sirken otunun diğer adı / Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı

Sirken Otunun Diğer Adı

sirken otunun diğer adı

Adını bilmediğimiz onlarca ottan biri sirken otu. Adı çok bilinmese de şifalarıyla, faydalarıyla bir hayli göz dolduruyor. Çevremizde varlığını sürdüren ancak bazen farkına bile varmadığımız bir sürü bitki türü var. Sirken otunu bugüne kadar hiç görmemiş ya da tatmamış olabilirsiniz ancak faydalarını öğrendikten sonra mutlaka sofranıza katmak isteyeceksinizdir. Korona virüs pandemisi nedeniyle evde kaldığımız uzun bir süreç yaşıyoruz. Bu süreçte kimimiz evde ekmek yapma işine girdi, kimimiz farklı tariflerle kendi mutfağının şefi oldu. Diyeceğimiz o ki bu aralar evde geçirecek çok zamanımız var ve haliyle yeni lezzetlere ve tariflere de bir hayli açığız. Daha önce duymadıysanız bugün size şahane bir bitkiden bahsedeceğiz; sirken otu. Öncelikle sirken otu nedir kısaca değinelim. Sirken otu bitkisi ıspanağa benzeyen bir bitki türüdür. Doğada kendiliğinden yetişir ve ağırlıklı olarak Akdeniz ve Ege bölgesinde görülür. Ilıman bir iklime sahip olan bölgelerde kolaylıkla yetişir. İçerisinde A vitamini, B vitamini, C vitamini, protein, kalsiyum, lif, potasyum ve demir gibi birçok yararlı vitamin ve mineral bulunur. Sirken otu halk arasında yabani ıspanak, ak pazı, tel ıspanak, tellice otu, yabani ıspanak ya da yalancı ıspanak adıyla da bilinir. Sirken otuna ovalarda, çayırlarda ve hatta yol kenarlarında bile rastlamak mümkündür çünkü yazımızın başında da dediğimiz gibi kendiliğinden ve zahmetsizce yetişir. Sirken otu besin değeri açısından oldukça zengin bir yeşil bitki türüdür. Ispanak kadar hatta ıspanaktan daha faydalı olduğu söylenir. Bu kadar vitamin ve mineral zengini olan bir bitkinin faydaları da elbette sonsuz olacaktır. Şimdi gelin bu faydalara değinelim.

Sirken otunun faydaları nelerdir?

Sirken otunun pek çok faydası bulunur. Öncelikle belirtmek gerekir ki vücut kanını temizleyici bir etkisi vardır. Bu etki sayesinde vücutta oluşan iltihaplanmalara iyi gelebilir. Vücutta oluşan yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Sindirim sisteminin düzenlenmesine yarayabilir özellikle de mide rahatsızlığına iyi geldiği söylenir. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağladığı için kabızlık sorununa olumlu etki ettiği bilinir. Aynı zamanda güçlü bir idrar söktürücü olabilir. Doğal bir ağrı kesici olduğu söylenir özellikle diş ağrısı çekenler için kısa süreli doğal bir ilaç olabilir. Romatizmal ağrıların azalmasına destek olabilir. Yanı sıra sirken otu cilt sağlığı için de önemlidir. Demir ve kalsiyum açısından zengin bir bitkidir bu nedenle ıspanak gibi tüketilebilir. Lifli bir ot türüdür bu nedenle bağırsak problemlerini giderebilir. Ülkemizde yaklaşık 10 farklı sirken otu çeşidi olduğu bilinir. Rengi koyu yeşil tonlarında olan bu bitki ıspanak ile benzerdir. Sirken otunun anne sütün miktarını ve kalitesini arttırdığı da söylenir. Ayrıca güneşin zararlı ışınlarından kaynaklanan cilt lekeleri üzerinde de iyi bir etkiye sahip olduğu bilinir. Sirken otunun faydalarından bahsetmişken zararlarına da değinmeden geçmeyelim. Sirken otunun zararlarına baktığımızda aslında çok büyük etkiler görülmüyor. Sadece her şeyin fazlası zarar mantığından çıkmamak gerekir. Sirken otu çok tüketildiğinde mideyi yorabilir ve mide rahatsızlıkları oluşabilir. Ayrıca böbrek rahatsızlığı yaşayanlar için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Kronik rahatsızlığı ya da alerjik bir bünyeye sahip kişilerin de dikkatli tüketmesi gerekir. Fazla tüketimi neticesinde sirken otu zehirlenmesi görülebilir. Sirken otunu çiğ tüketmek ya da pişmiş halini aşırı miktarda yemek sirken otu zehirlenmesine yol açabilir. Sirken otunu sofranıza katmadan önce olası yan etkileri için doktorunuzdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Sirken otu nasıl kullanılır?

Aslında ıspanağın kullanıldığı tariflerde sirken otu kullanılabilir çünkü dediğimiz gibi ıspanakgiller familyasındandır zaten. Sirken otunu haşlayarak tüketebilirsiniz. Üzerine yoğurt dökebilir baharatlarla zenginleştirebilirsiniz. Düzenli kullanımda bağırsak sorunlarınıza da olumlu etki edecektir. Ispanağı kullandığınız hemen her tarifte sirken otu kullanabilirsiniz; sirken otu yemeği yapabilir ya da kavurup zeytinyağlı bir yemek yapabilirsiniz. Nefis börek tarifleri yapabilir yanı sıra gözleme gibi pratik lezzetler de yapabilirsiniz.

Sirken otu nerede yetişir?

Sirken otu yazımızın başında da belirttiğimiz gibi ılıman iklimlerde zahmetsizce ve kendiliğinden yetişir. Ova ve çayırların yanı sıra yol kenarlarında dahi sirken otuna rastlamak mümkündür. Sirken otunu almak için ovalara, tarlalara gitmeye gerek yok. Piyasada satılan sirken otu tohumunu alabilir ve saksıda kendiniz de yetiştirebilirsiniz.

Sirken Otunun Faydaları Nelerdir? Sirken Otu Bitkisi Nerelerde Kullanılır?

Sirken otu bitkisi ılıman iklimde daha yaygın yetişmekte olan ve kullanımı sık olan bir bitki olmaktadır. Sirken otu halk dilinde ak pazı ve yalancı ıspanak şeklinde de adlandırılmaktadır.

Sirken Otu Nedir?

Sirken otu bitkisi, ıspanağa benzeyen bir görünüme sahip olan bitki olmakla birlikte oldukça yararlı bir sahiptir. Doğada kendiliğinden yetişmekte olan bu ot genel olarak Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesinde yetişmektedir. Ilıman bir iklime sahip olan bölgelerde zahmetsiz biçimde yetişmektedir. Sirken otu içeriğinde bulunan A vitamini, B vitamini, C vitamini, protein, kalsiyum, lif, potasyum ve demir gibi birçok yararlı mineraller açısından da çok zengin olup mutfaklarda sık sık yer almaktadır.

Sirken Otunun Faydaları Nelerdir?

Sirken otunun günümüzde çok fazla faydası bulunmaktadır. Bu faydalar şu şekilde aşağıdaki gibidir.
Sirken otu günümüzde insan vücudunda bulunan kirli kanın temizlenmiş olmasına yardımcı olmaktadır. Bu faydası sayesinde insan vücudunda bulunan iltihapların hızlı bir şekilde düzelip iyileşmesine destek olmaktadır.

Sirken otu ayrıca insan vücudunda sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olmakta ve boşaltım sistemine de olumlu etkiler vermektedir. Sirken otu bitkisi, düzenli kullanıldığı zaman bağırsakların sağlıklı olarak çalışmasına yüksek bir katkı sağlamaktadır. Sindirim sisteminin sağlıklı ve düzgün bir şekilde çalışmanın yanında bir de mide rahatsızlıklarına çok iyi gelmektedir. Bağırsak hareketlerinin genel olarak olumlu bir şekilde çalışmasını sağlar ve buna bağlı olarak kabızlık problemlerine bir çözüm olarak görülmektedir.

Sirken otu, idrar söktürücü bir özelliğe sahip olmaktadır. Aynı zamanda romatizmal ağrıların kişilerde en az seviyede hissedilmesine olanak sağlamaktadır. Buna ek olarak sirken otu, kişilerin cilt sağlığı için çok önemli faydalara sahip olmaktadır.

Sirken Otu Bitkisi Nasıl Kullanılır?

Sirken otu, ıspanakgiller familyasından olan sindirim sistemini ve boşaltım sistemini genel bir düzene sokan beraber idrar söktürmek için kullanılmaktadır. Sirken otu, yaraların iyileşmesi amacı ile de kullanılmaktadır. Sirken otu günümüzde diş ağrısı ve romatizmal hastalıkların en aza indirilmesi için kullanılabilir. Sirken otunun kullanım şekli için öncelikle bu otu haşlamak ve sonrasında bu şekilde tüketmek önerilmektedir. Sirken otu haşladıktan sonra genel olarak içine sarımsaklı yoğurt ya da sadece yoğurt ilavesi yapılıp tüketilmektedir. Sirken otu bu şekilde düzenli olarak kullanıldığı zaman kabızlık sorunlarına da çözüm olmaktadır. Bu nedenle sirken otu bitkisi ülkemizde çok sık olarak kullanılması önemle tavsiye edilmektedir.


Sirken Otu Çayı

Öncelikle sirken otunu bir tutam alıp önceden kaynatılmış olan bir bardak suyun içine ilave edip ardından dakika arası demlenmesi beklenir. Demlenen sirken otu süzülerek afiyetle içilir. Ayrıca Sirken otu bitkisini oral şekilde tüketmenin haricinde birde cilt sağlığı için maske şeklinde uygulay da kullanmak mümkündür.

Günümüzde ve ülkemizde arzu edildiği takdirde ise sirken otu bitkisi önce haşlanarak bir blender yardımı ile püre haline getirilebilir ve ardından bu sirken otu püresi kullanan kişinin cildinin üzerinde istediği bölgeye maske şeklinde kullanılabilmektedir. Bu şekilde hazırlanmakta olan sirken otu cilt maskesinin, cilde olan faydası saymakla bitmeyecek kadar oldukça fazladır. Sirken otu bitkisi bu şekilde cildin parlamasına, cilt lekelerinin çok azaltılmasına, ciltte oluşacak ışıltılı bir görünüme ev sahipliği yapmasına destek olmak için yer almaktadır.

Yabani Ispanak Sirken Otu

Hakk&#;nda Hiç Duymad&#;klar&#;n&#;z!

Dört mevsimi tad&#;nda ya&#;ayan güzel ülkemizin de&#;erli topraklar&#;nda, nice &#;ifalar gizlidir. O &#;ifalar&#; ke&#;fetmek için biraz ba&#; bahçe dola&#;&#;p ara&#;t&#;rmac&#; gözüyle incelemek gereklidir asl&#;nda. &#;&#;te do&#;ada gizli kalan, kimi ara&#;t&#;rmac&#; teyzelerimiz taraf&#;ndan &#;ifalar&#; ayd&#;nl&#;&#;a ç&#;kar&#;lan bir otu tan&#;tal&#;m sizlere: Sirken otu…

Halk aras&#;nda yabani &#;spanak olarak kendini tan&#;tm&#;&#;t&#;r. Faydalar&#;yla ise birçok hastal&#;&#;&#; gücü yetti&#;ince yok etmi&#;tir. Gelin sirken otunu bu yaz&#;m&#;zda tan&#;yal&#;m ve evimizde bitkisel devalar aras&#;nda ona da yer açal&#;m.

Ak Paz&#;: Sirken Otu Nedir? Çe&#;itleri Nelerdir?

  • Ak paz&#;, yalanc&#; &#;spanak, yabani &#;spanak olarak halk aras&#;nda isimlendirilmi&#;tir.
  • Sirken otu besin de&#;eri aç&#;s&#;ndan yüksek bir ye&#;il bitkidir.
  • &#;ifal&#; ve vitaminli oldu&#;undan yemeklerde de tercih edilen, Akdeniz ve Ege mutfaklar&#;n&#; süsleyen bir &#;ifal&#; ottur. Ispanaktan daha faydal&#; oldu&#;u için &#;spana&#;&#;n girdi&#;i her yemekte tercih edilir.
  • Ülkemizde yakla&#;&#;k 10 farkl&#; sirken otu çe&#;itleri yeti&#;mektedir.
  • Rengi koyu ye&#;il tonlar&#;ndad&#;r ve yapraklar&#; di&#;er otlara göre biraz daha damarl&#;d&#;r.
  • Rivayet edilir ki, Amazon kabilelerinde emziren annelere sirken otu yedirilirmi&#;. Böylece annelerde süt art&#;&#;&#; sa&#;lan&#;rm&#;&#;. Tabii siz yine de süt miktar&#;n&#;z&#; art&#;rmak istedi&#;inizde doktor tavsiyesi üzerine bitkilerden &#;ifa alabilirsiniz.

Utangaç &#;ifa: Sirken Otu Nerede Yeti&#;ir?

  • Özel bir üretim istemeyen sirken otu, tarla kenarlar&#;nda yahut yol kenarlar&#;nda kendili&#;inden, sakince, kimselere zarar vermeden yeti&#;ir ve mutfaklarda yer bulmak için öylece &#;ifal&#; ellerin gelip onu almas&#;n&#; bekler.
  • Ev ortam&#;na da uyum sa&#;layan sirken, sirken otu tohumu ile saks&#;da hayata tutunabilir.

Sirken Otu Faydalar&#; Nelerdir?

  • Demir ve kalsiyum aç&#;s&#;ndan zengin bir bitkidir. Ispanak gibi her yeme&#;e ve böre&#;e tercih edilebilir.
  • A, B, C vitaminleri aç&#;s&#;ndan her ya&#;tan insan&#;n tüketmesi gereken bir g&#;dad&#;r.
  • Lifli bir ottur. Lif kayna&#;&#; oldu&#;u için sindirimi düzenler ve ba&#;&#;rsak problemlerini giderir.
  • Kan&#; temizleyici özelli&#;e sahiptir ve kanda olu&#;an iltihaplar&#; yok eder.

Sirken Otu Zararlar&#; ve Yan Etkileri

  • Sirken otunun insanlara zarar&#; &#;u ana kadar görülmemi&#;tir. Yeti&#;me aç&#;s&#;ndan asitli topraklar&#; sevdi&#;inden tar&#;m arazilerine bir nebze zarar verebilir.
  • Her &#;eyin fazlas&#; mideye zarar verdi&#;inden dolay&#;, sirken otu da fazla tüketimde mideyi yoraca&#;&#; için mide rahats&#;zl&#;klar&#;na sebep olabilir.
  • Ayr&#;ca böbrek rahats&#;zl&#;&#;&#; ya&#;ayanlar sirken otundan uzak durmal&#;d&#;r.
  • Faydal&#; olan g&#;dalar&#; yanl&#;&#; tüketimde zararl&#; hale getirmemek için, tüketimde dikkatli olmak gereklidir.

Sirken Otu Yeme&#;i Nas&#;l Yap&#;l&#;r? 2 Farkl&#; Enfes Tarif!

Yabani &#;spanak olarak ifade etti&#;imiz, mide ve sindirime faydalar&#;n&#; belirtti&#;imiz sirken otunu yemeklerde nas&#;l kullanaca&#;&#;n&#;z&#; da ekleyerek sizlere faydal&#; olmaktan mutluluk duyaca&#;&#;z.

Sirken otunu, &#;spanakl&#; börek yaparken &#;spanak yerine tercih edebilirsiniz. Kavurup yemeklerde ara s&#;cak olarak sirken otu kavurmas&#; tüketebilirsiniz. T&#;pk&#; &#;spanak gibi, bolca y&#;kad&#;ktan sonra diledi&#;iniz yeme&#;e ekleyip yemeklerinizi lezzetlendirebilirsiniz. Sulu &#;ekilde tüketmek isteyenler sirken otu yeme&#;i ile sofralar&#;n&#; &#;ifal&#; hale getirebilir. Ayr&#;ca salatalar&#;n&#;za ye&#;il bir lezzet katmak istedi&#;inizde, sirken otundan faydalanabilirsiniz. Hem sa&#;l&#;kl&#; hem de leziz sirken otu salatas&#; yemeklerinizin vazgeçilmezi olacakt&#;r.

Pazar kahvalt&#;lar&#;n&#;z&#; sirken otlu gözleme ile lezzetlendirmek isterseniz tariflerimizi sizler için derledik:

1) Nefis Börek Tad&#;nda Sirken Otlu Gözleme

Sirken otunun faydalar&#;n&#; okurken can&#;n&#;z çekti ise, çay&#;n&#;z da demlenmek üzereyse sirken otu gözlemesi tarifimizi mutlaka denemelisiniz. Afiyet olsun. Sirken Otlu Gözleme

2) Hem Sa&#;l&#;kl&#; Hem Leziz: Sirken Otlu Gözleme

Çocuklar&#;n&#;za sirken otunu sevdirmek için bu nefis gözlemeyi her pazar denemelisiniz. Faydalar&#; ve lezzetiyle tabaklar&#;n&#;z&#; çok mutlu edecek! Sirken Otlu Gözleme

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir