abdülaziz den sonraki padişah / Osman'dan sonra tahta kim geçti? Osman Bey'den sonraki padişah kimdir? - Haberler

Abdülaziz Den Sonraki Padişah

abdülaziz den sonraki padişah

Tarihin, istisnasız en ilgi çekici bölümlerinden birini oluşturan Osmanlı Devleti, yılları arasında gerek hükmettiği topraklarda gerekse bugünden düne baktığımızda pek çok ders barındıran bir hazine. Çünkü yönetim anlayışı, bu anlayışın zaman içindeki değişimi, birtakım tarihi karakterlerin iyi ya da kötü yaptıklarının ortaya koydu etki bizi bu konuya yaklaştırıyor. Hal böyle olunca da devletin başına çok küçük yaşta geçen ya da hayatının büyük kısmını hapis geçirdikten sonra tahtına oturan ülke yöneticileri de dikkatimizi çekiyor. O halde sizi sırasıyla Osmanlı Padişahları listesi ile yalnız bırakıyoruz.

Osmanlı Kuruluş Dönemi Padişahları

Osmanlı Padişahları


Osman Gazi ( – )

Osman Bey Osmanlı imparatorluğunun ilk padişahı kimdir?” sorusunun cevabı olan Osman Gazi, yılında, Söğüt’te doğdu. Babası Ertuğrul Gazi, Annesi Halime Hatun’dur.

Osman Gazi, dürüst, cesur, cömert ve adalet sahibiydi.

Osman Gazi, yılında Sögüt’te, Kayı Boyu’nun yönetimine geçtiğinde henüz 23 yaşındaydı. Ata binmekte, kılıç kullanmakta ve savaşmakta çok ustaydı. Aşiretin ileri gelenlerinden, Ömer Bey’in kızı Mal Hatun ile dünya evine girdi. Ve bu evlilikten ileride Osmanlı Devleti’nin başına geçecek olan oğlu Orhan Gazi doğdu.

Orhan Gazi ( – )

Sırada, bazı kaynaklara göre Osmanlı Devleti&#;nin &#;Sultan&#; unvanını kullanan ilk lideri var. Orhan Bey, yılında doğdu. Kendisi, sık sık halkın arasına karışan bir profil çiziyordu.

Orhan Gazi, Babası Osman Gazi’nin ’da vefatı üzerine beyliğin başına geçti. Orhan Gazi, ’da Bizans İmparatoru VI. Yoannis Kantakuzenos’un kızı Teodora ile evlilik yaptı.

I. Murad ( – )

Sultan Birinci Murad, ’da, Bursa’da doğdu. Babası Orhan Gazi, annesi Bizans tekfurlarından Yar Hisar Tekfuru’nun kızı olan Nilüfer Hatun’dur (Holofira).

İlk eğitimini, annesi Nilüfer Hatun’dan aldı. Daha sonra tahsilini tamamlamak için Bursa’ya gitti. Buradaki Medreselerde ilim ve sanat adamları ile beraber çalıştı.

Sultan Birinci Murad, dahî bir asker ve devlet adamıydı. “Derviş Gazilerin, Şeyhlerinin, Kralı Murad Gazi” diye anılan Sultan Birinci Murad, bütün hayatı boyunca plânlı ve programlı hareket etti.

yılından itibaren “Murad Hüdavendigâr” diye anılan Sultan Birinci Murad, Birinci Kosova Savaşı’ndan sonra savaş alanını gezerken, Sırp Asilzâdesi Milos Obraviç (Sırp Kralı Lazar’ın damadı) tarafından hançerlenerek şehit oldu ().

I. Bayezid – Yıldırım Bayezid ( – )

Yıldırım Bayezid yılında Edirne’de doğdu. Babası Murad Hüdavendigâr, annesi Gülçiçek Hatun’dur. Yıldırım Bayezid yuvarlak yüzlü, beyaz tenli, koç burunlu, elâ gözlü, kumral saçlı, sık sakallı ve geniş omuzluydu. Girdiği savaşlarda gösterdiği cesaretten ve hızlı hareket etmesinden dolayı ‘Yıldırım’ lakabını almıştı.

Yıldırım Bayezid, Timur’la yaptığı Ankara Savaşı’nda mağlup oldu ve esir düştü. 13 yıl süren saltanatı sonunda esaretinin başlamasından 7 ay 12 gün sonra vefat etti.

I. Mehmed ( – )

Sultan Çelebi Mehmed , yılında Edirne’de doğdu. Babası Yıldırım Bayezid, annesi de Germiyanoğulları’ndan Devlet Hatun’dur. Padişahlığı süresince bizzat yirmi dört savaşa katılan Çelebi Mehmed, bu savaşlarda kırka yakın yara aldı.

Sultan Çelebi Mehmed Müslümanlara karşı göstermiş olduğu adaleti, aynı zamanda Hristiyan topluluklara karşı da gösterdi. İyi bir idareci ve politikacıydı. Fetret Devri’nden sonra Anadolu’daki beylikleri tekrar bir araya toplamayı başardı.

II. Murad ( – )

Sultan İkinci Murad yılında doğdu. Babası Çelebi Mehmed, annesi Dulkadiroğulları’ndan Süli Bey’in kızı Emine Hatun’dur. Uzun boylu, beyaz tenli, doğan burunlu ve güzel yüzlü bir Padişahtı.

Avrupalılar, onun, istediği takdirde bütün Avrupa’yı fethedebilecek biri olduğu konusunda hemfikir olmuştu. Otuz yıllık saltanatı süresince, ülkesini çok büyük başarı ile yöneterek emri altında bulunan herkese kendini sevdirmeyi başardı. Sultan İkinci Murad, tahta çıktığında on dokuz yaşındaydı.


Osmanlı Yükselme Dönemi Padişahları

Osmanlı Padişahları

Fatih Sultan Mehmed ( – )

Osmanlı padişahları arasında &#;İstanbul Fatihi&#;nin apayrı bir yeri vardır.

Fatih Sultan Mehmed, 29 Mart ’de, Edirne’de doğdu. Babası Sultan İkinci Murad, annesi Humâ Hatun’dur. Tarihi kaynaklara göre II. Mehmed, kendi döneminin önemli âlimlerinden çok iyi eğitim görmüştü; hatta kendisinin yedi yabancı dil bildiği de yer alan bilgiler arasındadır. Âlim, şâir ve sanatkârları sık sık toplar ve onlarla sohbet etmekten çok hoşlanırdı. İlginç ve bilinmedik konular hakkında makaleler yazdırır ve bunları incelerdi. Hocalığını da yapmış olan Akşemseddin, Fatih Sultan Mehmed’in en çok değer verdigi âlimlerden biridir. Fatih Sultan Mehmed, gayet soğukkanlı ve cesurdu. Eşsiz bir komutan ve idareciydi. Yapacağı işlerle ilgili olarak en yakınlarına bile hiçbir şey söylemezdi.

Bilime büyük önem veren Fatih Sultan Mehmed, yabancı ülkelerdeki büyük bilginleri İstanbul’a getirtti. Nitekim astronomi bilgini Ali Kuşçu, kendi döneminde İstanbul’a geldi. Ünlü ressam Bellini’yi de İstanbul’a davet ederek kendi resmini yaptırdı.

20 yaşında Osmanlı padişahı olan Sultan İkinci Mehmed, İstanbul’u fethedip yıllık Doğu Roma İmparatorluğu’nu ortadan kaldırarak ‘Fatih’ unvanını aldı. Hz. Muhammed’in Hadis-i Şerifinde müjdelediği İstanbul’un fethini gerçekleştiren büyük komutan olmayı da başaran Fatih Sultan Mehmed, yüksek yeteneği ve dehasıyla dost ve düşmanlarına gücünü kabul ettirmiş bir Türk hükümdarıydı.

II. Bayezid ( – )

Sultan İkinci Bayezid, 3 Aralık ’de, Dimetoka’da doğdu. Babası Fatih Sultan Mehmed, annesi Mükrime Hatun adında bir Türk kızıdır..

Babası Fatih Sultan Mehmed ilme ilgi duyduğu için, oğlu Şehzade Bayezid’e iyi bir eğitim verdi. Ona, devrin en meşhur âlimlerinden ders okutturdu, bütün İslâm ilimlerini en iyi şekilde öğrenmesini sağladı.

Arapça ve Farsça’yı gayet iyi biliyordu. Çağatay lehçesi ve Uygur alfabesini de öğrendi. İslâm ilimlerinin yanı sıra, matematik ve felsefe tahsili de yaptı.

Yavuz Sultan Selim ( – )

Yavuz Sultan Selim, 10 Ekim ’de doğdu. Babası Sultan İkinci Bayezid, annesi Gülbahar Hatun’dur. Gülbahar Hatun, Dulkadiroğulları Beyliği’ndendir.

Babası Sultan İkinci Bayezid, padişah olduktan sonra, askeri sevk ve devlet idareciliğini öğrenmesi için, Şehzade Selim’i Trabzon Sancağına vali olarak tayin etti.

Sultan Selim, çok iyi kılıç kullanırdı. Güreşmekte, ok atmada ve yay çekmede de ustaydı. Savaştan hoşlanmakla beraber çok ince bir ruha da sahipti. Mütevazi bir kişiliği olan Yavuz Sultan Selim, her öğün yemekte tek çeşit yemek yerdi ve ağaçtan tabaklar kullanırdı.

Gösterişten rahatsız olur ve bu nedenle devlet malını israf etmezdi.

Kanunî Sultan Süleyman ( – )

Osmanlı padişahları arasında en kudretli liderlerinden birine geldi sıra&#;

Kanûnî Sultan Süleyman, 27 Nisan Pazartesi günü, Trabzon’da doğdu. Babası Yavuz Sultan Selim, annesi Hafsa Hatun’dur. Hafsa Hatun Türk ya da Çerkezdir.

Kanûnî Sultan Süleyman devri, Türk hakimiyetinin doruk noktasına ulaştığı bir devir olmuştur.

Çok ciddi ve kendinden emin bir padişah olan Kanûnî Sultan Süleyman, azim ve irade sahibiydi. Yapacağı işlerde hiç acele etmez, gayet geniş düşünür ve verdiği emirden asla geri dönmezdi. İş başına getireceği adamlara, kabiliyet derecelerine göre görev verirdi. Sigetvar kuşatmasını idare ederken, 7 Eylül yılında yetmiş bir yaşında vefat etti.

Kendisine “Kanûnî” denmesi, yeni kanunlar icad etmesinden değil, mevcut kanunları yazdırtıp çok sıkı bir şekilde tatbik etmesinden dolayıdır. Kanûnî Sultan Süleyman, adaleti seven bir padişahtı. Mısır’dan gelen vergiyi haddinden fazla bulup, yaptırdığı araştırma sonunda halkın zulme uğradığını düşünmesi ve Mısır Valisini değiştirmesi bunun açık kanıtıdır.

II. Selim ( – )

Osmanlı padişahları arasında ilginç bir isim ile karşı karşıyayız.

Sultan İkinci Selim, 28 Mayıs ’de, İstanbul’da doğdu. Babası Kanûnî Sultan Süleyman, annesi Hürrem Sultan’dır.

Hürrem Sultan, Slav kökenlidir. Sultan İkinci Selim, orta boylu, açık alınlı, mavi gözlü, ince kaslı ve sarışındı. Şehzadeliğinde mükemmel bir tahsil ve terbiye ile yetiştirildi. Devlet idaresini iyice öğrenmek için de Anadolu’nun çeşitli yerlerinde sancakbeyliği yaptı. Bu sırada tahsiline devam ederek, ilim ve tecrübesini arttırdı.

Sarı Selim olarak da anılan İkinci Selim, Kütahya sancakbeyi iken babası Cihan Padişahı Kanûnî Sultan Süleyman’ın ölüm haberi üzerine İstanbul’a gelerek 30 Eylül günü kırk iki yaşında tahta geçti. Sarı Selim, daha önceki Osmanlı sultanlarına göre silik ve zayıf bir hükümdar profili çizmektedir.

III. Murad ( – )

Sultan Üçüncü Murad, 4 Temmuz günü, Manisa’nın Bozdağ Yaylası’nda dünyaya geldi. Babası, Sultan İkinci Selim, annesi Afife Nur Banu Sultan’dır. Annesi Venedikli’dir.

Sultan Üçüncü Murad, saltanatı boyunca İstanbul’dan hiç çıkmadı ve saraydaki kadınların etkisinde kaldı. Daha sonraki yıllarda Osmanlı Devleti’nin bir devrini etkileyecek olan kadınlar saltanatı onun devrinde başladı.

Osmanlı Duraklama Dönemi Padişahları


III. Mehmed ( – )

Sultan Üçüncü Mehmed, 26 Mayıs ’da, Manisa’da doğdu. Babası Sultan Üçüncü Murad, annesi Safiye Sultan’dır. İsmini, Fatih Sultan Mehmed’e benzemesi için, büyük dedesi Kanûnî Sultan Süleyman koydu.

Üçüncü Mehmed devri, duraklama dönemine rastlar. Sultan Üçüncü Mehmed, kolayca üzüntüye kapılır, yemekten, içmekten kesilirdi. Celâlî isyanları ve İran savaşlarının çok uzun sürmesi onu büyük üzüntü içinde bıraktı. İçkiyi sıkı bir şekilde yasaklayıp, bütün gizli meyhaneleri kapattırdı.

I. Ahmed ( – )

Sultan Birinci Ahmed, 18 Nisan günü, Manisa’da doğdu. Babası Sultan Üçüncü Mehmed, annesi Handan Sultan’dır. İyi bir tahsil gördü. Arapça ve Farsça’yı mükemmel derecede öğrenmişti. Ok atmak, kılıç kullanmak, ata binmek gibi savaş ve askerlik alanlarında çok usta olan Sultan Birinci Ahmed, ava ve cirit oyununa çok düşkündü.

Sultan Birinci Ahmed, yakalandığı tifüs hastalığından kurtulamayarak 21 Kasım’ı 22 Kasım’a bağlayan gece yılında yirmi sekiz yaşında vefat etti.

I. Mustafa ( – / – )

Sultan Birinci Mustafa, yılında, Manisa’da doğdu. Babası Sultan Üçüncü Mehmed, annesi Handan Sultan’dır. Sultan Birinci Mustafa güzel yüzlü, seyrek sakallı, sarı benizli ve iri gözlü bir padişahtı. İki defa padişahlık yaptı. Sinirli bir yapıya sahipti.

Sultan Birinci Mustafa, ağabeyi Sultan Birinci Ahmed’in padişahlığı süresince, on dört yıl sarayın bir odasında hapis hayatı yaşadı.

Kafes hayatı denilen bu süre sonunda Sultan Birinci Mustafa, Osmanlı hanedanının en büyük erkek evlâdı olması dolayısıyla tahta çıkarılmış fakat kısa sürede dengesiz hareketleri görüldüğünden ulemâ, asker ve devlet erkânının ittifakı ile hal (tahttan indirme) edilmiştir. Sultan Genç Osman’ın tahttan indirilip katlinden sonra bir kez daha cülûs etmişse de bir buçuk yıl sonra aklî dengesizliği nedeniyle tekrar tahtından oldu.

Genç Osman ( – )

Sultan Genç Osman, 3 Kasım tarihinde, İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Birinci Ahmed, annesi Mahfirûz Haseki Sultandır. Mahfirûz Haseki Sultan aslen Rum’dur. Sultan Genç Osman, Arapça, Farsça, Latince, Yunanca ve İtalyanca gibi doğu ve batı dillerini klâsiklerinden tercüme yapabilecek kadar güzel öğrendi.

Tahta çıkar çıkmaz devlet erkânı içindeki üst düzey yetkilileri değiştiren, müderris ve kadıların atanma yetkilerini şeyhülislâmdan alan Sultan Genç Osman çok yenilikçi bir padişahtı.

IV. Murad ( – )

Sultan Dördüncü Murad, 26 Temmuz tarihinde, İstanbul’da doğdu. Babası Sultan Birinci Ahmed, annesi Mahpeyker Kösem Sultan’dır. Sultan Dördüncü Murad, içki ve tütünü yasakladı. Gece sokağa çıkma yasağı koydu.

Sultan Dördüncü Murad döneminin önemli olaylarından biri de Hezarfen Ahmed Çelebi’nin kanat takarak, Galata Kulesi’nden Üsküdar’a uçmasıydı.

İbrahim ( – )

Sultan Birinci İbrahim, 5 Kasım tarihinde, İstanbul’da doğdu. Babası Sultan Birinci Ahmed, annesi Mahpeyker Kösem Sultan’dır. Sultan Birinci İbrahim, uzun boylu, kuvvetli vücutlu ve kumral sakallıydı. Annesi onun yetiştirilmesi için çok gayret göstermişti. Ağabeyi Sultan Dördüncü Murad’ın âni vefatı, zaten ölüm düşünceleriyle harap olmuş Şehzade İbrahim’i çok sarstı ve padişah olduğuna inanmak bile istemedi.

Sadrazam Kara Mustafa Paşa, Taht Odası’na geçen Sultan Birinci İbrahim’in başına Hırka-i Saadet Dairesi’nden getirilen, Hz. Ömer’in Sarığı’nı yerleştirdi.

Sultan Birinci İbrahim, sekiz yıl dokuz ay padişahlık yaptıktan sonra, 18 Ağustos tarihinde, boğularak öldürüldü.

IV. Mehmed ( – )

Sultan Dördüncü Mehmed, 2 Ocak ’de, İstanbul’da doğdu. Babası Sultan Birinci İbrahim, annesi Rus asıllı Turhan Hatice Sultan’dır. Sultan Dördüncü Mehmed, henüz yedi yaşında iken padişah oldu. Ava ve edebiyata çok meraklıydı. Ava olan merakı yüzünden tarihte “Avcı Mehmed” olarak anılır.

II. Süleyman ( – )

Sultan İkinci Süleyman, 15 Nisan ’de, İstanbul’da doğdu. Babası Sultan Birinci İbrahim, annesi Saliha Dilaşub Sultan’dır.

Hayatının kırk yılını bir dairede hapis geçiren Sultan İkinci Süleyman cesur, dindar, vatansever, merhametli ve nazik bir insandı. Rüşvet ve sefahata son derece düşmandı. Padişah olduğu sırada askerî zorbaların ortalığı karıştırması üzerine onlarla mücadeleye girişti ve kısmen de olsa asayişi sağladı.

II. Ahmed ( – )

Sultan İkinci Ahmed, 25 Şubat günü, İstanbul’da doğdu. Babası Sultan Birinci İbrahim, annesi Hatice Muazzez Sultan’dır.

Sultan, hat sanatında çok ustaydı. Yazı yazma kabiliyeti çok üstün olan Sultan İkinci Ahmed, birçok Kuran-ı Kerim yazdı. Şairlere ve şiire de çok düşkündü.

II. Mustafa ( – )

Sultan İkinci Mustafa, 6 Şubat günü, İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Sultan Dördüncü Mehmed, annesi Emetullah Rabia Gülnuş Sultan’dır. Annesi Girit asıllıdır.

III. Ahmed ( – )

Sultan Üçüncü Ahmed, 30 Aralık günü doğdu. Babası Sultan Dördüncü Mehmed, annesi Emetullah Rabia Gülnuş Sultan’dır. Annesi Girit asıllıdır

Sultan Üçüncü Ahmed, ağabeyi Sultan İkinci Mustafa’nın vefatı üzerine 22 Ağustos tarihinde otuz yaşında iken Edirne’de tahta geçti. Osmanlı Devleti açısından önemli bir yere sahip olan Lâle Devri boyunca padişahlık yapan Sultan Üçüncü Ahmed, hattat ve şâirdi. “Necib” mahlasıyla şiirler yazdı.

I. Mahmud ( – )

Sultan Birinci Mahmud, 2 Ağustos günü, İstanbul’da doğdu. Babası Sultan İkinci Mustafa, annesi Saliha Valide Sultan’dır. Büyükannesi Gülnuş Sultan’ın sevgi ve ilgisiyle büyüdü. Sekiz yaşından itibaren beri kafes hayatı yaşadı.

Zekâsı, iyi niyeti ve kuvvetli karakteri sayesinde kendini harap etmekten kurtardı. Küçük yaşlardan itibaren çeşitli hocalardan dersler aldı. Tarih, edebiyat ve şiirle meşgul oldu. Özellikle musıkî ile uğraştı.

III. Osman ( – )

Sultan Üçüncü Osman, 2 Ocak günü, İstanbul’da doğdu. Babası Sultan İkinci Mustafa, annesi Şehsuvar Valide Sultan’dır. Şehsuvar Valide Sultan Rus asıllıdır. Tahta çıktığı elli altı yaşına kadar sarayda hapis hayatı yaşadığı için sinirli bir yapıya sahipti.

Sultan Üçüncü Osman’ın, yer yer kıyafet değiştirerek halkın arasına karıştığını biliyoruz.

III. Mustafa ( – )

Sultan Üçüncü Mustafa, 28 Ocak günü, İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Sultan Üçüncü Ahmed, annesi Mihrişah Sultan’dır.

Sultan Üçüncü Mustafa, son derece dindar, tutumlu, müşfik, çalışkan ve cömert bir insandı. İki dakika süren ve İstanbul’un hemen hemen yarıdan fazlasını yıkan büyük depremde evlerini, yakınlarını kaybeden halka kendi kesesinden yardım etti.

Sultan Üçüncü Mustafa, yenileşmenin gerektiği fikrindeydi ve ıslahat yapmak istiyordu. Prusya Kralı İkinci Frederik’in ıslahat hareketlerini duymuş, Ahmed Resmî Efendi’yi ona göndermişti. Prusya Kralı İkinci Frederik, Sultan Üçüncü Mustafa’ya Ahmed Resmî Efendi aracılığı ile başarısının üç altın anahtarı dediği öğütlerini gönderdi.

I. Abdülhamid ( – )

Sultan Birinci Abdülhamid, 20 Mart tarihinde, İstanbul’da doğdu. Babası Üçüncü Ahmed, annesi Rabia Şermi Sultan’dır. Hat sanatı ile de meşgul oldu. Merhametli, nazik ve saf bir insan olarak tanınıyordu. Saltanatı süresince birçok ıslahat ve imar hareketlerinde bulundu.

Sultan Birinci Abdülhamid, siyasî ve askerî ıslahatlara girişti. Avrupaî tarzda mektepler açtı. Yeniçeri ocağına ve donanmaya yeni bir çehre kazandırmaya çalıştı. Sürat Topçuları Ocağı’nı kurdurdu, Yeniçerilerin sayımını yaptırdı ve gereksiz yere fazla para alanları tespit ettirdi. Bu faaliyetleri yürüten Sadrazam Halil Hamid Paşa, menfaatleri bozulanlar tarafından padişaha şikâyet edildi. Halil Hamid Paşa, yaptığı tüm olumlu çalışmalara rağmen, bu konuda yanıltılan Sultan Birinci Abdülhamid’in emriyle idam edildi.

Osmanlı Dağılma Dönemi Padişahları

Osmanlı Padişahları

III. Selim ( – )

Sultan Üçüncü Selim, 24 Aralık tarihinde, İstanbul’da doğdu. Babası Sultan Üçüncü Mustafa, annesi Mihrişah Sultan’dır. Annesi Gürcü asıllıdır.

Sultan Birinci Abdülhamid, Sultan Üçüncü Selim’i sarayda göz önünde bulunduruyor, ancak yine de onun eğitimine önem veriyordu. Amcası Sultan Birinci Abdülhamid’in ölümü üzerine, Sultan Üçüncü Selim 7 Nisan günü, 28 yaşındayken Osmanlı tahtına oturdu.

Sultan Üçüncü Selim, edebiyata ve güzel yazı yazmaya çok meraklıydı. Yazmış olduğu hat ve levhalardan bazıları cami ve türbelere asılmıştır. Arapça ve Farsçayı çok iyi konuşuyordu.

IV. Mustafa ( – )

Sultan Dördüncü Mustafa, 8 Eylül günü, İstanbul’da doğdu. Babası Sultan Birinci Abdülhamid, annesi Nüketseza Kadın Sultan’dır.

Kabakçı Mustafa İsyanı sonunda, tahttan indirilen amcazâdesi Sultan Üçüncü Selim’in yerine, 29 Mayıs günü tahta çıktığında yirmi sekiz yaşındaydı. Sultan Dördüncü Mustafa’nın şehzadeliği boyunca, kendisine bir evlât gibi davranan Sultan Üçüncü Selim aleyhinde isyancılarla iş birliğine girmesi ve onun öldürülmesi için emir vermesi, karakteri hakkında fikir vermektedir.

Tahta çıktığında devletin merkezî otorite ve hakimiyeti gittikçe zayıflıyor, Sultan Üçüncü Selim ve Nizam-ı Cedid yandaşları yakalandıkları yerde öldürülüyordu. Sultan Dördüncü Mustafa’nın tahta çıkmasını sağlayan Kabakçı Mustafa ve yandaşları devlet yönetiminde etkin rol oynuyor, kendi adamlarını önemli mevkilere getiriyorlardı.

II. Mahmud ( – )

Sultan İkinci Mahmud, 20 Temmuz tarihinde, İstanbul’da doğdu. Babası Sultan Birinci Abdülhamid, annesi Nakşidil Valide Sultan’dır.

Cesur, temkinli, sabırlı ve azimli bir kişiliğe sahip olan Sultan İkinci Mahmud, Alemdar Mustafa Olayı sonrasında, 28 Temmuz tarihinde tahta çıktığında yirmi üç yaşındaydı. Zekî ve bilgili bir insan olan Sultan İkinci Mahmud, Avrupa’daki yenileşme hareketlerini benimsemişti. Adalet işlerine gereken önemi verdi, yeni kanun ve tüzükler hazırlattı ve bu sebeple kendisine “Adlî” ünvanı verildi.

Abdülmecid ( – )

Sultan Abdülmecid, 25 Nisan günü doğdu. Babası Sultan İkinci Mahmud, annesi Bezm-i Âlem Valide Sultan’dır. Sultan Abdülmecid, babasının arzusu yönünde bir eğitim ve terbiye gördüğü için ıslahatçı fikirlere sahipti. Batı âlemine karşı hayranlık besliyordu.

Sultan Abdülmecid, batılı yazarların takdir ve sevgiyle andıkları bir padişahtı. Âdil, merhametli, ıslahatçı, yenilikçi bir insan olan Sultan Abdülmecid, 25 Haziran tarihinde, 39 yaşında iken İstanbul’da veremden dolayı vefat eden Sultan Abdülmecid, Yavuz Sultan Selim’in türbesi yanındaki mezarına defnedildi.

Abdülaziz ( – )

Sultan Abdülaziz 8 Şubat tarihinde İstanbul’da doğdu. Babası Sultan İkinci Mahmud, annesi Pertevniyal Valide Sultan’dır. Elâ gözlü, beyaza yakın kumral tenli, sert bakışlı ve top sakallıydı. Ağabeyi Sultan Abdülmecid’in vefatı üzerine 25 Haziran günü tahta çıktığında 31 yaşındaydı.

Sultan, çok iyi Fransızca konuşurdu. Şiire ve müziğe de ilgisi vardı. Kendine ait besteleri vardır. Resim yapma kabiliyeti de çok üstün olan Sultan Abdülaziz, Osmanlı donanmasına ısmarlayacağı gemilerin plânını bizzat kendisi çizmişti. Ok atmayı, ata binmeyi, avlanmayı ve özellikle güreşmeyi çok severdi. Güçlü, kuvvetli ve pehlivan yapılıydı. En iyi pehlivanlarla güreşir ve sırtlarını yere getirirdi.

V. Murad (30 Mayıs – 31 Ağustos )

Sultan Beşinci Murad 21 Eylül tarihinde İstanbul’da doğdu. Babası Sultan Abdülmecid, annesi Şevk-Efza Kadın Efendi’dir.

Edebiyata karşı çok ilgiliydi. Aralarında Ziya Paşa ve Namık Kemal’in de olduğu devrin bir çok şairi ile yakın dostluk kurmuştu. Yabancı kültürlerin etkisi altında kalan Sultan Beşinci Murad, piyano çalardı. Batı müziği stilinde besteler bile yapmıştır. Avrupalı prenslerle dost olmuş, onlarla mektuplaşmış olan Sultan Beşinci Murad, yerli ve yabancı gazeteleri yanından eksik etmezdi.

Sultan Abdülaziz ile beraber çıktığı Avrupa seyahati sırasında Avrupa’yı yakından görüp hayran kalmış olan Sultan Beşinci Murad, bu gezi sırasında İngiltere’de tanıştığı Gal Prensi (sonradan İngiltere Kralı olan VII. Edward) ile yakın bir dostluk kurdu. Gal Prensinin tesiri altında kalıp mason olan Sultan Beşinci Murad, çok müsrif ve ihtiras sahibi bir insandı. Padişah olmak için amcasının ölümünü beklediğini açıkça söylerdi.

II. Abdülhamid ( – )

Son Osmanlı Padişahları arasında yer alan ve bugün dahi siyasal tartışmalara konu olmayı başarabilen bir isimdir II Abdülhamid.

Sultan İkinci Abdülhamid, 21 Eylül tarihinde İstanbul’da doğdu. Babası Sultan Abdülmecid, annesi Tir-i Müjgan Kadın Efendi’dir.

Çocukluğunda çok zayıf bir bünyeye sahip olan Sultan İkinci Abdülhamid sık sık hasta olurdu. Babasının padişahlığı sırasında bu durumu yüzünden özel ilgi gördü. Çok hoşgörülü bir ortamda büyüdü. Kültür derslerinin yanında musiki dersleri aldı ve piyano çalmayı öğrendi.

Güzel Sanatlar Akademisi, Ticaret ve Ziraat Okulları kuran Sultan İkinci Abdülhamid, ilk ve orta dereceli okullar, dilsiz ve kör okulları, kız meslek okulları da yaptırmıştır. Vilâyetlere liseler, kazalara ortaokullar kurmuş, ilkokulları köylere kadar ulaştırmıştır.

İstanbul’da Şişli Etfal Hastahanesi’ni ve Dârülaceze’yi kendi şahsi parasıyla yaptırdı. Hamidiye adı verilen içme suyunu borularla İstanbul’a getirtti. Karayollarını Anadolu içlerine kadar uzatan Sultan İkinci Abdülhamid, Bağdat’a ve Medine’ye kadar da demiryolları döşetmiştir. Büyük şehirlere atlı tramvay hatları yaptırmıştır.

Mehmed Reşad ( – )

Sultan Mehmed Reşad 2 Kasım tarihinde İstanbul’da doğdu. Babası Sultan Abdülmecid, annesi Gülcemal Kadın Efendi’dir

Sultan Mehmed Reşad, amcası Sultan Abdülaziz zamanında rahat bir şehzadelik yapmasına rağmen ağabeyi Sultan İkinci Abdülhamid zamanında sarayda hapis hayatı yaşadı. Veliaht olduğu için devamlı kontrol altında tutuluyordu. Sultan Mehmed Reşad günlerini haremde geçirir, şiir ve kitap okurdu.

Mehmed Vahdeddin ( – )

Osmanlı padişahları arasında son isim olan Sultan Mehmed Vahdeddin otuz altıncı padişahtır. Babası Sultan Abdülmecid, annesi Gülistu Kadın Efendi’dir. 2 Şubat tarihinde İstanbul’da doğdu. Babası Sultan Abdülmecid, Sultan Mehmed Vahdeddin doğduğu yıl, annesi Gülistu Kadın Efendi de, o henüz çok küçükken vefat etmişlerdi. Çocuk denecek yaşlarda hem öksüz, hem yetim kalan Sultan Mehmed Vahdeddin, babası Sultan Abdülmecid’in kadınlarından Şayeste Kadın tarafından büyütüldü.

Veliaht olarak bulunduğu yıllarda, Birinci Dünya Savaşı çıktı. Savaş sırasında Osmanlı Devleti’nin veliahtı olarak Almanya’ya resmî bir gezi yaptı. Bu seyahatinde yanında Mustafa Kemal de bulundu. Sultan Mehmed Reşad’ın ölümü üzerine, Sultan Altıncı Mehmed Vahdeddin sanı ile padişah oldu.

Osmanlı Padişahları kronolojisi, basit bir listeden öte küçük bir beyliğin üç kıtaya yayılacak kadar büyüyerek imparatorluğa dönüşmesini anlatan kocaman bir hikaye aslında. Ve yıl süren bu unutulmaz hikayenin İstanbul’un Fethi, Coğrafi Keşifler, Reform ve Rönesans gibi küresel olayların da sebeplerine zemin hazırlaması bizi, bu listeye getirdi.

Çağ açıp çağ kapatan bu koca çınarın gerek bayram gelenekleri başta olmak üzere sahip olduğu kültürel özellikleri, gerek kimi padişahların astrolojiye olan ilgisi ve ve onların burçları, hatta Evliya Çelebi&#;nin Seyahatnamesi’ne konu olan cadı ve vampir olayları ile tarihin en ilgi çekici devletlerinden biri olduğu su götürmez bir gerçek.

Kaynak:

Osmanlı Padişahları Listesi Sıralaması: Kuruluş, Yükselme, Duraklama, Gerileme, Dağılma Dönemi Osmanlı Padişahları Kronolojisi

Ayrı ayrı başlıklar halinde; Kuruluş Dönemi Osmanlı padişahları, Yükselme Dönemi Osmanlı padişahları, Duraklama Dönemi Osmanlı Padişahları, Gerileme Dönemi Osmanlı padişahları ve Dağılma Dönemi Osmanlı padişahları olmak üzere; Osmanlı Devleti padişahları kronolojisi hakkında, merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bulabileceğiniz içeriğimizi, siz kıymetli okuyucularımız için hazırladık.

İşte, dünya siyasetine yön veren ve tarihin gördüğü en büyük imparatorluklardan biri olan Osmanlı Devleti’ne hükümdarlık yapmış Osmanlı padişahları listesi ve sırası hakkında tüm detaylar…

Osmanlı Devleti Kuruluş Dönemi; devletin kuruluş tarihi olan ile İstanbul’un fetih tarihi yılları arasını kapsamaktadır. yıl süren kuruluş dönemi boyunca, devlete hükümdarlık yapan Osmanlı padişahlarının sayısı 6’dır.

Şimdi gelin; hep beraber, Kuruluş Dönemi Osmanlı padişahları kimlerdir sorusuna cevap arayalım.

Osman Gazi ( – )

Osmanlı Devleti’nin kurucusu ve ilk padişahı olan Osman Gazi; ile tarihleri arasında hükümdarlık yapmıştır. Hükümdarlığı boyunca, Yenişehir ve Mudanya’yı fetheden, Bursa’yı kuşatma altına alan Osman Gazi; Bizans İmparatorluğu ile bir dizi mücadeleye girişmiş ve devletin sınırlarını genişletmiştir.

Orhan Gazi ( – )

Babası Osman Gazi’nin vefatı üzerine tahta geçen Orhan Gazi; ’ da Bursa’yı fethetmiştir. Tıpkı babası gibi Bizans ile olan mücadeleleri sürdüren Orhan Gazi aynı zamanda, ilk divanı toplamış ve vezirlik makamını oluşturmuş. Orhan Gazi, bu özelliğiyle beylikten devlet olmaya geçişin önemli padişahlarındandır.

1. Murad ( – )

Hükümdarlığı boyunca; Sırpsındığı, Çirmen ve I. Kosova Savaşları’nda Haçlı ordularıyla karşılaşmış olan I. Murad, Edirne’yi fethetmiştir. 1. Kosova Savaşı’nda bir Sırp milliyetçisi olan Milos Obilic tarafından şehit edilen I. Murad; savaş sırasında hayatını kaybeden ilk ve son Osmanlı padişahıdır.

1. Bayezid – Yıldırım Bayezid ( – )

Osmanlı Devleti sınırlarını Fırat’a kadar genişletmiş ve Niğbolu Savaşı’nda Haçlı ordularını yenilgiye uğratmıştır. yılında gerçekleşen Ankara Savaşı sırasında Timur’un eline esir düşmüş ve bu esareti sırasında, senesinde vefat etmiştir.

1. Mehmed – Çelebi Mehmed ( – )

Ankara Savaşı sonrası yaşanan Fetret Devri’ni sona erdirerek, Anadolu’daki siyasi birliği yeniden sağlamıştır. Bu özelliğiyle Osmanlı Devleti’nin ikinci kurucusu olarak görülmektedir.

1. Murad ( – )

Hükümdarlığı döneminde, Varna ve II. Kosova Savaşları’nda kazanılan zaferlerle Balkanlar bir Türk yurdu haline gelmiştir. Rumeli’de gerçekleşen fetihler hız kazanmıştır.

Osmanlı Devleti yükselme dönemi; yılında İstanbul’un fethedilmesi ile senesinde Sadrazam Sokollu Mehmed Paşa’nın ölümü arasındaki dönemi kapsamaktadır. Bu dönemde hükümdarlık yapmış olan Osmanlı padişahları sayısı 5’tir.

Yükselme Dönemi Osmanlı padişahları ise sırasıyla şu şekildedir:

2. Mehmed – Fatih Sultan Mehmed ( – )

Hiç kuşkusuz Fatih Sultan Mehmed devrinin en önemli olayı, yılında İstanbul’un fethedilmesidir. İstanbul’un fethinin yanında yine bu dönemde; Bosna, Mora, Arnavutluk, Trabzon, Amasra, Sinop gibi önemli yerler fethedilmiştir.

2. Bayezid ( – )

Venedik ile girişilen deniz savaşları neticesinde Akdeniz’deki Venedik üstünlüğü sona erdirilmiştir.

1. Selim – Yavuz Sultan Selim ( – )

Yavuz Sultan Selim dönemi, Osmanlı Devleti’nin doğu seferlerine öncelik verdiği bir dönem olmuştur. Bu dönemde Çaldıran Savaşı’nda kazanılan zaferle Safevi tehlikesi bertaraf edilmiş; hemen ardından da gerçekleşen Mısır Seferi ile de halifelik makamı Osmanlı Devleti’ne geçmiştir.

1. Süleyman – Kanuni Sultan Süleyman ( – )

46 yıl süren hükümdarlığı ile Osmanlı Devleti’nin en uzun tahtta oturan padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman döneminde Batı fetihlerine büyük önem verilmiştir. Belgrad ve Macaristan’ın tamamının fethedilmesinin yanı sıra Cezayir, Trablusgarp ve Rodos, Osmanlı topraklarına katılmıştır.

2. Selim ( – )

2. Selim döneminde de Osmanlı Devleti gücünü korumuştur. Sakız Adası, Tunus, Yemen ve Kıbrıs bu dönemde Osmanlı topraklarına katılmıştır. Aynı zamanda, Osmanlı Devleti’nin denizlerde aldığı en büyük yenilgi olan İnebahtı Savaşı da II. Selim döneminde gerçekleşmiştir.

Sokollu Mehmed Paşa’nın hayatını kaybettiği tarih olan ile senesinde imzalanan Karlofça Antlaşması arasında geçen yılı kapsayan dönem Osmanlı Devleti’nin duraklama dönemi olarak adlandırılmıştır.

Dönemin tarihçilerinin; bozulma ve yozlaşma anlamına gelen ‘’Tereddi ve Tagayyür’’ dönemi dedikleri, Duraklama Dönemi Osmanlı padişahları şu şekildedir:

3. Murad ( – )

Osmanlı Devleti’nin en geniş sınırlarına ulaştığı dönem olmasına rağmen, devletteki yozlaşmanın başlaması da III. Murad dönemine tekabül eder. Duraklama döneminin ilk hükümdarı olan III. Murad döneminde; Fas, Gürcistan ve Tiflis fethedilmiştir.

3. Mehmed ( – )

Sancağa çıkan son padişah olan III. Mehmed, hükümdarlık süresince yalnızca bir defa sefere çıkmıştır. Gerçekleşen bu Avusturya ve Eflak Seferi sonucunda Eğri ve Kanije kalesi fethedilmiştir.

1. Ahmed ( )

Ahmed, sancağa çıkmadan padişah olan ilk Osmanlı hükümdarıdır. Avusturya ile imzalanan Zitvatorok Antlaşması ile Osmanlı Devleti’nin Avusturya’ya karşı olan üstünlüğü sona ermiştir.

1. Mustafa ( – )

Osmanlı Devleti tarihinde II. Murad ve Fatih Sultan Mehmed’den sonra 2 kez tahta çıkan 3. padişahtır. ile tarihlerinde süren ilk saltanatı, 96 gün sürmüş ve tahttan indirilmiştir.

2. Osman – Genç Osman ( – )

Genç Osman; amcası I. Mustafa’nın tahttan indirilmesi sonucu tahta geçmiştir. Askeri alanda bazı yenilikler yapmak niyetinde olduğu için, çıkan isyan sonucu, Yeniçeriler tarafından tahttan indirilerek, öldürülmüştür.

1. Mustafa ( – )

Genç Osman’ın öldürülmesi sonucu ikinci kez tahta çıkmıştır. Bir seneden biraz fazla süren ikinci saltanatı, tahttan indirilmesiyle son bulmuştur.

4. Murad ( – )

Getirmiş olduğu tütün ve alkol yasaklarıyla da bilinen IV. Murad hükümdarlığında, Bağdat başta olmak üzere; Erivan ve Kafkasların büyük bir bölümü Osmanlı egemenliği altına girmiştir.

Sultan İbrahim ( – )

Abisi olan IV. Murad’ın ölümü sonrası tahta çıkan İbrahim; çıkan isyanlar neticesinde 18 Ağustos yılında tahtan indirilmiş ve isyancıların önderi olan Sofu Mehmed Paşa tarafından idam edilmiştir.

4. Mehmed ( – )

Sultan İbrahim’in tahtan indirilmesi sonucu padişah olan IV. Mehmed; Türk tarihinde önemli bir yeri olan II. Viyana Kuşatması’nı gerçekleştiren padişahtır. İki ay süren kuşatma başarısızlıkla sonuçlanmış ve IV. Mehmed yılında tahttan çekilmek zorunda kalmıştır.

2. Süleyman ( – )

yılında; Belgrad, Erdel ve Bosna, Avusturya tarafından işgal edilmiştir. 2 sene Avusturya kontrolünde kalan Belgrad; ’da yeniden Osmanlı topraklarına katılmıştır.

2. Ahmed ( – )

2. Ahmed; II. Viyana Kuşatması’nın arkasından gelen, Avusturya – Osmanlı savaşlarıyla meşgul olmuştur. Hükümdarlığı sırasında, Sakız Adası Venedikliler tarafından işgal edilmiş fakat yılında geri alınmıştır.

2. Mustafa ( – )

Bu dönemde Avusturya üzerine 3 sefer düzenlenmiştir. III. Avusturya Seferi sırasında gerçekleşen Zenta Muharebesi’nde Osmanlı Devleti ağır bir yenilgi alarak ve yılında Karlofça Antlaşması’nı imzalamak zorunda kalmıştır.

Karlofça Antlaşması’nın hükümlerine göre; Osmanlı Devleti, Batı’da ilk kez bu denli büyük bir toprak kaybı yaşamıştır. Bu özelliğiyle Karlofça Antlaşması; Osmanlı Devleti için duraklama döneminin sonu anlamına gelirken, gerileme döneminin ise başlangıcı olmuştur.

Karlofça Antlaşması ile başlayan ve Yaş Antlaşması’na kadar süren dönem, Osmanlı Devleti Gerileme Dönemi olarak adlandırılmaktadır. Toprak kayıplarının hızlanarak devam ettiği Gerileme Dönemi Osmanlı padişahları ise şu şekildedir:

3. Ahmed ( – )

Prut Savaşı, Pasorofça Antlaşması, Lale Devri ve Patrona Halil İsyanı; III. Ahmed döneminin dikkat çeken gelişmelerindendir. Sırbistan ve Belgrad yine bu dönemde kaybedilmiştir.

1. Mahmud ( – )

Mahmud Dönemi; yy’da, ilk kez Avrupa tarzı ıslahatların yapıldığı dönem olmuştur. Avrupa’nın askeri anlamdaki üstünlüğü kabul edilerek bir dizi adım atılmıştır. Bunlardan en önemlisi de Osmanlı ordusuna subay yetiştirmek üzere açılan Hendesehane (Kara Mühendishanesi) olmuştur.

3. Osman ( – )

3 sene süren III. Osman döneminde; I. Mahmud döneminde yapımına başlanan Nuruosmaniye Camii inşaatı tamamlanmıştır.

3. Mustafa ( – )

Askeri alanda gerçekleşen ıslahatlara devam etmiş; senesinde, tersane ve donanmanın geliştirilmesi için Mühendishane-i Bahri Hümayun (Deniz Mühendishanesi) kurulmuştur.

1. Abdülhamid ( – )

Osmanlı Devleti tarihinde önemli bir yere sahip olan Küçük Kaynarca Antlaşması bu dönemde imzalanmıştır. Ayrıca Kırım, Rusya tarafından işgal edilmiştir.

3. Selim ( – )

Osmanlı Devleti’nde yaşanan yenileşme hareketlerinin, en önemli padişahlarından biri de III. Selim’dir. Avusturya ve Rusya ile yapılan savaşlarda, Osmanlı ordularının yetersizliklerini görerek Nizam-ı Cedid adında yeni bir ordu kurmuştur. Fakat bu kurulan yeni orduya karşı olan yeniçeriler tarafından gerçekleştirilen isyan sonucu, tahttan çekilmek zorunda kalmıştır.

4. Mustafa ( – )

1 senelik hükümdarlığının sonunda tahttan indirilmiş ve yerine II. Mahmud geçmiştir.

Osmanlı Devleti Dağılma Dönemi; Rusya ile imzalanan Yaş Antlaşması’nın tarihi olan ile saltanatın kaldırıldığı senesine kadar olan zamanı kapsamaktadır. Sonunda Osmanlı Devleti’nin tarih sahnesinden silindiği Dağılma Dönemi Osmanlı padişahları şu isimlerdir.

2. Mahmud ( – )

2. Mahmud; Osmanlı Devleti ıslahat hareketleri dendiği zaman belki de akla gelen ilk padişahtır. Bu dönemde ilk resmi Türkçe gazete çıkartılmış, ilk modern tıp okulu kurulmuş ve Yeniçeri Ocağı kaldırılarak yerine Asakir-i Mansure-i Muhammediyye kurulmuştur.

Sultan Abdülmecid ( – )

Osmanlı Devleti tarihinde önemli bir yer tutan Tanzimat ve Islahat Fermanları bu dönemde imzalanmıştır. Ayrıca Rusya ile Osmanlı Devleti arasında gerçekleşen Kırım Savaşı sırasında, tarihte ilk kez İngiltere’den dış borç alınmıştır.

Sultan Abdülaziz ( – )

Sultan Abdülaziz döneminde Batı ile iyi ilişkiler geliştirilmiştir. Ayrıca bu dönemde Danıştay ve Yargıtay da kurulmuştur.

5. Murad (30 Mayıs – 31 Ağustos )

93 gün tahtta kalmış olan V. Murad, 31 Ağustos tarihinde tahttan indirilmiştir.

2. Abdülhamid ( – )

2. Abdülhamid Dönemi Osmanlı tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. I. ve II. Meşrutiyet bu dönemde ilan edilmiştir. Dönemin bir diğer önemli hadisesi de 93 Harbi olarak da bilinen – 78 Osmanlı Rus Savaşı’dır.

Mehmed Reşad ( – )

Osmanlı Devleti’nin sondan bir önceki padişahı olan Mehmed Reşat dönemi Osmanlı Devleti için bir hayli hareketli geçmiştir. Trablusgarp ve Balkan Savaşları’nın yanında I. Dünya Savaşı da bu dönemde yaşanmıştır.

Mehmed Vahidettin ( – )

Osmanlı Devleti’nin son padişahıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası