kedinin çişinde kan / Kedilerde idrar sorunu - Mahmure

Kedinin Çişinde Kan

kedinin çişinde kan

Hematüri veya kanlı idrara çıkma, kedinizde buna neyin sebep olduğundan emin değilseniz korkutucu olabilir. Kedilerin idrarında, bakteriyel enfeksiyondan stresten kaynaklanan genel iltihaplanmaya kadar birçok nedenden dolayı parlak kırmızı kan görülebilir. Kediniz için doğru tedaviye başlamak için hematürinin altında yatan nedenin teşhisi gereklidir.

Kedi İdrarındaki Kan Neye benziyor?

Kedi idrarı, hafif bir amonyak kokusu ile açık sarı renkte olmalıdır. Daha koyu sarı ve daha güçlü idrar, dehidrasyonla veya uzun bir dinlenme süresinden sonra (gece boyunca idrara çıkmama gibi) not edilebilir ve bu genellikle normal kabul edilir.

Parlak kırmızı kan, idrarda pembe renk, turuncu renk değişikliği veya kahverengi renk değişikliği fark edilirse veya idrar köpüklü görünüyorsa veya içinde kan pıhtıları varsa, bu değişikliklerin nedenini daha ayrıntılı araştırmak için bir veteriner ziyareti gerekir.

Kanlı idrara çıkmanın yanında bulunabilen diğer yaygın klinik belirtiler şunlardır:

  • Kusma
  • İştahtaki değişiklikler
  • Daha fazla su içmek
  • Genel uyuşukluk

Kediniz Kan İşiyorsa Ne Yapmalısınız?

Kedinizin idrarında kan veya yukarıdaki klinik belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, derhal veterinerinizle iletişime geçin.

Evde sık sık tuvalet kutusunu ziyaret eden, çok az veya hiç idrar üretimi olmaksızın idrar yapmak için zorlanan veya sürekli olarak penisini yalayan bir erkek kediniz varsa, olası bir idrar tıkanıklığının değerlendirilmesi için onu hemen bir veterinere götürün. Üretranın (idrarı mesaneden dış ortama taşıyan tüp) tıkanması tıbbi bir acil durum olarak kabul edilir ve mümkün olan en kısa sürede teşhis ve tedavi edilmezse ölümcüldür.

  • Altta yatan tıbbi sorunun vücudun neresinde olduğuna bağlı olarak kedilerde hematürinin birçok nedeni vardır. Bu nedenler şunları içerir:
  • Üst idrar yolu (böbrekler ve üreterler, idrarı böbreklerden mesaneye taşıyan tüpler dahil)
  • Polikistik böbrek hastalığı veya böbrek displazisi: Bunlar, böbrek(ler)in doğru şekilde oluşmadığı ve iyi çalışmadığı genetik durumlardır.
  • Böbrek taşı
  • Travma: Böbreklerde veya üreterlerde iltihaplanma veya travma idrarda kana yol açabilir.
  • Neoplazi: Özellikle kedilerde en yaygın böbrek kanserlerinden biri olan renal lenfoma.
  • Enfeksiyon: Bakteriler böbrekleri istila ederek piyelonefrit adı verilen bir duruma neden olabilir. Bazı virüsler ( kedi lösemisi dahil ) renal lenfomaya veya iltihaplanma ve enfeksiyona yol açan bir tür böbrek kanserine yol açabilir.
  • Kronik böbrek hastalığı
  • İdiyopatik nedenler: Bu, bakteri, virüs, neoplazi veya travmanın neden olmadığı (nedeni bilinmiyor) böbreklerin veya üreterlerin iltihaplanması anlamına gelir.

Alt idrar yolu (mesane ve üretra, ayrıca erkek kedilerde prostat ve penis ve dişi kedilerde vulva dahil)

  • Travma
  • Neoplazi
  • Mesane veya üretral taşlar
  • Mesane polipleri
  • Enfeksiyonlar, en yaygın olarak bakteriyel
  • Feline idiyopatik sistit (FIC)
  • Mesane veya üretranın genetik anormallikleri: Bunlar kedilerde nadirdir.

Diğer olası nedenler:

Kemoterapi: Bazı kemoterapötik ilaç türleri mesanede steril iltihaplanmaya neden olarak idrarda kana neden olabilir.

Kızgınlık: Kızgınlıktan geçmekte olan kısırlaştırılmamış dişi bir kedi idrarda kan gösterebilir; bu normal.

Pıhtılaşma anormallikleri: Sıçan zehiri alımı, bağışıklık aracılı hastalıklar (trombositopeni gibi) veya pıhtılaşma eksikliklerinin genetik nedenlerinin tümü idrarda parlak kırmızı kana neden olabilir.

Vaskülit: Enflamasyon nedeniyle sızdıran kan damarları idrarda kana neden olabilir.

Veteriner Hekimler Kedi İdrarındaki Kan Sebebini Nasıl Teşhis Eder?

Kedinizin semptomlarının, önceki tıbbi sorunlarının ve mevcut ilaçlarının ayrıntılı bir geçmişinin yanı sıra kapsamlı bir fizik muayene, hematüri teşhisinde ilk adımlardır. Yalnızca tarih, veterinerinizin kedinizin klinik belirtilerine neyin neden olabileceğini belirlemesine yardımcı olabilir. Kedinize verdiğiniz takviyeleri veya yiyecekleri veterinerinize söylemeniz önemlidir, çünkü bunlardan bazıları idrar testini etkileyebilir.

Tam kan tahlili ve idrar testi genellikle hematüri teşhisinde önerilen ilk teşhis testleridir. Abdominal radyografiler ve abdominal ultrason ayrıca idrar yolunu herhangi bir taş veya malformasyon açısından daha ileri düzeyde değerlendirmek için sıklıkla kullanılır.

Bazen, bu organların astarını kontrol etmek için üretra ve mesaneye küçük bir video kamera/biyopsi aletinin yerleştirildiği sistoskopi önerilir. Kitleler görülürse kesin tanı için biyopsi yapılabilir.

Kedimin İdrarında Neden Kan Var?

Kedinizin idrarının kırmızı olduğunu görürseniz bunun ne kadar endişe verici olabileceğini bilirsiniz. Bu kimsenin görmek istemeyeceği bir durum olsa da kedi idrarında kan oldukça yaygın bir durumdur. İdrarda kan bulunmasının bilimsel adı olan hematürinin nedeni, idrar yolundaki sorunlar ya da vücuttaki başka bir yerde, idrar yolunu veya böbrekleri etkileyebilecek hastalık süreçleri olabilir.

Kedi İdrarında Kan: Bakılması Gereken İşaretler

Hematüri, idrardaki kan veya kan pıhtıları kadar bariz olabilir ancak her zaman o kadar görünür olmayabilir. Aslında hematüri çoğu durumda, görünüşte normal olan idrarın mikroskobik düzeyde incelenmesiyle teşhis edilir. Bu tür durumlarda yalnızca küçük miktarda kan bulunmaktadır. Hematüri, idrarın pembeye veya kırmızıya dönmesine yol açabilir.

Amerikan Veteriner Hekimleri Birliği'ne göre, idrar renginde değişikliğin yanı sıra görebileceğiniz diğer işaretlerden bazıları şunlardır:

  • Daha fazla su içme
  • Daha fazla idrara çıkma
  • İdrarını yapmak için zorlama
  • Kum kabında ses çıkarma
  • Kum kabına ardı ardına girip çıkma
  • Kum kabının dışına idrar kaçırma
  • Hiç idrar yapamama (tıbbi bir acil durumdur)
  • Ciltte bariz morarmalar veya küçük noktalar şeklinde morarma
  • Burun, diş eti, göz, kulak veya kalın bağırsakta kanama ve kanlı kusma ya da dışkı

Tuvalet kullanan kedi, kum kabında kedi, dışkı veya idrar yapmak için, temiz kum tuvaletinde dışkı yapan kedi. Mavi kum kabında kendi dışkısına bakan kedi. Evde kedi.

İdrarda Kan Olmasının Nedenleri

İdrar yolundaki sorunlar, üst kısımda (böbrekler ve idrar yolları) veya alt kısımda (mesane veya üretra) ya da her ikisinde de olabilir. Bunların tümü, idrarda kan olmasına yol açabilir. Gördüğümüz vakaların çoğu, alt kısımda ve bu hastalıkların tümüne Kedi Alt İdrar Yolu Hastalığı, yani FLUTD adı veriyoruz.

İdrarda kan olmasının bazı nedenleri, diğerlerinden çok daha yaygındır. En yaygın olanı, Felin İdiyopatik Sistit veya FIC'dir. Çoğu veteriner hekim, genelde evdeki ortamlarında tamamen rahat olmayan kedilerde görüldüğü için bu hastalığa daha basit şekilde "stres sistiti" diyor. Bundan daha sonra bahsedeceğiz. Diğer bir yaygın neden, mesanedeki veya böbreklerdeki kristaller ya da taşlardır. Bunlar genelde FIC'yle ve bazen de böbrek hastalığı ya da kedilerde nadir görülen idrar yolu enfeksiyonları gibi vücuttaki diğer sorunlarla ilişkilidir.

Kedinizi mümkün olan en iyi şekilde tedavi edebilmek için veteriner hekiminizin, idrardaki kanın kesin nedenini ve kedinizde olabilecek diğer işaretleri bulması gerekir. Bunun anlamı genelde idrar pH derecesini, idrarın ne kadar konsantre olduğunu ve kristal ya da enfeksiyon olup olmadığını kontrol etmek için idrar örneği almaktır. Böbrek hastalığı gibi büyük sorunlar olmadığından emin olmak için kan örneği de almak isteyebilir. Ayrıca kedinizin nasıl yaşadığını da bilmeleri gerekir. Çünkü iç mekanda yaşayan kediler ve diğer kedilerle birlikte yaşayan kedilerde stres sistiti olma ihtimali, dışarıya erişimi olan tek kedilere göre daha fazladır. Yiyecek, bu sorunların tedavisinde önemli bir seçenek olduğu için kedinizin normalde ne yediğini de bilmek isterler.

FLUTD ve kanda idrarın tedavisi.

Her şeyde olduğu gibi bunda da doğru tedavi, nedenin ne olduğuna bağlıdır. Altta yatan hastalıkların ele alınması gerekir ancak çoğu idrar yolu hastalığı vakası, beslenmede değişiklik ve su alımına dikkat edilmesiyle iyileştirilebilir. Bazı yiyecekler, belirli kristal ve taş türlerinin çözündürülmesi ve yeniden oluşmasını önlemek için kullanılabilir. Bazı taş türleri çözündürülemediği için bir operasyonla alınmaları gerekir. Bu vakalarda genelde, taşların yeniden oluşmasını önlemek için formüle edilmiş mamalar kullanılır. İdrar sorunlarına yönelik mamalardaki mineral seviyeleri kısmen farklıdır, enflamasyona yardımcı olması için omega yağları içerir ve yatıştırıcıyı etkiye sahip bazı doğal katkı maddeleri bulunur.

Su alımı, idrar sorunları olan tüm kediler için çok önemlidir. Çölde yaşayan akrabalarından evrimleşen kedilerde, doğal olarak oldukça konsantre idrar görülme eğilimi olur. Bu da kristallerin ve taşların oluşma ihtimalini artırır. Çok fazla su tüketmelerini sağlamak, sistemlerinin temizlenmesini ve yeniden oluşum ihtimalinin azalmasını sağlar. Çoğu kedi yalnızca kuru mama yer ve bunda bir sorun yoktur. Ancak yaş mama, henüz denemediyseniz su alımını artırmanın kolay bir yoludur. Yaş veya kuru mama vermeniz fark etmeksizin, evin çevresinde birçok yerde, bol miktarda taze su olması da önemlidir. Böylece kedinizin su içmek için çok uzağa gitmesine gerek kalmaz. Bazı kediler, akan suyu içmeyi çok sever ve kedi çeşmeleri oldukça işe yarayabilir.

FIC ve stres durumunda veteriner hekiminiz, mamanın işe yaraması ve kedinizin daha rahat hissetmesi için evinizde de bazı değişiklikler yapmayı denemenizi isteyebilir. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  • Mamanın ve suyun yan yana durmaması ve tüm kedilerinizin bunlara erişimi olduğundan emin olmanız. Genel kural, her kedi için bir kasenin yanı sıra ekstra bir kase daha olmasıdır. Bu kaseler birçok farklı yerde bulunmalıdır, böylece en çekingen kedi bile rahatlıkla mama yiyip su içebilir.
  • Henüz yapmadıysanız kum kaplarının sayısını artırın. Bunda da ideal olan, sahip olduğunuz kedilerin sayısından bir tane daha fazla sayıda kum kabı bulundurmaktır. Bunlar sessiz ve kuytu yerlerde olmalıdır ve mama ve su kaplarından uzakta bulunmalıdır.
  • Kedilerinizin keşif yapması ve tuvaletlerini yapacakları yeri seçmesi için mümkün olan her anda dışarıya çıkmalarına izin verin.
  • Kedilerinizin hepsi için yüksekte çok fazla sayıda saklanma alanı olduğundan emin olun. Koridorlara raflar veya mobilya koymak, kedilerin çok sevmedikleri diğer kedilerden kaçınması için çok fazla fırsatı olmasını sağlar!

Kedinizin, yaşına uygun ("tüm" yaşlar için uygun olanlar değil) olarak eksiksiz ve dengeli olan bir mamayla beslendiğinden emin olmak da son derece önemlidir. Bazı mamalardaki mineral seviyeleri yüksek olabilir ve bu da kristal ve taş oluşumuna katkıda bulunabilir. Bunlar da sonrasında alt idrar yolu hastalığına neden olabilir.

Kedilerde FLUTD oldukça yaygın olsa da kedinizin idrarında kan görürseniz asla varsayımda bulunmayın. Tedavi edilebilecek hastalıkların üstesinden gelmek için her zaman ilk önce veteriner hekime başvurun ve idrar yapamamanın, hayati risk içeren bir tıbbi acil durum olduğunu unutmayın.

Yazarın Biyografisi

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible, küçük hayvanlarla ilgilenen bir veteriner hekim ve yazardır. Evcil hayvan sahiplerine yönelik eğitimi için birçok ödül kazanmıştır ve önde gelen bir tele-muayene veteriner hekim uzmanı kabul edilir.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Kedinin halsizleşmesi, idrarını yaparken acı çekmesi gibi durumlar bunun en önemli belirtilerinden olmaktadır. Tabii tüm bu semptomlar kedilerin sağlığı açısından oldukça önemlidir. O nedenle sizlere bilgi vermek amacı ile bu içeriği hazırlamak istedik. Kedinizde aynı belirtileri görüyorsanız hemen uzman bir veteriner hekime danışmanızı tavsiye ederiz. İşte konuya dair diğer detaylar!

Kimse kedisinin idrar yolu enfeksiyonu gibi can yakıcı bir rahatsızlığı tecrübe etmesini istemez. O nedenle kedinizin genel bakımına daima daha fazla özenmeli ve bu doğrultuda ilerlemelisiniz. Unutmayın ki onun her zaman sizin sevginize ve ilginize ihtiyacı var. Bazen psikolojik nedenlerden ötürü bile idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkabilir, dikkatli olmalısınız.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

yorgun şekilde yatan bir kedi Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu özellikle diyabet problemi yaşayan erkek kedilerde daha sık karşılaşılabilen bir hastalıktır. Mutlaka yakından takip edilmesi gereken bir süreçtir. Çeşitli bakterilerden kaynaklanarak ortaya çıkan bu enfeksiyon; beslenme rutini, genetik durumlar, yaş, genital bölgedeki hijyenle alakalı problemler, anormal pH seviyeleri gibi çeşitli meselelere bağlı şekilde kendini gösterebilir. Belirtiler ise şu şekildedir:

1. Sık İdrara Çıkma

Sık idrara çıkan ve idrar yapmakta zorlanan bir kedi gördüğünüzde onun idrar yolu enfeksiyonu rahatsızlığına sahip olduğunu fark edebilirsiniz. Kedinizi sürekli olarak gözlemleyin; onda da bu belirtiler varsa acilen bir uzmana danışmanızı öneriyoruz.

2. İştah Kaybı

Kediniz normalden daha az mama yemeye başladıysa, artık sizin yediklerinize hevesle yaklaşmıyorsa orada bir sorun olabilir. İştah kaybı, idrar yolu enfeksiyonunun yanı sıra kedilerde birçok farklı hastalığın da habercisi olabilir. O nedenle dikkatli olmalı, kedinizin beslenme rutinini sık sık kontrol etmelisiniz.

3. Üreme Organının Sık Temizlenmesi

Kediler üreme organını normalden daha sık temizlemeye başladığında idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinden birini daha görmüş oluyoruz. Üstelik bu şekilde birçok kedi üreme organı üzerinde tahrişe bağlı yaralar oluşturuyor. Bunların önüne geçmek adına veteriner hekimden yardım almalısınız.

4. Halsizlik

Kediniz enerjisini gitgide yitirmeye başladıysa şüphe etmelisiniz. Halsizlik, idrar yolu enfeksiyonunun en büyük belirtilerinden biri haline gelmiştir. Oradan oraya hoplayan zıplayan bir kedinin aniden halsizleşmesi birçok rahatsızlığın habercisi olabilir, o nedenle iyi bir şekilde gözlem yapmalısınız. Bazı zamanlar psikolojik rahatsızlıklar da kedilerde halsizliği ortaya çıkarır. Her durum göz önünde bulundurulmalıdır.

5. İdrarda Kan Görülmesi

Kedi idrarında kana rastlamak sanıldığından daha ciddi sorunların temelini oluşturur. Bu yüzden kedinizin idrarında herhangi bir şekilde kan gördüğünüzde panik yapmamalı, hemen bir uzmana danışmalısınız. Her idrar enfeksiyonunda bu semptom görülmez ancak görüldüğü durumlar da yaşanmıştır.

Kediler neden kan işer sorusunun cevabını da verelim: Kedinizde idrar taşı olabilir. Üretral bir tıkanıklık da söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda kan görülmesi son derece normal olsa da kedinin idrarından kan gelmesi son derece ciddiye alınması gereken bir semptomdur.

Ayrıca şunu da belirtmiş olalım: Yavru kedilerde bu rahatsızlığın belirtileri daha net görülür. Bebek kedilerde idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını kedinin tuvalette homurtu gibi sesler çıkarmasından, aşırı su tüketmesinden anlayabilirsiniz. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu semptomlarını bu şekilde aktarmış olduk, lütfen gözünüzü dört açın!

Ayrıca Kedi ve Köpeklerde Sistit Hastalığı Tedavisi konulu videomuzu da izlemenizi öneririz. Bu videoda Uzman Veteriner Serkan Güngör kedi ve köpeklerde sistit hastalığı tedavisinin detaylarından söz ediyor, bu önemli detayları kesinlikle öğrenmelisiniz.

Kedide İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

tuvalet kağıdı ile oynayan sevimli kedi Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu, bir başka ismi ile sistit nasıl geçer merak ediyorsanız sizlere açıklayalım: Her ne kadar kedilerde sistit belirtileri ölümcül sonuçlara neden olabilse de titiz bir bakım yapılması halinde kedinizin idrar yolu enfeksiyonunu atlatmasını sağlayabilirsiniz. Burada en önem verilmesi gereken detay, doğru bir teşhisin yapılmasıdır.

Teşhisin akabinde elbette ki gerekli olan tedavi süreci başlatılır. Kedilerde bu rahatsızlığın meydana gelmemesi için yapabileceklerinizi şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Beslenme rutini son derece mühim. Kedinizin beslenme rutinine yaş mamayı da dahil edin. Böylelikle su alımı artacaktır. Ayrıca veteriner hekim tarafından yazılan diyeti de kesinlikle uygulamalısınız.
  2. Kedinizin kendini iyi hissedeceği, herhangi bir konuda stres yapmayacağı bir ortam meydana getirin. Özellikle tuvaletinin yerini değiştirmek gibi bir harekette bulunmayın. Bu durum, depresyona girmesine bile neden olabilir.
  3. Kedinizin evde sık gezindiği yerlerde muhakkak taze su bulundurun.
  4. Düzenli olarak idrar tahlili yaptırın ki süreci iyi yönetin. Her zaman güvendiğiniz bir veteriner hekime danışmayı da unutmayın.
  5. Kum kabı hijyenini mutlaka sağlayın. Aksi halde çeşitli hastalıklar ortaya çıkacak, idrar yolu enfeksiyonu riski de hızla artacaktır.

Uzman veteriner hekim muayenesi, verdiği ilaçlar ve bahsettiğimiz bu önlemler sayesinde kediniz en kısa süre içerisinde idrar yolu enfeksiyonunu atlatacaktır. Tabii tedavi süreci sonrasında da kedinizin bakımını aksatmamalısınız. Bu sayede sağlığı günden güne daha da iyiye gidecektir.

Kedim Çişini Yapamıyor Ne Yapmalıyım?

tuvaletini yapan siyah bir kedi Bu durumun genel nedeni, doğru şekilde hazırlanmayan mamalardır. En çok da magnezyum açısından zengin fakat kalite açısından hayli düşük kedi mamaları nedeni ile idrar yapamama durumu meydana gelir. Kedilerde idrar yolu tıkanıklığı da tabii ki buna sebep olabilir.

Kedilerin tuvalete rahatça çıkabilmesi için daha kaliteli mamalar yemeleri gerekir. Bunun yanı sıra bol bol su içmelidirler. Düzenli olarak kaliteli mamalarla beslenen ve bol sıvı tüketen kediler daha sağlıklıdır. Lütfen kedinizin beslenme düzeni ile ilgili çok daha dikkatli davranın.

Hatta dilerseniz Kediler Ne Yer? Kedilerin Yiyebileceği 9 Besin başlıklı içeriğimize de bir göz gezdirebilirsiniz. Bu içerik, size kedinizin beslenmesi konusunda birçok farklı fikir verecektir.

Ankara’nın en iyi veteriner kliniği Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak bu içerikte kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri konusuna değinmiş olduk. Kedilerde idrar yapamamanın ne denli ciddiye alınması gereken bir semptom olduğunu lütfen unutmayın. Size ve kedi dostunuza sağlıklı günler dileriz!

KEDİNİZİN İDRAR SAĞLIĞINI ANLAMA

FLUTD'un nedenleri

Kedinizin idrara çıkma konusunda bazı farklı sebepleri vardır. Bunlar şunları içerir:

İdiopatik sistit: Mesanenin ağrılı iltihaplanmasına neden olan yaygın bir durumdur. Bu, erkek kedilerde üretrayı bloke edebilen, idrarın içine protein ve kan sızmasına yol açar. Bu yaşamı tehdit eden bir komplikasyondur.

Mesane taşları: daha az yaygın bir problemdir. Kediler, tüm erkek kedilerde üretral tıkanıklığa yol açabilen çeşitli tipte mesane taşlarından (en yaygın olarak struvit ve kalsiyum oksalat) etkilenebilir.

Anatomik anormallikler: Kediler anormal alt üriner sistem anatomisi ile doğarlar veya travmadan sonra gelişebilir. Semptomlar anormalliğin yeri ve tipine bağlıdır.

Bakteriyel idrar yolu enfeksiyonu: diyabet veya böbrek hastalığı gibi diğer sağlık problemleri olmayan kedilerde çok nadir görülür.

Yaş, kilo ve stres: Aşırı kilolu veya daha yaşlı kediler stresli bir yaşam tarzına sahip kediler gibi idrar komplikasyonlarından muzdarip olabilirler. İdiopatik sistitin, eve taşınmak, evde yeni evcil hayvanların olması ve hatta kötü hava koşulları gibi stresli olaylarla daha da kötüleştiği bilinmektedir!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası