tampon kaç saatte bir değiştirilmeli / Tampon Kullanımı Nasıldır? Zararları Var mıdır? - Op. Dr. İsmet Yıldırım

Tampon Kaç Saatte Bir Değiştirilmeli

tampon kaç saatte bir değiştirilmeli

Vajinal Tampon Kullanımı

Paylaşın:

Vajinal tampon kullanımı, vajina içine tamponModern çağın kadınlara sunduğu kolaylıklardan biri olan vajinal  tamponlar, adet günlerini adeta diğer günlerden farksız kılar.

Tampon; vajina içine yerleştirilen ve vajinadan dışarıya doğru sarkan bir ipi olan, adet kanını emecek şekilde özel olarak hazırlanmış 
hijyenik bir üründür.

Üç değişik büyüklükte hazırlanmışlardır.  Bu materyalin üretiminde pamuk kullanılmakta, ancak özel işlemlerden geçirilerek parçacıkların vajina içinde ayrılmaması sağlanmaktadır. 

Tampon hijyenik bir şekilde üretilmekte, kullanıma kadar üzeri kapalı kalmaktadır. Kullanım öncesinde yine ellerin mutlaka temiz olması   
gerekmektedir. Kullanım kılavuzunda anlatıldığı gibi,  tampon üzerindeki ambalaj gösterilen yerden açılmalı, hiçbir yere konmadan hemen uygulanmalıdır .

Vajinal tamponlar, tıpkı hijyenik petler gibi sık kullanımı olan petlerden farklı olarak,  kanın vajina dışına atılmadan önce emilmesini sağlayarak pet kullanımı süresince bayanların yaşadığı sosyal ve hijyen sorunlarını ortadan kaldırır. Tampon kullanımı ile  adet kanı vücut dışına çıkmadan  vajina içinde emilir.

Petler gibi tamponlarda değişik boy ve emme kapasiteleriyle üretilirler.  Adet kanamanızın süresi ve miktarı size uygun tamponu seçmeniz konusunda yol gösterecektir.

Öte yandan vajinal tamponlar  uzun süreli ve bilinçsiz kullanımda "Toksik Şok Sendromu" olarak adlandırılan  yaşamı da tehdit edebilen bir komplikasyona  sebep olur.  Tamponun kullanımında bilinçli davranmak ve en önemlisi tamponu saatten daha fazla vajinada tutmamak bu riskten uzak kalmanızı sağlayacaktır.

Vajinal tamponların kullanımı sadece adet dönemini kapsamalı , vajinal akıntılar veya günlük hijyen sağlamak için tampon tercih etmekten kaçınılmalıdır.

Tampon Seçimi
Piyasada bulunan tamponların üç ayrı boyutu vardır.  Bu boyutların emiciliği ile ilgili olarak yapılan standart laboratuar ölçümlerinde mini ve normal boyutlardaki tamponların adetin hafif ve orta şiddette geçen günlerinde kullanılabileceği açıklanır.

Süper boyuttaki tamponların ise kanamaların orta şiddette ve ağır geçtiği günlerde kullanılabileceği açıklanır. Özellikle ilk kez tampon kullanıyorsanız kutunun üzerindeki kullanma talimatını okumayı asla ihmal etmemeniz gerekir.

Özetle; kendinize uygun tamponu deneyerek seçebilirsiniz: Kanamanız  4 saat süresince çok yoğun geçiyor ise yüksek kapasiteli, 6 saat  sonrasında tamponunuz dolmamışsa düşük kapasiteli tampon seçmeniz yerinde olacaktır.

Tampon nasıl yerleştirilir?
Tamponu ilk kez deneyip kullanacaksınız biraz heyecanlı ve gergin olabilirsiniz. Gerginlik kaslarınızın daha fazla kasılıp yerleştirmeyi güçleştireceği için derin bir nefes alıp kendini gevşeterek yavaş ve nazik hareketlerle tamponunu yerleştirebilirsiniz.

Raflarda bulunan birçok tampon kutusunun içerisinde kullanma ve yerleştirme talimatları bulunması ilk kullanımınızı kolaylaştıracaktır.

Tampon Kullanımında Bilmeniz Gerekenler

  • Tampon kullanımında sanılanın aksine idrara çıkmada  sıkıntı yaşanmaz. Çünkü idrar deliği ve adet kanının geldiği yer farklıdır. 
  • Tamponun içeride oluşu da idrar için baskı yaratmaz, korkmanıza gerek yoktur.
  • Tampon kullanımı yüzme, dans, ve zorlu spor etkinliklerine olanak sağlar.
  • Adet süresince oluşan kokunun önüne geçmesiyle bayanların bu dönemi rahat geçirmesini sağlar.
  • Adetinizin hafiflediği günlerde ve gece pet kullanmayı tercih etmeniz uygun olacaktır.
  • Adet dönemi içerisinde kanamanızın yoğun dönemlerinde pet kullanımının aksine birden fazla tampon kullanmazsınız.
  • Adet dönemi dışında akıntı ya da herhangi bir fizyolojik neden sebebiyle kesinlikle tampon kullanmayınız.
  • Uzun süreli kullanımlarda ( saat), özellikle sıcak havalarda "Toksik Şok Sendromu"na sebep olabilir.  Bunun için tamponunuzu süre uzamadan çıkartın.


KONU İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR
Tampon kendiliğinden düşer mi?
Doğru şekilde yerleştirildiğinde vajina kasları tamponu yerinde tutar. Bu nedenle aktif spor yaparken dahi tampon düşmez.

Enfeksiyon açısından riskli midir?
Kurallara uygun kullanıldığında tampon enfeksiyon riskini fazla arttırmaz. Öte yandan toksik şok sendromu adı verilen tablo tampon kullanımı ile ilgilidir. (Aşağıda anlatılmaktadır)

Tampon varken tuvalete gidebilir miyim?
Kadın genital bölgesinde vücut dışına açılan üç farklı açıklık vardır.  İdrarın yapıldığı üretra, vajina ve anüs.  Bunlar birbirilerinden bağımsızdır ve bu nedenle vajinada bulunan tampon tuvalete gitmenize engel değildir. Tuvalete gittikten sonra tamponu çıkarmanız yada değiştirmeniz gerekmez. Sadece ıslanmaması için idrar yaparken tamponun ipini elinizle kenara alabilirsiniz.

Tampon kullanırken yüzebilir miyim?
Tamponun en güzel kullanım alanlarından birisi de adetli dönemde yüzebilmektir.

Tampon kullanırken spor yapabilir miyim?
Evet. Tampon kullanırken bale, ağırlık kaldırma, atletizm gibi her türlü sporu yapabilirsiniz.

Tampon kullanırken banyo yapabilir miyim?
Evet. Bunun herhangi bir sakıncası yoktur.

Tampon içime kaçabilir ve kaybolabilir mi?
Bu olanaksızdır. Sadece tamponun ipi vajinaya kaçabilir. Bu durumda panik olmayın, gevşeyin ve iki parmağınızı yavaşça vajinaya sokarak ipi bulmaya çalışın. Eğer beceremezseniz sakın zorlamayın. Hemen doktorunuzu arayın.

Tampon alerjiye neden olabilir mi?
Evet. Çok nadiren tampon içinde bulunan pamuk alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu durumda tampon kullanamalısınız. Piyasada satılan parfümlü tamponların alerjiye neden olma olasılığı daha yüksektir. 

Tampon adet kanaması sırasında ortaya çıkan kokuyu azaltabilir mi?
Adet kanı hava ile temas ettiğinde özel bir koku ortaya çıkar. Tampon kanı içeride, havayla temas etmesine izin vermeden emdiği için bu kokuyu da doğal olarak engeller.

Tampon varken pet de kullanmalı mıyım?
Hayır. Kullandığınız tampon saat süreyle adet kanamanızı emme kapasitesine sahip olmalıdır. Eğer bu süre içinde adet kanı tampona rağmen dışarıya geliyorsa ya tamponu doğru yerleştirmemişsinizdir ya da uygun emme kapasitesine sahip bir tampon seçmemişsinizdir.  En yüksek kapasiteli tamponu kullanmanıza rağmen kan hala daha dışarıya geliyor ise adet kanamanız normalden fazla olabilir ve bu durumda jinekoloğunuzla görüşmelisiniz.

Uyurken tampon kullanabilir miyim?
Evet ancak bu uygun bir davranış değildir. Gerekli olmadıkça tampon kullanılmamalıdır. Özellikle 8 saatten fazla uyuma söz konusu ise tampon mutlaka çıkartılmalıdır.

Aynı anda birden fazla tampon kullanılabilir mi?
Kesinlikle HAYIR. Bu asla yapılmaması gereken tehlikeli bir davranıştır.

Tampon varken cinsel ilişkide bulunulabilir mi?
Kesinlikle HAYIR. Bu asla yapılmaması gereken tehlikeli bir davranıştır.

Tampon cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korur mu?
Kesinlikle HAYIR. Bunun tek etkili yolu prezervatif kullanmaktır.

TOKSİK ŞOK SENDROMU
Toksik Şok Sendromu (TŞS), "Stafilokoccus Aureus" adı verilen bir bakterinin salgıladığı toksinler tarafından meydana getirilen, hayatı tehdit edebilecek boyutlara ulaşabilecek ciddi bir enfeksiyon  türüdür.  Bir çeşit kan zehirlenmesi olarak kabul edilebilir.

Son derece nadir görülür.   S. Aureus pekçok insanın cilt, burun, dirsek, vajina gibi bölgelerinde normalde bulunan bir bakteridir. Özellikle cilt enfeksiyonlarındaki en önemli patojen olan bakteri, çok nadir durumlarda ürettiği toksin (zehir) ile TŞS'na yol açabilir.

Tampon kullanımı ile TŞS arasındaki sebep-sonuç ilişkisi tam anlamı ile bilinmese de bu sendromun tampon kullanıcılarında daha fazla görüldüğü bilinen bir gerçektir.

Toksik Şok Sendromu Belirtileri
Bu hastalıktan kaçınmak için özellikle sıcak havalarda vajinal tamponlarınızı 6 saatten uzun süreli kullanmayınız.
Adet dönemindeyseniz ve tampon kullanıyorsanız, aşağıda yer alan belirtilere karşı dikkatli olun:

  • Aniden yükselen ve 39 dereceyi geçen ateş
  • Baş ağrısı
  • Düzenli kusma
  • İshal
  • Dalgınlık ve dağınıklık
  • Güneş yanığında olduğu gibi sürekli kaşıntı
  • Boğaz ağrısı ve ağrıyan eklemler
  • Tansiyon düşüklüğü

İlgili Linkler:

Vajinal Akıntılar ile ilgili bilgiler için tıklayınız  >>>
PID  (Pelvik İnflamatuar Hastalık) ile ilgili bilgiler için tıklayınız    >>>

Tampon nasıl takılır ve kullanılır?

Tampon nasıl takılır ve kullanılır?

Tampon Nedir Nasıl Takılır, Kullanılır ve Yerleştirilir?

Vajinal tampon nasıl takılır ve kullanılır? sorusu sıkça karşılaştığımız bir sorudur bu makale bu konuda Vajinal tampon nasıl yerleştirilir bilgileri ile sizleri daha fazla aydınlatmak için yazmış olduğumuz bir yazıdır. Tamponlar pamuk liflerinden oluşur ve silindirik bir yapıları vardır. Pet kullanmak gibi güçlük çektirmez ve vajina içerisine yerleştirilerek kanın emilmesini sağlar.

Vajinal tamponların ne gibi riskleri vardır? Vajinal tamponlarda en sık rastlanılan risklerinden biride toksit şok adı verilen sendromlardır. Bu sendromların oluşmasında en büyük etken tamponların vajina içerisinde çok bekletilmesidir. Bu nedenle ortalama 4 saatte bir değiştirilmeleri gerekmektedir.

Vajinal tamponlar hangi zamanlarda kullanılmalıdır? Vajinal tamponlar yalnızca adet kanamaları sırasında kullanılmalıdırlar. Gelen akıntılarda günlük pet yerine tampon kullanılması oldukça sakıncalıdır. Çünkü gelen akıntıların içeride durarak ciddi enfeksiyonlar oluşturmalarına neden olabilir.

Vajinal Tampon Nasıl Kullanılır

Vajinal tampon seçerken nelere dikkat edilmesi gerekir?

Vajinal tamponları boyutları ve farklı çeşitleri vardır. Seçerken kanamanıza göre seçmeniz gerekir. Büyük bir tampon alıp saatlerce dolmasını beklemek yanlıştır. Tamponlar 4 saatte bir değişmelidir. Bu nedenle kanamanızın yoğunluğuna göre farklı boyutlarda tamponlar kullanabilirsiniz.

Vajinal Tampon vajina içerisine nasıl yerleştirilir?

Tampon yerleştirilmeden önce ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun ve daha sonra kurulayın. Tamponu yerleştirirken kendinizi en rahat hissettiğiniz pozisyonda yerleştirin. İsterseniz ayakta isterseniz oturarak yerleştirebilirsiniz. Genellikle kadınlar bir ayağını klozetin üzerine koyarak yerleştirirler. Tamponların üzerinde resimli olarak bulunan kullanma talimatları vardır. İlk defa kullanacaksanız bunu detaylı bir şekilde okuyun.

Vajinal tamponu nasıl çıkartmalıyım?

Vajinal tamponun dolduğunu ve kan taştığını hissettiyseniz ya da 4 saat doldu ise tamponu kenarında duran iplerden çekerek çıkartabilirsiniz. Çekme sırasında çok sert olmamaya dikkat ederseniz hiçbir zarar görmeden çıkartabilirsiniz.

Vajinal tamponlar biz çıkarmadan kendi kendine düşebilir mi? Hayır, vajinal tamponu doğru yerleştirdiğinizden emin olduğunuz sürece böyle bir problemle karşı karşıya gelmezsiniz. Çünkü vajina içerisindeki kaslar tamponu sıkarak sabit kalmasını sağlar. Tampon kullandığınız zamanlarda gönül rahatlığı ile hoplamalı sporları yapabilirsiniz.

Tampon kullanırken enfeksiyon kapma olasılığı var mıdır? Bu soru sizin tamponu kullanma şeklinize göre değişir. Düzenli ve temiz bir şekilde kullanıyor ayrıca her 4 saatte bir çıkartıyorsanız hiçbir enfeksiyon sorunu yaşamazsınız.

Vajinal tampon kullanırken tuvalete girilmesinde bir sakınca var mıdır?

Hayır, idrarınızı ve dışkınızı attığınız delikler farklı olduğundan hiçbir sakınca yoktur. Fakat idrarınızı yaparken tamponun ipini bir kenara çekerseniz üzerine idrar sıçramamış olur.

Vajinal tampon kullanırken banyo yapabilir miyim? Evet, vajinal tampon kullanırken banyo yapabilirsiniz. Tampon vajinanızın içerisinde kalacağı için çıkarmanıza gerek yoktur.

Vajinal tampon kullanırken denize girsem dışarı kan çıkar mı? Hayır, vajinal tampon kullanırken denize girmenizde hiçbir sakınca yoktur. Tampon vajina içerisinde sıkıştırılmış bir şekilde kalacağı için bütün kanı emer ve dışarı çıkması olanaksızdır. Kan dışarı çıkar mı stresi yaşamadan gönül rahatlığı ile denize girebilirsiniz. Fakat denizler bir çok kişinin girmesinden dolayı hijyenik olmadığı için denizden çıktığınız zaman tamponunuzu değiştirmenizde sağlık açısından fayda olacaktır.

Vajinal tampon kullanırken spor yapılmasında bir sakınca var mıdır?

Hayır, vajinal tampon kullanırken spor yapılmasında hiçbir sakınca yoktur. Zıplama ve ağırlık kaldırmalı her türlü sporu yapabilirsiniz.

Vajinal tamponun içe kaçma olasılığı var mıdır ve içte kaybolabilir mi? Vajinal tampon içe kaçma yapmaz. Vajinal tamponun ipi içinize kaçabilir. Böyle durumlarda panik yapmanıza gerek yoktur. Rahatça iki parmağınızı vajina içerisine sokarak ucunu bulabilirsiniz. Eğer bulamazsanız sakın zorlamayın. Doktora giderek doktor yardımı ile kolaylıkla çıkartabilirsiniz.

Vajinal tamponlar uyurken kullanılabilir mi? Evet, eğer 7 saatten az uyunacaksa kullanılabilir fakat daha fazla uyunacaksa kesinlikle tavsiye edilmez.

Vajinal tampon nasıl takılır, kullanılır ve yerleştirilir? sorusunun cevabını umarız size detaylı bir şekilde anlatabilmişizdir.

Tüp bebek hakkında oldukça detaylı bilgiler verdiğimiz konumuzu İzmir Tüp Bebek sayfamızdan göz gezdirebilirsiniz.

Tampon nasıl takılır ile ilgili verdiğimiz bu bilgiler umarız sizlere faydalı olmuştur hepinize sağlıklı günler dileriz.

İzmir tampon nasıl takılır, İstanbul Tampon nasıl takılır, Ankara tampon nasıl takılır, Bursa tampon nasıl takılır konuları ile ilgili bilgilendirme yazımız.

Adet zamanlarında ped yerine tampon kullanan bayanlar için bu yazıyı hazırladık umarız faydalı olmuştur.

Vajinal tampon, çok kısaca, vajina içine yerleştirilen ve bu şekilde regl kanını emen hijyenik bir kadın ürünü. Silindir şeklinde pamuklu bir gövdesi ve ucunda da ipi var. Tampon vajinadayken bu ip dışarı sarkıyor ve ürünü kolayca çıkarmanı sağlıyor. Gövdesi vajina içinde dağılmayacak şekilde tasarlanmış ve akıntı seviyesine göre 3 değişik boyu var. Pede bir alternatif olarak üretilen ve sanıldığının aksine kullanımı kolay olan bu ürünün pek çok avantajı var:

1- Kanın dışarı atılmasını engellediği ve kanı emdiği için hijyenik olarak daha kullanışlı.

2- Vajina içine yerleştirildiği için dışarıdan belli olmuyor.

3- Yüzmeye, banyo yapmaya (içerideyken), dans etmeye ve spora olanak sağlıyor.

4- Birkaç ped değiştirmeye neden olan yoğun regl dönemlerinde 1 tane uygun boyuttaki (kanamanın miktarına göre) tampon yetiyor.

5- Regl dönemi boyunca oluşan kokuyu hapsediyor. Çünkü koku, regl kanı havayla temas ettiği için oluyor.

Tampon kullanmanın püf noktası gergin olmamak. Çünkü gerildiğinde kasların da geriliyor. Tamponu nazik hareketlerle, baş ve işaret parmaklarını kullanarak yerleştiriyorsun. Zaten tampon paketlerinde de nasıl kullanılacağı ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor. Burada önemli olan nokta tamponu temiz elle yerleştirmek, paketini açtıktan sonra direkt yerleştirmek ve işlemden sonra da elleri yıkamak. Bir de değiştirme sıklığına dikkat etmek gerekiyor. Yoğun kanamalarda 4, az yoğunluktaki kanamalarda da 6 saatte bir değiştirilmeli.

Toksik Şok Sendromu&#;na dikkat!

Toksik Şok Sendromu, tamponu 4 ile 6 saat arasında değiştirmediğin takdirde ortaya çıkan bir çeşit kan zehirlenmesi. Kan, bakterilerin çok sevdikleri bir ortam. Özellikle vajinada uzun süre bekleyen kan, sıcaklığı ile bakterilerin hızla çoğalmasına ve toksin yaymalarına sebep oluyor. Bu da kanı zehirliyor. Belirtileri ise aniden yükselen ateş, bulantı, kusma, eklem ağrısı, ishal ve bilinci kaybetme. Bu yüzden tamponu sık sık değiştirmende fayda var.

Tamponla ilgili bilinmesi gereken diğer şeyler:

1- Düzgün yerleştirilen bir tampon kendiliğinden düşmez.

2- Tampon içine kaçmaz. İpi kaçarsa da parmaklarınla tutup çıkarabilirsin. Ama bunu yaparken tırnaklarınla vajina derisine zarar vermemeye özen göster.

3- Tampon tuvaletini yapmaya engel değildir. Çünkü işeme kanalı üretradır. Oysaki regl kanı vajinadan gelir. (İpinin ıslanmaması için elinle itebilirsin.)

4- Uyurken tampon kullanmasan daha iyi olur. Çünkü tamponu en geç 6 saat sonra değiştirmelisin.

5- Tampon prezervatif değildir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumaz. Ayrıca tampon varken cinsel ilişkiye de girilmemelidir.

What's Your Reaction?

Şunlar da hoşunuza gidebilir

More From: Regl Dönemi

Newsletter

Daha fazlasından haberdar olmak ister misin?

Hadi hemen kaydol!

Next post

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası