yerli malında yapılacak yiyecekler / murat_cetinkaya16

Yerli Malında Yapılacak Yiyecekler

yerli malında yapılacak yiyecekler

Yerli Malı Yemekleri: Yerli Malına &#;zel 14 Nefis Tarif

Yerli Malı Haftası, Türkiye'de her sene Aralık arasında okullarda kutlanan bir haftadır. Bu haftanın en önemli amacı, yerli ürünleri tüketme bilincinin artmasıdır. Hafta boyunca tutumlu olmak, yatırım yapmak ve yerli ürünler kullanmanın önemi anlatılır. Tüketilecek ürünlerin, ülkemize üretilen ürünler olmasına dikkat çekilir. Özellikle ilk okul ve orta okullarda kutlanan yerli malı haftasında, öğrencilerden yerli malına uygun olacak ürünler getirmeleri istenir. 

Yerli Malı Haftasının Tarihi

I. Dünya Savaşından sonra ekonominin düşmesi ile toplumsal tutum bilincinin oluşması için, yabancı ülkelere giden para akışının azaltılması amaçlanmıştır. Bu amaçla yılında İzmir İktisat Kongresi, Atatürk başkanlığında toplanmıştır. Yapılan kongrede yerli mallarının üretilmesi ve kullanılması konuları konuşulmuştur. 12 Aralık yılında ise İsmet İnönü, TBMM'de ulusal ekonomi, tutumlu olma ve yerli malı konularını anlatmıştır. Ülkenin ekonomisi ve bilinçli tüketim için büyük bir öneme sahip olan Yerli Malı Haftası, yılından itibaren kutlanmaya başlamıştır. yılında ise ismi Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirilmiştir.

Yerli Malında Ne Yemek Yapılır?

  1. Su Böreği


Türk mutfağındabörek denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri, su böreğidir. Özellikle bayram sofralarının vazgeçilmezi olan su böreğini, yerli malı haftasında kendi ellerinizle hazırlayarak sunabilirsiniz.

  1. Etli Ekmek

Yerli Malı Haftası

Çocukluğumuzdan itibaren "Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı" sözüyle büyüdük. Geçmişe yolculuk yapıp ilkokul zamanlarımıza döndüğümüzde soğuk aralık ayında içimizi ısıtan anılar hatırlanır ve yüzlerde bir gülümseme oluşur. Sınıftaki herkesin evden getirdiği yiyecekleri paylaşması ve beraber yenilmesi ile kutlanan Yerli Malı Haftası zamanı geldiğinde, sınıfları bir bayram havası sarar. Neredeyse bir hafta önceden tatlı bir telaşla küçük küçük hazırlıklara başlanır, annelere hazırlaması için günler önceden yaprak sarması, kısır, kek siparişleri verilir. Okula ülkede yetişen meyvelerden ve kuruyemişlerden götürülür ve yerli malının önemi anlatılır. Kocaman bir Türkiye haritası üzerinden hangi ürünün hangi bölgede yetiştiği konuşulur. Tüketilecek ürünlerin ülke topraklarında yetişen ürünlerden tercih edilmesinin önemi vurgulanır.

TOPLUMSAL FARKINDALIK

Yerli Malı Haftası uzun yıllardır Aralık tarihlerinde kutlanmaktadır. I. Dünya Savaşı sonrasında yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı diğer yabancı ülkelere sağlanan para akışının engellenmesi ve toplumsal tutum farkındalığı için Mustafa Kemal Atatürk başkanlığında İzmir kongresi toplanmıştır. Bu kongrede yerli ürün üretiminin ve tüketiminin desteklenmesi yönünde kararlar alınmıştır. yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlanan bu haftanın adı yılında Tutum, Yatırım ve Türk Malları haftası olarak değiştirilmiştir. Hafta boyunca yerli üretim ve yerli ürün tüketimiyle ilgili çocuk yaştan itibaren toplumu bilinçlendirme amaçlanmaktadır. Amasya'nın elmasından, Rize'nin fındığına, Anamur'un muzundan, Osmaniye'nin yer fıstığına ülkenin farklı topraklarının zengin kaynaklarından bahsedilir.

İSRAFTAN KAÇININ

BU hafta kapsamında tutumlu olmanın ve israf etmemenin öneminin de altı çizilmelidir. İhtiyacımız olandan daha fazlasını almamız ciddi düzeylerde israfa yol açmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yılda 1,7 milyar ekmek ve 18 milyon ton meyve ve sebze israf oluyor. İhtiyacımız olandan fazlası, ihtiyacı olanlarla paylaşılmalıdır.

NEDEN YERLI ÜRÜN?

BİLİNÇLİ bir tüketici olmanın ve yerli üretimi desteklemenin öneminin anlatıldığı Yerli Malı haftası yılın bu zamanlarında ülke genelinde okullarda kutlanmaya başlanıyor. Her yıl düzenli olarak kutlanan bu haftanın amacı yerli tüketimin öneminin vurgulanması ve bilinçli olarak arttırılmasıdır. Hafta boyunca tutumlu olmanın ve yerli malı kullanmanın önemi anlatılır. Yerel ürünler tüketimi ve üretici desteklenmesi önemlidir. Yerel üretim desteklenmezse tarımda yerli tohumların giderek azalması riskini görebiliriz. Ülkemizin her bir köşesinin değerli olan topraklarını ve besinler konusunda geleceğimizi tehlikeye atmamalıyız. Yerli ürün tüketimi ile birlikte gezegene ve sağlığımıza iyilik yaparız. Ürünlerin uzak mesafelerden gelmesinin engellenmesi ile karbon ayak izi oluşumunu azaltarak doğayı koruyabiliriz. Yerel ürünler ile birlikte daha bol, daha lezzetli ve besleyici değeri daha yüksek olan besinlere ulaşma imkanı sağlarız.

EN ÇOK TÜKETİLEN YİYECEKLER

YERLİ Malı Haftası kutlamalarında sınıfa birbirinden farklı yiyecekler getirilir ve herkes getirdiklerini birbiriyle paylaşır. Sıralar çeşit çeşit yiyecekler ile doldurulur. Sizin de aklınıza birden o anlar geldi mi?

KIŞ mevsiminde kutlandığı için bu haftaya en çok özellikle bağışıklığı güçlendirici ve C vitamininden zengin mandalina, portakal gibi turunçgiller ağırlığını koyar. Muftakta en sık tüketilen lezzetli meyveler arasında olan elmayı da unutmamak gerek. İçeriğinde kuarsetin olan elma iyi bir antioksidan etki gösterir ve hem meyvesinde hem de kabuğunda çeşitli vitamin ve minerallere sahiptir.

ÖZELLİKLE Anamur denildiğinde akla gelen yerli muzlar da sık gördüğümüz besinler arasındadır. Özellikle çocukluk döneminde sevilen meyvelerden olan muz içerisinde yer alan triptofan sayesinde mutluluk vericidir.

ÜLKEMİZİN farklı topraklarında yetişen kuruyemişler de bu haftanın olmazsa olmazları arasında yer alır. Ceviz, fındık, badem, yer fıstığı en sık görülen yağlı tohumlar arasındadır. Cevizin en önemli bileşenlerinden olan omega- 3 yağ asitleri beyin gelişiminde ve işlevinde önemli role sahiptir. Çocuklarda zeka ve hafıza üzerinde olumlu etkiler gösterdiğinden tüketimi önerilir.

KIŞ aylarında sokaklarda gezerken kokusunu almaya başladığımız kestane de bu hafta sık gördüğümüz besinler arasındadır. Hepimizin en sevdiği kış atıştırmalıkları arasındadır. Kestane tok tutucu özelliğinin yanında hem enerji verici hem de besleyicidir.

YERLİ Malı Haftası'nda hem yerli ürün tüketimini vurgulamak hem de sağlık riskleri açısından paketli hazır ürünler ve asitli hazır içecekler tercih edilmemelidir. Özellikle ayran, süt gibi içecekler daha doğru ve sağlıklı seçimler arasındadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası