destek ve hareket sisteminin sağlığını korumak için neler yapmalıyız / NBL Türkiye - Sağlıklı Bir Sindirim Sistemi İçin Neler Yapmalıyız?

Destek Ve Hareket Sisteminin Sağlığını Korumak Için Neler Yapmalıyız

destek ve hareket sisteminin sağlığını korumak için neler yapmalıyız

Bu yazımızda Destek ve Hareket Sisteminin Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalıyız? sorusunu cevaplayacağız.

Destek ve Hareket Sisteminin Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalıyız

Destek ve Hareket sistemi iskelet ve kas olmak üzere 2’ye ayrılır. İskelet vücudumuza şekil verir dik durmasını sağlar. Kas sistemi ise vücudun hareket imkanını sağlıyor. Peki bizler Destek ve Hareket Sisteminin Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalıyız? İşte dikkat edilmesi gerekenler.

Beslenme

Destek ve hareket sisteminin gelişmesi ve sağlığının korunmasında en önemli etkenlerden biri beslenmedir.Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri yeterli miktarda ve uygun zamanlarda almak önemli.

Günlük alınması gereken temel besinler :

Süt ve ürünleri
Et-Kuru baklagil-Yumurta-Fındık-Ceviz
Meyve ve Sebzeler
Ekmek ve Tahıllar

Kemik Sağlığı

Kemik sağlığı için : Kalsiyum,fosfor ve d vitamini ve b vitamini içeren besinler tüketmeliyiz.
Kemik sağlığına iyi gelen besinler : Süt yoğurt,kivi,roka,susam,kuru fasulye,tahim,kuru üzüm,kuru kayısı,kuru incir(yanında ceviz),ıspanak,semizotu,pekmez
Kuru incirin içerisine ceviz ve badem koyarak kalsiyum miktarını artırabilirsiniz.Uzmanlar burada miktar çok önemli 3,4 tane kuru kayısı bir avuç badem değil mantığında değil 1,2 incir içerisine 2 tam cevizi yerleştirdiğimizde ihtiyacı karşılamış oluruz diyor.

Giydiklerimize Dikkat Etmeliyiz

Dar elbiseler :

Çoğu kadın için dar kot vazgeçilmezdir. Tehlikesi de cazibesi kadar büyük. Dar pantolonlar kas fonksiyonlarının kaybına neden olabilir. Kişinin yürüyüşü dahi değişebilir. Sinir zedelenmesine yol açabilir. Toplardamarlara baskı yaparak bacaklarımızdaki kanın kalbe geri dönmesine engel olarak bacaklarda şişlik ve ağrılara neden olabilir. Uzmanlar sinirler zarar görürse kendini yenilemesinin oldukça zor olduğunu söylüyor. Giydiğimiz pantolon bacaklarımıza sımsıkı yapışan pantolonlar karın bölgesinden basınç yapıyorsa ve diz kapaklarının bükülmesini de engelliyorsa o pantolon seçimi yanlıştır.

Yüksek topuklu ayakkabılar

Uzmanlara göre özellikle 5 cm’den fazla topuğu olan ayakkabılar giymek ,ayak önü ve ayak bileği hastalıklarına yol açabiliyor.Bunun dışında ayakta şekil bozuklukları,ayakta basıya bağlı yaralar oluşabiliyor.2,5 cm’den uzun topuklu ayakkabıyı giymeyi sürekli hala getirmek,erken kamburlaşmaya,kireçlenmeye varan sonuçlara neden olabiliyor.

Duruşumuz ve Oturuşumuza Dikkat Etmeliyiz

Vücudumuzun yanlış kullanımı neticesinde duruş bozuklukları oluşabilir. Günümüzde kullandığımız bilgisayarlar, tabletler, telefonlar duruş bozukluğuna yol açmaktadır. Burada dengesiz bir kas gelişimi durumu vardır. Sırt kasları oldukça zayıf ön kaslar hep aktif durumdadır. Sandalyede oturduğumuzda dik bir şekilde oturmamız gerekiyor. Aksi taktirde bu ileride sorunlara yol açacaktır.

Spor Yapmak

Sağlıklı yaşam için spor yapmak büyük önem taşıyor. Beden kas ve hareket sistemi sağlığını korumak için spor olmazsa olmazdır. Düzenli spor yapmak yetişkin bireyleri yüksek tansiyondan, yüksek kolesterolden, kalp ve damar hastalıklarından, akciğer hastalıklarından, inme(felç)’den korumaktadır. Her yaşta spor önemlidir. Genç yaşta spor yapmak ise hastalıklar başlamadan önce koruma yönünde etkisi var.

“Destek ve hareket sisteminin sağlığını korumak için neler yapılması gerektiğini İnternet, ansiklopedi vb. kaynaklardan araştırınız. Araştırma sonuçlarınızla bir poster sunusu hazırlayarak sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Destek ve hareket sisteminin sağlığını korumak için neler yapılması gerektiğini İnternet, ansiklopedi vb. kaynaklardan araştırınız. Araştırma sonuçlarınızla bir poster sunusu hazırlayarak sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.

Destek ve hareket sisteminin sağlığını korumak için neler yapılması gerektiğini İnternet, ansiklopedi vb. kaynaklardan araştırınız. Araştırma sonuçlarınızla bir poster sunusu hazırlayarak sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Destek ve hareket sistemimizin sağlığını korumak için bol bol spor yapmalıyız, süt ve süt ürünleri tüketmeliyiz; kola ve cips gibi zararlı yiyecek-içeceklerden uzak durmalıyız.

“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Sayfa 230” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2023 Ders Kitabı Cevapları

Destek Ve Hareket Sistemi - Destek Ve Hareket Sistemi Nelerden Oluşur, Görevleri Nelerdir?

Destek ve hareket sistemi vücudumuzun adeta makine gibi organize bir şekilde çalışmasını sağlayan bir sistemdir. İskelet ve kaslardan oluşan destek ve hareket sistemi, insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da aynı şekilde işler. Bu sistem sayesinde organlarımız dış etkenlerden korunabilir. Ayrıca destek ve hareket sistemi kan ve sinir sisteminin yardımları sayesinde daha iyi çalışabilir. Birbirine adeta ip gibi bağlı olan vücut sistemindeki her parçanın sağlığı konusunda özen gösterilmelidir. Destek ve hareket sistemi nelerden oluşur ve görevleri nelerdir? Gibi soruların cevabı için yazımızın devamına göz atmalısınız.

Destek ve Hareket Sistemi Hangi Organlardan Oluşur?

Destek ve hareket sisteminin görevleri, organları dış etkenlerden korumak, vücudu biçimlendirmek, vücudun dik durmasını sağlamak, vücut için gerekli olan mineralleri depolamak, organizma yapısına destek olmak ve hareketliliği sağlamak olarak sıralanabilir. Destek ve hareket sisteminin oluştuğu organları ve görevlerini aşağıda sıraladık;

• Kemik
Kıkırdak dokusunun sertleşmesi ile meydana gelen kemikler, vücudun dik durmasını sağlar, kan yapımına destek olur, organların vücut içerisinde tutunmasını sağlar, kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi vücut için gerekli vitamin ve mineralleri bünyesinde depolar. Yetişkin bir insan vücudunda toplamda 206 adet kemik bulunurken yeni doğan bir bebekte bu rakam 300'dür.

• Eklem
Kemiklerin birbirine bağlandığı bölgeye eklem denir. Eklemler hareket yeteneklerine göre 3 gruba ayrılmaktadır. Bunlar; Oynar eklemler, yarı oynar eklemler ve oynamaz eklemlerdir. Vücudun farklı noktalarında yer alan eklemler, kemik sağlığı ile güçlenebilmektedir.

• Kıkırdak
Esnek bir yapıya sahip olan kıkırdaklar kemiğin boyunun uzamasına katkı sağlar. Ayrıca kıkırdaklar, kaygan bir yapıya sahiptir. Bu sayede kemiklerin birbirine sürtünmesi sırasında aşınmasını engeller. Son olarak kıkırdaklar vücut sistemine esneklik kazandıran önemli bir parçadır.

• Kas
Kemiklerle birlikte iç organların da sağlıklı çalışmasına destek veren kaslar üç kategoriye ayrılır. Bunlar; Kalp kası, düz kas ve çizgili kastır. Vücudun farklı noktalarında yer alan kaslar, oturma kalkma, spor yapma, yürüme ve koşma gibi aktiviteler için önemli bir yere sahiptir.

Destek ve hareket sisteminin vücudumuzun dik durması, hareket etmemizi sağlama, iç organları koruma, mineral depolama, kan hücresi üretme gibi görevleri vardır.

Bu nedenle destek ve hareket sisteminin sağlığını korumak için çeşitli davranışları edinmek çok önemlidir. Peki bu davranışlar nelerdir?

  • Doğru oturmayı öğrenmeliyiz. sandalyede dik oturmalı, sırtımızı kambur olacak şekilde eğmemeli, belimize destek olacak şekilde oturmalıyız.
  • Yerden bir şey almak istediğimizde çömelerek almalıyız. Belden eğilerek almamalıyız.
  • Isınma hareketleri yapmadan spora başlamamalı, spor sonrasında soğuma hareketleri yapmalıyız.
  • Düzenli spor yapmalıyız.
  • Sırt çantasını tek kola değil iki kolumuza takmalıyız.
  • Kemik gelişimi için kalsiyum ve fosfor minerali bol bulunan gıdalardan düzenli almalıyız.
  • Yatarken yastık yüksekliğine dikkat etmeliyiz. Yüksek yastıklar boyun ve sırt omurlarına olumsuz etki edebilir.
  • Ağır yük kaldırmamalıyız.
  • Kaslarımızın sağlığı için proteinli gıdalardan dengeli şekilde tüketmeliyiz.
  • Kas ve kemik zedelenmelerinde doktora gitmeli, kendiliğinden geçmesini beklememeliyiz.

Alakalı Konular

Bu yazı Fen Bilimleri 6. Sınıf kategorisine, Destek ve Hareket Sistemi etiketleri ile onur tarafından yazılmıştır. yer imlerinize ekleyin.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır