malatya komşu iller / Malatyaile Ä°lçeleri arasındaki Mesafeler Uzaklıklar

Malatya Komşu Iller

malatya komşu iller

kaynağı değiştir]

Arkeolojik alanlar[değiştir  Son Güncelleme:

Malatya, Türkiye’nin en ulaşım yolarının merkezinde yer alan, sosyokültürel, tarihi, ekonomik açıdan önemli kentlerinden biridir. Dünya’nın en güzel kentleri arasında gösterilen Malatya’da gezilecek yerler nerelerdir? Malatya'nın ilçeleri nelerdir? Malatya ülkemizin hangi bölgesindedir? gibi birçok hususta bilgi veren ve sorularınıza aradığınız cevapları bulabileceğiniz bilgiler sizleri bekliyor.

Malatya şehri, önemli ticaret yollarının kavşağında kurulan tarihi bir yer. Verimli ovalara sahip “Kayısı Diyarı” olarak ün kazanan Malatya, geçmişten günümüze birçok uygarlığa yurt olmuştur. Tüm bu özellikleri ve daha sayılamayan birçok çekiciliği ile Malatya, en güzel gezi rotalarının başında.

Malatya İlçeleri

 Başlıca ilçeleri; Hekimhan, Kale, Pütürge, Kuluncak, Arapgir, Yeşilyurt, Akçadağ, Yazıhan, Arguvan, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Doğanyol’dur. Malatya’nın komşu olduğu iller ile arasındaki uzaklık şöyledir; Adıyaman ( Km), Diyarbakır ( Km), Elazığ (99 Km), Erzincan ( Km), Kahramanmaraş ( Km), Sivas ( Km).

Malatya Hangi Bölgede?

 Malatya, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümündedir. Büyükşehir yasası ile yerel seçimleri ile büyükşehir statüsü kazanmıştır.

Malatya Gezilecek Yerler

1-Arslantepe Höyüğü: Ülkemizin en büyük höyüklerinden biridir. Bulunduğu yer, Malatya Orduzu’dur. Karakaya baraj gölünün batı kesiminde bulunan höyükte ilk arkeolojik kazılar ’de Fransız arkeologlarca başlatılmıştır. İtalyan arkeologlar tarafından yıllarında bu kazılara devam edilmiştir. Yapılan kazı çalışmaları Arslantepe Höyüğünün çok daha erken dönemlere şahitlik ettiğini ortaya koymuştur. Bu höyükten çıkartılan iki aslan ve bir kral heykeli Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müze salonunda bulunmaktadır. Mühür baskılar, kaliteli metal eserler, kerpiç saray ve eski bir tapınak çıkarılan eserler arasındadır.

2- Melik Sunullah Cami: Malatya şehrinin önemli ibadet yerlerindendir. Malatya Ulu Caminin batı kısmında yer alır. Melik Sunullah Cami, Malatya Ulu Caminin batı kısmındadır. Cami, Vaiz Baba ve Koca Vaiz isimleri ile de bilinmektedir. Günümüzde caminin sadece minaresi orijinal yapısını korumaktadır. Caminin tarihi M yılını gösterir. Bu tarih bilgisine cami minaresine ait olan kitabeden ulaşılmıştır.

3- Yusuf Ziya Paşa Cami: Yusuf Ziya Paşa Cami, Malatya’nın Mücelli caddesi üzerinde bulunur. Kolay bir şekilde il merkezinde olan bu tarihi camiye ulaşılabilmektedir. Cami, tarih olarak yılında ismini aldığı Yusuf Ziya Paşa inşa ettirmiştir. İnşaatında kesme taşlara yer verilmiştir. Cami minaresinin sonraki yıllarda eklendiği bilinmektedir.

4- Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi: Malatya’ya gelenlerin Somuncu Baba Türbesi ve külliyesini mutlaka ziyarete gelmektedir. Burada doğal güzellikler ve huzurlu bir atmosfer içinde bu değerli büyük zatı ziyaret edebilirsiniz.

5- Levent Vadisi: Levent Vadisi, Malatya’nın doğal güzelliklerinden biri. Vadide bulunan mağaralar, farklı yüzey şekilleri, derin uçurumlar yerli ve yabancı birçok insanın ilgisini çekmektedir. Akçadağ ilçesinde yer alan vadinin yüzey araştırmaları bitmiş durumdadır. Yapılan araştırma sonuçları vadide görülen kabartmaların Genç Hitit Çağı devirlerine ait olduğunu belirtmektedir. Bu eşsiz güzellikteki vadide çeşitli aktiviteler yapılmaktadır. Bunların içinde trekking ve motor sporları başı çekmektedir.

6- Karakaya Baraj Gölü:Atatürk barajından sonra ülkemizin ikinci en büyük barajı Kara Kaya Barajıdır. Karakaya Baraj gölü ise barajın yapımı esnasında oluşmuştur. Bu bölge, kültür ve turizm bölgesi kapsamındadır. Türkiye’nin en uzun demiryolu köprüsü, bu baraj gölünün üzerindedir. Bu bölge Malatya’ya gelenlerin mutlaka uğraması gereken duraklardan biridir.

7- Tohma Kanyonu: Somuncu Baba Türbesi’ni ziyaret edenlerin doğa harikası Tohma Kanyonun da yürüyüş yapmaları önerilir. Tohma kanyonu, Malatya ilinin doğal harikalarından biri. Kanyon boyunca gelen misafirler için yürüyüş parkurlarının yanı sıra yüzme alanları da mevcuttur.

8- Orduzu: Malatya’da bulunan küçük bir kasaba. Orduzu, lahanaları ve kayısı bahçeleri ile meşhurdur. Kasaba, Malatya kayısı festivalinin düzenlendiği yerdir. Bu sayede uluslararası alanda tanınmıştır. Orduzu ile birlikte Pınarbaşı mesire yerleri Malatya’nın en güzel dinlenme alanlarıdır.

False

Malatya Haritası: Malatya İl&#;eleri Nelerdir? Malatya İlinin N&#;fusu Ka&#;tır, Ka&#; İl&#;esi Vardır?

Haberin Devamı

Malatya Haritası(Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: funduszeue.info



Malatya'nın Kaç İlçesi Vardır?

Malatya şehri ülkemizin bölgelerinden Doğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Fırat Bölümünde yer almaktadır. Ülkemizde yılında Büyük Şehir statüsünü kazanmıştır. Malatya'da toplamda 13 ilçe bulunmaktadır. Fakat Malatya ilinin nüfusunun yüzde sekseni bu ilçelerden Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde yaşamaktadır. En kalabalık ilçesi Yeşilyurt ilçesidir. Nüfusu en az olan ilçesi ise Doğanyol ilçesidir.

Malatya Nüfusu Ne Kadar?

Malatya nüfusu verilerine göre olarak hesaplanmıştır. Nüfus bir önceki yıla göre artmış durumdadır. Malatya'nın nüfusunun kişisi erkek, kişisi ile kadın nüfusunu oluşturmaktadır.

Malatya ilinin yıllara göre nüfusuna bakıldığında yılında nüfusun olduğu açıklanmıştır. yılında nüfusta artış görülmüş ve olmuştur. ve yıllarında nüfus tekrar artış göstermiş ve yılında olurken yılında nüfus olmuştur. yılının tahmini nüfus verileri ise olarak açıklanmıştır. Fakat yılının nüfusu eski yıllardaki nüfus artış hızlarına göre tahmin edilmiştir. Kesinliği bulunmamaktadır.

Malatya İlçeleri Nelerdir?

Malatya iline bağlı toplamda 13 ilçe bulunmaktadır. Bunlar Yeşilyurt, Battalgazi, Doğanşehir, Akçadağ, Darende, Hakimhan, Pütürge, Yazıhan, Arapgir, Kuluncak, Arguvan, Kale ve Doğanyol ilçeleridir.

Malatya ilinin en kalabalık ilçesi Yeşilyurt ve Battalgazi ilçeleridir. Yeşilyurt ilçesinin nüfusu , iken Battalgazi ilçesinin nüfusu olmaktadır. Malatya'nın nüfusunun büyük bir bölümü bu ilçelerde yer almaktadır. Ayrıca nüfus açısından en küçük ilçesi Kale ve Doğanyol ilçeleridir. Kale ilçesinin nüfusu , Doğanyol ilçesinin nüfusu ise olarak açıklanmıştır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası