türk bilim adamları ve mucitleri / Asla Unutulmaması Gereken 11 Büyük Türk Bilim İnsanı - Webtekno

Türk Bilim Adamları Ve Mucitleri

türk bilim adamları ve mucitleri

Türk mucitlerinden dünyaya yön veren buluşlar

Farabi'den Ali Kuçşu'ya, Salih Zeki'den Biruni'ye tarih boyunca bilim ve teknolojiye katkısı olan Türk bilim adamları, astronomi, tıp, matematik ve mantık alanında sayısız eser kazandırdılar. Türkiye'nin ilk atom mühendisi Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre'den Nobel Ödüllü bilim insanımız Prof. Dr. Aziz Sancar'a kadar pek çok Türk bilim adamı geçmişten bugüne küresel ölçekte ses getiren çalışmalarıyla bilim ve teknolojiye yön verdiler. İşte Geçmişten günümüze çığır açan Türk bilim adamları...

26.03.2019 16:52 - Son Güncelleme: 26.03.2019 17:27

BU GALERİYİ PAYLAŞ
Geçmişten günümüze çığır açan Türk bilim adamları

Avrupalılara ilham veren: Farabi

Fikriyat'ın haberine göre geçmişten günümüze çığır açan Türk bilim adamlarına bir bakalım. Felsefe alanındaki çalışmalarıyla dünyaya nam salan ünlü Türk filozofu Farabi, bugün Kazakistan sınırları içinde yer alan Farab şehrinde doğdu. İlk öğrenimini burada alan Farabi, medreseyi Rey ve Bağdat'ta okudu. Önceleri Türkistan'da kadılık yapan ünlü düşünür, kendini felsefeye vererek Harran'da felsefe araştırmaları yaptı. Arapça, Farsça, Süryanice ve Yunanca gibi pek çok dili bilen filozof, aynı zamanda hekim ve müzisyendi.

Dönemin tanınmış bilim adamlarının yanı sıra ahlak, politika, psikoloji, doğa ilimlerini tahsil eden Farabi, özellikle felsefe ve mantığa ayrıca önem veriyordu. Birçok alanda da eserler veren Farabi; Aristoteles, Platon, Zenon, Plotinos gibi Yunan düşünürlerini yorumladı ve bunların görüşlerine kendi görüşlerini de kattı.

GALERİ DEVAM EDİYOR

Geçmişten günümüze çığır açan Türk bilim adamları

Farabi, gerçek Aristo'yu tanıdı ve felsefenin gelişme yolunu Aristotelesçilik tarafına çevirmeyi amaç edindi. Onun mantık alanındaki çalışmaları, kendisine Yakın Doğu'nun bütün ülkelerinde geniş bir ün kazandırdı. Öyle ki Batı'da Farabi, "Alfarabius" ve "Abunaser" olarak anılırdı.

Geçmişten günümüze çığır açan Türk bilim adamları

Filozof, Aristo'nun Organon adlı mantık külliyatı kapsamına giren her kitap üzerinde çalıştı ve bunların şerh, tefsir veya muhtasarlarını hazırlamak suretiyle bu külliyatı inceledi. Farabi, henüz bazılarını tanıdığımız doğa bilimleri ve felsefe tarihi alanında da yaklaşık 100 eser yazdı. En ünlüsü, onun öğretisinin bütün özünü kısa bir biçimde
anlatan Aklın İnci Tanesi adlı küçük tezi oldu. Platon'un devlet hakkındaki çalışmalarını etkisiz kılmayan El-Medinetül Fazıla adlı tezi de büyük ilgi uyandırdı. Farabi, 950'de vefat etti.

Geçmişten günümüze çığır açan Türk bilim adamları

Çağları aşan deha: Biruni

Biruni, Özbekistan'ın Harezm şehrinde 973 yılında doğdu. İlk eğitimini dönemin önemli matematikçisi ve gökbilimcisi olan Ebu Nasr Mansur'dan aldı. Hocası Biruni'ye Öklid geometrisi ve Batlamyus astronomisini öğretti. Yunan filozoflarından Aristo, Arşimet ve Demokritus'dan etkilenen Biruni, bilimsel çalışmalarına genç yaşta başladı. Gökbilimi alanında çalışmalar yapan Biruni, güneşin yüksekliğini ve hareketlerini ayrıca şehrin boylamını hesaplayarak mevsimlerin ne zaman başladığını belirledi. Dünyanın çapını, bugünkü değere çok yakın olarak bulan bilim insanı Biruni, jeodezi biliminin kurucusu oldu ve trigonometrik fonksiyonlarda yarıçapın birim olarak kullanılmasını önerdi. Biruni'nin geliştirdiği piknometre, mekanik usturlap ve bazı harita projeksiyonları günümüze kadar ulaşan ölçme araçları oldu.

Geçmişten günümüze çığır açan Türk bilim adamları

Bilim dünyasına pek çok eser vererek katkı sağlayan Biruni, El-Asar'il-Bakiye an'il-Kuruni'I Haliye kitabında Orta ve Yakın Doğu'da kullanılan takvim sistemine dair bilgiler verdi. Coğrafyaya dair yazdığı eser ise El-Kanunü'l-Mesudi'dir. İstihrâc el-Evtâr fî Dâire isimli kitabında Orta Asya'nın topoğrafyasını belirledi. Kitabü'I Cemahir fi Ma'rifeti Cevahir'de mineral, maden, metal, alaşım, porselen gibi pek çok madde hakkında detaylı bilgi verdi. Kitabında, her bir maddeyi diğer bir maddeden ayırt etmeye yarayan özgül ağırlıklarını gösterdi. Ömrü boyunca incelediği bitkileri Kitâbü's-Saydele isimli kitabında listeledi. Çağının ötesinde bir deha olan Biruni, Newton'dan 700 sene önce yer çekimi kuramı üzerine ilk fikirleri ileri sürdü. Galileo'dan 600 sene önce ise geliştirdiği telekokoplar ile gözlemleri sonucunda gezegenlerin güneş etrafında döndüğü görüşünü savundu.

Türk Bilim İnsanları Çalışmaları ve Buluşları

TÜRK BİLİM ADAMLARININ HAYATLARI, ÇALIŞMALARI, BULUŞLARI VE DALLARI

Abdüsselam : ( 1926 - 19 ) Pakistanlı Fizik Bilgini İlk nobel ödülü alan müslüman bilim adamı.

Ahmed Bin Musa :( 10 yüzyıl ) Sistem mühendisliğinin Öncüsü. Astronom ve Mekanikçi.

Akşemseddin : ( 1389 - 1459 ) Pasteur önce Mikrobu bulan ilk bilim adamı. İstanbulun fethinin manevi babasıdır. Fatih sultan Mehmet’ in Hocasıdır

Ali Bin Abbas :( ? - 994 ) 1000 sene önce ilk kanser ameliyatını yapan bilim adamı. Kılcal damar sitemini ilk defa ortaya atan bilim adamıdır. Eski çağın en büyük hekimlerinden olan hipokratesin (Hipokrat) Doğum olayı görüşünü kökünden yıktı.

Ali Bin İsa : ( 11 yüzyıl ) İlk defa göz hastalıkları hakkında eser verenmüslüman bilim adamı.

Ali Bin Rıdvan : ( ? - 1067 ) Batıya tedavi metodlarını öğreten islam alimi.

Ali Kuşçu : ( ? - 1474 ) Ünlü Bir türk astronomi ve matematik bilginidir.

Ammar : ( 11 yüzyıl ) İlk katarak ameliyatını kendine has biçimde yapan müslüman bilim adamı.

Battani : ( 858 - 929 ) Dünyanın en meşhur 20 astrononumdan biri trigonometrinin mucidi, sinus ve kosinüs tabirlerini kullanan ilk bilgin.

Biruni : ( 973 - 1051 ) Dünyanın döndüğünü ilk bulan bilim adamı ümit burnu, amerika ve japonyanın varlığından bahseden ilk bilim adamı. Beyruni amerika kıtasının varlığını kristof colomb’un Keşfinden 500 sene önce bildirmiştir. Matematik, Jeoloji, Coğrafya, Tıp, Felsefe, Fizik, Astronomi gibi dallarda eserler yazmıştır. Çağın En Büyük Alimidir.

Bitruci : ( 13 yüzyıl ) Kopernik’e yol açan öncülük eden astronom bilim adamı.

Cabir Bin Eflah : ( 12 yüzyıl ) Ortaçağın büyük matematik ve astronom bilginidir . Çubuklu güneş saatini bulan ilk bilim adamıdır.

Cabir Bin Hayyan : ( 721 - 805 ) Atom bombası fikrinin ilk mucidi ve kimyanın babası sayılır. Maddenin en Küçük parçası atomun parçalana bileciğini bundan 1200 sene önce söylemiştir.

Cahiz : ( 776 - 869 ) Zooloji İlminin öncülerindendir. Hayvan gübresinden amonyak elde etmiştir.

Cezeri :( 1136 - 1206 ) İlk sistem mühendisi ve ilk sibernetikçi ve elektronikçi Bilgisayarın babası; oysa bilgisayarın babası yanlış olarak ingiliz matematikçisi Charles Babbage olarak bilinir..

Demiri : ( 1349 - 1405 )Avrupalılardan 400 yıl önce ilk zooloji ansiklopedisini yazan alimdir. Hayatül hayavan isimli kitabı yazmıştır.

Dinaveri : ( 815 - 895 ) Botanikçi Ve astronom bir alim olarak bilinir.

Ebu Kamil Şuca : ( ? - 951 ) Avrupaya matematiği öğreten islam bilgini.

Ebu’l Fida : ( 1271 - 1331 ) Büyük Bir bilgin tarihçi ve coğrafyacıdır.

Ebu’l Vefa :( 940 - 998 ) Matematik ve Astronomi bilginidir trigonometriye tanjant, kotanjant, sekant ve kosekantı kazandıran matematik bilginidir.

Ebu Maşer : ( 785 - 886 ) Med-cezir olayını (gel-git) ilk keşfeden bilgindir.

Evliya Çelebi : ( 1611 - 1682 ) Büyük Türk seyyahı ve meşhur seyahatnamenin yazarıdır.

Farabi : ( 870 - 950 ) Ses olayını ilk defa fiziki yönden ele alıp açıklayıp izah getiren ilk bilgindir.

Fatih Sultan Mehmet :( 1432 - 1481 ) İstanbulu feth eden ve Havan topunu icad eden yivli topları döktüren padişahtır fatihin kendi icadı olan ve adı “şahi” olan topların ağırlığı 17 ton ve bakırdan dökülmüş olup 1.5 ton ağırlığındaki mermileri ileriye atabiliyordu bu topları 100 öküz ve 700 asker ancak çekebiliyordu..

Fergani : ( 9 yüzyıl ) Ekliptik meyli ilk defa tesbit eden astronomi alimi.

Gıyasüddin Cemşid : ( ? - 1429 ) Matematik alimi. Ondalık kesir sistemini bulan çemşid cebir ve astronomi alimi.

Harezmi : ( 780 - 850 ) İlk cebir kitabını yazan ve batıya cebiri öğreten bilgin. Adı algoritmaya isim oldu rakamları Avrupa’ ya öğreten bilgin. Cebiri sistemleştiren Bilgin.

Hasan Bin Musa : ( - ) Dünyanın çevresini ölçen, üç kardeşler olarak bilinen üç kardeşten biri..

Hazini : ( 6 - 7 yüzyıl ) Yerçekimi ve terazilerle ilgili izahlarda bulunan bilgin.

Hazerfen Ahmed Çelebi : ( 17 yüzyıl ) Havada uçan ilk Türk. Planörcülüğün öncüsü.

Huneyn Bin İshak : ( 809 - 873 ) Göz doktorlarına öncülük yapan bilgin.

İbni Avvam : ( 8 yüzyıl ) Tarım alanında ortaçağ boyunca kendini kabul ettiren bilgin.

İbni Battuta : ( 1304 - 1369 ) Ülke ülke , kıta kıta dolaşan büyük bir seyyah.

İbni Baytar : ( 1190 - 1248 ) Ortaçağın en büyük botanikçisi ve eczacısıdır.

İbni Cessar : ( ? - 1009 ) Cüzzam hastalığının sebeb ve tedavilerini 900 sene önce açıklayan müslüman doktor.

İbni Ebi Useybia : ( 1203 - 1270 ) Tıp Tarihi hakkında eşsiz bir eser veren doktor.

İbni Fazıl : ( 739 - 805 ) 12 asır önce ilk kağıt fabrikasını kuran vezir.

İbni Firnas : ( ? - 888 ) Wright kardeşlerden önce 1000 sene önce ilk uçağı yapıp uçmayı gerçekleştiren alim.

İbni Haldun : ( 1332 - 1406 ) Tarihi ilim haline getiren sosyolojiyi kuran mütefekkir. Psikolojiyi tarihe uygulamış, ilk defa tarih felsefesi yapan büyük bir islam tarihçisidir. Sosyolog ve şehircilik uzmanı.

İbni Hatip : ( 1313 - 1374 ) Vebanın bulaşıcı hastalık olduğunu ilmi yoldan açıklayan doktor.

İbni Havkal : ( 10 yüzyıl ) 10 asır önce ilmi değeri yüksek bir coğrafya kitabı yazan alim.

İbni Heysem : ( 965 - 1051 ) Optik ilminin kurucusu büyük fizikçi. İslam dünyasının en büyük fizikçisi, batılı bilginlerin öncüsü, göz ve görme sistemlerine açıklık kazandıran alim. Galile teleskopunun arkasındaki isim.

İbni Karaka : ( ? - 1100 ) Dokuzyüz yıl önce torna tezgahı yapan bilgin.

İbni Macit : ( 15 yüzyıl ) Ünlü bir denizci ve coğrafyacı. Vasco da Gama onun bilgilerinden ve rehberliğinden istifade ederek hindistana ulaştı.

İbni Rüşd : ( 1126 - 1198 ) Büyük bir doktor, astronom ve matematikçidir.

İbni Sina : ( 980 - 1037 ) Doktorların sultanı. Eserleri Avrupa üniversitelerinde 600 sene temel kitap olarak okutulan dahi doktor. Hastalık yayan küçük organizmalar, civa ile tedavi, pastör’ e ışık tutması, ilaç bilim ustası, dış belirtilere dayanarak teşhis koyma, botanik ve zooloji ile ilgilendi, Fizikle ilgilendi, jeoloji ilminin babası.

İbni Türk : ( 9 yüzyıl ) Cebirin temelini atan islam bilgini.

İbni Yunus : ( ? - 1009 ) Galile’den önce sarkacı bulan astronom.

İbni Zuhr : ( 1091 - 1162 ) Endülüsün en büyük müslüman doktorlarından asırlarca Avrupa’da eserleri ders kitabı olarak okutuldu.

İbnünnefis : ( 1210 - 1288 ) Küçük kan dolaşımını bulan ünlü islam alimi.

İbrahim Efendi : ( 18 yüzyıl )Osmanlılarda ilk denizaltıyı gerçekleştiren mühendis.

İbrahim Hakkı : ( 1703 - 1780 ) Büyük bir sosyolog, psikolog, astronom ve fen adamı. En ünlü eseri marifetnâme, Burçlardan, insan fizyoloji ve anatomisinden bahsetmiştir.

İdrisi : ( 1100 - 1166 ) Yedi asır önce bügünküne çok benzeyen dünya haritasını çizen coğrafyacı.

İhvanü-s Safa : ( 10 yüzyıl ) çeşitli ilim dallarını içine alan 52 kitaptan meydana gelen bir ansiklopedi yazan ilim adamı. Astronomi , Coğrafya, Musiki, Ahlâk, Felfese kitapları yazmıştır.

İsmail Gelenbevi : ( 1730 - 1791 ) 18 yüzyılda osmanlıların en güçlü matematikçilerinden.

İstahri : ( 10 yüzyıl ) Minyatürlü coğrafya kitabı yazan bilgin.

Kadızade Rumi : ( 1337 - 1430 ) Çağını aşan büyük bir matematikçi ve astronomi bilgini. Osmanlının ve Türklerin ilk astronomudur.

Kambur Vesim : ( ? - 1761 ) Verem mikrobunu Robert Koch’dan 150 sene önce keşfeden ünlü doktor.

Katip Çelebi : ( 1609 - 1657 ) Osmalılarda rönesansın müjdecisi coğrafyacı ve fikir adamı.

Kazvini : ( 1203 - 1283 ) Ortaçağın Herodot’u müslümanların Plinius’u , astronom ve coğrafyacı bilgin.

Kemaleddin Farisi : ( ? - 1320 ) İbni Heysem ayarında büyük islam matematikçisi, fizikçi ve astronom.

Kerhi : ( ? - 1029 ) İslam Matematikçilerinden.

Kindi : ( 803 - 872 ) İbni Heysem’e kadar optikle ilgili eserleri kaynak olan bilgin. Fizik, felsefe ve matematik alanında yaptığı hizmetleri ile tanınmıştır.

Kurşunoğlu Behram : ( 1922 - ? ) Genelleştirilmiş izafiyet teorisini ortaya atan beyin güçlerimizden. Halen prof. Behram Kurşunoğlu Amerika da florida üniversitesinde teorik fizik merkezinde başkanlık yapmaktadır

Lagarî Hasan Çelebi : ( 17 yüzyıl ) Füzeciliğin atası, osmanlılarda ilk defa füze ile uçan bilgin.

Macriti : ( ? - 1007 ) Matematikte başkan kabul edilen Endülüslü Matematikçi ve astronom.

Mağribi : ( 16 yüzyıl ) Çağının en büyük matematikçilerinden . Mağribinin eseri olan Tuhfetü’l Ada isimli kitabında üçgen, dörtgen, daire ve diğer geometrik şekillerinin yüz ölçümlerini bulmak için metodlar gösterilmiştir.

Maaşallah : ( 72? - 815 ) Meşhur islam astronomlarındandır. Usturlabla İlgili ilk eseri veren bilgindir.

Mes’ûdi : ( ? - 956 ) Kıymeti ancak 18. 19. Yüzyıllarda anlaşılan büyük tarihçi ve coğrafyacı. Mesudi günümüzden 1000 sene önce depremlerin oluş sebebini açıklamıştır. Mesûdinin eserlerinden yel değirmenlerinin de müslümanların icadı olduğu anlaşılmıştır.

Mimar Sinan : ( 1489 - 1588 ) Seviyesine bugün dahi ulaşılamayan dahi mimar. Mimar Sinan tam manası ile bir sanat dahisidir.

Muhammed Bin Musa : ( 9 yüzyıl ) Dünyanın Çevresini ölçen 3 kardeşten biri. Matematikçi ve astronom.

Mürsiyeli İbrahim : ( 15 yüzyıl ) Piri reisten 52 sene önce bugünkü uygun Akdeniz haritasını çizen haritacı. Günümüzden 500 sene önce kadar önce yaşamıştır.

Nasirüddin Tusi : ( 1201 - 1274 ) Trigonometri sahasında ilk defa eser veren, Merağa rasathanesini kuran, matematikçi ve astronom.

Necmeddinü-l Mısri : ( 13 yüzyıl ) Çağının ünlü astronomlarından.

Ömer Hayyam : ( ? - 1123 ) Cebirdeki binom formülünü bulan bilgin. Newton veya binom formülünün keşfi ömer hayyama aittir.

Piri Reis : ( 1465 - 1554 ) 400 sene önce bu günküne çok yakın dünya haritasını çizen büyük coğrafyacı. Amerika kıtasının varlığını kristof kolomb ‘dan önce bilen ünlü denizci.

Razi : ( 864 - 925 ) Keşifleri ile ün salan asırlar boyunca Avrupa’ya ders veren kimyager doktor ünlü klinikçi. Devrinin En büyük bilgini İbni Sina ile aynı ayarda bir bilgin.

Sabit Bin Kurra : ( ? - 901 ) Newton’ dan çok önce diferansiyel hesabını keşfeden bilgin. Dünyanın çapını doğru olarak hesaplayan ilk islam bilgini. Matemetik ve astronomi alimi.

Sabuncu Oğlu Şerefeddin : ( 1386 - 1470 ) Fatih devrinin ünlü doktor ve cerrahlarındandır. Deneysel fizyolojinin öncülerindendir.

Seydi Ali Reis : ( ?-1562 ) Ünlü bir denizci, matematik ve astronomi alimidir.

Şemsettin Halili : ( ?-1397 ) Büyük bir astronomi bilginidir.

Şihabettin Karafi : ( ? - 1285 ) orta çağın en büyük fizikçi ve hukukçularından.

Takiyyüddin Er Rasit : ( 1521 - 1585 ) İstanbul rasathanesi ilk kuran çağından çok ileride asrın önde gelen astronomi alimidir.

Uluğ Bey : ( 1394 -1449 ) Çağının en büyük astronomu ve trigonometride yeni çığır açan ünlü bir alim ve hükümdar.

Zehravi : ( 936 -1013 ) 1000 sene önce ilk çağdaş ameliyatı yapan böbrek taşlarının nasıl çıkarılacağını ve ilk böbrek ameliyatını gerçekleştiren bilim adamı..

Zerkali : ( 1029 - 1087 ) Keşif ve hizmetleri ile ün salmış astronomi alimidir.

         alıntı.
Yorumlar- Yorum Yaz

Bilim dünyasına damga vuran çok sayıda Türk bilim insanı bulunuyor. Peki, dünya genelinde en çok tanınan Türk bilim insanları kimlerdir? Bu yazıda bilime çok büyük katkıları olan ve tüm dünyada bilinen bilim insanlarının bir listesini hazırladık. Hazırladığımız listeye göz atabilir ve bilim insanları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalar ile tüm dünyada tanınan çok sayıda Türk bilim insanı bulunuyor. Bunun son örneği, yeni tip koronavirüs salgını sürecinde yaşandı. Özlem Türeci ve Uğur Şahin, geliştirdikleri BioNTech isimli COVID-19 aşısı ile tüm dünyada tanındı.

Türeci ve Şahin çifti, yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında geliştirdikleri BioNTech aşısı sayesinde İnsanlığa Üstün Hizmet Ödülü dahil olmak üzere çeşitli ödüllere layık görüldü. Türeci ve Şahin'in yanı sıra daha pek çok isim bulunuyor. Bu yazıda dünyaca ünlü 11 Türk bilim insanını bir arada topladık.

En Çok Tanınan Türk Bilim İnsanları Kimlerdir?

  • Aziz Sancar
  • Özlem Türeci
  • Uğur Şahin
  • Cahit Arf
  • Feryal Özel
  • Naşide Gözde Durmuş
  • Halil İnalcık
  • Canan Dağdeviren
  • Afet İnan
  • İlber Ortaylı
  • Hulusi Behçet

Yukarıda bilimsel çalışmaları ile tüm dünyada tanınan 11 Türk bilim insanı bulunuyor. Listede yer alan bilim insanları hakkında bilgi sahibi olmak için aşağıya göz atabilirsiniz.

Aziz Sancar

Aziz Sancar, 1946 yılının eylül ayında Mardin'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden birincilikle mezun olan Sancar, NATO-TÜBİTAK bursu ile önce Johns Hopkins Üniversitesine ve hemen ardından Dallas Teksas Üniversitesinde eğitim gördü.

Hücre dizilimi, DNA onarımı, biyolojik saat ve kanser tedavisi üzerinde çeşitli çalışmalar gerçekleştiren Sancar, 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayımladı. Bu zamana kadar pek çok ödül alan Sancar ayrıca 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne de layık görüldü.

Özlem Türeci

Özellikle yeni tip koronavirüs sürecinde dünya çapında çok fazla sayıda kişi tarafından tanınan Özlem Türeci, eşi Uğur Şahin ile beraber BioNTech isimli COVID-19 aşısı geliştirdi. Türeci, Asturias Prensliği Ödülü dahil olmak üzere pek çok ödülün sahibi oldu.

Türeci, Forbes tarafından 2021 yılında paylaşılan Dünyanın En Güçlü 100 Kadını listesinin 48 sırasında yer aldı. BioNTech adlı biyoteknoloji şirketinin kurucu ortağı olan Özlem Türeci ayrıca kansere ilişkin çeşitli araştırmalar da sürdürüyor.

Uğur Şahin

BioNTech Kurucu Ortağı ve CEO'su Uğur Şahin de dünya genelinde en çok tanınan bilim insanlarından bir tanesidir. Şahin de tıpkı Türeci gibi koronavirüs aşısı ile beraber dünyanın dört bir noktasında milyonlarca kişi tarafından tanındı.

1965 yılında Hatay'ın İskenderun ilçesinde doğan Şahin, Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi Tıp Merkezinde öğretim görevlisi olarak da çalışıyor. Şahin, Türeci ile beraber Almanya'nın en zengin 10 insanı listesinin sekizinci sırasında yer alıyor.

Cahit Arf

Matematik konusunda çok büyük bir yeteneğe sahip olan Cahit Arf, Paris'te yer alan St. Louis Lisesi'ne gitti. 3 yıl eğitim veren liseyi 2 yılda bitiren Arf, Türkiye'ye geri döndü. Cahit Arf, daha sonra dünya çapında en başarılı öğrencilerin oldukça zor sınavlardan geçerek gidebildiği Ecole Normale Superieure'i kazandı.

Göttingen Üniversitesinde doktora yapan Arf, doktoranın ardından İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde profesör ve ordinaryüs profesörlüğe yükselerek büyük bir başarının altına imza attı. 1964 yılında TÜBİTAK'ın ilk bilim kurulu başkanı olan Arf, ABD'de çeşitli araştırmalar ve incelemeler gerçekleştirdi. Arf ayrıca Kaliforniya Üniversitesinde konuk öğretim üyesi olarak da çalıştı.

1974 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü'ne layık görülen Cahit Arf, cebir konusunda gerçekleştirdiği çalışmalar ile dünya genelinde çok büyük bir üne sahip oldu. Ayrıca 10 TL'nin arkasında Cahit Arf'ın portresi yer alıyor.

Feryal Özel

Feryal Özel, 1975 yılının mayıs ayında İstanbul'da doğdu. Özel, Üsküdar Amerikan Lisesinden mezun olduktan sonra Columbia Üniversitesinde Fizik ve Uygulamalı Matematik bölümünü kazandı. Okulu ikincilikle bitiren Özel, Yüksek Onur Derecesi alarak büyük bir başarının altına imza attı.

Fizik üzerine yüksek lisans yapan Özel, Harvard Üniversitesine doktora programı için kabul edildi. Astrofizik üzerine doktora çalışmasını tamamlayan Özel, Princeton İleri Araştırmalar Enstitüsünde çalıştı. 2013 yılında dünyanın en tanınmış bilim insanlarıyla beraber Büyük Fikirler listesine girdi. Özel, astrofiziğe dair gerçekleştirdiği çalışmalar sayesinde çeşitli ödüllere layık görüldü.

Naşide Gözde Durmuş

Naşide Gözde Durmuş, 1985 yılında İzmir'de doğdu. 2003'te ODTÜ Moleküler Biyoloji bölümünü kazanan Durmuş, Fulbright bursu ile ABD'ye gitti. 2014'te Stanford Üniversitesinde doktoranın ardından araştırmacı olarak çalışmaya başladı.

Durmuş, 2015 yılında MIT Technology Review dergisi tarafından hazırlanan "35 Yaş Altı Yenilikçiler" listesinde biyoloji ve tıp alanlarında çığır açan 35 kişiden biri olarak seçildi. Araştırmalarına Stanford Üniversitesi Genom Teknoloji Merkezinde devam eden Durmuş, hastalıklı hücreleri tespit eden bir cihaz üzerinde çalışıyor.

Halil İnalcık

Tüm dünyada en çok tanınan bilim insanlarından bir tanesi olan Halil İnancık tarafından yazılan bazı kitaplar, dünyanın pek çok üniversitesinde ders kitabı olarak kullanılıyor. Tarih alanında gerçekleştirdiği çalışmalar ile büyük bir üne sahip olan İnalcık, Harvard Üniversitesi dahil pek çok kurumda ziyaretçi profesör olarak ders verdi.

Canan Dağdeviren

Canan Dağdeviren, 1985 yılının mayıs ayında İstanbul'da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünü bitiren Dağdeviren, Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programında yüksek lisans yaptı.

Fulbright bursunu kazanan Dağdeviren, 2009 yılında University of Illinois at Urbana-Champaign'de (UIUC) Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora yapmaya başladı. 2014 yılında doktora çalışmasını tamamlayan Dağdeviren, pilsiz çalışabilen giyilebilir kalp çipi ve cilt kanserini tespit edebilen bir cihaz geliştirdi.

Canan Dağdeviren ayrıca Forbes tarafından paylaşılan 30 Yaş Altı Bilim İnsanı listesinde yer aldı. Dağdeviren, MIT Media Lab'da Conformable Decoders isimli araştırma grubunu yönetiyor.

Afet İnan

Dünyada en fazla tanınan bilim insanlarından bir tanesi olan Afet İnan, hayatı boyunca çok büyük başarıların altına imza attı. Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı olan İnan, Cumhuriyetin ilk tarih profesörlerindendir. Yaşamı boyunca çok sayıda kitap ve makale kaleme alan İnan,

İnan, Cenevre Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Bilimler Fakültesi Yakın Çağ ve Modern Tarih bölümünde eğitim aldı. Lisans eğitiminin ardından doktora çalışmasını gerçekleştiren İnan, sosyoloji doktoru unvanının sahibi oldu.

1942 yılında doçent olan Afet İnan, 1950 yılında ise profesör oldu. İnan ayrıca Türk Tarih Kurumunun kurulmasında da önemli rol üstlendi.

İlber Ortaylı

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih bölümünden mezun olan İlber Ortaylı, Viyana Üniversitesinde Slav ve Doğu Avrupa dillerine dair eğitim aldı. Chicago Üniversitesinde yüksek lisans yapan Ortaylı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde 1974 yılında doktor, 1979 yılında ise doçent oldu.

1982 yılında Paris, Münih, Roma, Oxford, Berlin ve Viyana dahil olmak üzere pek çok yerde seminer, ders ve konferanslar veren Ortaylı, 1989'da Türkiye'ye geri döndü ve profesör oldu. Çok sayıda kitap kaleme alan Ortaylı, bu zamana kadar çeşitli ödüllere layık görüldü.

Hulusi Behçet

1889 yılında doğan ve 1948 yılında hayatını kaybeden Hulusi Behçet, dünya çapında en fazla tanınan bilim insanları arasında yer alıyor. Behçet, tıp eğitimini tamamladıktan sonra dermotoloji ve zührevi hastalıklar uzmanı olarak görev aldı.

Türk akademisinde profesör unvanını alan ilk kişi unvanına sahip olan Behçet, behçet hastalığını tanımlayan ilk bilim insanıdır.

Bu yazıda dünyaca tanınan Türk bilim insanları listesi hazırladık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar ksımıdan bizimle paylaşmayı unutmayın. Ayrıca 2022 yılında izlenebilecek en iyi uzay filmleri listemize de göz atabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası