gebelikte sık idrara çıkma kaçıncı haftada başlar / Gebelik - Hamilelikte Sık İdrara Çıkma - monash.pw

Gebelikte Sık Idrara Çıkma Kaçıncı Haftada Başlar

gebelikte sık idrara çıkma kaçıncı haftada başlar

Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Nelerdir? Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Ne Zaman Başlar?

İçindekiler

Hamilelik (Gebelik) belirtileri nelerdir?

Adet gecikmesi, düzenli adet gören kadınlarda en erken ve en güvenilir gebelik bulgusudur.

Gebeliğin ilk haftalarında adet kanamasına benzer “lekelenme” gibi çok az kanama görülebilmektedir. Bu kanamaya implantasyon (yerleşme) kanaması adı verilir.

Erken dönemde görülebilecek hamilelik belirtileri şunlardır:

  • Halsizlik, yorgunluk, uyku hali
  • Duygu durum değişiklikleri
  • Memelerde hassasiyet, şişkinlik
  • Areola adı verilen memenin uç kısmında koyulaşma
  • Sık idrara çıkma
  • Bel ve kasık ağrıları
  • Şişkinlik
  • Kokulara karşı hassasiyet
  • Bulantı ve kusma (özellikle sabahları gözlenir)
  • Vücut ısısında artış
  • Kalp hızında artış
  • Çarpıntı hissi

Tabii ki her gebelik kişiye özeldir ve tüm bu bulgular her kadında görülmeyebilir. Aynı zamanda bu belirtilerin sıklığı ve şiddeti de bireye göre değişkenlik gösterebilir.

Hamilelik (Gebelik) belirtileri ne zaman başlar?

Genellikle gebeliğin ilk dört haftası, adet döneminin beklenmesi nedeniyle fark edilmeyebilir.

Hamilelik belirtileri, gebeliğin ilk üç ayının başındaki hafta içerisinde başlayabilir.

Gebeliğin ’ncı haftaları arasında, memede değişiklikler başlar ve meme boyutlarında artış olabilir. İlerleyen dönemde meme ucunda (areolada) koyulaşma, renk değişikliği gözlenebilir.

Bulantı ve kusmalar genellikle ’ncı haftalar arasında artar ve 9’uncu hafta civarında en üst seviyeye ulaşır.

Gebeliğin ’uncu haftaları arasında, kalp hızında artış görülebilir. Vücutta östrojen (Kadınlarda üreme fonksiyonun gelişmesini sağlayan hormon) ve progesteron (Kadınları hamilelik dönemine hazırlayan hormon) hormonlarının gebelik nedeniyle artmasıyla birlikte;

  • Anksiyete,
  • Depresyon,
  • Öfori (Aşırı sevinç hali) gibi duygu durum değişiklikleri gözlenebilir.

Hamilelik (Gebelik) testi ne zaman yapılmalıdır?

Evde yapılabilen gebelik testi, genellikle adet gecikmesinden bir hafta sonra pozitif olur. Ancak bu testlerin, idrarda gebelik hormonu (Beta-HCG) bakılarak değerlendirilmesi nedeniyle sonucun pozitifleşmesi için değerin kan tahliline göre daha fazla yükselmesi gerekir. Bu nedenle hassasiyeti düşüktür.

Kan tahlili ile Beta-HCG bakılması kesin sonuç verir. Kanda gebelik hormonunun pozitifleşmesi en erken, ilişkiden gün sonra görülür. Adetleri düzensiz olan ya da son adet tarihini hatırlayamayan kişiler, ilişkiden sonra 14 gün bekleyebilir. 5 IU/L’nin altındaki değer, negatif kabul edilir. IU/L arası şüpheli, 10 IU/L üzeri ise pozitif kabul edilir. Şüpheli ya da pozitif çıkan değerlerin takibi gereklidir.

Gebelik hesaplaması nasıl yapılır?

Gebelik haftası ve doğum zamanı, kadının son adet tarihine göre hesaplanır. Gebeliği hesaplamak için anne adayının, son adet tarihini net olarak bilmesi gerekir. Tahmini doğum zamanı bu tarihin üzerine gün eklenerek verilir. Bu durum da 40’ıncı gebelik haftasına tekabül eder. Ancak sağlıklı bir gebelikte doğum 37 ila 42’nci haftalar arası gerçekleşebilir.

Anne adayı adet tarihinden emin değil ya da hatırlamıyorsa kandaki Beta-HCG değerine ve bu değerin artış durumuna göre ya da ultrason bulgularına göre hesaplama yapılabilir.

Özellikle ilk üç ayda yapılan ultrason ölçümlerinin gebelik ve doğum haftasını hesaplamada hassasiyeti oldukça yüksektir. Gebeliğin trimester olarak ifade ettiğimiz üçer aylık dönemleri kısaca şu şekilde ifade edilir:

  • İlk trimester: haftaları arası
  • İkinci trimester: haftaları arası
  • Üçüncü trimester: haftaları arası

Aylık olarak belirtecek olursak,

  1. Ay: 1- 6. gebelik haftaları arası
  2. Ay: gebelik haftaları arası
  3. Ay: gebelik haftaları arası
  4. Ay: gebelik haftaları arası
  5. Ay: gebelik haftaları arası
  6. Ay: gebelik haftaları arası
  7. Ay: gebelik haftaları arası
  8. Ay: gebelik haftaları arası
  9. Ay: 37 hafta ve üzeri

Bebeğin anne karnındaki hareketi ne zaman hissedilmeye başlar?

Bebeğin hareketleri, anne karnında ilk kez yaklaşık 18 ila 20’nci gebelik haftaları arası hissedilir. İlk gebelik yaşanması durumunda bu süre daha geç olabilir. Daha önceden doğum yapmış gebelerde ise daha erken, yaklaşık 16’ncı hafta civarı bebeğin hareketleri hissedilmeye başlanır.

Gebelik haftası ilerledikçe bebeğin hareket sıklığı ve şiddeti değişebilir. Özellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde bebeğin hareketleri artar. Gündüzleri ve geceleri bebeğin dakikalık uyku periyodları olmaktadır. Bu süre nadiren 90 dakikayı geçer. Uyku süreci boyunca bebek hareket etmez.

Bebeğin hareketleri genellikle 32’nci haftaya kadar artma eğilimindedir. Sonrasındaysa hareketler daha stabildir. Doğumun yaklaşması ve bebeğin büyümesiyle beraber hareket kapasitesi azalarak hareketleri daha hafif hissedilebilir.

Gebelik Semptomları: İdrara Sık Çıkma

İdrara sık çıkmanın gebelik belirtisi olup olmadığını ya da geçip geçmeyeceğini merak ediyor olabilirsiniz. İdrara sık çıkma, çok rastlanan bir erken gebelik belirtisidir, ancak bebeğiniz ve rahminiz büyüdükçe mesanenize baskı yaptığı için, gebeliğin sonraki aşamalarında da görülebilir. Bu durum elbette canınızı sıkabilir, ama çoğunlukla endişelenecek bir durum değildir. İdrara sık çıkmanın nedenlerini, nasıl başa çıkabileceğinizle ilgili ipuçlarını ve idrar yolları enfeksiyonu gibi başka bir soruna bağlı olabilecek belirtileri öğrenmek için, okumaya devam edin.

İdrara Sık Çıkma Nedenleri Nelerdir?

İdrara daha çok çıkma ihtiyacı duymanıza neden olan şey, çoğunlukla vücudunuzdaki artan kan miktarıdır. Bu kan dolaşımına uyum sağlamak için böbreklerinizin, en sonunda idrar kesenize gidecek fazladan sıvı üretmesi gerekir. Hamilelik sırasında idrara sık çıkmak can sıkıcı olsa da, aynı zamanda normal ve sık görülen bir gebelik semptomudur:

  • Tuvalete kaç kere çıkmak gebelikte sık idrara çıkma sayılır? İdrara çıkmanın belirlenmiş bir sayısı yoktur -sadece her zaman çıktığınızdan daha sık çıkmanızdır.

  • İdrara sık çıkma gebeliğin hangi döneminde başlar? Ne zaman başlayacağı, kişiden kişiye değişse de, 6 ila 8. haftalar civarı tuvalete daha sık çıkma ihtiyacı hissetmeye başlayabilirsiniz.

  • Hamilelik boyunca sürecek mi?İkinci üç aya girdikten bir süre sonra hafifleyebilir, ancak büyüyen bebeğiniz mesanenize daha fazla baskı yapacağı için, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde yeniden sıklaşabilir. Üçüncü üç ayın sonuna doğru, bebeğiniz doğum kanalına “indiğinde”, pelvis bölgesi ve mesanenizdeki bu ekstra baskı daha sık idrara çıkma ihtiyacı doğurabilir.

  • Tuvalete kaç kez çıkmalıyım? Ne zaman ihtiyaç hissederseniz! Tutmamak her zaman daha iyidir.

Hamileyken Artan İdrara Çıkma İsteğiyle Başa Çıkmak İçin İpuçları

Daha sık idrara çıkmayı önleyemezsiniz. Ayrıca bu durum gebelik sırasında vücudunuzun su dengesini korumak ve sağlıklı kalabilmek için bol sıvı almanın doğal sonucu olduğu için önlemek de istemezsiniz. İşte hayatınızı kolaylaştıracak bazı ipuçları:

  • Tuvaletteyken mesanenizi tamamen boşaltabilmek için öne doğru eğilin.

  • Geceleyin idrara çıkma sıklığını azaltmak için uyumadan önce fazla su içmemeye çalışın.

  • Daha sık idrara çıkmanıza neden olabilecek kafeinli içecek ve yiyeceklerden uzak durmaya çalışın.

  • Hem doğum öncesi hem de doğum sonrasında, öksürür, hapşurur ya da gülerken idrar kaçırmanızı önlemeye yardımcı olacağı için, pelvik taban kaslarınızı güçlendirecek Kegel egzersizleri yapın. (Öksürüp hapşururken idrar kaçırıyorsanız, günlük ped kullanabilirsiniz.)

  • İdrarınız koyu sarı ya da turuncuysa, bu yeterince sıvı almadığınızın bir göstergesi olabilir -idrarınız normal açık sarı rengine kavuşana kadar, sıvı alımınızı artırmaya çalışın.

  • Dışarı çıkıyorsanız ya da uzunca bir toplantıya girecekseniz, hemen öncesinde tuvalete gidin. Ayrıca hazırlıksız yakalanmamak için en yakın tuvaletin nerede olduğunu önceden belirleyin.

İdrara Sık Çıkma Bir Sorun Belirtisi Olabilir Mi?

İdrara sık çıkma genellikle normal bir gebelik belirtisidir. Ne var ki bazen doktor müdahalesi gerektiren bir sağlık sorunu da olabilir. Bu sorunlar:

  • İdrar yolu enfeksiyonu. Çoğu kadın idrara çıkma sıklığının gebelikten mi, yoksa enfeksiyon mu olduğunu merak eder. Eğer enfeksiyonsa, idrarınızı yaparken ağrı ve yanma hissedebilir, ateşlenebilir, idrarınızın bulanık renkte olduğunu fark edebilir ya da kan görebilirsiniz. Ayrıca çok sıkıştığınız halde, idrarınız sadece birkaç damla gelebilir. Büyüyen rahmin idrar yollarına yaptığı baskı bakteriyel enfeksiyon riskini artırdığı için, hamile kadınlar 6 ile haftalar arasında artan idrar yolları enfeksiyonu riskiyle karşı karşıya kalırlar. Eğer sizde idrar yolları enfeksiyonu olduğundan şüpheleniyorsanız, tedavi için doktorunuza danışmalısınız.

  • Gebelik şekeri. İdrara sık çıkma, bazen anne adaylarının küçük bir bölümünü etkileyen genellikle geçici bir diyabet türü olan gebelik şekerinin belirtisi olabilir. Sağlık uzmanları genelde gebeliğin 24 ve haftaları arasında gebelik şekeri testi yaparlar. Gebelik şekeri tedavi edilirse, bebeğin sağlığı olumsuz etkilenmez ve doğumdan sonra diyabet genellikle kaybolur. Eğer sık idrara çıkmayla birlikte sürekli bir susuzluk, bulantı ya da bitkinlik hissederseniz, doktorunuza danışmalısınız.

Gebeliğin erken döneminde idrara sık çıkma yaygın görülen ve genellikle endişelenmenizi gerektirmeyecek bir durumdur. Tuvalete gidip durmaktan sıkılsanız da, gebeliğin son dönemlerinde tekrar geri gelene kadar, kısa bir süre sonra rahatlayacağınızı unutmayın. Bebeğiniz doğar doğmaz sürekli idrara çıkmaktan kurtulacak, artık sadece bebeğinizin bez değişimini düşüneceksiniz!

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır