rota virüsü nedir / Rota virüs,rotavirüs | Bulut Klinik

Rota Virüsü Nedir

rota virüsü nedir

Rota Virüs Nedir?

Rota virüs, sıklıkla 2 yaş altı çocuklarda bağırsak iltihabı oluşmasına neden olan bir virüstür. Yüksek bir bulaşıcılığı olan bu virüs, dünya genelindeki çocuklarda yaygın olarak görülen bir durumdur. Her mevsimde görülse de bu viral hastalık ilkbahar ve kış aylarında salgınlara neden olabilir. Rotavirüs ağız veya dışkı yolu ile bulaşabilir. Genellikle ishal ile kendini gösteren hastalık, yüksek ateş ve kusma belirtilerine de sahiptir. 2 yaş altındaki çocuklarda şiddetli gelişen ishal nedeniyle aşırı derecede su kaybı yaşanabilir. Çok şiddetli sıvı kaybı yaşayan küçük çocuklarda ölümle sonuçlanan vakalar olabilir. Hastalık hastanede tedavi gerektirebilir. Kuluçka süresi 2 gün olan rotanın iyileşme süresi ise ortalama 1 haftadır. Hastalığı bir kez geçirenlerin tekrar yakalanma riski bulunabilir.

Rota Virüs Belirtileri Nelerdir?

Rota virüs hastalığı 2 gün süren kuluçka süresinden sonra ateş ve kusma ile kendini belli eder. Beraberinde ise bol su içeren bir ishal baş gösterir. İshal ortalama 1 hafta sürebilir. İshal ve kusma nedeniyle karında ağrı oluşabilir. Semptomlarda dikkat edilmesi ve acil müdahale edilmesi gereken durumlar ise şu şekildedir:

  • Çocuklarda 24 saati geçen bir ishal, dışkıda kan, aşırı derecede kusma ve 40 dereceyi geçen bir ateş varsa hemen hekime başvurulmalıdır.
  • Susuz kalmaya (dehidrasyon) bağlı ağızda kuruluk, gözyaşı akmadan ağlama, idrar azlığı, gözlerde çökme, soluk cilt veya tepkisizlik varsa çocuğa acil müdahale gerekebilir.
  • Aşırı ishal yaşayan çocukta su ve mineral kaybı fazla olacağı için vakit geçirilmeden doktora gidilmelidir.

Rota Virüs Nasıl Bulaşır?

Sıklıkla kış ve bahar aylarında gelişen rota hastalığı genel olarak şu yollarla bulaşır:

  • Dışkı ile kirlenmiş (kontamine olmuş) ellerin ağıza temas edilmesi
  • Kontamine halde olan yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan ağız ile teması
  • Kontamine olmuş besinlerin tüketilmesi

Virüs, enfekte olmuş bireylerin dışkısında belirtileri göstermeden 2 gün önce ve semptomların bitmesinden sonra 10 gün boyunca yaşamaya devam eder. Bu yüzden bu süreçte virüs diğer kişilere bulaşabilir. Bundan dolayı enfekte olan kişinin ellerini doğru bir şekilde yıkaması gerekmektedir. Ayrıca temas ettiği yüzeylerinde iyi bir şekilde dezenfekte edilmesi virüsün bulaşma önemli ölçüde oranını düşürür.

Rota Virüsten Korunma Yolları Nelerdir?

Birçok virüste olduğu gibi rota hastalığından korunma yolu, ellerin sık sık yıkanarak ağız ve yüzden uzak tutulmasıdır. Özellikle bez kullanan enfekte bebeklerin bezi değiştikten sonra mutlaka ellerin 20 saniye boyunca sabunla yıkanması önemlidir. Tuvalet kullanan çocuklara ise tuvaletten çıktıktan sonra ellerin doğru bir şekilde yıkanması öğretilmelidir. Yanı sıra ortak kullanılan tuvalet yüzeylerinde de hijyene dikkat edilerek düzenli bir şekilde temizlenmesi virüslerden korunmak için oldukça önemidir. Fakat rota virüsü önlemek için en etkili yol aşı olunmasıdır.

Rota Virüsü Aşısı

Rota virüsü için aşı geliştirilmeden evvel bu enfeksiyon 5 yaş altı her çocuğa en az 1 defa bulaşmıştır. Ülkemizde 2006 yılından bu yana uygulanan ve ağızdan uygulanan 2 çeşit rotavirüs aşısı bulunur. Genellikle 6 aydan küçük bebeklere yapılan aşılar, 2 veya 3 doz olarak uygulanabilir. Aşıyı kullanan ülkelerde vakalarda virüs nedeniyle hastaneye yatırılma oranında % 50-90 miktarında bir düşüş gözlemlenmiştir.

Rota Virüsü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Belirli bir rotavirüs tedavisi yoktur. Rotavirüs ishali için hastaya antibiyotik reçete edilmesi de gereksizdir. İshal kesici ilaçların kullanılması da risklidir. Zira ishali kesmek yerine süresini uzatabilirler. Bu yüzden tedavide ilk amaç kusmayı keserek vücudun kaybettiği sıvıyı geri kazandırmak olmalıdır. Sıvı kaybının hafif olduğu vakalarda bebek ağızdan sıvı alabilirse, tuzlu ve şekerli sıvı verilebilir. Ateş için de ateş düşürücülerden faydalanılır. Çocuğun beslenmesinde inek sütü azaltılır. Muz, patates, yoğurt ve pirinçli çorbalar verilebilir. Yağlı yiyecekler kesilir. Eğer anne sütü alıyorsa devam edilir ve ishal için özel olan mamalar kullanılabilir. Şiddetli kusması olan ve fazla sıvı kaybı yaşayan bebekler hastaneye yatırılarak tedaviye devam edilir. Bu süreçte sıvı takviyesi damar yolu ile sağlanır. Rota enfeksiyonunda klinik ilerlemeyi sıvı kaybı belirler. Aşırı sıvı kaybı durumunda böbrek yetmezliği gelişebilir. Hatta ölümlere dahi neden olabilir. Bu yüzden bebeklerde oluşan ateş, kusma ve ishal durumlarında ebeveynlerin derhal doktora başvurmaları gerekmektedir.

Rota virüsü nedir? Rota virüsü belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Rota virüsü, bağırsak enfeksiyonuna ve ishale neden olan ve çok yüksek bulaşıcılık oranına sahip bir virüstür. Dünya genelinde görülen bu virüs bebeklerde ve çocuklarda ishal başlangıcının ilk sırada gelen nedenidir.

Rota virüsü her yerde bulunur ve hemen hemen her çocuğa 3 - 5 yaşına kadar bulaşır. İshal sebebiyle hastaneye yatırılan çocuklar arasında rota virüsü enfeksiyonu ölümle sonuçlanan vakaların yüzde 90'ından fazlası düşük gelirli ülkelerde görülür.

Bu ülkelerde sağlık hizmetlerine sınırlı erişim zorluğu gibi faktörlerin yanı sıra modern hidrasyon tedavilerine kolay ulaşım olmaması ve yine bu ülkelerde açlık ve kıtlık gibi şartların daha yaygın olmasının ölüm oranlarını arttırdığı düşünülmektedir.

ROTA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalık yaklaşık 2-3 günlük kuluçka periyodundan sonra kusma ve ateş ile başlar. Bol sulu ishal gelişir. Virüs dışkıda hastalık başlamadan birkaç gün önce ve hastalık geçtikten bir kaç gün sonra bulunabilir. Karın krampları nedeni ile bebekler çok huzursuz olur. Kusma ve ishale bağlı hızla sıvı eksikliği gelişir. Sıvı eksikliği olan bebeklerde gözlerde çökme, aşırı huzursuzluk, göz yaşının azalması, az idrara çıkma, derinin pörsümesi, bıngıldağın çökmesi, bitkinlik ve hızlı nefes alıp verme gözlenir. Hastalığın ciddiyetini sıvı kaybı belirler. Hastalık 3-9 gün arasında sürer.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Rota virüsün belli bir ilacı yoktur. Rota virüs ishalinde antibiyotik vermek gereksizdir. İshal kesiciler sakıncalıdır. İshalin süresini uzatırlar. Hastalığın tedavisindeki ana prensip kusmayı kesmek ve kaybedilen sıvıyı yerine koymaktır.

Ateş için ateş düşürücüler kullanılır. Sıvı kaybı hafifse ve bebek alabiliyorsa ağızdan tuzlu şekerli sıvılar verilir. Yoğurtlu ve pirinçli çorbalar, patates ve muz verilebilir. İnek sütü azaltılır. Yağlı yiyecekler verilmez.

Yoğun meyve sularından kaçınmak gerekir. Ek besin alamayan bebekler emzirmeye devam edilir veya ishal mamaları kullanılır. Kusması çok şiddetli ve sıvı kaybı fazla olan bebekler hastaneye yatırılır.

Damar yoluyla sıvı verilir. Azar azar ve sık sık beslenir. Rota virüs ishalinde klinik tabloyu sıvı kaybı belirler. Ağır sıvı kaybı durumunda böbrek yetmezliği gelişebilir hatta bebek kaybedilebilir. Bu nedenle bebeklerde ateş, kusma ve ishal geliştiğinde anne - babalar hemen doktora başvurmalı, hastalık kendiliğinden geçer diye beklememelidir. 

Rota Virüsü Nedir?

Rota Virüsü Nedir?

Rota virüsü nedir?

Rota virüsü; özellikle 2 yaş altında bulunan çocukların bağırsaklarında iltihaba neden olan bir virüstür. Dünya genelinde 5 yaş altında olan her çocuk, en az 1 defa bu hastalığı geçirmektedir. Şiddetli ateş, ishal ve kusma gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Hastalığın bulaştığı yol; ağız-dışkı yoludur. Özellikle; kış ve ilkbahar aylarında salgınlarla kendini gösterir; fakat diğer mevsimlerde de rastlanılabilir. Kuluçka süresi 2 gün olup, iyileşme süresi ortalama 1 haftadır. Belirli herhangi bir ilacı yoktur; ancak korunma amacıyla aşı mevcuttur. Hastalığı geçirenlerin yeniden geçirme ihtimali de vardır.

Rota virüs belirtileri nelerdir?

2-3 günlük kuluçka sonrasında kusma ve ateş ile başlayan bu hastalıkta, bol sulu ishal görülür. Hastalık başlamadan birkaç gün öncesinde ya da hastalığın geçmesinden birkaç gün sonrasında virüs dışkıda bulunabilir. Neden olduğu karın krampları yüzünden bebekleri huzursuz eder. Kusma ve ishalden dolayı sıvı kaybı yoğun yaşanır. Bu durumda; bebeklerde gözlerde çökme, aşırı ağlamalı hal ve huzursuzluk, göz yaşlarının azalması, idrarın az olması ve nefes alıp vermenin hızlanması gibi durumlar gözlemlenebilir. Hastalığın ciddiyetini, yani seviyesini yaşanan sıvı kaybı belirler. Süresi ise ortalama 3-9 gün arasıdır.

Rota virüs nasıl teşhis edilir?

Rota virüsünü tespit etmek için dışkı üzerinde bir tetkik yapılır. Klinik bulgular doğrultusunda, uzman hekim tarafından kolaylıkla tanı konabilir.

Rota virüs ishali diğer ishallerden nasıl ayırt edilir?

Rota virüsünün yaşattığı ishal, adeno virüsü ishali ile benzerlik gösterdiğinden çok karışır. Bu noktada dışkı tahlili yapılarak ayırıcı tanı konabilir. Çünkü, rota virüsü ishalinde dışkıda kan olmaz. Dışkı değerlendirmesinde rota virüs antijeninin pozitif çıkması tanıyı kesin olarak yönlendirir.

Benzer Yazılar

Öğrenme Güçlüğü Nedir?
Öğrenme Güçlüğü Nedir?

Öğrenme güçlüğü; dinleme, konuşma, okuma, yazma ve mantık yürütme gibi yeteneklerin gösterilmesinde zorluk çekilmesi durumudur. Bunun yanı sıra; kişinin bilgi depolama, işleme ve üretme alanlarındaki başarısını da olumsuz yönde etkiler.

Devamı

Yenidoğanlarda Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Yenidoğanlarda Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Gebelik sırasında daima büyümekte olan bebeğiniz için besin ve oksijen taşıyan göbek kordonu, doğum sonrasında artık ihtiyaç kalmayacağı için uzun kısmı kesilerek alınır ve kısa bir parçası bırakılır. Bırakılan bu kısa parçanın da kendiliğinden düşmesi beklenir.

Devamı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası