gebelik testinde hiç çizgi çıkmadı / Gebelik testi, hamilelik testi, gebelik testi ne zaman yapılmalı? İrfan Tarhan

Gebelik Testinde Hiç Çizgi Çıkmadı

gebelik testinde hiç çizgi çıkmadı

Gebelik Testi

Gebelik testi sonucu hem inanılmaz derecede mutluluk hem de çok büyük üzüntü kaynağı olabilir. Adet gecikmesi gebelik testi yapmak için en önemli sebeptir.

İki tip gebelik testi vardır. Bunlardan kolay ve pratik olanı idrarda gebelik testi, kesin sonuç veren ise kanda gebelik testidir. İdrarda gebelik testi eczanelerden alınıp birkaç damla idrar ile kolayca yapılabilir. Kan testinde ise laboratuvara kan verip sonucunu beklememiz gerekir.

Gebelik testleri normal hamilelik dışında dış, gebelik, içi boş (unembriyonik) gebelik, dış gebelik, üzüm gebeliği (mol gebeliği), kimyasal gebelik ve bazı B-hCG üreten nadir kanserlerde de pozitif çıkabilir. Her iki testte de yani idrar ve kan gebelik testlerinde sadece gebelik olup olmadığı belli olur. Gebeliğin normal olup olmadığı ancak ultrason ile bakılınca belli olur.

Her iki testte hCG (human chorionic gonadotropin) hormonunu kullanır. hCG embriyonun rahim içine yerleşmesinden hemen sonra plasenta (bebeğin eşi) tarafından üretilir. Gebelikle ilgili bulgular bu hormonun kanda yükselmesi ile olmaktadır.

gebelik testi

İdrarda Gebelik Testi

İki şekilde yapılabilir. İdrar bir kabın içine alındıktan sonra test çubuğu içine daldırılabilir ya da idrar yaparken idrarın orta kısmı ile çubuk ıslatılır. Biraz bekledikten sonra renk değişikliği takip edilerek gebeliğin olup olmadığı anlaşılır.

İdrarda gebelik testi beklenen adet tarihi geçince ya da vücutta adet dönemi yaklaştığında farklılıklar hissedildiğinde yapılabilir. Test için en güvenli yapılma şekli testin talimatlarını uygulayarak olur. Farklı idrar testlerinde ufak farklılıklar olabilir.

İdrar ile yapılan testlerde yalancı pozitifliğin yani gebelik olmadan test sonucunu gebelik varmış diye değerlendirmenin en önemli nedeni olması gereken süreden daha sonra değerlendirme ile olur. İlk test yapıldığında tek çizgi varsa gebelik yok, silik veya belirgin ikinci çizgi oluşursa gebelik ver demektir.

İdrarda gebelik testi günün her saatinde yapılabilir, ancak sabah ilk idrarda hCG miktarı daha yoğun olduğundan daha hızlı ve belirgin sonuç alınır.

İdrarda Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Test için en güvenli zaman beklenen adet tarihinin geçtiği tarihten sonrasıdır. Adet düzensizliği olanlarda ise bu tarih yanıltıcı olabilir. Beklenen adet tarihi geçince hamilelik varsa test % oranında doğru sonuç verir. Ciddi derecede adet düzensizliği olanlarda korunmasız ilişki sonrası genellikle 2 hafta sonra test pozitif çıkar. Ancak nadir durumlarda yumurtlamadan 1 hafta önceki ilişkilerde de sperm 1 hafta canlı kalabileceği için yaklaşık 3 hafta sonrasına idrar testi pozitif olmaya başlar.

Erken Gebelik Testi Nedir?

Erken hamilelik testi idrarda gebelik testi ile aynı şekilde yapılır. Bu testlerin hassasiyeti daha fazla olduğu için embriyo tüplerden geçip rahime yerleştiği andan hemen sonra yapılan testlerde pozitif sonuç alınabilir. Bu dönem beklenen adet tarihinden gün öncesi bile olabilir.

Kanda Gebelik Testi Nedir?

Hamilelik testinde kesin sonuç almanın yolu kanda gebelik testi ile yapılan testtir.  Diğer testlerde olduğu gibi koldan kan alıp laboratuvarda B-hCG testi yapılır. Kanda çıkan değer net olmamakla birlikte gebeliğin kaç hafta olduğu ile ilgili bilgi verir:

  • 3 haftalık gebelikte mIU/L
  • 4 haftalık gebelikte mIU/L
  • 5 haftalık gebelikte mIU/L
  • 6 haftalık gebelikte mIU/L
  • haftalık gebelikte mIU/L
  • haftalık gebelikte mIU/L
  • haftalık gebelikte mIU/L
  • haftalık gebelikte mIU/L
  • haftalık gebelikte mIU/L

Mol gebelikte, çoğul gebeliklerde ve bazı tümörlerde bu değerler beklenenden daha yüksek çıkar.

Kanda gebelik testi sadece gebe olup olmadığımızı tespit etmek için kullanılmaz. Sağlıklı gebeliklerde test değerleri günde bir gebelik başında ikiye katlar. Kimyasal gebelik ve dış gebelik gibi bazı durumlarda değer artışı beklenenden az olabilir. Mol gebelik sonrası bir yıl boyunca mol gebeliğin kansere dönüşüp dönüşmediğini takip etmek için ayda bir test yapılır.

Kanda Gebelik Testinin Avantajları

  • İdrar testine göre gün daha erken gebelik tespiti yapılabilir.
  • Kandaki B-hCG seviyesini tespit edip sağlık için gerekli değerlendirmelere olanak sağlar.

Kanda Gebelik Testi Dezavantajları

  • İdrar testine göre daha pahalıdır.
  • Sonuç almak daha üzün sürede olur.
  • Laboratuvar ortamında yapılması gerekir.

Gebelik Testi Hamile Olduğumuzu Nasıl Tespit Eder?

Gebelik testi hCG hormonunun kanda veya idrarda tespiti ile yapılır. hCG tespiti hamileliğin olduğunun kanıtıdır. Test ile ilgili yanlış değerlendirmeler veya uygun zamanda yapılmaması nedeniyle olabilmektedir.

Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Beklenen adet tarihinin gecikmesi evde idrarda gebelik testi için yeterlidir. Geciken adet çoğunlukla hamileliğin ilk belirtisidir. İdrar testleri yaklaşık %97 oranında doğrudur. Eğer test çok erken yapılırsa yanlış negatif sonuç verebilir (test gebe olmadığınızı söylemesine rağmen gebesinizdir). Birkaç gün sonra adet başlamamışsa testi tekrarlamak gerekir.

Kanda gebelik testi idrar testine göre daha duyarlıdır. Beklenen adet tarihinden önce bile gebelik tespiti yapılabilir. Sonuç negatif çıksa bile adet gecikmesinde kanda gebelik testini de tekrarlamak gerekir.

Pozitif idrar testi gebe olduğunuzu gösterir. Bu gebeliğin normal rahim içi bir gebelik mi yoksa anormal gebelik mi olduğunu ancak ultrason ile anlayabiliriz.

Negatif gebelik testi her zaman gebe olmadığınız anlamına gelmez. Test çok erken yapılmış olabilir veya test bozuk olabilir. Negatif gebelik testine rağmen birkaç gün içinde adet olmazsa mutlaka test yenilenmeli ve muayene olunmalıdır.

Gebelik Testi İle İlgili Sık Sorulan Sorular

  • Gebelik en erken ne zaman belli olur? Hamilelik testleri ile beklenen adet tarihinden gün önce bile belli olabilir. Ancak adet gecikince gebelik şüphesi oluştuğu için çoğunlukla testi beklenen adet tarihi geçince yaparız.
  • Gebelik testi ne zaman yapılmalı? Şüpheli ilişkiden gün sonra bile yapılabilir. Düzenli adet görenlerde adet gecikmesi olduktan sonra yapılabilir. İlk yapılan test negatif çıkar ve adet olmazsa gün sonra test tekrarlanabilir.
  • Kanda gebelik testinin avantajları nelerdir? İdrar testine göre daha erken sonuç verir. Sadece gebe olup olmadığı değil gebelikle ilgili sorunların takibinde de kullanılır.
  • Gebelik testi sonucu nasıl değerlendirilir? İdrarda silik de olsa belirtilen süre içinde ikinci çizginin çıkması ve kanda değerin 10 ıu/l üzerinde olması gebelik olduğunu gösterir.
  • Kanda gebelik testi değeri ne olmalı? Kanda değerin 10 ıu/l üzerinde olması gebelik olduğunu gösterir. Ancak ultrasonda gebelik kesesini değer ıu/l olduktan sonra görebiliriz.
  • Erken gebelik testi nedir ne zaman belli olur? Erken gebelik testi gebe olup olmadığını bir an önce öğrenmek için yapılan testtir. Beklenen adet tarihinden gün önce bile belli olabilir.
  • Hamilelik test dışında nasıl anlaşılır? Bazı kadınlar göğüste hassasiyet, bulantı, lekelenme tarı kanama gibi erken gebelik bulgularını hemen hissedebilir. Testler dışında hamileliğin tek öğrenme yolu ultrason ile olur.
  • İdrar da hamilelik testinde silik çizgi ne anlama gelir? İdrar ile yapılan gebelik testinde ikinci çizginin erken dönemde silik çıkması gebelik şüphesi anlamına gelir. Testte belirtilen süreden sonra ortaya çıkan silik çizgi hamilelik olduğunu göstermez
  • İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur? Spermler vücutta güne kadar yumurta ise 1 gün canlı kalır. Yumurtlamadan gün önce ilişki olmuşsa gebelik ilişkiden gün sonra yumurtlama günü ilişki olmuşsa gün sonra test pozitif çıkabilir.
  • En İyi gebelik testi hangisidir? Hem idrar hem de kanda gebelik testlerinin duyarlılıkları oldukça fazla. Duruma göre idrar ve kan testi tercih edilebilir.
  • Gebelik testini sabah yapmak daha iyi sonuç verir mi? Gebelik testleri her saat yapılabilir ancak sabah idrarı gün içindeki idrarlardan daha yoğun olduğu için daha erken dönemde sonuç verir.
  • Adet gecikmesi gebelikten mi olur? Kadınlardaki adet gecikmesinin en sık nedeni gebeliktir. Adet geciken kadınların yaklaşık %70 inde gebelik testi pozitif çıkar.
  • İkili test nedir? İkili test gebeliğin haftalarında bebekte kromozomal hastalık olup olmadığını öğrenmek için yapılan bir testtir. Bebeğin ultrason ölçümleri, annenin yaşı ve kanda bazı hormonlara bakılarak sakatlık ihtimalinde artış olup olmadığı hakkında olasılık bildiren bir testtir.
  • Kan uyuşmazlığı testi nedir? Kan grubu Rh(-) olan bir annenin Rh(+) bir babadan hamile kalıp bebeğin kan grubunun Rh (+) olması durumunda ortaya çıkan ve annenin bir sonraki gebeliğinde sorun oluşturma ihtimali olan bir durumdur. Kan uyuşmazlığı varsa gebeliğin Haftasında ve gerekirse doğumda kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.
  • Bebek cinsiyet testi yapılabilir mi? Bebeklerin cinsiyeti hafta itibariyle ultrason da görülebilir. Haftadan itibaren anne kanından yapılan bebek kromozom testleri ile cinsiyet öğrenilebilir ancak ülkemizde kanda cinsiyet tayini yasal değildir.

Etiketler:gebelik testigebelik testi ne zaman yapılmalıhcgidrarda gebelik testikanda gebelik testi

 The greatest excitement couples experience after marriage is when they learn that they are pregnant and they will have a baby. During pregnancy, the expectant mother goes through a very exciting and stressful process. Pregnancy tests are available during pregnancy. It is possible for the expectant mother to get results with urine or blood tests. While pregnant, the expectant mother goes through a hormonal change process. Since these changes occur during pregnancy, it is understood whether you are pregnant or not.

 

 Pregnancy Test What Does Faint Line (Like Shadow), Single Line and Two Lines Mean?

 

 A missed menstrual period is the first sign that you may be pregnant. A line in home pregnancy tests means it is negative and you are not pregnant. However, a double line means the test is positive. It is a result that confirms that you are pregnant. Besides, a faint positive line in the result window causes uncertainty and doubt. A faint line in a pregnancy test is often considered a positive result and causes an uncertainty that sometimes leads to the wrong result.

 

 Does Faint Line During Pregnancy Mean Pregnant?

 

 Usually, when the pregnancy test is performed, the formation of a faint line as a result means pregnant. There are a number of reasons that cause the faint line to occur. Although the faint line, which is generally accepted as positive, is thought to be positive, it is useful to test again with the correct instructions.

 

 Causes of Slight Streak During Pregnancy?

● The fact that the pregnancy is in the first weeks causes the formation of a faint line in the pregnancy test.

● Failure to follow the instructions correctly causes a faint or faint line result.

● The result should be positive as the urine evaporates at the wrong time and leaves residue behind, but it may give wrong results. This problem can occur with any brand of pregnancy test. It is very important to check the result within the given time.

● In a home pregnancy test, a faint line may appear instead of a dark line when reading the results and looking at the results in the required time. This situation is considered positive.

● The right time for a pregnancy test during the day is morning. Excessive fluid intake during the day dilutes the urine and causes a faint line.

Acaba hamile miyim?   Gebelik - Hamilelik Testleri

Acaba Hamile miyim?


Websitemize gelen soruların yaklaşık yarısı "hamile miyim? hamile kalmış olabilir miyim? acaba hamile miyim?"  şeklindedir.

Kadınlar kimi zaman gebeliği istedikleri için sabırsızlık nedeniyle kimi zamanda korunmasız bir birliktelik yaşadıkları için tedirginlik nedeniyle hamile olup olmadıklarını biran önce öğrenmek istemektedirler.

Gebelik şüphesinde yapılması gereken tek işlem gebelik testleridir.  İnternetten hastayı görmeden ultrason yapmadan tetkik istemeden bir hekimin hastaya kesin net yanıt vermesi mümkün değildir.

Kafanızda konuyu büyütmekten ise test yaptırıp sonuca ulaşmanız en mantıklısıdır.

Gebelik testleri adet gecikmesi olmadan yapılmamalıdır. Yanıltıcı sonuçlar verebilir.

Hamilelik olup olmadığını öğrenmek için 3 yöntem vardır:


1) idrarda gebelik testi

2) Kanda gebelik testi

3) Ultrason ile gebelik tayini

 

Hamilelik ( Gebelik ) Testleri Ne zaman yapılmalı ?

  • ÖNEMLİ: Gebelik Testleri adet gecikmesi olmadan yapılmamalıdır.  Adet gecikmesi olmadan yapılan testler yanlış sonuçlar verir.
  • Adet gecikmesi olduktan gün sonra testin yapılması idealdir.
  • Gebelik belirtilerine göre gebelik olup olmadığı bilinemez.  Hamilelik şüphesinde gebelik testi yapılmalıdır.
  • İdrar testleri her zaman güvenilir değildir. Ama kolay olması hızlı sonuç vermesi ve maaliyetinin düşük olması nedeniyle tercih edilirler. Son yıllarda piyasada bulunan idrardaki gebelik testleri oldukça güvenilir sonuçlar vermektedir. 
  • Kan testleri güvenilir bir merkezde yapılırsa dogru sonuç verirler.
  • Test yaptınız sonuç negatif ise gün içinde adet olmazsanız hamilelik testini tekrar etmeniz gerekir.

 

Hamilelikdışındaadetgecikmelerinedenolur?


Bir önceki adetin başlangıcından itibaren 40 güne kadar gecikmeler normaldir. günden sonraki gecikmelerde araştırma gerekir.

Adet süresi hesaplanırken adet bitimi değil adet başlangıcı esas alınmalıdır.

 

Genç yaştaki bir hastada adet gecikmelerinin nedenleri:

  • yumurta çatlamasının olmaması ,
  • polikistik over hastalığı
  • yumurtalık kistleri,
  • gebelik şüphesi
  • hormonal bozukluklar olabilir.
  • kimi zaman erken menopoz da genç yaşta adetlerde gecikmelere yol açabilir.

Doğum sonrası emzirme döneminde 1 yıl kadar adet görülmeyebilir. Ancak unutulmamalıdır ki kimi anneler adet görmeden emzirme döneminde tekrar hamile kalabilir.

 

40 yaş sonrasında adet gecikme nedenleri: 

 ilk akla gelmesi gereken yumurta sayısında azalmadır.

  • erken menopoz
  • hormonal bozukluklar
  • yumurtalık kistleri
  • nadirde olsa gebelik ihtimali araştırılmalıdır.

 

İdrarda Gebelik ( Hamilelik )Testi Nasıl yapılır?

  • İdrar testinizin paketinde çıkan uygulama klavuzunuzu mutlaka okumalısınız çünkü testin markasına göre uygulama şekli az da olsa değişiklik gösterebilir.
  • Temiz ve kuru bir bardağa veya kaba idrar yapılmalıdır. Bardak plastik veya cam olabilir.
  • Gebelik testini düz bir yere koyun ve üzerine iki damla idrar damlatın. İdrarı damlatmak için damlalık genellikle gebelik testinin içerisinden çıkar, çıkmazsa idrar kabının içerisine batırılacak küçük temiz bir cisim ( kulak temizleme cubuğu gibi ) kullanabilirsiniz.
  • İdrarda gebelik testleri 2 kısımdan oluşmaktadır.  Birinci kısım idrarın damlatılması gereken S ( sample) nispeten daha küçük boşluktur. buraya 3 damla idrar damlatılır.
  • İkinci kısım okuma alanı olup daha büyük ve ovaldir . Test sonucu buradan değerlendirilir. Bu alanın yanında C ve T harfleri vardır. C ( control) kontrol alanıdır. Testin doğru yapıldığını gösterir. Gebeliği göstermez. T ( test ) kısmı olup gebelik varlığını gösterir.
  • idrarı testin sonuç okuma alanına damlatmamalısınız sadece üzerinde işaretlenen bölüme (S) damlatmalısınız.
  • İdrarı damlattıktan sonra dakika kadar bekleyin. Bekledikten hemen sonra sonucu görebilirsiniz.

                                                         idrarda gebelik testi değerlendirmesi

 

İdrarda gebelik testinin değerlendirilmesi yorumlanması:

İdrarda hamilelik Testi sonucunda 4 farklı durumla karşılasabilirsiniz.

1) Net çift çizgi: Büyük olasılıkla Gebelikle uyumludur. Ancak kesin sağlıklı gebelik olduğu anlamına gelmez.

Nadiren düşüklerde, dış gebelikte boş gebelik gibi durumlarda da bu sonuç elde edilebilir.

Sağlıklı gebeliğin tanısı için kanda  BHCG testi yapılmalıdır. Bu test güvenilir merkezde yapılmalı 48 saat ara ile tekrarlanmalıdır. ilk değer ile ikinci değer arasında yaklaşık 2 iki kat artış olması sağlıklı gebeliği gösterir.

2)Tek çizgi: Eğer tek çizgi C harfinin yanında ise  gebelik yok anlamına gelir. Eğer tek çizgi T harfinin hizasında ise test yanlış yapılmıştır. Tekrar etmeniz gerekir.

3) Hiç çizgi gözükmemesi: Hiç bir çizgi görülmemesi testin geçersiz olduğu, yanlış yapıldığı yeterli idrar damlatılmadığı anlamına gelir,  yeniden test yapmalısınız.

4) Gebelik testi silik çizgi :   Çizginin bir tanesinin soluk olması gebeliğin çok yeni olabileceği anlamına gelir.  birkaç gün sonra testi tekrarlayınız.

 

HATIRLATMA! Hamileliğinizi yakınlarınızla paylaşmak için kalp atımlarının gözlemlenmesini bekleyin.

Diğer yandan çok nadiren bebek kalp atımları ultrason ile gözükmeden yakın çevre ile büyüklerle bu güzel haber paylaşılmamalıdır. Çünkü kimi zaman kan ve idrar testleri normal sonuçlansa da bebek kalp atımları başlamayabilir.

Ultrasonda bebeğin kalp atımları 6. haftada gözükür. Geç yumurtlama durumlarında yapılması gereken ultrason tarihi kan değerindeki sonuca göre belirlenir.

 

Kanda gebelik (hamilelik) testi nasıl yapılır?

  • Kanda gebelik testi B HCG ( beta hcg ) dir. Güvenilir bir merkezde yapılmalıdır.
  • Testin aç veya tok karnına yapılması farketmez. Günün her saatinde yapılmalıdır.
  • Testin yapılması için adet gecikmesi olmasını beklemek gerekir, daha önce gebeliği göstermeme olasılığı yüksektir.
  • Adet gecikmesi olmadan gebelik testi yapılmamalıdır.
  • Normal kan tahlillerinde alındığı gibi ml kan örneği tüp içerisine alınır.
  • Test sonucu laboratuara göre değişmekle birlikte genellikle ortalama  saatte çıkmaktadır. Bazı laboraturarlar sonucu  ertesi gün verebilir . Kan testi vermeden önce bunu sormanız uygun olur.
  • Test sonucunda gebelik var diyebilmek için BHCG değerinin 20’den yüksek olması gerekir.

 

Kanda gebelik testi BHCG nin değerlendirilmesi yorumlanması:

BHCG sonucu 0 ile 20 arasına ise  sonuç şüphelidir ve hamilelik çıkmayabilir, 2 gün sonra testi tekrar etmek gerekir.

BHCG sonucu arasında çıkmışsa kan testini 48 saat sonra aynı merkezde tekrar etmek önemlidir.  Testin aynı merkezde olması önemlidir. ikinci test sonucu ilk sonuca göre yaklaşık 2 kat artış ise SAĞLIKLI GEBELİĞİ gösterir.

48 saat ara ile yapılan kan testi ( BHCG )inde az bir artış varsa ya da ilk teste göre düşük bir sonuç çıkmışsa SAĞLIKLI OLMAYAN GEBELİK olabilir. Detaylı bilgi için lütfen yazımızı okuyunuz --> BHCG TESTİ -DÜŞÜKLER

 

BHCG değeri in üzerinde ise  ultrason yapılabilir. Gebelik ultrason ile saptanabilir. İlk başta sadece gebelik kesesi gözlenebilir.

 

  • Adet gecikmesi
  • Adet görecekmiş gibi belirtiler
  • Lekelenme tarzı kanama
  • Yorgunluk, halsizlik, uykuya eğilim,
  • Baş ağrısı
  • Göğüslerde dolgunluk, hassasiyet
  • Bel ağrısı
  • Ruh hali değişiklikleri ( sinirlilik, aşırı duygusallık, hassasiyet)
  • Sık idrar, sık acıkma
  • Bulantı kusma
  • Yiyeceklere ilginin değişmesi

 

Gebelik testi sonucu ne kadar doğrudur?  

Çoğu zaman doğru sonuç verirler. 

Hamilelik ( gebelik ) testi pozitif olması her zaman sağlıklı bir gebeliği göstermez. 

Esas olan ultrason değerlendirmedir

  • İdrar testleri her zaman sağlıklı sonuç vermeyebilir. Kuşku şüphe durumlarında kan testi yapılmalıdır. Kan testinin güvenirliği oldukça yüksektir. burada esas olan güvenilir bir hastanede kan testinin yapılması gerektiğidir.

Diğer yandan çok nadiren bebek kalp atımları ultrason ile gözükmeden yakın çevre ile büyüklerle bu güzel haber paylaşılmamalıdır. Çünkü kimi zaman kan ve idrar testleri normal sonuçlansa da bebek kalp atımları başlamayabilir.

Ultrasonda bebeğin kalp atımları 6. haftada gözükür. Geç yumurtlama durumlarında yapılması gereken ultrason tarihi kan değerindeki sonuca göre belirlenir.

  • Sağlıklı gebeliklerde BHCG denilen kan testi aynı merkezde 48 saat ara ile yapılmak kosulu ile yaklasık 2 kat artıs gostermelidir.  SAĞLIKLI GEBELİK var diyebilmek için BHCG degeri 48 saat ara ile yaklaşık 2 x kat YÜKSELMELİDİR.
  • Kan degerinde dusus –> Düşüğü gosterir.
  • 2 kat artıs–> sağlıklı hamileliğin işaretidir.
  • Hafif artış–> Sağlıklı olmayan gebeliğin ( boş gebelik dış gebelik üzüm gebeliği ) işareti olabilir.
  • 2 kattan fazla artış çoğu kez ikiz gebeliği gösterir.

 

Ultrason ile hamilelik saptanması değerlendirmesi nasıl yapılır?

Ultrasonla gebeliğin değerlendirilmmesi vajinal yolla ya da karında ultrasonla  yapılır.

ÖNEMLİ !! Kan degerleri 2 kat artış gösterse de  yaptıgınız testler  olumlu olsa da ultrason ile bebegin kalp atımları gözükmeden yakın çevrenizle bu mutlu haberi paylaşmayınız.

  • Son adetten 5 hafta sonra ( birliktelikten 3 hafta sonra )  Gebelik Kesesi gözükmelidir.
  • Son adetten 6 hafta sonra ( birliktelikten 4 hafta sonra ) Bebek Kalp Atımları gözükmelidir.

!! Geç yumurta gelişimi olursa bu süreler gün gecikir. Normaldir.


 

Op Dr Zeki  Salar

Kadın Hastalıkları Doğum ve infertilite uzmanı

Memorial Ataşehir Hastanesi İstanbul
 


Hamilelik testi sonucunda tek ve çift çizgi ne anlama geliyor? Evde gebelik testi nasıl yapılır?

Hamile olduğunuzu mu düşünüyorsunuz ve emin mi olmak istiyorsunuz? Hamilelik testi yaptırarak düşüncenizden emin olabilirsiniz. Gebelik testi hamile olup olmadığımızı anlamak için yapılan bir testtir. Gebelik testini zamanında ve doğru kullandığımız sürece doğru bilgiye ulaşabiliriz. İster evde ister en yakın sağlık kuruluşunda hamilelik testi yaptırabilirsiniz.

GEBELİK TESTİ NEREDE YAPTIRILMALIDIR?

Her şeyden önce bilmeniz gereken konular arasında yer alan gebelik testi nerede yaptırılmalı? Sorusunun cevabı size en yakın sağlık kuruluşlarında yaptırmanız olacaktır. Gebelik testi sonuçlarını kendinizin yorumlamayın doktorunuzla beraber yorumlamanız daha doğru olacaktır.

Sizlere ilk olarak evde hamilelik testi nasıl yapılır? Detaylı olarak açıklayacağız.

EVDE HAMİLELİK TESTİ NASIL YAPILIR?

Adet günlerinin gecikmesi, halsizlik, kokuya duyarlılık gibi birçok sebepten dolayı hamile olduğunuzu düşünebilirsiniz. Heyecandan ne yapacağınızı şaşırırsınız. Eğer o anda hastaneye gidecek durumda değilseniz evde hamilelik testi yapabilirsiniz. Eczanelerden alacağınız idrar testleri ile birlikte bu testi uygulayabilirsiniz. Tek ve çift çizgi kuralına göre sonuca varılabilir.

TEK ÇİZGİ VE ÇİFT ÇİZGİ NE DEMEK?

Hamilelik testi için verilen idrar testi çubukları farklılık gösterebilir. Bunların kullanım şeklide farklıdır. İdrar testlerinin bazıları test çubuğuna idrar tutmanızı, bazıları da bir kaba idrar yapıp kabın içene test çubuğunu koymanız söylenir. Siz hamilelik testinize göre talimatları doğru uygulayıp sonuca odaklanmalısınız. Sonuç tek çizgi ya da çift çizgidir. Buna negatif ya da pozitif de diyebiliriz. Hamilelik test çubuğu nasıl belli olur? İşte yanıtı.

idrar testinde negatif ne demek?

İdrar test sonucu negatif, yani tek çizgi ise hamile değilsiniz demektir.

İdrar testinde pozitif ne demek?

İdrar test sonucu pozitif, yani çift çizgi ise hamilesiniz demektir.

Bu testler kandaki hCG değerini ölçerek testi sonuçlandırır. Genel olarak ise sonuçlar yüzde 97 doğru çıkmaktadır. Bazı hassas ve erken sonuç veren testler ise diğerlerine göre daha pahalıdır. Cinsel ilişkiden 8 gün sonra kanda bulunan 20 mlU ve üstü hCG hormonunu ölçerek doğru sonuç vermektedir.

HAMİLELİK İDRAR TESTİ NE ZAMAN UYGULANMALI?

İdrar testi sonucu tükettiğiniz besinlerden etkilendiği için en uygun zaman sabah uyanır uyanmaz yapmanız gerekir. Fazla su içerek yaparsanız idrar seyrettiği için sonucu etkileyebilir.

YALANCI POZİTİF NE DEMEK?

Hamilelik idrar testleri genel olarak doğru sonuç çıkarsa da bazen yanlış sonuçlarda verebilmekte. Bu sonuçlara yalancı pozitif diyoruz. Mesela çok erken düşükle sonuçlanan gebelikler bu şekilde sonuç verebilir. Gebelik testini çok erken bir tarihte yaptıysanız, o dönemde hormon seviyeleri yükselmeye başladığı için test pozitif sonuç verebilmektedir. Yani merak edilen "Adet döneminde hamilelik testi yapılır mı?" sorusu da yanıt bulmuş oldu. Adet döneminizin gecikmesini bekleyin.

Bazı durumlarda da test uygulandıktan sonra bekleme süresini ihlal edip heyecandan test sonucunu hemen görmek isteyebiliriz. Böyle durumlarda yalancı pozitif ortaya çıkabilir. Size verilen bekleme süresine uyup, test sonucunuzu kontrol etmeniz daha yararlı olacaktır.

YALANCI NEGATİF NE DEMEK?

Hamilelik testleri uygun vakitlerde uygulanmazsa yanlış sonuçlar verecektir. Testi çok erken bir sürede uygularsanız hamile olsanız bile test sonucunuz negatif çıkabilir. Böyle durumlarda hafta daha bekleyip yeniden test yapabilirsiniz.

HAMİLELİK KAN TESTİ NEDİR?

Hamilelik kan testi sağlık kuruluşlarında yapılmaktadır. Kandaki hCG değerlerini ölçerek sonuca varmayı sağlar. hCG nedir; insan koryonik gonadotropini demektir. Hamilelik kan testi iki türde uygulanır. Birincisi niteliksel hCG kan testi, ikincisi Niceliksel hCG kan testidir. Niteliksel hCG kan testi, herhangi bir hCG'nin vücutta üretilip üretilmediğini test eder. Hamileliğe dair basit delil teşkil eder.

HAMİLELİKTE KAN TESTİ SONUCU KAÇ OLMALI?

Niceliksel hCG kan testi ise kandaki hCG'nin spesifik seviyesini ölçer. Kan testleri idrar testlerine göre kesin sonuç vermektedir. Hamilelik kan testinde baz alınan beta HCG hormonun değeri hamile olmayan bir kadında mlU/ml değerleri arasında olmaktadır. Yani Beta HCG değerinin 10 mlU üzerinde çıkması hamilelik ihtimalini arttırır.

Nicel hCG kan testleri diğer testlere göre en doğru sonucu veren test türüdür.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır