vitir namazı kılınışı / Vitir namazı nedir, nasıl kılınır? : Din İşleri Yüksek Kurulu : Dini Bilgilendirme Platformu

Vitir Namazı Kılınışı

vitir namazı kılınışı

Vitir namazı nasıl kılınır? Vacip selati vitir namazı kaç rekattır? Vitir namazı kılınışı

Vitir namazının dayanağı Hz. Peygamber (s.a.s.)’in sözleri ve uygulamalarıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.): “Vitir her müslüman üzerine bir vazifedir.” (Ebu Davud, Salat, 338; Nesai, Salatu’l-Leyl, 40) buyurmuş, günün kılınan son namazının tek (vitr) olmasını tavsiye ve teşvik etmiştir (Müslim, Salatü’l-müsafirin, 53). Vitrin kılınma vaktine ilişkin olarak da sabah namazının sünnetinden biraz önceki vakti, yani sabah namazı vaktinin girmesine yakın bir vakti önermiştir (Tirmizi, Vitr, 12; Ebu Davud, Vitr, 8). Bununla birlikte gece uyanamayacağından endişe edenlerin yatmadan önce kılabileceklerini belirtmiştir (Müslim, Salatü’l-müsafirin, 21).

Vitir namazının Hz. Peygamber (s.a.s.)’in sünnetiyle sabit olduğu konusunda fıkhi mezhepler arasında ihtilaf olmamasına rağmen; hükmü, rekat sayısı, kılınma şekli ve kunut dualarıyla ilgili bazı farklılar vardır. Bu farklılıkların temel nedeni her mezhebin esas aldığı rivayetlerin farklı oluşudur. Hanefi mezhebine göre vitir namazı, kesin ve bağlayıcı bir şekilde ama “zanni” delille emredildiği için “vacip” kabul edilmiştir (Kasani, Bedaiu’s-Sanai’, II, 220; İbn Nüceym, el-Bahru’r-raik, II, 40). Diğer mezheplere göre ise vitir, “sünnet” namazlardandır (İbn Kudame, el-Muğni, I, 402).

Son dakika: Vitir namazında kunut duaları yerine ne okunur? Vitir Namazı Nedir, Nasıl Kılınır? Vitir Namazı Kaç Rekattır, Faziletleri Nelerdir?

Vitir Namazı Nedir?

Vitir namazı yatsı namazından hemen sonra kılınması gereken 3 rekatlık bir namazdır. Vitir namazı vacib olarak söylense dahi vitir namazının önemi yatsı namazı kazası kılınırken vitir namazının da kaza edilmesinden anlaşılmaktadır.

Vitir Namazı Nasıl Kılınır?

Vitir namazı kılınışı şöyledir.
Niyet edilir. Niyet ettim Allah rızası için bugünkü üç rekatlık vitir namazı kılmaya denilerek namaza başlanır.
Allahu Ekber denilip sübhaneke okunur.
Ardından besmele çekilerek fatiha suresi okunur.
Ardından zammı sure yani kurandan en az 3 ayet okunur.
Allahu Ekber denilip rükuya gidilir.
Rükuda 3 kez Subhane Rabbiyel Azim denilir.
Rükudan doğrularak Semiallahu Limen Hamideh denilip Rabbena Lekel Hamd denilerek secdeye varılır.
Secdede 3 kez Subhane Rabbiyel Ala denilerek secdeden kalkışta Allahu Ekber denilip oturulur.
Sonra tekrar Allahu Ekber denilip secdeye varılır.
Secdede 3 kez Subhane Rabbiyel Ala denilerek Allahu Ekber deyip 2. Rekat için kalkılır.
2.rekat kılınışı;
Ayağa kalktıktan sonra besmele çekilir.
Fatiha suresi okunur. Ardından zammı sure okunur.
Allahu Ekber denilip rukuya gidilir.
Rükuda 3 kez Subhane Rabbiyel Azim denilip Semiallahu Limen Hamideh ve Rabbena Lekel Hamd denilerek Rükudan kalkılır.
Allahu Ekber denilip secdeye varılır. 3 kez Subhane Rabbiyel Ala denilip Allahu Ekber diyerek ikinci secdeye varılır tekrar subhane Rabbiyel Ala 3 kez tekrarlandıktan sonra oturularak Ettahiyyatü okunur.
Allahu Ekber denilip üçüncü rekat için ayağa kalkılır.
Üçüncü rekat kılınışı;
Ayağa kalktıktan sonra besmele çekilir ve fatiha suresi okunmaktadır.
Ardından zammı sure okunur. Zammı sureden hemen sonra tekbir getirilir Allahu Ekber deyip eller tekrar bağlanır. Burada niyet etmek gerekmemektedir.
Ardından konut duaları okunur.
Allahu Ekber deyip rukuya gidilir 3 kez Subhane Rabbiyel Azim denilerek Semiallahu Limen Hamideh denilip Rabbena Lekel Hamd deyip Rükudan kalkılır.
Allahu Ekber denilip secdeye varılır ve secdede 3 kez Subhane Rabbiyel Ala denilir.
Allahu Ekber deyip oturulur ve sonra tekrar Allahu Ekber deyip secdeye varılır 3 kez Subhane Rabbiyel Ala denilir.
Allahu Ekber denilip oturulur.
Ettahiyyatü ve salli bârik duaları okunur. Rabbena atina ve rabbenağfirli duaları okunduktan sonra selam verilir. En sonunda da namaz tesbihatı yapılır.

Vitir Namazı Kaç Rekattır?

Vitir namazı üç rekatlık bir namazdır. İlk iki rekatı sünnet namazların ilk iki rekatı gibi kılınmaktadır. 3. Rekatta ise ayağa kalktıktan sonra zammı süreden sonra tekbir getirilerek Allahümme inna nestainuke ve nestağfiruke ve nestehdik ve numinubike ve netubu ileyk ve netevekkelü aleyke ve nüsni aleykel hayra küllehü neşkürike vela nekfürüke ve nahlehu ve netruku men yefcuruk. Okunur ardından Allahümme iyyakenabudu ve leke nusalli ve nescudu ve ileyke nesa ve nahfidu nercu rahmeteke ve nahşa azabeke inna azabeke bilküffari mülhıg. Okunmaktadır.

Vitir Namazının Faziletleri Nelerdir?

Vitir namazı hazreti peygamberin birçok hadisinde kılınmasını emrettiği namazdır. Vitir namazı mübarek gecelerde o geceyi ihya etmiş gibi sevap kazandıran bir namazdır.
Vitir namazının faziletleri pek çoktur. Vitir namazı içerisinde geçen okunan dualar kişinin dünya ve ahiret hayatını kurtarmaya vesile olan dualardandır.

Vitir namazı kılınmasına yönelik hazreti peygamberimiz bir hadisinde Allah ziyade olarak size bir namaz verdi o sizin için kırmızı develerden daha hayırlıdır. O vitir namazıdır. Allah onu sizin için yatsı ile fecrin doğuşu arasına koydu. Buyurmuştur. Hadiste beyan edildiği gibi vitir namazı aslında yatsı namazının hemen ardından kılınmayabilmekte o gece imsak vaktine kadar kılınabilen bir namazdır.

Pratikte yatsı namazından hemen sonra kılınmasının nedeni uyku vakti gelip kılınmama durumundan kaynaklanmaktadır. Bir çok alim yatsı namazını kıldıktan sonra gece yarısı vitir namazını kılmaktadır.

Vitir namazının diğer faziletleri ise vitir namazının kılınmasının tek rekat olarak yapılmasından kaynaklanmaktadır. Tek rakamlı olan 3 rekatlık bir namaz olması Tevhid inancını korumak ve belirtmekte de faziletlidir. Hazreti peygamberimiz bir hadisinde Allah tektir teki sever sözünde de vitir namazını kast ettiği belirtilmektedir.

Vitir namazı kılınması vacib olan bir namaz olmasının yanında eğer kazaya bırakılır ise her kazaya bırakılan yatsı namazı kazası ile vitir namazının da kazasının kılınması gerekmektedir.

Vitir namazının faziletlerinin yatsı namazı vaktinden başlayarak sabah fecrine kadar yani imsak vaktine kadar kılınma süresi olmasından anlaşılmaktadır. Vitir namazı içerisinde bulunan konut duaları ve Rabbena duaları gece yarısı yapılmasının birçok faydası bulunmaktadır. Gece yarısı yapılan Allah rızası için her bir amel, dua ve istiğfar Allahu Tealanın affına vesile olmak için önemlidir.

Vitir namazının faziletleri arasında vitir namazı kılındıktan sonra 3 kez Subhanel melikil kuddus denilmesi ve üçüncüsünü biraz sesli söylenmesi oldukça faziletli bir amel olduğu belirtilmektedir. Anlamı ise Allahım öfkenden rızana, cezalandırmanadan affına, senden sana sığınırım seni yeterince övemem sen kendini övdüğü gibisin. Anlamına gelmekte olan duanın okunması affa ve mağfirete vesile olması için vitir namazından sonra okunması bildirilmektedir.

Vitir namazı

Vitir namazı (Arapça: وتر‎), İslam dininde namaz ibadetinin bir türüdür.

Uygulamada yatsı namazlarının arkasından kılınır ve üç rekattır. Diğer namazlardan farklı olarak ayakta iken Kunut dualarının okunmasıdır. Yalnız kılınır; ancak Ramazan aylarında cemaat ile kılınabilir. Hanefi mezhebinde vacip, diğer üç mezhebe göre ise sünnettir.

'Vitir' Arapça kökenli bir kelimedir ve 'tek', 'tek başına olan' anlamına gelir. Yatsı namazından sonra kılınan ve sonu 1,3,5,7,... gibi tek rekatlı olan bir namazdır. Bu konudaki uygulama Peygamberingece namazının sonlarının her zaman tek rekatlı olmasına dayanır. Bu konudaki rivayetler kesindir. Kesin olmayan ise bunun rekat sayısıdır. Bu konudaki hadisler şunlardır

'Ey Kur’an ehli, vitir namazını kılın! Çünkü Allah tektir, tek'i sever.[1]
'Vitir haktır. Beş rekat ile vitir namazını kılmak isteyen kılsın. Üç rekat ile kılmak isteyen kılsın ve tek rekat ile kılmak isteyen yine kılsın.'[2]

Fakihler bu hadisleri değerlendirmiş ve farklı sonuçlara varmışlardır. Ebu Hanife vitir namazını vacip olarak kabul etmiştir. Ebu Hanife'nin talebeleri Ebu Yusuf, İmam Muhammed'e ve diğer üç mezhep imamlarına göre ise, vitir namazı sünnet-i müekkededir.

Rekat sayısı[değiştir kaynağı değiştir]

  1. ^Buhârî, Daavât, 69; Müslim, Zikir, 5-6; Nesâî, Kıyâmu’l-Leyl, 27; Tirmizî, Vitir, 2; Ebû Dâvud, Vitir, 1
  2. ^Nesâî, Kıyâmu’l-Leyl, 40; Ebû Dâvud, Vitir, 3; İbn Mâce, İkâme, 123

http://www.fetva.net 3 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır