huzurevi açmak için devlet desteği 2018 / ERCAN SOSYAL HÄ°ZMETLER HUZUREVÄ° BAKIMEVÄ° LTD. ŞTÄ°. Büyükçekmece Ä°stanbul Telefon

Huzurevi Açmak Için Devlet Desteği 2018

huzurevi açmak için devlet desteği 2018

Yaşlı bakım merkezi açmaya ne dersiniz? Geçmişte huzurevlerinin olumsuz bir imajı vardı. Ama devir değişti. Yeni huzurevlerinde verilen hizmetler beş yıldızlı otelleri aratmıyor. Yaşlanan nüfus bu alana yönelik yatırımlar için daha gidilecek çok yol olduğunu gösteriyor&#;

Huzurevi Açmak

İNSANIN en doğal korkularından birisi olsa gerek, “yaşlanınca ne olacağım?” sorusu. Özellikle gelir dağılımının bozuk olduğu ve sosyal güvenceden yoksun toplumlarda bu konu çok daha önemlidir. Çünkü düzenli gelir elde edememe çağı olarak da tamamlanan yaşlılıkta, emeklilik geliri olmayanları çok ama çok zorlu bir süreç bekler.

Gelişmiş ülkelerde kamu otoritelerince yönetilenler ve özel sektör çözümleri olmak üzere iki tür yaygın olarak bulunurken, gelişmekte olan ülkelerde her iki çözümün sunulduğu örnekler oldukça sınırlıdır.

“Orta sınıf’ olarak adlandırılan gelir düzeyine sahip insan sayısı artınca, huzurlu bir yaşlılık geçirilecek yerlere yönelik talep de yoğunlaştı. “Huzurevi” olarak adlandırılan yaşlı bakım evleri, yaşlılık zamanlarını daha kaliteli geçirmek isteyen insanların ilgi gösterdikleri bu yerlerden. Geçmişte huzurevlerindeki sunulan bakım hizmetlerine yönelik olumsuz haberler daha sık duyulurdu. Son yıllarda denetim mekanizmasının etkin işlemesi sayesinde bu şikayetlerin sayısı azaldı.

Yaşlı bakım merkezi

Ahmet DEMİRBAŞ / Nezih Yaşlı Bakım Merkezleri Yönetim Kurulu Başkanı
&#;Huzurevi açma maliyeti ortalama 1 milyon TL&#;

Kalma maliyetleri huzurevinin bulunduğu semte göre değişiyor. Kalan sakinler &#; TL arasında bir ücret ödüyor. Huzurevlerimizde hastaya özel kişisel yemek ve 7/24 sağlık hizmeti de veriliyor. Bir huzurevi açmanın maliyeti açılan semte göre değişiyor. Genellikle ortalama maliyet 1 milyon TL&#;yi buluyor.

İhtiyaç artacak

Birkaç ay önce huzurevini hizmete sunan bir huzurevi yatırımcısı Ataşehir’deki özel huzurevini yaklaşık bin TL maliyetle açtığını belirtiyor. 45 kişilik huzurevinde halen 15 konuk bulunuyor. Hastaların durumuna göre fiyatlar aylık 2 bin TL ile 3 bin TL arasında değişiyor. Huzurevi sahibi hastaların ortalama maliyetlerinin TL olduğunu, hasta başı TL kar yapılabildiğini aktarıyor. Uzmanlar insanların ortalama yaşam sürelerinin uzaması ve Alzheimer, demans gibi hastalıkların artış göstermesiyle huzurevine ihtiyacın artacağını belirtiyor.

Yaşlı oranı giderek artıyor

Toplam nüfus içerisinde yaşlı nüfusun oranı yüzde iken, nüfus projeksiyonlarına göre bu oranın ’te yüzde &#;ye, yılında yüzde ’e, yılında yüzde &#;ye çıkması bekleniyor.

Mavi kuşak bakım merkezi

HUZUREVİ VAR

TÜÎK’in (Türkiye İstatistik Kurumu) açıkladığı verilere göre, yılı itibariyle Türkiye’nin 65 yaş ve üzeri yaşlı nüfusu 6 milyon bin Yaşlı nüfusta görülen artışa bağlı olarak yaşlı bakım hizmetleri, yani huzurevleri ekonomisi her geçen yıl büyüyor. Türkiye’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, özel sektör, dernekler ve azınlıklar tarafından işletilen toplam huzurevi var. Bu huzurevlerinde 25 bin kişi kalıyor. Kamu tarafından işletilen huzurevlerinde ücretli ve ücretsiz olarak kalınabiliyor. Maddi durumu yetersiz olan yaşlılar ve İstiklal Madalyası sahipleri huzurevlerinden ücretsiz olarak yararlanabiliyor. Ayrıca kendilerine bakanlık bütçesinden aylık harçlık veriliyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi’nin verdiği bilgiye göre, yılı için bir yaşlının ortalama bakım maliyeti 3 bin TL.

ALTERNATİF MODELLER

Huzurevi ifadesi geleneksel değerler nezdinde olumsuz bir anlama sahip.

“Anasına babasına bakamayanların ebeveynlerini bıraktıkları sevimsiz yerler” cümlesiyle özetlenebilecek bir çağrışımı var. Bu nedenle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bir süredir yaşlı bakımı için alternatif modeller üzerine çalışıyor.

Bakanlık site tipi, avlu tipi ve sokak tipi olmak üzere üç model üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Günümüzün mimari anlayışına uygun bu modellerle yaşlıların daha kaliteli hizmet alabilmesi amaçlanıyor. Bakanlık çalışmalarını tamamladıkça, günümüzün yurt tarzı huzurevlerinde kalmak istemeyenler, kendilerini ev ortamında hissedebilecekleri bu özel yerlerde kalabilecek.

Bu proje doğrultusunda bugüne kadar Yalova’da site ve sokak tipi, Uşak’ta her üç tipte, Tokat’ta avlu tipi binalar inşa edildi. Adana’da ise huzurevi bahçesinde bağışçıların katkısıyla sokak tipi ve site tipi modeller hizmete geçmiş durumda. Huzurevine kabul koşullarını sağlayan yaşlılar bu yeni modellerden yararlanabiliyor.

Bakanlıkça hayata geçirilen projede öne çıkan en önemli farklılık, bakım hizmetlerinden yararlanmak isteyenlerin ihtiyacına ve isteklerine göre farklı modeller sunuluyor olması. Site tipi projede her evde altı yaşlı odası, bakım personeli odası, tam donanımlı ortak mutfak, oturma salonu, depo, çamaşır odası bulunuyor. Bu evlerde sağlıklı altı yaşlı bir arada kalabiliyor. Ana mutfakta pişen yemekler, tüm evlerin mutfağına dağıtılıyor. Ayrıca isteyenler ortak mutfakta kendi yemeğini pişirebiliyor.

Kendi bakımını yapamayan yaşlılar veya demans hastalarının kullanımı içinse avlu tipini geliştirdiklerini aktaran Çiftçi, &#;Bu modelde yaşlılar en fazla iki katlı evlerden ve avludan oluşan yerleşkede kalacaklar. Yaşlı odaları, koridor ve diğer kullanım alanlarına kontrollü geçiş sağlanacak&#; diyor.

Sokak tipi modelinde ise anne-çocuk, evli çiftler veya kardeş yaşlıların bir arada kalabileceği müstakil evler bulunuyor.

SOSYAL REZİDANSLAR

Darüşşafaka Cemiyeti, kimsesiz çocuklara burs sağlayanları yaşlılıklarında unutmuyor. yılında hayata geçirilen Darüşşafaka Rezidansları hem Darüşşafaka Eğitim Kurumlan için sürdürülebilir kaynaklar oluşturmak hem de yaşlılara güvenli ve mutlu bir yaşlılık dönemi hazırlamak amacıyla kuruldu. Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Talha Çamaş, rezidanslarmın asıl varlık sebebinin öğrencilere kaynak sağlamak olduğunu söylüyor. Çamaş, “Bağışçılarımız da bu bilinçte bireyler. Yaptıkları bağışı hem kendi yaşlılıklarını güvence altına almak hem de öğrencilerimizin eğitimine destek olmak için yapıyorlar.

Pek çoğu Darüşşafaka&#;da verilen eğitimin çocuklarımızın yaşamlarını nasıl değiştirdiğine yakından şahit olduktan sonra, gerek vasiyet bağışı yaparak gerekse nakit bağışlarla öğrencilerimizi daha da fazla destekliyor” diyor.

Rezidans tanımı, sadece ileri yaştaki bağışçıların kalabildiği, ömür boyu sağlık ve bakım güvencesi içeren, ayrıcalıklı ve yeni bir yaşam modeli olduğu için yapılıyor. Üçü İstanbul’da biri İzmir’de olan rezidanslarda ’e yakın hayırsever kalıyor.

KALMAK İÇİN BAĞIŞ YETERLİ

Rezidanslarda kalmak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından açıklanan kurumda kalma koşullarına sahip olmak ve bağış yapabiliyor olmak şartları aranıyor. Bağış yapmaya başlamak için geç olmadığını belirten Çamaş, bağış rakamlarının kişinin bakım ihtiyacı doğrul- . tuşunda özel olarak oluşturulduğunu belirtiyor. -Çamaş, “65 yaş üstü tüm bireyler, bir kereye mahsus yapacakları bağışla ömür boyu Darüşşafaka Rezidansları’nda kalma hakkına sahip olabilir” diyor.

Bağışçıların konforlu, keyifli, aktif ve hayatın içinde olmasını sağlamak için farklı hizmetler sunulan Re-zidansta, hobi odaları ve oyun salonları bulunuyor. Kültürel etkinlik ve gezi organizasyonlarının yanı sıra düzenli sağlık taramaları yapılıyor, önleyici hekimlik hizmeti fizik tedavi hizmetleri sunuluyor. Çamaş, “Kişi fiziksel veya zihinsel açıdan kendine yetemez duruma geldiğinde, özel hizmet verebileceğimiz bakım ünitelerimizde hizmet vermeye devam ediyoruz” diyor.

&#;GÜZEL TARAFI GÖSTERİLMELİ&#;

yılından beri hizmet veren ve şu anda beş şubesi bulunan Nezih Huzurevi yatak kapasitesine sahip. Nezih Yaşlı Bakım Merkezleri Yönetim Kurulu Başkanı Psikolog Ahmet Demirbaş, “Belli bir yaşı almış kişiler kendi işini görenler ve göremeyenler olarak ikiye ayrılıyor. Kendi işlerini görenler genelde özel kurumlara gelmeyi tercih etmiyor, Bakanlığın kuramlarına gidiyor. Özel kuramlarda doktor, hemşire ve alanında uzman kişilerin bulunması gerekiyor. Özel bakım evlerinde sağlıklı yaşlı bulamazsınız” diyor. Devlet tarafından yaşlılara yönelik yardımların daha da artırılması gerektiğini söyleyen Demirbaş sözlerini şöyle sürdürüyor: “Evde bakım ücretleri veriliyor. Ancak evde bazı hastalara bakılması mümkün değil. Ev hayatı bazılarına da hapis gibi oluyor.”

Aynı zamanda Huzurevleri Derneği’nin kurucusu olan Demirbaş, dernek amaçlarını şu şekilde açıklıyor: “Bakım evlerini yıllardır herkes çok kötülüyordu. Bu evlerde verilen hizmetlerin güzel taraflarını göstermediler. Bu derneği bu amaçla kurduk. Huzurevleri-ni merak edenler ziyaret etsinler, gelsin muhabbet etsinler&#;”

HUZURLU DİNLENME EVİ

İstanbul Huzur Hastanesi ve Dinlenme Evleri Vakfı’nın İktisadi işletmesi Türkiye’nin ilk kurulan huzurevlerinden biri. Tesis İstanbul Polonezköy’de şehrin gürültüsünden uzak, yeşillikler içerisinde yer alıyor. Vakıf özellikle olumsuz çağrışımlardan dolayı işletmelerine “dinlenme evi” demeyi tercih ediyor. Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, “Yönetmelikte dinlenme evi tanımlaması geçmiyor. Bu şekilde adlandırmamızın sebebi burada kalan sakinlerimizin kendilerini evlerinde hissetmelerini sağlamak” diyor. Sayın, vakfın amacını “Yaşlılara, kimsesizlere daha modern bir şekilde hizmet etme” olarak açıklıvor.

yatak kapasiteli tesiste, kütüphane, yüzme havuzu, oyun odaları, spor salonu, misafir kabul odaları gibi pek çok sosyalleşme alanı bulunuyor. Kar amacı gütmediklerini belirten Sayın, sağlıklı bir yaşlının tesiste kalma ücretinin TL olduğunu belirtiyor. Sayın’a vakfın yeni bir Jâ. tesis açma planı var mı diye sorduğumuzda, “Kapasitemizin henüz yarısını dolduruyoruz. Burayı tam doldurmadan yeni bir tesis açmayı düşünmüyoruz” diyor.

&#;MAHALLE BASKISI VAR&#;

Türkiye’de huzurevlerine bakış açısının çok olumsuz olduğunu ifade eden Sayın, “Dinlenme tesisleri de huzurevleri de bir mahalle baskısı altında. Bu algıyı yenmek kolay değil. Birisi anne babasını huzurevine getirdiği zaman en yakınları, ‘başından attı’ diye dedikodu başlatıyor” diyor. Geçmişe göre aile yapısının değiştiğini artık eşlerin ikisinin de çalıştığını ve evde bir yaşlıya bakmanın güç olduğunu belirten Sayın, “İnsanlara zaruretleri anlatmak gerekiyor. Cami hocaları vaazlarında ‘anne babanızı atmayın, kendiniz bakın’ diyor. Huzurevlerinin neredeyse 50 yıl önceki halini anlatarak kötülüyorlar.

Evet, anne babanın rahat etmesiyle ilgili ayet ve hadisler var. Rahat etmesi sıkıntılar çekerek evde mi kalmaktır, yoksa rahat edeceği, iyi bakılacağı bir yerde mi kalmasıdır?” diyor.

Evde yaşlı bakan bakıcı ücretlerinin dolar civarında olduğunu söyleyen Sayın, “Oysa huzurevlerinde daha sağlıklı ve güvenli bir ortam var” diye konuşuyor. Tesislerinde kalan sakinlerinin sürekli olarak sağlık gözetiminden geçirildiğini ve aileleriyle vakit geçirdiklerini aktaran Sayın, isteyenlerin odalarını kendi istedikleri gibi dizayn edip kendi mobilyalarını getirdiklerini bilgisini de veriyor.

Doç. Dr. İsmail BARIŞ / Üsküdar Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı
&#;Toplumsal aktivitelere dahil edelim&#;

yılları arasında SHÇEK [Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu] Genel Müdürlüğü yaptığım dönemde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı&#;nın bu günlerde hayata geçirdiği huzurevi modelinin temellerini attık. yılından sonra hükümet yaşlılarla ilgili dünyadaki modellerden daha iyi neler yapılabileceği, devletin şefkat elinin bu insanlara nasıl ulaştırabileceği üzerinde duruyordu. Yaşlıların kültürel kodlarımıza ve manevi değerlerimize göre kendi ailelerin yanında hayatlarının son dönemlerinde mutlu bir şekilde yaşamaları esası vardır. Refah devlet olarak huzurevini hazır etmeliyiz. Zorunlu olan vatandaşlarımız huzurevlerinde rahatlıkla kalabilsin diye koğuş tipi huzurevlerinde birtakım değişikliklere gidiliyor.

Sosyal politikalar noktasında eksiklerimiz çok. Ancak son yıllarda ki atılım bir milat gibidir. Türkiye bütün bunlara rağmen insanlarımıza bir Finlandiya gibi hizmet götüremese de İtalya, İspanya gibi ülkeleri yakalamış ve onların önüne geçmiştir. Huzurevlerini yaşlıların ömürlerinin sonunda dünyayla mezarlık arasında bir merkez gibi olmaktan çıkarmamız gerekiyor. Bir insan yıllarca aktif olarak görev yapıyor ve emekli olduğunda o aktivitesi ortadan kaldırılıyor. Onları hayatın gerçeklerinden koparmamamız gerekiyor. Yaşlılarımızı toplumsal fayda sağlayabilecekleri aktivitelere dahil etmeliyiz.

Huzurevi açma yönetmeliği

Huzurevi açmak için gerekli tüm belge ve şartları incelemek için tıklayınız.

EDA GEZMEK

Lise öğrencisi Buse Dikmen 60 yaş üstü yaşlıyı çocuklarla buluşturdu

Türkiye’de 13 bin yaşlı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı, 7 bin yaşlı da özel huzurevlerinde kalıyor. 8 bin yaşlı ise devlete bağlı huzurevlerinde kalabilmek için sıra bekliyor. Gazete Habertürk'ten Soner Özcan'ın haberine göre Antalya Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi 16 yaşındaki Buse Dikmen, kuşaklar arası kaynaşmayı ve yaşlıların sosyalleşmesini sağlamak için örnek bir proje hayata geçirdi. Öğretmenlerinin desteğiyle BİLSEM bünyesinde kurduğu Değerli Etkileşim Merkezi’nde 6 atölye açan Dikmen, aralarında huzurevinde kalanların da bulunduğu 60 yaş üstü yaşlıyı atölyelerde ’e yakın çocukla buluşturdu.

ÇOCUKLARDAN BİLGİSAYAR DERSİ

Sözlü gelenek ve anlatım atölyesinde yaşlılar çocuklara masal, anı ve hayat tecrübelerini anlatıyor. Geleneksel çalgı atölyesinde ise son ustalardan Emin Kök, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş olan ıklığ’ı tanıtıyor. Geleneksel gösteri sanatları atölyesinde Karagöz ve Hacivat sahnelenirken, orman atölyesinde endemik bitki ve hayvan türleri hakkında bilgi veriliyor, doğa yürüyüşleri yapılıyor. 9 yaşındaki çocuk ile 92 yaşındaki çınarı buluşturan bir başka atölyede yaşlılar tarafından öğrencilere yöresel yemekler, ahşaptan oyuncak ve uçurtma yapımı, topaç, beş taş, dokuz taş, çomak, mangala ve tomak gibi unutulmaya yüz tutmuş oyunlar öğretiliyor. Bilgisayar atölyesinde ise projeye dahil olan 8 öğrenci yaşlılara bilgisayar kullanmayı öğretiyor.

Haftada kez öğrencilerle bir araya gelen asırlık çınarlar, “Burası bizim için gerçek bir huzurevi” diyor. Çocuklara doğa yürüyüşlerinde endemik bitkileri, ağaçları ve kuş türlerini anlatan Ömer Aksöğüt (76), “Onların dinamizmi bana yansıyor, kendimi daha genç hissediyorum” diyor. Eski oyuncakları anlatan 70 yaşındaki Haşim Süzme ise çocuklarla birlikte vakit geçirirken ağrılarının azaldığını ve çocuklar sayesinde bilgisayar kullanmaya başladığını söylüyor.

BAKANLIKTAN DESTEK GELDİ

sınıf öğrencisi Buse Dikmen, çınarlarla fidanları buluşturan projesiyle TÜBİTAK’ın Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na katıldı. Konya’daki bölge yarışmasında birinci olan proje, Nisan tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek finale kaldı. Proje kapsamında bir araya gelen öğrencilerle yaşlıların çok iyi vakit geçirdiğini belirten Dikmen, “Umarım bütün illerde uygulanır” dedi. Danışman öğretmen Sedat Altaş ise projenin patentini alacaklarını söyledi. Örnek projeye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’dan da destek geldi. Bakan Kaya, projeyi gözlemlemek için atölyeleri ziyaret etmek istediğini söyledi.

ERCAN SOSYAL HİZMETLER HUZUREVİ BAKIMEVİ SAĞLIK LİMİTED ŞİRKETİ BÜYÜKÇEKMECE / İSTANBUL

seafoodplus.info türlü gündüz ve yatılı özel huzurevi, yaşlı bakımevi açmak, işletmek seafoodplus.infoşlıların ve engellilerin her türlü bakım ve rehabilitasyonuna yönelik her türlü kurum ve kuruluşlar açmak, işletmek seafoodplus.infoşlı ve engellilere yönelik dinlenme evi, eğlence tesisi, her türlü sosyal aktivite merkezi açmak ve işletmek seafoodplus.infoşlı ve engellilerin sosyal ve kültürel yaşantılarıyla ilgili turizm faaliyetinde bulunmak, geziler tertiplemek seafoodplus.infoşlı ve engellilerin rehabilitasyonuna yönelik yutiçi ve yurtdışı bağlantılar yapmak. seafoodplus.infoşlı ve engellilerin rehabilitasyonuna yönelik sauna, masaj salonu, fizyoterapi merkezi vb. açmak ve işletmek. g. Konusu ile ilgili doktor, asistan, hemşire ve diğer tüm sağlık ekibini çalıştırabilir, diğer sağlık kuruluşlarına gönderebilir, kendi tesislerinde ve diğer sağlık tesislerinde sözleşmeli yada serbest olarak sağlık personeli çalıştırmak h. Ambulans hizmetleri yapmak ve yaptırmak. ı. Şehir içi, şehirlerarası ve yurt dışı cenaze nakil hizmeti vermek ve tahnit işlemleri yapmak. Bu işlerle alakalı her türlü tıbbi malzeme ve diğer levazımatın alım satımını yapmak, ithal ve ihraç etmek. Şirket amaçlarını gerçekleştirebilmek için, a -Şirket konularıyla ilgili resmi ve özel kurum ve kuruluşlar nezdinde her kademede taahhütlerde bulunabilir. b - Konularıyla ilgili kurulmuş ve kurulacak olan yurt içindeki ve yurt dışındaki, yerli ve yabancı şirketlere, gerçek ve tüzel kişilere iştirak edebilir, iş ortaklıkları aktedebilir, yeni şirketler kurabilir, ortak yatırımlar yapabilir. c -Şirket yurt içinde ve yurt dışında gerekli görülen her türlü fuar organizasyonlarına katılabilir, tanıtıcı reklam ve pazarlama faaliyetlerinde bulunabilir, seminer, kurs, konferans, kongre, sergi ve toplantılar düzenleyebilir ve düzenlenmiş olan bu organizasyonlara iştirak edebilir. d -Şirket konusu ile ilgili yurt içinde açılan özel ve sayılı devlet ihale kanunu kapsamında ve diğer tüm resmi ve özel ihalelere katılabilir, teminatlar yatırabilir pey sürebilir, bu ihaleler ile ilgili diğer gerçek ve tüzel kişilerle konsorsiyumlar kurabilir. Kamu ve özel bankalardan kredi talep edebilir, kullanabilir, çek karnesi alabilir, kullanabilir, yerli ve yabancı sermayeyle işbirliği yapabilir. e -Şirket maksat ve konusu ile ilgili olarak her türlü menkul, gayrimenkul haklar, motorlu, motorsuz araçlar alabilir, kiralayabilir, kiraya verebilir, icabında satabilir başkalarının menkul ve gayrimenkul malları

Devletin huzurevi politikası değişiyor

Geleneksel aile yapısı değişiyor. Bununla birlikte yaşlının toplumdaki yeri de değişiyor. Çekirdek ailenin daralması, karı-kocanın çalışması, bir yaşlının evde bakımında sorunlara yol açıyor. Yalnızlaşma bunun başında geliyor.

Geriatri uzmanlarına göre, günlük hayattan kopuk bir yaşlının depresyona girmesi kaçınılmaz. Fonksiyonların yavaşlaması, paylaşımların azalması, iletişimin kopması yaşlının kendi içine kapanmasına yol açıyor.

Sosyal hayatta yaşlı bireylerin karşısına çıkan bir diğer sorun, evde tek başına kalamama ya da hayatını sürdürememe. İlk başta kendi evinde kalmaya çalışan yaşlılar bir süre sonra güvenlik ya da sağlık sorunları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalıyor. Tek başına hayatını sürdürmekte zorlanmaya başlıyor. Kış mevsimi, yaşlıları en çok zorlayan mevsim. Soba yakmak, yaşlılar için altından kalkması zor bir iş.

Her iki durumda da netice çok fazla değişmiyor: o arayışta kapısı çalınan ilk yer; huzurevi.


Alzheimer gelecekte Türkiye'nin en önemli sağlık sorunlarından biri olacak.

Toplumdaki algı

Huzurevleriyle ilgili toplumdaki algı hiç de olumlu değil.

Kemerburgaz Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Tuba Demirci'ye göre toplum, huzurevleri konusunda ikiyüzlü bir tutum sergiliyor.

"Huzurevindeki yaşlılar, ihmale uğramış zavallı kurbanlar gibi algılanıyor. Yaşlısını huzurevine bırakan ailelerse toplum için yüz karası. Ama bir de şu açıdan bakmak gerek. Biz, yaşlılara iyi bakamıyoruz yani iyi yaşlılık ücreti emeklilik ödeyemiyoruz. Maddi imkansızlıklarla boğuşan, gece gündüz çalışmak zorunda kalan evlatları da bu konuda tek başına bırakıyoruz. Yapacak başka çaresi yoksa ne yapsın? Yaşlıları huzurevine bıraktığınızda kötü aile damgasını yiyorsunuz. Bu ikiyüzlülükten başka bir şey değildir."

Bakanlığın huzurevi tanımı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yılında yayımladığı Yaşlılık Ulusal Eylem Planı'nda huzurevleri için şu tanımlama yapılıyor:

"Yaşlı açısından değerlendirildiğinde, geleneksel aile içinde saygın bir yeri, otoritesi olan yaşlının aile dışında bir bakım biçimi olan huzurevine yerleştirilmesi özellikle yaşlı açısından kolay kabullenilir bir durum değildir. Toplumdaki statüsünü yitirmek ve evinde alıştığı yaşamdan vazgeçmek yaşlı için zor bir olgudur. Yaşlı için evi bildiği, hakim olduğu, içinde kendini güvende ve özgür hissettiği, anılarıyla beraber olduğu bir ortamdır. Huzurevi ise çevre denetimini göreli olarak yitirdiği, ilk kez karşılaştığı farklı kültürlerden gelmiş insanlarla birlikte yaşamak zorunda olduğu yeni bir ortamdır."

Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Gazi Alataş, huzurevlerinin Avrupa'dan kopyalanan bir model olduğunu ve Türk kültürüne de uygun olmadığını söylüyor. Alataş'a göre, huzurevleri güçlü aile yapısına fren oluyor; yaşlıların toplumdan soyutlanmasına yol açıyor ve huzurevleri, ölümü konforlu beklemek için bir durak.

Aynı zamanda psikiyatrist olan Alataş, yaşlıların huzurevine isteyerek gitmediklerini ve burayı seçen yaşlıların ilk 6 ayında depresyona girdiklerini söylüyor. Alataş'a göre, huzurevlerindeki yaşlılar ayrıca terk edilmişlik, yalnızlık duygusuna kapılıyor.

Alataş, Türkiye nüfusunun hızla yaşlandığını, bakanlık olarak gelecekte yaşlanan nüfusun bakımıyla ilgili planlamalar yaptıklarını belirtiyor. Yeni bakışta, yaşlıları izole etmeyen ve Türk kültürüne ters düşmeyen modeller öncelikli.

Huzurevi modeli kalkıyor

Bakanlık, huzurevleri modelini sonlandırmayı amaçlıyor. Devlet bundan böyle yeni bir huzurevi açmayacak.

Evi ya da kimsesi olmayan yaşlıları, huzurevinde ağırlamaya da devam edecek.

Müsteşar Yardımcısı Gazi Alataş, konaklama sorununu Ankara'dan değil; yerelden çözmenin daha doğru olduğunu söylüyor.

Yeni modelde yaşlının kendini ait hissettiği ortamda yaşamına devam etmesi amaçlanacak. Bunun için belediyelerden yardım istenecek. Bakanlık, yerel yönetimlerin yaşlılarla ilgili uyguladığı politikaları mercek altına aldı. Üzerinde durulan pilot çalışmalar var ancak netlik kazanmış değil. Bakanlık en doğru modeli arıyor.

Net olan şu: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yaşlılara belediyeler üzerinden ulaşacak. Yaşlıların ev hayatındaki gereksinimleri yerel yönetimler üzerinden gidermeye çalışacak. Belediyeler, maddi olarak devlet bütçesinden desteklenecek.


Huzurevlerinde 20 bin yaşlı kalıyor.

Evde bakım daha ucuz

Türkiye'de huzurevi var. Bunun 'u devletin ve bu huzurevlerinde 11 bin yaşlı konaklıyor. Türkiye genelindeyse, yaklaşık 20 bin yaşlı huzurevinde kalıyor.

Huzurevi maliyetli bir model. Bir yaşlının devlete aylık maliyeti 3 bin lira. Evinde bakımın maliyeti daha düşük.

Engelli ve yaşlı bireylerin evde bakımlarından, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sorumlu. Hizmet, gündüzlü ya da yatılı olmak üzere iki türlü veriliyor. Şu anda da yaşlıya evde bakım hizmeti sunuluyor.

Alataş: "Hedefimiz şu: Yerel yönetimlerle birlikte gerektiği kadar, örneğin haftada bir kez, yemeğinin yapılması. Yemeğini yaparsınız koyarsınız. Sağlıkla, ilgili destek verirsiniz. Örneğin, ihtiyacı olan yaşlıyı alıp doktora götürmek mümkün. Evinde kan almak da olabilir. İlaç alıp almadığını takip etmektir. Biz bu tip destekleri, yerinde vermek istiyoruz. Yaşlılarımızın evini temizleyip, yemeğini yaparsanız, sağlık kontrollerini de yaptırırsanız huzurevine gitmesine gerek kalmaz." diyor.

Devletin üzerinde durduğu ve yaygınlaştırmayı düşündüğü model, sosyal hizmet ve yaşlılık üzerine çalışmalar yapan uzmanların yıllardır üzerinde durduğu, öne sürdüğü bir model. Burada önemli olan, izolasyonun önüne geçmek ve toplumla kurulan bağın canlı kalmasını sağlamak.

Sosyolog Tuba Demirci de yaşlıların kendini ait ve mutlu hissettikleri yerde bakmanın çok önemli olduğuna ve bunun izolasyonun da önüne geçeceğine dikkat çekiyor.

Başak Çubukçu - Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir