zerdeçal hangi yemeklere kullanılır / Zerdeçal Hangi Yemeklerde Kullanılır? | OnikiBilgi.Com

Zerdeçal Hangi Yemeklere Kullanılır

zerdeçal hangi yemeklere kullanılır

Zerdeçal Faydaları – Zerdeçalın Faydaları Nelerdir, Ne İşe Yarar ve Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Yağ yakıcı, sindirim düzenleyici özellikleri olan zerdeçal kozmetik ürünlerinde de kullanılan sarıya yakın turuncu bir kök bitkisidir. Toz, kuru ve yaş şekilde yemeklerde, içeceklerde kullanılan zerdeçal yüz maskelerinde de yer alır. Kullanıldığı yere sarı rengi veren bu bitkinin cilt üzerindeki kullanımında oldukça dikkat edilmelidir. Aksi halde geçici bir sarılıkla karşı karşıya kalabilirler. Peki zerdeçal nasıl kullanılır, tüketilir ve faydaları nelerdir?

ZERDEÇALIN FAYDALARI

  • Antioksidan özelliği ile cilt yenilenmesi sağlar.
  • Sindirimi kolaylaştırır ve hızlı kilo vermeyi sağlar.
  • Kaslardaki kireçlenmeyi engelleyerek romatizma sorunlarına iyi gelir.
  • Yüksek kolesterolü düşürür.
  • Kalbe iyi gelir.
  • Damar tıkanıklığı yaşayanlara fayda sağlar.
  • Karaciğer yağlanmasına karşı savaş açar.
  • İltihap sökücüdür.
  • Metobolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar.

ZERDEÇAL NASIL KULLANILIR?

Hint safranı olarak da bilinen zerdeçalın farklı kullanım alanları vardır. Ham tüketildiğinde ağızda acımsı bir tat bırakır. Zerdeçal hem toz, hem kök hem de kurutulmuş şekilde kullanılır. Doğal bri tedavi olarak demleye çay yapılabilir, kurutulmuş zerdeçal soğuk çaylarda kullanılır. Toz zerdeçal ise pilav ve et gibi yemeklere farklı ve lezzetli bir tat verir.

ZERDEÇAL NASIL TÜKETİLİR?

Zerdeçal tüketiminde taze halinin kullanılması daha faydalı kabul edilir. İşlenen zerdeçal besleyici birçok özelliğini kaybedebilir. Özellikle en faydalı bileşeni olan kurkumin zerdeçal bekledikçe azalır. Toz zerdeçal bu kapsamda kurkumin yönünden taze zencefile göre daha zayıftır. Taze zerdeçal tüketimi için zerdeçalın kabuğunu soyup rendeleyebilirsiniz. 10 dakika su içerisinde bekletilen zerdeçalı çay, yiyecek ve çorbalarınızda kolaylıkla kullanabilirsiniz.

ZERDEÇALIN ZARARLARI

Her doğal bitkide olduğu gibi zerdeçalda da aşırı bir tüketim yapıldığında yan etkiler görülebilir. Bazı durumlarda ishale, baş dönmesine ve yoğun mide bulantısına neden olabilir. Özellikle hamile kadınların zerdeçal tüketiminde dikkatli olması gerekir. Emziren anneler de çok sık zerdeçal tüketmemelidir. Zerdeçalın çok tüketimden kaynaklı zararının yanı sıra bilinen bir olumsuz etkisi yoktur.

ZERDEÇAL ZAYIFLATIR MI?

Zerdeçal sindirim sistemine yardımcı olur ve yağ yakıcı bir özelliğe sahiptir. Bu yüzden zayıflamak isteyen kişiler tarafından da kullanılır. Zayıflamak için zerdeçal yoğurt ile tüketilir. Burada 2 yemek kaşık içerisine eklenen toz zerdeçalı yoğurdun rengi dönene kadar karıştırarak hem sabahları hem de akşamları aç karnına tüketmelisiniz. Acı bir tadı olan zerdeçal ve yoğurt kürü aynı zamanda zencefille de karıştırılarak kullanılabilir. Bu kullanım sayesinde 2 hafta gibi bir sürede hızlı yağ yakımı gerçekleşecektir. Bunun yanı sıra detoks sularının içine de çubuk zencefil ekleyebilirsiniz.

ZERDEÇAL HANGİ YEMEKLERDE KULLANILIR?

Yemeklerde zerdeçal kullanımı son derece yaygındır. Zerdeçalın en çok kullanıldığı yemekler tavuk çorbaları, sote et ve tavuk yemekleri, mercimek çorbası ve pirinç pilavıdır. Bunun yanı sıra yazın serinletici soğuk çaylarında da kullanılır. Yemeklerde zerdeçal kullanım miktarına dikkat edilmelidir. Fazla kullanıldığı takdirde yemekte acı bir tat olmasına neden olur. Bu yüzden zerdeçal kullanımında 1 çay kaşığı oranını arttırmamaya özen gösterin. Bu ölçek hem yemeklerinize lezzet katacak hem de yemeklerinize turuncumsu bir renk katarak görselliğini ön plana çıkaracaktır.

Zerdeçal nerelerde kullanılır? Zerdeçal nasıl kullanılır?

Beyni ve kalbi koruyor, yaşlanmayı geciktiriyor, kanserden koruyor, tedavi ediyor, doğal bir antibiyotik olarak hastalıktan koruyor… Anlayacağınız zerdeçal faydaları saymakla bitmiyor.

Etkileyici faydalara sahip bu baharatı tüketmek, mucizeden faydalanmak istiyor, ancak önceden pek bilmediğiniz bu baharatı nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız doğru sayfadasınız. Zerdeçal nasıl kullanılır? Türk ağız tadına en uygun ve lezzetli tarifleri sizler için bir araya getirdik.

Zerdeçal nerelerde kullanılır?

Faydaları saymakla bitmeyen zerdeçal baharatı iştahınızı kabartıyor olabilir. Peki zerdeçalı nasıl tüketeceksiniz? Zerdeçal nasıl kullanılır, nerelerde kullanılır?

  • Zerdeçal çayı. Kök veya toz zerdeçal kullanarak yapabileceğiniz bu çaya bir çay kaşığı limon ve bal da ekleyebilirsiniz.
  • Makarna. Zerdeçal tüketmenin en lezzetli yollarından biridir. Bu sapsarı baharatı birçok makarna tariflerine ekleyebilir, katacağı lezzetin yanında iştah açıcı, hoş bir sarı renge sahip makarnalar hazırlayabilirsiniz.
  • Tavuk. Zerdeçal tavuk yemekleriyle de oldukça uyumlu tada sahip baharat. 3-4 kişilik hazırlanan sulu tavuk yemeklerine veya tavuk suyu çorbanıza tereddüt etmeden bir tatlı kaşığı zerdeçal katabilirsiniz.
  • Zerdeçallı yoğurt. Zerdeçal nasıl, nerelerde kullanılır diyenlerin ilk tercihlerinden biri yoğurtla tüketmektir. Şaşırtıcı gelebilir ancak zerdeçalı yoğurtla karıştırılınca oldukça uyumlu bir tat ortaya çıkıyor.
  • Zerdeçallı meyve suyu. Evde hazırladığınız meyve ve sebze suların bir miktar zerdeçal ekleyerek lezzet katabilirsiniz.
  • Zerdeçallı pilav. Zerdeçalın en beğenildiği yemeklerden biri pilavdır. Daha önce denemediyseniz ne kadar güzel olduğuna şaşıracaksınız. Pilavınızı yaparken eklediğiniz suya, her 1 bardak pirinç için 1 tatlı kaşığı kadar ekleyebilirsiniz.
  • Ballı zerdeçallı süt. Bu kolay tarif ile sağlıklı ve bir o kadar da lezzetli bir içecek hazırlayabilirsiniz. Üstelik balla zerdeçal bir araya geldiğinde çok güçlü bir doğal antibiyotik ortaya çıkıyor. Bilimsel araştırmalar da bu etkiyi doğruluyor.
  • Zerdeçallı poğaça. Hazırladığınız poğaça harcının bir bölümüne zerdeçal katarak poğaçalarınızı çeşitlendirebilirsiniz. Deneyenler zerdeçal tadının peynirli ve dereotlu poğaça ile de çok güzel gittiğini söylüyor.

Zerdeçal ne kadar tüketilmeli?

Zerdeçal nasıl kullanılır diye düşünürken aşırıya kaçmamak önemli. Bu kadar şifa barındıran bir baharatın tüketim miktarına özen göstermek gerekiyor. Faydasına odaklanmak aşırı tüketimle sonuçlanabilir, peki zerdeçal ne kadar tüketilmeli?

Tüketimi günde 1 çay kaşığını geçmemeli. Bilinçli bir şekilde tüketildiğinde hiçbir yan etkisi olmayan bu baharat, çok fazla tüketildiğinde, kalp çarpıntısına yol açacağı gibi böbrek taşı riskini arttırıp, mide bulantısına neden olabiliyor.

#Zerdeçal, kalp, tedavi, süt, tavuk, çay

Zerdeçal Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Oryantal safran, turmerik, hintsafranı, zerdeçöp olarak da bilinen zerdeçal aynı safran gibi kullanıldığı yemeklere sarı bir renk verir. Safrandan çok daha ucuz olan zerdeçal safran kullanılan yemeklerin tümünde safran yerine tercih edilebilir. Safranın aromalı zerdeçalın ise daha sert bir tadı olmasına karşı ikisi de özellikle güveç yemeklerinde tadı arttırıcı baharat olarak kullanılabilir. Zerdeçalı soslu Hint yemekleri (soslu sebze yemeği, yahni, türlü gibi Türk yemeklerinde) ve yine soslu erişte, makarna gibi yemeklerde kullanabilirsiniz.

Zerdeçalı pirinç, makarna ve et yemeklerinde sosun kıvamını ve lezzeti arttırmak, yemeğe sarı renk vermek için tercih edebilirsiniz. Safran kullanılan tatlılarda safran yerine zerdeçal kullanılması zerdeçalın tadının aromasız olması nedeniyle tavsiye edilmemekte. Ayrıca zerdeçalı direkt yağ içine atmaktan, ısının tadını acılaştırılacağı için kaçının. En iyi kullanım şekli diğer baharatlarla birlikte yemeğin suyuna katmaktır.

Zerdeçalı yağda yumurtanın üzerine serpebilirsiniz. Eğer zerdeçal siz ve aileniz için yeni bir malzeme ise bu iyi bir başlangıç olabilir. Çünkü hem rengi yumurtaya benzer hem de çok belirgin bir tadı yoktur.

Zerdeçalı çorbalarda kullanabilirsiniz. Bir kase sebze ya da tavuk çorbasına ekleyeceğiniz az miktarda zerdeçal çorbanın ısıtıcı etkisini arttıracaktır.

Zerdeçalı salatalara da serpebilirsiniz. Yumurta salatası, patates salatası ya da makarna salatasında kullanabilirsiniz.

Zerdeçal Nasıl Kullanılır?

Zerdeçal genellikle yemeklerde baharat olarak kullanılan, zencefilgiller familyasına ait, zencefile oranla daha yoğun kokulu ve kullanım alanı daha geniş olan bir baharat çeşididir. Ülkemizde hint safranı, safran kökü, sarıboya, zerdecöp şeklinde isimlerle bilinmektedir. Aromatik, biberi andıran, hafif baharatlı, yakıcı ve acımsı bir tadı vardır. Peki zerdeçal nerelerde kullanılır ve daha önemlisi zerdeçal nasıl kullanılır:

Doğu kültürlerinde tarihib başından beri birçok hastalığa tedavi amaçlı zerdeçal kullanılmıştır. Ağırlıklı olarak Hindistan ve Uzak Doğu’da yetiştirildiği için çoğunlukla Hint ve Uzak Doğu yemeklerinde karşımıza çıkmaktadır.

Kurutulmuş baharat olarak zerdeçal toz haline getirilerek; tatlılarda, çorbalarda, pilavlarda, et yemeklerinde, söğüş ve çeşitli sebzelerde baharat olarak kullanılır.

Evde hazırlanan peynir veya sürmelik yağlara sarı bir renk vermesi için de zerdeçal tercih edilir.

Hem etleri marine etmek hem de etli yemeklere lezzet katmak için zerdeçal kullanılır.

Bağışıklık sistemini güçlendirmesi açısından zerdeçal ile yapılan içecekler tüketilebilir.

Cilt bakımı için evde hazırlanan maskelere ve cilt temizleyicilerine eklenebilir.

Ayrıca tekstil sektöründe koyu sarıdan parlak sarıya kadar farklı olan renkleriyle ipek kumaşlara ve ince derilere renk vermek amacıyla da kullanılır.

Zerdeçalın ait olduğu zencefilgiller familyasının asıl üyesi olan zencefilin yemeklerde nasıl kullanıldığını ve yararlarını merak ediyorsanız yazımızı okumanızı öneriyoruz :)

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir