ağrıyan dişe buz iyi gelirmi / Diş Apsesine Ne iyi Gelir? - Diş Apsesi Tedavisi - DentNis ®

Ağrıyan Dişe Buz Iyi Gelirmi

ağrıyan dişe buz iyi gelirmi

Diş Ağrısı Nedir?

Diş ağrısı dişin iç kısmında veya çevresinde gelişen bir ağrıdır. Diş ağrısı genellikle herkesin hayatında bir kez karşılaştığı gibi bir durumdur. Ancak pek çok kişi bu ağrılar, dayanılmayacak hale gelinceye kadar pek önemsemez ya da kendince geçici çözümler arar. Bu çözümler sadece ağrıyı kısa zamanlı olarak dindirir. Ancak diş ağrılarının böyle geçiştirilmeden, nedenleri araştırılmalıdır. “Diş ağrısına ne iyi gelir?” diye düşünmeden bu ağrının sebebine odaklanılmalıdır. Çünkü bazı ağrılar basit diş tahrişlerinden kaynaklanırsa evde uygulayabileceğiniz bazı önerilerle dindirilebilir. Ama bazı ağrıların kaynağında enfeksiyon gibi ağız ve diş sorunları yatabilir.


Diş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Dişin özü olarak bilinen pulpa, sinirler, dokular ve kan damarlarıyla dolu yumuşak bir maddedir. Bu pulpa sinirleri, vücuttaki en hassas sinirlerden biri olarak bilinir. Bu yüzden bu sinirler bakteriler tarafından istila edildiğinde ya da apse dediğimiz enfeksiyon geliştiğinde diş ağrısı hissedilir.

Diş ağrısının nedenleri çeşitlidir. En yaygın diş ağrısı sebebi diş çürükleridir. Diş çürükleri genellikle yetersiz ve bilinçsiz uygulanan ağız hijyeninden kaynaklanır. Ağız içine yerleşen bakteriler, belli bir zaman sonra dişin dış koruyucusu olan mineyi zayıflatır ve çürütür. Diş çürükleri kalıtsal da olabilir. Diş ağrısı nedenleri şöyle sıralanabilir:

  • Diş eti hastalıkları
  • Diş minesinin aşınması
  • Diş çürükleri ve diş apseleri (diş özünde bakteriyel enfeksiyon olması)
  • Gömülü dişler
  • Sinüzit
  • Diş sıkma, diş gıcırdatma veya sakız çiğneme gibi tekrarlanan hareketler
  • Diş kırılmaları
  • Hasarlı dolgu
  • Diş sürmesi (diş etinden çıkan dişler) ve 20 yaş gibi dişlerin çıkması
  • Diş telleri

Bebeklerde Diş Ağrısının Nedenleri

Bebeklerin de dış çıkarma döneminde diş ağrıları olur. Bu ağrılar birkaç gün sürebilir. Dişlerin tamamen çıkması ise birkaç ay sürer. Bebeklerde diş çıkma döneminde şu sıkıntılar görülür:

  • Salya akması
  • Diş etlerinin şişmesi
  • Sinirlilik
  • Uyku problemleri
  • Emme isteğinin azalması ve her şeyi ısırma isteği
  • İştahsızlık
  • Kusma
  • İshal
  • Ateş

Çocuklarda diş ağrısı genellikle diş çürüklerinden kaynaklanır. Çürük dolayısıyla dişte kırılma olur ve sonrasında apse oluşur. Kötü diş hijyeni bu boşluğun oluşmasına neden olur. Çocukların tükettiği şeker ve nişasta ağızdaki bakterilerin dişlere zarar vermesi için zemin hazırlar. Çünkü bakteriler bu besinlerle beslenir ve ait oluştururlar. Bunlar da diş çürümesine neden olur.

Her çocukta belirtiler farklılaşabilir. Ancak çocuklarda diş ağrısının en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Sürekli ve zonklayan diş ağrısı
  • Dişe dokunulduğunda kötüleşen ağrı
  • Sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekler tüketildiğinde kötüleşen veya azalan ağrı
  • Ağrılı ve hassas çene
  • Ateş
  • Yorgunluk ve halsizlik

Çocuklar yetişkinlere göre daha çok diş enfeksiyonu riski altındadır. Çocuğunuzun diş ağrısı geçmiyorsa, ağrı 24 saatten daha fazla devam ediyorsa çocuğunuzu mümkünse en kısa sürede diş hekimine götürün. Diş ağrısı geçse bile diş çürüğü apseye dönüşebilir. Bu nedenle de vakit kaybetmeden doktora gidin.

Diş Ağrısı Nasıl Belirti Verir?

Diş ağrılarınızın çoğunlukla gece başladığının farkında mısınız? Bunun sebebi kan basıncının yatar pozisyonda başa vurmasıdır. Bu durumda vakit kaybetmeden diş hekimine gidilmelidir.

Zonklayan diş ağrısı veya sabit bir diş ağrısı hissedilebilir. Bazı kişilerde ağrı sadece dişe bir basınç uygulandığında (bir şey ısırılması gibi) görülebilir. Çürümüş dişler kahverengi ya da beyaz bir nokta gibi belirebilir.

Diş çürümelerinin ilk belirtisi tatlı, çok sıcak veya soğuk besinler tüketildiğinde hissedilen ağrıdır.

Diş ağrısı şiddetli ve hafif olabilir. Aniden de başlayabilir. Geceleri daha kötüleşir. Düşmüş dolgu ve kırık dişler ağrıyı başlatabilir. Ağrının üst dişlerde mi alt dişlerde mi olduğunu anlamak bazen zor olabilir. Alt taraftaki dişlerle ilgiliyse ağrı genellikle kulaktan geliyor gibi hissedilebilir. Üst dişlerdeki ağrı, sinüslerden, elmacık kemiklerinden ve alın arkadaşındaki küçük, hava dolu boşluklardan geliyor gibi hissedilebilir. Enfeksiyon gelişen dişe yakınsa çenede ağrı daha çok hissedilebilir ve dokunmaya daha duyarlıdır.

Diş ağrısı ile beraber bu şikayetler de olabilir:

  • Yüzde veya ağız içinde şişlik
  • Diş eti kanamaları
  • Soğuya veya sıcağa karşı bir duyarlılık
  • Soğuk veya sıcakla beraber ağrının azalması
  • Ağız açmada kısıtlılık
  • Ateş
  • Baş ağrısı

Diş ağrısıyla birlikte yutma güçlüğü veya nefes almada zorluk yaşanıyorsa acilen bir diş hekimine başvurulmalıdır.

Diş Enfeksiyonu Varsa&#x;

Bazı durumlarda diş ağrısı, yayılmış bir diş enfeksiyonunun habercisi olabilir. Bu durumlarda diş ağrısıyla birlikte şu şikayetler görülür:

  • Ateş
  • Ağız içinde veya yüzde şişlik
  • Dişleri birbirine değdirince ağrı
  • Ağızda kötü koku

Diş ağrısı iki günden daha uzun sürüyor, şiddetleniyor, ağız açıldığında ateş, kulak ağrısı ve ağrı hissediyorsa, ağızda ve yüzde şişlik varsa diş hekimine mutlaka gidilmelidir. Diş enfeksiyonlarının teşhisi ve tedavisini doğru bir şekilde yapabilmek enfeksiyonların kafatası ve yüzün yanı sıra kan dolaşımına yayılmasını önlemede yardımcıdır.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

“Zonklayan diş ağrısına ne iyi gelir?” diye düşünüyorsanız bu ağrıyı evde kendi kendinize geçiremeyeceğinizi bilin. Çünkü diş ağrısı zonklama şeklindeyse bu, dişin içindeki bir ağrıdır ve diş hekime gitmeden evde kendi kendine geçirilemez.

Diş etindeki bir tahrişten (kızarıklık ile belirti gösterir) kaynaklanan ağrı birkaç gün içinde geçebilir. Bu süre zarfında o dişle çiğneme hareketi yapmamaya çalışın. Hatta mümkünse yumurta, yoğurt gibi daha yumuşak besinler tüketin. Diş hassasiyeti yaratacak tatlı, çok soğuk ve çok sıcak besinlerden uzak durun. Sigara içmeyin.

Ağrıyı kesmek için kesinlikle alkol veya kolonya vb. gibi ürünleri kullanmayın. Çünkü bu tür ürünler diş eti tahrişine neden olabilir. Ağızda o bölgede yanığa sebep olur. Basit bir ağrı kesici ile geceyi geçirip ertesi gün mutlaka diş doktoruna gidin. Diş ağrısına sebep olabilecek çürükleri önlemek için ağız hijyenini sağlarken günde en az bir kez diş ipi kullanın ve dişlerinizi düzenli fırçalayın. Yiyecek kalıntıları ve plakları (bakterilerin diş yüzeylerinde oluşturduğu yapışkan form) çıkarmak için diş ipi ve arayüz fırçası yardımcı olur. Yılda iki kez diş hekimine görünün.

Diş Ağrısı İçin Evde Uygulanabilecek Yöntemler Nelerdir?

Diş ağrısını evde dindirmek için şu yöntemlere başvurabilirsiniz:

Tuzlu Su veya Oksijenli Su Gargara Yapın

Tuzlu su diş aralarındaki kalıntıları gevşetip bir tür temizlik yapabilir. İltihap da azalabilir. Ilık bir bardak suya yarım çay kaşığı tuz koyup karıştırın. Bu karışımla ağzınızı iyice çalkalayın. “İltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir?” sorusuna verilebilecek cevaplardan biri oksijenli su olabilir. Oksijenli su da iltihaplanma ve ağrıyı dindirmeye yardımcı olabilir. Oksijenli su ile gargara yaptıktan sonra ağzınızı iyice durulayın ve oksijenli suyu sakın yutmayın.

Ağrıyan Bölgeye Buz Uygulayın

“Evde diş ağrısına ne iyi gelir?” diye düşündüğünüzde akla ilk gelen öneri ağrının ve varsa şişliğin olduğu bölgeye buz uygulanması olur. Havluya sarılmış bir buz torbası ile dakika kadar soğuk kompres yapabilirsiniz. Bunu birkaç saatte bir tekrarlayın.

Yatarken Yastık Kullanın

Uzanırken ya da uykuya geçeceğiniz zaman biraz yüksek bir yastık koymak rahatlama sağlayabilir. Çünkü kan basıncı yatış pozisyonunda başa vurur ve diş ağrısı daha şiddetli hissedilir. Yastık bir nebze de olsa bunu hafifletebilir.

Ağrı Kesici Alabilirsiniz

“Şiddetli diş ağrısına ne iyi gelir?” sorusunun şüphesiz ilk akla gelen cevabı ağrı kesicilerdir. Çoğumuz diş ağrısı ve diş eti ağrısında hemen ağrı kesicilere sarılırız. Ancak sorun dişin kökünde ise bu yöntem geçici olur ve ilacın etkisi geçtikten sonra ağrı yeniden başlar.

Karanfil Yağı Sürün

“Diş ağrısına ne iyi gelir?” diye düşünürken doğal çözümlerin de olabileceği düşünülür. Karanfil yağı ağrıyı ve iltihabı geçirmeye yardımcı olabilen bir antiseptiktir. Bir parça pamuğa biraz karanfil yağı damlatıp ağrıyan dişinize uygulayın. Küçük bir bardak suyla bir damla karanfil yağı damlatıp onunla ağzınızı çalkalayabilirsiniz.

Vanilya Özütünden Faydalanın

Vanilya özü de geçici bir ağrı kesici görevi görür. Vanilya özütü içeriğindeki antioksidanlar iyileşmeyi hızlandırabilir.

Sarımsak Macunu Yapın

Soyulup ezilmiş bir diş sarımsağın macun kıvamına getirilmiş hali de ağrı olan bölgeye uygulandığında ağrı kesilebilir. Allisin maddesi içeren sarımsak bu sayede bakterileri öldürüp ağrıyı dindirmeye yardımcı olur.

Nane Çayı Poşeti Koyun

Nanenin mide bulantısındaki yatıştırıcı etkisi gibi bir özellik diş ağrısında da geçirlidir. Bir nane çayı poşetini soğutup ağrılı bölgeye koyabilirsiniz. Poşetin soğuduğundan emin olun.

Diş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Diş ağrısı tedavisi için doktora gidilmelidir. Ağrının neyden kaynaklandığını anlamak önemlidir. Diş hekimi bir muayene yapar. Ağız, dişler, diş etleri, çene, dil, boğaz, sinüsler, kulaklar, burun ve boyun muayene esnasında kontrol edilir. Bu sayede ağrının nedeni daha kolay tespit edilir. Bir ağız röntgeni de çekilmesi de istenebilir.

Diş ağrısının nedeni bir çürükse bu çürük dolgu, vb. malzemelerle doldurularak tedavi uygulanır.

Diş sinirinin enfeksiyonu söz konusuysa kanal tedavisi gerekebilir. Diş köküne inen bakteriler enfeksiyona sebep olur.

Ateş, çene şişliği gibi durumlarda antibiyotik tedavisi başlanabilir. Gerekli durumlarda diş eti tedavisinin ardından ağız ve diş temizliği yapılabilir. Enfeksiyonlar ilerleyip yaşamı tehdit edebilir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Çocuklarda Diş Ağrısı Durumunda Ne Yapılmalı?

Endişe halinde “çocuğun diş ağrısına ne iyi gelir?” diye düşünebilirsiniz. Çocuğunuzun yeterince büyükse ağrıyan dişini göstermesini ve ağrısını tarif etmesini isteyin. Çocukların diş ağrısı durumlarında şöyle müdahalede bulunabilirsiniz:

  • Çocuğun ılık suyla ağzını çalkalamasını sağlayın. Hatta bir çay kaşığı tuz karıştırıp onunla çalkalama yapmasını isteyin.
  • Dişlerin arasına bir şey sıkıştıysa diş ipi kullanarak bunları çıkartın.
  • Diş çevresinde şişlik veya sivilce olup olmadığını kontrol edin. Çünkü bu diş apsesinin belirtisi olabilir. Diş kırığı var mı, renk değişikliği var mı bakın.
  • Soğuk kompres uygulayın.

Çocuklarda diş ağrısı tedavisi çocuğun yaşına, belirtilere ve genel sağlık durumuna göre şekillenir. Çocuklarda diş ağrısında antibiyotik, ağrı kesici, tuzlu su ile ağız çalkalama, diş çekimi, dolgu, apsenin temizliği, kanal tedavisi gibi tedaviler uygulanır. Çocuklarda yaygın görülen diş çürüklerine karşı 6 ayda bir kontrol önemlidir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

İltihaplı Apseli Diş Ağrısı Nasıl Geçer ?

İltihaplı diş ağrısı nasıl geçer  sorusunun en kesin cevabı bir diş hekimi müdahalesidir. İltihaplı apseli bir diş varlığında öncelikle yapılması gereken hemen bir diş hekimine muayene olmaktır.

Aşağıdaki uygulamalar kesinlikle iltihaplı diş ağrısını geçirir anlamına gelmez. Hatta hiç işe de yaramayabilir.

Diş hekimine hemen gitmek mümkün değilse iltihaplı diş ağrısını hafifletmek için;

* Tuzlu suyla gargara; o bölgeyi temizleyerek iltihaplı diş ağrısına iyi gelebilir.  Bir çay bardağı ılık suya bir çay kaşığı tuz katılarak gargara yapılabilir. Tuzlu suyun temizleyici özelliği çürük bölgesini temizleyeceğinden ağrıyı geçirebilir.

* Bölgeye soğuk uygulamak; bölgedeki metabolik aktiviteyi yavaşlatacağından ağrıyı hafifletebilir. Bir peçete ya da beze sarılmış buz parçalarını hafifçe iltihaplı bölgede yanağın üzerine bastırmak gerekir.

*Ağrı kesici içmek iltihaplı dişin ağrısını geçirmeye yardımcı olabilir. Ağrı kesicileri kesinlikle aşırıya kaçmadan, prospektüsünde yazdığı şekilde kullanmak gerekir.

Apranax, cataflam, majezik, arveles gibi ağrı kesiciler olabilir ama çoğu zaman ağrı kesici pek fayda etmez.

Ağrının sebebi çürük bir dişse bir karanfili ezerek dişin içine koymak da çok hızlı bir çözüm olabilir.

Önemli : İltihaplı apseli dişin ağrısını geçirmek amacıyla asla dişin içine aspirin gibi ilaçlar, karbonat, hidrolik yağı v.s. şeyler koymayınız.

Tüm Blog Yazıları

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır