ertesi gün hapı mide bulantısı / Ertesi Günü Haplarının Yan Etkileri - monash.pw

Ertesi Gün Hapı Mide Bulantısı

ertesi gün hapı mide bulantısı

Sıkça Sorulan Sorular

Ertesi Günü Hapı

Ertesi gün hapı, korunmadan cinsel ilişkiye girdiğiniz ya da kullandığınız doğum kontrol yönteminin işe yaramadığını fark ettiğiniz bir cinsel ilişkinin ardından kullanılabilecek bir yöntem ama kesinlikle bir doğum kontrol yöntemi değil

Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Ertesi gün hapı, yüksek dozda hormon içeren bir ilaç olup, korunmadan girilen cinsel İlişkiden sonra 72 saat içinde kullanılması gereken bu hap, östrojen ve progesteron hormonları içeriyor. Cinsel ilişki sonrası sperm yumurtayla birleşmişse,döllenmiş yumurtanın rahim içinde tutunmasına engel oluyor. Yapılan araştırmalarda başarı şansının yüzde gibi yüksek bir oranda olduğu saptanan yöntem ne kadar erken uygulanırsa, yani hap cinsel ilişkiden sonra ne kadar çabuk alınırsa o kadar etkili. Eğer döllenmiş yumurta hücresi ana rahminde yuvalanmışsa, ertesi gün hapının hiçbir etkisi olmuyor. Yani bu hap, mevcut bir gebeliği sonlandırmıyor!

Yan etkileri ve kullanılması gereken durumlar:

Çok fazla yan etkisi olmadığı belirtilen ertesi gün hapı yine de bazı bünyelerde mide bulantısı, baş ve kasık ağrısı, halsizlik, kusma ve baş dönmesi gibi durumlara neden olabiliyor. İlaç alındıktan sonra gün içinde hafif bir kanama yaşanıyor ve ondan sonraki adetle birlikte düzenli adet görülmeye başlanıyor.

Dikkat edilmesi gereken noktalar:

Prezervatifin yırtılması, diyaframın kayması, doğum kontrol hapının birkaç gün unutulması ya da kullanılan diğer bir yöntemin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda uygulanması gereken ve hormonal acil kontrasepsiyon olarak da adlandırılan bu yöntemi kullanırken dikkat edilmesi gereken üç önemli nokta var: İlki, hapı korunmasız cinsel ilişkiden hemen sonra almak.

Önce hapı alıp sonra ilişkiye girerseniz, hiçbir işe yaramayacağından emin olabilirsiniz.

İkincisi, ertesi gün hapını sürekli bir doğum kontrol yöntemi olarak görmemek. Bu hapın amacı, bir gecelik kazaların sonucu olan hamilelik ihtimalinin ortadan kaldırılması. Kısa süre içinde sık sık kullanılması halinde ise etkisi azalıyor. Yan etkiler artıyor.

Üçüncü önemli nokta, ertesi gün hapının cinsel yolla hastalık bulaşmasını engelleyici hiçbir özelliğinin bulunmaması, O yüzden bu hapı, daha rahat ve sorumsuz davranmanız için bir kazanım değil, çok ekstra bir durum yaşadığınızda sizi kürtajdan kurtarabilecek ve içinizin rahat etmesini sağlayacak bir seçenek olarak görünüz ve cinsel hayatınızda sürekli bir doğum kontrol yöntemini düzenli olarak uygulamak konusunda titiz davranmaya devam ediniz.

Yılda iki kez jinekologunuzla buluşunuz, lütfen muayenenizi olunuz smear testinizi yaptırınız,uyguladığınız doğum kontrol yöntemini birlikte tekrar gözden geçirip artısını eksisini tartışınımonash.pwğlıklı ve mutlu günler dileğiyle

Gebeliği Önlemede Geri Çekme Etkin bir Yöntem midir?

Dünyada hala en sık kullanılan, özellikle geri kalmış ülkelerde tercih edilen doğum kontrol yöntemi 'koitus interruptus' yani geri çekme yöntemidir. Bu yöntemi kullanırken sıklıkla yapılan hata, spermlerin yalnızca ejakulasyon sıvıda (meni) bulunduğunun sanılmasıdır. Halbuki ejakulasyon öncesi dönemde (boşalmadan önce) penisden dışarı akan az miktardaki şeffaf ve kaygan sıvıda da spermler az miktarda da olsa bulunmaktadır. Ve sağlıklı erkeklerde bu az sayıdaki spermler bile gebeliği başlatmak için yeterli olabilmektedir.

‘Emziren Kadının Korunmasına Gerek Yok mudur?`

Emziren kadınlarda prolaktin denen süt hormon düzeyi yükselir, bu hormon yumurtlamayı baskılayarak yeni doğum yapmış anneyi gebelikten korur. Bebeğini düzenli olarak emziren bir kadın, doğum sonrası ilk ay boyunca gebelikten korunabilir. Ancak ilerleyen aylarda bebeğe ek gıdalar vermeye başlayacağından daha az emzirecek ve daha az prolaktin salgılanacaktır. Bu nedenle emzirmeye rağmen yumurtlama ve yeni bir hamilelik gerçekleşebilir. Emzirmenin koruyuculuğuna güvenilmemelidir. Adet kanamaları başladığı andan itibaren anne bebeğini yalnızca anne sütüyle besliyor olsa dahi gebelikten korunmak için bir yöntem uygulamaya başlamalıdır.

Tüplerin Bağlanmasının Kadın Sağlığına Zararı Var Mıdır?

Tüplerin bağlanması sadece yumurtalıklardan salınan yumurta hücresinin kanalda ilerleyerek sperm hücresiyle buluşmasını engeller, kanallar kapatıldığı için döllenme gerçekleşemez. Bu işlem esnasında yumurtalıklara dokunulmadığı için yumurta üretimi devam eder ve adet düzeni normal seyrinde gerçekleşir.

Menopoza Girmek Üzere Olduğum Halde Hamile Kalma Riskim Var Mı?

Menopoz öncesi dönemde ( premenopoz) adet düzensizliği, adetlerde gecikme sık görülür. Ancak doğurganlık ve gebe kalma olasılığı devam etmektedir. Bu sebeple etkili bir korunma yöntemine devam edilmelidir.

Gebelikte mutlaka şeker yükleme testi yaptırmalı mıyım?

Eğer ailenizde şeker hastalığı yoksa, kilolu değilseniz ve gebelikte aşırı kilo almıyorsanız, başkaca bir sistemik hastalığınız yoksa, gebelikte tansiyon yükselmesi ve ödem gelişmediyse, ilk üç ay içinde açlık tokluk kan şekeri yapılmalı. Bunlar normal bulunursa ikinci üç ayda yine tekrar edilir. Eğer bu değerler DM lehine değişiyorsa şeker yükleme testi önerilir.

Vaginal smear testim de ASCUS çıktı, ne yapmalıyım?

Ascus bulgusu, Hpv virüs etkisiyle rahim ağzı bölgesindeki hücrelerde bazı değişiklikler olduğunu gösterir.3 ay sonra tekrarlanan test yine aynı ise,buna sebep olan virüsü tespit edebilmek için HPVDNA testi ömonash.pw sonuca göre bilgilendirme ve yol haritası çizilir.aşı ve monash.pw takibi gündeme gelir.

3 aylık evliyim, cinsel ilişkide bulunamıyoruz, oysa eşimi seviyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim?

Öncelikle sizin bir jinokolojik muayeneniz,eşinizin de bir ürolojik muayene olması iyi monash.pwısal ve fonksiyonel bir problem yok ise,”vaginismus” durumu var monash.pw durumda eşlerin birbirine saygılı ve sabırlı olması çok gereklidir. Genellikle kadınlarda küçük yaşlarda geçirilmiş aile içi şiddet,korku,abartılı ilk gece hikayeleri,taciz,tecavüz gibi olaylar vaginismus sebebi monash.pw yatan esas sebep bulunup ona göre terapi uygulanmalı,işin jinekolojik destek kısmı için jinekolog yardımı alınmalıdımonash.pwır olmadan kendini evliliğin içinde bulmak,kadın olmadan anne olmak gibi durumlar sıkıntıyı daha da monash.pwısıyla mümkünse evlendikten sonra iki yıl kadın olmanın farkına varmak,vaginismus tedavi ve terapisini bitirmek ve sonra çocuk sahibi olmayı planlamak izlenecek doğru yoldur.

12 haftalık hamileliğim var. Kış ve pandemi koşullarında nelere dikkat etmeliyim?

Beslenme:Az az ve sıkça beslenmek,mideyi çok doldurmamak,un,tuz ve şekerli gıdaları kısıtlı tüketmek yerinde monash.pw,yoğurt 1 kase,günde 2 meyve yemek yeterli olur.Çay ve kahveyi de abartmamalıdır.

Hareket ve spor: yürüyüş,yüzme monash.pw süre ayakta kalmamalı çömelerek uzun süren bir iş yapmamalıdır.

Giyim,yolculuk; Terletmeyen doğal malzemeden üretilmiş giysiler tercih edilmeli(metabolizma gebelikte hızlandığından daha çok terlemeye meyil olabilir)
Düşük tehdidi ağrı kanama gibi şikayetler yoksa yolculukta sakınca monash.pw pandemi koşulları yerine getirilmelidir.

Muayene ve tahliller:
Doktorunuzun muayenesinde,gebelikte bir sıkıntı görülmüyorsa,sizden bazı tahliller istenecektir.(Metabolik ve genetik bir hastalık aile geçmişi varsa ya da bir sistemik hastalığınız varsa,bunu da hesaba katarak) Ayrıca Hafta tarama testi Down sendromu riskini tayin etmek bakımından çok önemlidir..

İlaçlar:

Tahlil sonuçlarına göre; Demir,folik asit,vitamin ve gerekirse omega 3 takviyesi yapımonash.pwa dozunu doktorunuz ayarlamalıdır.

Diğer konular:

Eğer Tiroid hastalığınız varsa ve ilaç alıyorsanız,mutlaka endokrinolog doktorunuzla görüşüp ilaç dozunu ayarlatmalısınımonash.pwlikte ilaca ihtiyaç monash.pwız kalmamalı ve idrar yollarını üşümonash.pw düşük olmasını tetikleyen durumlardır.

Sonuç olarak;gebelik fizyolojik bir monash.pwık değmonash.pwojik ve fiziksel iyiliğinizi koruyarak 40 haftayı geçirmenin keyifli olması dileğiyle..

Rahim Filmi

Ertesi Gün Hapı Nedir?

Ertesi gün hapının kullanımı her geçen gün artıyor. Kullanımı yaygınlaşan ertesi gün hapı ile ilgili ne kadar bilgi sahibisiniz? Bu hap nasıl kullanılır? Öncelikle “Ertesi gün hapı nedir?” sorusundan başlayalım. Ertesi gün hapı ya da bir diğer adıyla acil kontrasepsiyon (doğum kontrol) hapı, acil doğum kontrol yöntemidir ve plansız gebeliği engellemekte büyük başarıya sahiptir. Ertesi gün hapı, korunmasız bir şekilde cinsel ilişkiye giren veya doğum kontrol yöntemi başarısız olan kadınlarda hamileliği önlemek için acil kontrasepsiyon olarak kullanılır.

Kullanımı giderek artan ertesi gün hapı, özellikle plansız ve korunmasız cinsel ilişkiden sonra başvurulan bir doğum kontrol yöntemi olarak görülmeye başlanmıştır. Cinsel ilişki sırasındaki kondom yırtılması gibi kazalarda da koruma sağlar. Ancak ertesi gün hapı, birincil doğum kontrol yöntemi olarak değil, yalnızca acil doğum kontrolüne yöneliktir. Çünkü içerdiği hormonlar nedeniyle kanamalar ve adet düzensizlikleri meydana getirebilir. Oral yolla alınır ve düzenli kullanım gerekmez. Bir adet döngüsü içerisinde birden fazla sefer kullanımından kaçınılmalıdır.

Ertesi gün hapı, doğum kontrol hapı kullanılmadığı veya kullanılmanın unutulduğu, kondom gibi bariyer yöntemlerinin başarısız olduğu durumlarda hamileliği engellemeye yardımcı olur. Ağızdan alınan ertesi gün hapı HIV gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumaz. Korunmasız ilişki, kondom yırtılması gibi nedenlerle ertesi gün hapı alınır.


Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Kullanılır?

Ertesi gün hapının etkililiği için korunmasız cinsel ilişkinin üzerinden ilacın türüne göre en fazla saat geçmiş olması gerekmektedir. Hapın etki mekanizması alındığı zamana bağlı olarak değişiklik gösterir ve korunmasız cinsel ilişkinin ardından ne kadar kısa sürede alınırsa etkisi daha fazla olur. İlaçlar gebelik oluştuktan sonra etkili değildir. Yani ovulasyonu engelleyebilir fakat oluşan embriyoyu yerinden edemez. İlacın alınma zamanı önemlidir. İsmi ‘ertesi gün hapı’ olsa da bu ilaçları almak için ertesi gün beklenmemesi önemlidir.

Ertesi gün hapının 2 çeşidi mevcuttur:

  • Levonogrestrel içerenler (ilişki sonrası 72 saat içerisinde etkilidir)
  • Ulipristal asetat içerenler (ilişki sonrası saat içerisinde etkilidir)

Bu ilaçların nasıl ve hangi dozda kullanılacağı bilgisi ilaç prospektüslerinde bulunmakla birlikte, hekiminize ve eczacınıza danışmanız önerilir.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Koruma Sağlar?

Ertesi gün hapları alındığı dönemdeki yumurtlamayı önleyerek veya geciktirerek etkilerini gösterirler. Aslında yumurtlama normal üreme döngüsünün bir parçasıdır. Yumurtlama olmazsa hamilelik olmaz.

Ertesi Gün Hapı Hangi Durumlarda Kullanılır?

Ertesi gün hapı; korunmasız cinsel ilişki, doğum kontrol yöntemlerinin kullanılmaması, rıza dışı cinsel ilişki ya da doğum kontrol yönteminin başarısız olduğu durumlarda kullanılabilir. Ertesi gün hapları, implante olmuş gebeliği (rahme yerleşmiş embriyoyu) sonlandırmaz.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?

Ertesi gün hapı adı nedeniyle yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebilir. Oysa ertesi gün hapı ilişkiden sonra ne kadar erken alınırsa, etkinlikleri o kadar yüksek olmaktadır. Ancak levonogrestrel içerikli ilaçlar ilişkiden sonra 72, ulipristal asetat içerikli ilaçlar ise saate kadar kullanılabilmektedir.

İlaç markasına göre kullanım dozu değişmesinden ötürü ertesi gün hapını kullanmadan evvel prospektüsünün okunması gereklidir. Belirtilen dozlardan fazla almak, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilirken, dozun az olması ile hapın etkisini azaltabilir. Ertesi gün hapını sürekli ve düzenli kullanmak akılcı bir yaklaşım değildir. Ayrıca ertesi günü hapı, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamaz. Bu nedenle dikkatli ve kontrollü olarak kullanmakta fayda vardır.

Ertesi Gün Hapı Riskleri Nelerdir?

Acil kontrasepsiyon, korunmasız cinsel ilişkiden sonra gebeliği önlemek için etkili bir seçenektir fakat rutin kullanım için önerilmez. Ertesi gün hapının doğru kullanımda bile başarısız olduğu zamanlar vardır.

  • Ertesi gün hapının herhangi bir bileşenine karşı alerjiniz varsa bu haplar kullanılmamalıdır.
  • Gebelik şüphesi veya beklenen adet tarihinde gecikme varsa ertesi gün hapları kullanılmamalıdır.
  • Ertesi gün hapının etkinliğini azaltabilecek bazı ilaçlar alıyorsanız ertesi gün hapının etkinliği azalabilmektedir. Bu durumda farklı acil doğum kontrol yöntemleri kullanımı değerlendirilmelidir.

Ertesi Gün Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

Ertesi gün haplarının en yaygın olarak görülen yan etkisi adet düzensizliğidir. Ancak adet düzensizliğinin yanında mide bulantısı ve kusma da görülebilir. İlacın alınmasının üzerinden kısa bir süre geçtikten sonra istifra edenlerin, ilaç etkisinin azalması sebebiyle dozu yeniden almaları gerekebilmektedir, bu durumda kullanılan ilacın prospektüsü incelenmeli ve hekiminizden ya da eczacınızdan bilgi alınması tavsiye edilir.

Ertesi gün hapının yan etkileri şunlar olabilir:

  • Mide bulantısı ya da kusma
  • Baş dönmesi
  • Yorgunluk
  • Duygu-durum dalgalanmaları
  • Baş ağrısı
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Dönemler arasında kanama, adet düzensizliği
  • Alt karın ağrısı ya da krampları

Ertesi Gün Hapı Kullanımından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ertesi gün hapını kullanmak için:

  • Ertesi gün hapının talimatlarını izleyin.
  • Ertesi gün hapı alındıktan sonraki 3 saat içerisinde kusma durumu gerçekleşirse, bir sağlık uzmanına başka bir doz alımının gerekli olup olmadığını danışın.
  • Başka bir doğum kontrol yöntemi başlatana kadar cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Ertesi gün hapı hamileliğe karşı kalıcı bir koruma sağlamaz. Ertesi gün hapının kullanımından sonraki günler ve haftalarda korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi durumunda hamile kalma riski her zaman vardır.
  • Ertesi gün hapının kullanıldığı döngüde adetin beklenen tarihinden gün gecikmesi halinde hekiminize danışmanız önerilir.

Ertesi Gün Haplarından Farklı Bir Acil Doğum Kontrol Yöntemi Var mı?

Ertesi gün haplarının kullanılmasının istenmediği ya da mümkün olmadığı durumlarda veya kişinin talebine göre, ilişkiden sonraki 5 gün içerisinde bakır içerikli rahim içi araç (Bakırlı RİA veya Bakırlı Spiral olarak da bilinir) kullanımı da etkin bir acil doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilir.

Bilinen en etkin acil doğum kontrol yöntemi olan bakırlı RİA’lar, acil doğum kontrolü sonrasında etkin ve uzun dönemli bir doğum kontrol yöntemi tercih etmek isteyen kişiler için de uygundur. Muayenehane şartlarında takılabilir. Bakırlı RİA’ların çıkarıldıktan sonra, doğurganlık potansiyeli üzerine bir etkisi yoktur.

Ertesi Gün Hapı Hakkında Sık Sorulan Sorular

1. Ertesi Gün Hapı Bir Doğum Kontrol Yöntemi midir?

Ertesi gün hapı acil bir doğum kontrol yöntemidir; rutin olarak kullanılması uygun olmayıp, korunmasız cinsel ilişki sonucu olası gebeliğin engellenmesini sağlar. Ertesi günü hapının mevcut gebeliği sonlandırma açısından bir etkisi bulunmaz. Düşüğe sebep olmaz.

2. Ertesi Günü Hapını Kullandıktan Sonra Tekrar Korunmasız İlişkiye Girilebilir mi?

Ertesi günü hapı kullanımından sonra korunmasız ilişkiye girmek, gebeliğe neden olabilir. Ertesi gün hapı ilişki sonrasında kullanılmalıdır.

3. Ertesi Gün Hapı Ne Kadar Fazla Kullanılırsa O Kadar Etkili Olur mu?

Ertesi günü hapı prospektüsünde yazan kullanıma uygun olarak alınmalıdır. Fazla kullanımı olası gebeliği engelleme açısından etkinliğini arttırmayacağı gibi sağlık açısından da sorunlara neden olabilir.

4. Ertesi Günü Hapı Adet Düzensizliğine Neden Olur mu?

Ertesi günü hapı kullanımından sonra beklenen adet gününde değişiklikler olabilmekle beraber bu ilaçların adet düzenleyici veya adet geciktirici olarak kullanılması uygun değildir.

5. Korunmasız Her İlişki Sonrasında Ertesi Günü Hapı Kullanılır mı?

Ertesi gün haplarının kullanılabileceği sıklık farklı haplara göre değişebilir. Öte yandan, ertesi gün haplarının rutin bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmaması, sadece acil durumlarda kullanılması tavsiye edilir. Ertesi gün haplarını kullanabileceğiniz sıklık ve size en uygun doğum kontrol yöntemini belirlemek için hekiminize danışabilirsiniz.

6. Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?

Günümüzde birbirinden farklı gebelikten korunma yöntemleri bulunur. Korunma yöntemleri sayesinde istenmeyen gebeliklerin oluşması engellenebilir. Spiral, doğum kontrol iğnesi, implantlar, doğum kontrol bandı, diyafram, spermisitler ile en sık kullanılanlar arasında sayılan doğum kontrol hapı ya da prezervatif gibi korunma yöntemlerinden birini seçerek istenmeyen gebeliğe karşı önlem alabilirsiniz.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

ertesi gün hapi

Korunmasız yaşanan cinsel ilişki sonrasında ya da diğer korunma yöntemlerin yetersiz olduğu durumlarda, gebeliği önlemek amacıyla kullanılan yöntemlerden biri de ertesi gün haplarıdır. İstenmeyen gebeliklere önlem olarak ertesi gün hapları kullanımı veya spiral gibi yöntemlerde tercih edilmektedir. En etkili ve güvenilir doğum kontrol yöntemi olarak spiral ( bakırlı RİA ) önerilmektedir. Bu işlem % bir koruma sağlasa da, genel olarak acil durumlarda en sık başvurulan yöntem olarak ertesi gün hapları karşımıza çıkmaktadır.

Ertesi gün hapları

Ertesi gün hapları, cinsel ilişkiden sonra 72 saat içerisinde alınmalıdır. Haplar, ilişkiden sonra ne kadar kısa sürede alınırsa, koruma olasılığı o kadar artar. Yalnızca progesteron hormonu içeren ertesi gün hapları, progesteron ve östrojen hormonunu içeren ürünlere kıyasla daha etkili ve güvenilir olmaktadır. Ancak östrojen içeren ürünlerin kullanımının ardından mide bulantısı, kusma, meme hassasiyeti, baş ağrısı, karın ağrısı, damla tarzında kanamalar meydana gelebilir. Yalnızca progesteron hormonu içeren ertesi gün hapı gibi ürünler ise bulantı ve kusmaya yol açmaz.

Adet dönemlerinde bilinen yaşanan cinsel ilişkilerde nadir de olsa gebelik şansı görülebilir. Bu yüzden adet dönemlerin de yaşanan cinsel ilişki sonrasında ertesi gün haplarının kullanılması gerekir.

Ertesi gün hapları ne kadar etkili olur?

Ertesi gün haplarının koruyuculuğu % 70 ile %90 arasında değişmektedir. % ’lük bir koruyucu etkisinin olduğunu söyleyemeyiz. Ertesi gün haplarının kullanılması halinde bile gebeliğin oluşma ihtimali vardır. Haplar, cinsel ilişkinin ardından ne kadar erken alınırsa, koruyuculuk özelliği o kadar etkili olacaktır. Bu nedenle ertesi gün haplarını kullanırken hala bir gebelik riskiyle karşı karşıya kaldığınızı unutmamalısınız. Eğer adet gecikmesi meydana gelirse mutlaka gebelik testi yaptırmanız gerekir. Bu durum hamile olduğunuza işaret olmayabilir ama yine de kontrol edilmesi gerekli bir durumdur.

Ertesi gün hapları, istenmeyen hamileliklerin yaşanmaması için yalnızca acil ve gerekli durumlarda kullanılması gereken yöntemlerdir. Düşünüldüğü gibi devamlı kullanılabilecek bir doğum kontrol yöntemi değildir. Bu nedenle de devamlı ve sık sık kullanılması uzun vadede ciddi sorunlara yol açabilir.

Ertesi gün hapı ne zaman kullanılır?

  • Cinsel ilişki sırasında korunma yöntemlerinde sorun çıkması,
  • Cinsel ilişki sırasında prezervatifle ilgili sorunların yaşanması,
  • Cinsel ilişki sırasında spiralin (rahim içi aracın) yerinden oynaması,
  • Doğum kontrol hapını almayı unutmak,
  • Korunmasız yaşanan cinsel ilişkiler sonucunda, istenmeyen gebeliğin oluşumunu engellemek için çok gerekli ise kullanılması gereken yöntemdir.

Ertesi gün hapını ne zaman kullanmam gerekiyor?

Ertesi gün hapı, doğum kontrol yöntemi kullanılmadan yaşanan cinsel ilişki ardından ne kadar erken alınırsa, hamileliği önleyici etkisi de o kadar artacağı için gün içinde alınmasında fayda var. Ertesi gün hapı korunmadan bulunulan cinsel ilişkiden sonraki 72 saat içinde alınmalıdır. Söylediğimiz gibi ne kadar erken alınırsa, koruma oranı o kadar artar.

Ertesi gün hapı 72 saat sonra alınırsa, hamile kalınır mı?

Bu sorunun kesin bir cevabı bulunmamaktadır. Ertesi günü hapının etkisi cinsel ilişkiden ne kadar sonra alınırsa, o kadar azalır.

Ertesi gün hapı hamileliği kesin engeller mi?

Yapılan araştırmalar, ertesi gün haplarının %75 gebelikten koruduğunu ortaya koymuştur. Fakat bu korunmanın sağlanması için hapların doğru kullanılması önemlidir.

Ertesi gün hapları nasıl kullanılmalıdır?

Ertesi gün hapları korunmasız cinsel ilişkinin ardından, olabildiğince kısa sürede alınması gerekirken, en geç 72 saat içerisinde alınmalıdır. İlaç kutusunda iki adet tablet bulunur. Bu tabletler aynı anda içilmelidir. Eğer ilaçları kullanıldıktan 3 saat sonra kusma ya da ishal söz konusu olur ise hapların yeniden alınması gerekir.

Ertesi gün hapının gebelikten koruduğu nasıl anlaşılır?

Eğer ertesi gün hapları doğru bir şekilde alınır ise ve adet tarihi beklenen günde gerçekleşir ise, kanama miktarı ve yoğunluğu her zamanki gibi ise ertesi gün haplarının gebelikten koruduğunu anlayabilirsiniz. Kimi zaman stresten ve çoğunlukla ‘’gebe miyim?’’ düşüncesinden adetler gecikebilir. Ama adet kanaması beklenen tarihte meydana gelmez ise, gebelik söz konusu olabilir. Bu nedenle gebelik testi yaptırmanız size doğru bilgiyi verecektir.

Ertesi gün haplarının yan etkileri nelerdir?

Ertesi gün haplarının kullanımı herkese göre farklılık gösterir. Çoğu kadın için uygun olamamaktadır. İçeriğindeki maddeler, alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bunun dışında ertesi gün hapının kullanılacağı dönemlerde farklı bir ilaç kullanılıyor ise, ertesi gün hapı ve ilaç etkileşime girerek problem yaratabilir. Ertesi gün hapları kullanılmadan önce mümkünse bir doktora danışarak kullanılması önemlidir. İçerdiği hormonların etkisiyle yaygın olarak bazı belirtiler görülmektedir. Herkes için aynı olmasa da genel olarak;

  • Mide bulantısı,
  • Karın ağrısı,
  • Baş dönmesi,
  • Halsizlik,
  • Baş ağrısı,
  • Ara kanamalar,
  • Memede hassasiyet olmaktadır.
  • Bu belirtiler ertesi gün haplarının kullanımından itibaren 3 gün boyunca görülebilir.

Ara kanamalar kimi zaman damla tarzında ya da düzensiz lekelenmeler şekilde görülebilir. Bu kanamalar gelecek adet dönemine kadar devam edebilir. Kimi zaman adet tarihinde değişimler görülebilir. İlacın bir diğer yan etkisi de âdetin beklenen tarihten birkaç gün önce ya da sonra yaşanmasıdır.

Ertesi gün hapı kullandıktan sonra kanama olmaması, gebelik belirtisi midir?

Ertesi gün hapı kullanımı ardından meydana gelen kanama ilacın bir başka yan etkilerinden biridir. Bu yan etkiler her kadında görülmezken, ertesi gün hapı kullandıktan sonra kanama meydana gelmez ise bu gebe olduğunuz anlamına da gelmemektedir. Kanama gebelikten bağımsız olarak görülen, yan etkisidir.

Ertesi gün hapı ayda kaç kere kullanılabilir?

Ertesi gün hapları sıkı sık kullanılması gereken haplar değillerdir. Gebeliğin oluşmasını engellediği için çiftler bu koruma yöntemlerini tercih edebilir. Ancak bu hapların aşırı kullanımı bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden acil olmadığı sürece ve yılda 3’ten fazla alınması önerilmemektedir. Doğum kontrol yöntemleri arasında size uygun kontrol yöntemi tercih etmeniz gerekir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır