pilot olmak nasıl birşey / "Nasıl Pilot Olunur?" Diyenler İçin 5 Öneri - MAPFRE Blog

Pilot Olmak Nasıl Birşey

pilot olmak nasıl birşey

Pilot Olmak İçin Hazır mısınız?

Okunma Sayısı

Uçmak güzeldir. Pilot olmak ayrı bir güzel. İzlediğim bir filmde “ Biz pilotlar yerdeyken gökyüzünü, gökyüzündeyken de yeri özleriz” sözü geçmişti. O filmden sonra içimde pilot olma isteği uyanmaya başlamıştı. Uçakları gördüğümüzde, pilotların siyah Ray-Ban damla gözlüklü karizmatik halini gördüğümüzde ya da izlediğimiz buna benzer bir filmden etkilendiğimizde içimizde pilot olma hissi doğabilir, doğabilir ama kendimizi pilot olmaya hazır hissediyor muyuz ya da o an kalbimizin pır pır etmesinden dolayı mı pilot olmak istiyoruz? Yani demem o ki, bu istek geçici mi değil mi? Önce kendimize bunu bir sormamız, daha sonra ise pilot olmak için şartlar nelerdir sıkı bir araştırma yapmamız gerekiyor. ..

Günümüz teknoloji çağı olup her ne kadar kariyer için dijital meslekler öne çıkıyor olsa da pilotluk cazibesini yitirmeyen mesleklerin başında geliyor. O halde detaylarla nasıl bir yol çizmeniz gerektiğiyle devam edelim.

Nasıl Pilot Olunur?

pilot olmak, pilot, uçak, uçuş

Nasıl pilot olunur sorusunun tek bir cevabı yok. Aslına bakarsanız pilot olmak için birçok yol var. İsterseniz Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu olarak askeri pilot olabiliyorsunuz, isterseniz Sivil Havacılık Okulu sayesinde, isterseniz de özel pilot eğitim okulu sayesinde. Tamamen size kalmış. Bir başka pilot olma yöntemi ise üniversitelerin pilotaj bölümünü okumaktır.  Eğer askeri pilot olursanız bir süre sonra sivil havacılığa geçebiliyorsunuz. Tercihiniz hangisi olursa olsun pilot olmak için yaşınızın küçük olmasında fayda var.

Günümüzde lise mezunu olmak yeterli olsa bile üniversite mezunlarının iş alımı sırasında lise mezunlarından bir adım önde olduğu aşikardır. Pilot olmak için özel uçuş okullarında ay eğitim görürsünüz.  Eğer eğitimde başarılı olursanız PPL ( Private Pilot Licence- Hususi Pilot Lisansı) alırsınız. Ardından  saat yer dersi alıp 40 saat uçuş yaptığınızda ise Cessna tipi uçağı uçurabilir hale gelirsiniz. Tabii PPL lisansı almak için de bazı şartlar gerekebiliyor. Bunlar neler diyecek olursanız :

PPL Lisansı Almak İçin Gereken Şartlar

  • 18 yaş ve üzeri olmak
  • Lise mezunu olmak
  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden veya Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen hastanelerden 1. Veya 2. Sınıf sağlık sertifikası almak.
  • Lisans için gerekli olan teorik bilgi ve uçuş eğitim süresini tamamlamış olmak.
  • Teorik bilgi ve uçuş eğitim sınavlarından 6 ay sonra girilecek genel yetenek sınavında başarılı olmak.

Bu şartları sağlıyorsanız PPL lisansını aldınız demektir. Eğer ben havayolu şirketi bünyesinde çalışmak istemiyorum, hobi ya da eğlence olarak uçurmak istiyorum ya da kendime ait bir uçak alıp onu uçurmak istiyorum diyorsanız PPL lisansı yeterli olacaktır. Yok ben havayolu şirketi bünyesinde çalışacağım diyorsanız sıradaki almanız gereken lisans ATPL lisansı olacaktır. Bunun için uçuş okullarını tercih edebilirsiniz. Fakat şunu unutmayın ki hiçbir uçuş okulu pilot olmak için iş garanti etmez! Türkiye’de herhangi bir uçuş okulundan mezun olduğunuzda JAR lisansı alırsınız ve bu aldığınız lisans ise sadece Türkiye’de geçerli olmaktadır. Ülkemizde toplam uçabileceğiniz süre saattir ve ineceğiniz havaalanı sayısı taneyi geçmez. Eğer eğitiminizi Amerika’da alırsanız, alacağınız eğitim süresi ay olacaktır. Alacağınız lisans ise FAA CPL/LR/ME/EASA ATPL FROZEN dir. Amerika’da toplam tane havaalanına iniş gerçekleştirirsiniz.  ATPL lisansına sahip olmak için ise uçuş okullarına ödeyeceğiniz fiyat her uçuş okulunda değişiklik göstermekle birlikte euroyu gözden çıkarmanız gerekir.  ATPL lisansı almak ve havayolu şirketi bünyesinde pilot olmak için bir uçuş okulunu tercih ettiniz, ödenmesi gereken ücreti ödediniz ve eğitime başladınız. Eğitim süresi boyunca saat yer dersi alacaksınız ve saat de uçuş yapacaksınız. Daha sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen 14 tane dersin sınavına girmelisiniz.

Peki pilot olmak için sınava girmemiz gereken dersler neler diyecek olursanız:

  • Hava Hukuku ve ATC Usülleri
  • Gövde/Uçak Sistemleri/Motor
  • Alet/Elektronik
  • Ağırlık ve Denge
  • Performans
  • Uçuş Planlama ve İzleme
  • İnsan Performansı ve Limitleri
  • Meteroloji
  • Genel Seyrüsefer
  • Alet Seyrüsefer
  • Operasyon Usülleri
  • Uçuş Prensipleri
  • VFR Haberleşme
  • IFR Haberleşme

Bu derslerden %75 başarı sağladığınız takdirde ATPL Frozen lisansınızı alıp Airbus veya Boeing simülatöründe pratik yaptıktan sonra üçüncü pilot olarak görevinize başlayabilirsiniz. Üçüncü pilot olup saatlik gözlem süresini tamamladığınızda ise ikinci pilot olursunuz. Aldığınız ATPL Frozen lisansı saatlik uçuş süresinden sonra ATPL lisansına dönüşür. İkinci pilot olmanızın ardından saatlik uçuş süresini tamamladıktan sonra da kaptan pilot olarak görevinize devam edersiniz. Hayalinizdeki gibi pilot olmak için bu aşamaları tamamlamanız gerekir.

Pilot Olmak İçin Şartlar Nelerdir?

pilot olmak, pilot, uçak

Yukarda bahsettiğim eğitim sürecinden geçerek bir Airbus veya Boeing tipi uçakta ikinci pilot veya kaptan pilot olarak gökyüzünde altınızda bembeyaz bulutlar eşliğinde yolculuk yapmak güzel bir şey olsa da tabii ki pilot olmak için şartlar da var. Biraz da bunlardan bahsedeyim…

  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün 14 tane dersinden başarılı olmak gerektiğini söyledim. Eğitim gerçekten çok önemli. Pilot olmak, sadece uçağı uçurup seyahat etmek demek değildir. Pilotluk kariyeriniz boyunca sürekli çalışmak ve öğrenmek zorundasınız. Uçağın sistemlerinden tutun da meteorolojiye, matematikten tutun da temel fiziğe kadar birçok şeyi bilmeniz gerekir.
  • Aranan koşullardan bir diğeri de iyi derecede bir İngilizce. Eğer İngilizceniz yeterli değilse, pilot olmak için ICAO Havacılık İngilizcesi Eğitimini almanız gerekir. Ayrıca TOEFL dan üzerinden 80, IELTS den ise 9 üzerinden almalısınız.
  • Pilot olmak istiyorsanız göz, kalp, psikoloji, ortopedi gibi rahatsızlıklarınızın olmaması ve özellikle konuşmanızın düzgün olması gerekir.
  • Son olarak pilot olmak için bin Euro yani TL yi gözden çıkarmanız gerekir.

Avantaj ve Dezavantajıyla Pilot Olmak

Pilotlar için sabit bir mesai saati yoktur. Ayda sadece 10 gün çalışmaktadırlar. Eğer gezmeyi çok seviyorsanız pilot olmak doğru bir tercih olabilir. Zira dünyanın birçok yerine ziyaret etme şansına sahipsiniz ve gezdiğiniz yerlerin kültürlerini de tanırsınız. Tabii bu bugünün koşulları. &#;de dünya nasıl bir yer olacak? Teknolojinin bu hızıyla hipersonik uçuş sistemleri pilotluk mesleğini nerelere taşıyacak? Zamanla göreceğiz.

Maalesef mesleğiniz süresince uçuş günlerini ve saatlerini siz seçemezsiniz ve bayram seyran dahil şirketinizin belirlediği uçuş günü ve saatinde uçuşunuzu yapmak durumundasınız, tabii ki kaptan pilot değilseniz. Ayrıca düzenli bir hayatınızın olmasını da beklemeyin. Pilot olmak istiyorsanız, mesleğiniz boyunca belirli aralıklarla sağlık taramasından geçeceğinizi ve herhangi bir sağlık nedeninden ötürü de pilotluk kariyerinize son verebileceğinizi unutmayınız.

Pilotların Aldığı Ücret Ne Kadardır?

Pilotların aldığı ücret uçağın tipine, alınan kıdeme ve uçuş süresine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Ama pilotluk kariyerinize yeni başladıysanız ortalama TL gibi bir ücret alırsınız. Kıdem aldıkça da ücretiniz Türk Lirasına kadar çıkmaktadır.

Sonuç olarak pilot olmak, her ne kadar karizmatik ve kazançlı bir meslek gibi görünse de eğitim açısından oldukça masraflı ve meşakkatlidir. Tüm bu anlattıklarım ışığında ise kararı size bırakıyorum. Digital yazarlar olarak pilot olmak isteyenler için hazırladığımız blog yazımız bu kadar. Karar sizin. Pilot olmaya hazır mısınız?

\n

Bu satırlarda daha önce Pilot olmamak için 10 makul sebep yazısını okuyan okurun, bu hafta da pilot olmak için 10 makul sebep yazısı ilgisini çekebilir.

\n

\n
    \n
  1. Kısa süren eğitim süresi
  2. \n
\n

Yaklaşık 2 veya en geç 3 yıl içinde pilotluk sertifikanızı alıp havayollarında pilot olmak için iş aramaya başlayabilirsiniz. Pek çok ülkede üniversite mezunu olmanın zorunluluk olmadığı pilotluk mesleğine kolayca erişmek mümkün. Doktor olmak gereken sürenin en az yıl olduğunu düşündüğümüzde aradaki fark büyük. Üniversite mezunu olmak kaydıyla bile 6 yıl içerisinde kokpite oturabilirsiniz. Henüz akranlarınızın okulda dirsek çürüttüğü bir dönemde, siz pilot olarak havayollarında ciddi para kazanmaya başlamış olabilirsiniz.

\n
    \n
  1. Yeni insanlarla tanışma ve çalışma
  2. \n
\n

Uçuş ekipleri sürekli farklı bireylerden oluşur. Bir yolculukta beraber çalıştığınız kaptan pilot, yardımcı pilot ve kabin ekibi, başka bir uçuşta yeni kişiler olarak karşımıza çıkar. Bu da sizin hem sosyal hem iş çevrenize olumlu etki eder. Ayrıca özel jetlerde pilotluk yaparak çok farklı profillerdeki insanlarla, zengin kişilerle tanışma ve çalışma şansı bulabilirsiniz. Kargo taşımacılığı, yangın söndürme uçakları, hava taksi gibi farklı uçuş tiplerini düşündüğümüzde her gün değişik profillerde yeni insanlarla tanışmak mümkün.

\n
    \n
  1. Analitik bir iş
  2. \n
\n

Eğer yapı itibariyle analitik düşünen ve kısmen içe dönük olan bir kişiyseniz, dar bir ekiple beraber küçük bir ofiste -kokpitte- çalışmak size uygun olabilir. Büyük ve açık bir ofiste, kalabalık bir çalışan grubu içinde, sıklıkla odaklanmanızı bozacak bir iş ortamı yerine, kokpitte sadece kişi ile çalışmak, toplam kişilik bir ekiple takım çalışması içinde olmak hayatınızı kolaylaştırabilir.

\n
    \n
  1. Seyahat imkanları
  2. \n
\n

Çalıştığınız havayolu ne kadar çok farklı noktaya uçuyorsa, bu sizin için o kadar farklı yerleri görmek, oralarda bedeli başkası tarafından ödenmiş bir şekilde konaklama ve tatil yapma demektir. Uzun uçuşlar sonrasında konaklama yaptığınız ülkelerde, şehirlerde bir ya da iki gün çevre gezilerine çıkma olanağı çekici. Aynı uçuşlara çok uygun fiyatlı biletlerle sevdiğiniz kişileri yanınızda götürmeniz de mümkün. Bu da sizin için çok düşük maliyetli bir şekilde dünyayı görmek ve tanımak demek.

\n
    \n
  1. Aile bireyleri için uçak bileti
  2. \n
\n

Aile bireyleriniz de burada sözü edilmesi ayıp olacak düşük ücretlerle dünyanın her yerine uçabilir. Ayrıca pek çok havayolu çalışanlarına yılda adet ücretsiz bilet verirler. Bu da hiçbir maliyet olmadan seyahat etmek demek. Havayollarının birbirleri ile yaptığı anlaşmalar sayesinde sadece çalıştığınız hava yoluyla değil, anlaşmalı diğer havayolları ile standart bilet fiyatının yarısından aşağı bile olabilecek fiyatlarla uçabilirsiniz. Sizin havayolunuzun uçmadığı bir noktaya anlaşmalı havayolları aracılığı ile kolayca ulaşabilirsiniz. Bu avantajların hepsi pek çok durumda aile bireyleriniz için de geçerlidir.

\n
    \n
  1. Tutkulu, heyecanlı, zevkli bir iş hayatı
  2. \n
\n

Pilotların çok büyük bir bölümü işlerine gerçek bir tutkuyla bağlıdır. Standart bir ofiste çalışmaktansa, büyük gövdeli bir uçağın kokpitinde çalışmak paha biçilemez. Bir uçağın iniş ve kalkış anlarını gerçekleştirmek, son teknoloji bir hava aracını kullanmak, dünyayı binlerce metre yükseklikten izlemek, ofiste günlük bir toplantıya katılmaktan daha çekici.

\n
    \n
  1. Karşı cinsi daha kolay etkilemek
  2. \n
\n

Bu avantaj belki erkek pilotlar için daha kritik olabilir. Apoletli üniformalar, güneş gözlükleri, zor işi başarmış olmanın verdiği özgüvenli duruş, yüksek gelir gibi unsurları düşündüğümüzde, bir pilotun karşı cins için çekici olduğu açık. Kadın pilotlar da sayıca az oldukları bir meslekte gurur abidesi olarak çekicilik unsuru olabiliyor. Aynı boy, fizikte bir pilot mu daha çekici, yoksa bir finans direktörü mü sorusunun cevabı galiba pilotlar lehine.

\n
    \n
  1. Prestijli bir iş
  2. \n
\n

Herhangi bir ülke veya coğrafya ayırt etmeden, pilotluk tüm kültürlerde prestijli bir iş olarak kabul görüyor. Özellikle yapılan işin zorluğu, yüksek oranda bilgi ve beceri gerektirmesi, belli oranda cesaret içermesi, pek çok insanın yapmaktan çekineceği bir meslek olması, pilotluğu prestijli meslekler arasına koyuyor. Tıp alanında doktorların hasta üzerindeki hayati öneme sahip sorumlulukları gibi, pilotların da yolcuları güvenli bir şekilde bir noktadan bir noktaya taşımak gibi sorumlulukları var. Bu sorumluluk bazen kahramanca hikayelere konu olacak kadar kritik. Bu açıdan baktığımızda işin önemi prestiji beraberinde getiriyor.

\n
    \n
  1. Gelir
  2. \n
\n

Özellikle kaptan pilotların ve büyük havayollarında iş bulabilmiş deneyimli pilotların iyi kazandığını biliyoruz. Pek çok meslek grubu ile karşılaştırıldığında, kariyer basamaklarını zorluklarla, mücadeleyle ve belirsizliklerle tırmanmak yoluyla elde edeceğiniz gelir, pilotluk mesleğinde sadece aynı işi yaparak (uçak uçurarak), deneyimle beraber kıdem kazanarak elde edilebiliyor. Ayrıca uzun yolculuklarda, pilotların çalışmadıkları saatler, hatta yataklarında uyuyarak geçirdikleri süreler bile mesai sayıldığı için gelirlerine eklenir.

\n
    \n
  1. Serbest zaman
  2. \n
\n

Yaz dönemi, geleneksel tatil zamanları gibi yoğun dönemlerinin dışında pilotlar kendilerine zaman ayırabilir. Yasal düzenlemelere bağlı olarak pilotların çalışma saatleri sınırlıdır. Uzun uçuşlardan sonra konaklama, özellikle ender sefer olan bir noktadaysa dönüş için ciddi bir zaman boşluğu yaratır. Geçirilen zaman aileden uzak olsa bile, fiilen uçağın uçurulduğu süre kısıtlı, mesai içinde bile olsalar, geçirdikleri zaman uçak kokpitinin dışındadır. Bu da kişisel zaman yaratmaya imkân tanır. Standart bir havayolunda çalışan bir pilotun, fiilen uçak uçurmadığı gün sayısı yıllık günü bulabilir.

\n

Artık önceki yazımızla bu yazıyı elimize alıp, şapkamızı önümüze koyup pilotluk mesleğini enine boyuna değerlendirebiliriz.

\n
\n

\n\n

Pilotluk pek çok kişinin kariyer hayallerini süsleyen bir meslek. Bu satırların yazarının da katıldığı bu görüşe rağmen, pilotluk kariyerini meslek olarak seçmenin hayati zorlukları içerdiği de açık. Bu yazının konusu “neden pilot olmamalıyız?”

\n

1 - İş bulma zorluğu

\n

Çok uzun süren ve çok pahalı bir uçuş eğitimi aldınız, gururla okulunuzdan mezun oldunuz, pilot sertifikanız elinde. Siz ve hayaliniz arasında artık büyük bir engel var. Maalesef pilot olarak iş bulmak, uçuş okulunu bitirmekten çok daha zor. Haklı sebeplerle deneyimli pilotları iş almak isteyen hava yolu şirketleri, büyük ihtimalle sizin başvurularınıza cevap bile vermeyecek. Havayolu sayısının azlığı, ekonomik dalgalanmalar, pilot ihtiyacının arz-talep dengeleri ile belirlenmesi, pilot olarak iş bulmayı çoğu zaman imkânsız hale getirebilir. Farklı dönemler ve farklı coğrafyalarda değişkenler fark gösterse de iş bulma zorluğunu ortadan kalkmıyor. İş aradığınız bu dönemde uçuş deneyiminizi ve saatinizi artırabilecek herhangi bir iş ile kariyerinize başlamak ya da devam etmek sonrası için doğru strateji.

\n

2 - Yüksek eğitim ücretleri

\n

Havayollarında görev alacak bir pilotun uçuş eğitimi dünyanın her yerinde çok yüksek. ABD’de göreli olarak eğitime erişmek daha kolay ve maliyetler daha düşük olsa da bu eğitim ciddi bir yatırım gerektiriyor. Havayolu pilotu olmak için gereken eğitimin ortalama maliyetinin dolar civarında olacağını düşündüğümüz zaman bu parayı ödeyebilmek güç. Ailenizden destek alamıyorsanız, bu bedeli bir kredi kurumu ile halletmek ya da borç almak yoluyla elde etmeniz gerekecek. İş bulma süresinin uzaması durumunda geri ödenmesi imkânsız olan bu borç önemli bir stres sebebi olacaktır. Sadece Türkiye’de değil, üniversite eğitimin ücretli olduğu tüm ülkelerde, tüm mezunlar için “öğrenci borçları” çığ gibi büyümekte.

\n

3 - Uyku saatleri

\n

Düzenli ve yeterli uyku sizin için önemliyse bu mesleği unutabilirsiniz. Çünkü pek çok insanın uyumak için yatağa girdiği saatler, pilotların iş gitmek hazırlandığı saatler. Günün tarifeli ilk uçuşlarının genellikle gibi başladığını düşünürseniz, sizin bu uçuş için hazırlanmanız, havalimanına gidiş, uçağın uçuş öncesi hazırlıkları gibi konuları düşündüğünüzde gece uykusuna veda etmek şart. Erken yatmak ya da erken uyanmak gibi zorunlu sebeplerle pek çok sosyal aktiviteye katılamamak garanti. Ayrıca gece hayatı ve eğlence sizin için önemliyse, meslek size uygun değil.

\n

4 - Haftasonunu ve resmî tatili unutun

\n

Uçuş imkanları geniş olan büyük bir havayolunda iş buldunuz. Büyük ihtimalle çok sık uçuş yapacağınız bir programınız olacak ve bu programlar hafta içi, hafta sonu veya resmî tatil günleri gibi bir ayrım içermeyecek. Hafta içi çalışan arkadaşlarınızın ya da aile fertlerinizin hafta sonu bir araya geldiği toplantılar, bayramlarda aile ziyaretleri, uzun resmî tatiller sizin için değil. Bu dönemler, bir havayolu pilotu olarak sizin nefes almadan çalışmanız gereken dönemler.

\n

5 - Yıllık tıbbi kontroller

\n

Bir pilot olarak düzenli bir şekilde tıbbi kontrolden geçmek zorundasınız. Uçuş görevine devam edebilmeniz kontrollerden doğru sonuçları alabilmenize bağlı. Bu da haklı olarak önemli bir korkuyu, sağlık endişesini beraberinde getiriyor. Eğitimini almak için bir servet döktüğünüz, deneyim kazanmak için yıllarca çalıştığınız mesleğiniz, beklenmedik uzun dönemli bir hastalık sebebiyle bir anda elinizden gidebilir. Sağlıklı beslenme, fiziksel aktiviteler, kilo kontrolü, stresten uzak bir yaşam hayatınızın vazgeçilmez öncelikleri olmak zorunda. Bacağınızın tam olarak iyileşmeyecek şekilde kırılması pek çok meslek için hiçbir sorun yaratmayacakken pilotluk kariyerinizi bitirebilir. Hızlı araç kullanmamak, iki tekerlekli araçlara uzak durmak, riskli sporların yanına bir yaklaşmamak hem sağlığınız için hem de kariyeriniz için doğru yaklaşım.

\n

6 - Jet lag

\n

Vücudumuzun bir içsel saati vardır. Bu saatin ritmine uyulmayan her durumun zihinsel ve fiziksel problemler yarattığını biliyoruz. Farklı saat dilimlerinin vücutta ve zihinde yarattığı negatif etkiye, yorgunluğu jet lag olarak tanımlıyoruz. Her bir saatlik zaman dilimi farkına vücudun uyum sağlaması için gereken süre bir gün. Yani İstanbul-New York uçuşunu yaptığınız durumda 8 saatlik zaman farkına uyum için gereken süre bir hafta. Ancak pilotların hiçbir zaman böyle bir zamanı yoktur. Bu uçuşta en fazla bir ya da iki gece konaklama yaparak tekrar Türkiye'ye uçuş yaparsınız. Ayrıca Amerika kıtasından Avrupa kıtasına uçuşların genel olarak gece yapıldığını düşündüğümüz zaman uyumanız gereken zaman dilimini bir gece uçuşunda geçirerek ülkeye sabah saatlerinde inersiniz.  Bu da tekrar sizin için bir yatak ve uyku problemi demektir.

\n

7 - Standby görevler-nöbetçi ekip

\n

Standby görev, standart uçuş programınızın dışında, acil durumlar için hazır olmanız gereken nöbetleri ifade ediyor.  Örneğin bir pilot arkadaşınızın hastalandığı için uçuşunu gerçekleştiremeyecek olması ve onun yerine nöbetçi olarak uçuşa gitmeniz bir acil durumdur. Tüm uçuş ekiplerinin standart programlarının içerisinde nöbet süreleri vardır. Bu acil durumlar çok dar zamanlarda gerçekleşeceği için, sizin bir pilot olarak havalimanına en fazla 1- 2 saatlik uzaklıkta olmanızda zorunludur. Bu sebeple pilotların oturdukları evler genellikle havalimanları çevresindedir. Düzenli oturdukları evlerin dışında, nöbetler için havalimanına daha yakın ikinci bir ev tutmuş pilotlar da vardır. Bu problemin sadece pilotlar için değil, tüm uçuş ekibi için geçerli olduğunu söyleyelim.

\n

8 - Evden ve aileden uzak kalma

\n

İster yurt dışı isterse yurt içi, ister kısa isterse uzun uçuşlar olsun tüm pilotların başındaki önemli problemlerden biri evden uzak geçirdikleri uçuş saatleri ve hayatlarıdır. Yoğun uçulan bir havayolunda veya yoğun bir dönemde, bir ayda 15 geceyi otel odalarında geçirmeniz mümkün. Bekâr pilotlar için bu eğlenceli bir hayat olabilir ancak evli ve çocuk sahibiyseniz zorluk büyük. Eşler bu konuda anlayışlı bile olsa, özellikle küçük yaştaki çocuklar aynı anlayışı göstermeyecektir. Ailenizle ve arkadaşlarınızla arzu ettiğiniz güçlü bağları kuramayabilirsiniz.

\n

9 - Kıdem kaybı

\n

Havayolu şirketlerinde işe başladığınız tarih hem kıdem hem de terfiler açısından çok önemlidir. İlerleyen dönemlerde kaptan pilotluk için alacağınız terfi, kazanacağınız gelir işe başlama tarihi le çok bağlantılı. Eğer havayolu değişikliği yaparsanız bu kıdemin sağladığı avantajlar büyük ölçüde yok olacak. Bu değişim sırasında bir de uçak tipi değişikliği olacaksa sabırlı olunması gereken bir süreç başlamış demektir.

\n

10 - İş güvenliği ve çalışma yeri güvenliği

\n

Pek çok özel iş yerinde olduğu gibi havayollarında da iş güvenliğinizden hiçbir zaman % emin olamazsınız. Havacılık sektörü ekonomik dalgalanmalardan şiddetli olarak etkilenen bir sektör. Bu sebeple çalıştığınız şirketin ne durumda olacağını, sektörün pilot ihtiyacının nasıl seyredeceğini kestirmek imkânsız olabilir.  Ayrıca yaşamak istediğiniz şehir, uçuşlarınız için merkez noktanız olmayabilir. Örneğin İzmir merkezli bir pilot olarak çalışmayı hayal ederken, uçuş programları sizi İstanbul’da yaşamaya mecbur bırakabilir. Eğer İzmir’e gitmek gibi bir talebiniz varsa, İzmir’e talebin çok, İzmir merkezli pilot ihtiyacının az olması sebebiyle gerçeklemeyecek bir hayal olarak kalır. Unutmayın havayolu taşımacılığı en istikrarlı sektörlerden biri değildir ve dalgalanmalara çok açıktır. Çünkü bir pilotun ücretini ödeyen havayolu şirketi değil, o havayolunu kullanan yolcular ve taşınan kargolardır. Bunların her ikisi de ekonomik istikrarla çok ilgilidir.

\n

Tüm bu olumsuz şartlara rağmen, pilot olmak isteyenler enseyi karartmamalı. Haftaya da pilot olmak için makul sebeplere bakalım.

\n\n\n

Pilot Nedir?

Pilot Ne Demek?

Pilot, yolcu, kargo ya da şahsi uçakları güvenle uçurmakla sorumlu olan kişiye verilen mesleki unvandır. Uçuş genellikle iki pilot tarafından yönetilir. Biri komuta pilotu olan kaptan, diğeri ise ikinci pilottur. Kaptan uçuş sistemlerini çalıştırırken ikinci pilot hava trafik kontrolörüyle iletişimi sağlar. Uzun mesafeli uçuşlar gibi bazı durumlarda, uçakta üç ya da dört pilot bulunabilir.

Pilot Ne İş Yapar? G&#;rev ve Sorumlulukları Nelerdir?

  • Rota, hava durumu, yolcular ve uçak hakkındaki tüm bilgilerin mevcudiyetinden emin olmak,
  • Uçuş için irtifayı, izlenecek rotayı ve gerekli yakıt miktarını detaylandıran bir uçuş planı oluşturmak,
  • Yakıt seviyesinin ekonomiyle güvenliği dengelemesini sağlamak,
  • Tüm güvenlik sistemlerinin düzgün çalıştığından emin olmak,
  • Kabin ekibini uçuştan önce bilgilendirmek ve uçuş boyunca düzenli olarak iletişim kurmak,
  • Uçuş öncesi navigasyon ve işletim sistemlerinin kontrollerini gerçekleştirmek,
  • Kalkış öncesi, uçuş ve iniş sırasında hava trafik kontrolörü ile iletişim kurmak,
  • Kalkış ve iniş sırasında gürültü yönetmeliklerine uyulduğundan emin olmak,
  • Uçağın teknik performansı ve konumu, hava koşulları ve hava trafiği hakkında düzenli kontroller yapmak,
  • Uçağın kayıt defterini güncel tutmak,
  • Seyahat sonunda uçuşla ilgili sorunları belirten rapor yazmak

Pilot Olmak İ&#;in Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Pilot olmak isteyen kişide aranan eğitim koşulları şunlardır;

  • Pilot olmak için en az lise mezunu olmak gerekmektedir.
  • Lise mezunu kişiler, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırılan herhangi bir uçuş okulundan ücretli eğitim alabilmektedir,
  • Üniversitelerin dört yıllık Pilotaj bölümünden lisans derecesi ile mezun olunarak da pilot olunabilmektedir.
  • Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO’nun hazırladığı Havacılık İngilizcesi Yeterlilik Sınavından başarı ile geçmek gerekmektedir.

Pilotta Olması Gereken &#;zellikler

  • Mükemmel mekansal farkındalık ve koordinasyon becerisi göstermek,
  • İyi iletişim kabiliyeti sergilemek,
  • Takım çalışması ve yönetimini gerçekleştirebilmek,
  • Kabin ekibi ve yolculara net komutlar verebilecek liderlik vasfına sahip olmak,
  • Zor durumlarda hızlı düşünebilmek ve karar verebilmek,
  • Stres altında sakin kalabilmek,
  • Disiplin ve özgüven sahibi olmak,

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası