ösym bk2 / DUS Ek Yerleştirme Tercihleri Duyurusu - KamuMeb

Ösym Bk2

ösym bk2

Yayınlanma Tarihi: 04 Temmuz Çarşamba

YKS Yükseköğretim Programlar&#x; ve Kontenjanlar&#x; K&#x;lavuzu Yay&#x;mland&#x;

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla ÖSYM’nin resmi internet sitesinde yayımlandı. Adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir.

Kılavuza göre, adaylar tercihlerini Ağustos tarihleri arasında yapacak ve tercih bildirim işlemi tamamlandıktan sonra tercih süresi içerisinde "seafoodplus.info" internet adresinden değişiklik yapılabilecektir. 

TYT puanı en az olan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-TYT ve varsa Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL puanlarını da göz önünde tutarak bu kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini internetten bireysel olarak kendileri yapacaklardır. Adaylar, YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna tercih süresi içinde ÖSYM’nin seafoodplus.info internet adresinden erişebileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır

Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu Kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir.

Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, TYT’de ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını, AYT/YDT’de ilgili puan türünde ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri Eylül tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise Eylül tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.

Üniversitemiz bünyesindeki birimlerimizin, 37 lisans programımızda olan kontenjanının, ’i Tablo-4’te, ’ı Tablo-5’te yer almakta ve 50 önlisans programımızın kontenjanı da Tablo-3‘te olmak üzere  toplamda 87 programımıza ait kontenjan bilgileri YKS kılavuzunda yayımlanmıştır. 

Tablo-5’te yer alan ve Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan Spor Bilimleri Fakültemizin 6 programında , bu sene ilk defa öğrenci alacak olan Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültemizin 4 programında ise kontenjanı da kılavuzda yayımlanmıştır.  

YKS Kılavuzunda Yayımlanan Program ve Kontenjanlarımız;

Lisans Programlarımız ve Kontenjanlarımız

Sıra No

Fakülte/Yüksekokul

Program Adı

Süresi

Puan Türü

Bakınızlar

Genel Kont.

Okul Birincisi Kont.

Toplam

1

Fen-Edebiyat Fakültesi

Antropoloji

4

EA

40

1

41

2

Fen-Edebiyat Fakültesi

Arkeoloji

4

EA

60

2

62

3

Fen-Edebiyat Fakültesi

Moleküler Biyoloji ve Genetik

4

SAY

60

2

62

4

Fen-Edebiyat Fakültesi

Tarih

4

SÖZ

60

2

62

5

Fen-Edebiyat Fakültesi

Türk Dili ve Edebiyatı

4

SÖZ

60

2

62

6

Fen-Edebiyat Fakültesi

Türk Dili ve Edebiyatı (İÖ)

4

SÖZ

2

60

2

62

7

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Bankacılık ve Finans

4

EA

60

2

62

8

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

4

EA

40

1

41

9

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

İktisat

4

EA

80

2

82

10

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

İşletme

4

EA

50

2

52

11

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Maliye

4

EA

90

3

93

12

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

4

EA

90

3

93

13

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İngilizce)

4

EA

17, 21, 28

40

1

41

14

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İÖ)

4

EA

2

90

3

93

15

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi

4

EA

50

2

52

16

İlahiyat Fakültesi

İlahiyat Fakültesi

4

SÖZ

1, 17, ,

3

17

İlahiyat Fakültesi

İlahiyat Fakültesi (İÖ)

4

SÖZ

1, 2, 17, ,

3

18

Mühendislik Fakültesi

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

4

SAY

16

60

2

62

19

Mühendislik Fakültesi

Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İÖ)

4

SAY

2, 16

40

1

41

20

KOŞUL VE AÇIKLAMALAR

Bk Bir mesleğe yönelik program uygulayan lise veya dengi meslek okulu çıkışlı adayların bu programla ilgili tercihlerini belirtmeden önce Tablo6’yı dikkatle incelemeleri gerekir.

Bk öğretim yılında ikinci öğretim öğrencilerinin ödedikleri öğrenim ücretleri tablo halinde bu kılavuzun ileri sayfalarında yer almaktadır.

BkBu programda başarılı olabilmek için elleri ve parmakları ustalıkla kullanabilme önemlidir.

Bk Bir yıl süreli İngilizce Hazırlık Programı uygulanır. Hazırlık sınıfı, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir. İngilizce yeterlik sınavını başaranlar, doğrudan birinci sınıfa alınırlar.

Bk Bu programın hazırlık sınıfında birinci yıl başarısız olan öğrencilerin, ilgili üniversitenin eğitim-öğretim yönetmeliği:

Hazırlık sınıfını tekrar etmelerini istiyorsa, bir yıl daha tekrar ettikten sonra ikinci kez başarısız olursa,

Hazırlık sınıfını tekrar etmelerini istemiyorsa tekrar etmeden birinci sınıfa kayıtları yapılır. Ancak bu öğrencilerin mezun oluncaya kadar üniversitelerince açılacak yabancı dil muafiyet sınavında başarılı olmaları gerekir.

BkBu programda Taşınabilir Kültür Varlıkları (metal, seramik,ahşap, kağıt, taş eserler, mozaik, duvar resimleri) koruma ve onarımı eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin birinci ve ikinci yıllar sonunda 30’ar iş günü staj yapma zorunluluğu vardır. Stajlar genellikle Ankara ili dışında Arkeolojik kazılarda yapılmaktadır.

BkÖğretim dili İngilizcedir.

BkBu programa kayıt olacak öğrenciler, uygulamalı derslerde mesleğin gerektirdiği üniformayı giymek zorundadır.

Bkİsteyen öğrencilere kontenjan dahilinde bir yıl süreli İngilizce Hazırlık Programı uygulanır. Hazırlık programı süresi, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir.

BkBu programı ilk 5 tercihinde gösteren ve bu programa yerleştirilen adaylardan (7) numaralı sütunda belirtilen kadarına Milli Eğitim Bakanlığı’nca burslu statüde destek sağlanacaktır. Bu konudaki Milli Eğitim Bakanlığı’nın duyurusu bu kılavuzun ileri sayfasında yer almaktadır.

BkYabancı Dil sınavına İngilizceden girmek zorunludur.

BkBu programa yalnız kız öğrenciler alınacaktır.

Bk Bir yıl süreli Almanca Hazırlık Programı uygulanır. Hazırlık sınıfı, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir. Almanca yeterlik sınavını başaranlar, doğrudan birinci sınıfa alınırlar.

Bk Bir yıl süreli Fransızca Hazırlık Programı uygulanır. Hazırlık sınıfı, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir. Fransızca yeterlik sınavını başaranlar, doğrudan birinci sınıfa alınırlar.

Bk Bu programa kayıt için Üniversitelerin önereceği ve/veya tam teşekkülü resmi bir hastaneden, eğitim süresince ve daha sonrasında bu mesleği yürütmeyi engelleyecek fiziki ve ruhsal engeli olmadığını belgeleyen heyet raporu alması gerekir.

Bk Bir yıl süreli zorunlu İspanyolca Hazırlık Programı uygulanır. Hazırlık sınıfı, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir. İspanyolca yeterlik sınavını başaranlar, doğrudan birinci sınıfa alınırlar.

Bk Bir yıl süreli İtalyanca Hazırlık Programı uygulanır. Hazırlık sınıfı, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir. İtalyanca yeterlik sınavını başaranlar, doğrudan birinci sınıfa alınırlar.

BkYabancı Dil Sınavına (YDS) Almanca, Fransızca, veya İngilizce dillerinden birinden girmek zorunludur.
Bk. Hazırlık eğitimi Ankara’da yapılacaktır.

Bk Bu programda dersler internete dayalı uzaktan eğitim sistemi ile yürütülecektir. Programa alınan öğrencilerin internete erişimli bir kişisel bilgisayarı kullanma olanağına sahip olmaları gerekmektedir. Bu programa alınan öğrencilerden her öğretim yılında üniversite tarafından belirlenecek miktarda kitap, yazılım, CD ROM, sınav hizmetleri ve internet erişim paketi ücreti alınır. (Ayrıntılı bilgi için üniversiteye başvurunuz.) Bu programın güz ve bahar yarıyılına ait derslerin sınavları Üniversite kampüsünde yapılacaktır.
10 Aralık , Perşembe

© ANKARA ÜNİVERSİTESİ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı

Tercih ve yerleştirme işlemlerinde, DUS Başvuru Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallar uygulanacaktır. Adayların tercihlerini yapmadan önce ilgili kılavuzu dikkatlice incelemeleri gerekmektedir. Adayların tercih işlemlerinde tercih süresince yayımlanan tablolardan yararlanmaları gerekmektedir. Adaylar, tablolarda yer alan programların önceki dönemin DUS yerleştirme sonuçlarında varsa en küçük puanlarına, ÖSYM’nin internet adresinden ulaşabileceklerdir. Adayların tercih ettikleri dalların özelliklerine uygun sağlık koşullarına sahip olmaları gerekir.

DUS sonucuna göre adayların yerleştirme işleminin yapılabilmesi için mesleğini yapmaya yetkili olma yani diplomasının Sağlık Bakanlığınca tescil edilmiş olma şartı aranır. Bu nedenle, adayların tercih ekranında diplomalarının Sağlık Bakanlığınca tescil edilmiş olduğuna ilişkin bilgi alanını işaretlemiş olmaları gerekmektedir.

DUS sonucuna göre yerleştirme işleminin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği aranır. Adayların yabancı dil muafiyet bilgi kontrolü, DUS Başvuru Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallar doğrultusunda yapılacaktır.

Adayların tercih işlemi yapabilmeleri için, sınavdan sonra T.C. Kimlik /Y.U. Numaralarındaki değişiklikleri tercih tarihinin son günü saat ’ye kadar Merkezimize bildirmeleri gerekmektedir.

Sınava başvuru aşamasında henüz mezun olmayan adaylardan YÖKSİS’te eğitim bilgileri olan ancak mezuniyet tarihi bulunmayanların, tercih işlemlerini yapabilmeleri için tercih süresi içerisinde kendi üniversitelerine başvurarak YÖKSİS’teki mezuniyet tarihi alanının güncellenmesini sağlamaları gerekmektedir.

Sınava başvuru aşamasında henüz mezun olmayan adaylardan, YÖKSİS’te eğitim bilgisi bulunmayanlar (yurt dışı ile ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (ais) yabancı uyruklu numarası edinen (0 ile başlayan Y.U. numarası) adaylar), tercih yapabilmek için tercih süresi içerisinde ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine şahsen başvurarak mezuniyet tarihlerinin ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine kaydedilmesini sağlayacaklardır. Bu durumdaki adayların mezuniyet tarihini gösterir belgenin onaylı bir örneğini yanlarında bulundurmaları ve bu belgeyi görevliye teslim etmeleri gerekmektedir.

SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN ÖNEMLİ UYARI!

Uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklu adayların ileride hukuki sorunlarla karşılaşmaması için tercihlerini T.C. vatandaşı olarak yapmaları gerekmektedir. Bu nedenle, uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklu adaylar yabancı uyruklular için ayrılmış kontenjanları tercih edemeyeceklerdir.

EK YERLEŞTİRMEYE İLİŞKİN BİLGİ

Ek yerleştirme tercih işlemleri, ÖSYM'nin seafoodplus.info internet adresinden aday tarafından, bireysel olarak internet aracılığıyla yapılacaktır. Ek yerleştirme, DUS Başvuru Kılavuzu’nda yer alan ilke ve kurallara göre yapılacaktır. Ek yerleştirme ücreti TL’dir. Ücret, ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile yatırılacaktır. Banka/ATM’den ödeme yapılmamalıdır. Adaylar, bu ücreti tercih işlemlerini tamamladıktan sonra tercih süresince ve tercih süresinin bitiminden sonraki ilk gün saat ’a kadar yatıracaklardır. Bu ücreti yatırmayan adayların yapmış oldukları tercihleri, yerleştirme işlemine alınmayacaktır. ÖSYM Yönetim Kurulunun tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmaz.

Özel Koşul ve Açıklamalar

Bk. 1 Bu kontenjanları Milli Savunma Bakanlığı tarafından kimlik bilgileri ÖSYM'ye bildirilen Misafir Askeri Personel tercih edebilecektir.

Bk. 2 Bu kontenjanları Milli Savunma Bakanlığından kimlik bilgileri bildirilen adaylar tercih edebileceklerdir. MSB tarafından kimlik bilgileri bildirilmeyen adayların tercihleri dikkate alınmayacak, yerleştirme işlemi yapılmayacaktır. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) nam ve hesabına sınava girecek adaylar bağlı bulundukları Kuvvet Komutanlıklarının (Deniz, Hava, Kara Kuvvet Komutanlıkları) yanı sıra diğer Kuvvet Komutanlıklarının kontenjanlarını da tercih edebileceklerdir. Ancak, aynı branşta kendi Kuvvet Komutanlığının dışında, diğer Kuvvet Komutanlığının da kontenjanı mevcut ise öncelikli olarak bağlı bulunduğu (kendi) Kuvvet Komutanlığı kontenjanını, daha sonra diğer Kuvvet Komutanlığının kontenjanını tercih edecektir. Bu kurala uyulmadığı takdirde adayın tercihi geçersiz sayılacaktır.

Bk. 4 İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi arasındaki Eğitim-Öğretim ve İşbirliği Protokolü çerçevesinde bu kontenjanları, İçişleri Bakanlığından kimlik bilgileri bildirilen adaylar tercih edebileceklerdir.

Bu kadrolar dışında tercih yapan personel için yerleştirme yapılmayacaktır. İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi arasında imzalanan protokol gereği İçişleri Bakanlığı nam ve hesabına Sağlık Bilimleri Üniversitesinde açılan kontenjanlara yerleştirilenler eğitimlerine Sağlık Bilimleri Üniversitesi / Ankara’da devam edecektir.

Bk. 5 TSK personeli sadece Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından MSB nam ve hesabına açılan kadroları tercih edebilecektir. Bu kadrolar dışında tercih yapan personel için yerleştirme yapılmayacaktır.

Bk. 6 Milli Savunma Bakanlığı ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi arasında imzalanan protokol gereğince, MSB nam ve hesabına Sağlık Bilimleri Üniversitesinde açılan diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi kadrolarına yerleştirilen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu uzmanlık öğrencileri eğitimlerine Sağlık Bilimleri Üniversitesi / Ankara’da devam edecektir.

Bk. 7 TSK mensupları için özel mevzuatındaki hükümler saklıdır.

DUS: Ek Tercih Bilgileri ve Tablolar için seafoodplus.info,/seafoodplus.info linkini tıklayınız.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir