boyun fıtığı nasıl yatmalı / Ortopedik Yastık | Ortopedik Visco Yastık Fiyatları - Trendyol

Boyun Fıtığı Nasıl Yatmalı

boyun fıtığı nasıl yatmalı

Bel ve Boyun Sağlığı İçin Yatak Seçimi ve Uygun Yatış Pozisyonları

By Uz. Dr. Abidin Tanrıkut04 Ara, 2011Makaleler

Ömrümüzün yaklaşık üçte biri yatakta geçmektedir. Sadece bu bile yatak konforunun önemini vurgulamak açısından yeterlidir. Son yıllarda endüstrinin bu alana ilgi göstermesiyle beraber bel sağlığına uygun yataklar üretilmeye başlanmıştır

Omurga sağlığı açısından en uygun yatış pozisyonu; omurga ve disklerin üzerine en az yükün bindiği pozisyondur. Çok yumuşak, esnek veya sert yataklar, uzun süreli (gece boyunca) yatma sonucu omurgayı zorlarlar. Çünkü bu iki durumda da omurga en az zorlandığı orta duruş pozisyonunu koruyamaz. Çok sert veya çok yumuşak yataklar omurganın doğal eğriliklerini uzun süre koruyamaz. Bu nedenle doğal eğrilikler artmış ya da tamamen kaybolmuştur. Her iki durumda da bel omurlarını bir arada tutan bağlar aşırı derecede gerilir, sinirlerin çıktıkları foramenler (delikler) daralır, omurla arasındaki disk üzerine aşırı yük biner.

 

Omurgamız için ideal yatak, doğal eğriliklerin korunmasını sağlayan, buna karşın eğriliklerin artma ve azalmasına yol açmayacak yataktır. Uygun bir yatakta, omurga doğal eğriliklerini koruduğundan; disk, bağ, sinir gibi oluşumların zorlanması en aza iner. Sonuçta bu oluşumlardan kaynaklanan ağrıların ortaya çıkmasını engeller. Her ne kadar uygun yatak konusunda kesin bir kural yoksa da yine bazı ölçüler kullanılabilir. Her “ortopedik” adı verilen yatağın her bel hastasına uygun olduğu söylenemez. İlk alındığında iyi gelen bir yatağın bu niteliğini ne kadar bir süre sürdüreceği de önemlidir.

 

Ortopedik Yatak: Genel olarak altında enine esnek latalardan oluşmuş tahta ızgara yerleşmiş olan bir pamuk yataktır. Teknik olarak özel üretim yaylar, süngerler ve metal alaşımlar kullanılarak iyi sonuçlar alınabilmektedir. Yatağın boyutları da rahat bir uyku açısından önemlidir. İdeal yatak boyu yatan kişinin boyundan 20 cm fazla, eni ise en az 95 cm olmalıdır. İki kişilik yataklarda eşlerin ikisine de aynı yatağın uygun olması her zaman mümkün olmayacağından, ayrı yatak ve ızgaraların kullanılacağı bir düzenek tavsiye edilebilir.

Genel olarak altında enine esnek latalardan oluşmuş tahta ızgara yerleşmiş olan bir pamuk yataktır. Teknik olarak özel üretim yaylar, süngerler ve metal alaşımlar kullanılarak iyi sonuçlar alınabilmektedir. Yatağın boyutları da rahat bir uyku açısından önemlidir. İdeal yatak boyu yatan kişinin boyundan 20 cm fazla, eni ise en az 95 cm olmalıdır. İki kişilik yataklarda eşlerin ikisine de aynı yatağın uygun olması her zaman mümkün olmayacağından, ayrı yatak ve ızgaraların kullanılacağı bir düzenek tavsiye edilebilir.

Çok sert zemin ya da yerde yatma her kalkışta omurgayı zorlayıp, bel ağrılarını daha da artırabilir.

 

Omurga için ideal yatış pozisyonları, sırtüstü ya da yan yatıştır. Yüzüstü yatma, bel çukurluğunun aşırı derecede artmasına yol açar. Bu nedenle önerilmeyen bir pozisyondur. Ancak ankilozan spondilitli ve kalça ağrılı hastalarda zaman zaman yüzüstü yatma tavsiye edilebilir.

 

Yatarken bacakların kalça ve dizlerden karına doğru bükülmesi, bel açısını daha da azaltıp rahatlamayı sağlayan bir durumdur. Dizlerin altına konacak rulo şeklinde bir yastık bunu sağlar. Ancak bu tür bir desteğin uzun süreli kullanımı diz arkasındaki kasların kısalmasına yol açar. Bu da dik duruşu bozarak yine bel ağrısına neden olur. Bu nedenle bu tür bir destek zorunlu durumlarda ve kısa süre kullanılmalıdır. Ayrıca diz ve kalça sorunlu hastalarda ve iltihaplı romatizmalarda bu pozisyon asla tavsiye edilmez.

 

Yan yatarken hastanın iki bacağı arasına konacak yastık da omurga için faydalıdır ayrıca yine yan yatarken bel çukurluğunun bir yastıkla doldurulması faydalı olabilir. Her ne kadar hastanın yakınmaları belinde ise de boyun omurgasının pozisyonu çok önemlidir. Zira omurga bir bütündür. Omurga çevresi kasları bir hasır örgüsü gibi birbirine geçmişlerdir, hastanın bir omurga bölgesindeki sorunları diğer bölgelere de yansır. Bu nedenle bel hastası yatarken boyun pozisyonuna da dikkat etmelidir.

 

İyi bir yatak nasıl bel ağrılı hastalar için çok önemli ise boyun ağrılı hastalar için de yastık o kadar önemlidir. Özellikle yan yatışta başın yana düşmemesi, sırt üstü yatışta da arkaya sarkmaması gerekir. “Alçak yastık iyidir” gibi peşin yargı her şartta geçerli değildir. Prensip; boynun da belde olduğu gibi omurganın nötral adını verdiğimiz orta pozisyonda desteklenmesidir. Bunun için kullanılan asıl yastık dışında ikinci bir yastık faydalı olur. Fazla yüksek olmayan ince bir yastığın üzerine konulacak rulo bir yastık boyun kaslarındaki zorlanmayı en aza indirir. Bu yastık ense ve boynu destekleyerek başın yana veya arkaya düşmesini engeller. Bunun için ince bir rulo veya küçük bir bebek yastığı kullanılabilir. Bu amaca yönelik hazır veya havalı yastıklar bulunmaktadır. Boyun ağrılı hastalar uzun süren yolculuklarda da mutlaka özel bir seyahat yastığı kullanmalıdır.

 

Yataktan Kalkma: Ani bel tutulmaları çoğunlukla uzun süreli hareketsizlikten sonra meydana gelir. Aynı durum spor yaralanmalarında da söz konusudur ve yeterince ısınmamış kaslarla açıklanır. Uzun süreli istirahat sonrası gevşemiş kaslar, ani hareketler karşısında yeterli hızda reaksiyon veremediklerinden eklem ve omurgayı koruyamazlar. sonuç ise tutulmalar, incinmeler ve ağrıdır.

Ani bel tutulmaları çoğunlukla uzun süreli hareketsizlikten sonra meydana gelir. Aynı durum spor yaralanmalarında da söz konusudur ve yeterince ısınmamış kaslarla açıklanır. Uzun süreli istirahat sonrası gevşemiş kaslar, ani hareketler karşısında yeterli hızda reaksiyon veremediklerinden eklem ve omurgayı koruyamazlar. sonuç ise tutulmalar, incinmeler ve ağrıdır.

Bel ağrısı çeken hasta sabah ağrıları ile uyandığından bu durumu engellemek için yataktan kalkarken, uzun süreli hareketsizliğin yol açtığı kassal hazırlıksızlığı gidermek için kasları ısıtmak gerekir. Bunun için de en basit ve doğal yöntem yeterince gerinmek ve yatakta basit birkaç egzersiz yapmaktır.

 

Sırtüstü yatan bir kişi ani olarak omurgasını doğrultarak kalkmamalıdır. Önce yan dönmeli sonra bacaklarını aşağıya sarkıtmalı, kolunu yana uzatıp yatağa dayanmalı ve gövdesini doğrultmalıdır. Daha sonra ayaklar yere bastıktan sonra bir süre bu pozisyonda kalınmalıdır. Bu kalkış tarzı düşük tansiyonlu hastalar için de önerilen bir pozisyondur.

Yrd.Doç.Dr.Nesrin Yağcı

Ameliyatsız Boyun Fıtığı Tedavisi

Ameliyatsız Boyun Fıtığı Tedavisi

Birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilen boyun ağrıları toplumumuzda sıklıkla görülmektedir. Bilgisayar karşısında uzun süre yanlış pozisyonda çalışma, telefon ekranına çok fazla bakma gibi duruş bozukluklarından kaynaklı ağrıların yanı sıra altta yatan tıbbi bir rahatsızlıktan kaynaklı boyun ağrınız da olabilir. En yaygın boyun ağrısı nedeni olan kireçlenmenin yanı sıra çok daha ciddi bir rahatsızlık olan boyun fıtığı (Servikal Disk Hernisi) da boyun ağrılarınızın sebebi olabilir.

Boyun Fıtığı Nedir?

Tıbbi ismi Servikal Disk Hernisi olan boyun fıtığı, omurlar arasında yastık görevi gören disklerin , yırtılması ya da kayması sonucu omuriliğe veya omurilikten ayrılan sinirlere baskı yapmasıdır.

Bu baskı sonucu sinir sıkışarak ağrı ve hareket kısıtlılığına sebep olur.

Vücudumuzun dik durmasını, temel hareketlerini sağlayan ve ağırlığını taşıyan omurgamız omur (vertebra) adını verdiğimiz kemiklerden oluşur. Bunların arasında disk adı verilen destek dokuları bulunur. Bu destek dokuları omurlara binen yükü dengelemek amacıyla amortisör görevi yaparlar.

Omurgamızın boyun bölgesindeki omurlar 7 adettir ve aralarında 5 adet de disk yer alır.

Fıtıklaşmış disk

Boyun Fıtığı Neden Olur?

Boyun omurlarımızın aralarında yer alan diskler yaralanma, uygun olmayan yük kaldırma veya yaşlanma gibi nedenlere bağlı olarak şişebilir veya fıtıklaşabilir.

Yaşlandıkça disklerimiz kurumaya ve sertleşmeye başlar. Diskin sert lifli dış duvarı zayıflayabilir. Jel benzeri çekirdek, disk duvarındaki bir yırtıktan şişebilir veya yırtılabilir ve bir sinire dokunduğunda ağrıya neden olabilir.

Genetik, sigara içme ve bir takım mesleki aktiviteler erken disk dejenerasyonuna yol açar.

Boyun Fıtığının Nedenleri

  • Ağır yük kaldırma
  • Ters bir hareket yapma
  • Uzun süreli masa ya da bilgisayar başında oturma
  • Travmalar (düşme, araç içi trafik kazası sonucu boynun aniden öne ve arkaya hareketi)
  • Cep telefonunun uzun süre kullanımı
  • Telefonu boyna kıstırarak konuşmak
  • Telefon ya da tableti göz hizasından aşağıda tutmak
  • Genetik faktörler
  • Egzersiz eksikliği
  • Yaşlılığa bağlı diskin sıvı kaybı

Boyun Fıtığının Belirtileri

  • Başın arka kısmından şakaklara yayılan boyun ağrısı
  • Boyundan kola yayılan şiddetli ve geçmeyen ağrılar
  • Sırt, kol ve omuzlarda ağrı
  • El becerilerinde azalma
  • Kol ve parmaklarda uyuşma ve/veya karıncalanma
  • Duyu kaybı
  • Elektriklenme
  • El ve kol kaslarında güçsüzlük
  • Reflekslerde azalma
  • Kolda incelme

Boyun fıtığının en yaygın belirtisi boyun ağrısıdır. Fakat her boyun ağrısı fıtık sebebiyle değildir.

Boyun ağrılarının büyük kısmı kas ağrıları ve kireçlenme (osteoartrit) nedeniyle olabilir.

Fıtıklaşmış bir diskin semptomları, fıtıklaşmanın konumuna ve ağrıya verdiğiniz tepkiye bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Boyun fıtığı varsa, kolunuzdan aşağıya ve muhtemelen elinize yayılan ağrı hissedebilirsiniz. Ayrıca kürek kemiğinizde veya yakınında ağrı ve başınızı çevirirken veya boynunuzu bükerken boyun ağrısı hissedebilirsiniz. Bazen kas spazmlarınız olabilir (yani kaslar kontrolsüz bir şekilde kasılır). Bazen ağrıya kolunuzda uyuşma ve karıncalanma eşlik eder. Ayrıca pazılarınızda, kolunuzun arka kaslarında ve el tutuşunuzda kas zayıflığı da olabilir.

Yaralanmaya neden olabilecek herhangi bir travmatik olay olmadan, ilk uyandığınızda ağrıyı fark etmiş olabilirsiniz. Bazı hastalar, kollarını başlarının arkasında yüksek bir pozisyonda tutarak rahatlarlar çünkü bu pozisyon sinir üzerindeki baskıyı azaltır.

Boyun Fıtığı Tanısı Nasıl Konulur?

Ağrıyı ilk yaşadığınızda, doktorunuza danışın. Doktorunuz belirtilerinizi, varsa önceki travmaları veya durumları anlamak ve ağrıya herhangi bir yaşam tarzı alışkanlığının neden olup olmadığını belirlemek için tam bir tıbbi öykü alacaktır. Daha sonra, ağrının kaynağını belirlemek ve herhangi bir kas zayıflığı veya uyuşukluğunu test etmek için fiziksel bir muayene yapılır.

Doktorunuz kesin teşhis için , Manyetik Rezonans (MRI) veya Bilgisayarlı Tomografi (CT) isteyebilir.

Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cerrahi olmayan tedavi, iyileşmenin ilk adımıdır ve DRX 9000 Spinal Dekompresyon, ilaç, fizik tedavi dinlenme, ev egzersizleri, hidroterapi, kayropraktik ve Osteopati içerebilir.

Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri

Boyun fıtığının ameliyatsız yöntemlerle tedavisinin temel amacı, fıtıklaşmış diskin yol açtığı sinir tahrişini azaltmak ve omurgayı koruyarak işlevselliğini artırmaktır.

DRX– 9000 Spinal Dekompresyon ile Boyun Fıtığı Tedavisi

Fıtık tedavilerinde, traksiyon olarak adlandırılan çekme ve germe yöntemi çok uzun yıllardır uygulanmaktadır. Eskiden traksiyon tedavisiyle omurganın tümü çekiliyordu. Günümüzde teknolojinin sağladığı imkanlar çerçevesinde, DRX 9000 Spinal Dekompresyon tedavisiyle sadece fıtık olan bölge bilgisayara giriliyor ve sadece o bölgeye işlem yapılıyor. Böylece tüm omurga çekme işlemine tabii olmamış oluyor.

Tedaviler en az 10, en fazla 20 seans uygulanmaktadır. Tedavi sürecinde önce fizik tedavi, ardından DRX 9000 Spinal Dekompresyon sistemini kullanıyoruz. Gerekli durumlarda manuel terapi, kayropraktik ve yüksek yoğunluklu lazerle de takviye tedaviler yapıyoruz. Tedavi sonrasında kişiye özel egzersiz programı düzenleyerek hastamızı uğurluyoruz.

Tedavinin; doğru hasta seçimiyle başarı oranı % 86 - % 95 arasındadır. Hastalardan MR (emar) cdlerini kargoyla yollamalarını ya da raporlarını whatsapp’tan isteyerek, DRX 9000 tedavisinden faydalanıp faydalanamayacakları konusunda bilgilendiriyoruz.

Boyun fıtığı tedaviniz için Fizyorem Uzmanları Yanınızda

Boyun fıtığı ile ilgili sorularınızı sayfanın üstündeki veya iletişim sayfamızdaki formu doldurarak bize iletebilir ya da +90 (216) 349 90 96 nolu telefonumuzdan arayarak uzmanlarımızdan yanıt alabilirsiniz!

Sıkça Sorulan Sorular

Fıtık Patlaması Nedir?

Fıtık patlaması tabiri halk arasında fıtığın çok büyük olduğunu ifade etmek için kullanılıyor. Fıtığının büyüklüğü ve derecesi MRI görüntüsüne dayanarak belirlenir. Fıtık denilen yapının tıbbi ismi olan nükleus pulposus, fıtığı dıştan saran bağ dokusunun tıbbi ismi ise anulus fibrosus’tur. Fıtığın, bu dıştan saran yapıyı da geçip dışarı çıkarak omuriliğe ve omurilikten çıkan sinire çok şiddetli baskı yapması haline halk arasında fıtık patlaması denilmektedir.

Patlamış Fıtık İyileşir Mi?

Boyun fıtığı patlamış da olsa patlamamış da olsa büyük bir kısmı (%95) ameliyatsız iyileşir. Ameliyat gerekliliğini belirleyen sinir dokularının etkilenme derecesidir.

Boyun Fıtığı İçin Boyunluk Takmam Gerekiyor Mu?

Boyun ateli (boyunluk) takmak, kısa süreli kullanımda etkili olabilse de gövde kaslarına dışarıdan verilen uzun süreli destek, kasları tembelleştirerek kuvvet kaybına yol açar. Bu durum da ağrıların kalıcı olmasına sebep olabilir.

Boyun Fıtığı Tedavisinde Çekme ve Germe Yöntemi Etkili Midir?

Halk arasında çekme/germe denilen traksiyon yöntemi ameliyatsız fıtık tedavisinde uzun yıllardır başvurulan en önemli tedavi yöntemidir. Günümüzde gelişen teknolojinin imkanları ile ameliyatsız fıtık tedavisinde çığır açan DRX – 9000 Spinal Dekompresyon cihazı ile ameliyatsız fıtık tedavisinde başarı oranı %95’lere ulaşmıştır.

Boyun Fıtığından Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Boyun fıtığına yakalanma riskinizi azaltmak için günlük yaşamınızda dikkat edebileceğiniz bazı unsurlar elbette vardır. Bu unsurlar sadece fıtıktan korunmanızı değil omurga sağlığınızı korumanıza da katkıda bulunarak ağrıları önlemenize yardımcı olabilir.

  • Uzun süre aynı pozisyonda kalmayın. Masa başında çalışırken ara sıra ayağa kalkıp dolaşın.
  • Egzersiz yapın.
  • Sigaradan uzak durun.
  • Bilgisayar, TV, tablet veya cep telefonu kullanırken ekran göz hizasında olmalıdır. Boynumuzu eğerek ekrana bakmayın.
  • Otururken bel kavisini destekleyen bir yastık kullanmak yararlıdır.
  • Okuma sırasında boynu öne doğru ileri derecede bükmek boyun sağlığı açısından zararlıdır.
  • Boyun sağlığı açısından kuş tüyü, elyaf gibi maddelerden yapılmış yastıklar yerine ortopedik yastık kullanmak daha yararlıdır.
  • Yüz üstü yatmak yerine yan yatmayı tercih etmelisiniz.

Her Boyun Ağrısı Fıtık Mıdır?

Hemen hemen herkes zaman zaman boyun ağrılarından mustarip olur. Boyun ağrısı denilince aklımıza önce boyun fıtığı geliyor ama her boyun ağrısının sebebi boyun fıtığı değildir.

Boyun ağrısı, omurganın kemik ve eklem yapılarından kaynaklanabileceği gibi kas, bağlar ve sinirler gibi yumuşak dokular sebebiyle de olabilir. En sık karşılaşılan boyun ağrısı nedeni yumuşak doku zorlanmalarıdır.

Kas ve bağ zedelenmeleri, travmalar, kireçlenme, boyun fıtığı, romatizmal hastalıklar, omurga kanalında daralma gibi rahatsızlıklar boyun ağrılarının nedenleri olarak sayılabilir.

Her Boyun Fıtığı Ameliyat Gerektirir Mi?

Bu konuda uzmanlar fıtık ameliyatında acele edilmemesini tavsiye ediyor. Her bel fıtığı veya boyun fıtığı, ameliyat gerektirmez. Boyun fıtığı vakalarında ilk tercih edilecek tedavi yöntemi ameliyatsız tedavilerdir.

Boyun fıtığı tedaviniz için Fizyorem Uzmanları Yanınızda

Boyun fıtığı ile ilgili sorularınızı sayfanın üstündeki veya iletişim sayfamızdaki formu doldurarak bize iletebilir ya da +90 (216) 349 90 96 nolu telefonumuzdan arayarak uzmanlarımızdan yanıt alabilirsiniz!

İlgili Hastalıklar ve Tedavilerimiz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası