5 saniyede karın ağrısını geçirme / Karın Ağrısına Ne İyi Gelir? Karın Ağrısını Gidermenin 5 Yolu | NPİSTANBUL

5 Saniyede Karın Ağrısını Geçirme

5 saniyede karın ağrısını geçirme

Karın ağrısı nedenleri nelerdir? Karın ağrısına ne iyi gelir?

Farklı sebeplerden meydana gelen ve şiddetine göre ciddi rahatsızlık olma olasılığı taşıyan karın ağrısı, öncelikli olarak neden kaynaklandığını anlamak gerekiyor. Vücutta meydana gelen ağrı, apandisit ve gastrit gibi ciddi rahatsızlıkların belirtisi olarak görülebiliyor. Ancak yemek sonrasında gelişen, karın ağrıları için; hafif buzlu su içilmesi, tost yenmesi, elma suyu içilmesi veya muz yenmesi öneriler arasında yer alıyor. Geçmeyen karın ağrısı şikâyetlerinde ise mide ve bağırsak hastalıklarından şüphelenen kişiler, hastanelerin gastroenteroloji bölümüne başvurabilir, bunun dışında uzun süren karın ağrısı ile birlikte kabızlık şikâyeti olduğunda genel cerrahi veya karın ağrısı ve mide bulantısını bir arada yaşayan kişiler de dâhiliye uzmanı gibi doktorlardan yardım alınabilir. İşte, karın ağrı yaşayan kişilerin merak ettiği o yanıtlar…

Karın ağrısının nedenleri nelerdir?

Karın ağrısı karın boşluğundaki organların hastalıklarından kaynaklanabileceği gibi karın boşluğu dışındaki organların hastalıklarında yansıyan ağrı şeklinde de oluşabilir. Karnın değişik bölgelerindeki ağrılar, o bölgeye has organların hastalıklarının belirtisi olabiliyor. Uzmanların belirlediği o nedenler:

Kabızlık,

İshal,

Sindirim problemleri,

Regl dönemi,

Hazımsızlık,

Aşırı yağlı yiyecekler, kızartmalar,

Soğuk algınlığı ve bağırsakların üşütülmesi,

Mide bulantısı,

Bağırsaklardaki gazların dışarı atılmaması,

Aşırı miktarda acı tüketilmesi,

Çok soğuk ya da çok sıcak içeceklerin bir anda içilmesi,

Sürekli sigara veya alkol kullanımı gibi durumlar yer alıyor.

Ağrı sırasında ağrı kesici almak doğru mu?

Ağrının sebebi bilinmeden kullanılan ağrı kesici ilaçlar bazen teşhiste kullanılan ipuçlarını ortadan kaldırdığı için teşhis zorlaşıyor. Kural olarak karın ağrısının sebebini tam olarak belirlemeden ağrı kesici kullanmak önerilmiyor. Konuyla alakalı olarak ciddi rahatsızlıklar bulunan kişilerde olumsuz örnekler ortaya çıkabiliyor. En bilinen örnekler arasında apandisit rahatsızlığı yer alıyor. Apandisit, ilk başladığında ağrı belirsiz olduğundan ya hekim tarafından ya da hasta kendisi ağrı kesici alan hastanın ağrısı kesilir ama apandisit iltihabı da alttan ilerlemeye devam eder. Bunun sonucunda kişi, gecikmiş olarak ya patlamış apandisit olarak doktora başvurmak durumunda kalır.

Karın ağrısında doktora gidilmesi gereken durumlar nelerdir?

Şiddetli, tekrarlayıcı, artan ve devamlı karakterde ağrılar,

Ağrı ile nefesin kesilmesi, baygınlık hissi, kanama, kusma ve yüksek ateş olması,

Karın ağrısının göğse, boyuna ve omuza yayılması,

Dışkıda kan görülmesi,

Karında gerginlik ve şişme olması gibi durumlar, araştırmalar sırasında hekimin deneyimi, görgü ve bilgisi büyük önem taşımaktadırlar.

Karın ağrısına ne iyi gelir?

  • Zencefille hazırlanan çay karın ağrısının geçmesine yardım eder. Zencefil çayı, kasları rahatlatır, mide kramplarına iyi gelir.
  • Nane yaprakları doğal ağrı kesici etkisine sahiptir. Nane genellikle mide bulantısı, kusma için de oldukça faydalıdır. Nane çayının yanında nane limon çayı da mide bulantısı ve kusma için yararlı bir çaydır.
  • Elma sirkesi de karın ağrısını geçiren yöntemlerden biridir. Bir bardak suyun içine bir çay kaşığı bal ve bir çorba kaşığı elma sirkesi karıştırılır ve hazırlanan bu karışım, yavaş yavaş içilir. Bu karışımla karın ağrısında yararlı olabilir.
  • Klasik ve herkes tarafından bilinen diğer bir yöntem de sıcak su torbası yöntemidir. İçine sıcak su koyulan bu torba ayaklara koyulursa, soğuk algınlığı ya da bağırsakların üşütülmesiyle ortaya çıkan ağrının geçmesine yarımcı olur.
  • Papatya çayı sindirim sistemindeki kasları gevşeterek karın ağrısının hafiflemesine yardım eder. Mide ağrısını da geçiren papatya çayı, bağırsaklara yapılan baskıyı azaltır ve bağırsakları rahatlatır. Bir fincan suyu kaynatın. Kaynamış suyun içine 1-2 çay kaşığı kurutulmuş papatya atın. 10-15 dakika demlendikten sonra papatya çayını süzerek içebilirsiniz.
  • Bir diğer yöntem de sıcak limon suyudur. Karın ağrısının sebebi hazımsızlık ise limon suyu iyi gelir. Yüksek asidite sebebiyle limon suyu HCL üretimini arttırarak, sindirime yardımcı olur. Bunun için sıcak suyun içine bir adet limonun suyunu sıkarak ekleyin. Bu şekilde sıcak limon suyunu içebilirsiniz.
  • Hazımsızlık nedeniyle oluşan karın ağrısını geçirmenin bir yolu da rezene çayıdır. Rezene çayı, sindirim sistemini rahatlatarak karın ağrısı nasıl geçer sorusuna bir cevap olabilir.
  • Muz da karın ağrısına iyi gelen yiyecekler arasındadır.
  • Tatlı badem de işe yarayan besinler arasındadır. Tatlı bademler havanda ezilir. Ezilen bademler süt ile karıştırılarak içilirse ağrıyı hafifletir.
  • Elma püresi mideyi rahatlatır, kolayca sindirilir ve ishal sebebiyle oluşan karın ağrılarını rahatlatır.
  • Soğuk algınlığı, üşütme sebebiyle ağrı çekiyorsanız adaçayı ve kuşburnu gibi çaylar da fayda sağlar.
  • Regl dönemindeki karın ağrıları için ise civanperçemi çayı fayda sağlayacaktır.

Bu dönemde az ama sık sık yemek yemeyi tercih etmelisiniz.

Karın ağrısına ne iyi gelir ve nasıl geçer? Karın ağrısı neden olur? Evde şiddetli karın ağrısına iyi gelen doğal ve bitkisel öneriler

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2021 17:23

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Karın ağrısı çok sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Sebepleri mevsimsel veya fiziksel olabilen karın ağrısı, basit bir sorun gibi görünse de kimi zaman ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Karın ağrısının nedenleri arasında üşütme, ishal, adet (regl) sancısı gibi durumlar gösterilebilir. Karın ağrısına iyi gelen bitkisel çaylar ve yiyeceklerle evde doğal yollarla çözüm bulunabilir. Peki karın ağrısı neden olur? Karın ağrısına ne iyi gelir? Evde karın ağrısı nasıl geçer? İşte evde şiddetli karın ağrısına iyi gelen doğal ve bitkisel öneriler

Haberin Devamı

Karın ağrısı günümüzde pek çok nedenlerden dolayı kişilerde meydana gelebilmektedir. Bu sebeple karın ağrısına ne iyi gelir? Karın ağrısı nasıl geçer? Karın ağrısı nedenleri sizler için bir araya getirdik. Birçok farklı fiziksel neden ötürü karın ağrısı, çocuklar ve yetişkinlerde görülebilir. Özellikle kış aylarında ve mevsim geçişlerinde vücut dirençsiz olduğu için karın ağrısı bulgularına rastlanmaktadır. Çocuklarda ve zayıf kişilerde görülme sıklığı daha fazladır. Karnın düzenli ve şiddetli ağrıması başka bir hastalığın belirtisi de olabilir.

Karın ağrısına ne iyi gelir? Evde şiddetli karın ağrısına iyi gelen doğal ve bitkisel öneriler

  • Bitki çayı: Birçok faydası ispatlanmış olan bitki çayları karın ağrısının bitkisel ve alternatif çözümünde değerlendirilebilir. Bu çayların başında papatya çayı geliyor. Ayrıca damak zevkine göre kuşburnu ve ada çayı da demlenerek hazırlanabilir. Vitaminini öldürmemesi bakımından içerisine şeker yerine bal eklenebilir.
  • Limon suyu: Geçmeyen, kronik karın ağrılarının şiddetini azaltmak için limon suyu hazırlanabilir. Bir sıcak suyun içine eser miktarda damlatılan limon suları, adet dönemlerindeki karın ağrılarının giderilmesi için de kullanılabilir.
  • Sıcak su torbası: Özellikle kadınların sıklıkla kullandığı sıcak su torbaları, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunlarda kullanılabilir. Midenin şişmesi karın bölgesini de ağrıtmaktadır. Sıcak su torbaları 10 dakika kadar ağrıyan bölgeye konulabilir.
  • Küçük egzersizler: Ev ortamında da yapılabilen küçük egzersizler karın ve kas ağrılarının giderilmesinde etkilidir. Eller bel hizasına konularak bacaklar içeri doğru çekilebilir.

Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

Öncelikle karın ağrısının nedeni tespit edilmesi gerekebilir. Karın ağrısı sorununuz eğer kısa bir süre içerisinde geçmediyse ve oldukça yoğun bir şekilde meydana gelmişse acil olarak bir hekime başvurmanız tavsiye edilir. Hekimin yapacağı muayene ve tetkikler sonucunda ağrının nedenleri daha net tespit edilebilir.

Karın Ağrısına İyi Gelen Bitkisel Çaylar Nelerdir?

Haberin Devamı

İlk olarak su tüketimi, karın ağrısını gidermek açısından faydalı olabilir. Karın ağrısına iyi gelen bitki çayları olarak da papatya ve nane çayı tercihedilebilir. Bu bitki çayları, bağırsakları rahatlatabileceği için karın ağrısını gidermeye destek olabilir.

Şiddetli Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Şiddetli karı ağrısının meydana geldiği durumlarda asitli içeceklerden uzak durulmalı. Ayrıca uyuyarak dinlenilebilir, sıcak bir duş alınabilir ve esneme hareketleri yapılabilir. Ancak şiddetli karın ağrısı bazen ciddi bir rahatsızlığa işaret edebilir. Bu nedenle gecikmeden bir uzmana başvurulmalı.

Karın Ağrısı ve İshale Ne İyi Gelir?

Karın ağrısını geçirmek için yukarıdaki önerilere göz atabilirsiniz. İshale iyi gelen yöntemler konusunda daha detaylı bilgiye de aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.


Adet İken karın ağrısına ne iyi gelir?

Adet dönemlerinde meydana gelen bu ağrıların ve bazı şikayetlerin hafifletilmesi için bazı yiyeceklerden faydalanılabilir. Diyetisyen Şeyma Yılmaz, önerilerini şu şekilde sıraladı:

Haberin Devamı
  • Yulaf: Magnezyum içeriği, E vitamini, B grubu vitaminleri ve çinkodan zengin yapısıyla adet sancılarını azaltmaya yardımcı olur.
  • Zerdeçal: İçeriğindeki sarı renkli aktif bileşik curcumin, ağrı kesici ve antienflamatuar özellik gösterir. Adet ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Zerdeçalın faydalı özelliklerinden yaralanmak için karabiberle birlikte tüketilmesi önerilir.
  • Yağlı tohumlar: Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar önemli yağ asitleri, E, B vitaminleri ve magnezyum içerir. Ağrıların hafiflemesine yardımcı olurlar.
  • Muz: Potasyum kaynağı ve B6 vitamini zengini olan muz, sıvı dengesinin sağlanması ve krampların önlenmesine yardımcı olur. Stresi ve gerginliği azaltır, uykuya dalmayı kolaylaştırır. Diğer meyvelere oranla yüksek glisemik indeskli bir meyve olduğundan adet dönemlerinde tatlı krizlerini gidermeye yardımcı olur. Toz tarçınla birlikte tatlı alternatifi olarak tüketilebilir.
  • Zencefil: Adet döneminde içilen sıcak bir zencefil çayı üşüme hissini azaltır; gaz, şişkinlik ve mide bulantılarına iyi gelir. Zencefil, adet sancılarını iyileştirmek için de kullanılır.
  • Kalsiyumdan zengin besinler: Süt ve süt ürünleri, balık, tahin, pekmez, kuru meyveler, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum bakımından zengindir. Adet dönemi ve öncesi kalsiyum açısından zengin beslenmek ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.
  • Balık: Bol miktarda omega-3 içeren yağlı balıklar, krampları azaltmaya yardımcı olur.
  • Maydanoz: Maydanoz ödem atıcı özelliği ile adet döneminde görülen şişkinliğin giderilmesine yardımcı olur. İçerdiği ‘apiol’ adlı madde ile adet ağrılarının azaltılmasında faydalıdır.
  • Papatya çayı (Mayıs papatyası): Papatya çayı adet döneminde görülebilen sinirsel gerginlikleri yatıştırır, kasları gevşetir, şişkinlik ve gaz şikâyetlerini gidermeye yardımcı olur. Spazm çözücü etkisiyle adet sancılarına faydalıdır.
  • Rezene çayı: Gaz giderici ve antienflamatuar özelliğiyle adet sancılarını gidermede etkilidir.
  • Ayrıca adet döneminde vücuttaki ödem sorununa karşı tuz ve tuzlu ürün tüketimi azaltılmalı, bol su tüketilmelidir. Gerginliği artırabileceğinden çay, kahve, çikolata gibi kafein içeriği yüksek gıdaların fazla tüketilmesinden uzak durulmalıdır.


Karın Ağrısı ve Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

Karın ağrısını geçirmek için yukarıdaki önerilere göz atabilirsiniz. Mide bulantısına iyi gelen öneriler için de detaylı bilgiye aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Karın Ağrısı Neden Olur?

Karın ağrısının nedeni bağırsak problemleri, ishal, üşütme, stres, böbrek taşı, safra kesesi iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu, adet sancısı olabilir. Fakat bazı durumlarda ise ciddi bir hastalığa işaret edebilir. Bu nedenle uzun süren ve geçmeyen karın ağrısı durumunda bir uzmana başvurulmalı.

Karın Ağrısının Mevsimsel Nedenleri Nelerdir?

1- Korunaklı giyinmemek: Serin ve yağışlı havalarda ince kumaşlardan imal edilmiş kıyafetler giymek karın ağrısının önde gelen sebeplerinden biridir. Pamuk ağırlıklı kumaşlar tercih edilmelidir. Aynı zamanda saçların ıslanmaması için bere ya da şemsiye kullanılmalıdır. Saçların uzun süre ıslak kalması, doğrudan doğruya karın ağrısına neden olabilir.

2- Kış mevsiminde soğuk su tüketimi: Kış mevsiminde ya da terli terli soğuk su içmek bağışıklık sistemi yavaşlatır. Bu da baş ve karın bölgesinde ağrılara neden olur.

Karın Ağrısının Fiziksel Nedenleri

1- Özensiz beslenme: Sağlığına dikkat etmeyen ve bununla birlikte özensiz beslenen kişilerde karın ağrısı şikayetleri sıklıkla görülüyor. Özellikle kahvaltı öğününde protein içerikli gıdalar yenmelidir. Öğün araları atlanmamalı ve organik beslenmeye ağırlık verilmelidir.

2- Adet dönemi: Regl dönemlerinde kadınlarda karın ağrısı şikayetleri had safhaya varıyor. Bununla birlikte kadın üreme organlarının iltihaplanması da şiddetli ağrılara sebep olabilir.

3- Grip ve nezle: Bünyesi zayıf olan kişiler grip veya nezle olduklarında sadece başları değil karın ve mideleri de ağrır. Bunun en büyük nedeni metabolizmanın yavaşlaması ve bağışıklık sisteminin alarm vermesidir.

Karın Ağrısına Neden Olabilecek Diğer Faktörler Neler?

1- Yaralanmalar: Çeşitli kazalar sonucu vücutta oluşan travmatik yaralar çoğunlukla karın ağrısına neden olur. Özellikle bel ve üst karın bölgesindeki yaraların ağrıları tüm vücudu dolaşabilir.

2- Kas ağrıları: Sporda karın bölgesini aşırı çalıştırmak o bölgedeki kasların ağrımasına neden olur. Özellikle fazla miktarda çekilen mekik ve uzun süreli yürüyüşler karnın ağrımasına neden olabilir.

3- Hazımsızlık: Yemeklerden sonra ortaya çıkan sindirim problemleri, hazımsızlık sorununa yol açar. Hazımsızlık ise hem mideyi hem de alt karnı ağrıtan bir sorundur. Giderilmesi için hareket edilmeli ve maden suyu tüketilmelidir.

Karın Ağrısı Çeşitleri

1- Hafif şiddetli karın ağrısı: Yemeklerden sonra hazımsızlık sorunlarında, ufak yaralanmalarda ve adet dönemlerinde duyulan karın ağrısıdır. Geçmesi için ilaç yerine mideyi rahatlatan bitki çayları içilebilir.

2- Orta şiddetli karın ağrısı: Orta şiddetli karın ağrıları, post-travmatik yaralanmalarda, ülser delinmelerinde ve gastritte ortaya çıkabilir. Geçmediği takdirde bir uzmana görünebilir.

3- Yüksek şiddetli karın ağrısı: Yüksek şiddetli karın ağrıları akut karın ağrısı adıyla da biliniyor. Spazm şeklinde başlar ve başka bir hastalığın habercisi olabilir.

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesin tanı, tedavi için mutlaka doktora başvurmalısınız.

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Karın Ağrısı Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

Karın ağrısı genelde bağırsak problemlerinden kaynaklanmaktır. Çoğunlukla ciddi olmamakla birlikte ciddi hastalıklarında belirtilerinden olabilmektedir. Bu yüzden tekrarlayan ve geçmeyen ağrılarınız varsa ve aşağıdaki durumları yaşıyorsanız mutlaka doktora başvurmalısınız.

• Şiddetli ve sürekli tekrarlayan karın ağrısı

• Karın bölgesinde geçmeyen şişlik, ağrı ve yanmaların olması

• Karın ağrısı vücudun farklı bölgelerine yayılıyor ve oraları da etkiliyorsa

• Ağrının dışında dışkıda kan varsa mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Karın ağrısına ne iyi gelir, karın ağrısına en iyi gelen şeylerin başında bol su tüketmek gelir. Bol su tüketmek karın ağrısına da faydalı olacaktır.

Karın ağrısına ne iyi gelir,

• Ağrıyı hafifletmek için karın bölgesine ısıtmak faydalı olacaktır.

• Bitki çayları iyi gelecektir o yüzden papatya veya nane çayları tüketilebilir bu çaylar bağırsakları rahatlatacaktır.

•  Karın ağrısı sık yaşanıyorsa hafif egzersizler ve yürüyüşler yapmak metabolizmayı çalıştıracağından dolayı kişiye de fayda sağlayıp rahatlatacaktır.

• Karın ağrısına ne iyi gelir, bu durumlarda hafif gıdalar tüketmek baskıyı azaltacağından daha az yağlı yemekler tüketilebilir.

Karın Ağrısını Gidermek İçin Kullanılabilecek Tarifler 

Aşağıdaki verilen tarifler sağlıklı bireylerin evde yapabileceği tariflerdir. Doktorunuza danışabilirsiniz.

Papatya Çayı

• 1 su bardağı içme suyu

• Bir tutam papatya

Bir su bardağı içme suyunu kaynatıp içerisine papatyaları koyup demleyelim. 10 dakika sonra demlenen çayınızı fincana koyup tüketebilirsiniz.

Nane Çayı

• 1 su bardağı içme suyu

• Bir tutam nane

Bir su bardağı kaynamış suyunuzun içerisine naneyi ekleyip 10 dakika demlenmesi için bekleyim. Ardından fincanınıza koyup çayınızı tüketebilirsiniz.

Zencefil

Taze zencefilinizi bir bardak içme suyunuzun içine koyarak veya kaynamış suyun içerisine koyup demleyerek tüketebilirsiniz.

Limonlu ve Sirkeli Su

Bir bardak içme suyunuzun içerisine birkaç damla limon veya birkaç damla sirke koyup tüketebilirsiniz. Mide problemi olanların tüketmesi mide rahatsızlıklarını tetikleyebilir bu yüzden yine doktorunuza danışmakta fayda olacaktır.

Hareket Edin!

Gün içerisinde 1 saat yürüyüş yapmak metabolizmayı hızlandıracaktır. Yürüyüş yapmak sağlık açısından çok faydalı olduğu gibi karın ağrısına ve diğer rahatsızlıklara da iyi gelecektir.

Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2020

Yayınlama Tarihi: 30 Ocak 2021

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Özellikle açlığın ve susuzluğun tetiklediği baş ağrıları ile baş etmede ilaçsız çözümler daha da önem kazandı. Bu nedenle birçok kişi baş ağrısını ilaçsız kesmenin yollarını internette araştırıyor. Peki, ne zaman geleceği belli olmayan baş ağrılarını doğal çözümler ile dindirmek mümkün mü? Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Nöroloji uzmanı, baş ağrılarını gidermeye yardımcı ilaçsız çözümler hakkında  bilgi verdi...

 

1-Uyku Düzeni Oluşturun 

Elbetteki uykunun baş ağrıları ile ilişkisi açık ve nettir. Uykusuzluğun baş ağrılarını tetikleyebileceği gibi çok uyumak da hem baş hem de vücut ağrılarını tetikleyecektir. Toplam uyku saati yeterli gibi görünse de kesintili uykular da tam bir dinlenme yapamayacağından baş ağrılarını artırabilir. Sık sık başınız ağrıyorsa uykunuzu mutlaka düzene sokmanız ve yeterli miktarda uyumanız gerekir. Özellikle karantina sürecinde gece saatlerinde uyumadan oturmak ve gündüz çok geç saatte kalkmak baş ağrılarını tetikleyecektir. Önerimiz; düzensizleşen uyku saatlerinizi düzene sokarak, gündüz uykusunu çok uzatmadan, çok bastırması durumunda ise sadece 20 dk kadar tazelenme uykusu yapın ve daha fazla gündüz uykusuna izin vermeyin.

 

2-Yeterli Miktarda Su İçin 

Yetersiz su tüketimi dehidratasyon da denilen vücudun susuz kalması olayına neden olur, bu durum da baş ağrılarını tetikler. Özellikle havaların sıcak olduğu dönemlerde vücudumuz ciltten buharlaşma ve solunum yolu ile 500-700 mililitre arasında su kaybına neden olur. İdrar ile de en az 1 litre su kaybedecek olan bir kişinin günde en az 2-2.5 litre su tüketmesi gerekir. Su içmekte zorlanan kişilere suyu aromalandırarak içmesi önerilebilir. Her gün sabah taze olarak hazırlanmak üzere 1.5 litre suyun içine tatlı ve güçlü aroması olan elma, armut, ayva gibi meyvelerin veya limonun kabuğunu koyup bekletin. Bu suyu da sürekli yanınızda bulundurarak bir içecek gibi yavaş yavaş tüketin.

 

3-Aromatik Yağlar Kullanın 

Lavanta, okaliptüs veya nane yağı gibi güçlü aromatik yağlar rahatlatıcı etkileri nedeniyle baş ağrılarını azaltmak veya geçirmek için kullanılabilir. Bu yağlar oldukça güçlü aromalara ve etkilere sahip olabileceğinden ağız yoluyla alınmamalı. 1 damla yağ, şakaklara sürülerek veya 1 kase kaynamış suya birkaç damla damlatıp buharını koklamak şeklinde kullanılabilir. Rahatlatıcı özellikleri ve solunum yollarını açıcı özellikleri nedeni ile hem ruha hem de bedene iyi gelirler.

 

4-Bitki Çaylarından Faydalanın 

Çok eskiden beri kullanılan ve yararlı etkileri bilinen bazı bitki çayları baş ağrılarını geçirmek için de kullanılabilirler. Rahatlatıcı etkileri yanında antioksidan özellikleri de ek olarak yarar sağlar. Özellikle papatya, zencefil, ada çayı ve yeşil çay ağrı kesici olarak oldukça işe yarayacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bu bitki çaylarının mutlaka tek başlarına hazırlanmaları ve taze olarak tüketilmeleridir. Bitkileri karıştırmak ve/veya uzun süre bekletmek bazı zararlı aktif maddelerin oluşmasına neden olabileceğinden zararlı da olabilir. Bitki çayları, kaynadıktan sonra bir süre bekletilerek yaklaşık 85-90 dereceye hafifçe soğutulan suya yeterli miktarda konularak ve 2-3 dk bekletilerek hazırlanmalı ve tamamı tüketilmeli. Artan miktar ise dökülmeli.

 

5-Soğuk veya Sıcak Su Torbası Uygulayın 

Soğuk su torbası uygulamasının başın tepe bölgesine, şakaklara ve alın bölgesine uygulanması baş ağrılarına iyi gelecektir, özelikle migrende daha etkilidir. Ancak bu uygulama sırasında hastanın genel vücut sıcaklığının normal olması ve üşümüyor olması gerekir. Zaten eli ayağı soğuk ve üşümekte olan kişilere soğuk su torbası uygulaması baş ağrısını artırabilir. Sıcak su torbası uygulamasının ise ense ve üst sırt kaslarına uygulanması ağrıları azaltabilir veya geçirebilir, bu uygulama da daha çok gerilim tipi baş ağrılarında etkili olacaktır. Her iki uygulama için de önemli nokta soğuk veya sıcağın cilde zarar vermeyecek ve yakmayacak derecede olmasıdır. Soğuk da sıcak gibi cildi yakabilir ve zarar verebilir.

 

6-Masaj Yapın

Baş ağrıları sırasında masajın iyi geldiği zaten çoğu kişi tarafından deneyimlenmiştir. Ancak dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bazı kişiler ağrı sırasında “allodini” denilen ve yüz bölgesinde veya saçlı deriye dokunmakla ağrı/acı duyusu hisseder. Allodinisi olan kişilere masaj yapılmaması gerekir çünkü ağrıları daha da artırabilir. Allodini yok ise şakaklara, iki kaş arasına, saçlı deriye ve ense üst kısımlarına çok bastırmadan yapılan tatlı-sert dokunuşlar ve sıvazlamalar ağrıyı azaltabilir veya geçirebilir. Ancak çok sert bastırmalar, ovalamalar veya sıkmalar o an için rahatlatıcı gibi görünse de daha sonra kasların sertleşmesine neden olacağından ağrıyı daha da artırabilir.

Ense kaslarına masaj ise biraz daha dikkatli olunması gereken bir durumdur. Mümkünse profesyonel masaj yaptırmak en doğrusudur. Duruş ve oturuş bozukluklarının çok sık olması nedeniyle ense kaslarında spazm veya boyun düzleşmesi çok sık görülen bir durumdur ve bu bölgeye yanlış masaj spazmları artırabileceğinden ağrıları da artırabilir. Boyun ve üst sırt kaslarına da çok sert bastırmalar, ovalamalar veya sıkmalar kesinlikle yapılmamalı.

 

7-Nefes Egzersizlerine Başvurun

Düzgün nefes almak ve nefes egzersizleri yapmak hem baş ağrılarını azaltıp geçirmek de hem de uykuya kolay dalmak için işe yarayacaktır. Çok farklı şekilde tanımlanmış nefes egzersizi teknikleri vardır ancak ben size çok basit bir egzersiz önereceğim:

Yaklaşık 5 dakika boyunca mümkünse sessiz, havadar ve ferah bir ortamda normal bir şekilde oturup dinlendikten sonra yine 5 dakika boyunca 7 saniyede yavaş ve derin bir nefes alıp, 4 saniye bu nefesi tutup, 8-9 saniyede nefesi yavaşça ve tamamen vererek yapılan nefes egzersizi rahatlatıcı olacaktır.

 

8-Ilık Duş Alın

Eğer şartlarınız uygunsa çok sıcak olmayan bir duş kaslarınızı gevşeteceğinden vücudunuzu rahatlatacak ve ağrılarınızın geçmesine yardımcı olacaktır.

Eğer migren hastasıysanız duşun sonunda çok soğuk olmayan suyla kısa süreyle başınızı yıkamanız da iyi gelecektir. Gerilim tipi baş ağrılarında bunu yapmanız iyi gelmeyebilir.

 

9-Ortam Işığını Düzenleyin

Eğer bulunduğunuz ortam çok güçlü beyaz ışık ile aydınlanıyorsa bunu sarı ışık ile değiştirmeniz sizi rahatlatabilir. Ayrıca özellikle migren hastalarında loş veya karanlık bir ortamda dinlenmek de ağrıların azalmasına yardımcı olacaktır, en azından ağrıların artmamasını sağlayacaktır.

 

10-Gürültüyü Azaltın

Gürültü baş ağrısını başlatan veya artıran bir neden olabilir. Eğer mümkün ise ortamınızın gürültü seviyesini azaltmanız veya tamamen sessizleştirebilmeniz ağrılarınızın azalmasını veya geçmesini sağlayabilir.

Özellikle migrenli hastalarda gürültü ağrıları artıracağından ve tahammül edilemez olduğundan sessiz ortam daha da önem kazanır.

 

11-Yemek Seçimlerinize Dikkat Edin

Baş ağrılarını tetikleyen en önemli faktörlerden biri de açlıktır. Açlığın baş ağrılarını tetiklemesini azaltmak için beslenme büyük önem taşır. Özellikle vücutta hızla şekere dönüştürülen yiyecekler veya direkt şekerli gıdalar hızlı ve yoğun bir insülin salgısına neden olur ve yemekten yaklaşık 1-2 saat sonra kan şekerinin daha da düşmesine neden olarak hipoglisemi denen durumu tetikler. Hipoglisemi de baş ağrısını tetikler. Bu nedenle özellikle sahurda hızlı karbonhidratlar (beyaz unlu gıdalar, beyaz pirinç, şekerli tatlılar, yoğun tatlı meyveler, patates ve diğer nişastalı yiyecekler) yerine hızla şekere dönüştürülemeyen kompleks karbonhidratlı yiyeceklerin (işlenmemiş ve kepeksiz un haline getirilmemiş tahıllar, kuru baklagiller, kuru yemişler, yeşil yapraksız sebzeler) tercih edilmesi, şekerin kana yavaş yavaş geçmesini sağlar ve hipoglisemiyi engeller.

Ayrıca kompleks karbonhidrat tüketimi kilo almayı da engeller. Elbette sahurda proteinli gıdaların ve yeşil yapraklı sebzelerin de tüketilmesi hipoglisemiyi engelleyerek tok tutulmasını sağlayacaktır.

 

12-Açık Hava, Gün Işığı ve Egzersizi İhmal Etmeyin 

Sürekli hareketsiz kalan bir vücutta hem kan dolaşımı yavaşlayacağından hem de hareket sırasında salgılanan ve vücudumuza yapıcı, onarıcı ve enerji verici verici endorfin, enkefalin ve adrenalin gibi bazı maddeler salgılanamayacağından kişiler kendilerini daha da yorgun, enerjisiz ve mutsuz hisseder. Hem yorgunluk hissi hem de mutsuzluk ağrıları tetikleyebileceğinden yorucu olmayan günlük egzersizler ve hareket baş ağrılarınızı azaltacak veya hiç ortaya çıkmamasını sağlayacaktır.

Egzersiz yapmak için spor salonu veya büyük parklar, açık alanlar gibi mükemmel şartlara sahip olmanız gerekmez. Varsa balkonunuzda veya balkon yoksa en büyük odanızda camları açarak gün ışığının ve temiz havanın girmesini sağlayarak yapabileceğiniz germe ve esneme egzersizlerini her ortamda yapabilirsiniz.

 

13-Stresle Baş Etmeye Çalışın 

Baş ağrılarının en önde gelen tetikleyicisi olarak stres tabii ki ağrıların azaltılması için baş edilmesi gereken en önemli durumdur. Stressiz bir yaşamın mümkün olmadığı ve hatta bir miktar stresin yaşam için gerekli olduğu gerçeğini de göz önünde bulundurarak stresin bir kısmını kabullenmek, sadece gereksiz ve yoğun stresle baş etmeyi öğrenmek yeterli olacaktır.

Stres ile baş etmede formül çok karışık değildir; bir stres faktörü karşısında yapabileceğiniz bir şeyler varsa yapın, çözüm için yapabileceğiniz bir şey yoksa kabullenin veya en güzeli mümkün ise kurtulun.

 

Sorularınız için formu doldurabilirsiniz:


Kullanıcılar bunları da aradı:

Yayın Tarihi : 24/09/2021

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır