stent takıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli / Stent Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir? - Dr. Öğr. Üyesi Süha Çetin

Stent Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli

stent takıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli

Beyin Anjiyografi ve Beyin Damarlarının Stentleme Tedavisine Hazırlık

İnme (Felç) Akut Tedavi Ünitesi

Anjiyo işlemi: Kasık atardamarından girilip, “kateter” adı verilen ince ve esnek bir tüpün beyne giden damarlara kadar ilerletilerek, içinden iyotlu bir boya maddesi verilmesi ile beyin damarlarının incelendiği bir teşhis işlemidir.

Stent uygulaması: Beyin damarındaki darlık bölgesine önce anjiyo işleminde olduğu gibi özel bir tüpün (kateter) damar ağzına kadar ilerletilmesi, bu kateter içinden kılavuz tel ile damar ucuna kadar ulaşılması sağlanır. Kılavuz tel üzerinden özel bir balon kateteri ile girilerek, balonun şişirilip indirilmesi ile “anjiyoplasti” adı verilen darlığın azaltılması işlemi yapılır. Sonra bu damardaki darlığı daha da geriletmek ve bu şekilde kalmasını sağlamak amacıyla, “stent” adı verilen, genişleyebilen ve damarın şeklini alabilen ağ yapılı metal bir tüp, damar içinde darlığın olduğu bölüme yerleştirilir.

Beyin anjiyosu ve stent tedavisi öncesi hazırlık

  • Randevu gününden 1 gün önce kısa, ılık bir duş alarak, her iki kasık bölgenizi, bacağınızın üst kısımlarını da içine alacak şekilde tıraş ediniz.
  • Daha önce yapılmış olan tetkikleriniz (Beyin MR, MR anjiyo, anjiyo, kan tahlilleri ve varsa diğer hastalığınız ile ilgili raporları yanınızda getiriniz.
  • Randevu saatiniz öğleden sonra ise hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz.
  • Geleceğiniz gün, kullanmakta olduğunuz ilaçlarınızı almalısınız.
  • Stent tedavisi yapılacak ise bu ilaçlarınıza ilave olarak doktorunuzun önereceği ilaçları alınız veya önerilen şekilde kesiniz.
  • Hastanemize geldiğinizde yatış işleminiz için Hasta Yatış-Taburcu Bölümü’ne başvurmanız gerekmektedir.
  • Yatış işlemleri tamamlanınca, yatacağınız bölümdeki uzman doktor tarafından muayene edileceksiniz, Hemşireniz tarafından hazırlıklarınız tamamlandığında, randevu saatinde anjiyo işlemi için anjio salonuna götürüleceksiniz.
  • Yanınızda pijama, terlik vs getirmenize gerek yoktur.

Anjiyo ve stent uygulaması sonrasında dikkat edilecekler

  • Anjiyo işlemi sonrasında sedyeye alınarak, hemşire tarafından kasık bölgenizdeki kateter çekilip, kanama olmaması için dakika basınç uygulanacaktır. Pansuman yapıldıktan sonra bu bölgeye kum torbası konulacaktır.
  • Sonrasında, hemşire gözetiminde yatağınıza alınacaksınız. 6 saat süreyle işlem yapılan bacağınızı hareket ettirmemelisiniz.
  • Yalnızca anjiyo yapılmış hastalar daha kısa sürede hemşire yardımı ile ayağa kalkıp yürüyebilir ve doktorunun onayı ile taburcu olabilir.
  • Stent uygulanmış ise uygulama sonrası 24 saat süresince doktor ve hemşire takibi altında olacaksınız. 24 saat sonunda stent uygulanan damarın renkli doppler ultrasonografi ile kontrolü yapılacaktır.
  • İşlemden 2 saat sonra yemek yemeniz ve işlem sırasında verilen boya maddesinin idrar yoluyla atılımını sağlamak için 1,5 lt su veya gazsız meyve suyu içmeniz tavsiye edilir.
  • Taburcu olmadan önce, doktorunuz tarafından muayeneniz yapılarak reçeteniz düzenlenecektir. Kontrolleriniz, ilaçlarınızın kullanım şekli, diyetiniz ve evde dikkat etmeniz gerekenler konusunda hemşire tarafından bilgilendirileceksiniz.

Spor yapmakla damara yerleştirilen stent oynamaz

Spor yapmakla damara yerleştirilen stent oynamaz

Uzm. Dr. Ömer Şahin, anjiyonun damarların görüntülenmesi işlemi olduğunu ifade ederek, "Kalbi besleyen atardamarlara koroner damarlar denilmektedir. Kalbi besleyen atardamarların görüntülenmesi işlemine de koroner anjiyografi denilmektedir.  Kalp anjiyosu yapılmadan önce bir takım tetkikler ile hazırlık yapmak gerekir. İşlemden önce en az 4 saat bir şey yiyip, içilmemesi gerekmektedir. İşlem kasık, bilek ya da kol atardamarın yapılır. İşlem bölgesi temizliğinden sonra temiz örtüler serilerek işleme başlanır.  İşlem esnasında sadece atardamar bölgesine lokal anestezi yapılır, hasta tamamen uyanıktır. Atardamara kanül yerleştirdikten sonra esnek ince borular yardımıyla kalbi besleyen atardamara ulaşılır. Boyalı madde verilerek damarların hareketli görüntüleri film olarak kaydedilir. Kaydedilen görüntüler incelenerek tanı ve tedavi planı yapılır." dedi.

Şahin, anjiyonun acilen kalp krizi geçiren hastalara yapılması gerektiğini söyleyerek,"Kap krizi geçiren hastalar, efor testi pozitif çıkan hastalar, EKO'da kalp kasılması sorunu olan kişilere, kalp sintigrafisi testinde koroner arter hastalığı şüphesi olanlar, bilgisayarlı tomografide damar darlığı şüphesi bulunanlar, kapak hastalığı olanlar ve By-Pass ameliyatı yapılan hastalarda 5'inci yıl kontrolünde, bu tür hastalara yapılır. Anjiyo hem tanı hem de tedavi yöntemidir. Görüntüleme yapıldıktan sonra aynı anda darlık veya tıkanıklık olan kısıma müdahale edilerek tedavi yapılması sağlanır. Damar tıkanıklığını açmak için balon ve stent kullanılır. Kalp anjiyosu yaklaşık dakika sürmektedir.  Tedavi amaçlı balon veya stent yapılması durumunda işlem süresi 30 dakika kadar uzamaktadır. İşlem sonrası aynı gün eve ve ertesi günde işe dönülebilir. Kalp krizi sebebiyle kalp anjiyosu yapılması durumunda bu süre ortalama 3 güne çıkar." şeklinde konuştu.

Stent takılmasının ardından yapılan hareketlerle, sporla, koşmakla damara yerleştirilmiş olan stentin yerinden oynamayacağını belirten Şahin, "Balon patlatılmaz, sadece darlık bölgesinde şişirilip o bölgenin genişlemesi sağlanır. Daha önceden damara yerleştirilmiş stent değiştirilemez, çıkartılamaz. Hareketle, sporla, koşmakla damara yerleştirilmiş olan stent yerinden oynamaz, kayma yapmaz. İhtiyaç olduğu her an anjiyo yapılabilir, belirli bir sayısı yoktur. Sağ kasık, sol kasık, sağ bilek, sol bilek veya sağ kol, sol koldan yapılabilir. Yağlı ya da yağsız stent yoktur. İlaç kaplı ve ilaç kaplı olmayan stent vardır. Kalp anjiyosu yapılan herkes kalp hastası değildir. Anjiyo bir tanı koyma aracıdır. Yetişkinlerde belirli bir yaştan önce yapılması tehlikeli değildir, tıbbi olarak yapılması gereken ve engel olmayan her hastaya yapılabilir. Bir kez anjiyo olduktan sonra belirli periyotlar ile tekrar anjiyo olmaya gerek yoktur. Yeniden tıbbi gereklilik olmadığı sürece rutin düzenli anjiyo yapılmaz." şeklinde konuştu

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası