evde şeftali yetiştirme / Evde taştan şeftali yetiştirme kuralları. Evde taştan şeftali ağacı

Evde Şeftali Yetiştirme

evde şeftali yetiştirme

Şeftali Çekirdeği Nasıl Saklanır ve Hazırlanır?

Şeftali Çekirdeği Nasıl Saklanır ve Hazırlanır?

Şeftali çekirdeği, piyasada büyük yeri olan ve sıklıkla tercih edilen bir tohum türüdür. Şeftali ağacı yetiştirmek isteyen kullanıcıların akıllarında beliren sorular arasında şeftali çekirdeği ne zaman ekilir yer alır. Şeftali ağacının dikimi için en uygun zaman, baharın başlangıcı ya da sonbaharın sonu olarak bilinir. Şeftali ağacının sağlıklı büyümesi ve meyve vermesi adına düzenli bir gübreleme önerilir. Şeftali çekirdeğiyle bahçede bol meyve veren bir ağaç yetiştirmek, doğru adımlar takip edildiğinde mümkündür. Bu nedenle şeftali çekirdeği nasıl ekilir gibi soruların cevaplarına özen göstermelisiniz.

Meyvelerinin yanı sıra çeşitli bakım yağları içerisinde de kullanılabilen çekirdekleri olgun meyvelerden kolayca elde edebilirsiniz. Bunun için meyveyi kesip çekirdeklerini dikkatlice çıkarmanız gerekir. Şeftali çekirdeklerini temizlemek için bir süzgeç veya elek kullanabilirsiniz. Çekirdekleri yıkayıp kurumaya bırakmanız yeterlidir. Çekirdekler kuruduktan sonra bir havlu yardımıyla nemini tamamen alabilirsiniz. Sonrasında hava geçirmez bir kavanozda veya kapta saklamanız tavsiye edilir. Şeftali çekirdeklerini hazırlamak için ise öncelikle kabuklarını kırmak gerekir. Bir fındık kıracağı ya da keskin bıçak gibi endüstriyel mutfak ekipmanları kullanarak yapabileceğiniz bu işlemden sonra çekirdek içini kolayca çıkarabilirsiniz.

Şeftali Ağacı Bakımı: Sulama, Gübreleme, Budama

Şeftali Ağacı Bakımı: Sulama, Gübreleme, Budama

Şeftali ağacı, bahçelerin gözde meyveli bitkileri arasında yer alır. Şeftali ağacı bakımı; doğru sulama, gübreleme ve budama tekniklerini içerir. Tam da bu nedenle bahçesinde ağaç büyütmek isteyen insanlar, şeftali çekirdeği nasıl yetiştirilir gibi sorular sorar. Şeftali çekirdeğinden şeftali ağacı yetiştirmek ise oldukça kolaydır. İlk olarak şeftali çekirdeği temizlenir ve kurutulur. Daha sonra çekirdek nemli bir havluyla sarılır ve buzdolabında yaklaşık hafta kadar bekletilir. Bu süre zarfında çekirdek, soğuk hava nedeniyle uyku durumuna geçer.

Bahar aylarında çıkarılan şeftali çekirdeği, çukur bir kaba yaklaşık 5 cm derinliğe gömülür. Üzeri toprakla kapatılarak sulanır. Toprak nemli kalacak şekilde düzenli olarak sulanan bu çekirdek, yaklaşık hafta içinde fide verir. Bu adımların hepsi ağaç, şeftali çekirdeğinden nasıl yetiştirilir sorusunun bir cevabı niteliği taşır. Nemli toprakları seven şeftali ağacı aşırı sulamada kök çürümesi yapabilir. Bu nedenle toprağın üst yüzeyi kuruduğunda sulama yapmanız tavsiye edilir.

Bahçe Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele Yöntemleri

Bahçe Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele Yöntemleri

Şeftali ağacı, pek çok kullanıcı tarafından sevilerek bakımı yapılan bir ağaçtır. Şeftali çekirdeği nasıl dikilir ve bakımı nasıl yapılır öğrendikten sonra yetiştirdiğiniz yeterli olgunluğa ulaşan ağaçlar lezzetli meyvelerini vermeye başlar. Ancak bahçede bulunan diğer bitkiler, çiçekler ve sebzeler zaman zaman hastalıklarla karşılaşabilir ve meyve ağaçlarına da zarar verebilir. Bunların önüne geçmek adına kullanılabilecek en iyi ürünler arasında organik gübreler yer alır. Organik gübreler, bitkilerinizin doğal savunma mekanizmalarını güçlendirmeye yardımcı olur.

Organik gübreler, toprağın doğal besinlerle zenginleşmesine yardımcı olurken bitkilerin de daha dirençli olmasını sağlar. Bu nedenle bahçede organik gübre kullanımı sık sık tercih edilir. Bunun yanı sıra bahçede kimyasal içermeyen ilaçlar kullanarak olası zararların da önüne geçebilirsiniz. Tuzlu su veya sirke çözeltisi, yaprak bitleri gibi hastalığa neden olan faktörlerin oluşumunu engellemek için kullanılır. Mantar hastalıklarını önlemek için ise sodyum bikarbonat kullanabilirsiniz. Sizler de vücut peelingi, bakım yağı ve daha pek çok alanda kullanılan şeftali çekirdeğini bahçenizde yetiştirmek için ihtiyacınız olan her türlü ürüne Trendyol’dan ulaşabilirsiniz.

Saksıda Şeftali Nasıl Yetiştirilir?

Şeftali, gülgiller familyasına ait bir yaz meyvesidir. Uzun yaşamın ve ölümsüzlüğün sembolü olan bu meyve, çok sulu ve tatlıdır. verilerine göre dünyada şeftali üretiminin yapıldığı yer Çin'dir. İtalya, Yunanistan, İspanya, Türkiye Çin'i takip eder. Ülkemizde şeftali yetiştiriciliği denildiğinde ilk akla gelen yer Bursa'dır. Sakarya, Çanakkale, Antalya, Samsun, Diyarbakır ve Muğla da şeftali yetiştiriciliğinde ön plana çıkan şehirlerimizdir. Yaz aylarında sık sık tüketilen bu meyveyi, evde kendi ellerinizle yetiştirmek istiyorsanız sizi böyle alalım. İşte, şeftali tohumu çimlendirme ve yetiştirme yöntemleri:

şeftali ağacı

Şeftali Çekirdeği Nasıl Çimlendirilir?

Şeftaliyi yedikten sonra içinden çıkan çekirdekleri çimlendirerek evde kendi meyvelerinizi yetiştirebilirsiniz. Çekirdeği doğrudan toprağa gömmeyi de deneyebilirsiniz ancak sert kabuğu yüzünden çekirdek ihtiyaç duyduğu besin ve suya ulaşamayabilir. Bu yüzden çekirdekleri çimlendirdikten sonra ekmenizi öneririz.

  1. Şeftali alırken saksıda yetiştirmeye uygun olan türleri seçmeniz gerekir. Garden Gold ve El Dorado bu türler arasında yer alır.
  2. Şeftalileri tükettikten sonra içindeki çekirdekleri biriktirin.
  3. Çekirdekleri içindeki tohuma zarar vermeyecek şekilde, çekiç yardımıyla kırın.
  4. Çekirdeğin içinde bulunan ve bademe benzeyen şeftali tohumlarını dikkatlice ayırın.
  5. adet kağıt havluyu küçük parçalara ayırın. Her kağıt havlunun içine bir şeftali tohumu yerleştirin ve havluları temiz suyla tamamen ıslatın.
  6. Tohumların üzerini kağıt havluyla kapattıktan sonra, buzdolabı poşetlerinin içerisine yerleştirin. 
  7. Hazırladığınız bu poşetleri, gün derece sıcaklığın olduğu karanlık bir ortamda bekletin.
  8. 20 gün sonra poşetin ağzını hiç açmadan buzdolabına koyun.
  9. Şeftali tohumlarını buzdolabında bu şekilde 2,5 ay boyunca bekletin.
  10. Mevsim sonbahara geldiğinde ve 2 buçuk, 3 ayı tamamladığınızda tohumları poşetin içerisinden çıkartın.
  11. Saksının içini verimli toprakla doldurun. Tohumları saksıya aralıklı bir şekilde yerleştirin.
  12. Üzerini çok bastırmadan toprakla örtün ve ilk can suyunu verin.
  13. Doğru bakım adımlarını takip ettiğinizde tohumlarınız yavaş yavaş yeşermeye ve filizlenmeye başlayacaktır.

şeftali

Şeftali Nasıl Yetiştirilir?

  1. Toprak seçimi: Şeftali, organik maddeler bakımından zengin topraklarda daha verimli yetişir. Bu yüzden uygun toprak seçin. Killi ağır toprakları kullanmayın.
  2. Saksı seçimi: Şeftali, drenajlı saksılarda daha verimli yetişir. Bu yüzden saksının altında deliklerin bulunduğundan emin olun. Bitkiniz büyüdükçe seneden senede saksınızı bir boy büyük olacak şekilde değiştirebilirsiniz.
  3. Sulama: Şeftalinin yetişebilmesi için toprağın nemli olması gerekir. Ancak çok fazla sulamak, bitkinin köklerinin çürümesine yol açar. Bu yüzden sulama işleminden önce parmağınızı toprağın içine daldırın ve çıkarın. Eğer tamamen kuruysa, hemen sulama yapın. Eğer nemliyse, sulama işlemini birkaç gün erteleyebilirsiniz. Eğer çok ıslak çıkıyorsa, saksının altındaki tablada biriken suları hemen boşaltın.

şeftali ağacı

Şeftali Yetiştiriciliğinde Bilinmesi Gerekenler

  1. Şeftaliyi bir süreliğine saksıda yetiştirebilirsiniz. Ancak büyüdükçe daha iyi verim alabilmek için, uygun topraklı bir bahçeye dikmenizi öneririz.
  2. Fidan haline gelen ve yeşeren bitkiden verim alabilmek için, zamanı geldiğinde mutlaka aşılama yapılması gerektiğini unutmayın.
  3. Şeftali bakımını doğru bir şekilde yaptığınızda, bitkinizden yıl sonra ilk mahsullerinizi alabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Çilek nasıl yetiştirilir?
  2. Karpuz nasıl yetiştirilir?
  3. Evde ıspanak nasıl yetiştirilir?
  4. Hurma ağacı nasıl yetiştirilir?
  5. Kudret narı nasıl yetiştirilir?

Şeftali çekirdeği nasıl çimlendirilir? Adım adım şeftali çekirdeği çimlendirme

Şeftali çekirdeği nasıl çimlendirilir? Adım adım şeftali çekirdeği çimlendirme

Vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri barındıran meyveler bütün yaz kış boyunca tüketiliyor. Sağlığınız için faydaları saymakla bitmez en sevdiğiniz meyveler listesinde üst sıralarda yer alan şeftaliyi evde yetiştirmeye ne dersiniz? İşte evde adım adım şeftali çekirdeği çimlendirme

C vitamini açısından zengin yapıya sahip olan şeftali tüylü ya da tüysüz iki farklı şekilde tüketiliyor. Sulu olan şeftali meyvesi, aynı zamanda sunduğu faydaları üzerinden dikkatleri üzerine topluyor. Hem yaz hem de kış tüketilen en lezzetli meyveler arasında şeftali gelir. Özellikle lif açısından oldukça zengin bir yapıya sahip olan şeftali, insanlar için önemli faydalar sunmaktadır. Pazarlarda veya marketlerde yerini alan şeftaliyi evde saksıda ve bahçenizde yetiştirebilirsiniz. Taze şeftalileri yedikten sonra elinizde kalan o sert kabuklu çekirdekleri nasıl değerlendirebileceğinizi düşünüyor, onları çimlendirmenin yollarını arıyorsanız detaylar haberimizde:

Evde saksıda limon nasıl yetiştirilir? Limon yetiştirmenin ve bakımının püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREvde saksıda limon nasıl yetiştirilir? Limon yetiştirmenin ve bakımının püf noktaları

Şeftali çekirdeği nasıl çimlendirilir

Şeftali çekirdeği nasıl çimlendirilir

ŞEFTALİ ÇEKİRDEĞİ ÇİMLENDİRME

Çekirdekleri doğrudan toprağa gömerek zor sonuç alabilirsiniz. Şeftalinin sert kabuğundan dolayı içindeki çekirdek ihtiyacı olan besin ve suya ulaşamayabilir çimlenme işlemi gerçekleşmeyebilir. Bu yüzden şeftali çekirdeklerini çimlendirme olasılığını arttıracak soğuk katlama yönteminden bahsedeceğiz. Şeftali çekirdeklerini sağlıkla çimlendirmek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  • İlk olarak şeftalinin birkaç türü olduğu için şeftali alırken saksıda yetiştirebileceğiniz türleri seçmelisiniz. Daha verimli oldukları için tüylü şeftali veya tüysüz olan nektari çeşidini seçebilirsiniz. 
  • Pazardan satın aldığınız şeftalileri yedikçe sert kabuklu çekirdeklerini de bir kenarda biriktirin. Çimlenme olasılığını arttırmak için bir değil birkaç tane şeftali kabuğunu ayırmanız daha doğru olur.

saksıda şeftali nasıl ekilir

saksıda şeftali nasıl ekilir

  • Daha sonra kenarda biriktirdiğiniz şeftali çekirdeklerinin sert kabuklarını içindeki tohumuna zarar vermeyecek şekilde, bir çekiç yardımıyla dikkatli bir şekilde kırma işlemini yapın.
  • Kabukları kırdıktan sonra sert kabuğunun içinde bademe benzeyen şeftali tohumları bulunuyor onları güzelce ayıklayıp çıkarın.
  • Temiz birkaç kağıt havluyu küçük parçalara bölerek her bir kağıt havlu parçasının içine bir tane kabuğun içinden çıkan şeftali tohumunu yerleştirin. Yerleştirme işlemini bitirdikten sonra kağıt havluların tamamını su ile ıslatın.

  • Buzdolabı poşetlerinin içine tek tek içinde tohumların yer aldığı ıslak kağıt havluları koyun. Şeftali tohumlarını her birini ayrı koyduğunuzda daha çok çimlenme ihtimalini arttırabilirsiniz.
  • Ayrı ayrı koyduğunuz poşetleri ağzını kapattıktan sonra yaklaşık 20 gün boyunca karanlık bir yerde bekletin.
  • gün beklettiğiniz poşetleri hiç açmadan direk buzdolabına koyun. Buzdolabına koyduğunuz şeftali tohumlarını yaklaşık 2, ay kadar burada kalsın. Buzdolabında bekletme işlemi soğuk katlama için gereklidir.
  • Buzdolabında yaklaşık 3 ay beklettiğiniz tohumları sonbahara doğru tohumları buzdolabından çıkarın. Daha sonra poşetlerin içinden çıkarın ve direk toprakla dolu olan saksıların içine belli aralıklarla yerleştirme işlemini yapın.

  • Saksıya tohumları yerleştirme işlemini yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şey tohumların filizlenmeye başlayan kısmı üstte olacak şekilde koymanız gerekir.
  • Saksıya yerleştirdikten sonra tohumların üstünü çok toprakla örtmeyin hava almasını sağlayın ve biraz sulayın. Şeftali tohumlarınız doğru bakıldığı takdirde yavaş yavaş yeşermeye ve filiz vermeye başlayacaktır.
Yaban mersinin faydaları neler? Yaban mersini çayı nasıl yapılır? Kanı temizleyen yaban mersini

İLİŞKİLİ HABER

Yaban mersinin faydaları neler? Yaban mersini çayı nasıl yapılır? Kanı temizleyen yaban mersini

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası