içki içtikten sonra namaz / Günahkârın ibadetleri - Dinimiz İslam

Içki Içtikten Sonra Namaz

içki içtikten sonra namaz

Sual: Günahlarımız var, sevap da işliyoruz. Müslüman olarak ölenlerin sevaplarıyla günahları tartılıp, sevap kefesi ağır gelenler doğrudan Cennete gireceğine göre, şimdi günah işlesek mesela içki içsek veya kumar oynasak da, sonra bu günahları telafi edecek kadar hayır hasenat yapsak, çeşme yaptırsak, fakir giydirsek ve daha başka sevaplar kazansak, Cehenneme girmekten kurtulur muyuz?
CEVAP
Sevap işlemekle Cehenneme girmekten kurtulabiliriz, ama haramları karşılayacak çok büyük sevabların olması gerekir. Bin fakir giydirilip doyurulsa, bir vakit namazı kasten kazaya bırakma günahını ödeyemez, bir lira zekât borcu veya azıcık bir kul hakkı ödenmiş olmaz, çünkü farzların yanında nâfile sevaplar denizde damla değildir. Düşman uçağına tabancayla, tüfekle karşı konulmayıp uçaksavar gerektiği gibi, haramlara da, farzlarla karşı koymak gerekir.

Ayrıca, günaha devam edenin iyiliklerine sevap verilmez. Mesela, içki içen biri, oruç tutsa, namaz kılsa, oruç ve namaz borcundan kurtulur, fakat tevbe edip günahı terk etmedikçe, bu ibadetler için vadedilen büyük sevaplara kavuşamaz, çünkü dinimizde günahtan kaçmak ibadet etmekten önce gelir. Birkaç hadis-i şerif:
(Şarap [alkollü içki] içenlerin, tevbe etmedikçe, namazlarına, oruçlarına, haclarına, zekâtlarına ve sadakalarına sevap verilmez.) [Enis-ül-vaizîn]

(Küçük bir günahtan kaçınmak, bütün cin ve insanların [nâfile] ibadetleri toplamından daha iyidir.) [R. Nâsıhîn]

(Az bir haramdan kaçmak, 80 bin nafile hac sevabından efdaldir.) [Deylemî]

İmam-ı Rabbânî hazretleri buyuruyor ki: Bir farzı kasten yapmayan veya bir haramdan kaçmayan, açıkça günah işleyen kimsenin yaptığı nâfile ve sünnetleri kabul olmaz, sevap verilmez, yani sevabı olmaz. [Yaptığı camilere, medreselere, hastanelere, hayır kurumlarına ettiği yardımlara sevap verilmez.] (1/29)

Muhammed Hadimî hazretleri de buyuruyor ki: Günah işlemeye devam edildikçe, yapılan ibadetlerin Hiçbirine sevap verilmez. (Berîka)

(Sevap verilmez) demek (Farzlar sahih olur, borçtan kurtulursa da, o ibadeti yapmakla hâsıl olacak büyük sevaplara kavuşamaz) demektir. Haram işlemeye devam edenin ve farz borcu olanın o konudaki nâfile ibadetlerine zaten hiç sevap verilmez. Bunun için, önce günahlardan sakınmalıdır.

Sual: Haram, günah işleyenlerin, yaptıkları ibadetler kabul olmaz mı?
Cevap: Haram işleyenlerin farzları ve sünnetleri sahih olur. Bunlar, borçlarını ödemiş olurlar ise de, sevap kazanmazlar. Hadîkada, (Bid'at sahiplerinin ibadetleri kabul olmaz) hadis-i şerifi anlatılırken;
“Günahlardan sakınmayan Müslümanların ibadetleri sahih olsa da kabul olmaz” buyuruluyor.

Alkol kullananın yaptığı ibadet
Sual: Alkol kullananın yaptığı ibadetler, kıldığı namazlar kabul olmaz mı?
Cevap:
Peygamber efendimiz bir hadîs-i şeriflerinde;
(Bir yudum şarap içene, Allahü teâlâ üç gün gadab eder) buyurmuşlardır. Yani, buna tevbe etmedikçe, üç gün içindeki iyiliklerine sevap verilmez ve günahları affedilmez. Üç gün içinde ölürse, imansız gitmesinden korkulur. Bir kadeh içene, Allahü teâlâ kırk gün gadab eder.

Sarhoş olarak kılınan namaz sahih olmaz. Sarhoş olmayacak kadar az içkili olarak kılmak da mekruhtur. Çünkü, alkollü içkilerden herhangi birini keyif için bir damla bile içmek haramdır. Midesinde, elbisesinde azıcık haram bulunan kimsenin namazı mekruh olur. Gasbedilen yerde namaz kılmak da böyledir.

'İ&#;ki i&#;ip namaz kılınabilir'

Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, (DHA)

Oluşturulma Tarihi: Aralık 15,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

SELÇUK Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Tekin Gökmenoğlu, Sarhoş olmayacak şekilde içki içtikten sonra, kendini kaybetmemiş ve söylediklerini hatırlayan bir kişi namaz kılabilir” dedi.

Porf. Dr. Tekin Gökmenoğlu, alkolün haram olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Kuran’daki ayetlerde, ‘Sarhoşken namaza yaklaşmayın. Taki ne dediğinizi bilinceye kadar’ denmektedir. Elbette alkol haramdır. Ama, bir haramın işlenmiş olması, namaz gibi farz olan bir ibadetin terkini gerektirmez. Eğer, içki içen bir kişi ne dedeğini bilmeyecek derecede sarhoş olmuşsa namaz kılamaz. Az miktarda alkol içen bir kişi, namaz kılabilir. Ancak bu alkolün caiz olduğu anlamına gelmez. Çünkü kılınan namazlar, insanları kötülüklerden uzaklaştırmalıdır. Ancak, buna rağmen hem namaz kılıyor, hem haram işliyorsa bu, müslümanı günahkar yapar.”

İçkili olarak camiye gitmenin dinen caiz olmadığını da belirten Prof. Dr. Gökmenoğlu, “Eğer koku söz konusu ise camide fesat ve fitnelere sebep olur. Ağız kokusu varsa gidilmemeledir. Gittiği taktirde camidekiler tarafından da kınanacaktır” diye konuştu.

İ&#;kili halde namaz kılmak g&#;nah mı?

İçkili halde namaz kılmak günah mı?

ÇAPRAZ ATEŞ

NESLİHAN CUYAR

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, İslam dininin içkiyi haram saydığı, ancak "aklı başında" olmak koşuluyla içkiliyken namaz kılınabileceği yönündeki görüşü tartışma yarattı. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan dün gelen açıklamada ise "Alkole teşvik bunun meşru kabul edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir" denildi. İçkili halde namaz kılınabilir mi?

Prof. Dr. Saim Yeprem (Marmara Ü.):
Trafikte bile bir miktarı serbest
Kuranıkerim’de sarhoşken namaza yaklaşılmaması buyuruluyor. Bu emir çok açık ve net. Sarhoşluk hali, örfte kime sarhoş deniyorsa o anlamdadır. Yani gördüğünü ayırt edemeyen, şuurunu kontrol edemeyen kişi. Sarhoş haldeyken namaz kılınması yasaklanıyor ancak onun dışındaki davranışta namaz yasağı yok. Örneğin trafik kontrolünde de belirli promile kadar alkol, araç kullanmaya engel teşkil etmiyor. Bu da onun gibi. Alkol almak günah, namaz kılmak farz. Bunları karıştırmamak gerekiyor. İdeal olan alkollü halde kılmamak.

Doç. Dr. Ali Kaya: (Uludağ Ü. İlahiyat Fak.):
Şuuru yerindeyse bir sakıncası yok
Alkollü namaz diye bir şey yok zaten. Sarhoşun tanımını yapmak lazım. Sarhoşluk alkolle, uyuşturucu ya da başka maddeyle de olabilir. Namaz kılmak için kişi belli akla sahip olmalı. İbadetin kurallarını, şekillerini uygulayabilmeli. Kişi alkolle, uyuşturucu ya da herhangi bir maddeyle ibadet yapabilir, ancak ibadet için gerekli olan akıl gücü şarttır. Akıl gücü varsa isterse bir fıçı şarap içmiş olsun. Bu, "Din buna izin veriyor" diye anlaşılmamalı. Diyanet tabii ki buna izin vermiyor. "Alkollüyken namaz kılınabilir" diye bir sonuç çıkmıyor.

Prof. Dr. Nasuhi Ü. Karaarslan (18 Mart Ü.):
İçkiliyken kılmayı onaylamıyorum
Zaten alkolün kendisi yasak. Alkol yasak olunca "İçtikten sonra namaz kılınabilir mi?" sorusu abes oluyor. Alkollü namaz kılınamaz. Eğer biz "Namaz kılınabilir" dersek, o zaman herkes alkol alır, namaz kılar. Kuranıkerim’de de kesin olarak alkolden vazgeçilmesi söylenir. Alkol aldıktan sonra namaz kılmak hiçbir şekilde doğru olmaz. Alkol insanlık için çok büyük bir felakettir. Alkollü olarak namaz kılmayı hiçbir zaman onaylamıyorum.

Prof. Dr. Süleyman Uludağ: (Uludağ Ü.):
Alkollüyken namaz kılmak hoş değil
Kuranıkerim’de de açıkça ifade ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklaması, alkolün haram olmadığı anlamına gelmez. Hoş bir şey değildir. Alkollüyken şuur yerinde bile olsa bir kişinin namaz kılması caiz ama mekruhtur. Kişi namazını alkolün tesiri geçtikten sonra kılsa daha iyi olur. İmsaktan önce içmişse oruca niyet edip oruç da tutabilir.
Alkollü kişinin dediği anlaşılıyor, şuuru yerindeyse namaz kılabilir.




GÜNCEL


















nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası