el cezeri kimdir hayatı / funduszeue.info-Cezeri Kimdir? El-Cezeri’nin Eserleri ve HayatıTürkiyenin Kültür Haber Portalı

El Cezeri Kimdir Hayatı

el cezeri kimdir hayatı

El-Cezeri Kimdir? El-Cezeri’nin Eserleri ve Hayatı

Sibernetik ve robotik biliminin babası olarak kabul edilen, batı dünyasında El-Cezerî (al-Jazari, al Jasari, Cazari, Gazari) olarak bilinen Ebû’l İz İsmail İbni Rezzaz El Cezerî, Dicle ile Fırat arasında yer alan ve ada anlamına gelen Cezire’de (bugünkü adı ile Cizre) yılında dünyaya gelir.

Şeref ve onur babası anlamında Ebul-iz lakabını taşır. El-Cezerî ismini Cizreli olduğu için almıştır. El-Cezerî’nin etnik kökenine ilişkin de ihtilaflar mevcuttur. Bunların bir kısmı birbiri ile çelişki teşkil etmekle birlikte birbirini yalanlamayan farklı görüşler de mevcuttur. Yabancı kaynaklara, genellikle bilim tarihine ilişkin kaynaklara bakıldığında, etnik kökene fazla bir vurgu yapılmamaktadır.

El Cezerî, El-Cami Beyne’l-İlm Ve’l-Amel En-Nafi Fi Eş-Şınaa’ti’l – Hiyel (Makine Yapımında Yararlı Bilgiler ve Uygulamalar) adlı eserinde robot ve akışkanlar mekaniği konularında pratik mühendisliğin öncüsü olarak, sibernetik ve mekaniği ilk kez bir arada kullanıp doruk noktasına ulaştırmıştır. Hakkında birçok yazar yazsa da, hayatına ilişkin olarak kitabının girişinde söylediklerinin dışında hiçbir bilgiye sahip değiliz. Kitabından öğrendiğimize göre, ’de başlamak üzere 25 yıl, Diyarbekir Sultanı Artuk Salîh Nâsirüddîn Ebu’l-Feth Mahmûd’un, daha önce de babasının ve kardeşinin hizmetinde bulunmuştur.

Eserinin giriş bölümünde bu kitabı kaleme alış nedenini şöyle anlatır: “Bir gün Sultan’ın huzurundaydım ve yapmamı emrettiği şeyi getirmiştim… Ne düşündüğümü sezdi ve gizlediğimi açığa vurdu ve bana şöyle dedi: “Eşsiz araçlar yapmış, onları gücünle işler duruma getirmişsin. Seni yoran ve kusursuz biçimde inşa ettiğin bu şeyler kaybolup gitmesin. Benim için icat ettiğin bu araçları bir araya toplayan ve her birinden ve resimlerinden seçmeleri kapsayan bir kitap yazmanı istiyorum.” Onun bana sunduğu modeli uyguladım ve önerilerini kabul ettim, zaten boyun eğmekten başka yapacağım bir şey yoktu. Gerekli çalışmayı yapmak üzere gücümü topladım ve bu kitabı kaleme aldım.”

Kitabındaki tüm şekilleri kendisi çizmiş ve renklendirmiştir. Bu da El-Cezerî’nin yalnız mühendis değil, yetenekli bir sanatçı olduğunu da göstermektedir. Kitabında yer alan çizimlerinde insan ve hayvan figürlerinden geniş ölçüde yararlanmıştır. Müslümanlık inancında insan ve hayvan figürleri resim ve heykelde tasvir edilmesi yasaklandığı için, bu figürleri soyutlayarak ve gerçek boyutlarından bir miktar saparak kullanma yoluna gitmiştir. Kitabın orijinali, günümüzde mevcut değildir. Fakat 5 tanesi Türkiye’de bulunmak üzere bütün dünyada bilinen 15 kopyası vardır. Eser, zamanın ilim dili olan Arapça ile kaleme alınmıştır. El-Cezerî’nin bu eseri 6 kitaptan oluşur.

funduszeue.info: Bu kitap, eşit saatlerin ve Güneş saatlerinin geçişlerinin belirtildiği saatlerin yapımı üzerinedir, on bölümden oluşur. Bunlar, davulcu su saati, kayık su saati, filli su saati, bardak su saati ve tavus kuşlu su saatidir. Bu saatlerin dönemin bilim tarihi açısından en önemli özellikleri, saati göstermenin yanında kullanılan sistemlerin suyun kinetik enerjisiyle çalışan robotik sistemlere sahip olmasıdır. Kitabın son dört bölümü ise zamanı göstermek için tasarlanmış mum saatleridir.

Bu saat El-Cezerî’nin en ünlü aracıdır. Sırtında kare biçiminde bir kürsü, kürsünün köşelerindeki sütunlar üzerinde bir hisar, hisarın üzerinde küçük bir kubbe, kubbenin üstünde de bir kuş bulunan bir fil şeklindedir. Filin başına bakan taraftaki hisarın balkonunda sağında ve solunda iki şahin olan bir kişi, hisar sütunları arasında uzanan ve üzeri iki yılan sarılmış bir mil bulunmaktadır. Kürsünün orta kısmında bir yarım küre ve üzerinde elinde kalem tutan bir kâtibin oturduğu platform, platform üzerinde 7 ½ dereceye bölünmüş bir yay, filin boynuna oturmuş, sağ elinde balta sol elinde sopa tutan bir bakıcı ve filin boynunun iki yanında vazo bulunmaktadır. Kâtibin kalemi 7 ½ dereceye gelince kuş öter.

Balkonda oturan kişi sağ tarafındaki şahinin gagasının üstünden elini kaldırır ve sol elini sol tarafında bulunan şahinin gagası üstüne koyar. Sağdaki şahinin gagasından sütunlar arasındaki mile sarılı sağ yılanın ağzına düşer. Yılan aldığı topu filin sağ omuzunda bulunan vazoya bırakır. Filin seyisi balta ile filin başına hamlede bulunur, sopalı sol elini kaldırır ve filin başına vurur. Top filin göğsünden karnında asılı bulunan çan üstüne düşerek ses çıkartır. Bu durum yarım saatin geçtiğini bildirir. Kâtibin kalemi derece işaretinin dışına gelir. Bu durum sol taraf için de aynı şekilde devam eder ve bir delik tamamen beyaz olur bu durum da bir saatin geçtiği ifadesidir.

2. Kitap: Bu kitap, daha çok saray eğlenceleri için tasarlanmış ve içeceklerin sunumu üzerinedir, on bölümden oluşur. Kime içecek sunulacağına karar veren kadehler, havuzda yüzen kayak sistemleri, özel ibrikler ve insanları eğlendiren robotlar üzerinedir.

Otomat (canlı bir varlığın yapacağı kimi işleri yapabilen mekanik ya da elektrikli araç ya da aygıt) çalışmaları El-Cezerî ile doruk noktasına ulaşmıştır. Bu bölümde yer alan ve bir eğlencede kimin içki içeceğine karar veren bu otomat, beş katlı bir hisar biçiminde yapılmıştır. En alt bölmede bir elinde şişe tutan, önünde bir kadeh bulunan bir cariye oturmaktadır. Onun üzerindeki bölmede dört müzisyen cariye, bunun üzerindeki ayvanda bir dansçı, en üst bölmede iki kanatlı bir kapı vardır. Hisarın üzerinde bir kubbe ve kubbenin üstünde de bir at ve sürücüsü bulunmaktadır. Bu otomat toplantıya getirilip ortaya konur. Bir süre sonra cariyeler müzik araçlarını çalmaya, dansçı dans etmeye, süvari dönmeye, cariye önündeki kadehe şişeden şarap doldurmaya başlar. Süvari durur, bir saki, kadehi süvarinin mızrağı ile işaret ettiği kişiye sunar. Kişi şarabı içince, tekrar kadehi cariyenin önüne koyar. Bu seremoni 20 dakikalık aralıklarla 20 kez tekrarlandıktan sonra, üst hisardaki kapının kanatları açılır ve kapıdan çıkan figürün sağ eli başka şarap yok, sol eli ise iki kadeh daha var işaretini yapar.

İnsanda gezegen, Ay, Güneş ve yeryüzündeki canlıların hareketini taklit etme tutkusuna dayanan otomatın tarihi çok eskilere uzanır. İnsan çok eski dönemlerden başlayarak doğanın canlı olduğuna inanıyor, sihir, büyü veya doğaüstü güçler yardımıyla onu harekete geçirebileceğini sanıyordu. Mağaralardaki boyanmış taşlar, tuhaf figürler ve idoller bu isteğin en eski işaretleridir. Nitekim, Yunan uygarlığından önce eski Mısır mezarlarında bulunan, kolları hareket eden bebekler bu alandaki ön çalışmalar olarak kabul edilebilir. Daha karmaşık olanlarına ise eski Mısır’da rastlanmaktadır. Yunanlılar daha karmaşık otomatlar yapmışlardır. Daedalus’un (Atinalı mimar) uçan bir kuş ve bir labirenti koruyan, onun gerisinde aşağı yukarı gidip gelen bir heykel yaptığı ve yine Tarentumlu Archytas’ın (M.Ö 4. yy) 17 tahtadan bir kuş yaptığı, mekanik prensiplere uygun olarak inşa edilen bu kuşun uçtuğu söylenmektedir. Yunanlılarda ve onu izleyen dönemlerde otomat üzerindeki çalışmalar iki koldan geliştirilir: İnsanları Hayrete Düşüren Araçlar ve Eğlendiren Araçlar.

3. Kitap: Bu kitap, ibriklerin, kan alma teknelerinin ve abdest alma makinelerinin yapımı üzerinedir, on bölümden oluşur.
El-Cezerî’nin tasarımı abdest almak için kullanılan bu ibrikte, tavus kuşunun boynu baş hizasından yükselmektedir ve kuyruğu kapalıdır. Kuyruğun üst kısmında yer alan yuvarlak çıkıntı çekildiğinde tavusun gagasından abdest almak için yeterli miktarda su akar.

4. Kitap: Bu kitap, şekillerini değiştiren fıskiyeler ve sürekli çalan flüt için araç yapımı üzerinedir, on bölümden oluşur. El-Cezerî zamanına kadar fıskiyeler yapılsa da teknik olarak El-Cezerî’nin fıskiyeleri kadar mükemmel fıskiyeler çok azdır. Fıskiyeler hakkında Heron (Yunanlı matematik, fizik ve mekanik bilgin) ve Philon’da (İskenderiyeli filozof) bilgi yoktur. Ancak, Vitrivius (Romalı mimar) fıskiyeye su sağlamak amacıyla bazı borular kullandığından söz etmektedir. Daha karmaşık yapıya sahip fiskiyeler Benû Musa’ya kadar yapılmamıştır. El-Cezerî’nin yaptığı fıskiyeler, prensip olarak Benû Musa’nınkilere benzemesine karşın teknik olarak daha üstündür. Ayrıca, El-Cezerî Benû Musa’nın fıskiyelerini de yapmış ve bunların hatalarını tespit etmiştir. El-Cezerî denge prensibine dayanarak altı adet fıskiye yapmıştır. Kitabında bunun dışında, teknik olarak fıskiyelere benzeyen, fakat su fışkırtmayıp ses çıkaran dört adet de ses çıkaran araç yer alır.

Resimdeki El-Cezerî’nin fıskiyesi suyun sağlandığı bir depo ile bir havuz içinde yer alan bir fıskiyeden oluşur. Fıskiye suyu on beş dakika süre ile bir yay gibi ve sonra bir inci çiçeği gibi fışkırtır.

5. Kitap: Bu kitap, derin olmayan göllerden ve ırmaklardan suyu yukarı çıkaran araçların yapımı üzerinedir, beş bölümden oluşur. Bu sistemler temelinde, tarımsal sulama amacıyla tasarlanmış makinelerdir. Bu makineler, hareketlerini akarsuyun kinetik enerjisi veya hayvan gücünden sağlamaktadır.

El-Cezeri tarafından çizilen bu sulama makinesi, bir hazne içerisindeki suyun kepçe tipi bir elevatörle alınarak muhtemelen bir tarımsal sulama kanalına iletilmesi için tasarlanmıştır. Sistemde, mekanik ünitelere hareket canlı hayvan gücü kullanılarak sağlanmaktadır. Canlı hayvan tarafından bir düşey şafta verilen dönme hareketi, dişli sistemler aracılığıyla yatay şafta iletilmektedir. Bu iletimde herhangi bir transmisyon oranı kullanılmamakta, sadece hareketin yönü 90º değiştirilmektedir. Çizimde, bu kısımda kullanılan dişlilerin konik olup olmadığı konusunda bir ayrıntı verilmemiştir. Sistemin bu kısmı, günümüzde tekerlekli araçlarda kullanılan diferansiyel düzenekleriyle benzerlik taşımaktadır. Günümüzde, motorlu araçlarda kullanılan diferansiyel düzenleri, araçlarda vites kutusundan alınan hareketin tekerlek aks millerine iletilmesini sağlamaktadır. Bu kapsamda, dönüş hareketi yapan bir şafttan alınan hareketin yönü 90º döndürülmektedir.

6. Kitap: Önceki tasarımlardan faklı tasarımları içeren beş bölümden oluşmaktadır. Hükümdar sarayı için dökme pirinçten yapılmış bir kapı, farklı kilit sistemleri ile kayıklı saat üzerinedir.

Cezerî’nin diğer bir önemi de Artuklu Sarayı’nın kapısını yapmış olmasıdır. Bu kapı, dört metre yüksekliğinde ve metre eninde dökme pirinçten yapılmış iki kanatlı bir kapıdır. Kapının orta kısmı altıgen ve sekizgen yıldız motiflerinden oluşan kafes biçimindedir. Bu kafes, birbirlerine sarılmış yapraklarla süslenmiş küfî yazısıyla çevrelenmiştir: Mülk, Tek ve Kadir-i Mutlak Olan Tanrı’nındır. Bu yazı, parlatılmış biri sarı diğeri kırmızı iki yaprakla süslenmiş pirinç bir bordürle çevrilmiştir. Kapının bütün çevresi süslenmiş bir pirinç şeritle çevrilmiştir. Kapama kısmı zarif bir sütun biçimindedir. Cezerî, kapının her parçasının ayrıntılı olarak tasvirini vermediğini, geri kalanları sanatkarın el becerisine bıraktığını söyler; bu pirinç kapının masif bir kapı üzerine monte edildiğinden söz etmiş olmasa da, döküm sırasında kapının arkasında hazırladığı çivilerden, onun masif bir kapı üzerine çakılmış olduğu sonucunu çıkarmak kolaydır.

Cezerî’nin kitabı incelendiğinde, Eski Yunan’dan beri bilinen prensipleri kullanmak ve geliştirmek suretiyle çeşitli araçlar yaptığını görürüz. Bu prensipler, hava, boşluk ve denge prensipleridir. Yunan dünyasında hava, boşluk ve denge prensipleri üzerine Ctesibius (M.Ö 3. yy), Philon (M.Ö 2. yy), Heron (M.Ö 1. yy) tarafından çalışmalar yapılmış ve bu çalışmalar sonucunda da çeşitli araçlar geliştirilmiştir. Bunların arasında Archimedes’i de saymak gerekir. Bu çalışmalar çevirilerle İslam Dünyası’na aktarılmış ve bu çalışmaları, Benû Mûsa (9. yy), Fârâbî ( – ), Hâzînî (yaklaşık ’ler) ve Cezerî’nin ( yy) çalışmaları izlemiştir. Benû Mûsâ Kardeşlerden Ahmed’in yazmış olduğu Kitâbü’l-Hiyel (Makine Yapımı) adlı eser bu konudaki özgün eserlerden birisidir.

Gerek Yunan çağında gerekse İslam dünyasında kuramsal ve uygulama alandaki bu çalışmalar Cezerî ile birlikte doruk noktasına ulaşmıştır. Cezerî, hava ve boşluğa ilişkin kuramsal bilgi vermez, ancak araç yapımındaki ustalığı konuyu ne kadar ayrıntılı bildiğini göstermektedir. El-Cezeri’nin icat ettiği makinalar ve çizimler endüstriyel kontrol biliminde insanlığın bugün de yararlandığı sistemlerdendir. El-Cezeri’nin yaptığı makine parçalarının bir kısmına kendisinden yıl sonra yaşamış Giovanni Dondi dell’Orologio ve Leonardo da Vinci’nin eserlerinde rastlanmaktadır.

Benû Mûsâ’nın Kitâbü’l-Ḥiyel’den bir ayrıntı

El-Cezerî, yılında Cizre’de ölür, mezarı Cizre’deki Nuh Peygamber Camisi’nin avlusunda bulunmaktadır. El-Cezerî, çalışmalarının ileride kendisinden sonra gelenler tarafından önemsenmeme ihtimaline karşı kitabının önsözünde şöyle demiştir: “Bu işe öyle meşakkatlerle koyuldum ki yolum uzadı, emeklerimin rüzgârın savurduğu şeyler gibi heba olmasından, çalışmalarımın gündüzün geceyi silmesi gibi silinmesinden korkarım.”

Kaynak
El-Cezeri’nin Makine Yapımında Yararlı Bilgiler ve Uygulamalar Adlı Eseri, El-Cezerî ile ilgili yapılan çalışmaların değerlendirilmesi, Bilim ve Sanatı Birleştiren İki Usta, Ortaçağ Anadolu’sunun Büyük Mühendisi El-Cezeri, Mekatronik Biliminin Öncüsü El Cezeri

Post Views:1

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

İlgili

ILK ROBOTU KIM ICAT ETTI

Мои работы (2012)

DÜNYANIN İLK ROBOTUNU İCAT EDEN MÜSLÜMAN BİLGİN EL-CEZERİ-1153 yılında Cizrenin Tor Dağkapı mahallesinde doğmuş, 1233 yılında Cizrede vefat. Facebook ईमेल या मोबाइल zonguldak pamukkale telefon numarası2 days ago 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sibernetiğin ilk adımlarını attığı ve ilk robotu yapıp çalıştırdığı kabul edilen Cezerînin, 10 ünlü sanatçı Leonardo da Vinci ye ilham kaynağı olduğu düşünülür. 11 Sibernetik alanının en büyük dâhisi olarak kabul edilen, fizikçi, robot ve matris ustası Cezerî, Cizre de doğup yine orada ölmüştür. hearts of iron 4 hileleri23 hours ago UÇAĞI KİM İCAT ETTİ. Tarihteki ilk motorlu uçak Amerikalı iki kardeş Orville Wright ve Wilbur Wright tarafından icart edilmiştir. İlk uçuş 17 Aralık 1903 tarihinde gerçekleşmiştir. Gerçekleşen uçuşta uçak, yaklaşık 12 saniye boyunca havada kalmış ve 40 metrelik bir uçuş gerçekleşmiştir. Fan, ekipmanın normal çalışmasını sağlayan ve iş ve insanların geri kalanı için rahat koşullar yaratan yardımcı cihazları ifade eder. Bu konut cihazları olmadan, PClerin, klimaların ve diğer iklim ekipmanlarının çalışması imkansızdır. Çalışmalarının verimliliğini artırmak için fan hızını ayarlamanıza izin veren özel bir cihaz gerekecektir. AP Başlık Hava tarihi Prod. 1 Zentrix Şehir TBA: 101: Zentrix City, geleceğin dünya başkenti. Bilimsel deha İmparator Jarad tarafından icat OmicronPsy Ağı, Buradan, dünyayı kontrol eder. Gelişmiş düşünme bioçipler ile robotlar sayesinde insanlar çok belediyeler kanunla mı kurulurOct 23, 2022 Antalya avsallar otobüs. Ankarakart Bakiye Sorgulama Sorgulama Alanı. Quickest way to get there Cheapest option Distance between. Popular routes. Rome2rios Travel Guide series provide vital information for the global traveller. Antalya avsallar otobüs H100 aşısı antalya H100 Aşısı İşe Yarar mı-Eskişehir Haber Dec 1, 2022 Telefonu kim icat etti çok kısa. Antonio Santi Giuseppe Meucci 13 Nisan 1808-18 Ekim 1889, İtalyan mucit. 1854te teletrofono adını verdiği sesi önce elektrik dalgalarına, daha sonra aletin diğer ucunda sese çeviren aleti icat etmiştir. Bu, telefonun ilk örneği olarak kabul edilir. Dec 1, 2022 0 rakamı kim icat etmiştir. 780 senesinde Harezmde doğduğu kabul edilir. Harezmi, ilk defa birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik metotlarla, bir bilinmeyenli denklemleri de cebirsel ve geometrik metotlarla çözmenin kurallarını ve usullerini tespit etti. Matematikte ilk defa sıfır rakamını kullandı. Fan, ekipmanın normal çalışmasını sağlayan ve iş ve insanların geri kalanı için rahat koşullar yaratan yardımcı cihazları ifade eder. Bu konut cihazları olmadan, PClerin, klimaların ve diğer iklim ekipmanlarının çalışması imkansızdır. Çalışmalarının verimliliğini artırmak için fan hızını ayarlamanıza izin veren özel bir cihaz gerekecektir. Jan 18, 2023 Alman fizikçi Wilhelm Conrad Röntgenin 8 Kasım 1895 günü keşfettiği x-ışınlarını 6 ay sonra ürettiği cihazla Türkiyede ilk kez kullanan Dr. Esat Feyzi, ölümünün 110. Yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde düzenlenen bir seminer ile anıldı. Röntgen ilk kim icat etti? Dec 18, 2022 Ilk buzdolabını kim icat etti. Mekanik soğutma ile ilgili bilinen ilk patent 1790 yılında İngiliz Thomas Harris ile John Long a aittir. 1834 yılında da Amerikalı Jacop Perkins, eter ile çalışan pistonlu bir cihazın patentini almıştır. Nov 13, 2022 Telefonu kim icat etti kısaca yazı. İlk telefon 1876da Alexander Graham Bell, ilk cep telefonu ise 1973te Martin Cooper tarafından icat edildi. Telefonu kim icat Robotu Kim İcat Etti. Günümüze daha yakın yıllar olan 2008te, televizyonların birçoğuna ağ özellikleri de eklenmiştir. Bu televizyon firmalarının başında 2008 yılında bu teknolojiyi kullanmaya başlayan Samsung firması gelmektedir. Bazen sahiplerine uzun süre hizmet eden bir çamaşır makinesinin bir nedenden ötürü kırılması olur. Bu durumda, seçim ortaya çıkar: yeni bir tane satın alın veya çamaşır makinesini kendiniz onarın. Bu sadece arıza nedenlerini anlayarak ve çamaşır makinesinin kendisinin tamir edilip edilemeyeceğini bularak yapılabilir. Nov 27, 2022 Radyoyu kim nasıl icat etti. Uzun mesafe olarak ilk radyo cihazını Marconi üretmiştir. Marconi ilk radyoyu 1895 yılında üretmiştir. Laboratuvarda Hertzin deneylerini devam ettirmiştir. Bu şekilde laboratuvarda bir alıcıya bağlı olarak bir zili çalmak amacı ile verici yapmış ve 1895 yılında ilk radyo sinyallerini bu şekilde iletmiştir. Kitap Kim İcat Etmiştir. Kitap, tarihin en eski dönemlerinden beri insanların bilgiyi kaydetmek, paylaşmak ve aktarmak için kullandığı önemli bir araçtır. Ancak, kitabın icadı e fatura kayitli kullanici listesitoprak burgu makinasısuriye savaş haritasıJun 2, 2020 İlk Robot. Robotlar günümüzde her sektörün vazgeçilmez bir parçası olmaya başlarken tarihteki ilk robotu Philon yine insanların hayatını kolaylaştırması için About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features NFL Sunday Ticket Press Copyright. 23 hours ago UÇAĞI KİM İCAT ETTİ. Tarihteki ilk motorlu uçak Amerikalı iki kardeş Orville Wright ve Wilbur Wright tarafından icart edilmiştir. İlk uçuş 17 Aralık 1903 tarihinde gerçekleşmiştir. Gerçekleşen uçuşta uçak, yaklaşık 12 saniye boyunca havada kalmış ve 40 metrelik bir uçuş gerçekleşmiştir. Sponsor Grammarly ile çalışmalarınızda ve e-postalarınızda zamandan tasarruf etmek için bugün https: Grammarly. Combarisozcan adresine gidip ücretsiz bir h.

Теги: 3D, Иллюстрация, Технический дизайн, Тизеры

El Cezeri Kimdir? El Cezeri'nin Hayatı, İcatları Ve Eserleri Neler, Neyi İcat Etmiştir?

El Cezeri saf bir bilim aşkı ile bilim üretiyor, gelecekten bir haber şekilde yaşayıp gidiyordu. Yaptığı tasarımları resmeder ve resimli bir şekilde kategorilendirirdi. Bu çizimleri Diyarbakır'ın İç Kalesi'nde bulunan sarayda hayata geçirince bu çizimler sadece çizilip geçilen şeyler olarak kalmamış, kendisinden sonrakilere de aktarılmış, günlük hayatta bile kullanılmıştır. Öyle ki, Leonardo Da Vinci de dahil olmak üzere Rönesans döneminde pek çok bilim insanı, onun bu çizimlerini, kitaplarını elinden düşürmeyecektir. Öyle ki 'lü yıllarda bile El Cezeri'nin eserleri mühendislik fakültelerinde, derslerde anlatılmıştır.

El Cezeri Kimdir?

El Cezeri'nin tam ismi Ebu el-İzz b. İsmail b. El-Rezzaz el-Cezeri'dir. Kendisinin doğum yılını ve ölüm tarihini tam olarak bilememekteyiz fakat kendisinin Yüzyılda Diyarbakır bölgesinde yaşadığı düşünülür. Kendisi Müslüman bir mühendistir.

Kendi döneminde Fırat ile Dicle nehirleri arasındaki bölgeye cezire (ada) denirdi. Bu nedenle kullanılan Cezeri adı aslında onun lakabıdır. El Cezeri 25 yıl boyunca Artuklu sarayında saray mühendisliği görevi yapmıştır. Kendisi Orta çağın ve İslam Altın Çağı'nın en önemli mühendisi olarak görülmekte olan değerli ve çağının ötesinde bir kişiliktir.

El Cezerinin Hayatı

Yüzyılda yaşamış olan El Cezeri'nin hayatı hakkında bildiklerimiz çok kısıtlıdır. Kendisinin Artuklu Sarayı'nda 25 yıl kaldığını ve burada saray mühendisliği görevinde kaldığını, Diyarbakır bölgesinde yaşamış olduğunu biliyoruz ve yaptıkları hakkında elimizde bilgiler mevcuttur. Onun icatları aşağıdaki gibidir.

El Cezeri verdiği eserler ile, kendisinden sonrakilere bıraktığı bilgiler ile Sanayi Devrimine dahi teknik yönden katkılar sunmayı başarabilmiştir. 'lü yıllarda o Artuklu Emiri'nin sarayında yaptığı çizimler, tasarımlar, çalışma prensipleri, teknikler; Yüzyılda bizim bugün trenler, gemiler, otomobiller, enerji santralleri ve tüm karışık mekanizmaları yapabilmemizi sağlayan bir önayak olmuştur.

- Saz çalan robot

- Su saatleri

- Su pompalarını çalıştıran makineler

- Mum saatleri

- El yıkama ve abdest alma aparatları

- Meşhur fil saati

- El Câmi-u'l Beyn'el İlmî ve El-Amelî'en Nâfi fî Sınâ'ati'l Hiyel (Mekanik Hareketlerden Mühendislikte Faydalanmayı İçeren Kitap)

- Elliden daha fazla sayıda makinenin kullanım mantığını ve çalışma prensiplerini yazmış olduğu sanat eseri niteliğinde, görsellerle desteklenmiş bir kitabı vardır. Fakat bu kitap günümüze dek ulaşmamıştır. Bazı kopyalarının ise Kuzey Amerika ile Avrupa ülkelerinin çok çeşitli kütüphane ve müzelerinde yer aldığı bilinir.

- El Cezeri'nin el yazması olarak bugüne ulaşmış en eski eseri "Olağanüstü Mekanik Araçların Bilgisi Hakkında Kitap" adlı eseridir. Bu eser hala Topkapı Sarayı'nda, İstanbul'da sergilenmekte ve meraklıları tarafından görülmeyi beklenmektedir.

El Cezeri Hangi Devlette Yaşadı?

El Cezeri Cizre'de doğup ölmüştür. Bu dönemde Cizre bölgesi Eyyübiler'in hakimiyeti altındaydı. Hayatının büyük bir döneminde Diyarbakır bölgesinde de yaşamıştır. Bu bölge de uzun yıllar Artuklu hakimiyeti altında kalmıştır. İki yerleşim yeri de Moğol İstilası sonrası kaybedilmiştir.

El Cezeri, İslam'ın Altın Çağında çalışmalar yapan Müslüman bilim insanı ve mühendis. Cizre’de yaşadığından dolayı Cizreli manasına gelen Cezeri denilmiştir. Sibernetiğin ilk adımlarını attığı ve ilk robotu yapıp çalıştırdığı kabul edilen El Cezeri'nin Leonardo da Vinci'ye ilham kaynağı olduğu düşünülür. Cezeri yüzyılda yaşamış otomasyon ve otomatik sistemlerinin kurucusu kabul edilen kişidir. Pek çok büyük makine yapımı ustasına, mucide önder olmuştur.

 


Cizreli büyük mucit, bilgisayarların temellerini atan alim, fen ve teknik adamı, robot, saatlar, su makinaları, şifreli kilitler, şifreli kasalar, termos,otomatik çocuk oyuncakları gibi 60 makine mucidi ve dünyanın ilk sibernitik funduszeue.info-Cezeri’nin en ünlü icadı fil su saatidir. Bu saat, günümüzde mühendislikte kullanılan bazı mekanik parçalar içerir.  

Artukluların sarayında hanedana hizmet etmiş ama bilginin paylaşılmasını savunduğu anlaşılan ve bilimin evrenselliğine inandığını çıkarabileceğimiz bir önsözü olan kitabı vardır. Kitabın bir kopyası ise Topkapı sarayındadır. Cezeri'nin tam olarak ismi ise Bediüzzaman Ebu'l-İzz İsmail b. er-Rezzaz el-Cezeri'dir. Cezeri Hayatı / Cezeri Video

Çağını Aydınlatan Müslümanlar →El Cezeri / İbni Sina / Buzcani / El Kindi / El Razi / İbni Haldun / Beni Musa / İbni Heysem / Battani / Farabi / Harezmi

 

Müslüman Bilim İnsanları / Müslümanların En İyi 10 İcadı / Müslüman Bilim İnsanları İcatları / Müslümanların İlkleri / İslam'ın Altın Çağı Bilim İnsanları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası