunda iltihap oluşturur. Kesinlikle önemsenmesi gereken bir durumdur. Doktor kontrolünde uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Mondor hastalığına dikkat!

Çoğu kişi tarafından bilinmese de memede şişlik ve ağrının bir diğer sebebi de mondor hastalığı olabilir. Bu sağlık problemi meme etrafında bulunan toplardamarların çeşitli sebeplere bağlı olarak pıhtılaşması ve dolaşım yetmezliğine uğramasına bağlı olarak gelişir. Dolaşım yavaşladıkça kan birikmesi meydana gelir ve memede ağrıya, şişkinliğe yol açar.

memede-sislik-ve-agri-acil-cagri-sinyali-mi

Emziren annelerin zorlu mücadelesi

Emzirmek başlı başına zor bir süreçken fizyolojik olarak yaşanan değişimler de bu süreci daha yorucu hale getirebilir. Özellikle de memedeki ağrı ve hassasiyet gibi şikayetler, annenin yaşadığı durumu daha da zorlaştırabilir. Emzirme döneminde yaşanan bu şikayetlerin temel sebebi süt salgısının artışıdır.

Buna ek olarak meme ucunda veya süt bezlerindeki iltihaplanma, egzama veya bebeğin ağzının meme ucuna tam oturmaması gibi durumlar da memede şişlik ve ağrıya yol açabilir.

En kritik sebep; meme kisti

Çoğu kadın, memesinde şişlik ve ağrı hissettiğinde bunun nedeninin meme kanseri olduğunu düşünür. Ancak meme kanserinin en tipik belirtisi sert ve ağrısız oluşumlardır. Göğüs ağrısı kanserin en son evrelerinde görülür.

Bu duruma sebep olan durumlardan biri aslına bakılırsa meme kistleridir. Meme içinde oluşan ve içi sıvı dolu kesecikler şeklinde olan kistler genellikle meme bezleri büyüyünce ortaya çıkar.

Göğüste şişkinlik ve ağrıya neden olan bu kistler iyi huylu olsa da mutlaka doktor kontrolünde çekilen mamografi ve ultrasonografi aracılığıyla teşhis edilmelidir. Eğer siz de memede şişlik ve ağrı sorunu yaşıyor ve nedenini merak ediyorsanız mutlaka bir hekime başvurarak kontrolden geçmelisiniz.

Sağlıklı günler dileriz.

Göğüs ağrısı veya bir diğer deyimle mastalji çok yaygındır. Hormonal değişiklikler, yanlış sütyen kullanımı ve enfeksiyonlar dahil olmak üzere birçok olası nedeni vardır. Bazı durumlarda, sırt veya boyun gibi vücudun diğer bölgelerinden gelen yansıyan ağrıdan kaynaklanabilir.

Memede dolgunluk ve ağrı hissinin birçok nedeni olsa da son zamanlarda en çok dikkat çeken neden meme kanseri olmaktadır. Meme kanseri memede başlayan bir kanser türüdür. Bir veya iki memede başlayabilir.

Meme kanseri neredeyse tamamen kadınlarda görülür, ancak erkekler de meme kanserine yakalanabilir.

 

Kadınlarda Memede Dolgunluk ve Ağrı Nedir?

Tıpta mastalji olarak bilinen meme ağrısı; farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar. Adet döngüsünün bir parçası olarak kendisini gösterebilir. Şiddeti ve görülme sıklığına bağlı olarak farklı hastalıkların da bir belirtisi olabilir.

Meme kanseri bu ihtimallerin arasında yer almaktadır. Çoğu memedeki kistlerin iyi huylu olduğunu ve kanser olmadığını anlamak önemlidir. Kanser olmayan meme tümörleri anormal büyümelerdir. Memenin dışına yayılmazlar. Hayatı tehdit etmezler ancak bazı iyi huylu meme kitleleri bir kadının meme kanserine yakalanma riskini artırabilir.

Meme Ağrısı Neden Olur?

Meme ağrısı; birden çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi etkisi de söz konusu faktörlerin ciddiyetine göre değişir.

1- Hormonal Sebepler

Adet gören veya hormon tedavisi alan kadınlarda sıklıkla meme ağrısı olur. Bu göğüslerindeki doku hormonlara tepki verdiğinde olur.

En sık görülen hormonal meme ağrısı, adet öncesi östrojen seviyesindeki artıştan kaynaklanır. Pek çok kadın, regl olana kadar ve bazen de tam o esnada hassasiyet veya ağrı yaşar.

2- Meme Kanseri

Çağımızın en can alıcı hastalıklarının biri olan meme kanseri de kendisini meme ağrısı ve memede dolgunluk hissi gibi belirtilerle gösterebilir.

3- Diğer Sebepler

  • Süt kanalları ve bilhassa süt bezlerinde ortaya çıkan enfeksiyon ve tıkanıklık gibi durumlar
  • Emzirmeye ve uygun olmayan giysi kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan meme yaraları
  • Memelerin ebatlarının büyük olması
  • Kısırlık tedavisi sırasında kullanılan bazı ilaçlar
  • Hastanın geçmiş yıllarda meme ameliyatı geçirmesi

Meme Ağrısı ve Şişkinlik İçin Yapılması Gerekenler

Memede dolgunluk hissi ve ağrı şikayeti olanların her şeyden önce en yakın sağlık kuruluşuna giderek muayene olmaları gereklidir. Doktor; hastanın öyküsünü dinler. Ağrının şiddeti ve ne kadar süredir devam ettiği hakkında detaylı bilgi alır. İhtiyaç duyduğu takdirde fiziksel muayeneye başvurur. Ultrason ve mamografi incelemesi gerçekleştirilir. Bu yöntemler sayesinde hastanın meme dokusunda herhangi bir kitlenin olup olmadığına dair en net bilgi edinilir. Kitleye rastlandığı takdirde söz konusu kitle şüphe uyandırırsa bir parça alınarak patoloji laboratuvarına gönderilmesi gerekebilir. İyi veya kötü huylu olduğuna dair inceleme yapılır.

Adet döngüsüne bağlı olarak ortaya çıkan meme ağrısı için herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Diğer vakalarda ağrının oluşumuna sebep olan faktör dikkate alınarak en geçerli tedavi yöntemi belirlenir.

 

 

PaylaşTweetPinReddit

Regl meme ağrısı, doğurganlık zamanının yaygın bir belirtisidir: 10 kadından 7&#;sinin bu tür bir rahatsızlığı en az bir kez yaşadığı tahmin edilmektedir. Çoğu zaman, meme ağrısı adet öncesi döneme denk gelir ve birçok kişi tarafından adetin başlamasından önce gelen bir sinyal olarak yorumlanır.

Bu vakalarda siklik mastalji (adet döngüsü ile ilişkili meme ağrısını belirtmek için kullanılan tıbbi terim) akıntının başlangıcı yaklaştıkça kötüleşir ve sonraki günlerde kademeli olarak geriler.

Dönem Göğüs Ağrısı ve Şişkinlik: Nedir?

Dönem meme ağrısı (veya döngüsel mastodini), adet akışının başlangıcından önceki günlerde ortaya çıkan ve her iki memeyi de etkileyen fizyolojik bir semptomdur. Ne kadar endişe verici ve can sıkıcı olsa da, adet öncesi meme ağrısı iyi huylu bir semptomdur ve patolojik nedenlere bağlı değildir.

Sebepler Nelerdir?

Dönem meme ağrısı, adet öncesi döneme özgü hormonal varyasyona bağlıdır: meme dokusu aslında son derece hassastır ve her ay meydana gelen hormonal dalgalanmalara karşı hassastır.

Adet Öncesi Göğüs Ağrısı ve şişlik

Meme ağrısı ve şişkinlik adetin başlamasından önceki günlerde ortaya çıkarsa, her iki memeyi de etkiler, bunun nedeni kandaki östrojen seviyelerinin artmasıdır. Bu kadınlık hormonları  progesteron ile birlikte adet döngüsünü (aylık) kontrol eder ve birçok işlevi etkiler. Bir yan etki olarak meme bezinin geçici olarak genişlemesini desteklerler, bu da gerilim üretir ve az ya da çok vurgulanmış bir rahatsızlık görüntüsüne neden olabilir.

Menstrüasyon sırasında ve sonrasında meme ağrısı

Bazen, bir veya her iki memede ağrılı sancılar, gerginlik, şişlik ve ağırlık gibi özellikler varsayılarak, adet öncesi döneme özgü memede ağrı hissinin daha uzun sürmesi mümkündür. 

Bu rahatsızlıklar koltuk altlarına ve kola da yayılabilir ve adetin ritmindeki düzensizlikler (erken veya gecikmeli) ile ilişkilendirilebilir.

Bu durumlarda neden, yumurtalıkların işlevselliğindeki bir değişikliğe ve özellikle bu organların normalden daha yüksek miktarlarda östrojen veya daha az progesteron salgılamasına bağlı olabilir. Genellikle, özellikle stresli bir dönemden kaynaklanan geçici bir rahatsızlıktır ancak bazı patolojik durumlarla da ilişkilendirilebilir.

Göğüs Ağrısı: Göğüsler Neden Ağrıyabilir ve Ne Zaman Endişelenmeli?

Dönem meme ağrısı farklı çağrışımlar yapabilir, yani meme hassasiyeti hissinden donuk ve sürekli bir ağrıya kadar değişebilir. Döngüsel mastodini, basit bir ağırlık hissi olarak da kendini gösterebilir veya bıçak saplanması gibi batma ağrıları ile kendini gösterebilir. Kural olarak, siklik mastalji iki taraflıdır, bu nedenle adet döngüsü ile ilişkili tipik meme ağrısı genellikle her iki memeyi de etkiler.

  • Regl dönemi göğüs ağrısı bazı hareketlerle daha da kötüleşebilir: Birçok kadın koşarken, cinsel aktivite sırasında, büyük kutuları kaldırırken veya başka birini kucaklarken ağrının arttığını bildirir.

Adet dönemlerinden kaynaklanan meme ağrısı neredeyse her zaman iyi huylu olsa da, aşağıdaki durumlarda doktorunuza görünün:

  • Regl dönemi göğüs ağrısı özellikle yoğundur, öyle ki normal günlük aktiviteleri yapmanıza engel olur;
  • Meme ağrısı zamanla kötüleşir ve adet bittikten sonra da geçmez;
  • Meme ağrısı kesin bir noktada lokalizedir ve yaygın analjeziklerle geçmez;
  • Göğüsler topaklıdır ve anormal, sert kitleler adet akışından sonra erimez;
  • Meme ağrısı bir ayda 15 günden fazla sürer;

Dönem meme ağrısı, aşağıdaki durumlarda endişelenmenize neden olmamalıdır:

  • Menstrüasyondan sonra geriler;
  • Memenin şekli doğaldır;
  • Göğüs uçları geri çekilmez ve sütsü maddeler salgılamaz.

Kendi Kendine Muayene: Meme Sağlığını Korumak İçin Sağlıklı Bir Alışkanlık

Doktorların tavsiye ettiği gibi, kendi kendine meme izlemi 20 yaşından itibaren sabit bir randevu olmalı ve en az ayda bir kez, adetin bitiminden bir hafta sonra yani hormonal aktivite dinlenme halindeyken ve göğüsler hareket halindeyken tekrarlanmalıdır

Kendi kendine değerlendirme testi, memenin yapısını ve genel görünümünü bilmeye izin verir, bu nedenle kadının aynı temel fizyonomi ile ilgili herhangi bir olağandışı değişikliği erken tespit etmesine olanak tanır. 

Doğru ve düzenli yapılırsa, kendi kendini muayene ileri evre kanser teşhisi riskini sınırlayabilir, bu nedenle geçerli bir &#;önleme&#; aracını temsil eder. Kendi kendine meme muayenesi sırasında bir yumru bulunursa, zararsız bir bulgu olabileceğinden paniğe kapılmaya gerek yoktur, ancak memenin gerçek durumunu belirlemek için uygun enstrümantal testleri gösterebilecek olan doktoru bilgilendirmek önemlidir. 

Prof. Dr. Gürkan Yetkin

yılında İstanbul’da doğan Prof. Dr. Gürkan Yetkin, orta öğretimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olan Prof. Dr. Gürkan Yetkin, yılında Genel Cerrahi Uzmanı funduszeue.info Dr. Gürkan Yetkin; yılında Genel Cerrahi Doçenti, yılında ise Eğitim Görevlisi oldu.  yılında, Sağlık Bakanlığı’nca verilen Onkolojik Cerrahi Yandal Uzmanlık Belgesi’ni almaya hak kazandı.Meme Cerrahisi, Endokrin (Tiroid ve Guatr) Cerrahisi, Onkolojik Cerrahisi (Kanser Cerrahisi) ve Laparoskopik Cerrahi alanında çalışmalar yürüten Prof. Dr. Gürkan Yetkin; yılının sonuna kadar Genel Cerrahi alanında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Öğretim Üyesi olarak çalıştıktan sonra, yılı itibari ile İstanbul Fulya’da kendi kliniğinde hasta görmekte ve çeşitli hastanelerde ameliyatlar gerçekleştirmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası