ekonomik değeri olan kayaçlara ne isim verilir / 4. SINIF FEN BİLİMLERİ KAYAÇLAR | Science - Quizizz

Ekonomik Değeri Olan Kayaçlara Ne Isim Verilir

ekonomik değeri olan kayaçlara ne isim verilir

Kaya&#; T&#;rleri Ve &#;eşitleri Nelerdir? Kaya&#; T&#;rleri Ka&#;a Ayrılır? Kaya&#;ın &#;zellikleri..

Güncelleme Tarihi:

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Oluşturulma Tarihi: Eyl&#;l 24,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Kayalar, beşeri ve ekonomik açıdan oldukça önemli olduğundan dolayı günümüzde fazlasıyla ön plana çıkmıştır. İnsanlık tarihinin her aşamasında karşımıza çıkan kayaçlar coğrafi dersler olarak da oldukça önemli bir yere sahiptir. Peki, Kayaç türleri ve çeşitleri nelerdir? Kayaç türleri kaça ayrılır? Kayaçın özellikleri nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Kayaçların bilinen pek çok farklı türü bulunmaktadır. Bu kayaç türleri içerisinde yakut, elmas ve altın gibi yaşamımızda ciddi anlamda değere sahip olan türler bulunmaktadır. Kayaç oluşumlarında belirli bir süreç ve aşamalar gerçekleşir ve dünya genelinde kullanım açısından oldukça mühim bir potansiyele sahiptir. 

Kayaç Türleri ve Çeşitleri Nelerdir? ​​​​​

Dünyamızın alt katmanlarında bulunan magma, kayaçları oluşturan ana maddedir. Magma yeryüzüne çıktıktan sonra hava ile temas eder ve bu noktada lav adını alır. Lavlar soğuduktan yani katılaştıktan sonraki haline ise kayaç denir. Kayaçlar basınç, rüzgar ve sıcaklık gibi çevresel faktörlerin etkisi işe aşınarak parçalanır. Bu süreç boyunca da çeşitli kayaç türleri meydana gelir. Kayaçlar genel olarak oluşum şekillerine göre üç gruba ayrılmaktadır. Bunlar: 

Püskürük Kayaçlar 

Tortul Kayaçlar

Başkalaşım Kayaçlar 

Haberin Devamı

Kayaç Türleri Kaça Ayrılır ve Özellikleri Nelerdir?

Katılaşım (Püskürük) Kayaçlar

​​​İç Püskürük Kayaçlar: Magma, yer kabuğu​​​​ içerisinde, oldukça derinlerde soğur ve katı bir hale gelir. Bu sayede kayaçlar oluşur. Diorit, gabro ve granit ise iç püskürük kayaçlara örnektir. 

Dış Püskürük Kayaçlar: Magma, yerin derinliklerinden yeryüzüne çıkarak soğur ve katılaşır. Bu sayede dış püskürük kayaçlar oluşmaya başlar. Bazalt, andezit dış püskürük kayaçlardır. Dış püskürük kayaçlar, aynı zamanda volkanik hareketler sonucunda lavların dışarı çıkması ile de oluşur. Bu lavlar, denizaltında katılaşır. İçerisine su alan bu kayaçlar yeşil renkli yılan taşı yani serpentin ismi verilen kayaçları oluşturur. Bu kayaçlarda dış püskürük kayaç örneklerindendir. Dış püskürük kayaçlar çok hızlı bir şekilde soğur ve bu nedenle içerisinde bulunan mineraller ince tanelidir. 

Tortul Kayaçlar: Yeryüzünde bulunan kayaçlar buzul, dalga, akarsu ve rüzgar gibi çevresel faktörler tarafından aşındırılarak parçalanır. Aşındırılan bu kayaçlar eriyik ve parça halinde taşınır. Denizler ve kara çukurlarında çökelek birikir. Birikmiş olan bu madde zaman içerisinde sıkışarak sertleşir ve bu sayede tortul kayaçlar oluşur. Tortul kayaçlar çoğunlukla tabakalı bir görünüme sahiptir. Tortul kayaçlar kendi içerisinde üçe ayrılır. Bunlar: 

Haberin Devamı

Fiziksel (Kırıntılı) Tortul Kayaçlar: Farklı büyüklüklerdeki mineral ve taş parçalarının birikmesi ile beraber kırıntılı tortul kayaçlar oluşur. Kum taşı, çakıl taşı, kil taşı bunlara örnektir. 

Kimyasal Tortul Kayaçlar: Bu kayaçlar su içerisinde eriyik olarak bulunan tuz ve minerallerin çökelmesi ile beraber meydana gelirler. Kalker yani kireç taşı, alçı taşı yani jips, kaya tuzu, dikitler ve sarkıtlar, travertenler kimyasal tortul kayaçlara örnektir. 

Organik Tortul Kayaçlar: Hayvan ve bitki kalıntılarının tortul kayaç bölgelerinde birikmesi ile meydana gelir. Kehribar, tebeşir, kömür, mercankaya organik tortul kayaçlara örnektir. Kömür, bitkilerin kalıntılarının taşlaşması ile oluşmaktadır. Tebeşir, denizde yaşayan canlıların oluşturduğu fosillerdir. Mercankayalar, mercanların kabuklarının üst üste birikmesi ile oluşan kayaçlardır ve günümüzde oluşumları devam etmektedir. 

Haberin Devamı

Başkalaşım Kayaçlar: Kayaçlar yüksek basınç ve sıcaklık altında değişime uğrayabilir. Bu şekilde oluşan kayaçlara metamorfik yani başkalaşım kayaçlar adı verilir. Bu kayaçların oluşumları tortul ve püskürük kayaçların kimyasal ya da fiziksel yapılarının değişmesi ile meydana gelir. Yüksek basınç ve sıcaklık başkalaşım kayaçlarda bazı renk değişimlerine sebep olarak daha fazla sertleşmelerini sağlar. Mermer, gnays, mika şist, kuvarsit, killi şist başkalaşım kayaçlara örnektir.

HABERLER


  • Yerbilimleri Araştırmaları

    Yeraltı Zenginliklerimizi Arıyoruz

    Jeoloji • Jeofizik • Sondaj

  • MTA Oruç Reis

    Ülkemizin Hizmetindeyiz

    Oşinografi • Jeofizik • Jeolojik

  • Havadan Jeofizik Çalışmalar

    Bir Uçtan Bir Uca Ülkemizi Tarıyoruz

    Manyetik • Radyometrik

  • Minerallerimiz

    Topraklarımızdaki Değerleri Gün Yüzüne Çıkartıyoruz

    Jeoloji • Jeofizik • Etüt

Genel Müdürümüzün Gaziantep deprem bölgesi incelemeleri
Habere Git
Genel Müdürümüz ve Beraberindeki Teknik Heyet İskenderunda Sayın Bakanımız Fatih DÖNMEZ'e Teknik Bilgilendirmede Bulunmuşlardır.
Habere Git
GENEL MÜDÜRÜMÜZÜN AZERBAYCAN VE CEZAYİR RESMİ ZİYARETİ
Habere Git
Genel Müdürümüzün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ziyareti
Habere Git
MTA Spor Kulübü Güreş Takımımız Büyükler 2. Lig’e Yükseldi
Habere Git
Ücretli İş Birim Fiyatları

Hizmet başvuruları e-devlet üzerinden yapılabilmekte olup, ayrıca kamu kurum ve kuruluşları resmi yazı ile, özel kuruluş ve şahıslar dilekçe ile Kurumumuza başvuru yapabilirler. Başvurularda belirtilen hizmete ilişkin bilgiler doğrultusunda, konunun teknik özellikleri nedeniyle karşılıklı görüşmeler yapılması gerekmektedir

Sayfaya Git
MTA Dergi

Maden Tetkik ve Arama Dergisi yılından bu yana yayın hayatına devam eden, yerbilimleri alanında en uzun tarihçeye sahip hakemli bilimsel yayınlardan biridir. MTA Dergisi yılları arasında tek bir dergi olarak Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Almanca makaleler içerecek şekilde basılmış, 'den bu yana ise Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dergi şeklinde ve yılı itibariyle yılda 3 kez yayımlanmaktadır. .

Sayfaya Git
Yerbilimleri Portalı

Yerbilimleri Harita Görüntüleyicisinde sunulan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü -MTA- 'ne ait yerbilim verileri tanıtım amaçlıdır. Bu veriler resmi bir belge niteliğini taşımaz, insan hayatını ilgilendiren konularda ve teknik çalışmalarda referans olarak kullanımlardan doğacak sorumluluk MTA Genel Müdürlüğüne ait değildir. Bununla birlikte sunulan yerbilim verileri bölgesel ölçekteki araştırmalarda kullanılabilecek niteliktedir. Ancak, sunulan harita, şekil, bilgi ve belgelerin her hakkı MTA Genel Müdürlüğü'ne aittir.

Sayfaya Git
E-Ticaret Portalı

MTA Genel Müdürlüğü'nün kurulduğu yılından itibaren yaşama geçirdiği yer bilimlerinin hemen her alanında, yerli ve yabancı tüm araştırmacılar tarafından yapılan araştırma ve çalışmaların (ilk başvuru kaynağı olan) bilimsel ve teknik içerikli hazırlanan rapor, kitap, haritalar, …vb. dokümanların internet ortamında satın alınabilmesi amacı ile MTA E-Ticaret Sitemiz halkımızın hizmetine açılmıştır.

Sayfaya Git
Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası

Türkiye genelinde, kamu ve özel sektör tarafından yürütülen, maden arama ve araştırma faaliyetlerinde elde edilen tüm jeolojik veri ve dökümanlar 07/09/ tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, Sayılı Maden Kanunu Ek Madde 13 ile: Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü bünyesinde, Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankasına iletilir. TÜVEK’e giriş (seafoodplus.info) adresinden sağlanır.

Sayfaya Git
Tabiat Tarihi Müzesi Randevu Sistemi

Doğanın ve insanlığın milyonlarca yıllık tarihine ev sahipliği yapan MTA Tabiat Tarihi Müzesi, İlk kez 7 Şubat tarihinde ziyaretçileri ile buluşmuştur. Türkiye'nin uluslararası standartlara sahip ilk ve tek tabiat tarihi müzesi, MTA'nın araştırmacı kimliğine paralel olarak bugün oldukça zengin bir koleksiyona sahiptir. Müze'de ülkemiz ve dünyanın çeşitli yerlerinden hayvan ve bitki türleri, fosil, mineral, kayaç ve maden örnekleri ayrıca Enerji parkında her türlü enerji kaynakları ve enerji şekilleri sergilenmektedir.

Sayfaya Git

Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi

Ülkemizde yüzyıla kadar kendi sahip olduğu değerleri halka tanıtan bir "Doğa Tarihi Müzesi" oluşturulamamıştır. Yerbilimleriyle ilgili birçok ilke imza atan MTA, ülkemizdeki bu eksikliğin giderilmesine yönelik olarak 'lı yıllarda bilim, eğitim ve kültür

Devamı

MTA Kütüphanesi

MTA Genel Müdürlüğü Kütüphanesi; yılında Enstitünün kuruluşundan itibaren hizmet vermektedir. Kütüphanemizdeki; yaklaşık kitap; abonelik, bağış ve değişim yoluyla sağlanan süreli yayın sayısı başlıkta yaklaşık adettir. Ayrıca 2 adet

Devamı

Enerji Hammadde Arama ve Araştırma

Ülkemizin enerji hammaddelerinin (kömür, bitümlü şeyl, asfaltıt, uranyum, jeotermal enerji vb.) potansiyelini ortaya koymak ve envanterini çıkarmak, arama ve araştırma projeleri sonucunda bulunan potansiyellerin kalite ve rezervlerini tespit etmek

Devamı

Deniz Araştırmaları

Kara alanlarında bilinen jeolojik yapıların deniz altındaki devamlılıklarının, deniz tabanı altındaki doğal kaynakların araştırılması, aranması ve bulunması, denizden toplanan verilerle raporlar, envanterler ve haritalar hazırlanması, deniz tabanı altında

Devamı

Jeoloji Araştırmaları

Jeoloji Araştırmaları, ülkemiz doğal kaynaklarının aranması ve araştırılmasına yönelik jeolojik özelliklerin tespiti, maden aramacılığı, enerji hammadde aramacılığı, doğa kaynaklı afet ve çevre kirliliği ve buna benzer Kurumumuz görev tanımlarını kapsayan

Devamı

MTA ve IUGS
Türkiye Ulusal Jeoloji Bilimleri Birliği (TUJBB)

Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği'nin (IUGS) Türkiye temsilcisi MTA Genel Müdürlüğü'dür. IUGS'in ülkemizde misyonu MTA Genel Müdürlüğü nezdinde faaliyetlerini yürüten Türkiye Jeoloji Bilimleri Birliği (TUJBB) tarafından yerine getirilmektedir.

Devamı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir