elektrik devresi yapımı malzemeleri / Elektrik Devresi Modelleri ve Fiyatları - Trendyol

Elektrik Devresi Yapımı Malzemeleri

elektrik devresi yapımı malzemeleri

ELEKTRİK DEVRESİ

Elektrik Devresi

Hayatımızın her alanında elektriği kullanıyoruz. Gerek aydınlanmadan gerekse yemek pişirmeye kadar elektrik her zaman bizim için oldukça önemlidir. Tabii ki elektriği kullanabilmek ve işimize yarar bir hale getirmek için elektrik devresi ‘ne ihtiyacımız vardır. Elektrik devreleri sayesinde elektriği yönetebilir ve istediğimiz işlemleri yaptırabiliriz.

Elektrik devresi denilince akla çok karmaşık ve kompleks yapılar gelebilir ancak öğrenildiği zaman kolaylıkla yapılan ve zevkli bir iştir. Bu işe ilgi duyan pek çok kişi kendi başlarına elektrik devrelerini yapabilmekte ve kendi elektrik devresi ‘ni üretebilmektedir. Bu konu ile ilgili yüzlerce kaynak çok rahatlıkla bulunabilmektedir.

Basit Elektrik Devresi

Günümüzde bir çok kişi elektrik ve elektroniğe ilgi duymaktadır. Bazı kişiler hobi amaçlı bazı kişiler ise iş, eğitim ya da para kazanmak gibi farklı sebeplerden dolayı elektrik devresi yapmak istemektedirler. Ancak her işte olduğu gibi elektrik devreleri yapabilmek içinde işin en basitinden başlamak gerekiyor. Günümüzde basit elektrik devresi için yüzlerce kaynak çok rahat bir şekilde bulunabilmektedir.

Basit elektrik devresi yapabilmek için birkaç parça temel malzeme ve havya, lehim teli, plaket ya da breadboard gibi malzemeler yeterli olacaktır. İnternet ya da çeşitli Türkçe, İngilizce kaynaklardan bulabileceğiniz devreleri kolay bir şekilde oluşturabilir ve çalıtırabilirsiniz.

Bu konuda pek çok kaynak olduğunu belirmiştik ancak çoğu zaman basit elektrik devresi bir buton yardımıyla yakılan lambalar ya da çok karmaşık olmayan devrelerdir. Ancak eğer bu işi gerçekten yapmak istiyorsanız bu şekilde basit elektrik devresi ‘nden başlayıp aşama aşama ilerletmek daha doğru olacaktır.

Elektrik Devresi Yapımı

Elektrik devresi yapımı aslında sanıldığı kadar zor değildir. Sadece işin mantığını anlamak ve biraz pratik yaparak sizlerde çok kolay bir şekilde elektrik devresi yapabilirsiniz. Elektrik devresi yapımı için bir miktar temel malzemeleri almanızda fayda vardır. Elektrik ve elektronikte bilindiği üzere binlerce çeşit parça vardır ve bunlardan en temel ve sık kullanılanların elinizin altında olması sizler açısından oldukça iyi olacaktır.

Elektrik devresi için gerekli olan parçalar oldukça uygun fiyatlardadır ve çok küçük bütçeler ile bile kendinize bir çok malzemeyi satın alabilirsiniz. Tabii ki işinizi ilerlettikçe daha kapsamlı ve profesyonel malzemeler, cihazlar ile çalışmaya gayret göstermelisiniz.

Elektrik devresi yapımı için bir çok kaynağı rahatlıkla bulabilirsiniz ayrıca internet üzerinden videolu anlatımlara rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Elektrik devresi , isteyen herkesin rahatlıkla yapabileceği bir şeydir. Sadece bunun için biraz uğraş gerekmektedir. Her denemenizde yeni bir şey öğrenecek ve pratiklik kazanıp, daha iyi sonuçlar alacaksınız.

Elektrik Devresi Nasıl Yapılır ?

Hepimizin hayatının bir yerinde elektrik ve elektrik devresi vardır. Bazen bir ödev için bazen ihtiyacımız için bazen ise bir hobi edinmek için elektrik devresi yapmak isteriz. Elektrik devresi yapımı bir çok kişinin merak ettiği bir konudur. Elektrik devresi yapabilmek için illaki mühendislik okumak gerekmez. Gayet evimizde ve kendi çabalarımız ile belirli bir seviyede devreler yapabiliriz.

Elektrik devresi nasıl yapılır ? sorusu hepimizin kafasını kurcalamaktadır. Tabii ki elektrik devresi yapabilmek için bir takım temel bilgilere sahip olmamız gerekebilir. Bu bilgileri öğrenebilmek için basitleştirilmiş elektrik kitapları ya da internetten ulaşabileceğimiz yazılı, görsel kaynaklardan edinebiliriz.

Elektrik devresi yapabilmek için ihtiyacımız olan temel bilgileri öğrendikten sonra ve yapmak istediğimiz devreyi belirledikten sonra o devrenin şemasına uygun bir şekilde devremizi breadboard, delikli plaket ya da pcb gibi malzemelere kurabiliriz. Elbette ki ilk denemelerde hatalar ile karşılaşacağız, bu elektrik devresi yapımı ‘nda neredeyse kaçınılmaz bir şeydir ancak denemekten vazgeçmeyerek doğru sonuca ulaşana kadar devam etmeliyiz.

Elektrik Devresi

Elektrik Devresi Nedir ?

Elektrik devresi hayatımızın her alanında kullandığımız ve hayatımızı kolaylaştıran tasarımlardır. Tasarım diyoruz çünkü elektriği yönetmek ve ona bir işi yaptırabilmek bir sanattır ve tasarımdır. Elektrik nakil hatlarından gelir ve bizler bu enerjiyi elektrik devresi sayesinde yönetebiliriz.

Evlerimizi temizlemekten, çay demlemeye, bilgisayarlara ve daha bir çok şeyi elektrik ve elektrik devrelerine borçluyuz. Birkaç saat elektrik kesilse hayattan kopuyoruz. Buda elektrik devrelerinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Elektrik devreleri nde enerji çeşitli maddelerden yapılmış elektronik elemanlar sayesinde yönlendirilir, şekil değiştirilir ve ulaşılmak istenilen sonuç elde edilir. Örneğin elektriği bir devre yardımı ile ısı enerjisine ya da ışığa çevirebilirsiniz. Elektrik devresi yapımındaki temel prensip enerjinin korunumu kanunu olan enerjinin çeşidinin dönüştürülmesidir. Yani hiçbir şeyi yoktan var etmiyor sadece enerji çeşidini dönüştürerek işimize yarar hale getiriyoruz.

Basit Elektrik Devresi Nasıl Yapılır ?

Okullarımızda elektrik devreleri üzerine oldukça fazla ödev verilmektedir. Bazı kişiler ise elektrik devreleri üzerine çalışmak ve kendilerine hobi edinmek istemektedirler. Elektriğe başlamak isteyen kişiler içinde basit devreler oldukça önemlidir.

Basit elektrik devresi yapmak önemlidir çünkü her işin basitinden yani temelinden başlayıp aşama aşama ilerlemek daha sağlam gelişmemize ve işi öğrenerek ilerlememizi sağlayacaktır. Basit elektrik devresi yapabilmek için temel düzeyde bir devre bulmak ve malzemelerini edinmek ardından da biraz bilgi toplamak bizler için yeterli olacaktır.

Elektrik Devresi Elemanları

Bir elektrik devresi yapabilmek için bir takım malzemelere ihtiyacımız vardır. Bu elemanlardan bir takımıda elektrik devresi elemanları ‘dır. Elektrik devrelerinde bir takım maddelerden ve farklı teknikler kullanılarak üretilmiş malzemeler kullanılmaktadır. Bu malzemelere elektrik devresi elemanları ismini vermekteyiz.

Devrelerin şemasında gördüğümüz malzemeler tam olarak bu elemanlardır. Elektrik ve elektronikte binlerce malzeme vardır ancak hepsini bulunduramayacağımızdan bir devre yaparken ihtiyacımız olanları almamız yeterli olacaktır.

Bu malzemelerin bir çok çeşidi vardır ancak temel olarak Direnç, kondansatör, diyot, transistör, led ve buton bu malzemelerin bir kısmıdır. Tabii ki bu malzemelerin farklı değerleri ve yüzlerce çeşiti bulunmaktadır. Devreniz için malzeme alırken şemanıza dikkat etmeli ve gereken malzemeleri almalısınız. Elektrik devresi elemanları ‘nı oldukça uygun fiyatlara alabilirsiniz.

Elektrik Devresi

Elektrik Devresi Malzemeleri

Elektrik devresi yapabilmek için bir takım elemanlara ve malzemelere ihtiyacımı vardır. Elektrik devrelerinde elemanlar devre için gerekli iken malzemelerde devreleri yapabilmek ve kurabilmek için gereklidir. Bu malzemeleri muhakkak evinizde bulundurmanız gereken önemli malzemelerdir.

Elektrik devresi malzemeleri içerisine havya, lehim teli, lehim pastası, bakır plaket, delikli kart, breadboard, güç kaynağı, deney seti, ölçü aleti gibi malzemeler girmektedir. Bu malzemeler bir elektrik devresi yapabilmeniz için oldukça önemli ve temel malzemelerdir. Elektrik devresi malzemeleri fiyatları marka ve özelliklerine göre oldukça değişkenlik göstermektedir.

Basit Bir Elektrik Devresi

Eğer bir ödeviniz var ise ya da elektrik devrelerine başlamak istiyorsanız sizin işinizi basit bir elektrik devresi görecektir. Basit bir elektrik devresi yapabilmek için bazı temel şeylere ihtiyacınız vardır. İlk olarak basit bir elektrik devresinin ne olduğuna göz atalım. Amacınıza göre bu devreler değişiklik göstermek ile beraber binlerce farklı devre bulabilirsiniz.

Genellikle ödevlerde pil ve bir anahtar yardımı ile led, ampul yakma ya da buna benzer farklı devreler kullanılmaktadır. Bu tarz basit bir elektrik devresi yapabilmek için her yerde bulabileceğiniz temel malzemeler ve elemanlar sizin işinizi görecektir. Bu devreyi yapabilmek için bir şema bulmanız, elemanları satın almanız ve biraz uğraş göstermeniz yeterli olacaktır.

Basit Elektrik Devresi Nedir?

Basitlik oldukça göreceli bir kavramdır ancak toplumumuzun geneline bakılarak basit bir elektrik devresinin ne olduğunu cevaplayabiliriz. Genel kanıya bakacak olursak en fazla 3 – 4 elemandan oluşan ve profesyonel bilgi gerektirmeden kurulabilecek devrelere basit elektrik devresi diyoruz. Basit elektrik devreleri için gerekli malzemeleri kolaylıkla temin edebilir, kurulum için gerekli olan bilgilere çeşitli internet kaynaklarından çok rahat bir şekilde ulaşabiliriz.

Basit elektrik devresi nedir sorunu kısaca yanıtlayacak olursak; herhangi bir elektrik bilgisi olmayan ve profesyonel olmayan kişilerin evlerinde tek başlarına tehlikesiz bir şekilde kurabilecekleri basit ve kolay projeler olarak adlandırabiliriz. Ayrıca bu tarz projeler küçük yaştaki çocuklarımızın zekasal ve kişisel gelişimlerine oldukça katkıda bulunmakta ve onlara özgüven kazandırmaktadır.

Basit Bir Elektrik Devresi Nasıl Yapılır ?

Basit bir elektrik devresi yapmak için çok fazla bir bilgiye gerek yoktur. Temel düzeyde elektrik ve elektrik elemanları bilgisi sizler için yeterli olacaktır. Bu tarz bilgileri basit düzeyde anlatım sağlayan elektrik kitaplarından ya da internet sitelerinden rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Bu bilgiler çok karmaşa içermeyen sadece neyin ne için olduğunu öğreten bilgilerdir.

Bu tarz temel bilgileri öğrendikten sonra basit bir devre seçmeniz ve daha önceden çizilmiş olan bir devre şeması bulmanız sizleri büyük bir yükten kurtaracak ve bu sayede yeni bir devre tasarlamanıza gerek kalmayacaktır. Devrenizi kurmak istediğiniz platforma bu şemaya uygun bir şekilde dizilimini yaparak ve şemada belirtilen elemanları kullanarak basit bir devre oluşturabilirsiniz. Eğer devreniz çalışmıyor ise muhakkak elemanları kontrol ediniz ve ardından hatlarınızın doğruluğunu ve tam temas edip etmediğini kontrol etmelisiniz.

Elektrik devresi yaparken mutlaka güvenlik önlemlerinin alınmasına ve eğer yaşınız küçük ise mutlaka yanınızda büyük birinin olmasına dikkat etmelisiniz. Unutulmamalıdır ki elektrik devresi yapmak eğlenceli olduğu kadar tehlikelidir de. Ayrıca basit bir elektrik devresi yaparken v gibi yüksek gerilimlerde değil 9 – 12 v gibi tehlikesiz gerilimler ile çalışmalısınız.

Elektrik Devresi Nasıl Kurulur ?

Elektrik devreleri nin çalışabilmesi için iyi tasarlanması ve tasarıma uygun bir şekilde yerleşimin yapılması gerekmektedir. Elektrik devrelerinin tasarımlarının bulunduğu hatların belirtildiği çizime şema ismini veriyoruz. Elektrik devreleri şemaya uygun bir şekilde kurulur.

Elektrik devrelerini kurmak için çeşitli platformlar vardır. Bu platformların en başında breadboard gelmektedir. Breadboard sayesinde devremiz ile istediğimiz gibi oynayabilir ve çalışabilir, söküp defalarca kurabilir ve istediğimiz her devreyi rahatlıkla kurabiliriz. Breadboard elektrik devresi kurmak için adeta bir çalışma ortamı yaratmaktadır. Ancak yeni başlayanlar bu konuda biraz zorlanabilir çünkü breadboard ‘ın iletim hatları vardır ve bunların öğrenilmesi gerekir. Bu iş ise maksimum 5 dakikanızı alır.

Bu yöntemin dışında elektrik devresini delikli kart ismi verilen plakete çok rahat ve kolay bir şekilde kurabilirsiniz ancak bu yöntem lehimleme işlemi gerekmektedir. Bunun yanı sıra bakır plakete baskı devre ismi verilen yöntem ile devrenizi basabilirsiniz. Ancak bu yöntem yeni başlayanlar için pek önerilmez. Bu yöntem için bir takım program bilgisi, baskı devre yöntemleri bilgisi gerektirir.

Seri Elektrik Devresi

Genellikle elektrik devreleri içerisinde seri ve paralel bağlı elemanlar vardır. Ancak bir devresi tamamen seri olarak yapabilmekte mümkündür. Tabii ki bu devreler çok profesyonel olmayan basit devrelerdir. Seri elektrik devresi bir buton yardımı ile led yakan ya da bir fan çalıştıran tarzda devreler olabilir. Bu tarz devreler genellikle ortaokul, lise ödevlerinde sıkça kullanılmaktadır.

Seri elektrik devrelerinde elektrik enerjisi tek bir hat üzerinden akmakta ve elemanları tek tek geçerek devreyi tamamlamaktadır. Yani elektrik enerjisi üzerinde hiçbir bölünme ve dağılma olmamaktadır. Sayısal çözümlemeler için seri elektrik devresi ‘nin farklı formülleri bulunmaktadır.

Paralel Elektrik Devresi

Elektrik devresi tasarımının bir sanat olduğunu belirtmiştik. Devre elemanlarının dizilimi güç aktarımı ve iletimi gibi konularda oldukça önemlidir. Örneğin parelel bağlı bir devrede gelen güç kollara dağılır. Elektrik devrelerinin tasarımında seri ve paralel hatlar kullanılırken eğer daha kompleks bir devre oluşturmak istiyorsak muhakkak tasarımımızda paralele hatlar bulunuyor.

Paralel elektrik devresi yapımında bir takım noktalara dikkat etmek gerekiyor. Özellikle kaynak güç, akım, voltaj, hatların dağılımı ve devrenin kurulumu bu konuda oldukça önemlidir. Parelel elektrik devresinde elemanların dizilişinden güç paylaşımına kadar dikkat edilerek hesaplanmalı ve oluşturulmalıdır.

Elektrik Devresi Kurma

Elektrik devresi kurma gibi bir amacımız var ise temel malzemeleri ve elemanları edinmiş olmamız gerekir. Bunun yanı sıra elektrik devresini kuracağımız platformu (breadboard, delikli kart, pcb vb.) belirlemiş olmamız gerekir. Bunu belirledikten sonra devremizi şemamıza uygun bir şekilde yerleşimini yapmalı ve eğer delikli kart, pcb gibi malzemeler kullanıyorsak lehimini yapmalıyız.

Elektrik devresi kurma sonucu hatalar ile karşılaşabilir ve devremiz çalışmayabilir. Bu tarz durumlarda heyecana kapılmamalı ve sabırlı olmalıyız. Elektrik devreleri sabır ve uğraş isteyen bir iştir. Bu yüzden hatamızı bulmalı gerekiyorsa sil baştan kurmalıyız.

Elektrik Devresi İle İlgili Sorular

Elektrik devresi tasarlarken ya da kurarken pek çok takıldığımı nokta olacaktır. Kimse bu işi doğuştan bilmiyor ve öğrenmiyor. Elektrik devresi kurabilmek için pratik yapmaya ve gerekli bilgilere ulaşmaya çalışmalıyız.

Peki bu bilgileri nereden öğreneceğiz ? Elektrik devreleri ile ilgili bilgileri çok rahat bir şekilde öğrenebiliriz. Bu iş için yazılmış basit düzeyde ve ileri düzeyde yüzlerce Türkçe kitap bulunmaktadır. Bunun yanı sıra internet üzerinde binlerce kaynak, videolu anlatım ve dergiler bulunmaktadır. Bu tarz kaynakları inceleybiliriz.

Yardım ve eğitim alınmalı mı ? Yaşınız küçük ise muhakkak elektrik devrelerini kurarken büyüklerden yardım almalıdırlar. Bunun yanı sıra eğer bu işi basit düzeyde yapılmak isteniyorsa eğitim şart değildir ancak çok ileri düzeylere gelinmek isteniyorsa muhakkak temeli sağlam tutmalı ve bir eğitimden geçilmelidir.

Elektrik Eğitimi

Elektrik ile uğraşmak oldukça eğlenceli ve faydalıdır. Ancak elektrik eğlenceli olduğu gibi bir takım tehlikeleri vardır bu yüzden elektrik ile uğraşırken gerek önlemler alınmalıdır. Gerekli önlemler alındığı takdirde korkulacak hiçbir şey yoktur.

Artık günümüzde pek çok kişi kendi kendine elektrik devreleri yapmakta ve ürünler geliştirmekte ve bunun için elektrik eğitimi almaktadır. Elektrik eğitimleri basit düzeyden profesyonel düzeye kadar pek çok ilde rahatlıkla bulunmaktadır ve uygun fiyatlara bu eğitim alınabilmektedir. Ayrıca bazı kişiler kitaplardan ve çeşitli kaynaklardan eğitime gerek duymadan da kendilerini geliştirmektedirler.

Son yıllarda elektrik eğitimi sayesinde çocuklarda oldukça önemli gelişmeler ile karşılaşılmış ve herkes çocuğunu basit elektrik eğitimlerine göndermektedir. Bunun yanı sıra basit devre tasarımı yapabilecekleri ve zeka gelişimine katkılı oldukça faydalı oyuncaklarda üretilmekte ve ülkemizde rahatlıkla bulunabilmektedir. Bu oyuncaklar sayesinde çocuklarımız hem elektrik eğitimi almış oluyor hem de onların gelişimine katkıda bulunmuş oluyoruz.

Elektrik devresi nedir ve nasıl yapılır? Basit elektrik devresi elemanları ve &#;rnekleri

Haberin Devamı

 Elektrik devresinde aktif elektronik eleman bulunuyorsa bu elektrik devresi ismini almaktadır. Elektrik akımlarının yönleri elektronların hareket yönüne ters şekilde ilerlemektedir.

Elektrik Devresi Nasıl Yapılır?

 Elektrik devrelerinin özellikleri; Elektrik akımlarının oluşmasını sağlayan elektronlar elektrik devrelerinden geçerek alıcılarda farklı bir enerjiye dönüşmektedirler. Elektrik alıcılarının çalışmaları için buradan sürekli bir şekilde elektrik akımının geçmesi gerekmektedir. Akımlar, alıcının devrelerine bağlanmış olan elektrik enerjisi kaynağı sayesinde olur.

 Elektronlar, enerji kaynaklarının uç kısımlarından çıkarlar. Alıcı iletken yolu üzerinden diğer uca ulaşmaları sağlanır. Elektrik devreleri; üreteç, anahtar, iletken, sigorta ve alıcıdan oluşmuş kapalı sistemlerde akımın izlediği yola verilen isimdir.

Basit Elektrik Devresi Elemanları ve Örnekleri

 Basit elektrik devreleri; elektrik devresi elemanları, üreteçler, ampul ve anahtardan meydana gelmektedir.

Üreteç: Elektrik devrelerinde elektrik akımının kaynağını oluşturan pil devrenin üreteci konumundadır.

Anahtar: anahtarlar devreye akım vermek için ya da devreden akımı kesmek için kullanılmaktadır. Bu cihazlar devreyi açmak ve kapamak amacı ile kullanılır. Anahtar açık olduğunda alıcıya giden akım kesilir, anahtar kapalı olduğunda ise akımın geçmesini sağlayan kumanda görevini görmektedir.

Haberin Devamı

Ampul: Elektrik akımı sayesinde ışık ve ısı veren cihazlara ampul ismi verilir. Elektrik devrelerinde ampuller ile piller seri olarak devreye bağlanırlar. Seri bağlı devrelerde akımın kullandığı tek bir yol vardır. Bu akımlar üreteç kutupları arasındaki elektronların akması sayesinde gerçekleşmektedir.

Devre Elektrik: Elektrik donanımlarının meydana geldiği bağlantı ve bileşenlerin hepsine verilen isimdir. Elektrik devreleri elektrik akımının yol alması amacıyla birbirlerine bağlanmış olan bileşenler bütünüdür. Elektrik çoğu zaman ses, ışık ya da ısı gibi farklı enerji türlerini meydana getirmek amacı ile kullanılmaktadır.

Devre Bölümleri Nelerdir?

Haberin Devamı

Üreteçler, güneş pili ya da kimyasal pil kullanılmaktadır.

Motor, ampuller ya da hoparlör gibi yük ya da çıktı cihazı kullanılır.

Elektrik enerjilerinin kaynaklardan yüke taşınması amacı ile bakır ya da alüminyum gibi iletken teller gereklidir.

Enerjinin yüke doğru akışının kontrol edilmesi amacı ile röle, termostat veya anahtar kullanmak gerekir.

Elektrik devreleri, elektriksel bileşenlerin de içerisinde yer aldığı resimsel bir şekil ya da elektrikçilerin belirli bileşenlerin ifadelerinde kullanmış oldukları bağlantılı standart simgeler aracılığı ile ifade edilebilir.

 Doğru akım veya alternatif akım olabilen kaynaklar sayesinde devreye elektromotor kuvveti uygulanmaktadır. Elektromotor kuvveti volt cinsinden ölçülmektedir. Bu basınca benzemektedir ve belli devrelerden geçecek olan akım oranlarının saptanmasını sağlamaktadır. Dünyanın farklı yerlerinde kullanılmakta olan voltajlar genelde 50 - 60 hertz frekansa sahiptir. Bunun yanında ve volt arasında seyreder. Devreler; seri, paralel, seri ve paralel, karmaşık olmak üzere 4 farklı şekilde olabilmektedir.

Elektronik Devre Elemanlarını Tanıyalım

Bilmekte Fayda Var!

Tasarla ve Yap köşesinin bu projesinde, elektronik devre elemanlarını tanıyoruz. Daha sonraki etkinliklerde basitten karmaşığa elektronik projeler yapacağız.

Bir elektronik devre şemasına teknik bir kitap sayfasında, cihaz kataloğunda veya internet sitesinde mutlaka rastlamışsınızdır. Bu şemalar basit yapıda olabileceği gibi çok karmaşık bir yapıda da olabilir. İçeriği ne olursa olsun, her devre şemasında elektronik devre elemanlarına ait özel semboller kullanılır. Bu tür devre şemalarını doğru şekilde anlamanın ve başarılı bir proje yapmanın temel şartı malzemeleri ve özelliklerini iyi tanımaktan geçer.

Aşağıda birkaç örnek devre şeması görülüyor. Devre şemalarını incelediğinizde direnç, kondansatör, diyot, transistör, kristal, buton, LED, mikrofon vb. elemanlarla karşılaşacaksınız.

class=attr__format__media_original

 

Örnek devre şemaları

Şimdi, bilimsel projelerde ve laboratuvar çalışmalarında işimize yarayacak temel elektronik devre elemanlarını kısaca tanıyalım.

Direnç Nedir?

Devredeki akımı sınırlamak için kullanılır. Direnç değeri R=V/I formülü yardımıyla ohm cinsinden hesaplanır. Devre şemalarında direnç değeri k, 1M, 56R şeklinde belirtilir. Direnç üzerinde renk bandları bulunur. Bu bandlar sayesinde herhangi bir ölçü aletine gerek olmadan direnç değeri kolayca belirlenir.

k: kilo ohm

1M: 1 mega ohm

56R: 56 ohm

Bobin Nedir?

Bir nüve (çekirdek) üzerine sarılan iletken tel sarımlardan oluşur. Sarımlar yalıtkan bir malzeme ile (genellikle emaye) kaplıdır. Sarımlardan akım geçtiğinde bobin çevresinde manyetik alan oluşur. Bobin manyetik alanda enerji depolamada, filtre devrelerinde ve doğru akımı doğru akıma çeviren DC/DC dönüştürücü devrelerinde kullanılır.

Bobinin indüktans değeri Henry birimiyle gösterilir. uH, 20mH şeklinde belirtilir.

uH: Mikro Henry

mH: Mili Henry

Ayarlı Bobin Nedir?

Bobinin indüktans değerinin değişken olması gereken uygulamalarda ayarlı bobin tercih edilir. Özellikle haberleşme sistemlerinde frekans ayarı için ayarlı bobin kullanılır.  

 

Kondansatör Nedir?

Enerji depolamak için filtre, osilatör ve zamanlama devrelerinde kullanılır.

Kondansatörün kapasite değeri Farad birimiyle gösterilir. uF, 10nF, 22pF şeklinde belirtilir.

uF: Mikro Farad

nF: Nano Farad

pF: Piko Farad

Kutuplu tipteki elektrolitik kondansatörlerin bağlantısının ters yönde yapılmamasına dikkat edilir. Kutupsuz kondansatörlerin bağlantı yönü önemli değildir. Seramik, polyester, multilayer vb. çeşitleri vardır.

Ayarlı Kondansatör Nedir?

Kapasite değeri elle veya tornavida ile değiştirilebilen kondansatörlerdir.

 

Diyot Nedir?

Tek yönde akım geçiren devre elemanıdır. Akımın ters yönde geçmesine izin vermez.

Silisyum, Germanyum, Schottky vb. türleri bulunur. Diyodun modeli devre şemasında 1N, 1N, 1N şeklinde belirtilir.

Zener Diyot Nedir?

Zener diyot, standart diyottan farklı bir çalışma şekline sahiptir. Zener diyottan ters yönde belirli bir akım geçtiğinde uçlarındaki gerilim yaklaşık olarak sabit kalır. Zener gerilimi şema üzerinde 5V6, 9V1 şeklinde belirtilir. 5V6 değeri zener diyodun V'luk olduğunu gösterir. Genellikle regülatör devrelerinde kullanılır.

LED Nedir?

Işık yayan diyot olarak adlandırılan LED, elektrik enerjisini ışığa dönüştürür. Devre şemalarında 3mm, 5mm, 10mm LED şeklinde veya flux LED, power LED şeklinde belirtilir. Optoelektronik sektörünün vazgeçilmez elemanıdır.

Köprü Diyot Nedir?

Köprü diyot 4 adet diyottan oluşur. Alternatif akımın doğru akıma dönüştürülmesinde kullanılır. Köprü diyodun çalışma gerilimi ve akımı devre şeması üzerinde belirtilir.

Örneğin B80C değeri, köprü diyodun 80 Volt, mA'lik olduğunu gösterir.

 

Transistör Nedir?

Transistörler kuvvetlendirici veya elektronik anahtar olarak kullanılır. Transistörün türü NPN veya PNP olabilir. Devre şemasında transistörün model numarası BC, BC şeklinde belirtilir.  

 

 

 

Lamba Nedir?

Işık yayma özelliğine sahip cihazlardır. Lambanın çalışma gerilimi, gücü, ışık akısı, renk sıcaklığı gibi parametreler (değişkenler) devre şemasında elemanın sembolünün yanında belirtilir.

Buton Nedir?

Devreden geçen zayıf akımı kesmek için kullanılır. Butona basıldığında butonun iki ucu birbirine temas eder ve iletim sağlanır. Butona basılı tutulduğu sürece akım iletimi devam eder. Devre şemasında buton türü için bir açıklama verilir. Tact switch, push button, micro switch vb.

Anahtar Nedir?

Devreden geçen akımı kesmek için kullanılır. Devre şemasında anahtar türü için bir açıklama bulunur. Toogle, rocker, on/off, dip switch, sürgülü tip, 2 konumlu tip gibi.

Sigorta Nedir?

Koruma amaçlı kullanılan devre elemanıdır. Sigorta üzerinden geçen akım sigortanın taşıyabileceği değeri aştığında, sigorta atar ve kendisinden sonraki elemanlar korunmuş olur. Cam sigorta, gecikmeli tip sigorta, kondansatör tipi sigorta gibi çeşitleri vardır. Çalışma gerilimi ve akımı eleman sembolünün yanında belirtilir.

Potansiyometre Nedir?

Devredeki direncin ayarlanması gereken durumlarda kullanılır. Potansiyometrenin mili elle çevrilerek direnç değeri ayarlanabilir. Trimpot ayarı ise tornavida ile yapılır. Direnç değeri 10k, k şeklinde direncin üzerinde belirtilir.

Hassas ayarlama gereken uygulamalarda çok turlu potansiyometre ya da çok turlu trimpot kullanılır.

Transformatör Nedir?

Alternatif gerilimi yükseltmek veya düşürmek için kullanılır. Primer (giriş) ile sekonder (çıkış) sargıları arasında galvanik izolasyon sağlar. Transformatör yerine trafo kelimesi de kullanılır. Transformatörün gücü, giriş ve çıkış gerilimleri, dönüştürme oranı devre şeması üzerinde belirtilir.

Kristal Nedir?

Kristal, osilatör devrelerinde kullanılır. Kristal frekansı 4MHz, MHz, kHz şeklinde belirtilir.

kHz: kilo Hertz

MHz: Mega Hertz

Hoparlör Nedir?

Elektriksel sinyali ses sinyaline çevirir. Hoparlörün empedansı ve gücü devre şemasında belirtilir. Örneğin 8 ohm W'lık hoparlör gibi.

Multimetre (Avometre) Nedir?

Bir devredeki elektriksel büyüklüklerin ölçülmesinde kullanılır. Voltmetre, ampermetre, ohmmetre cihazlarının işlevini kendi bünyesinde barındıran cihazlar avometre olarak adlandırılır. Bu cihazlar ile akım, gerilim ve direnç ölçümünün yanı sıra frekans, kapasite ve sıcaklık ölçümü de yapılabilir.

Breadboard Nedir?

Lehim ve havya kullanmadan elektronik devre elemanlarının bağlantılarının yapılmasını sağlayan platformdur. Board üzerinde elektronik elemanların bacaklarının takılacağı iletken delikler bulunur. Bu deliklerin bir kısmı satır olarak bir kısmı da sütun olarak alttan birbirine bağlıdır.

Toprak (Ground) Nedir?

Bir devredeki referans noktayı gösterir. Toprak sembolüne bağlı uçlar fiziksel olarak birbirine bağlı demektir. Sembolün türüne göre analog toprak, dijital toprak veya şebeke toprağı anlamına gelir.


paylaş

Elektrik Devresi

Direnç, güç kaynağı ve anahtar gibi çok çeşitli devre elemanlarını bir araya getirmek için kullanılan elektrik devresi, içerisinden geçen elektrik akımının döngü yapmasını sağlar. Elektronlar genellikle bakır kablo gibi bir iletkenle akışı sağlar. Akım yönleri, elektronların tam tersi yönünde hareket eder. Elektrik devreleri hayatın her alanında mevcuttur. Günlük yaşantıda sık kullanılan cep telefonları, bilgisayarlar ve daha birçok elektronik cihaz, bu ekipmanlar ile çalışır. Bu iletken olan kablo pile bağlandığında serbest olan elektronlar, pilin artı ucuna doğru ilerler. Bu itme kuvveti, elektromotor kuvveti olarak ifade edilir. Kısaca volt (EMK) olarak bilinirken gerilim olarak da adlandırılır. Basit elektrik devresi ana elemanları başta olmak üzere; anahtar, ampul, üreteç, iletken ve sigorta gibi ürünleri ihtiyaç duyduğunuz yerlerde kullanabilirsiniz. Sisteme akım vermek ya da verilen akımı kesmek amacıyla kullanılan elektrik devresi anahtarı, oldukça önemli bir parçadır. Açıldığı zaman akımı kesen, kapandığında ise akımın geçmesini sağlayan araçtır. Bundan dolayı elektronik ekipmanları oluştururken bu parçayı kullanmanız avantaj sağlar. Elektrik akımı aracılığıyla ısı ve ışık veren cihazlara ampul adı verilir. Pek çok cihaza uyumlu ampul bulunur. Bunlar, lamba olarak da adlandırılır. Akım esnasında ampuller ve piller sisteme bağlanır. Bu akımlar, elektronların akımı sayesinde gerçekleşir. Elektrik devresi duy ve ampul gibi çeşitli ürünleri kullanarak sistemi tamamlayabilirsiniz. Elektrik devresi malzemeleri ve çok daha fazlası websitemizde sizleri bekler.

Ürün Özelliklerine Göz Atma İmkanı

Ürün Özelliklerine Göz Atma İmkanı

Elektronlar, devreden geçer ve sonrasında başka bir akıma dönüşür. Alıcıların çalışabilmesi için akımın sürekli geçiş halinde olması gerekir. Bu akım, enerji kaynağı ile sağlanır. Elektronlar, alıcı ve iletken yolunu takip ederek enerji kaynağının ucundan diğer uca doğru ilerler. Enerjinin akışını kontrol edebilmek için röle, anahtar ya da termostat kullanmak gerekir. Kullanacağınız anahtar ve termostat, sisteme uygun olmalıdır. Doğru ya da alternatif akım olan kaynaklar yardımıyla cihaza elektromotor kuvveti uygulanır. Bu sayede buralardan geçen akımın oranı belirlenir. Bütün elektronik cihazlarda kullanılan voltajların frekansı, 50 - 60 hertz olur. Bunlar; seri, paralel, karmaşık, seri ve paralel olmak üzere 4 farklı şekilde sınıflandırılır. Kumanda devreleri, sistemde koruma ve kontrol sağlar. Lamba devresi ise öğrencilerin deneylerinde kullanılan bir araçtır. Ampul devresi okullarda çocukların fen bilgisi becerilerini geliştirmek amacıyla kullanılır. Sistem, içerisinde her zaman enerji barındırır. Kapalı bir yoldan oluşan sistemin akım akış yönü, her zaman pozitif uçtan negatif uca doğru ilerler. Seri bağlı yapıda olanları oluşturmak için devre elemanları edinerek art arda tek bir hat üzerinden bağlayabilirsiniz. Seri bağlı olanlarda görevli elemanlardan olan lamba, elektrik motoru, direnç gibi parçaları satın alarak sistemi tamamlayabilirsiniz. Bu dirençlerde direnç toplamı, her bir direnç toplamına eşittir. Toplam gerilimi, tüm elemanların gerilimlerinin toplamı kadardır. Akım şiddeti, her yerde eşittir. Voltaj, bu elemanların dirençlerine göre değişiklik gösterir. Seri bağlı olanlarda kopma, arıza gibi sorunlar meydana gelirse aynı hattaki sağlam olan elemanlar da çalışmaz. Seri bağlı olan iki lambadan birisi patlar ise diğer lamba da sönebilir. Çünkü akım, süreci tamamlayamaz. Seri bağlı olanların toplam gücü, tüm elemanların güçlerinin toplamı kadardır. Paralel yapıdakilerde ise elemanlar tek bir hat üzerinden değil, artı ve eksi iki hat arasında paralel olarak bağlıdır. Elektronik çevrim işlemi yapan elemanları inceleyerek kaliteli ürünler içerisinden tercihinizi yapabilirsiniz. Elektrik devresi özelliklerine göz atmak için ise websitemizden destek alabilirsiniz.

Her İhtiyaca Yönelik Ürün Çeşitleri

Her İhtiyaca Yönelik Ürün Çeşitleri

Çevredeki tüm elektronik cihazlarda bu elektronik çalışma prensibi aynı şekilde geçerlidir. Bunlar sayesinde elektriği tüm cihazlarınızda kullanarak hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz. Hobi elektronik devreler edinerek boş zamanlarınızda akımlarla ilgilenebilirsiniz. 3 farklı ürün çeşidi vardır. Bunlar açık, kapalı ve kısa devredir. Açık olan modellerde anahtar açık durumda ise akım kesilir. Akım almaçtan geçemez ve almaç çalışmaz. Kapalıda ise anahtar kapalı konuma getirilirse akım devreden geçer. Böylece almaç çalışır. Üreteç akım verdiği sürece almaç çalışmaya devam eder. Ancak almaç arızalı veya anahtar kapalı ise almaç bağlantılarında ya da üreteçte temassızlık söz konusu olur. Arıza veya kopmalar giderilmedikçe açık sayılır. Kısa devre, bir arıza ya da aksaklık sebebiyle iletkenlerin almaçtan önce birleşmesi ya da kesişmesi sonucu olur. Bu sırada akım, direncin büyük olması sebebiyle almaçtan geçmez. Bundan dolayı gerekli elemanları satın alarak kısa devreye karşı güvenlik önleminizi artırabilirsiniz. Direnci az olan akım, en kısa yoldan devreyi tamamlar. Cihazda sigorta mevcut ise yüksek akım, kısa devreyi açık konuma getirir. Bu sistem sayesinde oluşan yüksek ısının meydana getirebileceği tehlikeli durumlar önlenir. Tasarımına göre seri, paralel ve seri-paralel olanları inceleyerek uygun elemanlarla sistemi oluşturabilirsiniz. Temel elektronik devreleri ve hobi ürünlerini inceleyerek kendi akımınızı oluşturabilirsiniz. Aktif olarak kullanılan ürünlerden biri olan oto start stop devresi de edinebilirsiniz. Böylece aracınızın trafik sırasında durmasına karşı araç güvenliğini ve konforunu artırabilirsiniz. Hazır elektronik devreler genellikle hobi aktivitelerinde veya çeşitli ev araçlarının çalıştırılmasında kullanılır. Küçük elektrik devresi yeni başlayanlar için uygulama konusunda pratiklik sağlar. Elektrik devresi çeşitlerini inceleyebilir, ihtiyacınıza uygun olanı satın alabilirsiniz.

Birbirinden Avantajlı Ürün Fiyatları

Birbirinden Avantajlı Ürün Fiyatları

Söz konusu online alışveriş olduğunda akıllara ilk olarak Trendyol gelir. Çok çeşitli ürünlere kolaylıkla ulaşmanızı sağlayan Trendyol, üstün kaliteyi uygun elektrik devresi fiyatları üzerinden bulmanıza yardımcı olur. İhtiyacınıza uygun birçok çeşidi karşınıza çıkarır ve zahmetsizce seçim yapmanıza imkan tanır. Birbirinden farklı modellerde kısa elektrik devresi ve elemanları bulunur. Böylece istediğiniz an aradığınız ürünü bulmanız kolaylaşır. İhtiyacınız olan kaliteli ve güvenilir ürünler arasından seçim yapmanızı kolaylaştıran Trendyol, zengin bir seçenek yelpazesi sunar. Aynı zamanda ürün yorumları da sizin için yol gösterici olur. Gerçek müşteriler tarafından yapılan yorumlar ve değerlendirmeler, ürün seçimi esnasında size rehberlik eder. Onlarca ürün arasından ihtiyacınızı karşılayan, evinize ve bütçenize uygun olan ürünü ararken aklınıza takılan soruları kolaylıkla diğer müşterilere ya da satıcıya sorabilirsiniz. Böylece elektrik akımlarıyla alakalı çeşitli elemanları dilediğiniz gibi inceleyebilirsiniz. Yaşamınızın her alanında aktif olarak kullandığınız elektronik cihazların her biri, farklı elektrik devreleriyle çalışır. Bu sebepten dolayı ihtiyacınızı karşılayacak ürünü özenle seçmelisiniz. Temel elektrik devrelerinden küçük olanlara kadar birçok seçenek karşınıza çıkar. Temel ihtiyaçlarınızın yanı sıra, çocuklarınızın eğitimleri esnasında gelişimleri için ihtiyaç duyabilecekleri birçok elektrik devresi deney seti de seçenekler arasındadır. Bu setler ile çocuğunuz bu konuyla ilgili her şeyi deneyerek, yaşayarak ve tecrübe ederek öğrenir. Birbirinden farklı elektrik devresi maketi çeşitleri ile ışıklı bir ev, araba ya da gemi bile yapabilir. Dilerseniz birçok eğitici oyuncak çeşidi arasından elektrik devresi oyuncak modellerini de inceleyerek çocuğunuzun eğlenerek öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Bu yelpazeden size uygun olan elektrik devresi setini kolaylıkla bulabilirsiniz. 7/24 elektrik devresi modelleri hakkında Trendyol üzerinden bilgi alabilir, ihtiyaçlarınızı kolaylıkla karşılayabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası