kayseri nin yüz ölçümü / Kayseri Hakkında Her Şey! Yüz Ölçümü, İklimi ve Ekonomisi - funduszeue.info

Kayseri Nin Yüz Ölçümü

kayseri nin yüz ölçümü

Kayseri Hakkında Her Şey! Yüz Ölçümü, İklimi ve Ekonomisi

Türkiye’nin önemli şehirlerinden birisi olan Kayseri doğal yönleriyle ve sıcak insanlarıyla gezip görmeniz gereken bir destinasyona dönüşüyor. Şehrin en önemli ayrıntılarını ise tek bir noktaya topluyoruz.

Kayseri Hakkında Her Şey! Yüz Ölçümü, İklimi ve Ekonomisi
  • Kayseri Yüzölçümü: metrekare
  • Kayseri Nüfusu: 1 milyon bin

Kayseri’nin kişilik nüfusu en son nüfus sayımı verilerine bağlı olarak karşımıza çıkıyor. Teknik olarak bakıldığında şehrin en merak edilen detayları ise ekonomisi ve iklimi oluyor.

Kayseri’de iklim bir geçiş iklimi olarak Orta Anadolu iklimi olarak nitelendirilebilir. Orta Anadolu’da son derece yaygın görülen, yaz mevsiminin sıcak ve kurak geçerken, kış mevsiminin ise soğuk ve yağışlı geçtiği bir iklim türü egemen.

Kayseri bilhassa sanayileşmenin var olduğu bir şehir olduğundan dolayı gelişimini hızla sürdürmektedir. Sanayi tesislerinin çok olması şehirde iş olanaklarını arttırmaktadır. Ki aynı zamanda tarım ve hayvancılık diğer Orta Anadolu illerinde olduğu gibi yaygındır. Halkın büyük çoğunluğu tarımdan geçimini sağlar. Enerji ve yeraltı kaynakları bakımından da Türkiye’nin önde gelen illeri arasında olduğunu belirtmekte fayda funduszeue.infoıca yalnızca ülkemizde değil dünya genelinde de pastırma üretiminde öncüdür diyebiliriz.

  • Kayseri’nin Yeryüzü Şekilleri

Kayseri şehir olarak yukarı Kızılırmak bölümü olarak adlandırılan Orta Anadolu bölgesinde konumlanmaktadır. Buna bağlı olarak şehrin yerleşim yerleri platolar ve havzalar kullanılırken üç dağ sırası kuzeydoğu ve güneybatı çeperince şehri sarar.

Kayseri’nin Konumu

Konum olarak incelendiğinde Kayseri tam anlamıyla Orta Anadolu’nun yukarı Kızılırmak bölgesinde kalan, 45 ve 18 kuzey enlemleriyle 56 ve 59 doğu boylamlarında bulunan bir şehirdir. Toplam 16 ilçeye sahip olan Kayseri’nin en kalabalık ilçesi Merkez ilçe olup bunun dışında da şu ilçelere sahiptir.

  • Merkez Kocasinan
  • Merkez Melikgazi
  • Akkışla
  • Develi
  • Felahiye
  • Bünyan
  • İncesu
  • Hacılar
  • Pınarbaşı
  • Sarıoğlan
  • Talas
  • Özvatan
  • Yahyalı
  • Sarız
  • Tomarza
  • Yeşilhisar

Türkiye’nin yüzölçümü olarak %2,2’sini kapsayan Kayseri’nin arazilerinin %40’ı tarım arazisi olup oldukça elverişli topraklara sahiptir. Yüksekliği metre olan ilin ormanlık alanı ise oldukça azdır.

Kayseri konum olarak kuzey ve kuzeybatıdan Yozgat, kuzey ve kuzeydoğudan Sivas, doğudan Kahramanmaraş, güneyden Adana, güneybatıdan Niğde, batıdan Nevşehir’e komşudur. Ayrıca başkent Ankara’ya karayolu ile yalnızca kilometre mesafededir.

Kayseri’nin Dağları

Kayseri toplam üç dağ sırasına sahip olup bunların birisi Orta Toroslara dahildir. Aynı zamanda engebeye sebep olan dağ sıralarının ikisi jeolojik faaliyetlerin ardından oluşan kıvrımlı dağ yapılarıdır.

  • Hınzır dağı/Akkışla: metre
  • Dumanlı dağı/Pınarbaşı: metre
  • Bey dağı/Pınarbaşı: metre
  • Binboğa dağı/Sarız: metre
  • Tahtalı dağı/Sarız: metre
  • Soğanlı dağı/Sarız: metre
  • Rostan dağı/Sarız: metre
  • Erciyes dağı/Merkez: metre

Kayseri’nin en önemli dağı Erciyes dağı olup aynı zamanda turistik faaliyetlere de açıktır. Bu bağlamda şehre ekonomik açıdan büyük bir artı katar. Erciyes dağı hem merkez ilçede hem de Develi’de yer alan bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda şehirde Hodul dağı, Koramaz dağı, Ayrgörmez dağı, Kızılviran dağı, Aladağ, Bakır dağı bulunmaktadır.

Kayseri’nin Vadileri

Kayseri’nin vadileri arasında iki önemli alternatiften söz edilebilir.

Kızılırmak vadisi şehrin Ebülbayır köyünde başlar ve Bahçeköy’e kadar devam eder. Ebulbayır köyünün güneydoğusundan başlayan vadinin Küpeli’nin güney kısmında daralarak devam ettiği ve Obruk köyüne kadar bu daralma ve derinliği koruduğunu söyleyebiliriz. Obruk köyünün kuzeyinden ise genişleyerek devam ederek Mollahacı köyünde tekrardan daralarak Kuşçu kasabasına kadar ilerler. Kuşçu kabasından sonra Bahçeköy’ün güneybatısında bitiş noktasına kadar genişlemesi devam eder.

Zamantı ırmağından dolayı oluşan vadinin başlangıç noktası Uzunyayla’dır. Pınarbaşı ilçesi çıkış noktası olan bu vadi il sınırlarını aşarak devam eder ve derin bir yapıya sahiptir. Kuzeybatı ile güneybatı yönüne doğru ilerleyen vadi Sıradan köyünü geçerek il sınırlarını aşıp genişlemeye devam eder.

Kayseri’nin Ovaları

Kayseri’de iki önemli ovadan söz etmek mümkündür.

Erciyes dağının kuzey kesimini kapsayan Kayseri ovası aynı zamanda yukarı Kızılırmak bölümünün en büyük ovaları arasındadır. Toplam genişliği kilometrekare olup aynı zamanda Kayseri’nin de en büyük ikinci ovası olma özelliğini taşır. Kayseri’de Erkilet’ten başlayarak Gömeç köyüne kadar 40 kilometreyi aşan Kayseri ovası yerli halk tarafından Amber ovası olarak da bilinir. Yeraltı suları açısından zengin bir yapıya sahip olması ovayı daha da önemli bir pozisyona taşımaktadır.

Develi ovası ise kilometrekarelik bir alana sahip, Kayseri’nin en büyük, yukarı Kızılırmak bölümünün de en büyük ovaları arasındadır. Doğudan batıya bakıldığında Develi’den başlayarak Yeşilhisar ilçesine kadar devam eden 30 kilometreyi kapsamaktadır. Erciyes dağının güneybatı kesiminde yer alan Develi ovası Erciyes dağından eriyen karlar sebebiyle pek çok taşkına yol açabilir. Ayrıca bu taşkınlar gölcük ve bataklık oluşumunu hızlandırmıştır.

Kayseri’nin Platoları ve Yaylaları

Kayseri’de çok büyük bir düzlük alan vardır. Bu sebeple platolardan oluşan şehrin yüzölçümünün neredeyse yarısı uzun düzlüklerdir. Kızılırmak ve Develi ovasının çevresinde de bu platolara rastlanır. Zaman içerisinde havzaların yarıklarının plato görünümü almasıyla oluşan bu alanlardan en önemlisi Uzunyayla olup Zamantı ırmağıyla Seyhan’a, Tohma çayı ile Fırat’a, küçük derelerle ise Kızılırmak’a su akışı sağlar. Uzunyayla bu bağlamda tarıma elverişli az noktası olmasına karşın arpa ve buğday üretimi yapılan bir bölgedir.

Kayseri’nin Akarsuları

Kayseri akarsuları üç tanedir ve bunlar Kızılırmak, Zamantı ırmağı ve Sarımsaklı suyudur.

Kızılırmak tabii ki yalnızca Kayseri’de değil Anadolu’nun birçok noktasında gözlemlenebilir. Zira uzunluğu kilometre olan Kızılırmak Türkiye’nin önemli akarsularındandır. Kayseri’de de kilometrelik bir kısmı bulunur.

Seyhan ırmağının iki kolundan birisi olması, kaynağının Kayseri’de oluşu ve şehir sınırları içerisinde toplam kilometre uzunluğa sahip olmasıyla Kayseri’nin en önemli akarsuyu diyebiliriz. İl sınırlarını Yahyalı ilçesinden terk eder ve debisi 29 metreküp/saniye ile metreküp/saniye olarak lokal olarak değişkendir.

Kaynağı Kayseri’nin Bünyan ilçesi olan Sarımsaklı suyu Kayseri ovasını aşıp Boğazköy’e yakın bir noktada Kızılırmak’a dökülmektedir. Sarımsaklı suyunda ölçümlenmiş en yüksek debinin 20,6 metreküp/saniye olduğunu söylemek gerekiyor. Şehir içerisindeki uzunluğu ise 55 kilometre dolaylarındadır.

Kayseri’nin İklimi

Kayseri iklim türü olarak Orta Anadolu iklimi olarak tanımlanan bir yapıya sahiptir. İç Anadolu bölgesinin en soğuk şehirlerinden birisi olması bundan kaynaklıdır. Aynı zamanda bu kış mevsiminin yağışlı ve dondurucu şekilde soğuk, yaz aylarının ise sıcak ve olabildiğince kurak geçmesini mümkün kılar. Deniz seviyesinden metre yüksekte olan Kayseri’de yaz aylarında termometreler dereceyi gösterebiliyorken, kış aylarında bu dereceler ,5 dereceye kadar düşebiliyor. Dolayısıyla sıcaklık farklarının inanılmaz uçurumlara sebebiyet verdiği söylenebilir. Nisan ve Mayıs aylarında çok yoğun bir yağış oranına ulaşırken yaz mevsiminde toplam yağışın yalnızca %10’u gözlemlenir. Aynı zamanda yaz mevsiminin en kısa geçtiği şehirler arasında da yer almaktadır.

Kayseri’nin Bitki Örtüsü

Kayseri bitki örtüsü olarak genel İç Anadolu bitki örtüsü olan bozkır ile özdeşleştirilebilir. Bazı kesimlerinde ise ormanlık alanlara sahiptir. Hali hazırda arazilerin %40’lık bir kısmının tarım alanı olması ormanlık alanlar açısından geri planda kaldığını gösteriyor.

  • hektar: Toplam Yüzölçümü
  • hektar: Tarım arazisi
  • hektar: Çayır ve mera
  • hektar: Orman arazisi
  • hektar: Diğer araziler

Oldukça zengin bir karaçam ve göknar ağaçlarından oluşan sık ormanlara sahip olmasına rağmen bu alanlar kısıtlıdır. Orman alanları yüzölçümünün yalnızca %8’ini kapsadığından daha çok mera ve çayırdan oluşan yüzölçümü bozkır bitki örtüsüyle bezenmiştir. Orman alanlarının az oluşu, yağışa elverişsizlik ve tabii ki bundan kaynaklı erozyon riski göz önüne alınmaktadır.

Kayseri’nin Toprak Yapısı

Kayseri ilinin toprak verimi jeolojik yapıdan ve iklimden kaynaklı farklılıklar gösterebilmektedir. Şehrin hektarlık tarım arazisinde I ve IV.sınıf tarıma elverişli araziler yer alır. Ki zaten şehrin tarım girişimlerinin de çok büyük bir çoğunluğu bu topraklardadır. Bunun dışında kalan hektarlık arazilerde ise V ve VIII.sınıf tarım arazisi sınıfı geçerli olup işlemeli tarıma uygundur. Fakat bu bölgelerde tarım faaliyeti sürdürülmemektedir. Yüzölçümünde önemli bir yer tutan mera ve çayır alanları ile ormanlık arazilerde de VII.sınıf arazi formu mevcut olup tarım için zaten tercih edilmez.

Post Views

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?

Kayseri Yüzölçümü nedir?" height="" src="funduszeue.info" width="">

Kayseri yılı il nüfusu ve yoğunluğu

Erkek :  Kadın :  Toplam :  Nüfus yoğunluğu : 83 kişidir.  

Kayseri yılı ilçe nüfusu

Erkek :  Kadın :  Toplam :  

Kayseri yılı Belde - Köy nüfusu

Erkek : -  Kadın : -  Toplam : -  

Kayseri yılı il nüfusu ve yoğunluğu

Erkek :  Kadın :  Toplam :  Nüfus yoğunluğu : 82 kişidir.  

Kayseri yılı ilçe nüfusu

Erkek :  Kadın :  Toplam :  

Kayseri yılı Belde - Köy nüfusu

Erkek : -  Kadın : -  Toplam : -  

Kayseri yılı il nüfusu ve yoğunluğu

Erkek :  Kadın :  Toplam :  Nüfus yoğunluğu : 81 kişidir.  

Kayseri yılı ilçe nüfusu

Erkek :  Kadın :  Toplam :  

Kayseri yılı Belde - Köy nüfusu

Erkek : -  Kadın : -  Toplam : -  

Kayseri yılı il nüfusu ve yoğunluğu

Erkek :  Kadın :  Toplam :  Nüfus yoğunluğu : 80 kişidir.  

Kayseri yılı ilçe nüfusu

Erkek :  Kadın :  Toplam :  

Kayseri yılı Belde - Köy nüfusu

Erkek : -  Kadın : -  Toplam : -  

Kayseri yılı il nüfusu ve yoğunluğu

Erkek :  Kadın :  Toplam :  Nüfus yoğunluğu : 79 kişidir.  

Kayseri yılı ilçe nüfusu

Erkek :  Kadın :  Toplam :  

Kayseri yılı Belde - Köy nüfusu

Erkek : -  Kadın : -  Toplam : -  

Kayseri'nin Diğer İlçe Nüfusları 

Kayseri'nin ilçe nüfuslarına ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Etiketler :

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası