icra takibinde zaman aşımı kaç yıldır / YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. /

Icra Takibinde Zaman Aşımı Kaç Yıldır

icra takibinde zaman aşımı kaç yıldır

Mükyen Hukuk">

Öncelikle belirtmek gerekir ki; icra takibinde zamanaşımı sürelerine takılan kişilerin hak kaybına uğrayabilir. Söz konusu bu halin önlenmesi için zamanaşımı süreleri bilinmeli, söz konusu bu süreler geçirilmemeli ya da yenileme işlemleri yapılmalıdır. Burada vurgulamak gerekir ki icra işlemi için zamanaşımı süresi genel olarak belirlenmiştir. Ancak söz konusu bu süre 10 yıl içerisinde yapılan işlemlerle uzatılabilir. Bu nedenle her icra davasında zamanaşımı süresi hesaplaması değişiklik gösterir.

İcrada Hak Düşürücü Süreler Nedir?

İcra Hukukunda süreler büyük önem arz eder. Bu nedenle icra hukukunda sürelerin kaçırılması halinde geri dönüşü olmayan sonuçlar ortaya çıkabilir. İcra Hukuku çerçevesinde sürelerin en temeli ödeme emrine itiraz süresidir. Bu bağlamda icra takibini başlatmak amacı ile alacaklı icra dairesine başvuru yapar. Buna icra takip talebi denir. Söz konusu bu başvurunun ardından borçlu olan kişiye ödeme emri gönderilir. Burada önemle vurgulamak gerekir ki; ödeme emrine 7 gün içerisinde itiraz etmeyen borçlunun ödeme emri kesinleşir ve haciz işlemlerine başlanır. Bu bağlamda söz konusu bu 7 günlük süre hak düşürücü süre olarak tanımlanır. Bu duruma ek olarak icra işlemlerine dair herhangi bir gelişme yaşanmaz ise icra konusu işlem 10 yıl içinde zamanaşımına uğrar.

İcra Takibinde Zamanaşımı Nedir?

Öncelikle burada belirtmek gerekir ki; icra takibi açan kişilerin işlemleri hangi süre içerisinde tamamlayacağı bilinmez. Bu nedenle icra konusu işlemle ilgili takipte olunmalıdır. Söz konusu işlemle ilgili süreler kaçırılmamalı ve gelişmeler çerçevesinde tüm önlemler alınmalıdır. Burada ayrıca altını çizmek gerekir ki icra takibinde sürecin uzunluğu açılan davalara ve yapılan itirazlara göre değişiklik gösterir. Bu bağlamda icra takibine itiraz edilmesi halinde, hem borçlu olan kişinin hem de alacaklı olan kişinin yapabileceği bazı işlemler mevcuttur. Söz konusu bu halde alacak olan kişi itirazın kaldırılması ya da itirazın iptali için mahkemeye başvuru yapabilir. Söz konusu bu başvuruda görevli olan mahkeme İcra Mahkemeleridir. Öte yandan borçlu olan kişi için de icra takibin kaldırılması için çeşitli yollar mevcuttur. Ayrıca burada belirtmek gerekir ki; söz konusu bu davalarda %20’lik bir teminatın yatırılması gerekir. Söz konusu bu teminat bir dava şartı olarak görülür. Bu nedenle teminat şartının eksik olması durumunda ilgili dava usulden reddedilir.

İcra Takip Türlerine Göre İşlemler Nelerdir?

Öncelikle burada belirtmek gerekir ki; icra takibi için birden fazla takip türü mevcuttur. Somut olaya göre söz konusu icra takiplerinde başvurulacak yollar değişiklik gösterir. İcra takip türleri aşağıda sıralanmıştır:

  1. İlamsız icra,
  2. İlamlı icra,
  3. Kambiyo senetlerine özgü takip.

Yukarıda sıralanmış olan yolların kullanılmasında somut olayın türü önem teşkil eder. Bu bağlamda ilam mahkeme emri anlamına gelir. Davaya konu olan ilgili borcun mahkeme emri sonucunda ortaya çıkmış olmasında ilamlı icra etkili olur. Aksi durumda ise başvurulacak yol olarak ilamsız icra tercih edilir. Bunlara ek olarak çek, bono ve poliçe için kambiyo senetlerine özgü takip yolu öngörülür. İcra işleminin süresi söz konusu bu takip türlerine göre değişiklik gösterir.

İcra Takibi Kaç Yılda Düşer?

Burada ilk olarak belirtmek gerekir ki; icra takibi, 10 yılda düşer. Söz konusu bu hal icra takibi davasının zaman aşımına uğraması olarak nitelendirilir. sayılı Borçlar Kanunu çerçevesinde her alacak kanunda aksi bir hükme yer verilmediği sürece 10 yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Ancak burada belirtmek gerekir ki; söz konusu bu 10 yıl içerisinde icra takibinin düşebilmesi için meydana gelmesi gereken bazı şartlar mevcuttur. Öncelikle alacaklı olan kişinin açtığı icra takibi davasının dosya masrafları için gerekli olan harçların yatırılmış olması gerekir. Alacaklı olan kişi eğer söz konusu davanın sürdüğü süre boyunca her yıl düzenli şekilde bu masrafları yatırmaz ise söz konusu icra takibi için zamanaşımı süresi işlemeye başlar. Söz konusu bu süre 10 seneye ulaştığında ise icra takibi otomatik olarak düşmüş olur.

 

Zamanaşımı kanunda belirlenen sürelerin geçmesiyle borçluya alacak talebini reddetme hakkı tanıyan bir kavramdır. Yani her bir alacak için kanunda farklı süreler öngörülmüştür. Bu sürenin geçmesi halinde borçlu olan kişi ben artık borcumu ödemiyorum diyebilir. Bu makalemizde özel hukuk alanındaki genel zamanaşımı süresini ve her alacak türü bakımından özel süreleri ele aldık. Konu ile ilgili sorularınızı sayfanın en altından büromuza iletebilirsiniz.

Sözleşmeden Doğan Alacaklarda Zamanaşımı

Sözleşmeden kaynaklı alacaklarda kural olarak zamanaşımı süresi 10 yıldır. Yani özel kanunla farklı bir süre öngörülmeyen her türlü alacak 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrayacaktır.

Haksız Fiil Zamanaşımı Süresi

Haksız fiiller bakımından üç farklı süre öngörülmüştür. Zararın ve haksız fiili icra eden kişinin öğrenildiği tarihten itibaren iki yılda zamanaşımına uğrar. Öğrenmenin sonradan gerçekleştiği hallerde ise 10 yıllık sürenin ve ceza kanunlarında daha uzun süre öngörülmesi halinde buna ilişkin sürenin dolmasıyla zamanaşımına uğraması mümkündür.

Sebepsiz Zenginleşme Zamanaşımı

Sebepsiz zenginleşmeden kaynaklanan alacaklar geri isteme hakkının öğrenildiği tarihten itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir. Geri isteme hakkının sonradan öğrenilmesi halinde sebepsiz zenginleşmenin gerçekleştiği tarihten itibaren 10 yıl dolduğunda zamanaşımına uğrar.

Kıdem Tazminatı Zamanaşımı

haksız fiil zamanaşımı

 

Kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarında süreler tablodaki gibidir. Hizmet tespit davası zamanaşımı ve iş kazası zamanaşımı hakkında bilgi almak için bu konudaki makalelerimizi inceleyebilirsiniz.

İcra Zamanaşımı Süreleri

İcra zamanaşımına ilişkin süreler icra dosyasının düşme süresi ile karıştırılabilmektedir. Bir yıl boyunca hiçbir işlem yapılmadığı takdirde icra dosyası işlemden kaldırılır. Dosya Uyap’ta kapalı hale getirilir ve borçlu olan kişilerin e-devletinde görünmez. Ancak dosyanın düşmesi zamanaşımına uğrandığı ya da borçtan kurtulduğunuz anlamına gelmiyor. Basit bir yenileme dilekçesi ile dosya tekrar açılarak işlemlere başlanabilir.

Hacizlerin düşmesi ile de karıştırılabilmektedir. Bir gayrimenkule yani arsa, daire vb. taşınmaz mallara konulan hacizler bir yıl boyunca satış istenmediği takdirde düşer. Araçlar ve diğer taşınır mallarda ise 6 ay içerisinde satış istenmediği takdirde haciz düşer. Ancak alacaklılar tekrar talepte bulunarak yeniden haciz koyabilirler.

Yani zamanaşımını bir yıllık dosya düşme süresiyle ve haciz düşme süreleriyle karıştırmayalım. İcra zamanaşımında süreler çok daha uzundur. Genel süre 10 yıldır. Yani özel bir kanunla daha kısa bir süre belirlenmeyen alacaklar 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. Örneğin kredi borçları bu kapsamdadır.

Çekte Zamanaşımı

Çek, senet gibi kambiyo senedinden kaynaklanan alacaklar için ise zamanaşımının süresi 3 yıldır. Bu süreler geçtikten sonra alacaklı kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takip başlatamaz. Ancak borcun kaynağı olan asıl ilişkiye dayalı olarak hukuki yollara başvurulması mümkündür.

Kira Alacağı Zamanaşımı

Düzenli olarak ödenen kira, aidat gibi dönemsel edimlerde zamanaşımının süresi 5 yıldır. Bu süre sözleşmeyle belirlenen vade tarihinden itibaren başlar. Örneğin 15 Nisan vadeli bir kira borcu 15 Nisan &#;e kadar ödenmezse zamanaşımına uğrar.

Zamanaşımı Defi Nasıl İleri Sürülmelidir?

Bu süreler içerisinde alacaklı dava açmaz ya da icra takibi başlatmaz ise borç zamanaşımına uğrar. Ancak süre geçti alacaklı hiçbir şey yapamaz diyerek rahatlamayın. Alacaklı yine de icra takibi başlatabilir. Bu durumda sizin zamanaşımına ilişkin itirazında bulunmanız gerekiyor.

Çek, senet veya mahkeme kararına dayalı alacaklar zamanaşımına uğramışsa 5 gün içerisinde icra mahkemesine başvurarak itirazınızı yapmalısınız. Diğer icra takiplerinde ise ödeme emri elinize ulaştıktan sonra 7 gün içerisinde itirazınızı yapmalısınız. Dava açılması halinde 2 haftalık cevap süresi içerisinde dilekçe ile itirazınızı belirtmelisiniz.

Siz bu süreler içerisinde itirazda bulunmazsanız, hakim zamanaşımını dikkate alamaz. Aynı şekilde borç zamanaşımına uğradığı halde alacaklıya ödeme yaparsanız alacağınızı geri alamazsınız. Bu nedenle hakkınızı bilmeniz ve süresi içerisinde kullanmanız son derece önemli.

İcra Takibi Zamanaşımını Keser Mi?

Zamanaşımına ilişkin süreler içerisinde dava ya da icra takibi başlatılırsa alacağın zamanaşımına uğrama ihtimali oldukça düşük. Zira icra takibi başlatıldığında zamanaşımı kesilir ve 10 yıllık süre tekrar başlar. Bir yıl boyunca işlem yapılmayarak düşse ve zamanaşımı başlasa dahi her yenilemede 10 yıllık süre tekrar başlar. Dosyanız varlık yönetim şirketlerine devredildiyse süre 20 yıla çıktığından zamanaşımına uğraması bir hayli zor hale gelecektir.

Hak Düşürücü Süre İle Farkı Nedir?

Hak düşürücü sürede kanunda belirlenen sürede belirli iş veya işlemin yapılmaması halinde hak kendiliğinden ortadan kalkar. Zamanaşımında ise süre dolmuş olsa dahi defi ileri sürülmediği takdirde edimlerin ifa edilmesi gerekmektedir.

Zamanaşımı ile ilgili bilinmesi gereken hususlar genel olarak bunlar. İcra takipleriyle ilgili sormak istediğiniz diğer hususları yorumlardan sorabilirsiniz. Kendinize iyi bakın. Hoşçakalın.

İcra dosyası ne zaman düşer ve düştüğünü nasıl öğrenebiliriz sorusu icra durumunda olanlar için merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Bu yazımızda, kapanan icra dosyası tekrar açılır mı, , icra takibi ne zaman düşer, borcu ödenen icra dosyası ne zaman kapanır, ilamsız icra takibi ne zaman düşer gibi konu ile alakalı çok dönüş en aldığımız soruları İcra Avukatı Ankara

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası