kayseri nin yöresel yemekleri / Kayseri Yemekleri: Kayseri'nin En Meşhur 16 Yöresel Yemeği | Fixbilet Blog

Kayseri Nin Yöresel Yemekleri

kayseri nin yöresel yemekleri

Kayseri mutfağı beş bin yıllık tarihinin ve yaşayan medeniyetlerin etkileriyle zaman içinde şekillenmiş olan bir mutfaktır. Kayseri gezinizde yöresel lezzetleri birçok restoran veya kafe gibi işletmelerde bulabilirsiniz. Kayseri yemekleri genelde et ve hamur işi ağırlıklı lezzetlerden oluşmaktadır. Leziz yemeklerinin yanında lezzetli tatlıları da bulunmaktadır. Kayseri yemekleri köklü ve eski bir tarihe sahiptir. Bulgur ve sebze yemekleri de Kayseri mutfağında bulunan lezzetler arasında yer almaktadır.

Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır. Bu lezzetlerin hepsinin tadına Kayseri geziniz boyunca restoran, ev ya da yöresel lezzet satan yerlerden ulaşmanız mümkündür.

Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı ülkemizin her yerinde bilinen ve sevilen bir tat olarak yer almaktadır. Birçok farklı yörede mantı yapılsa da Kayseri mantısının yeri ayrı olmaktadır. Ana yemek olarak evlerde, restoranlarda ve her yerde bulmak mümkündür. Kayseri mantısı özel günlerde veya canınız ne zaman isterse yiyebileceğiniz türden bir lezzettir. Mantı yemeği tüm Anadolu’ya Kayseri’den yayılan olan bir lezzet olmuştur.

Kayseri mantısının içinde kıyma bulunur. Elde hazırlanan hamur yuvarlak açıldıktan sonra küçük küçük karelere bölünür. İçine kıyma ile hazırlanan harç koyulur. Küçük olması makbuldür. Bir kaşığa 40 tane sığacak kadar küçük olması istenir. Diğer mantılara göre daha fazla sulu olarak hazırlanmaktadır. Su, salça ve yağ ile hazırlanan bir sosta pişirilmektedir.

Baharat olarak sumak ve reyhan konulması önemlidir. Yoğurtlu sos ile servis edilmektedir. İstenirse sarımsaklı veya sarımsaksız olarak yoğurt tercihi yapılır.

Kayseri’de mantı yiyebileceğiniz bir yer olarak Kaşıkla Restoran önerilmektedir.

Kaşık- La Restoran Adres: Alpaslan, Bahar Cad. No/A, Melikgazi

Meşhur Kayseri Pastırması

Pastırma, tadı ve lezzeti dünyaya yayılmış olan bir yiyecektir. İlk kez yy’da yapılmaya başlandığına dair bilgiler mevcuttur.

Pastırma çiğ sığır etinin çeşitli baharatlarla karıştırılarak çemen haline getirilmesi ve etin kaplanmasıyla oluşturulmaktadır. Lezzeti içine konan baharatlardan gelmektedir. Pastırmanın yenebilmesi için bir süre bekletilmesi gereklidir.

Pastırma sabah, öğlen, akşam tüm öğünlerde tüketilebilen bir lezzettir. Ülkemizin her yerinde sevilerek tüketilmektedir. Yurt dışına satışı da yapılmaktadır. İstenirse çemensiz olarak da tüketilebilir ama makbul olanı klasik çemenli Kayseri pastırmasıdır.

Pöç Yemeği

Kayseri ilinde tadabileceğiniz buraya has bir lezzettir. Pöç kebabı olarak bilinen bir et yemeğidir. Pöç denen kısım dana kuyruğu anlamına gelmektedir. Adını da buradan almaktadır.

Dünyanın birçok farklı ülkesinde farklı isimlerle üretilen pöç, çorbası da yapılan şifalı bir lezzet olarak geçmektedir. Kayseri’de yapılan pöç kebabı çok tercih edilmektedir.

Yemeği yapmadan önce etler tuz ve karabiberle marine edilerek bekletilir. Sonrasında una bulanıp kızgın tavada mühürlenmesi gerekir. Güveç tenceresinde ortalama 3 saatte pişirilir. Etin suyundan da pilav yapılmaktadır. Ana yemek olarak tercih edilen çok leziz bir yemek çeşididir. Sadece Kayseri’de yapılması sebebiyle geziniz sırasında yöresel lezzet satan restoranlardan tatma şansınız bulunmaktadır. Altın Saray Pöç Tandır restoran bunlardan biridir.

Altın Saray Pöç Tandır Restoran Adres: Cumhuriyet, Nazmi Toker Cad. No, Melikgazi

Yağlama

Kayseri'nin en lezzetli yemekleri arasında bulunan yağlama diğer yörelerde yapılan lahmacun benzeri bir lezzettir.

Yağlama hamuru hazırlandıktan sonra pişirilir ve arasına kıyma koyulur. Kıymanın özelliği içindeki baharatlardan gelmektedir. Yağlama hamuru ve kıyma kat kat dizilir ve üzerine yoğurt koyulmaktadır.

Kıymanın içine koyulan sumak, nane ve domates salçası asıl lezzetin oluşmasını sağlayan malzemelerdir. Evlerde veya yöresel lezzet restoranlarında bulabileceğiniz pratik bir lezzettir.

Kurşun Aşı

Kayseri yöresinde yapılan sulu yemek alternatifleri arasında yer almaktadır. Genelde evlerde yapılan bir lezzet olarak bulunmaktadır.

Kurşun aşı et ve tahıllarla hazırlanan doyurucu bir yemektir. Yapımı biraz zahmetli olmaktadır. Dana etinden misket büyüklüğünde bulgurlu köfte hazırlanır ve kavrulur. Köfteler biber ve domates salçası eklenen suda haşlanır. Ayrı bir yerde nohut ve mercimek haşlanır. Sonra tüm malzemeler karıştırılarak servis yapılır.

Doyurucu ve lezzetli bir ana yemektir. Kayseri’de misafir olarak gittiğiniz evlerde ikram edilebilen yöresel bir lezzettir.

Kayseri Tiridi

Kayseri yöresel lezzetleri arasında bulunan bir diğer lezzette Kayseri Tiridi olmaktadır. Bu yemek birçok yörede yapılan ve sevilen bir lezzettir.

Kırmızı et veya tavuk etiyle hazırlanmaktadır. Rulo şeklinde sarılan yufkanın üzerine tiftik halinde bulunan et ve özel sos konularak servis yapılmaktadır. Hem görüntüsü hem de lezzetiyle çok sevilir. Üzerine ince kıyılmış maydanoz koyulmaktadır.

Kayseri gezinizde restoranlarda veya köylerde bulabileceğiniz bir lezzet olarak karşınıza çıkacaktır.

Çiriş Yemeği

Kayseri ve Erzurum yöresinde bulunan çiriş otuyla yapılan bir lezzettir. Sadece bu yörede bulunan bir ot ve mevsiminde tüketilebilen bir yemektir.

Çiriş otu yabani pırasa olarak adlandırılır. Çiriş otu soğan ve salçayla kavrularak yemek haline getirilir. İstenirse bulgur veya pirinç eklenir. Genellikle ekmek banarak yenilen sulu bir yemektir. Üzerine yoğurt konularak servis edildiğinde daha da lezzetli olmaktadır.

Çiriş yemeği Kayserili hanımların evlerinde yaptığı bir lezzettir.

Cıvıklı

Kayseri'nin hamur işi lezzetlerin arasında Cıvıklı gelmektedir. Develi Cıvıklısı olarak anılmaktadır.

Birçok farklı yörede pide veya etli ekmek olarak da yapılan bir lezzettir. Develi Cıvıklısı adını Develi ilçesinden almaktadır. Kavurmalı etle yapılan bir çeşit pidedir.

Hamuru buğday unundan özel olarak yapılır ve çok ince açılması gerekir. Et, sebze ve çeşitli malzemelerden hazırlanan iç harcı hamura katılarak taş fırında pişirilir. Tadını hem taş fırından hem de içinde kullanılan baharatlardan almaktadır. Düğün veya bayramlarda çok tüketilen bir lezzettir.

Kayseri gezisinde uğradığınız restoranlarda Develi Cıvıklısı olarak sipariş vererek lezzetini tadabilirsiniz.

Örgülü Pilav

Kayseri misafir sofralarının baş yemeği Örgülü pilavdır. Görüntüsüyle ve lezzetiyle Kayseri dışında da bilinen bir lezzettir. Klasik pilavın yerine yöresel olarak evlerde yapılarak ikram edilen bir pilavdır.

Örgülü pilav ismini pilavın üzerine konulan şerit şeklindeki görüntüsünden almaktadır. İç pilav harcı hazırlanarak pilav yapılır ve sonrasında şeritler halinde kesilen hamurlarla kaplanır ve fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Pilavın içine katılan fıstık, kuş üzümü ve üzerine koyulan bademler hem lezzet verir hem de güzel görünmesini sağlar. Evlerde hazırlanan bir lezzet olması sebebiyle Kayseri gezinizde ev ziyaretleri sırasında tatma şansınız bulunur.

Tahinli Yaprak Sarması

Kayseri'nin tarihi ilçesi Talas'a özgü olarak yapılan Tahinli yaprak sarması çok özel bir lezzettir.

Tahinli yaprak sarması her yörede yapılan sarmalardan farklı bir iç harcına sahiptir. Ayva rendesi, pirinç, soğan, şeker, tuz, karabiber ve naneli olarak hazırlanan bir iç harcından yapılmaktadır. Yaprak sarmasına hoş koku ve farklı bir lezzet katan bu harç pişirildikten sonra üzerine tahin koyularak servis edilmektedir.

Asma yaprakları ve içindeki farklı harçla farklı bir lezzet arayanların memnun kalacağı bir lezzet olarak Kayseri’de bulunmaktadır. Geziniz sırasında farklı restoranlarda bu lezzeti deneyebilirsiniz.

Kayseri Katmeri

Kayseri katmeri Anadolu’da birçok yerde yapılan bir lezzetin yöresel olarak yapılmasıyla oluşur.

Diğer yörelerden farklı olarak yapılan katmer şekerli veya şekersiz olarak servis edilmektedir. Ayrıca katmerin üzerine tahin koyularak tüketilir.

Yöresel lezzet satan restoran veya dükkânlardan Kayseri katmerinin tadına bakmanıza imkân bulunmaktadır. Anteplioğlu Baklava bu lezzeti tadabileceğiniz bir yerdir.

Anteplioğlu Baklava Adresi: Alpaslan, Kızılırmak Cad. 80/A, Melikgazi/Kayseri.

Çemenli Ekmek

Çemen Kayseri’de sadece pastırmada kullanılmaz. Farklı yiyecek alternatifleri arasında atıştırmalık olarak da tüketilmektedir.

Çemenli ekmek de Kayseri’de genelde fırınlarda bulabileceğiniz bir lezzet olarak karşınıza çıkar. Karışık baharatlar ve ceviz eklenerek hazırlanan karşıma çemen de eklenir ve ekmek üzerine sürülerek yenmektedir. Ayrıca hamur açılır ve üzerine baharatlı çemen karışımı sürülerek pişirilir ve bu şekilde de tüketilebilir.

Kayseri geziniz sırasında Çemenli ekmek satışı yapan fırınlardan alarak lezzetine bakabilirsiniz.

Kayseri’de birçok yöresel yemeğin tadına bakarken tatlıları da deneyebilirsiniz. Tatlılar arasında; Nevzine, Aside ve Yoğurt tatlısı yer alır.

Nevzine Tatlısı

Nevzine tatlısı Kayseri yöresine özgü ve özel günlerde yapılan bir tatlıdır. Kız isteme ve bayram gibi günlerde misafirlere ikram edilmek için hazırlanır.

Nevzine tatlısının içinde tereyağı, sıvı yağ, un, sirke, tahin ve ceviz koyularak iyice karıştırılır. Ayrıca şerbeti hazırlanır. Fırın tepsisine bastırılarak yerleştirilen tatlı fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkınca soğuyan şerbeti dökülür. Üzerine yeşil fıstık serpilerek servis yapılır.

Kayseri’de pastanelerde bulabileceğiniz veya kadın günlerinde yapılan bir lezzet olarak karşılaşabilirsiniz.

Aside Tatlısı

Kayseri’ye özgü yöresel bir tatlıdır. Farklı şehirlerde yapılmaktadır. Un helvasına benzer ama daha kıvamlı bir lezzettir.

Aside tatlısını hazırlamak için un, su, pekmez, tuz ve şeker ocağa konulur. İyice karıştırılır. Kayseri’de ceylan gözü oluncaya kadar tabiri kullanılır. Yani kabarcıklar çıkınca ocaktan alınır. Bir kaba dökülen tatlının üzerine yağda kızdırılan tuz dökülür. Sıcak veya soğuk olarak servis yapılır.

Fırın veya pastanelerde veya restoranlarda sunumu yapılan bir lezzettir.

Yoğurt Tatlısı

Kayseri’de farklı şekilde yapılan ama genel olarak tüm yörelerde sevilen bir tatlı türüdür.

Yoğurt tatlısının Kayseri’de yapılanında irmik olmaz. Yoğurdu daha bol olarak kullanılır. Un, şeker, yağ, kabartma tozu, yumurta ve limon suyu karıştırılarak fırın tepsisine koyulur. Üzeri nar gibi kızarınca fırından çıkarılır ve şerbeti üzerine dökülür. Hindistan cevizi ile servis yapılmaktadır.

Bayramlarda, özel günlerde veya kadın günlerinde çok yapılan bir lezzettir. Aynı zamanda pastanelerde de bulunmaktadır.

Kayseri'nin Meşhur Yemekleri

Kayseri yemek kültürü açısından son derece zengin olan bir ilimizdir. Kayseri denildiğinde akla ilk olarak mantı ve pastırma gelir. Mantı ve pastırmanın dışında birçok farklı yöresel lezzete sahiptir.


Pastırma

Pastırma

Kayseri denildiğinde ilk akla gelen yemekler arasında sayılan pastırma ise dünyaca ünlü bir Kayseri lezzetidir. Pastırma aslında geleneksel bir Türk yemeğidir. Çiğ etlerin baharatlarla birlikte yenilir hale getirilmesiyle oluşturulan pastırma Kayseri üzerinden tüm dünyaya ihraç edilmektedir.

Aileniz ile birlikte keyifli bir tatil geçirmek için Kayseri'de yer alan tüm otellerin listesine ulaşmak için Kayseri otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.


Yoğurt Tatlısı

Yoğurt Tatlısı

İrmik tatlısının farklı bir şeklidir. İrmik tatlısından farkı ise irmiklerinin az yoğurdunun ise fazla olmasıdır. Tat olarak ise revaniye benzemektedir.


Kayseri Mantısı

Kayseri Mantısı

Kayseri’de en çok tüketilen yemekler arasında birinci sıradadır. Kayseri’de yapılan mantı ise diğer yörelere göre farklıdır. Mantı daha küçük olarak ve kıyma kullanılarak hazırlanır. Baharat ve su kıvamı da önemli hususlardandır. Daha sonra kıvamlı yoğurt da eklenerek servise hazır hale getirilir. 

Kayseri’de geleneksel Kayseri mantısı dışında yağ ve tepsi mantısı da yapılmaktadır. Bu mantı türlerinin yapılışları ise tamamen farklıdır. Yağ mantısının hamuru geleneksel Kayseri mantısına göre daha büyüktür. Ayrıca hamura kabartma tozu da eklenir. Tepsi mantısı ise tepsiye dizilerek fırına verilerek yapılır.

Kayseri’de mantı için en çok tercih edilen restoranlardan bir tanesi olan Kaşık-la Restaurant’ın birçok şubesi bulunmaktadır. Merkez şubesi Kocasinan’dadır. Restoranda mantı dışında birçok farklı yöresel lezzet de bulunmaktadır. 

Mantı için en çok tercih edilen bir diğer restoran ise Elmacıoğlu et ve mantı restoranıdır. 4 adet şubesi bulunan restoranın en çok ziyaret edilen şubesi Melikgazi’de bulunmaktadır.

Kayseri'nin birbirinden güzel lezzetlerini farklı mekanlarda tadabilmeniz için Kayseri'de gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Pöç

Pöç

Kayseri’nin diğer bir et lezzeti ise pöçtür. Pöç yemeği dana kuyruğundan yapılmaktadır. Dana kuyruğu baharat ile birlikte parçalara ayrılır ve pişirildikten sonra servise hazır hale getirilir. Servis sırasında yanında soğan ve yeşillik de sunulmaktadır.


Nevzine

Nevzine

Kayseri’de özel günlerde tüketilen geleneksel tatlı olarak karşımıza çıkan Nevzine, genellikle kız isteme törenlerinde, düğünlerde veya bayram günlerinde yapılır. İçerisinde pekmez de bulunan bu tatlıyı yapmak ise büyük ustalık ve el işçiliği ister.


Aside

Aside

Un helvasına benzeyen aside tatlısı aslında Gaziantep yemeğidir. Kayseri’de yapılış şekli ise biraz daha farklıdır. Un helvasına göre kıvamı daha yumuşaktır ve servis sırasında üzerine ceviz serpilir.


Yağlama

Kayseri Yağlaması

Kayseri’nin diğer meşhur lezzeti ise yağlamadır. Yağlama hamur içerisine kıyma serpilerek yapılmaktadır. Görünüş olarak lahmacunu andıran bu lezzetin farkı ise içeriğindeki yoğun baharat ve üzerine eklenen kıvamlı yoğurttur. İç kısmında kıyma ile birlikte sumak, domates salçası ve nane bulunur.

Kayseri'de görkemli ve sizi başka diyarlara götürecek yerler için Kayseri gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Kurşun Aşı

Kurşun Aşı

Kayseri’nin geleneksel çorbası ise kurşun aşıdır. Nohut çorbası ile benzer görünüme sahip olan kurşun aşının farkı ise içeriğinde bulunan dana etidir. Dana eti ve nohut tanelerinin eşsiz uyumu sayesinde doyurucu bir çorba ortaya çıkmaktadır. Yörede kurşun aşı farklı şekillerde de yapılmaktadır. Nohut yerine mercimek kullananlar da vardır.


Kayseri Katmeri

Kayseri Katmeri

Bölgede tahinli katmer olarak da bilinen yöresel yemek Kayseri’de şekerli veya şekersiz olarak üretilmektedir. Katmer tüm yörelerde farklı şekilde yapılmaktadır. Kayseri’de ise tahin eklenerek yapılır.


Altın Kesesi

Altın Kesesi Tatlısı

Mükemmel görünüme sahip hamur işi tatlısıdır. Yoğun kakao eklenerek yapılan tatlı içerisinde ise krema bulunur. Kakao kısmı kaplanarak kürdan aracılığı ile tutturulur ve servise hazır hale getirilir.

Aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Kayseri aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Sucuklu Köfte

Sucuklu Köfte

Kayseri’nin bir diğer et yemeği de sucuklu köftedir. Görünüm olarak içli köfteye benzer. İç kısmına dana kıyması ve çemen eklenerek yapılır. Tat olarak ise sucuğa benzediği için bu ismi almıştır.


Örgülü Pilav

Örgülü Pilav

Tavuk eti, ciğer veya pastırma önce pilav ile karıştırılır ve ardından pilav üzerine örgü şeklinde bir hamur işi eklenir.


Kayseri Tiridi

Kayseri Tiridi

Tavuk göğsü ile yapılan tirit, Kayseri mutfağının beyaz et ile yapılan nadir yemeğidir. Tavuk etinin üzerine özel baharatlar eklenir. Üzerinde bulunan yeşillik de lezzetine lezzet katar.


Tahinli Yaprak Sarması

Tahinli Yaprak Sarması

Kayseri’nin Talas ilçesine özgü meşhur yemektir. Diğer yörelerde yapılan yaprak sarmasından farklı olarak üzerine tahin de eklenir.


Çemenli Ekmek

Çemenli Ekmek

Kayseri’de baharat kullanımı oldukça önemlidir. Bu durum ekmeklere de yansımış ve ekmekler el işçiliği ile birlikte çemen eklenerek yapılmıştır. Bu durumun sonucunda da çemenli ekmek ortaya çıkmıştır ve bölge halkı tarafından yoğun olarak tüketilmektedir.


Düğümlü Tatlı

Düğümlü Tatlı

Görünüş olarak kurabiyeye benzese de şerbetli bir hamur işi tatlısıdır. Hazırlanması pratik olduğu için genellikle ev ziyaretlerinde ikram edilir.


Elde Kesme Kadayıf

Kesme Kadayıf

Kayseri’de yapılan elde kesme kadayıf, mantı gibi özel olarak el işçiliği isteyen bir lezzettir. Elde kesilerek küçük parçalar haline getirilen hamur, ceviz veya fıstık ile kaplanarak fırına verilir.

Kayseri'de bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Kayseri lüks oteller listemize uğramayı unutmayın.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası