nh3 molekülü / 5A Grubu Elementlerinin Molekül Geometrisi (NH3 Molekülü) - Kimya Öğren

Nh3 Molekülü

nh3 molekülü

Amonyak Formülü - Amonyak Asit Mi, Baz Mı, Formülü Nedir, Nasıl Bulunur Ve Hesaplanır?

NH3 olarak formülü bilinen Amonyak, azot atomu ve hidrojen atomunun bileşiminden meydana gelmektedir. Keskin ve hoş olmayan bir kokuya sahip olmasının yanında renksizdir. Gaz bileşiğidir. OH- iyonu içermez. Fakat zayıf baz özelliği gösterir. Zehirleyici ve tahriş edici özelliğe sahiptir. Vücutta ödem oluşmasına neden olabilir. Yanma hissi, baygınlık gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Yüksek derecede amonyak tüketmek kişinin ölümüne dahi neden olabilmektedir.

Amonyak Formülü

Amonyak ametal ve ametal bileşiminden oluşan kovalent bağlı bir birleşimdir. Moleküleri polardır. Bu nedenle su içinde yüksek oranda çözülmektedir. Amonyak molekülleri, su molekülü ile zayıf hidrojen bağı oluşturmaktadır. Suda çözünür.

İlaç, gübre, ilaç, boya ve parfüm gibi maddelerin sentezlenmesi sürecinde ilk aşamada amonyak kullanılmaktadır. Canlılar için son derece zehirli bir madde olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda piyasada amonyak adı altında maddeler satılır. Bunların büyük bir kısmı Amonyağın sulu çözeltisi Amonyum Hidroksittir.

Amonyak formülü: NH3'tür. Azot ve hidrojen atomundan meydana gelir. OH- iyonu içermez. Buna rağmen zayıf bazik özellik gösterir. Amonyak molekülleri kendi aralarında su molekül ile zayıf Hidrojen bağı oluşturmaktadır. Bu nedenle suda çözünebilir.

Amonyak Asit mi Baz mı?

NH3 bileşiği yani amonyak maddesinin asit mi baz mı olduğu çok fazla merak edilir. İçinde OH olmayan iyonlar bazik özellik göstermese de Amonyak zayıf bazik özellik göstermektedir. Çeşitli kullanım alanları vardır. Nitrik asit üretimi, plastik üretimi, patlayıcı yapımı, sanayinin çeşitli alanları gibi noktalar burada önem arz eder.

Kovalent bağ yapısına sahip olan 2 ametalin birleşimi ile oluşmaktadır. Molekül yapısı polar olduğu için su içinde yüksek oranda çözünür. Gübre üretimi en sık kullanım alanlarından biridir. Sulu çözeltisi toprağa direkt olarak dökülebilir. Gizli ısısı da son derece yüksektir. Sanayide soğutucu madde yapımında çok sık tercih edilir.

NH3 (Amonyak) asit mi baz mı? NH3 asidik mi bazik mi? Amonyak suda çözünür mü, hangi özelliği gösterir?

Asit mi baz mı olduğu en merak edilen bileşiklerin başında NH3 yani Amonyak geliyor. Normalde OH içerenler genellikle bazik özellik gösterirken, H içerenler ise asit özellik gösterir. Fakat bazen istisnai durumlar olabiliyor. Onlardan birisi de NH3'dür. Peki NH3 asit mi baz mı şimdi hep birlikte öğrenelim.

Amonyak, formülü NH3 olan; azot atomu ve hidrojen atomundan oluşan renksiz , keskin ve hoş olmayan kokuya sahip bir gaz bileşiğidir. OH- iyonu içermediği halde suda zayıf baz özelliği gösterir. Bir amonyak molekülü, bir azot ve üç hidrojen atomundan oluşur.

NH3 (Amonyak) : Bazik bir bileşiktir. (Zayıf bazdır.)

NH3 (Amonyak) bazdır. NH3 normalde asit gibi görünmektedir. Çünkü bileşiğin içerisinde OH- iyonu mevcut değildir. Bu bakımdan asit gibi durmaktadır. Lakin NH yani Amonyak sulu çözeltilerde baz özelliktedir. Kısacası NH3 suda zayıf baz özelliği gösteriyor. Bu bakımdan sorularda vb. yerlerde karşımıza böyle bir soru çıkarsa NH3'ü baz olarak ele almamız gerekmektedir.

NH3 asit ve baz konusunda istisnai bileşiklerden bir tanesidir. Normalde dediğimiz gibi asit gibi duruyor ve şıklarda yanıltma olarak karşımıza çıkabiliyor. Ama NH3 bazdır, asit değildir. Ayrıca NH3 kuvvetli bir baz değil zayıf bir bazdır.

NH3 (Amonyak) asit mi baz mı? NH3 asidik mi bazik mi? Amonyak suda çözünür mü, hangi özelliği gösterir?Amonyak (NH3)

NH3 (Amonyak) suda çözünmektedir.

Amonyak, kovalent bağlı (ametal + ametal) bir bileşiktir. Molekülleri polar olduğundan su içinde yüksek oranda çözünür. Amonyak molekülleri kendi aralarında olduğu gibi su molekülleri ile de zayıf hidrojen bağı oluşturur. Bu nedenle suda çözünür.

NH3 (AMONYAK) KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

  • - Gübre yapımında
  • - Sanayide
  • - Boyalarda
  • - Parfümlerde
  • - Temizlik malzemelerinde
  • - Patlayıcılarda
  • - Nitrik asitin üretiminde
  • - Ürede
  • - Plastiklerde
  • - Endüstriyel soğutma sistemlerinde

NH3 (AMONYAK) YAPISI

Amonyak, kovalent bağlı (ametal + ametal) bir bileşiktir. Molekülleri polar olduğundan su içinde yüksek oranda çözünür. Amonyak molekülleri kendi aralarında olduğu gibi su molekülleri ile de zayıf hidrojen bağı oluşturur. Bu nedenle suda çözünür.

Yaptığı bileşikte, sp3 hibritleşmesi yapmıştır.

Bağ yapmamış bir çift elektronu olduğundan molekül şekli üçgen piramittir, bu yüzden polar bir moleküldür.

Gazlaşma gizli ısısı çok yüksektir, bu nedenle sanayi tesislerinde soğutucu madde olarak da kullanılır.

Oda koşullarında doymuş amonyak çözeltisi %34'lük olup, yoğunluğu 0,88 g/ml'dir.

1 atm basınç ve 0 °C de litre, 1 atm basınç ve 20 °C de litre amonyak çözünür.

1 atm basınçta kaynama noktası ,33 °C (,82 K) dir. ,73 °C (,42 K) donduğundan, oda koşullarında gaz halinde bulunur.

AmonyakGündemGüncelHaberler

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir