ruhsat yenileme noter / Araç ruhsatlarını noterler verecek. Trafik tescil işlemleri nasıl yapılır?| 2018 ruhsat yenileme

Ruhsat Yenileme Noter

ruhsat yenileme noter

Araç Ruhsat Yenileme ve Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır?

Araç Ruhsat Yenileme ve Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır? Aracın bir nevi kimliği olan ruhsat sayesinde araç sahibi ve araç hakkındaki bilgileri öğrenmemiz mümkündür. Bir aracın trafikte aktif olarak yer alması için sürücüsünün ehliyet sahibi olması yeterli değil. Aracın trafikte yer almaya uygun olduğuna dair belgelerin tam olması zorunlu. Yolculuk esnasında trafik polisi tarafından durdurulan aracın sahibinden hem sürücü belgesini he aracın ruhsatını ibraz etmesi beklenir. İbraz edilen ruhsat bilgilerinde herhangi bir eksiklik ya da yanlışlık olmamalıdır. Aksi halde cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalınabilir.

Ruhsat Nedir?

Bir aracın resmi kurumlar tarafından tanınmasına olanak tanıyan ruhsat; her koşulda araçta bulundurulması gereken bir belgedir. Bir nevi araçların nüfus cüzdanı gibi değerlendirilebilir. Dolayısıyla ruhsatta yer alan bilgilerin de doğru olması aracın trafikte yer alabilmesi için gerekli olan başat şartlardan biridir.

Ruhsatta araçla alakalı çeşitli bilgiler bulunur. Bu bilgilerden bazıları; aracın marka ve modeli, motor tipi, ağırlığı, koltuk sayısı, hacmi, şase numarası, kullanım amacı, motor gücü, işlem yapan noter bilgileridir.

Taşıt Pulu Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır?

Araç Ruhsat No Nedir?

Her bir ruhsat için özel olarak tanımlanan ruhsat numarası, o ruhsatın resmi kayıtlarda sahip olduğu seri numarasıdır. Trafik kontrollerindeki araçla ilgili kontrol işlemleri bu numara üzerinden gerçekleştirilir.

Araç Ruhsat İşlemleri Yapılması Gereken Durumlar

  • Araç ruhsatının kaybolması durumunda yeni bir ruhsat çıkarılması gerekir.
  • Kredi çekilerek alınan araçların ruhsatında ise ilgili kurumun rehin bilgileri mevcuttur. Kredisinin bitmesi ile birlikte aracın üzerinde bulunan rehin de sona erer. Böyle durumlarda ruhsattaki rehin bilgisinin silinmesi için ruhsat yenilenmelidir.
  • Herhangi bir sebeple aracın boya renginin değişmesi, araca LPG takılması gibi durumlarda da araç ruhsatının yenilenmesi gerekir.

Araç Ruhsatı Nasıl Alınır?

Aracın sıfır ya da ikinci el olmasına göre ruhsat alma işlemini yapan taraf değişiklik gösterir. Sıfır araçlarda aracın satın alındığı firma tarafından gerçekleştirilen bu işlem ikinci el araçlarda ise aracı satın alan kişinin kendisi tarafından yürütülür. Ruhsat alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

  • Vergi borcu olan araçlar için ruhsat alınamayacağından dolayı satın alınacak ikinci el aracın vergi borcu olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Trafik borcu olan araçlar için de vergi borcu olan araçlar gibi ruhsat alınamaz.
  • Satın alınacak aracın satış işleminden önce mutlaka muayeneden geçirilmesi gerekir. Muayene işlemi yapılmadan ruhsat alınabilmesi mümkün olsa da ileride birtakım sorunlarla karşılaşmamak adına noterde yapılacak satış işleminden önce aracın kontrolünün yapılması son derece önemlidir.
  • Araç satış işleminin tamamlanmasının ardından 10 gün içerisinde aracı satın alan kişinin aracın trafik sigortasını yaptırması gerekir.
  • Araç satış işleminde şayet plaka değişikliği de yapılıyorsa ruhsatın değişmesi gerekir.
  • Plaka değişiminin söz konusu olduğu satışlarda ruhsat hazırlanana kadar aracın yeni sahibine geçici bir belge verilir. Araç sahibi ruhsat eline geçene kadar bu belgeyi araçta bulundurmalıdır.

Araç Ruhsatı Çıkarırken Gereken Belgeler

Devlet dairelerinde yapılan tüm işlemlerde olduğu gibi araç ruhsatı çıkarırken da ihtiyaç duyulan bazı belgeler vardır. Noter tarafından onaylanmış araç satış belgesi, trafik sigortası, aracın tescil ve trafiğe çıkış belgesi ve aracın vergi borcunun olmadığını gösteren belge ile araç ruhsat değişimi için başvuruda bulunulabilir.

Araç Ruhsat Yenilemesi

Araca ait ruhsatın yenilenebilmesi için öncelikle araç sahibi ya da vekili tarafından trafik tescil birimine başvuru yapılması gerekir. Ardından Şoförler Odasından 2 adet Araç Trafik Tescil ve İşlem Formu alınarak doldurulur. Ruhsatın kendisi kaybolduysa fotokopisi, fotokopisi de bulunmuyorsa trafik tescil biriminden araca ait bilgileri içeren belgenin alınmış olması gereklidir. Ruhsat kaybolduğu durumlarda aracın tekrardan muayenesinin yaptırılarak muayene belgesi de alınmış olmalıdır.

Araçta yapılan değişiklikler ruhsatın da yenilenmesi gerektirir. Araca LPG takılması ve araç renk değişimi ruhsat işlemlerinin yapılması gerektiren değişikliklerdir. Bu gerekçelerle ruhsat yenilenecekse aracından tekrardan muayeneden geçmesi gerekir. Muayene sonucu ruhsata işlenmelidir.

Ruhsat yenilenmesi için gerekli belgelerin tamamlanmasının ardından araç ruhsat yenileme ücreti de yatırılmalıdır.

Ruhsat yenileme işlemi sırasında bazı belgelerin de ibrazı gerekebilir. Bunlar; aracın kara yoluna uygunluk belgesi, zorunlu trafik sigortası belgesi, aracın sahibi olunduğunu gösteren sahiplik belgesi ve özel tüketim vergisi ödeme belgeleridir.

Motorlu Araç Trafik Belgesi Yenileme Ücreti

Ruhsat yenileme işlemi için bir miktar ücret ödenmesi gerekir. Ruhsat değişiminin gerekçesine göre ödenmesi gereken ücretlerde de değişiklik söz konusudur.

Ruhsatın kaybedilmesi ya da araç üzerinde herhangi bir değişiklik yapılması durumunda motorlu araç tescil belgesi ücreti 373 TL, ruhsat yenileme ücreti 557 TL dir.

Araca LPG takılması ya da var olan LPG’nin çıkarılması durumunda motorlu araç tescil belgesi ücreti olarak 457 TL yatırılması yeterlidir.

Ruhsat Yenileme Randevu

Ruhsat yenileme işlemleri trafik tescil şube müdürlüğünden yapılır. Bazı müdürlükler randevu sistem üzerinden çalışırken bazıları ise numaratör sistemi üzerinden hizmet vermektedir. Numaratör üzerinden hizmet veren şubelerde girişte bulunan numaratörden sıra numara alınarak işlemler gerçekleştirilir. Randevulu sistemle hizmet veren şubelerde ise işlemin gerçekleştirileceği gün ve saat önceden belirlenir. Üstelik randevu almak için şubeye gitmeye de gerek yoktur. İlgili şube müdürlüğünün internet sitesinden kolaylıkla randevu alınabilir.

Araç Ruhsat Sorgulama İşlemi

Teknolojiye paralel olarak internetin de sürekli olarak gelişmesiyle birlikte devlet dairelerinde yapılması mümkün olan birçok işlem artık rahatlıkla internet üzerinden halledilebiliyor. Araç ruhsat sorgulama işlemi de sayısız devlet kurumunun hizmetini bir araya toplamış olan e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilir.

e-devlet

Ruhsat sorgulama işlemi yapmak için öncelikle aşağıda paylaşmış olduğumuz linke tıklayın. Bu linke tıkladıktan sonra karşınıza yukarıdakine benzer bir sayfa çıkacak. Bu sayfadaki kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklayıp sisteme giriş yaptıktan sonra aracınızın ruhsat bilgileri karşınıza çıkacaktır. Sistemi herhangi bir PTT şubesinden temin edebileceğiniz e-Devlet şifresiyle giriş yapabilir ya da alternatif giriş yöntemlerini kullanabilirsiniz. Sisteme kimlik bilgilerinizle giriş yaptığınız için sadece kendi adınıza kayıtlı olan ruhsatları görüntüleyebilirsiniz.

Araç ruhsat sorgulama işlemi yapmak için TIKLAYINIZ!

Araba Ruhsatı Nedir? Nereden Alınır?

2023 Motorlu Araç Tescil Belge Ücreti Ne Kadar Oldu?

Yeni yıl ile birlikte bu ücret 373 TL olarak güncellenmiştir.

2023 Ruhsat Yenileme Ücreti Ne Kadar Oldu?

Ruhsat yenileme ücreti 557 TL olarak güncellenmiştir.

Yazımızı Puanlamak İster misin?

Araç Ruhsatı Nedir? Araç Ruhsatı Nasıl Alınır?

Araba söz konusu olduğunda akla gelenler hiç şüphesiz ehliyet ve araç ruhsatı ikilisi olacaktır. Bir aracın sorgulanmasında ilk talep edilen bu belgenin ne olduğu içerikte detaylandırılmıştır. Araç ruhsatı nedir, nereden alınır, hangi belgeler gerekir gibi birçok sorunun yanıtı tüm detayları ile aşağıda yer almaktadır.

Araç ruhsatı nedir?

 

Bir araç için en hayati önem taşıyan belge araç ruhsatıdır. Nasıl ki bir vatandaş yanında nüfus kimlik kartını bulundurmalıysa araç içinde de ruhsatı bulunmalıdır. Bu bağlamda araç ruhsatı için “aracın kimlik kartı” benzetmesini yapmak da yanlış olmayacaktır.

Ruhsat bulundurmak kanun kapsamında zorunludur. Bunun temel sebebi ilgili araç ve sahibine dair sağlama işleminin en kolay biçimde yapılabileceği belge olmasıdır. Araçta ruhsat bulunmuyor ise belirli bir cezai işlem ile de karşı karşıya kalınabilmektedir.

Araç ruhsatı, araç sahibi ve araç hakkındaki bilgileri içeren bir belgedir ve dört sayfadan oluşmaktadır. Araç alım satım işlemlerinde ruhsatta yer alan araç sahibi bilgileri güncellendiği için hayati önem taşır. Bunun yanı sıra araca dair teknik ve sigortaya dair bilgiler de yine bu belge üzerinde yer almaktadır.

Bir aracın sigortası sayesinde araca dair birçok detaya hakim olunurken satış esnasında ruhsat üzerinden sağlama yapılarak belirtilen özellikler de kontrol edilebilmektedir. Bu durum herkes tarafından dikkate alındığı için çalıntı ruhsat senaryolarında aynı marka ve model arabalar için aynı ruhsat kullanılabilmektedir.

Araç ruhsatı nasıl alınır?

 

Araba ruhsatı alabilmek için bir dizi basit adımı takip etmek gerekir. Satış adımının gerekeni olan ücret ve noter kalemlerini tamamlamanın ardından ruhsat hızlıca alınabilmektedir.

Günümüzde ruhsat için en kritik rol noterlere aittir. Geçmişte sadece Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde yapılan ruhsat işlemleri, yeni sağlanan şartlar ile noter üzerinden de yapılabilmektedir. Noter üzerinden ruhsat alabilmek için yöneltilen sorulara yanıt verilmeli ve plaka değişimi gibi konular belirli olmalıdır. Gerekli olan tüm adımların tamamlanması halinde aynı gün içinde noterden ruhsat teslim alınabilir.

Eğer aracın plakası değiştirilecek ise notere gelmeden önce plakaya dair işlemlerin yapılmış olması gerekir. Yeni gelecek plakanın borcunun bulunmaması ve notere basılı olacak şekilde sunulması şart sunulur.

Araç ruhsatını almanın ardından ruhsatta yer alan bilgilerin kontrol edilmesi gerekir. Şasi numarası, plaka ve koltuk sayısı gibi değerleri ruhsat ve aracı gözlemleme sureti ile değerlendirmek mümkündür. Kontrollerde bir sorun yok ise ruhsat ile beraber çok geç olmadan Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmak gerekmektedir.

 

Araç ruhsatı almak için gereken belgeler nelerdir?

Noter huzurunda ruhsatı almadan önce bir dizi belgeye sahip olunması gerekir. Belgelerde eksiklik var ise ruhsat değişimi veya ruhsat teslimi yapılmayacaktır.

İstenen belgeler:

  • İlgili araca dair fatura veya satış sözleşmesi benzeri sahiplik belgesi
  • Satışa dair ÖTV belgesi
  • Aracın zorunlu trafik sigortasının yapıldığına dair poliçe
  • Aracın ilgili kurumlar tarafından verilmiş uygunluk belgesi
  • Araç sahibi ve satıcısının kimlik belgeleri

Tüm bu belgeler ile noter huzuruna çıkılması ve bir önceki başlıkta belirtilen noktalara dikkat edilmesi halinde hızlıca araç ruhsatı alınacaktır. Belgelerde eksik olması veya içerik bakımından usule uygun olmaması durumunda yine pürüzler yaşanacağı için belgelerin geçerliliklerinin de notere gitmeden önce kontrol edilmesi gerekmektedir.

 

Araç ruhsat işlemleri ne kadar tutar?

Ruhsat alımı için ehliyette olduğu gibi direkt olarak devlete yönelik yapılması gereken bir ödeme bulunmamaktadır. Tüm işlemler noter üzerinden halledilir. Her sene gelen zamlar ve değişen kalem ücretleri sebebi ile araç ruhsatı işlemleri tutarı da değişiklik göstermektedir.

Güncel olarak 2022 yılı için ruhsat alımı ücreti; noter bedeli, noter ehliyet yenileme evrak bedeli ve belge baskı bedelinin tümünün toplamı olan 250 TL’dir.  Eğer tüm araç alım- satım işlemi noterden yapılacak ise tüm işlem tutarı 457 olacaktır.

İlk kısımda da değinildiği gibi yukarıdaki ücretler 2022 yılı için belirlenmiş ücretlerdir. Kayıp ruhsat sebepli yenileme işlemlerinde de normal ruhsat alımındaki gibi 250 TL ücret ve ilave kayıp bedeli talep edilmektedir.

Araç ruhsatı ile neler yapılabilir?

Araç ruhsatı yapı olarak bilgilendirme ve kimliklendirme niteliği taşıdığı için aracın resmi varlığını temsil eder. Araç üzerindeki değişikliklerin tümünün ruhsatta yer alması gerekir. Araç ruhsatı yanlış ellere geçtiğinde dolandırıcılık için önemli bir değer haline gelmesinin yanı sıra üzerine çalıntı araç işlenmesine yönelik savunmasız hale gelir. Bu konu hakkındaki en detaylı bilgiler son başlıkta yer almaktadır.

Tüm bunların yanı sıra araç ruhsatında yapılan işlemlere göre değişiklik yapılabilmektedir. Ruhsatta değişiklik için değişmesi gereken kalemler:

  • Araç Tipi
  • Araç Yakıt Tipi
  • Araç Motor Gücü
  • Araç Üzerinde Yasal Sınır Üzerinde Yapılan Değişiklikler

Yukarıdaki liste tüm ruhsat bilgileri ışığında uzayıp gitse de başlıca ilgili kalemler yukarıda yer alanlardır.

Son kısımda da yer alan bilgilerden de anlaşılacağı üzere aracın ruhsatı oldukça önemlidir. Bu sebeple aracın kullanılmadığı zamanlarda ruhsatın sürü tarafından saklanması önerilir. Aracın çalınması durumunda ruhsat üzerinden ihbar yapılamaz ve bazı detaylara ulaşılamaz ise geri alın veya yakalama süreci yavaşlayabilir.

 

Araç ruhsatında hangi bilgiler bulunur?

Araç ruhsatı içerisindeki bilgiler ilk kısımda da değinildiği gibi iki ayrı başlıkta toplanılabilir.

 

Araç Teknik Detayları

  • Araba Markası
  • Araba Tipi
  • Araba Rengi
  • Araba Modeli
  • Araba Motoru
  • Muayene Numarası
  • Araç Koltuk Sayısı
  • Yakıt Tipi
  • Şase No
  • Silindir Hacmi
  • Kullanım Amacı
  • Plakası
  • Motor Gücü

Araç Sahibi Hakkındaki Bilgiler

  • T.C. Kimlik Numarası
  • Adı
  • Soyadı
  • Adres Bilgileri

Belgede satışa dair bilgiler de yer almaktadır. Ruhsatın son kısmında bulununan bilgilerde satış tarihi ve noter adı gibi detaylara ulaşılabilmektedir.

Belge herkes için standart olduğu gibi noter tarafından atılmış damga ve parafı da içermektedir. Ruhsat alımı esnasında bu işlemler yapılacak ve tarafınıza tüm mühür ve imzaları tamamlanmış bir belge iletilecektir.

Araç ruhsatı başkasının eline geçerse ne olur?

 

Araba ruhsatı başta araç satışı olmak üzere birçok alanda kullanılan ilk belge olduğu için kaybolması veya çalınması durumunda belirli adımların atılması gerekir. Çalıntı ruhsat aracılığı ile direkt olarak farklı araç satışının yanı sıra internet üzerinden dolandırıcılık da yapılabilmektedir. Bu sebeple kaybolan veya çalınan araç ruhsatı için hızlı şekilde resmi birimler ile iletişime geçmek oldukça önemlidir.

İlk olarak yapılması gereken en yakın karakol, il veya ilçe emniyet birimlerine giderek araç ruhsat kayıp dilekçesi vermektir. Bu dilekçenin örneği ilgili birimden temin edilebilmektedir. Bu önlem sayesinde ruhsatın araç sahibi adına kötü amaçlar ile kullanılması engellenilebilir.

Sonraki adımda gazete ilanı üzerinden aracın ruhsatının kayıp olduğu bildirilerek çalıntı araç işlenme olasılığı da ortadan kaldırılabilir. Bu durum hem ruhsat hem de hukuki olarak doğacak sorumluluklar için oldukça avantaj sağlayacaktır.

Son kısım ise yukarıda da değinilen araç ruhsatı çıkartmadır. Tüm işlemleri tamamlamanın ardından ilgil belgeler ile araç ruhsatı için başvurulur, muayene durumunda bir sorun yok ise hızlıca belge alınabilmektedir.

 

Yazar : Çetaş Dijital

ARAÇ KİRALAMA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Araba kiralama, günümüzde çok tercih edilen bir ulaşım şeklidir. “Araç satın alıp ne yapacağım, zaten buralarda pek durmuyorum” cümlesi, araç sahibi olmamak için geçerli bir neden haline geliyor durum böyle olunca.

Ekleme Tarihi: 15.01.2019

İNCELE

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ (MTV) NEDİR?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, yılda iki kez olmak üzere araç sahiplerinin araçları için devlete ödemiş olduğu vergidir.

Ekleme Tarihi: 15.01.2019

İNCELE

Araç Ruhsatı Kaybedildiğinde Yapılması Gerekenler

Araç ruhsatı özenle muhafaza edilmesi gereken en önemli belgelerin başında gelmektedir. Buna karşın araba ruhsatı kaybetmek çok sık yaşanan bir durumdur. Eğer aracınızın ruhsatını kaybederseniz ya da ruhsatınız çalınırsa hukuki açıdan bir sorumluluk altına girmemek ve ruhsatın sizin sorumluluğunuzda olmadığını ispatlayabilmek için durumu ilgili birimlere bildirmeniz gerekir.

Öncelikle araç ruhsatınızı kaybettiğinizi veya çaldırmış olduğunuzu en yakın il ya da ilçe emniyet müdürlüğüne giderek bildirmeniz gerekir. Bu bildirimde bulunmak için beklemeniz, ruhsatınızın farklı bir amaç için kullanılmasına izin vermeniz anlamına gelir. Bu nedenle “araç ruhsatını kaybettim” şeklinde bildirim yapmanız hukuki açıdan büyük önem taşımaktadır. Durumu emniyet birimlerine bildirdikten sonra gazeteye ilan vermenizde fayda olacaktır.

Bildirimde bulunduktan sonra işlemlere başlayın

Gerekli birimlere araç ruhsatını kaybettiğinizi bildirdikten sonra araç ruhsatınızı yeniden çıkartmanız gerekecektir. Elbette sizden bazı evrakları hazırlamanız istenecektir. Unutmayın, aracınızı kısa bir süre önce muayene ettirmiş ve belgelerinizi temin etmişseniz işlemlerinizi daha kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz.

Aracınızın bir süre önce muayene edilmemişse farklı bir yol izlemeniz gerekir. İl/ilçe emniyet müdürlüğüne başvuru yaptığınızda sistem üzerinden bir kontrol yapılır. Şayet aracınızı kısa süre önce muayene ettirdiyseniz kontrolde bu bilgi çıkar. Muayene ettirmediyseniz yetkili birim sizden önce araç muayenesi yaptırmanızı isteyecektir. Muayene sonrası alacağınız belgeyi özenle saklamanız gerekir. Sonrasında araç ruhsatını kaybettim şeklinde bir başvuru yaparak ruhsatınızı yeniden çıkarabilirsiniz.

Aracınızın muayene işlemlerini gerçekleştirdikten sonra evrak hazırlama işlemine geçebilirsiniz. Ruhsat zayi işlemi yapmaya yetkili olan bir vekaletname, karakol tutanağı, zorunlu trafik sigortasını yaptırdığınızı kanıtlayan bir belgenin fotokopisi sizden istenecek belgeler arasında yer almaktadır.

Karayolları muayene istasyonunda tespit yaptırın Karayolları muayene istasyonundan motor ve şasi numarası tespiti yaptırmanız gereklidir. Bu tespit sonrasında alacağınız belgeyi de başvuru dosyanıza eklemelisiniz. Ayrıca araba ruhsatınızı kaybettiğinize yönelik başvuru yaparken yaklaşık 150 TL tutarında bir harç ücreti de ödemeniz gerekecektir.

2020 Kayıp Ruhsat Çıkarma Harç Ücreti

Yeni ruhsat çıkarmak için ilgili bankalara bir ödeme yapmanız gerekir. Ruhsat yenileme işlemleri noterler aracılığıyla yapılır. Araç ruhsatı çıkarma ve yenileme ücreti 2020 yılında;

  • Noter evrak bedeli : 148,50 TL
  • Noter ücreti : 54 TL
  • Belge baskı ücreti : 22 TL olarak toplam 224 TL olarak belirlenmiştir.

Araç satımında, ruhsat kaybolması gibi durumlarda ruhsat yenilemesi yapılabilmektedir. Ruhsat yenileme sırasında bir ücret ödenmesi gerekir. Ruhsat yenileme ücretleri 2022 yılında aşağıda ki listede ki gibidir.

Ruhsat Yenilemesi Alım satımı için toplam ödemesi557 TL
Araç Tescil Belgesi fiyatı373 TL

Ruhsat Değiştirme Fiyatı Ne Kadar?

Alım ve satım gibi ticari işlemlerde ruhsatlar yenilenmektedir. Ruhsat kaybolması durumunda da bir takım yenileme işlemleri yapılır ve bu fiyatlar üzerinden geçerli olur. Ruhsat değiştirme fiyatı yukarıda ki tabloda da belirttiğimiz üzere 557 TL olmaktadır. Ruhsat yenileme ücreti bankalara yapılabilmektedir. Ödeme yapıldıktan sonra belgeler ile başvurulduğunda ruhsat çok kısa bir süre içerisinde yenilenmiş olarak hazırlanmaktadır.

Ruhsat Değişikliği Nasıl Yapılır?

Ruhsat değişikliği için araç sahiplerinin hazırlaması gereken belgeler mevcuttur. Ruhsat değişikliğini adım adım anlatmak gerekirse tam olarak şöyledir:

  • Ruhsat yenileme için hazırlanması gereken tüm belgeler elinizde hazır halde bulunmalıdır.
  • Ruhsat yenileme ücreti olan 557 TL ilgili bankalara ödenmelidir.
  • Evraklar ve ödeme tamamlandıktan sonra notere giderek ruhsat değişikliği veya yenilenmesi için talepte bulunulur

3 adımdan oluşan ruhsat değişikliği oldukça basit bir işlemdir. Ödeme yaptığınıza ait bir belge almak her zaman fayda getirmektedir. Öncelikle evrak kısmı hazır hale getirilmeli ve sonrasında yapılan ödeme ile birlikte dekont alınıp notere gidilmelidir.

Ruhsat Yenileme için Gerekli Evraklar

Araç ruhsat değişimi yapacak kişilerin yeni ruhsat alabilmesi için bazı evrakları hazır hale getirmeleri gerekir. Ruhsat değişimi sırasında istenen belgeler şu şekildedir.

  • Nüfus cüzdanı
  • Trafik sigortası
  • Muayene bilgi kağıdı
  • Ruhsat kaybına ait tutanak
  • Araç size ait değilse sahibi tarafından verilmiş olan vekaletname

Yukarıda ki belgeler sağlandığı taktirde ruhsat yenileme işlemi başlayacaktır.

Ruhsat Değişimi Noter Fiyatı Ne Kadar?

Her yıl değişen ruhsat ücretleri kanun kapsamında açıklanmaktadır. Bu ödemenin ilgili yerlere aktarılmasından sonra belgelerde sağlandığı taktirde ruhsat yenileme işlemi hızlı bir şekilde tamamlanmaktadır.

Ruhsat Değişimi Nereden Yapılır?

Günümüz de ruhsat değişimi yapacak olan notere giderek bu değişim ve yenileme işlemine hemen başlayabilmektedir. En yakın notere giderek ruhsat değişimi yapılabilmektedir.

Ruhsat Yenileme Neden Yapılır?

Ruhsat yenilemenin yapılacağı bazı durumlar vardır. Peki ruhsat yenilemesi hangi durumlarda yapılır?

  • Ruhsat yırtılırsa
  • Araç rengi değiştirme
  • LPG dönüşümü
  • Araç alış-satışı
  • Motor değişikliği

gibi durumlarda ruhsat yenilemesi yapılmaktadır.

Ruhsat Kaç Günde Çıkar?

Aracın ruhsatının çıkarılması için notere gidildiğinde burada geçici ruhsat belgesi verilir. Bu belge 1 ay kadar geçerlidir. Esas ruhsat ise 10 gün gibi sürede kargo ile araç sahibine ulaştırılır. Eğer gelmesi uzun sürdüyse bu durumda İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Büro aranmalıdır. Ruhsat onlara ulaşmamışsa geldiği anda gidip alabilirsiniz. Ama onlardan çıkmışsa PTT kargonun teslimi konusun hata yapmış olabilir. Araç ruhsatı aracınızın kimliği gibidir. Dolayısıyla bir şekilde ruhsatınızı kaybederseniz, bu can sıkıcı bir sorun olacaktır. Yeni bir araç satın aldığınız zaman da mutlaka ruhsat çıkarmanız gerekiyor. Bu işlem ortalama 10 gün içerisinde tamamlanan bir süreci beraberinde getiriyor.

Yeni Ruhsatlar Tek Yaprak Mı?

Geçmiş dönemlerde araç ruhsatları iki sayfa olarak çıkarılıyordu. Haliyle sürücülerin bazı bilgileri okuması zorlaşabiliyordu. Karayolları kanununda yapılan bir değişiklik ile ruhsatların tek sayfa şeklinde çıkarılmasına karar verildi. Ayrıca Motorlu araç trafik tescil belgesi de bu yasayla birlikte ortadan kalktı. Artık sadece araç tescil belgesi var. Ama şoförler artık TÜVTÜRK tarafından verilen muayene raporunu yanında taşıma zorunda. Araç ruhsatları aracın tesciline dair kritik bir öneme sahip olan evraklardır. Bu evrakların belirli kriterlere sahip olması gerekir. Özellikle yeni bir ruhsat çıkarmayı istediğiniz zaman 10 günlük bir süre yeterli olmaktadır.

Ruhsatsız Araç Bağlanır Mı?

Ruhsat belgesi için aracın kimliği diyebiliriz. Bu nedenle sürekli olarak araçta olmalıdır. Olası bir trafik kontrolünde trafik polisi bu belgenin ibrazını isteyebilir. Ruhsatı olmayan araç kullanmanın cezası 166 TL’dir. Ayrıca ehliyete 20 puan ceza girilir. Ruhsatı olmayan aracın sahibi araştırılır. Eğer aracı süren kişi sahibi değilse bu durumda araç bağlanır. Kişi ikinci kez ruhsatsız yakalanırsa bu durumda da ehliyetine el konur! Dolayısıyla ruhsatınızı her zaman aracınızda bulundurmanızı öneriyoruz. Diğer türlü aracınıza el konulmasına kadar gidebilecek bir süreç sizi bekleyecektir. Bu durumdan kaçınmak için ruhsatınızı aracınızın içinde güvenli bir yere koymanızda fayda vardır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır