kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi nasıl anlaşılır / Dr. Berkant Oman / ANDROGENETİK ALOPESİ - ERKEK TİPİ KELLİK

Kadınlarda Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nasıl Anlaşılır

kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi nasıl anlaşılır

Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi, androgenetik alopesi olarak da bilinmektedir. Bu dökülme türü, genellikle genetik nedenlerle gelişmektedir. Çevresel etkilerin ve çeşitli hastalıkların da neden olabileceği kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi, erken teşhis edildiği durumlarda tedavi edilebilir. Tedavide gecikilmesi durumunda, saç ekimi yöntemiyle sorun ortadan kaldırılabilir. Avicenna Ataşehir Hastanesi Saç Ekimi Merkezi uzmanları, bayanlarda erkek tipi saç dökülmesi hakkında merak edilenleri anlattılar.

Kadınlarda saç dökülmesi sorunu oldukça fazla görülmektedir. Saç dökülmeleri, kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Dökülmenin yoğunluğu ve hızı kişiden kişiye özel olarak değişir. Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi, hastaların kendilerine özel sağlık durumlarına, mevsim geçişlerine, yetersiz beslenmeye, gebeliğe ya da rutin ilaç kullanımına bağlı olarak görülebilmektedir.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nedir?

Erkek tipi saç dökülmesi, saçların önden başlayarak arkaya doğru dökülmesidir. Bir başka deyişle, alın çizgisinin geriye doğru çekilmesidir. Bu önden arkaya doğru ilerleyen saç dökülmesi, hastaların dış görünüşlerini olumsuz etkilemekte ve buna bağlı olarak psikolojik problemler oluşturabilmektedir. Bayanlarda erkek tipi saç dökülmesi sebebiyle çeşitli özgüven problemleri oluşabilmektedir. Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi sorunu, eğer erken teşhis edilebilirse tedavi edilebilmektedir. Geç kalınmış vakalarda ise, saç ekimi yöntemi ile çözüm bulunabilir.

Saç Ekimi Hakkında Bilgi ve Fiyat Al

Kadınlarda Erkek Tipi Saç Dökülmesi Neden Olur

Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesinin temel nedeni genetik yatkınlık olmaktadır. Kadınlarda erkek tipi saç dökülmeleri genellikle menopoz sonrasında görülmeye başlar. Bunun nedenleri, yaşlılığa bağlı olarak hormon seviyelerinin düşmesidir. Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesinin birçok nedeni olabilir. Bu noktada uzman bir dermatolog tarafından yapılacak incelemelerle, dökülmenin kaynağı bulunabilir. Bayanlarda görülen erkek tipi saç dökülmelerinin genel sebepleri şunlardır:

  • Genetik yatkınlık
  • Hormonel değişiklikler
  • Dengesiz beslenme
  • Vitamin ve mineral eksikliği
  • Sistemik hastalık çeşitleri
  • Testosteron fazlalığı
  • Rutin kullanılan ilaçların yan etkileri
  • Diyet yaparken yanlış uygulamalar yapma
  • Deri hastalıkları
  • Psikolojik problemler, depresyon, stres
  • Hamilelik
  • Mevsimsel değişimler
  • Menopoz
  • Tiroid hastalıkları
  • Saç boyalarının yoğun kullanımı
  • Saç düzleştiricileri ve fön gibi işlemler
  • Sert zayıflama diyetleri
  • Klorlu suya yoğun maruz kalma
  • Saçları bağlarken saçları fazla germek
  • Demir eksiklikleri

Saç dökülmesi yaşadığınızı anladığınızda, bir dermatolog tarafından muayene edilmeniz gerekmektedir. Yapılacak olan muayene ve testlerin sonucunda, hangi türden bir saç dökülmesi yaşadığınız anlaşılacaktır. Her kadının saçları dökülebilir. Fakat, bunun erkek tipi saç dökülmesi olup olmadığına dair net bir bilgi gerekir. Bu bilgiyi hastalara ancak doktorlar sunabilirler. Kadınların, saç dökülmesine karşı hızlı hareket etmesi, hem dökülmeyi durdurmaya hem de kalan saçların güçlenmesine neden olacaktır.

Kadınlarda Erkek Tipi Saç Dökülmesi Görüntüsü

Kadınlarda ortaya çıkan erkek tipi saç dökülmeleri aniden gelişmemektedir. Belli bir zaman saçlar dökülmez, daha çok büyüme hızı yavaşlar. Zamanla büyüme hızı ön bölgelerde neredeyse durma noktasına gelir ve dökülme başlar. Androjenik alopesinin genetik ve hormonal olmak üzere iki temel nedeni bulunmaktadır. Zamanla değişen hormonlar, kıl çaplarını küçültür, kıl boyunun kısalmasına neden olur ve kıl renkleri açılmaya başlar. Saç telleri incelir ve zayıflama gösterir.

Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi başlangıcıyla birlikte, hastaların saç telleri kolay kırılır hale gelir. İlerleyen zamanlarda kıl kökleri ölebilir, seyrekleşme başlayabilir. Normal bir kadının günlük saça kadar saç dökmesi normal kabul edilir. Bayanlarda erkek tipi saç dökülmesi beraberinde çok daha fazla sayıları getirmektedir. Bunun yanında, dökülen bölgelerde yeni saçlar çıkmıyorsa, kellik sorunu başlamış demektir. Saçların tepe bölgesine doğru gerilemeye başlaması, kadınlarda ciddi psikolojik problemlere neden olabilmektedir. Öte yandan bazı kadınlarda, erkeklerde sık görülen tepe bölgesi açılması durumuyla da karşılaşılabilir. Kadınlarda tepeden saç dökülmesi başlangıcına karşı, hızlı bir tutum sergilemek ve tedaviyi geciktirmemek çok önemlidir.

Kadın Tipi Saç Dökülmesi ve Erkek Tipi Saç Dökülmesi Farkları

Erkeklerin saç dökülmeleri, genellikle kafanın ön bölgesinden başlar. Ön taraftaki saç çizgisi zamanla geri gider. Ön saç çizgisi büyük bir M harfi görüntüsüne ulaşabilir. Zamanla ön saç çizgisi tepe bölgesine kadar ilerler. İlerleme çoğu hastada bu noktada dursa da, bazı insanlarda ense bitimine kadar da ilerleyebilmektedir. Fakat bu durum nadir görülür. Erkek tipi saç dökülmesinde kulak bölgesinde çok az saç kalana kadar saç dökülmesi devam edebilmektedir.

Kadın tipi saç dökülmesi, genel olarak saçın her tarafında olmaktadır. Kadınlarda ilk olarak ön saç çizgisiyle başlayan dökülme, tepe bölgesinde dökülme başlamasıyla devam eder. Kadınların tüm saçlarının dökülmesi oldukça zordur. Fakat, genel olarak tüm saçlarında incelme ve zayıflık oluşabilir. Bayanlarda erkek tipi saç dökülmesi teşhisinde dermatolog muayenesi, genetik yatkınlık ve detaylı testler, tanı konabilmesi için yeterli olmaktadır.

Kadınlarda saç dökülmeleri kendi içinde üç farklı tipte seyreder.

  • Tip 1: Kafanın çevresinde ortaya çıkan hafif zayıflamalar ve güçsüzlükler
  • Tip 2: Ön saç çizgisi gerilemesi başlar ve çevresel incelmeler yoğunlaşır
  • Tip 3: Tepe bölgesi daha fazla açılır ve saç kılları büyük oranda zayıflar

Kalıtsal Nedenler Kadınlarda Erkek Tipi Saç Dökülmesi Yapar Mı?

Saç dökülmesinin ailelerden çocuklara geçtiği bilinen bir gerçektir. Fakat bu geçişte çok sayıda farklı genetik kural vardır. Anne ve babadan çocuğa geçen kalıtımsal nedenler, her zaman anne ve babadan kaynaklı olmayabilir. Yani, anne ve baba gür saçlara sahipken, çocukta saç dökülmesi görülebilir. Kadınlarda saç dökülmesi problemi, çeşitli psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Böyle durumlarda iyi bir psikolojik destek almak faydalı olacaktır. Annenin, babanın ya da diğer akrabaların saç dökülmesi problemi ile karşı karşıya kalmış olması, çocukların da risk altında olduğunu göstermektedir. Erkek tipi saç dökülmesi kadınlarda bu nedenlerle görülebilmektedir. Kadınlarda saç seyrelmesi sıklıkla genetik sebeplerle ortaya çıkmaktadır.

Diğer Nedenleriyle Bayanlarda Erkek Tipi Saç Dökülmesi

Bayanlarda erkek tipi saç dökülmesinin gebelik ya da menopoz gibi tamamen kadınsal nedenleri de olabilmektedir. Tiroid bezi problemleri, hormonal değişimler, endoktrinolojik sorunlar veya hormonları etkileyen bir tümörden kaynaklı olarak saç dökülmesi başlayabilir. Ani duygusal değişimler, stres, travmatik bir olay yaşama ve sevilen birinin kaybı gibi nedenlerle de saç dökülmesi yaşanabilir.

Kadınlarda Saç Dökülmesi Hangi Yaşlarda Başlar?

Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi genellikle orta yaşlardan önce görülmemektedir. Kadınlar, gençlik dönemlerinde saç kaybı yaşamaya meyilli değillerdir. Çoğu kadın, ömürlerinin sonuna kadar gür saçlarla yaşar. Fakat bazı nedenlerle kadınlarda saç dökülmesi problemi baş gösterebilir. Böyle durumlar sıklıkla, 50&#;li yaşlardan sonra görülür. 18 yaşının altındaki bayanlarda erkek tipi saç dökülmesi durumuyla karşılaşmak, ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Eğer beklenmedik erkenlikte ve yaşlarda saç dökülmesi yaşıyorsanız, bir dermatolog hekime muayene olmanız gerekmektedir. 20&#;li yaşlarda bir kadınsanız ve saç dökülmesi problemiyle karşı karşıya kaldıysanız, Avicenne Ataşehir Hastanesi Avicenna Saç Ekimi Merkezi gibi bir merkeze danışarak, saç dökülmenizi durduracak çeşitli tedavi tekniklerinden sizin için uygun olanı seçebilirsiniz. Doğru tedavinin seçimi için, saç ekimi uzmanı ile karşılıklı karar almanız gerekir. Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi tedavisi, erken teşhis ile mümkündür. Geç kalınan vakalar için safir FUE saç ekimi tavsiye edilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi nasıl anlaşılır?

İlk olarak başın ön bölgesinde saçlar kaybetmeye başlanır, önce tepe noktası sonrada alın bölgesi açılır. Bu tip dökülmelerde ense bölgesindeki saçlar ya çok az miktarda dökülür ya da hiç dökülmez.

Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi önlenebilir mi?

Son dönemlerde yapılan araştırmalar saç dökülmenin önlenebilir olduğunu gösteriyor. Sistematik kan tahlillerinde alopesi etmeni bulunur ve ona göre bir tedbir alındığında dökülmenin önüne geçilir.

Bir kadının saçları neden dökülür?

Demir eksikliğine bağlı kansızlık çekilmesi, hormonal dengesizlikler, tiroit hormonu sorunları, stresli bir hayat, hamilelik, doğum sonrasında yaşananlar, emzirme dönemi, doğum kontrol hapı kullanımı ve menopoz süreci gibi nedenlerden dolayı dökülür.

 

Avicenna Hastanesi Saç Ekimi Uzman Doktorları

ANDROGENETİK ALOPESİ - ERKEK TİPİ KELLİK

Erkek tipi saç dökülmesi yani Androgenetik alopesi; genetik yatkınlığı olan bireylerde erkeklik hormonu duyarlılığı ile ilişkili olarak, genelde ’lu yaşlarda başlayan saçların dökülmesi veya incelmesiyle saç çizgisinin geri çekilmesi veya tepe bölgesinin açılmasıyla ortaya çıkan ve ciddi psikososyal problemler yaratabilen dermatolojik bir durumdur.

Androgentic alopesi kaç yaşında başlar ?

Otuz yaşına kadar olan beyaz erkeklerin %30’u, 50 yaşına kadar olan erkeklerin ise %50’sinde androgenetik alopesi görülmektedir. Erkek tipi saç dökülmesi veya kellik isimleri ile anılır.

 

Androgenetik alopesi nedeni nedir?

Bu hastalık genetik ve hormonal etkilerle ortaya çıkar. Dihidrotestesteron isimli hormonun kıl kökünü etkilemesiyle kıl çapı ufalır, boyu kısalır ve rengi açılır. Daha ileri aşamalarda ise kıl kökü tamamen yok olur ve o alanda saç hiç çıkmaz.

 

Androgenetik alopesinin belirtileri nelerdir?

Saçlarda seyrelme, incelme yanında saç çizgisinin geri çekilmesi en belirgin özellikleridir. Erkeklerde yaşında, kadınlarda yaşında başlar. Erkeklerde saç çizgisinin geri çekilmesi, saçlarda incelme ve o alanın tamamen saçsız halde ortaya çıkması ve tepe açıklığı ile görülürken, kadınlarda saç çizgisi gerilemez, taç biçiminde bir seyrelme görülür.

 

Androgenetik alopesi nasıl tanınır?

Hastanın şikayetleri ve hastalık öyküsü, dermatolojik muayene ve aile öyküsü ile tanı kolayca konulur. Deri tamamen normal durumdadır. Bazı durumlarda dermoskopide tanıda yardımcı olabilir.

 

Androgenetik alopesi tedavisi nasıldır?

Tedavideki amaç saçların dökülmesini azaltmak, ilerlemeyi yavaşlatmak ve androjen aktivitesinin yoğun olduğu yılları olabildiğince hormon etkisinden uzak tutmaktır.

 

Tedavide neler kullanılır?

Tedavide sürülecek losyonlar içinde Minoksidil etkinliği kanıtlanmış bir ilaçtır. Ağız yoluyla alınan Finasterid tablet uzun süreli kullanımlarda etkilidir. Ancak belirgin yan etkileri nedeniyle mutlaka dermatolog denetiminde kullanılmalıdır. Yapılan bazı çalışmalarda etkinliği kanıtlanan ancak androgenetik alopesi ile lisans almayan spironolakton, siproteron asetat, flutamid ve simetidin ile de sonuç alınabilir. Ancak buna hekiminizin karar vermesi gerekmektedir.

Diğer yöntemler içinde saç ekimi, peruk uygulaması, yapıştırma saç protezleri, kozmetik kamuflaj sayılabilir.

 

Androgentik tip alopesi önlenebilir mi?

Bu tip saç dökülmesi kullanılan ilaçlarla belirgin derecede düzeltilebilir. yaş arası saç kökleri zaman içinde gerileme göstereceğinden uygun zamanda yapılacak tedaviler ile saç dökülmesi geçiktirilebilir dolayısıyla saç dökülmesi kısmen engellenmiş olur.

 

Tedavi bırakıldığında saçlar dökülmeye devam eder mi?

Androjen hormon aktivitesi erkeklerde 50 yaşlar civarında azalmaya başlayacağı için bu yaşa dek bu hormunun aktivasyonun devamı nedeniyle tedavi kesildikten bir süre sonra saçlarda dökülme yeniden başlayabilir. Bu nedenle tedavinin bitiminde sonra aralıklarla tedavileri dermatoloğunuzun önerileri ile devam etmeniz gerekebilir.

 

Androgentik tip alopeside nelere dikkat etmek gerekir?

Saçlı deride saçların azalması veya tamamen dökülmesi o bölgede güneş etkisini artıracağı için aktinik keratoz, güneş lekeleri ve deri kanserlerinden gelişimini engellemek için güneşten korunmak önemlidir.


Erkek tipi saç dökülmesi;  genetik yatkınlığı olan kişilerde görülen ve erkeklik hormonuyla ilişkilendirilen saç dökülmesi şeklidir. Erkeklerde bu tip saç dökülmesi şakak ve tepe bölgesinde görülürken, kadınlarda saçlı derinin üst bölümünde tamamen seyrelme şeklinde görülür. Saçların seyreldiği alanların kenarlarında olgunlaşmamış kısa, ince ve uca doğru giderek cılızlaşan saçlar bulunur.

Erkeklerde erkek tipi saç dökülmesinin nedenleri:

Erkeklerdeki saç dökülmelerinin %95 gibi büyük bir bölümü saçta androjenlerin etkilerine karşı kalıtsal bir duyarlılık nedeniyle oluşur. Bazı erkeklerde 20 i yaşların başında ortaya çıkar. Bu tip dökülme, 25 yaşına kadar erkeklerin %25'ini, 40 yaşına kadar %40'ını, 50 yaşına kadar %50'sini etkiler.

Erkek tipi saç dökülmesi, genellikle kalıtımsaldır ve birçok erkek için endişe uyandırır. Erkek, bu özelliği anne ve babasının soy ağacındaki bireylerden alır. Eğer genetik olarak saçınızı kaybetmeye yatkınlığınız varsa ve saç kaybınız için hiçbir şey yapamıyorsanız, uzun dönemde saçınızı koruma imkanınız azalır.

DHT (Dihidrotestosteron), kötü testosteron, vücuttaki pek çok erkeklik hormonundan biridir. DHT bir erkeğin yaşamının erken dönemindeki gelişim aşamalarında çok önemlidir; ancak, yaşlandıkça saç dökülmesinin nedeni haline gelmeye başlar. Erkek tipi saç dökülmesi DHT nin kıl foliküllerine olan etkisinden kaynaklanmaktadır. İnsan saçı normalde büyüme, dökülme ve yeniden büyümeyi içeren bir döngüyü izler. Ancak artmış DHT düzeylerinin hem büyüme evresinin hem de saçın dökülmesi için gereken sürenin kısalmasına etkide bulunduğu düşünülmektedir. Bu durum saçların cılızlaşmasına yol açar.

Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesinin nedenleri:

Genellikle yaşlanmaya, bazı hastalıklara veya hormonal değişikliklere bağlı olarak her 5 kadından birinde bu tip saç kaybı olduğu görülür. Kadınlarda genellikle tamamen olmasa da incelme ve seyrekleşme şeklinde görülür.

Kadınlarda saç kayıplarının %80 ini erkeklik hormonun fazlalığı yani androgenetik alopesi oluşturur. Kadınlarda bu tip saç dökülmesi genellikle otuzlu yaşlarda başlar, kırklı yaşlarda belirgin hal alır ve hatta menopozdan sonra iyice fark edilir hale gelir. Bu saçsızlık tipi genellikle başın üzerindeki ve iki yanındaki saçlarda seyrelme şeklinde kendini gösterir. Kadınlardaki saç dökülmeleri, erkeklerde olduğu gibi kolay teşhis edilebilir değildir. Kadında androgenetik alopesi farklı görünümlerde ortaya çıkabilmektedir.

Erkeklik hormonu (Androjen) saç dökülmesine nasıl etki eder:

Saçı dökülen kişilerin saç köklerindeki androjen (erkeklik hormonu) reseptörleri normalden daha hassastır. Bu hassasiyet, kanda normal düzeyde olan androjenlerin saç köklerini daha fazla etkilemesine neden olur. DHT saç köklerindeki reseptörlere bağlanır ve saç köklerinde küçülmeye neden olur. Küçülen köklerde zayıf, ince ve renksiz saçlar oluşur. Bir süre sonra da bu saç kökleri yok olur.

Hemen herkeste oluşabilen saç dökülmelerini, günümüzdeki tedavi teknikleriyle durdurmanın ve saç kökleri henüz ölmediyse bunlardan yeni saç oluşumu sağlamak mümkün. Saç dökülmesini engellediği klinik çalışmalarla kanıtlanmış içeriğinde HSOR enzimleri ve capigen bulunan saç dökülmesini önleyici ürün tercih edilebilir. Saç köklerinin etrafında oluşmuş DHT'nin hızla parçalanmasını sağladığı klinik çalışmalarla ispatlanmış ürünler, saç dökülmesini erken dönemde yakalayıp durdurmaya yardımcı olmaktadır.

Erkek tipi saç dökülmesi;  genetik yatkınlığı olan kişilerde görülen ve erkeklik hormonuyla ilişkilendirilen saç dökülmesi şeklidir. Erkeklerde bu tip saç dökülmesi şakak ve tepe bölgesinde görülürken, kadınlarda saçlı derinin üst bölümünde tamamen seyrelme şeklinde görülür. Saçların seyreldiği alanların kenarlarında olgunlaşmamış kısa, ince ve uca doğru giderek cılızlaşan saçlar bulunur.

Saç Dökülmesi Tedavisi

Androgenetik alopesi (AGA), hem erkek hem de kadınlarda en sık görülen saç dökülmesi tipidir. Tüm saç dökülmelerinin %95 ini oluşturur. AGA genetik olarak belirlenmiş kişilerde periferal androjenlerin etkisi sonucunda terminal kılların vellus kıllara dönüşümüyle birlikte ön saç çizgisinin çekilmesi, incelmesi ve seyrelmesi durumudur.

Hafif ve orta şiddette AGA tedavisinden ilk olarak saç kaybının engellenmesi ve yeni saçların çıkmasını sağlamaya yönelik olmalıdır.

Medikal tedavi

Minoksidil: Minoksidil bir tansiyon ilacı olarak piyasaya çıkmıştır. Yan etki olarak saç çıkardığı görülmüştür. Kadın ve erkeklerdeki androgentik alopesi tedavisinde FDA tarafından onay almış ilk üründür. Sürme ilaç şeklinde kullanılır. Sprey ve köpük formu bulunmaktadır.

Finasterid: Erkeklerde kullanım onayı olan, tablet şeklinde bir ilaçtır. Etkisi 6 aydan sonra değerlendirilebilir.

Saç vitamin enjeksiyonu: Bu tedavi şeklinde vitamin, mineral, minoksidil gibi damar genişletici ajanlar saç derisine enjekte edilir. Saçın dökülmesi durur ve var olan saçlar kalınlaşır. Hem bayanlar hem erkeklerde yeniden saç gelişimi üzerine olumlu etkileri gözlenmiştir. Saç gelişimine yönelik vitamin enjeksiyonu değişik nütrientleri (biotin, hyalüronik asit ve silika gibi), vazodilatörleri ve androjen blokerleri kullanır. İlk uygulamadan haftalar sonrasında saçların tekrar geliştiği gözlenir, yaklaşık altı ay sonrasında dökülen bölgeler yeniden canlanır ve normal yapıda saçlarla yer değiştirir. Uygulamaların belirli aralıklarla devamlılığı gereklidir.

Trombositten zengin plazma (PRP) tedavisi: Saç derisini yenilemek, onarmak ve güçlendirmek için kullanılmak amacıyla kandan alınan materyallerdir. Hastadan ml kan çekildikten sonra özel santrifüj ve mikrofiltreleme yöntemleriyle alyuvarlar kandan ayrılarak trombosit (platelet) ve akyuvarlar gibi zengin plazma materyalleri elde edilir. Trombositler zarar görmüş bir dokuyla etkileşime geçtikleri anda aktive olarak doku onarıcı birçok etmen salgılar. Böylece zengin materyaller saç kaybını önlemeye yardımcı olduğu gibi saç ekimi sonrasında iyileşme sürecini de hızlandırmayı sağlar.

Saç ekimi: AGA tedavisinde saç ekimi, rotasyon flepleri, deri redüksiyonu, delgi greftleme (punch graft) ve tek tek folikül transplantasyonunu içeren değişik cerrahi yaklaşımlar bulunmaktadır. Günümüzde AGA tedavisinde foliküler ünite nakli en çok kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde oksipital bölgede yer alan dökülmeye dirençli foliküller alınarak saç dökülmesinin olduğu alanlara ekilir. Bu işlemde follicular unit transfer (FUT) ve follicular unit extraction (FUE) olmak üzere iki cerrahi teknik kullanılır. FUT işleminde operasyon oksipital bölgeden alınan fleple başlar. FUE işleminde ise foliküller tek tek mikro delgiler ile çıkartılıp, alıcı alanlardaki önceden açılmış olan saç kanallarına yerleştirilir. Operasyon sonrasında ise nakledilen saç foliküllerini korumak ve geliştirmek amacıyla medikal tedavi ile desteklenebilir.

Düşük-Düzey ışık tedavisi: nm dalga boyunda ışık yayan diodlar içeren sistemlerle uygulanır. Işığın kıl folliküllerini aktive ettiği, kıl folliküllerindeki kan akımını arttırdığı ve mitokondrilerde adenozin trifosfat üretimini regüle edip kılın anajen faza geçişini stimüle eder. HairMax lazer tarağı erkek tipi saç dökülmesi tedavisi için de de kadın tipi saç dökülmesi için FDA onayı almıştır. Alet lazer ışını hizasında yer alan bir saç tarağı ile uygulanır. Araştırmalara göre hem temporal hem verteks bölgelerinde artmış saç sayısı ve kılın dayanıklılığında artış saptanmıştır. Bildirilen yan etkiler saçlı deri iritasyonu veya eritemdir. Medikal veya cerrahi tedaviye destek olarak ya da tedaviye direnç gösteren hastalar için ideal bir alternatif olabilir.

Aminoasitler: Özellikle sisteinin, büyüme faktörlerinin artmasına neden olduğu düşünülmektedir.

Eser elementler: Çinko ve bakırın saçın beslenmesini arttırdığı ileri sürülmüştür. Androjenik alopesili hastalarda demir depolarının azalmasıyla ilgili çelişkili sonuçlar bulunmuştur. Demir eksikliği olmadan demir takviyesi yapılması ile ilgili yeterince kanıt yoktur.

Vitaminler: Özellikle biotin ve niasinin saçın büyümesiyle ilgili etkileri ileri sürülmüştür ve saçın beslenmesi üzerine pozitif etkileri vardır.

Proantosiyanidinler: Bu grupta prosiyanidin B de yer alır. Prosiyanidin B, antioksidan özelliklere sahip flavonoidlerdendir. Prosiyanidin B nin, 6 aylık kullanımdan sonra erkeklerde saç sayısında önemli artışa yol açtığı gösterilmiştir.

Kadınlarda Erkek Tipi Saç Dökülmesi

Saç dökülmeleri, tıp literatüründe üç çeşide ayrılmıştır. Kadın tipi saç dökülmesi, erkek tipi saç dökülmesi ve bölgesel dökülme. Bu isimler, saç dökülmesinin hangi cinsiyette daha çok görüldüğüne göre şekillenir. Erkek tipi saç dökülmesine tıp dilinde Androgenik Alopesi adı veriliyor.

Bu dökülme her ne kadar erkeklerde daha yoğun görülse de, kadınlarda da görülebiliyor. Kadınlarda görülen kellik ve kalıcı saç kayıplarının %80&#;i erkek tipi saç dökülmesinden dolayı görülüyor. Kadınlarda yaşanan erkek tipi saç dökülmesinin nedenleri araştırılarak tedavi olabilir veya saç ekimi yöntemlerini değerlendirebilirsiniz.

Kadınlarda Erkek Tipi Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesinin nedenleri tıbbi sebepler, ilaçlar, fiziksel stres ya da duygusal stres olabilmektedir. Androgenik Alopesi yani erkek tipi saç dökülmesinin nedenlerinin başında genetik sebepler gelir. Ancak hormonal düzensizliklerden dolayı da erkek tipi saç dökülmesi ile karşılaşılır. Hormonal düzensizlikler ailesel genetik yapıdan kaynaklanıyorsa o zaman genetik bir yatkınlık olduğu anlamına gelir.

Kalıtımsal faktörler bu tip dökülmelerde sık rastladığımız bir nedendir. Bunun yanı sıra normalden fazla salgılanan androjen hormonu, kadınlarda erkek tipi saç dökülmesinin ana sebebidir. Androjen hormonlarından Testosteron ve Dihidrotestosteron(DHT) saç köklerini olumsuz etkiler, önce zayıflamasına sonra da dökülmesine neden olur.

Androjen hormonu hem kadınlarda hem de erkeklerde salgılanır ancak normalde erkeklerden daha azdır. Kadınlarda yüksek olan östrojen normalde saçları korur.

Dengeli ve yeterli miktarda salgılandığında kadınlarda cinsel istekliliğin dengesini kuran testosteron hormonunun fazla salgılandığı örneklerde, saç kökleri bu hormondan etkilenir ve tepe noktasından dökülmeye başlar. Özellikle menapoz ile beraber östrojen hormonunun baskınlığı azalıp testosteron yüksekliğinin etkisine girmesi ile kadınların vücutlarında ve saçlarında değişimler olur.

Kadınlar testosterona bağlı karın bölgesinden yağlanır ve saçları tepeden açılmaya ve seyrekleşmeye başlar. Bu dönemde menapozun etkilerini azaltmak hem vücudu korumak hem de saçları korumak için hormon replasman tedavileri yapılabilir. Ancak bunu istemeyen kadınlarda kaçınılmaz olarak androjen yükselmeye başlayacaktır. Androjen yüksekliği ile beraber saçlarda erkek tipi saç dökülmesi ve saç incelmesi kaçınılmaz olacaktır.

Erkek Tipi Saç Dökülmesini Diğer Saç Dökülmelerden Nasıl Ayırt Ederim?

Kadınların saç kökleri belli orandaki androjen hormonuna dayanıklı yapıdadır. Kalıtımsal özellikleri sebebiyle androjen hormonuna dayanıksız olan saç kökleri küçülür ve tüy biçiminde uzamayan kıllara dönüşür. Bazı kadınlardaki saç köklerinin androjen hormonuna dayanıksız olması erkek tipi saç dökülmelerini erken dönemde başlatıp ilerletebilmektedir.

Androjen hormonunun etkisiyle saç köklerindeki damarlar daralır. Daralan saç köklerinden iyi beslenemeyen saç kökleri zayıflayarak tüy şeklindeki kıllara dönüşür. Bu da kadınlarda erkek tipi saç dökülmesinin ilk adımıdır. Kadınlarda böbrek üstü bezinden salınan androjen hormonu olduğu için erkek tipi saç dökülmesi görülmesi olağandır.

Kadınlarda saç dökülmesinin erkek tipi olduğunu anlamak için saç dökülmesinin nereden başladığına bakmalısınız. Tepe noktasından başlayan ve alın bölgesinden açılmaya devam eden saç dökülmeleri, erkek tipidir. Erkek tipi saç dökülmesinde ense bölgesi az dökülür veya hiç dökülmez.

Erkek Tipi Saç Dökülmesinde Ensedeki Saçlar Neden Dökülmez?

Normalde saç dökülmelerinde ense bölgesinde saç kaybı yaşanmadığı bilinmektedir. Bunun nedeni ense bölgesindeki saç köklerinde androjen reseptör seviyesinin düşük olması yatmaktadır. Bu da hem erkeklerde hem de kadınlarda düşük androjen seviyesine sahip, ense bölgesindeki saç kökleri 5a – Redüktaz Tip 2 enziminden etkilenmediği için saç kaybı bu bölgede görülmemektedir.

Kadınlarda androjen seviyesinin yüksek olması dökülmeyi başlatan ve süreci devam ettiren bir unsurdur ancak aynı şekilde saçın bütününde dökülme olmaz, ense köklerindeki saçlar kalıcılığına devam eder.

Kadınlarda Erkek Tipi Saç Dökülmesi Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi tanısı konulmadan önce hastanın fiziki durumu ve hastanın saç dökülme öyküsü incelenmelidir. Kadınlarda görülen erkek tipi saç dökülmesini erken dönemde teşhis etmek için ve altında yatan başka bir neden olup olmadığının sorgulanması için hormon testi yaptırmalısınız. Genel laboratuvar tetkiklerinde hastanın östrojen ve androjen seviyelerine ve demir düzeyine bakılmalıdır.

Saçların seyrekleşmesi, saç dökülen tepe bölgesinin açılmaya başlaması, saçların yoğun olarak dökülmesi ya da döküldüğü bölgenin açıkça görülmeye başlanması erkek tipi saç dökülmesinin ilk habercisidir. Hormon testleriyle erken dönemde ortaya çıkabilen erkek tipi saç dökülmelerinin çeşidi bu şekilde anlaşılmaktadır.

Kadında erkek tipi saç dökülmesi çeşitli hormon testleri ve saç analiziyle tespit edilse de temel olarak saç kaybıyla anlaşılmaktadır. Normal saç dökülmesine etki eden faktörler aynı zamanda erkek tipi saç dökülmelerini de hızlandırmaktadır.

Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi genellikle yaşlarında başlamakta, bu kayıplar yaş ilerledikçe artma eğilimi göstermektedirler. Saç dökülmesi bazı kişilerde ergenliğin hemen sonrasındaki döneme denk gelebilmektedir.

Bu tip saç dökülmesini önlemeye yönelik çeşitli bitkisel, medikal, dermo-kozmetik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Ancak bu tedavi yöntemleri erkek tipi saç dökülmesi problemini çözmede ne yazık ki yeterli gelmemektedir.

Erkek Tipi Saç Dökülmesinin Tedavi Yöntemleri nelerdir?

Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi, genellikle genç yaşlarda veya menapoz ile başlar. Kadınlarda görülen erkek tipi saç dökülmesini tam anlamıyla iyileştirebilecek bir tedavisi yoktur. Erken dönemde yapılan teşhis ile saç dökülmesi yavaşlatılabilir olsa da bu tür dökülme kalıcı bir dökülmedir.

Kadınlarda saç dökülmesine uygun serum ve ilaçlarla desteklenen saç kökleri kel bir görüntünün ortaya çıkmasını ertelemektedir. Erkek tipi saç dökülmeleri hastadan hastaya değişebilir.

Erkek tipi saç dökülmesi görülen kadınlarda 5 yıl gibi bir sürecin ardından orta düzeyde kellik görülebilir ve geri dönüşümsüzdür. Hormon tedavisi yapılsa bile saçlar tekrar çıkmaz.  Bu noktadan sonra yapılacak en iyi ve tek kalıcı çözüm, saç ekimi olacaktır.

Kadınlarda Erkek Tipi Saç Dökülmesinde Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi sonrası saç kaybı oluşmuş ve saçlarda açılmalar meydana geldiyse FUE yöntemi ile saç ekimi yapılması en iyi tedavi olacaktır.

FUE ile saç ekiminde saçların ekilecek bölgede ve ense bölgesinde tıraşlanması gerekebilir ya da direk saç ekimi ile saçlar kesilmeden saç ekimi yapılabilir. Saç ekiminde kökler ense bölgesinden alındığı için kalıcıdır ve kilen saçlar dökülmez. Ekilen saçlar uzadıktan sonra boya kesim gibi işlemlerden geçmesi saçlara zarar vermez.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir