gaziantep te deprem bekleniyor mu / Gaziantep'te deprem olacak mı? Gaziantep'te deprem bekleniyor mu?

Gaziantep Te Deprem Bekleniyor Mu

gaziantep te deprem bekleniyor mu

Bu akşam deprem olacak mı? 24 Mart bugün deprem olacak mı?

Bu akşam deprem olacak mı? Güncel son depremler listesi, Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından her gün yayınlanmakta. Yurt genelinde meydana gelen sarsıntılar iki kurumun aktardığı verilere göre bugün yurt içinde pek çok bölgede irili ufaklı depremler meydana geldi. Listeye göre; bugün Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem 10 ilde yıkıma neden oldu. Türkiye genelinde farklı noktada depremlerin yaşandığı bilgisi verildi. Bu noktada, "En son deprem nerede, ne zaman ve kaç şiddetinde oldu?" sorularına yanıt aranıyor. Korkutan deprem Bingöl, Diyarbakır, Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da meydana geldi. İşte AFAD ve Kandilli Rasathanesi son dakika deprem haberleri…
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından öğle saatlerinde 7.6 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi.

Üst üste büyük depremler yaşanmasının ardından artçı depremler çevre illeri sallamaya devam ediyor. Esas merkez depremlerin şiddeti büyük olduğundan, artçıların boyutu da büyük oluyor.

2023 MART AYINDA BÜYÜK DEPREM BEKLENİYOR MU?

Uzmanların yaptığı açıklamaya göre Mart ayında da artçı depremlerin olması bekleniyor. Fakat büyük depremler konusunda herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. Mart ayında büyük İstanbul depremi olacağına dair sosyal medyadaki paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır. Aynı şekilde 2023 Mart ayında İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde %100 kesin olarak büyük bir deprem olacağına dair paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü depremlerin ne zaman, nerede ve kaç şiddetinde olacağını Allah'tan başka kimse bilemez. Ayrıca günümüzde depremi kesin bilen ve zamanını (dakikasını) %100 tahmin eden bir teknoloji de bulunmamaktadır.

14-15-16 MART'TA DEPREM BEKLENİYOR MU? (FRANK HOOGERBEETS'İN AÇIKLAMALARI NELER?)

Deprem kahini Frank Hoogerbeets'in yaptığı açıklamaya göre 15-16-17 Mart tarihlerinde kritik gezegen geometrisinde bir yakınsama meydana gelir. Haliyle bu durum deprem açısından bir önem taşıyabilir ve dikkat edilmesi gerekebilir demişti. Ayrıca bazı kaynaklarda 15 Mart Çarşamba günü Rumi takvime göre ilk Çarşamba günü olduğu için bu güne de dikkat edilmesi gerekebilir açıklamaları yapılmıştı. Fakat bir üst paragrafta yazdığımız gibi depremin kesin olarak tarihini ve mekanını tespit edebilen şuanda bir sistem ve teknoloji yoktur. Haliyle depremin ne zaman olacağını ve zamanını Allah'tan başka kimse bilemez. Bu bakımdan sosyal medyada yer alan XX.XX.XXXX tarihinde XX.XX saatinde yüzde yüz kesinlikle deprem olacak şeklindeki paylaşımları dikkate almayınız.

Tekrar Deprem Olur mu?

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Kahramanmaraş depremi sonrası, 'Deprem Doğu Anadolu Fayı'ndaki bir bölümü tetikledi. Bu bölgedeki depremler Nurdağı'na doğru fayı tetikleyebilir. Uzun zamandır burada deprem olmuyordu. 7.4'lük büyük depremdeki ana fay Doğu Anadolu Fayı'nda gelen deprem değil. Çok uzakta meydana gelmiş. Hala bir tehlike mevcut maalesef ki.' açıklamasında bulundu.

Uzmanlar Evlerinize Girmeyin Diyor!

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir deprem sonrası vatandaşları uyardı.

'İlk çözümler hatalı olabilir. İki farklı fayın kırıldığını pek düşünmüyorum. Artçı şoklar 6,5'e kadar çıkabilir. İnsanların evlerine girmemesi çok doğru olur. Büyük depremin artçıları da büyük olacaktır. İklimin şu anda nasıl olduğunu biliyoruz ama daha güvenli bir yerde olmaları daha faydalı.'


Celal Şengör'ün Kahramanmaraş Depremi Yorumları

Celal Şengör katıldığı televizyon programında 7.7'lik Kahramanmaraş depremi sonrası yeni bir deprem beklentisi yaşanıp yaşanmayacağı konusunda yorumlarda bulundu:

'Bu beklenmeyen bir şey değildi. Aşağı yukarı 1513'den beri ciddi büyük bir depremin olmadığı durum. Depremin ilginçliği üçlü eklem etrafında iki tane depremi tetiklemiş olmasıdır. Burada üçlü eklemin nasıl çalıştığı konusunda önemli bir depremdir bu. Şimdi Hatay daha riskli. Adana'da olabilir. Antakya'da da olacak. Bununla ilgili zaman vermek mümkün değil. Hiçbir deprem şu tarihte olacak demek mümkün değil. Depremi önceden kestirmek hava durumunu kestirmek gibi değil.

Bizim bu tip felaketlere en hazırlıklı milletler arasında olmamız lazım. Bizdeki büyük depremler genellikle yanal atılım depremleridir. Hiçbir zaman 9,5'u bulmaz. Bizde en büyük 8 olur. Erzincan'ın 8 olduğunu söyleyenler var. 7.9 diyenler var. Doğu Anadolu fayı üzerinde olabilecek depremler 7 artı bir şeyler olabilir. 8'den büyük olacağını hiç zannetmiyorum.'

Naci Görür Kahramanmaraş Depremi Yorumları: "Marmara Depremini Hala Bekliyoruz!"

Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş depremi sonrası canlı yayında isyan etti.

'Ben dahil tüm aklı başındaki yer bilimciler bu depremin göz göre göre geldiğini aylar, yıllar öncesinden söyledik. Daha Elazığ depremin olduğu zaman şu anda hedef Çelek, Ermenek ve Kahramanmaraş'tır. Merkezi hükümete de çağrıda bulundum. Bilimsel veriler bunu gösteriyor diye söylemeye başladım. 2020-23 arasında bunu söylememize rağmen o bölgedeki yerel yöneticilerden hiçbir tepki almadık. Biri de ne söylüyorsunuz, demedi.

Doğu Anadolu Fayı üzerinde depremlerin gelebileceğini öngördük. Elazığ'da Elazığlıların bir deprem kentinde oturduğunu fark etmediğini gördüm ve kentte konferanslar verdik. İnönü Üniversite'de konuşmalar yaptım, Malatya'da halka seslendim. Bunun üzerine bir proje hazırladık. Harita Genel Komutanlığı'nın işin içine sokarak proje hazırladık. Devlet Planlama'ya sunduk, TÜBİTAK'a sunduk, reddedildi.

Nedenini de söyleyeyim çok basit bir matematik var bu işte Elazığ depremi olduğu zaman Elazığ doğrultu atılımlı oldu. Bu depremin kırığı Malatya'ya kadar geldi. Malatya'dan bu Kahramanmaraş'a kadar olan kısmı kırılmadı. Her doğrultu atılımlı fay kırıldığı zaman kırılmayan yerine enerji transfer eder. Bu basit gerçeğe bilimsel gerçeğe dayanarak dedik ki; 'Şimdi Maraş bölgesi tehdit altına girdi dikkatli olun!'

Burada bir çarpıcı örnek daha vereceğim. 1999 depremi olduğu zaman 17 Ağustos'taki benim de dahil olduğum yer bilimciler dedik ki 'Düzce'ye dikkat! Marmara'ya dikkat!' bunu 17 Ağustos'tan hemen sonra dedik. Biz Düzce'ye dikkat dediğimiz için Düzce'de hemen hızlı hızlı depreme hazırlık yapıldı. 3 ay sonra bizim uyarımızdan sonra deprem geldi 7.2 hazırlık olduğu için 803 insan öldü. Marmara'yı halen bekliyoruz. Daha deprem olmadı. Yani demek istediğim, bu bizim bilimsel uyarımız ya! 'Adam bunu söyledi' değil ya! Bu bilim! Bu bilimsel öngörü ve nitekim de oluyor. Biz bunu falcılık olarak yapmıyoruz.'

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener'in Açıklaması:
'Aslında deprem, Kahramanmaraş, Gaziantep il sınırlarının birleştiği yerde oluyor. Depremin büyüklüğünü 7.4 olarak verdik. Saat 04:17'de oldu. Doğu Anadolu fayı üzerinde, geniş bir alanda olan bir deprem. 180 km'lik fayı kırabileceği tahmin ediliyor. Bu deprem 17 Ağustos 1999 depreminden sonra en büyük deprem. Maalesef o büyüklükteki depremi yeniden yaşıyoruz. Hep 'Marmara'da deprem ne zaman olacak' diyorduk. Türkiye'de yaşıyorsak maalesef bu depremlere hazır olmamız gerekiyor.'

Marmara'da Deprem Bekleniyor mu? İstanbul'da Deprem Olacak mı?
Deprembilimciler ve jeologlar depreme dair kesin gün ve saat tahmini yapmanın imkansız olduğunu ısrarla vurguluyor. Deprem olacak bölgelerin önceden tespit edilebildiğini fakat zamanını söylemenin mümkün olmadığını dile getiriyorlar.

Kırılması beklenen ve kırıldığında özellikle İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesini derinden etkileyecek olan Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın, ne zaman kırılacağına ilişkin bir bilgi bulunmuyor. Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde kırılan fay hattının, Marmara Deniz'inden geçen fay hattıyla bağlantısı bulunmuyor. Kahramanmaraş depreminin İstanbul depremini tetikleyeceği söylentileri ise gerçeği yansıtmıyor.

Artçı Depremler Sürecek mi?
Deprem İzleme Müdür Yardımcısı Dr. Selda Altıncı Poyraz'ın açıklaması:

'Biz burada sürekli telefon alıyoruz. Göçük altında kalan vatandaşlar bize ulaşamıyor, çünkü telefon hatları çok yoğun. Biz de sabahtan beri birçok telefon aldık. En çok telefonu Hatay'dan alıyoruz. Burada önemli olan artçıların aylarca devam edebileceği, mutlaka AFAD'ın uyarılarını dinlemelerini istiyoruz. Hasar almış bina yıkılabilir mi? Artçı depremin büyüklüğüne bağlı, eğer 6.7 yada 6.8 büyüklüğünde artçılar olursa tabii ki binayı yıkması söz konusu olabilir.'

Kahramanmaraş'ta Bir Deprem Daha Olur mu? Fay Hattı Kırıldı mı, Koptu mu?
6 Şubat 2023 üssü Kahramanmaraş olan 7.7 şiddetindeki depremin ardından Kahramanmaraş ve çevre illerde artçı sarsıntılar sürmeye devam ediyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda, artçı sarsıntıların bir yıl boyunca sürebileceği ifade ediliyor. Depremin şiddetinin büyük olması, artçıların da şiddetli olmasına yol açıyor.

Kahramanmaraş'ta 'fay hattı koptu' iddiaları ise gerçeklik payı taşımıyor. Konu hakkında, 'Teknoloji ve modern bilime göre, depremlerin önceden tahmin edilmesi mümkün değil. Halkı paniğe sürükleyecek bilim dışı iddialardan uzak durulmalı' ifadelerine yer verildi.

Kaç Deprem Oldu?
Dün akşam İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, 'Şu ana kadar en büyüğü 6.6 olan 22 artçı deprem meydana geldi. 6'nın üzerinde 6 deprem var, en büyüğü 6,6. Bir tanesi de Nurdağı'nda oldu.' ifadelerine yer verdi. Kandilli Rasathanesi tarafından açıklanan verilerde, depremin etkilediği 10 ilde toplam 100'den fazla artçı meydana geldiği görüldü.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Deprem

Gündem

DEPREM OLACAK MI 17 MART 2023? Tekrar deprem olacak mı?

Tekrar deprem bekleniyor mu, olacak mı? Artçı depremler sürüyor. AFAD'ın verilerine göre, saat 04:17'de 7.4 büyüklüğünde meydana gelen deprem, Gaziantep, Malatya, Hatay, Adana, Mersin, Osmaniye, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır'da gerçekleşti. Özellikle bölge halkı "Artçı deprem nedir, ne kadar sürer, Kahramanmaraş'ta artçı depremler devam ediyor mu, kaç tane oldu?" sorularına yanıt arıyor. Artçı depremler, peş peşe ve oldukça şiddetli şekilde yaşanıyor. Türkiye, göçük altından çıkacak iyi haberleri bekliyor…

TEKRAR DEPREM OLACAK MI 17 MART 2023?
Kandilli Rasathanesi'nin uzman isimleri, Kahramanmaraş'ta gerçekleşen depremi CNN TÜRK'e değerlendirdi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Aslında deprem, Kahramanmaraş, Gaziantep il sınırlarının birleştiği yerde oluyor. Depremin büyüklüğünü 7.4 olarak verdik. Saat 04:17'de oldu. Doğu Anadolu fayı üzerinde, geniş bir alanda olan bir deprem. 180 km'lik fayı kırabileceği tahmin ediliyor. Bu deprem 17 Ağustos 1999 depreminden sonra en büyük deprem. Maalesef o büyüklükteki depremi yeniden yaşıyoruz. Hep "Marmara'da deprem ne zaman olacak" diyorduk. Türkiye'de yaşıyorsak maalesef bu depremlere hazır olmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Doğan Kalafat, "Artçı sarsıntıların en büyüğü 6.6, 45'e yakın 4'ün üzerinde deprem var. Artçı depremler yaklaşık 1 yıl sürecektir. O yüzden vatandaşlarımızın muhakkak hasarları binalardan kaçınmasını ve evlerine girmemesini" diliyoruz." uyarısında bulundu.

Deprem İzleme Müdür Yardımcısı Dr. Selda Altıncı Poyraz, "Biz burada sürekli telefon alıyoruz. Göçük altında kalan vatandaşlar bize ulaşamıyor, çünkü telefon hatları çok yoğun. Biz de sabahran beri birçok telefon aldık. En çok telefonu Hatay'dan alıyoruz. Burada önemli olan artçıların aylarca devam edebilceği, mutlaka AFAD'ın uyarılarını dinlemelerini istiyoruz." dedi.

HATAY'DA PEŞ PEŞE İKİ DEPREM MEYDANA GELDİ

AFAD'dan alınan bilgiye göre, 20 Şubat akşamı saat 20.04'te merkez üssü Hatay Defne olan 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Depreminhemen ardından ise bu kez Hatay Samandağ'da saat 20:07'de 5.8 büyüklüğünde ikinci deprem yaşandı.

Deprem Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa gibi çevre illerden hissedildi

Depremin derinliği ise 16,74 kilometre olarak belirlendi. Deprem şiddetli şekilde hissedilirken, vatandaşlar paniğe kapıldı.

ARTÇI DEPREMLER DEVAM EDECEK Mİ?

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, şu bilgileri verdi;


İki büyük depremin ardından, artçı depremlerin sürdüğünü ve 2 bin 700'den fazla artçı şok kaydedildiğini ifade eden Özener, "Bu artçıların daha önce de ifade ettiğimiz gibi haftalar, aylar süreceğini tekrar bir kez daha ifade ediyoruz ve vatandaşlarımızın hasarlı binalarına girmemelerini özellikle rica ediyoruz.

Bölgedeki yetkililerin direktiflerine uymak büyük önem taşımakta.İki büyük depremin ardından, artçı depremlerin sürdüğünü ve 2 bin 700'den fazla artçı şok kaydedildiğini ifade eden Özener, "Bu artçıların daha önce de ifade ettiğimiz gibi haftalar, aylar süreceğini tekrar bir kez daha ifade ediyoruz ve vatandaşlarımızın hasarlı binalarına girmemelerini özellikle rica ediyoruz. Bölgedeki yetkililerin direktiflerine uymak büyük önem taşımakta.

"BU DEPREM, SON YÜZYILIN EN BÜYÜK DEPREMİ"

Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Habertürk'e bir açıklama yapmıştım. Deprem bölgesine gelmeden önce bu depremin, son yüz yılın en büyük ikinci deprem felaketi olduğunu söylemiştim. Fakat dün geceden beri gözlediğim verileri deprem verileriyle birleştirdiğimde, bu depremin Türkiye'de son 100 yılda meydana gelmiş en büyük deprem olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim." açıklamasında bulundu.

"GÖLCÜK DEPREMİNDEN DAHA BÜYÜK

1999 Gölcük depreminden daha büyüktü ama artımız şu; Gölcük merkezli depremde nüfus yoğunluğumuz daha fazlaydı ve buna bağlı olarak maalesef can kaybımız yüksekti. Burada nüfus yoğunluğumuz daha az.

"ARTÇILAR BAŞKA FAYLARI ETKİLEYEBİLİR"

Bu parçanın kırıldığı görülüyor. Ancak bununla birlikte başka fay hatları da kırılmış olabilir. Meydana gelen artçılar geniş alanlara yayıldığı için başka fay hatlarını etkileyebilir.

"4-5 METRELİK YER DEĞİŞTİRME YAŞANDI"

Fayın niteliği saptandı sol yanal doğrultu atımlı bir fay. 7.7'lik ilk depremle, 4-5 metrelik bir yer değiştirme söz konusu.

"18 FAY HATTINDA KIRILMA BEKLENİYOR"

Türkiye'de 20 fay hattında kırılma bekleniyordu. 6.8'lik Elazığ ve 7.7'lik Pazarcık'ın ardından bu sayı 18'e düştü. Bununla birlikte; Hatay'dan geçen parça da uzun zamandır deprem üretmiyor. Sismik boşluk sınıfında değerlendirilen İstanbul'un güneyinde de bir hat var.

Bingöl tarafında, Gölbaşı'nın kuzeyinde yine Doğu Anadolu Fayı'nda, Erzincan'da Güneysu, İzmir'de Tuzla fayı, Balıkesir'de Gökçeyazı segmenti korkutan fay hatları. Yakın gelecekte deprem üretebilir."

"EN AZ 3 FAY SEGMENTİ DEPREMDE KIRILDI"

Bölgedeki izlenim ve gözlemlerim kapsamında; gördüğüm kadarıyla en az 3 fay segmenti yaşadığımız depremlerle kırılmış oldu.

"YÜZEY KIRIĞI 500 KM'DEN FAZLA"

Toplam yüzey kırığı uzunluğu 500 kilometreyi aşmış durumda. Bu 17 Ağustos 1999 Kocaeli ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinin toplamından daha uzun bir kırılmanın geliştiğini gösteriyor.

DEPREMLER DEVAM EDECEK Mİ?

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Aslında deprem, Kahramanmaraş, Gaziantep il sınırlarının birleştiği yerde oluyor. Depremin büyüklüğünü 7.4 olarak verdik. Saat 04:17'de oldu. Doğu Anadolu fayı üzerinde, geniş bir alanda olan bir deprem. 180 km'lik fayı kırabileceği tahmin ediliyor. Bu deprem 17 Ağustos 1999 depreminden sonra en büyük deprem. Maalesef o büyüklükteki depremi yeniden yaşıyoruz. Hep "Marmara'da deprem ne zaman olacak" diyorduk. Türkiye'de yaşıyorsak maalesef bu depremlere hazır olmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Doğan Kalafat, "Artçı sarsıntıların en büyüğü 6.6, 45'e yakın 4'ün üzerinde deprem var. Artçı depremler yaklaşık 1 yıl sürecektir. O yüzden vatandaşlarımızın muhakkak hasarları binalardan kaçınmasını ve evlerine girmemesini" diliyoruz." uyarısında bulundu.

Deprem İzleme Müdür Yardımcısı Dr. Selda Altıncı Poyraz, "Biz burada sürekli telefon alıyoruz. Göçük altında kalan vatandaşlar bize ulaşamıyor, çünkü telefon hatları çok yoğun. Biz de sabahran beri birçok telefon aldık. En çok telefonu Hatay'dan alıyoruz. Burada önemli olan artçıların aylarca devam edebilceği, mutlaka AFAD'ın uyarılarını dinlemelerini istiyoruz." dedi

Yeni depremler olur mu?

Artçı depremlerin aralıklarla devam edeceğini kaydeden Bigöl, "Bundan sonra o bölgede bu büyüklüklerde bir deprem olmaz. Artçı depremler, hatta bugün olan depremler içinde de 7.6 dışında artçı olmadığını zannettiğimiz depremler var. Bunlar incelemeyle meydana çıkacak. Artçı depremler olmaya devam edecek. Hem büyüklükleri hemen zaman, oluşum aralığı azalarak devam edecek. Bugün 6.6, 6.7 olduysa öbür gün belki 5 olacak, daha sonra haftada bir 15 günde bir, ayda bir yılda bir artçı depremler olacak." diye konuştu.

6 büyüklüğündeki deprem hasar almış binayı yıkar

Hasarlı evlerden uzak durulması çağrısını yineleyen Bingöl, "Eğer bina hasarlıysa çatlamalar varsa duvarlarda o binalara girmesinler. O binalara yetkililerin kontrolünden sonra girilebilir. Hafif hasarsa, duvarlarda sadece sıva çatlamasıyla mesele değil. Kolonlarda da hasar olabilir. 6 büyüklüğündeki deprem hasar almış binayı yıkar. Binalarda herhangi bir hasar yoksa binaya girmede sakınca yok." şeklinde konuştu.

DEPREM NE ZAMAN BİTECEK?

Artçı deprem, bir depremden sonra aynı bölgede zaman zaman oluşan daha küçük ölçekli depremlerin ortak adı. Artçı depremlerin ne zaman biteceği bilinmiyor. Depremden sonra meydana gelen artçılar 1 ay sürebildiği gibi 2 yılda da devam edebilir.

  1. Erdoğan: Depremde 912 kişi hayatını kaybetti, 5 bin 385 yaralı var
  2. AFAD, 13.24'te Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha olduğunu duyurdu
  3. AFAD, daha önce 7,4 olarak açıkladığı Pazarcık depreminin büyüklüğünü 7,7 olarak güncelledi
  4. Bazıları 6'dan büyük olmak üzere 100'den fazla artçı deprem meydana geldi
  5. Deprem bölgelerinde 4 ilde 2 hafta, 6 ilde 1 hafta eğitime ara verildi


Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Deprem

Gündem

30 metre genişliğinde, 8 metre derinliğinde! Gaziantep'te deprem sonrası dev obruk oluştu

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6'lık 2 büyük depremden en çok etkilenen kentlerden biri olan Gaziantep'te Şahinbey ilçesi Şenyurt Mahallesi Derinçukur Caddesinde bulunan Aydın Baba parkında depremlerin etkisiyle dev bir obruk oluştu. Sallantının şiddetiyle park olduğu gibi çökerken çevredeki evler ise hasar görmedi.

"Direk, ağaç ne varsa yuttu"

Çevrede yaşayan vatandaşlar, “Depremden dolayı aşağıya indiğimizde büyük bir gürültü duyduk. Direk, ağaç ne varsa olduğu gibi aşağıya çöktüğünü gördük. Burası parktı, bu park yolun sonuydu, burada yol bitiyordu” dedi.

Öte yandan oluşan dev çukurdan dolayı herhangi bir kaza yaşanmaması için Şahinbey Belediyesi ekipleri obruğun çevresini bariyerle kapattı.

 

 

Son Dakika: Özel Haber... Gaziantep'e Korkutan Uyarı! Gaziantep'te Deprem Olursa Binlerce Ev Yıkılacak...

Türkiye’nin en büyük kentlerinden olan Gaziantep’te son yıllarda Deprem gerçeği tartışılıyor. Kent merkezinde bulunan yapılan yüzde 65’inin imarsız olması, herhangi bir mühendislik hizmeti alınmadan yapılmış olması bu bölgelerde yaşayan insanların hayatını tehlikeye atıyor. Deprem Haritasında son yapılan güncelleme 3.derece deprem bölgesi olarak belirlenen Gaziantep, kente oldukça yakın olan Türkoğlu fay hattına yakınlığı nedeniyle tehlike altında. AFAD’ın Gaziantep için hazırladığı deprem senaryosuna göre 7 şiddetinde yaşanacak bir depremde, 500’den fazla kişi hayatını kaybedecek, 2 bin 563 bina ise yıkılacak.

Türkiye’de olduğu gibi Gaziantep’te de olası bir deprem gerçeği tartışılıyor. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğinden çalışmaları sürdürülen Deprem Master Planı kapsamında çalışmalar yürütülüyor. Kent genelinde yapı stokuna ilişkin çalışmalar devam ederken olası bir deprem durumunda Gaziantep’te bulunan yapıların büyük zarar göreceği ileri sürüldü. Kentin yüzde 65’lik kısmının çarpık yapılardan oluştuğu kentte, Gaziantep OSB ve yığma yapıların alacağı hasar konuşuluyor. İslahiye ve Nurdağı ilçelerinin fay hattına yakınlığının bu ilçelerde büyük yıkımın oluşmasına neden olacağı öngörülüyor.


2 BİN 500 BİNA YIKILACAK, CAN KAYBI 500’DEN FAZLA OLACAK

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) hazırladığı Gaziantep deprem senaryosuna göre; Gaziantep’te 7 şiddetinde bir deprem bekleniyor. Olması tahmin edilen depremin yaşanması halinde 1 milyon 863 bin insan etkilenecek. 2 bin 291 kişinin hafif, 1036 kişinin ağır yaralı olarak kurtulacağı depremde 551 kişinin hayatını kaybedeceği öngörülüyor. Kentte bulunan 246 bin binadan 36 bini az hasarla, 28 bini orta hasarla, 20 bini ağır hasarla depremi atlatacakken 2 bin 563 bina ise yıkılacak.

ZARAR BÜYÜK OLACAK…

Jeofizik Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Burhan Canpolat, Gaziantep’in olası bir depremde büyük bir zarar göreceğini belirtti. Canpolat,  “ Gaziantep çevresinde oluşabilecek depremlerin anlık kayıtları, bilgilerin online olarak veri merkezinde toplanması, zayıf zeminlerin tespit edilmesi ve bundan sonra imara açılacak yerlerdeki yapıların bu rapor doğrultusunda yapılması amaçlanıyor. Bu da olası bir depremde daha az hasar oluşmasını sağlar. Dolaysıyla TÜBİTAK’ın yaptığı bu çalışma şehrimiz için faydalı olacak. Amaç verilerin toplanması ve her zaman bir adım ileriye doğru gidilmesi. Ve bu tür projelerin bitmesi söz konusu olamaz. Çünkü projenin özünde bu var. Dolaysıyla 10-20-30 yıl sonrası planlanacak şekilde çalışmalar yapılıyor. Projenin birinci aşaması tamamlandı ve çevre illerde jeofizik çalışmalar yapıldı. Yerelde ise özel firmaların yaptığı çalışmalar ise bir havuzda toplanıyor. Bu bilgiler ışığında raporun içeriği hazırlanıyor.”

TÜRKOĞLU FAY HATTINA DİKKAT!

Gaziantep çevresinde gerçekleşecek bir depremin büyük hasarlara neden olabileceğini kaydeden Canpolat, “Gaziantep’in zemininde sıkıntı yok, fakat Nurdağı ve İslahiye’ye dikkat etmek lazım. Çünkü bu ilçelerin hem zemini çürük hem fay hattına daha çok yakın. Ayrıca Türkoğlu’nun yanı sıra Ölü Deniz fay hattı bulunuyor. Bu fay hattı Reyhanlı tarafından Suriye’ye doğru uzanıyor. Dolayısıyla en az Türkoğlu fay hattı kadar Ölü Deniz fay hattının da şehrimize etkisi olacak”diye konuştu.

#bin, GÖRE, Gaziantep, var, Türkiye, HEM, son, İslahiye

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır