osmanlı padişahı 1 murat / I. Murad kimdir? I. Murad dönemi savaşları nelerdir? 1. Murat'ın hayatı ve ölümü

Osmanlı Padişahı 1 Murat

osmanlı padişahı 1 murat

1. Murat Dönemi ()

1. Murat Dönemi1. Murat, Osmanlı Devleti Padişahları'ndan üçüncüsüdür ve yılında tahta geçmiştir. Anadolu'daki faaliyetlerden çok Balkan fetihlerine önem veren I. Murad, Bizans ve Bulgar kuvvetlerini Sazlıdere Savaşı'nda yenerek Edirne'yi aldı. Daha sonra Gümülcine ve Filibe alındı ve İstanbul yönünde Osmanlı kuvvetleri Çatalca'ya kadar geldiler. Edirne ve Filibe'nin ele geçmesi ile Bizans'ın Balkanlarla bağlantısı kesilmiştir.

Bu fetihler Balkan milletlerini endişelendirmiştir. Bu şehirleri geri almak ve Türkleri Rumeli'den atmak isteyen Macar, Bulgar, Sırp, Eflak ve Bosna kuvvetleri Osmanlılar'a karşı bir haçlı ordusu oluşturarak Edirne üzerine yürüdüler. Haçlıların Meriç nehrini geçmelerinden sonra Hacı İlbey gece yarısı ani bir baskınla Haçlılar'ı Sırp Sındığı Savaşı'nda yendi (). Böylece, Osmanlı Devleti'ne karşı oluşturulan ilk Haçlı ittifakı başarısız oldu. Savaş sonrasında Edirne başkent yapılmış, Balkanlardaki Macar üstünlüğü sona ermiştir.

Sırp Sındığı Savaşı'ndan sonra Osmanlı ilerleyişi karşısında çaresiz kalan Bulgarlar, Osmanlı hakimiyetini tanıyarak vergi vermeyi kabul etmişlerdir ().

Çirmen Savaşı'nda da Sırplar, Osmanlı kuvvetlerine yenildiler. Bu zafer, Osmanlı kuvvetlerine Makedonya yolunu açmıştır. Osmanlı'nın ilerleyişi üzerine Sırplar da, Osmanlı egemenliğini tanıdılar, vergi ve asker vermeyi kabul ettiler.

Osmanlı kuvvetlerinin Balkanlar'daki stratejik yerler olan Manastır, Sofya ve Niş'i alması üzerine; Sırp, Boşnak, Arnavut ve Macar kuvvetleri Türkler'e karşı birleştiler. I. Murad'ın Haçlı kuvvetlerinin birleşmesini engellemek için Bosna Krallığı üzerne gönderdiği kuvvetler, Ploşnik denilen yerde yenilmiştir ().

Ploşnik yenilgisinden cesaret alan Balkanlı kuvvetler, Osmanlı Devleti'ne karşı yeni bir Haçlı ittifakı oluşturdular. Karamanoğulları, Aydınoğulları ve Saruhanoğulları'ndan yardım alarak Balkanlar'a geçen I. Murad, Haçlılar'ı I. Kosova Savaşı'nda yendi (). Zaferden sonra savaş lanını gezen I. Murad bir Sırp askeri tarafından şehit edilmiştir. Savaşın sonucunda; Tuna'ya kadar olan Balkan toprakları Osmanlılar'ın eline geçmiştir.

I. Kosova Savaşı ile Osmanlıların Balkanlardan kolay atılamayacağı anlaşıldı. İlk kez Anadolu beyliklerinden yardım alan Osmanlılar, bu savaşta top silahını da ilk kez kullanmışlardır.

Maddeler Halinde Birinci Murat Dönemi

Orhan Bey'in ölümüyle yerine oğlu I. Murat (Hüdavendigar) geçti.

I. Murat Döneminde Anadolu'da Gelişmeler

1. Ankara Karamanoğullarından geri alındı.

2. Oğlu Yıldırım Bayezıd'ı Germiyan Beyi'nin kızıyla evlendirerek onlardan Kütahya, Tavşanlı, Simav ve dolayları çeyiz olarak alındı.

3. Hamitoğullarından Eğridir ve çevresi (Akşehir, Yalvaç, Beyşehir, İsparta ve Seydişehir) satın alındı.

4. Karaman Beyi Alaaddin Ali Beyle kızını evlendirerek dostluk kurmaya çalıştı. Ancak Karamanoğullarının düşmanca tavırlarını sürdürmeleri üzerine harekete geçerek, Karamanoğullarını yendi. Alaaddin Ali Bey'i affederek barış yaptı.

I. Murat Döneminde Balkanlarda Gelişmeler

1. Edirne () ve Filibe'nin Fethi,

2. Sırpsındığı Savaşı ()

3. Çirmen Savaşı (): Sırplarla yapılan bu savaşı Osmanlılar kazandı.

4. I. Kosova Savaşı ()

Edirne ve Filibe'nin Fethi

I. Murat'ın ilk hedefi Edirne olmuştur. Lala Şahin Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu, Bizans ve Bulgarlar’a karşı yapılan Sazlıdere Savaşı'nı kazanarak Edirne'yi fethetti ().  Ardından Gümülcine ve Filibe alınmıştır.

Edirne'nin Fethinin Önemi

Sırp ve Bulgarların Bizansla bağlantısı kesildi.

Sırpsındığı Savaşı ()

Savaşın Sebebi: Edirne ve Filibe'nin Osmanlıların eline geçmesi Sırp ve Bulgarları rahatsız etmiş, bunların papaya başvurmaları üzerine Balkan Devletlerinden oluşan (Sırp, Bulgar, MAcar, Eflak-Boğdan ve Bosnalılar) bir Haçlı ordusu kurulmuştur.

Savaşın Sonuçları: Haçlı Ordusunu HACI İLBEY komutasındaki bir akıncı birliği ani bir baskın sonucu yok etmiştir.

Sırpsındığı Savaşı'nın Önemi

1. Bu zaferle Balkan Devletleri üzerindeki Macarların etkisi kırılmış, Türklerin Balkanlardaki ilerlemeleri hız kazanmıştır.

2. Zaferden sonra Edirne başkent yapılmıştır.

Çirmen Savaşı ()

Sırplarla yapıldı ve Sırplar Çirmen Savaşı’nı kaybetti. Böylece Balkanların bir kısmı Osmanlı’ya geçti. Sırplar Osmanlı egemenliğini kabul etti.

I. Kosova Savaşı ()

Savaşın Sebebi: Osmanlıların Balkanlarda ilerleyişini durdurmak için Sırp Kralı LAZAR'ın öncülüğünde Haçlı Ordusunun kurulması.

Savaşın Sonucu: I. Murat komutasındaki Osmanlı Ordusunun zaferiyle sonuçlandı. I. Murat şehit oldu, yerin oğlu Yıldırım Bayezıd geçti.

I. Murat Döneminde Devlet Teşkilatında Gelişmeler

1. Divan teşkilatı sistemli ve sürekli hale getirildi.

2. Kapıkulu Ocakları kuruldu.

3. İlk kez Acemioğlanlar Ocağı, Yeniçeri Ocağı, Topçu Ocağı kuruldu.

4. İlk kez Pençik Sistemi uygulandı.

5. Rumeli Beylerbeyliği kuruldu.

6. İlk kez Tımar Sistemi uygulandı ve Tımarlı Sipahiler oluşturuldu.

7. İlk kez Kazaskerlik ve Defterdarlık makamı kuruldu.

8. İlk kez Vezir-i azam atandı.

9. Ülkenin hanedanın ortak malı anlayışı, "Ülke hükümdar ve oğullarının ortak malıdır." şeklinde değiştirildi. Böylece merkezi otorite güçlendirildi.

#1., Murat, dönemi, ()

Babası : Orhan Gazi
Annesi : Nilüfer Hatun
Doğumu : 29 Haziran
Vefatı : 28 Haziran
Saltanatı : - (27) sene, 3. Osmanlı Padişahı

1. Murat yani Murat Hüdavendigar yılında Bursa'da doğmuştur. Osmanlı Devleti’nin üçüncü padişahıdır. 1. Murat'ın babası Orhan Gazi annesi Nilüfer funduszeue.info eğitimini annesi Nilüfer Hatun'dan aldı. Daha sonra tahsilini tamamlamak için gittiği Bursa Medreselerinde ilim ve sanat adamları ile beraber yaşadı.

Sultan funduszeue.info'a, Hükümdar, Hakim,Bey anlamlarına gelen Hüdavendigar unvanı verilmiştir. Osmanlı Devletinde Sultan unvanı ilk kez funduszeue.info tarafından kullanıldı. funduszeue.info küçük yaşından itibaren dönemin önemli alimleri tarafından yetiştirildi. İdari ve harp bilgileri konusunda donanım sahibi oldu. Ağabeyi Süleyman Paşanın yanında Rumeli fetihlerine katıldı. yılında kardeşi Süleyman Paşanın Ölümü ile Rumeli'deki ordunun başına geçti ve Rumeli fetihlerini devam etti. Bütün hayatı harp meydanlarında geçti. Babası Orhan Gazinin vefatından sonra tahta geçti. funduszeue.info, ağabeyi Süleyman Paşanın vefatından sonra Rumeli'de ki fetihleri büyük bir başarı ile sürdürdü. Balkan fetihlerinin önüne geçmek isteyen Bulgarlar ve Macarlar birlik olarak Sazlıdere de Osmanlı Ordusunu durdurmak istediler bunun üzerine Osmanlı Devleti ile Bulgarlar arasında savaş çıktı. Yapılan savaşta Osmanlı Devleti galip çıktı ve bu sayede Edirne fethedildi ve başkent Edirne'ye taşındı. Sazlıdere savaşının sonucunda Edirne'nin alınması ile Bizans İmparatorluğunun Balkanlar ve Avrupa ile bağlantısı koparılmış oldu ve Balkanlara açılma politikası başladı. Osmanlı Devletinde başkentlerin özellikle batı yönünde seçilmesi fetih bölgelerine yakın olma isteğiydi. funduszeue.info fetihlere devam ederken diğer taraftan ülke içinde çıkabilecek mali,askeri ve idari ihtiyaçları karşılamak amacıyla Orhan Gazi döneminde kurulan yaya ve müsellem ordularına ilaveten yeniçeri ocağının da içinde yer aldığı Kapıkulu ocağını kurdu.

Sırpsındığı Savaşı (): funduszeue.info'ın Edirne'yi alması Trakya ve Balkanlarda hızla ilerleyişi Avrupa'nın önemli stratejik noktalarını tehdit altına sokmuştu. Papa V. Urbanın teşvikiyle Sırplar, Bulgarlar, Macar, Bosna ve Eflaklılar, büyük bir haçlı ordusu hazırladılar. Haçlılar Sırpsındığı Savaşında() mağlup edildi. Bu savaş Osmanlı Devleti ve Haçlılar arasında yapılan ilk savaştır.
Sırpsındığı Savaşı Sonuçları: Sırpsındığı Savaşının sonucu olarak: - Osmanlı Devleti sınırlarının batıya doğru ilerlemesi hız kazandı - Bulgarlar Osmanlı Devletine vergi ödemeye başladı.

 

Çirmen Savaşı (): yılında yapılmış olan Sırpsındığı savaşının intikamını almak isteyen Sırplar ile Osmanlılar arasında Çirmen savaşı başladı (). Çirmen mevkiinde yapılan savaşı, Osmanlı Devleti yendi.

Çirmen Savaşı Sonuçları: Çirmen Osmanlı hakimiyetine girdi, - Sırplara doğudan sınır olan Makedonya'nın fethi kolaylaştı, - Sırplar vergiye bağlandı. funduszeue.info döneminde yine Türk siyasi birliğini sağlamak amacı ile Anadolu'da da fetihler gerçekleştirildi.

I. Kosova Savaşı: Osmanlının Balkan fetihlerini durdurmak amacıyla Balkan hükümdarları güçlerini birleştirdi ve bu ilerleyiş Haçlı seferlerine neden oldu. I. Kosova Savaşı, funduszeue.info komutasındaki Osmanlı ordusu ile Haçlı ordusu arasında yılında gerçekleşti. Haçlılar bu savaş sonunda mağlup edildi. Osmanlı Devleti ilk kez 1. Kosova savaşında top kullanmıştır. Bu savaştan sonra Balkanlardaki Türk hakimiyeti güçlendi. Ancak bu savaşın kazanılmasının ardından yaralıların arasında dolaşan funduszeue.info bir Sırp tarafından şehit edildi. funduszeue.info dönemindeki diğer önemli gelişmeler ise; I. Murat döneminde Devlet hükümdar ve sülalesinin ortak malıdır anlayışı yerine Devlet hükümdar ve oğullarının ortak malıdır. Anlayışı gelmişti. Yine funduszeue.info zamanında ilk kez, mali konularda divana açıklamada bulunan , devletin mali işleri ile ilgilenen Defterdar atandı. Göçmen yaşayan Türkmenler fethedilen Balkan topraklarına yerleştirildi. 1. Murat'ın 7 çocuğu vardı. Erkek çocukları: Yakub Çelebi, Yahşi Bey, Yıldırım Bayezid, Savcı Bey ve İbrahim Kız çocukları: Nefise ve Sultan Hatun 1. Murat yılında vefat etmiştir.

Osmanlı Padişahları / Osmanlı Padişahları Sıralı Listesi / Osmanlı Padişahlarının Ölüm Nedenleri / Osmanlı'da En Güçlü Sultanlar

Bilim İnsanları / Ünlü Yazarlar / Ünlü Ressamlar / Ünlü Müzisyenler / Türk Büyükleri / Türk Bilim İnsanları / Ünlü Matematikçiler / Ünlü Fizikçiler

1. Murat D&#;nemi Gelişmeleri Nelerdir?

Sultan Murat Hüdavendigar adıyla da bilinen padişah, idari alanda birçok yeniliğe imza attı. Devletin otoritesini her şeyin üstünde tutan 1. Murad'ın fakirlere ve alimlere çokça yardım ettiği bilinmektedir. Osmanlı tarihi boyunca en çok sefere çıkan padişahlardan biri olan Sultan Murat, Bulgar Krallığı ve Sırbistan'a karşı birçok zafer elde etti.

1. Murat Dönemi Gelişmeleri Nelerdir?

Edirne'nin fethi ile sonuçlanan Sazlıdere Savaşı, yılında yapıldı. Bizans İmparatorluğuna karşı zafer elde eden Osmanlı Devleti, Balkan topraklarındaki en güçlü devlet oldu. Bu savaşın ardından Avrupa ülkeleri Papanın önderliğinde bir konsey oluşturdu. Türklerin Avrupa'ya doğru ilerlemesini durdurmak için Haçlı Ordusu kuruldu.

Osmanlı Devleti ile Haçlı Ordusu arasında yapılan ilk savaş Sırp Sındığı Savaşı'dır. yılında gerçekleşen savaşta Eflak, Bulgar ve Macarlardan oluşan Haçlı Ordusu yenilgiye uğratıldı. yılında Edirne başkent yapıldı. (Edirne, İstanbul fethedildiği yılına kadar Osmanlı Devletine başkentlik yapmıştır.)

Sultan Murad, bazı şehirleri savaşmadan, beyliklerden çeyiz olarak aldı. Bu şehirlerin başında Kütahya ve Akşehir geliyor. Isparta ve Yalvaç ile Hamitoğullarından parayla alındı.

1. Murad döneminde Osmanlı mimarisi de gelişmiştir. Bu dönemde yapılan ve günümüze kadar ulaşan en ünlü yapılar arasında, Gelibolu Hüdavendigar Cami ve Bursa Şehadet Cami yer alıyor. Bunun yanı sıra birçok cami ve hamam yaptıran Sultan Murad, Osmanlı mimarisinin gelişmesinde etkili olmuştur. 27 yıl süren hükümdarlığında eğitime de önem verilmiş ve 50'ye yakın yeni medrese açılmıştır.

Dönemin en önemli gelişmeleri arasında Yeniçeri Ocağının kurulması da yer alıyor. İlk başta padişahın güvenliğini sağlamak için kurulan Yeniçeri Ocağı, daha sonraki yıllarda Varna ve Niğbolu Savaşlarının kazanılmasında etkili oldu. Özellikle yüzyıldan sonra birçok isyan çıkaran ve iç karışıklığa neden olan Yeniçeri Ocağı, II. Mahmut tarafından yılında kaldırıldı.

1. Murad hem savaşlarda hem de yönetimde çok büyük başarılara imza attı. Tımar sistemini kuran padişah, ilk kez Pençik sistemini uyguladı. İlk vezir ataması da onun döneminde yapıldı.

Yeniçeri Ocağından bir yıl sonra Topçu Ocağı kurulmuştur. Bu ocakta yapılan toplar ilk kez 1. Kosova Savaşında kullanıldı. Çek ve Sırpların da yer aldığı Haçlı Ordusuna karşı yapılan savaş, Osmanlı Devletinin kesin zaferiyle sonuçlandı. Savaşın sonunda 1. Murat, yaralıların durumunu kontrol ederken bir Sırp askeri tarafından göğsünden hançerlendi. Ağır yaralanan padişah, bir gün sonra vefat etti ve yerine oğlu I. Bayezid geçti.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası