12 parmak bağırsağı belirtileri / Duodenum (onikiparmak bağırsağı) ülseri | funduszeue.info

12 Parmak Bağırsağı Belirtileri

12 parmak bağırsağı belirtileri

On iki parmak bağırsak ülseri belirtileri neler? Neden olur? 7 soruda on iki parmak bağırsak ülseri

Mide ç&#;k&#;&#;&#;nda, ince ba&#;&#;rsa&#;a ba&#;lanan bir k&#;s&#;mda bulunan on iki parmak ba&#;&#;rsa&#;&#;, i&#;levi itibariyle en önemli organlardan biri. On iki parmak ba&#;&#;rsa&#;&#;, düzenli kullan&#;lan ilaçlar ve baz&#; bakteri enfeksiyonlar&#; sebebiyle zarar görebilir. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Gülbanu Canbalo&#;lu on iki parmak ba&#;&#;rsak ülserine dair merak edilenleri anlatt&#;.

On &#;ki Parmak Ba&#;&#;rsak Ülseri Nedir?

On iki parmak ba&#;&#;rsa&#;&#; (duodenum), ince ba&#;&#;rsa&#;&#;n ilk k&#;sm&#;d&#;r, C harfi &#;eklindedir. Mide ile ince ba&#;&#;rsa&#;&#;n ikinci k&#;sm&#; olan jejenum aras&#;nda yer al&#;r. Besinler mideden oniki parmak ba&#;&#;rsa&#;&#;na geçer. Midede tam olarak sindirilmemi&#; besinlerin, ince ba&#;&#;rsakta emilmeye haz&#;r hale getirildi&#;i anatomik bir bölgedir.

On iki parmak ba&#;&#;rsak ülseri (duodenum ülseri) ise, t&#;p dilinde duodenum olarak bilinen oniki parmak barsa&#;&#;nda geli&#;en ülserlerdir.

On iki Parmak Ba&#;&#;rsak Ülseri Belirtileri Nedir?

Bulant&#;, kusma, &#;i&#;kinlik, haz&#;ms&#;zl&#;k, i&#;tahs&#;zl&#;k, kilo kayb&#;, mide ve oniki parmak ba&#;&#;rsa&#;&#; bölgesinde a&#;r&#; yak&#;nmas&#; olabilir. A&#;r&#; s&#;kl&#;kla açl&#;k a&#;r&#;s&#;d&#;r, yemek yendi&#;inde azal&#;r, bazen s&#;rta yay&#;labilir. A&#;r&#; en önemli bulgu olmakla beraber, baz&#; hastalarda belirgin bir a&#;r&#; olmay&#;p haz&#;ms&#;zl&#;k, sindirilmemi&#; g&#;dalar&#;n kusulmas&#; ve kilo kayb&#; gibi bulgular daha ön planda olabilir. E&#;er ülser kanarsa d&#;&#;k&#;da siyahla&#;ma, kan bas&#;nc&#; dü&#;üklü&#;ü, halsizlik ve bay&#;lma geli&#;ebilir.

On iki Parmak Ba&#;&#;rsak Ülseri Nedenleri Nedir?

Oniki parmak ba&#;&#;rsak ülserinin en önemli sebebi Helicobacter pylori isimli bakteridir. Non-steroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID) grubunda yer alan kuvvetli a&#;r&#; kesicilerin s&#;k kullan&#;m&#; veya düzenli aspirin kullan&#;m&#; da ülsere yol açabilir.

Ayr&#;ca sigara tüketimi, alkol tüketimi ve yo&#;un stres ülser riskini artt&#;r&#;r, ancak Helicobacter pylori veya  ilaçlar kadar önemli bir etken de&#;ildir.

On iki Parmak Ba&#;&#;rsak Ülseri Nas&#;l Te&#;his Edilir?

Oniki parmak ba&#;&#;rsa&#;&#; ülseri bulgular&#; ile gastrit ve reflü bulgular&#; bazen kar&#;&#;abilir. Te&#;his ve tan&#; için öncelikle bir gastroenteroloji uzman&#; muayenesi gerekir. Bu görü&#;mede doktor hastan&#;n &#;ikayetlerini dinler, ülser için risk olu&#;turabilecek ilaç kullan&#;m&#; söz konusu ise bu ilaçlar&#; belirler ve hastay&#; muayene eder. Ard&#;ndan da oniki parmak ba&#;&#;rsa&#;&#; ülseri tan&#;s&#; için gerekli testleri ister. Tan&#; için en etkili ve kesin yöntem endoskopidir. Bu yöntemde endoskopi cihaz&#;n&#;n kameras&#; ile yemek borusu, mide ve oniki parmak ba&#;&#;rsa&#;&#; net olarak görüntülenebilir. Ayr&#;ca endoskopi esnas&#;nda biyopsi al&#;narak hastada Helicobacter pylori varl&#;&#;&#;, &#;üphe varsa ülserin iyi yada kötü huylu olup olmad&#;&#;&#; ara&#;t&#;r&#;labilir. Oniki parmak ba&#;&#;rsak ülserlerinin ço&#;u iyi huyludur.

On iki Parmak Ba&#;&#;rsak Ülseri Nas&#;l Tedavi Edilir?

Tedavinin temel unsurlar&#;; ya&#;am tarz&#; de&#;i&#;iklikleri, e&#;er Helicobacter pylori pozitif saptanm&#;&#;sa buna yönelik antibiyotik tedavisi ve s&#;k a&#;r&#; kesici kullan&#;m&#;na ba&#;l&#; ise bu ilaçlar&#;n kesilmesidir. Ayr&#;ca mide asidini bask&#;layan proton pompa inhibitörü grubu ilaçlar kullan&#;l&#;r.

Ya&#;am tarz&#; de&#;i&#;ikliklerinde, beslenmenin düzenlenmesi, sigara ve alkolden uzak kalmak, düzenli uyumak önemlidir. Yine gereksiz yere mide yada oniki parmak barsak ülseri riskini artt&#;ran ilaçlar&#; kullanmamak gerekir.

On iki Parmak Ba&#;&#;rsak Ülserine Ne &#;yi Gelir?

Asitli  içecekler, kahve, tur&#;u, sirke, çok salçal&#;, çok  baharatl&#; g&#;dalardan ve k&#;zartma g&#;dalardan kaç&#;nmak, sigara ve alkolden uzak kalmak iyi gelecektir. Ayr&#;ca probiyotikler, A vitamini ve C vitamini içeren meyve sebzeler iyi gelir.

Süt, k&#;sa vadede a&#;r&#;y&#; azaltmada etkin de olsa, uzun vadede mide asidini artt&#;raca&#;&#;ndan çok önerilmemektedir.

On iki Parmak Ba&#;&#;rsak Ülseri Tedavi Edilmezse Ne Olur?

On iki parmak ba&#;&#;rsak ülseri tedavisi uzmanl&#;k gerektirir. E&#;er tedavi edilmezse kronikle&#;ebilir, kanama, darl&#;k, delinme veya t&#;kan&#;kl&#;k geli&#;ebilir. Bu yüzden konu uzman&#; bir hekimin de&#;erlendirmesi, uygun doz ve sürede tedavi almak önemlidir. Tan&#;da gecikmeler yada eksik yap&#;lan tedaviler ülsere ba&#;l&#; komplikasyon geli&#;me (kanama, darl&#;k, delinme ve t&#;kan&#;kl&#;k) riskini artt&#;rabilir.

 

MİDE ONİKİ PARMAK BAĞIRSAĞI İLTİHABI(GASTRODUODENİT)

Mide ve onikiparmakbağırsağı mukozasında görülen iltihabi bir hastalıktır. Bazen kaynağı saptanamayan çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.

Gastroduodenit olarak da adlandı rılan bu hastalık, mide ve onikipar makbağırsağı mukozasında görülen akut ya da kronik gidişli iltihabi bir süreçtir. Görülme sıklığı giderek art maktadır. Hızla, ayaküstü yenen sıcak yemekler, öğünlerden sorıra yeterli dinlenme süresinin olmaması, sağlık koşulları göz ardı edilerek hazırlan mış yiyecek maddeleri gibi çeşitli et kenler mideyi zorlar. Böylece mide, bazen bu aşırı yüklenmeye karşı şid detli tepki gösterir. Kişinin genel du rumu, kişilik yapısı ve beslenme ola nakları da hastalığın ortaya çıkmasın da etken olduğundan, hastalık ruhsal ve toplumsal açılardan da önem taşır. Hastalığın aşırı ruhsal gerginliğe, çe şitli ilaçlara, kişisel yatkınlığa ve pek çok mikrobik ve bağışıklık sistemiyle ilgili nedenlere bağlı olan çeşitli bi çimleri vardır.

Son yıllarda mide-onikiparmakba ğırsağı iltihabı olgularının büyük bölü münden, mide mukozası bezleri çukur larındaki asitli ortamda çoğalan, spiral biçimindeki bir bakteri (Helicobacter pylori) sorumlu tutulmaktadır.

AKUT MİDE-ONİKİPARMAK BAĞIRSAĞI İLTİHABI

En sık ve yaygın akut biçimi sindirim güçlüğüdür. Aşırı beslenme, sindirimi zor ve tahriş edici maddelerin alınması, fazla alkol ya da çok soğuk içecekler sonrasında midenin çalışması çok ya vaşlayabilir. Mide duvarında ödem ge lişir ve bu bölgeye gelen kan akımı ar tar. Güzel bir yemeğin ardından keyif yerine "mide ağrısı"nın neden olduğu sıkıntı duyulur.

Hastalık, mideüstü (epigastrium) bölgesinde ilerleyici özellikte bir ağır lık ve gerginlik duygusunun yanı sıra genel bir kırıklıkla başlar. Susama, ağızda kuruma ve kötü koku, dilde paslanma olur. Yiyecek düşüncesi bile rahatsızlık verir. Baş ağrısı yaygındır, bulantı giderek artar. Hasta genellikle kendi deneyimleriyle bu belirtileri ta nır. Kusabilirse, birkaç saat içinde dü zelir; yoksa rahatsızlıklar birkaç gün sürebilir. Bazen kusma aralıksız sürer ve aşırı mide hareketlerinin yatıştırıl ması için hekime başvurmak gerekir. Sonraki günlerde hafif besinler alın malıdır. Sindirim güçlüğü çok şiddet liyse bir-iki gün hiçbir şey yememek, yalmzca meyve suyu ve şekerli, açık çay gibi hafif gıdalar almak gerekecek tir.

Akut mide-onikiparmakbağırsağı il tihabımn ağır biçimleri de vardır. Aşın malı (erasiv) mide iltihabında (gastrit) mide mukozasında yüzeysel aşınma lezyonları görülür ve genellikle asetil salisilik asit (aspirin), iltihap giderici (grip ilaçları vb) ve kortizon grubu ilaçların alınmasından sonra gelişir. Flegmonlu (apseli) mide iltihabında mide duvarında irin birikir. Kostiklere bağlı mide iltihabı ise asit (hidroklorik, sülfürik, nitrik vb) ya da alkali (soda) maddelerin alınmasından sonra mide mukozasının büyük ölçüde yıkıma uğ raması sonucunda gelişir; mide delin mesi ve kann zan iltihabına (peritonit) yol açabilir.

Bu mide iltihabı tablolannda alına cak ilk önlem, sorumlu olduğu düşünü len ilacın hemen kesilmesidir. Mikrobik bir neden saptanmışsa, uygun antibiyotiklerle tedavi gerekir.

KRONİK MİDE-ONİKİPARMAK BAĞIRSAĞI İLTİHABI

Kronik mide-onikiparmakbağırsağı ilti habı daha çok ruhsal gerginlik içinde olan ve otonom sinir sistemi değişken kişilerde görülür. Başlıca nedenleri mu koza örtüsünü tahriş edici yiyecekler. düzenli diş bakımının yapılmaması, yi yecekleri iyi çiğnemeden ya da çok sı cak, içecekleri ise çok soğuk yutma alışkanlığı; aşırı alkol alımı, aynca gut, şeker, hipertiroidizm, böbrek yetmezli ği, bağırsak ve safrakesesi iltihapları gi bi hastalıklardır.

Hazırlayıcı nedenlerin sürekli etkisi sonucunda oluşan iltihabi sürecin, özba ğışıklık tepkimelerine bağlı olduğu kabul edilir. Özellikle kronik mide iltihabı yü zeysel iltihaplanma gibi ilerleyici bir en feksiyondur ve midede doku gerilemesi ne (atrofi) neden olur. Belirtiler bazen de ğişkendir, ama sürekli oluşları nedeniyle halsizlik ve sıkıntıya yol açarlar. Mide il tihabı (gastrit) hastaları sabah ağızlarında kötü bir tat ve bazen bulantı ile uyaınılır. bazı zamanlar da aç karnına kıısarlar. iş tah normal ya da azalmış olabilir; azaldı ğında lezzetli yiyeceklerle iştah açma) çalışmak bazen ters tepki yapabilir.

Bağırsak işlevleri düzensizdir, ge nellikle kabızlık görülür. Sonunda be sin alımımn azalmasıyla hasta zayıfl maya başlar. Günün büyük bölümünü besinleri sindirme çabasıyla geçme kişinin ruhsal durumunu da olumsuz et kiler. Mide iltihabı hastalan genellikle ruhsal çöküntü içinde, mutsuz ve hu zursuz kişilerdir.

İNCELEMELER

Tanı açısından en değerli inceleme yön temi gastroskopidir;. ama kronik mide 'iltihabı (gastrit) olgularında mide filmi de yararlı bilgiler verir. Tanıda en yararlı yöntem, gastros kopik incelemede alınacak mide muko zası biyopsisi örneğinin mikroskopla incelenmesidir . Mide ve onikiparmakbağırsağı ülse ri ile tümörleri arasında ayıncı tanı önem taşır.

HEKİMLE İŞBİRLİĞİ

Kronik mide iltihabının tedavisi uzun zaman gerektirir, Hastalığın özgün ne deni bulunursa, sorun çözülmüş demek tir. Ama çoğu olguda sorumlu etkenin saptanması zaman gerektirir. Bu durum da hekimin önerilerine dikkatle uyulma lıdır.

Beslenmeye sınırlama getirmenin yararı tartışmalıdır; ama besinlerin ya vaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi gerekir, aynca yemeklerde aşınya kaçmamak önemlidir. Öğle ve akşam yemeğinde çok yiyip iki öğün arasında aç kalmak tansa hafif ve sık öğünler halinde bes lenmek, midede asit üretiminin düşük düzeyde kalmasını sağlar.

Yaygın inanışın tersine, bira, kolalı içecekler ve kahveye oranla süt midede asit salgısını daha çok uyarır. Alkol de mide salgısını fazla uyaran bir madde değildir. Ama alkoloranı yüksek içki ler, mide mukozasında akut mide nöbet lerine neden olabileceğinden özellikle hastalığın akut evrelerinde alınmamalı dır.

Kahve, kafeini alınmış olsa bile, mi de salgısını uyararak mide ağnsını artı m; ama kahvenin mide iltihabı ya da ül seri tehlikesini artırdığı söylenemez.

Sonuçta beslenme açısından doğru olan, yüzeysel bir yaklaşım gibi görün se de, hastaya onu rahatsız eden, yakın malarını artıran yiyecek ve içeceklerden uzak durmasını öğütlemektir. Mide ilti habının (gastrit) gelişmesini ve ağırlaş masını kolaylaştıran sigaradan kaçın mak da önemli bir tıbbi önlemdir.

Beslenmenin sınırlandınlmasıyla birlikte bazı ilaçların kullanılması, özel likle asit salgısının arttığı olgularda, mi denin salgı işlevlerindeki değişiklikler den kaynaklanan bozuklukların ve ağrı nın hafifletilmesini sağlayabilir.

Aşın asit salgısıyla seyreden mide iltihabında belirtilere yönelik tedavide önerilen ilaçların en önemlisi, asit gide ricilerdir (antiasitler). Sodyum bikarbo nat, magnezyum tuzu ve kalsiyum kar bonatın eşit oranlarda karışımı önerile bilir; bu oranlar kabızlık (magnezyum tuzu artırılır) ya da ishal (kalsiyum kar bonat artırılır) durumuna göre değiştiri lir. Piyasada değişik formüllü birçok ilaç bulunmaktadır.

Spazm çözücü ve mide-onikipar- makbağırsağı hareketlerini düzenleyici ilaçlar da yararlıdır. Yiyecekler basit ol malıdır; alkol ve kahvenin yanı sıra baş ka amaçla verilen ilaçlardan sakınılma lıdır. Mide salgısını uyardıklarından, at rofik mide iltihabında alkol ve kahve belirli miktarda verilebilir.

Kronik bir iltihabi sürecin son ev resi olan kronik atrofik mide iltiha bın da genel önlemlere ek olarak bu evreye özgü bozukluklan da gider mek gerekir. Midenin çepersel hücre lerinin gerilemesi mide asiti salgısı nın azalmasına ya da bütünüyle dur

12 Parmak Bağırsağı Ülseri

12 parmak bağırsağı ülseri, sindirim sistemiyle ilgili bir durumdur ve tıbbi olarak "duodenal ülser" olarak da adlandırılır. Bu ülser, ince bağırsağın başlangıcında bulunan 12 parmak bağırsağı adı verilen bölgede oluşan yaralardır. 

12 parmak bağırsağı ülseri genellikle Helicobacter pylori adlı bakteri enfeksiyonu veya nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar gibi maddelerin uzun süreli kullanımı gibi faktörlerle ilişkilendirilir. Aşırı asit üretimi veya asit ile sindirilecek mide içeriğinin 12 parmak bağırsağına kaçması da ülser oluşumunda etkili olabilir. 

Bu ülserler, mide asidi ve sindirim enzimlerinin 12 parmak bağırsağındaki dokuları tahriş etmesi sonucu oluşur. Belirtiler arasında üst karın ağrısı, hazımsızlık, mide yanması, iştah kaybı, bulantı ve kusma yer alabilir. 

12 Parmak Bağırsağı Ülseri Hakkında

12 parmak bağırsağı ülseri teşhis edildiğinde, genellikle antibiyotiklerle birlikte asit baskılayıcı ilaçlar kullanılarak bakteri enfeksiyonu tedavi edilir ve mide asidi üretimini azaltmak için asit baskılayıcı ilaçlar kullanılır. Ayrıca, tedavi sürecinde diyet değişiklikleri ve stres yönetimi gibi yaşam tarzı önlemleri de önerilebilir. 

Herhangi bir sindirim sistemi rahatsızlığı veya semptomuyla ilgili olarak, doktorunuzla konuşmanız ve doğru teşhis ve tedavi için profesyonel tıbbi tavsiye almanız önemlidir.

12 Parmak Bağırsağı Ülseri Belirtileri Nelerdir?

12 parmak bağırsağı ülseri (duodenal ülser), aşağıdaki belirtilerle kendini gösterebilir: 

  • Üst karın ağrısı: Genellikle mide bölgesinin üstünde veya göğüs kemiğinin altında hissedilen bir ağrıdır. Ağrı genellikle yemeklerden sonra ortaya çıkar ve hafifler veya geçerken açlık hissiyle artabilir. 
  • Hazımsızlık: Yemeklerin sindirilmesi ve mide rahatsızlığıyla ilgili sorunlar yaşanabilir. Mide bulantısı, şişkinlik ve geğirme gibi belirtiler de görülebilir. 
  • Mide yanması: Midedeki asidin yemek borusuna geri kaçması sonucu yanma hissi ortaya çıkabilir. 
  • İştah kaybı: Ülser nedeniyle iştah azalabilir ve kilo kaybı yaşanabilir. 
  • Bulantı ve kusma: Bazı durumlarda, ülserler nedeniyle bulantı ve kusma meydana gelebilir. 
  • Kanlı dışkı veya kusma: Ciddi durumlarda ülserin kanama riski vardır. Bu durumda dışkıda veya kusmada kan görülebilir. Bu durum acil tıbbi yardım gerektirir. 

Eğer bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız veya şüpheleniyorsanız, bir doktora başvurmanız önemlidir. Sadece bir doktor doğru teşhis koyabilir ve uygun tedaviyi önerebilir.

12 Parmak Bağırsağı Ülseri Nedenleri Nelerdir?

12 parmak bağırsağı ülseri (duodenal ülser), genellikle aşağıdaki nedenlerle ilişkilendirilir: 

  • Helicobacter pylori enfeksiyonu: Helicobacter pylori adlı bir bakteri, 12 parmak bağırsağı ülserlerinin en yaygın nedenidir. Bu bakteri, mide ve bağırsak mukozasına yerleşerek iltihaplanmaya ve ülser oluşumuna neden olabilir. 
  • Nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar: Aspirin, ibuprofen, naproksen gibi NSAID'lerin uzun süreli kullanımı, mide ve bağırsaklarda ülser oluşumuna yol açabilir. Bu tür ilaçlar mukozayı tahriş edebilir ve mide asidi üretimini artırabilir. 
  • Asit üretiminin artması: Mide asidi, 12 parmak bağırsağındaki dokuları tahriş edebilir ve ülser oluşumuna neden olabilir. Asit üretimi, stres, sigara içmek, aşırı kafein tüketimi gibi faktörlerden etkilenebilir. 
  • Genetik yatkınlık: Ailede 12 parmak bağırsağı ülseri öyküsü olan kişilerde, bu rahatsızlığa yakalanma riski artabilir. Genetik faktörlerin ülser oluşumunda rol oynayabileceği düşünülmektedir. 
  • Alkol ve sigara kullanımı: Aşırı alkol tüketimi ve sigara kullanımı, 12 parmak bağırsağı ülseri riskini artırabilir. Bu alışkanlıklar mukozayı tahriş edebilir ve iyileşmeyi zorlaştırabilir. 
  • Stres: Kronik stres, ülser oluşumunu tetikleyebilir veya mevcut ülserlerin iyileşme sürecini etkileyebilir. 

Bu faktörler, 12 parmak bağırsağı ülseri riskini artırabilir, ancak herkes için aynı olmasa da her zaman bir ülser gelişmeyebilir. Bu nedenle, bireysel durumlar ve yaşam tarzı faktörleri dikkate alınarak bir teşhis yapılmalı ve tedavi planlanmalıdır.

12 Parmak Bağırsağı Ülseri Tanısı Nasıl Konulur?

12 parmak bağırsağı ülseri tanısı genellikle bir doktor tarafından yapılmaktadır. Tanı için aşağıdaki adımlar takip edilebilir: 

Anamnez alma: Doktor, semptomlarınızı ve yaşadığınız rahatsızlıkları dinleyerek başlayacaktır. Belirtileriniz, semptom süresi, şiddeti ve diğer ilişkili faktörler hakkında sorular sorabilir. 

Fizik muayene: Doktor, karın bölgenizi kontrol etmek ve olası hassasiyet veya şişlik belirtilerini değerlendirmek için fiziksel muayene yapabilir. 

Laboratuvar testleri: Kan testleri veya dışkı örnekleri gibi laboratuvar testleri yapılabilir. Bu testler, Helicobacter pylori bakterisinin varlığını veya kanama belirtilerini değerlendirmek için kullanılabilir. 

Endoskopi: Endoskopi, bir endoskop adı verilen esnek bir tüpün kullanılmasıyla 12 parmak bağırsağı ve mideyi içeren sindirim sisteminin içini incelemek için yapılan bir prosedürdür. Bu yöntemle ülserlerin varlığı doğrulanabilir ve biyopsi alınabilir.

12 Parmak Bağırsağı Ülseri Terkibi Nedir, İçeriğinde Neler Var?

12 parmak bağırsağı ülseri hastalığı yaygın hastalıklardan biridir. Kimi insanda bu hastalığın seyri çok ağır ilerleyebilir. Aynı zamanda hastalığın etkileri de bazı kişilerde çok ağır olabilir. Bu yüzden doğal tedavi yöntemlerine yönelmek size büyük bir avantaj sağlayacaktır. 12 parmak bağırsağı ülseri terkibi tedavisi de bu açıdan oldukça kıymetli ve önemlidir. Bu terkip için aşağıdaki ürünleri satın almanız gerekmektedir.

  • 1 adet sultan şurubu
  • 1 adet Adem ata şurubu
  • 1 adet BK 43 macunu
  • 1 adet çörek otu yağı

12 Parmak Bağırsağı Ülseri Hastalığına Yönelik Bitkisel Ürünlerin Kullanımı

  • Günde 2 defa tok karnına yarım bardak su içerisine yarım kahve fincanı kadar sultan şurubu ilave edilir ve içilir.
  • Günde 2 defa tok karnına yarım kahve fincanı Adem ata şurubu içelim.
  • Günde 2 defa tok karnına bir çay kaşığı BK 43 macunu tüketelim.
  • Günde 2 defa aç karnına bir çay kaşığı kadar çörek otu yağı içelim.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası